Sniktitt

Dette kjøleskapet gir deg full oversikt på storskjerm og mobil

Samsung vil snu opp ned på kjøkkenet ditt, og vi har latt oss blende.

Las Vegas / Tek.no: For noen år siden solgte jeg elektronikk, og en av de beste reaksjonene jeg kunne få fra en kunde var store, trillrunde øyne, og spørsmålet:

— Hva er det der?!?

Kunden hadde fått øye på noe vedkommende kanskje knapt hadde tenkt på at fantes før, og var fascinert fra første stund. Selv om man som selger også gjerne skal selge disse tingene, er det lite som er mer moro enn å se slik nerdeglede dukke opp hos folk som kanskje ikke forventer det.

Slik var det kanskje for Samsungs utskremte medarbeidere her i Las Vegas, da undertegnede kom for å titte på nettbrett og smartklokker, men ganske raskt forelsket seg i et kjøleskap i stedet.

Her er kjøleskapets informasjonsskjerm. Denne kan vise deg en rekke ting, deriblant også hvor lang tid det vil ta å kjøre til jobb. Litt som en Google Nå på storskjerm.

Smartklokker og nettbrett er vel og bra, og det skjer relativt mye nytt på begge fronter, med klokkene som kjemper for å slå gjennom, og stadig nye hybridvarianter med Windows 10 på. Men det som skjer på hvitevarefronten nå er på mange måter nybrottsarbeid. Samsung, LG, Haier og de andre som forsøker å modernisere kjøkkenet jobber med løsninger vi rett og slett ikke har sett før. Ting vi ikke visste vi trengte, men som det virker helt opplagt at vi har bruk for når vi ser dem.

Stor full-HD-skjerm i kjøleskapdøren

Samsungs nye smarte kjøleskap er en sånn ting. Det er utstyrt med en 21,5 tommer stor full-HD-skjerm på den ene døren. Oppå skjermen ruller det Tizen-baserte menyer. Dette er samme operativsystem som brukes på klokkene i Gear-serien, og til å drive Smart-TV-løsningene fra samme selskap.

Målet er at kjøleskapet skal bli et samlende senter for kjøkkenet. Litt på samme måten som dagens analoge er det, bare på en langt mer spennende og teknologirettet måte.

Er kjøleskapdøren din full av magneter? Gule lapper? Går du i butikken uten handleliste, og med kun en grunnleggende idé om hva du skulle ha? Kommer du likevel hjem uten akkurat det du trengte?

Vel, alt dette og mer til ser det ut til at Samsungs ingeniører vil kvitte seg med. Vekk med det! Magnetene er erstattet av digitale huskelapper på skjermen. Familiemedlemmenes kalenderhendelser kan vises, og i samme skjermbildet kan du også lime opp store gule lapper med notater eller bare drodletegninger.

Hopp over kjøkken-TV-en

Kjøkkenradio? Det trengs vel ikke. Samsungs kjøleskap har innebygget høyttaler og nettradio. Foreløpig gjennom Pandora og TuneIn Radio.

I dag er det ikke uvanlig med en ekstra TV på kjøkkenet. Det kan du også hoppe over dersom du har et slikt kjøleskap. Det kan nemlig strømme bilder fra dekoderen i TV-en du har i stua, forutsatt at det er en nyere Samsung. Akkurat her virket kravene å være nokså strenge. Det måtte være en nyere modell, og det måtte være Samsung. Det kan hende noe av det skyldes maskinvarekrav, men det virker likevel som om det er litt begrensende. Samtidig er dette et påkostet kjøleskap, så om du handler et slikt er det kanskje ikke så utenkelig at du allerede har en påkostet TV-skjerm i stua.

Bildet vises uansett på den store skjermen. Oppløsningen er som nevnt full-HD, men skjermen er stående, så bildet vil kun få 1080 piksler i bredden. Det er ikke voldsomt, men så er heller ikke skjermen voldsomt stor i bredden, og du nistirrer ikke på den helt inntil. Mitt inntrykk var at det var tilstrekkelig til TV-titting som den sekundæraktiviteten den ofte er på kjøkkenet. Man har uansett (foreløpig) ikke filmkveld foran kjøleskapet.

Du trenger ikke kjøkkenradio heller ...

Slik ser kameraene som fotograferer næringsmiddelbeholdningen ut. De knipser et bilde hver gang døren lukkes.

Kjøleskapet har innebygde høyttalere. Selvsagt. De er montert over skjermen, og designmessig minner det hele veldig om et nettbrett blåst opp til kjempestørrelse.

Da er det kanskje heller ikke overraskende at kjøleskapet støtter musikkstrømming. Her i USA er Pandora en dominerende aktør, og det var den som ble vist frem, men også Spotify ble nevnt.

I den digre Samsung-båsen på CES-messen var det mye støy, så kjøleskapets første små skritt på vei inn i hi-fi-verdenen ble godt hjulpet av en av Samsungs rundtstrålende multiromshøyttalere. Dermed vet vi ikke helt hvor godt kjøleskapet låter i seg selv.

