Tek.no

Sniktitt Lenovo Yoga Book

Den sprøeste PC-en på IFA?

Yoga Book har virtuelt tastatur som blir til tegnebrett.

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Lenovo Yoga Book - en helt unik maskin

2 Sept 2016 18:00

Berlin / Tek.no: Tidligere har vi rukket å se på Acers klin gærne gaming-PC med buet skjerm og dobbelt GTX 1080-kort fra Nvidia. Og det føles litt som om Lenovo hadde bestemt seg for at Acer ikke skulle få være gale alene. Strengt tatt har Lenovo pleiet galskapen sin en stund allerede, og vi liker dem for det. Det er tross alt slik nye produkter og måter å jobbe på dukker opp.

Lenovo Yoga Book er årets fremste representant for galskap i Lenovo-leiren, og den lille PC-en har allerede fått store deler av Berlin til å summe. De fleste virker positive, ikke alle er enige, men alle har en mening.

Sniktitten på Acers gærninglaptop kan du lese her »

Enorm interesse rundt Yoga Book

Lenovos område på messen var så full av folk og hadde så høyt lydnivå at den plasserte områdene rundt i skyggen. Sharp hadde hallen ved siden av, og i den var det en bunke griselekre TV-er, en mengde ansatte og – ingen besøkende bortsett fra oss som brukte området som korridor på vei til Lenovo. Nuvel, til saken.

Yoga Book lever opp til navnet. Knøtte-PC-en ser mest ut som en litt tynn men arealstor bok. Lenovo viste frem barnebokklassikeren Dr. Seuss ved siden av, og mente at det var en skikkelig klassiker som fikk frem følelsene i folk.

Litt avhengig av om du ser på Yoga Book som et hybridnettbrett eller en Ultrabook er den enten noenlunde normalvektig, eller veldig lett, med sine 690 gram. Det gjør den mye enklere å håndtere enn PC-er flest.

Avhengig av hvilken type du velger kan Yoga Book kjøpes med Android eller Windows 10 som operativsystem. Begge deler ble vist frem under IFA-messen, og formfaktoren er den samme for de to variantene.

Virtuelt tastatur og tegnebrett

Tastene flytter litt på seg etter behov. Taster du ofte feil? Da vil Yoga Book prøve å tilpasse seg deg.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som gjør Yoga Book så spesiell ved siden av hvor kompakt den er, er muligheten til å bruke håndskrift på tastaturdelen av maskinen. Det vil si, noe riktig tastatur har den egentlig ikke. Den har et virtuelt tastatur som kan lyse opp ved behov på den ene halvdelen av maskinen. Skrur du av tastaturet blir samme området til et tegnebrett for den digitale pennen som følger med. Løsningen fungerer tilsynelatende meget godt, og Microsoft-appen OneNote dukket opp da vi skrudde av tastaturbelysningen.

Pennen som hører til er forresten også en helt vanlig penn, ved siden av å være en digital løsning med trykkfølsomhet og alt det vi har blitt vant til fra slike produkter.

Dermed kan du legge en notatblokk over tegnebrettdelen av maskinen. Notere det du måtte ønske på papiret, og umiddelbart etterpå ha en kopi av notatene dine på skjermen for enkel arkivering. Superpraktisk!

Alternativt kan du bare notere rett på maskinen, lagre og forlate åsstedet. Yoga Book er ingenting om ikke fleksibel.

Rask til enkel bruk

Lenovo har kalt pennen sin for Real Pen ... fordi det også er en ekte penn, med blekk i. De har i vært fall vært kreative på det viktige, om enn ikke da de døpte pennen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Maskinen virker rask og responsiv til enkel bruk inn og ut av Office-applikasjoner, nettlesere og enkle drodleprogrammer. Den kjører Intels Atom-brikker, noe som betyr at du neppe kan påregne massiv ytelse her. Men til det den er tenkt virker det altså noenlunde tilstrekkelig.

Batteritiden skal være på rundt 12 timer, og er igjen i et område det er lett å like. Selve tastaturet er det store spørsmålet vårt rundt denne maskinen. Hvor godt er det egentlig å skrive over tid på denne typen løsninger?

I forbifarten virket det greit nok, men uten det tydelige skillet mellom tastene som man får med et skikkelig chiclet-tastatur, eller selv folio-tastaturene til andre vanlige nettbrett. Det trenger ikke å bety så fryktelig mye, ettersom Yoga Book tilpasser tastaturet etter deg som bruker det.

Bommer du konstant på mellomromstasten utvider den rett og slett området du kan trykke på over tid. Det høres svært praktisk ut, men samtidig er skikkelig produktivitetsarbeid noe man driver med over tid, og det er ikke så enkelt å gjøre seg opp et fornuftig inntrykk av akkurat dette med noen minutters tilgang på et messegulv.

Yoga-hengselet dukker opp stadig oftere

Klapp skjermen sammen over tastaturdelen for å gå over i ren nettbrettmodus.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Maskinen har fått Yoga-navnet sitt fra hengselet som Lenovo har perfeksjonert de siste årene. Alle produktene med Yoga i navnet har hatt en eller annen variant av denne løsningen. Den appellerer nok aller mest til de av oss som synes åpen mekanikk kan være fint å se på.

I Yoga Book sørger den for at du kan ha maskinen i teltmodus, med skjerm og tastatur på motatt side av hverandre, som en A på bordet, eller som nettbrett med begge de to delene klemt mot hverandre. Maskinen kan naturligvis også brukes mer som en vanlig PC.

Også en ny toppmodell i Yoga-serien dukket opp på Lenovos stand, nemlig Yoga 910. En fullverdig PC med vanlig tastatur og mulighet for 4K-skjerm. Vi kommer tilbake med sniktitt på den også i løpet av IFA-dekningen vår.

Men hva blir prisen?

Android-utgaven av Yoga Book. Det er fryktelig merkelig å se det som for alle praktiske formål er en bærbar PC uten noe tydelig tastatur.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er lett å tenke seg at et så spesielt produkt må bli veldig dyrt. Jeg sjekket faktisk ikke prisen før jeg spurtet i retning av maskinen på Lenovos område. Da jeg fikk vite at maskinen var bygget i en legering bestående av magnesium og aluminium kom det også et par varsellamper opp. Slikt pleier ikke å bli billig.

Til min overraskelse ligger dette an til å bli en maskin du ikke trenger å være styrtrik for å kjøpe. Det kan hende det skyldes nokså svake tekniske spesifikasjoner. Atom-brikken er ikke en kjempedyr løsning, og med moderat til lave mengder lagring og RAM også, hjelper det nok litt på.

I den nordiske pressemeldingen for maskinen står det at den vil være priset til 499 euro for Android-versjonen, mens Windows 10-utgaven vil koste 100 euro mer. Vi snakker altså om rundt 5500 kroner før norske avgifter. Sannsynligvis vil maskinen ende på en 7-8 000 kroner. Det er slett ikke grisebillig, men heller ikke svindyrt.

Ser du monn i en så spesiell maskin, og hva ville du brukt den til? Er den verdt prisen? Syng ut i forumtråden under saken.

Vil du se alt det spennende vi har skrevet om fra IFA-messen i Berlin så langt? Ta en titt på temasiden vår »

Les også
Dette er høydepunktene fra årets IFA-messe
Les også
Lenovos Yoga-serie blir stadig mer forlokkende, men billig er den ikke
annonse

Les også