Til hovedinnhold
SniktittMotorola Moto Z

Denne lekre mobilen kommer snart til Norge

Gled deg til Motorolas toppmodell.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Berlin / Tek.no: Foreløpig finnes det ikke så mange modulære telefoner på markedet. Det går raskt å nevne de to viktigste modellene, i form av den forsøksvis etiske telefonen Fairphone 2 og LGs toppmodell G5. Ingen av dem er særlig synlige i større menneskemengder. Men kanskje kan Motorolas Moto Z-konsept gjøre vei i vellinga?

Motorola Moto Z er en toppspesifisert telefon med alt du forventer deg av teknologi, og en prislapp deretter. Men det er de 16 små kontaktpunktene på baksiden som avslører at denne telefonen ikke er som alle andre.

Vi har allerede tatt en titt på den nylanserte lillebroren, Moto Z Play. Les sniktitten på den og Hasselblads Moto Mod her »

Så tynn at det ikke ble plass til hodetelefonkontakt

I tillegg er telefonen nesten påfallende tynn. Her er det ikke mye overflødig tykkelse å spore. Det er jo naturlig på sitt vis siden dette er en påkostet toppmodell, men det betyr også at dette er en av svært få telefoner i dag som rett og slett ikke har hodetelefonkontakt. Med sine 5,2 millimeters tykkelse må man bruke en USB type-C-overgang for å hente ut lyd.

Samtidig er det greit at den er såpass tynn. Telefonen skal kunne bære en rekke ulike tilbehør på ryggen, og blir dermed raskt tykkere enn den er på egen hånd. Hvis du ikke ønsker å bygge ut telefonen med mer funksjonalitet kan du hekte på et ordinært bakdeksel og bruke den slik som den er. Men det er jo ikke så gøy, når mulighetene i hvert fall på sikt er langt større.

Akkurat i dag koster det kanskje litt mer enn det smaker å legge til moduler, ettersom det ikke er alle modulene som virker like fornuftige. Men selve systemet modulene er basert på ser ut til å virke meget godt, og det lover bra for fremtidens såkalte Moto Mods.

Dyr og lavoppløst projektor

Slik ser Moto Z ut inni projektortilbehøret. Pakken blir såpass stor at du skal ha svært store lommer for å få plass til den.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Moto Z ble vist frem sammen med en projektorløsning som var ganske voksen på størrelse. Hele løsningen er til sammen rundt tre centimeter tykk. Da får man et knøttlite fokushjul, en liten åpning inn til LED-lampen og en fot til å heise hele saken litt opp, hvis man trenger.

Det er to svært viktige ulemper her, som kanskje betyr at du bør la dette tilbehøret ligge. Det koster 3 000 kroner å kjøpe, og det er jo en del. Samtidig er oppløsningen du får ut av projektoren bare VGA, altså 640 x 480 piksler. Det er veldig langt fra selv den minste HD-oppløsning, og egentlig ikke noe særlig å titte på.

Skulle du likevel synes at denne oppløsningen fungerer godt, kan du i hvert fall lene deg tilbake i visshet om at projektoren antakeligvis varer vel så lenge som telefonen. Den skal nemlig holde i 10 000 timers bruk. Det er ganske mange filmer eller presentasjoner.

Samtidig vet vi at helt ålreite bærbare småprojektorer starter på rundt samme pris som dette tilbehøret, og det finnes etter hvert et greit utvalg av dem. Du kan også få vesentlig bedre kvalitet dersom du for eksempel importerer en PicoPro-projektor fra Celluon. Ikke blir pakken så mye fysisk større heller, ettersom kombinasjonen av Moto Z og projektor er ganske stor i utgangspunktet.

Kjapp og enkel modulløsning

Den litt rimeligere varianten Moto Z Play er fortsatt svært tynn, men her får du noe svakere ytelse samtidig som du også får mini-jacken som mangler på Moto Z. Fordeler og ulemper, med andre ord.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men det som faktisk fungerer over all forventning er tilkoblingen mellom produktene, og måten de sitter fast på. Hele modulsystemet er magnetbasert, og så fort det klikker på plass er den nye funksjonen i drift.

Ser vi til konkurrentene i LG skrur G5 seg av når man bytter bunnmodul, ettersom den også tjener som luke for batteriet. I tillegg kreves det støtteprogramvare for å få modulene til å fungere. Det blir fort komplekst, og det krever at programvaren holdes oppdatert hele veien. I tillegg ønsker man jo ikke å bytte modul hvis telefonen hele tiden må restarte. Selv svært raske telefoner bruker en stund på den prosessen.