Knipser bilder av innholdet

Ett av kjøleskapets virkelig store trekkplastere er tre kamera som ligger skjult bak en list i den ene av de to dørene. Hver gang skapet lukkes knipses det et bilde som deles til Samsungs mobilapp. Du får ikke sett hva som foregår i kjøleskapet «live», men så er det heller ikke så mye som flytter på seg i hyllene mens døren er lukket. Forutsatt at melken din ikke har gått tilstrekkelig ut på dato til å utvikle intelligent liv og luffer.

Når du er i butikken kan du dermed ta en titt på telefonen og se akkurat hva du har og hva du ikke har. Og hvis du benytter deg av kjøleskapets andre funksjoner kan du dessuten unngå at melken smiler til deg når du åpner skapet.

Det store side-by-side-skapet kommer nemlig med egen lagerstyring. Når du setter inn varer kan du identifisere dem på skjermen utenfor, og sette en forventet utløpsdato på dem. Enten du gjetter deg frem til en dato for frukt og grønt, eller legger inn datoen som står på melkepakken, vil du da få en påminnelse om at det begynner å haste med å få brukt varene. Vi kaster allerede mye mat i Norge, så smartere oversikter over når ting går ut på dato kan være bra både for privatøkonomien og for samfunnet.

Tomt kjøleskap? Lukk døren og bestill

Du kan selv sette på datostempling for varer du har satt inn i skapet. Da vil du motta et varsel før maten blir dårlig.

Her i USA er kjøleskapet koblet til utkjøringstjenester for dagligvarer, så som Freshdirect. I Norge er dette fortsatt ikke veldig utbredt, så det blir spennende å se hvilken form denne delen av programvaren eventuelt tar der.

Det virker uansett ekstremt smidig å kunne velge fra rommelige menyer, og å til og med sette opp presis leveransetid selv. Prisene for leveringen varierer etter leveransetiden du velger, så dermed kan amerikanerne selv velge. En tid som passer dem, men kanskje koster litt mer, eller tilpasse seg selv for å spare noen daler.

Vi forsøkte å få svar på en del spørsmål underveis, men disse tingene jobbes det fortsatt med, og sikre svar er det et stykke mellom. For eksempel kunne vi ønsket oss at handlefunksjonene og datofunksjonene ble koblet sammen. Er den siste melkepakken borte, eller på vei til å gå ut på dato, burde jo kanskje kjøleskapet selv kunne starte handelisten med litt melk.

Kobles mot Samsungs Smart-TV-er

Her i USA er det mulig å handle direkte fra kjøleskapet.

Kjøleskapet er en del av Samsungs større Internet of Things-satsing, og med samme operativsystem som i smartklokker og TV-er fra selskapet er det ventet at skap og storskjerm etter hvert vil henge svært tett sammen. Denne integrasjonen fikk vi ikke se, men vi er svært spente på hvordan Samsung akter å sy dette helt sammen.

Ser du en skikkelig lang film er det ikke utenkelig at det bærer en tur til kjøkkenet for å hente litt snacks. Hvorfor ikke ha en knapp på fjernkontrollen som raskt viser deg skjermbildet fra kjøleskapet? Akkurat hvor tett koblet dette blir er vanskelig å si, men man kan se for seg en ganske nær fremtid med tilgang på alt overalt.

Det innebærer for eksempel også at du kan åpne ytterdøren din fra kjøleskapskjermen, slik du allerede kan i TV-ene som blir vist frem her.

Får en heftig prislapp

Kjøleskap av typen med doble dører kalles gjerne side-by-side-skap, eller USA-skap etter sin store utbredelse i statene. Prismessig starter de enkle modellene rundt ti tusen kroner, mens påkostede og heftige luksusmodeller gjerne kan koste flere ganger mer. Vi regner med Samsungs variant vil bli i den relativt dyre enden av skalaen, men så koster det også alltid litt om man vil være med helt, helt i begynnelsen av en ny teknologitrend.

Vi har fått bekreftet at kjøleskapet kommer til Norge sommeren 2016, og prisen vil ligge på 57 990 kroner.

Kjøleskap og TV-skjermer utgjør altså kjernen i Samsungs satsing på tilkoblede dingser. Her kan du lese mer om hvordan disse løsningene virker på Samsungs nye smart-TV-er.

Les også
– Kjøleskapet og smart-TV-en din kan spionere på deg
Les også
Samsung lanserer smart kjøleskap med enorm berøringsskjerm
Les også
Her er de viktigste trendene fra årets første elektronikkmesse
Les også
Disse nyhetene fra CES 2016 bør du ha fått med deg
Les også
Samsungs nye toppserie blir rålekker
Les også
Samsung R5 strømmehøyttaler: Denne spiller deg trill rundt
Les også
Virtual Reality vil snart bli like vanlig som video
Les også
Nye Apple TV: Apple TV har endelig blitt voksen
annonse