SniktittLenovo Yoga 910

Lenovos Yoga-serie blir stadig mer forlokkende, men billig er den ikke

Griselekker hybridmaskin fra Lenovo.

Berlin / Tek.no: Superkompakte og lette PC-er er det mange av på markedet nå. Lenovos nye Yoga 910 får det slik sett ganske hardt. Men samtidig er designen virkelig spesiell. Maskinen har nemlig en fjorten tommer stor skjerm som omtrent går helt ut til kantene. En tykkelse på drøye 14 millimeter gjør den dessuten forholdsvis tynn.

Maskinen er basert på Intels Core-prosessorer, og her snakker vi altså ikke om de aller letteste verktøyene men litt mer ordentlig vare. Selv om også dette er mobile varianter som skal bruke mindre strøm enn skrivebordsutgavene.

Veiledende pris på galskapen er intet mindre enn 1500 euro, eller 14 000 kroner før norske avgifter i det hele tatt hilset maskinen velkommen. Bankkontoen vrir seg i smerte allerede, for det er neppe det toppmodellen vil koste. Her kan også få en variant med 4K-skjerm, og den blir nok enda en del dyrere enn rimeligste variant med full-HD-oppløsning fordelt på de fjorten tommene.

Lett og lekker

Rent bortsett fra tegnsettet på utstillingsmaskinene var tastaturet på Yoga 910 som en drøm å skrive på.

Under lanseringen av de nye Yoga-produktene nå på onsdag, hadde Lenovo stor moro på Apples bekostning. Produktet de sammenliknet med var nemlig en MacBook Pro, av typen som har vært på markedet i flere år nå, og som sårt behøver oppgraderinger på flere hold.

Lenovo satte den i «teltmodus» på et bord på scenen, og kommenterte tørt at det egentlig ikke var særlig poeng i, ettersom skjermen pekte innover mot tastaturet. En viss kjekling mellom elektronikkprodusentene kan være moro, og såpass overmoden for ny design som MacBook Pro nå er kan jeg ikke si annet enn at det virker naturlig og fortjent å lefle litt med den smått legendariske PC-en.

En ting Lenovo har helt rett i er at man umiddelbart ser at Yoga 910 er noe nytt. Med skjerm som går helt ut i kantene har den et stort skjermareal uten å kreve stor plass i seg selv. Like rammeløs som en av Dells XPS-maskiner er den ikke, men sammenliknet med mange andre maskiner er Yoga 910-«lokket» nesten bare skjerm.

Vekten på Lenovos maskin er på 1,29 kg, og dermed er den ganske langt unna de absolutt letteste ultraportable, men så har også de ganske så annerledes maskinvare under panseret. Dette er tross alt en maskin som skal kunne dra ganske så tunge oppgaver så som redigering av bilder og video.

Noen voldsomt kapabel spillmaskin er det imidlertid ikke, ettersom den kun kan skilte med Intels egen grafikkløsning. Den har utviklet seg mye på årene som har gått, men er neppe noe å spille Fallout 4 på helt ennå.

Det er noe kjent med tastene ...

Det er fortsatt mulig at en fullverdig test avslører noe vi ikke liker ved tastene på Yoga 910. Men etter dagens møte med maskinen er førsteinntrykket meget godt. Her ser du også at skjermen har en ganske voksen ramme under seg, selv om resten av den nesten går i flukt med topplokkets ytre dimensjoner.

Jeg fikk et særdeles godt inntrykk av tastene også, der jeg sto. De minnet mest av alt om de jeg kjenner fra nettopp MacBook Pro, og hadde dermed forholdsvis lang vandring til en såpass tynn maskin å være. Alt ved tastaturer er en smakssak, så også hvor hardt trykk man liker å måtte bruke for at de skal slå ut. Igjen var det noe kjent med Yoga 910s taster som slo svært godt an i mine fingre.

I utgangspunktet kan det ta lang tid å gjøre seg opp en formening om hvor godt et tastatur er eller ikke er. Men her opplevde jeg den sjeldne følelsen av å kunne gå rett i gang som om jeg alltid hadde tastet på denne fjøla. En udelt positiv opplevelse, men «your mileage may vary» som de sier i utlandet.

Kan være PC, videospiller eller nettbrett

Slik ser den svarte maskinen ut utenpå. Legg også merke til at Lenovo bruker en fingerleser i disse maskinene som er utformet på samme måte som dem du finner i mobiltelefoner.

Yoga-navnet blir stadig mer utbredt i Lenovos produkter, og det skyldes enkelt og greit at det stilige hengselet tilfører nytte og design til maskinene.

Der hengsler på andre maskiner ofte ikke er noe man legger spesielt merke til, er de faktisk en del av designidentiteten til Lenovos produkter, og de ser litt ut som noe som har kommet fra inni et påkostet urverk.

Du kan brette maskinen med skjermen mot tastaturet, og bruke den som nettbrett, du kan sette den i en mer fornuftig teltposisjon enn Apples MacBook med taster og skjerm pekende utover eller du kan bruke den som helt vanlig PC. Med Yoga 910 stående som en A på bordet foran deg har du sannsynligvis en av klodens fetere videospillere. Samtidig er det mulig at Core i7-brikken inni her begynner å kjede seg litt hvis du gir den såpass hverdagslige oppgaver.

Svært høyoppløst skjerm

Yoga 910 i sølv. Denne maskinen er utstyrt med vanlig full-HD-skjerm i stedet for den ekstreme 4K-varianten i den svarte maskinen.

Skjermen kan altså ha inntil 4K-oppløsning, og bildekvaliteten i den er svært fin. Enten det er full-HD-varianten eller den ekstra høyoppløselige er fargene ålreite å se til, og lysstyrken virker også god.

Det som umiddelbart stakk meg i øyet for en såpass påkostet maskin er den synlige berøringssensoren oppå skjermen. Et rutenett av små punkter som skal passe på akkurat hvor du trykker når du bruker maskinen som nettbrett.

Hvis du husker en av Sonys eldre Xperia-modeller husker du kanskje også hvordan skjermen så ut fra akkurat riktig vinkel i sola. Slik er altså Yoga 910-skjermen også, og med tanke på at vi nok kan vente oss denne i salg fra rundt 16-17 000 kroner og oppover, er det litt skuffende. Samtidig er det først i den fullverdige testen vi blir klok på akkurat hvor viktig dette er.

Lenovo Yoga 910 er tilgjengelig i løpet av oktober, og vi regner med det vil dukke opp en testmaskin i redaksjonen om ikke så altfor lenge. Da finner vi ganske raskt ut om det er akkurat denne du bør skrote sparegrisen din for å slå kloa i.

Vårt første møte har vært hyggelig, men berøringsprikkene på skjermen kan skape trøbbel ved jobbing i vanskelig belysning.

Vil du se alt det spennende vi har skrevet om fra IFA-messen i Berlin så langt? Ta en titt på temasiden vår »

Les også
Den sprøeste PC-en på IFA?
Les også
Dette tastaturet har ikke en eneste fysisk knapp
Les også
Lenovo har dratt duken av to gamingmodeller
Les også
HP Spectre 13: Spectre 13 er den nye kongen i premiumsegmentet
Les også
Asus ZenBook UX305CA: Skjermen skinner som ei sol
annonse