Dermed fremstår Motorolas løsning som ekstremt smidig. En liten melding på skjermen er alt du møtes av når du kobler til et av tilbehørene, og kort tid senere er funksjonen i gang.

Dette er modulene

En enkel beskjed varsler om at nå er tilbehøret koblet til. For projektorens del har den et innebygget batteri som den bruker opp før den går over til å snylte på telefonens kraftreserver.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Foreløpig er det fire såkalte Moto Mods som kan kjøpes til telefonen, og alle passer de to mobilene i serien – altså Moto Z og Moto Z Play.

Det kanskje aller nyttigste er et ekstrabatteri på 2200 mAh. Det koster rundt 700 kroner, og er dermed dyrt gitt kapasiteten, men ikke så dyrt at det er direkte avskrekkende. Legger du på 300 kroner får du en høyttalermodul fra JBL. Igjen vokser pakken betraktelig, men samtidig er også bærbare høyttalere ganske store før lyden blir god.

En annen modul vi har skrevet mer om i sniktitten på Moto Z Play er den litt merkelige Hasselblad-modulen til 3000 kroner. Dette er i praksis et kompaktkamera til å hekte på Motoen, men førsteinntrykket er litt som for projektoren. Prisen virker høy gitt kvaliteten som kommer ut. Optisk zoom er kjekt å ha, men lysfølsomheten virket ikke å være allverden. Da kommer man til kort i mange sammenhenger uansett hvor lang telen måtte være.

Vi ser altså på to moduler som er litt overpriset, én som er for stor til å ha i lomma, og altså batterimodulen som er noenlunde rimelig og går greit i bukselommen sammen med telefonen. Men et såpass godt modulsystem håper vi flere adopterer, slik at man kan bygge på med nyttigere funksjoner i fremtiden.

Et voldsomt godt førsteinntrykk

Syltynt: Motorola Moto Z, Sony Xperia XZ og iPhone 6S Plus nederst.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selve telefonen er en drøm å bruke, og den burde da også være det. Vi snakker tross alt om en telefon som koster 6500 kroner i seg selv, og er utstyrt med den kvasseste prosessoren Qualcomm kan tilby.

Samtidig er Motorola fortsatt flinke til å ikke dynge på med endringer og tredjeparts programvare i Android-menyene. Moto Z føles, som de fleste Moto-modeller, omtrent som en Nexus, med bare små unntak.

Det betyr veldig god flyt i alt av animasjoner og menyfunksjoner. Dette er rett og slett en av de bedre Android-opplevelsene du kan ha, selv om det finnes et stort utvalg knallgode telefoner på plattformen allerede.

Moto Z har alle de riktige spesifiksasjonene

Moto Z er ingen pingle på andre områder heller. Skjermen gjør et kjempegodt førsteinntrykk, og den har alle de riktige tallene, bortsett fra at den muligens blir litt stor for noen med sine 5,5 tommer. Oppløsningen er på 2560 x 1440 piksler, og det er en AMOLED-variant vi har med å gjøre her.

Også på kamerasiden er telefonen svært godt spesifisert. Selve bildebrikken knipser bilder med 13 megapikslers oppløsning, og glasset er oppgitt til f/1.8. Dermed snakker vi om en telefon som har alle forutsetninger for å ta ålreite bilder også når skumringen faller på. Vi har allerede sett Moto G4 Plus bokse langt over sin vektklasse, og er spent på hvilke erfaringer en telefon fra samme selskap men til over det dobbelte av G4 Plus-prisen kan gi oss.

Alt her er rett og slett riktig. Med unntak for den muligens kontroversielle mangelen på mini-jack-kontakt. Samtidig vet vi at Moto Z høyst sannsynlig får selskap av Apples nye toppmodeller om noen få dager.

Nok en sammenlikning. Her ser du at Moto-modellen øverst ikke er så mye tykkere enn selve hodetelefonutgangen på iPhone 6S Plus.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I salg om kort tid

Telefonen er ventet å dukke opp i Norge rundt den 9. september, mens tre av modulene også kommer denne måneden. Hasselblad-modulen vil ifølge Motorola først dukke opp i begynnelsen av oktober.

Hva slags moduler kunne du tenke deg å se til dette systemet, og hvor viktig er mangelen på hodetelefonkontakt? Syng ut i forumtråden under.

Vil du se alt det spennende vi har skrevet om fra IFA-messen i Berlin så langt? Ta en titt på temasiden vår »

annonse