Til hovedinnhold

Slik oppdaterer du mobilen din

Å oppdatere mobilens programvare kan spare deg for feil og mangler, gi deg nye funksjoner og ikke minst kan det ofte redde en mobil som har slått seg vrang eller gått i svart.
 

Det er dessuten helt gratis og du kan som regel gjøre det selv på rundt en halvtime.
 

Likevel er det en stor andel av mobilbrukerne som ikke vet at de kan eller bør oppdatere mobilens programvare. Andre vet rett og slett bare ikke hvordan man skal gjøre det.
 

Det er litt forskjellig fra produsent til produsent hva du gjør for å oppdatere programvaren. De fleste har likevel programvareoppdateringer tilgjengelig for nedlastning fra sine hjemmesider.
 

En del modeller fra for eksempel Nokia og Sony Ericsson lar deg også laste ned progravareoppdateringer direkte på mobilen via mobilnettet. Det kan ikke gjøres over Bluetooth siden programfilene er for store til det.
 

Ukjent for mange

Mobilreparatør Patryk Kobiela er daglig leder i Tekniker24.net og  vet mye om å oppdatere mobiler. I rundt halvparten av tilfellene der folk leverer inn mobiler med feil til dem, kan de repareres ved å oppdatere programvaren.
 

- Det er ofte ikke mer som skal til, men vanlige folk har ikke så god kjennskap til dette. Jeg vil anta at rundt 20 prosent av vanlige brukere vet at de bør oppdatere mobilens programvare og hvordan de gjør det, sier Kobiela.
 

Unntaket er Iphone-eiere, der han tror i hvert fall 75 prosent vet hvordan de oppdaterer mobilens programvare.
 

- Her gjør man det jo bare via Itunes når man synkroniserer mobilen med datamaskinen. De fleste Iphone-eiere har derfor erfaring med jevnlig oppdatering via datamaskinen fra før, sier reparatøren.

 

Selv om de fleste produsentene har programvare til nedlastning på sine hjemmesider, er det ofte vanskelig å vite hvor du skal finne det.
 

- Det er ofte godt gjemt på nettsiden slik at brukerne har vanskelig for å finne fram, forklarer Kobiela.
 

Lang erfaring

Han har også erfaring med at noen mobiler er litt vanskeligere å oppdatere enn andre. Han mener for eksempel at HTC kan være litt mer komplisert, og mange henvender seg derfor til han eller andre mobilreparatører for å få oppdatert telefonene sine.
 

- Vi tar mellom 200 og 250 kroner for å oppdatere programvaren for deg, sier Kobiela som startet Tekniker24.no for to år siden. Han har likevel syslet med å reparere mobiler i 11 år.
 

- Det hele begynte da jeg som 15-åring satt på barnerommet og fiklet på en av de gode gamle mobilene. Den var av typen som hadde plass til 20 meldinger, og jeg fant ut at ved å slette en del unødvendige innstillinger i programvaren, så kunne jeg få plass til 25 meldinger!
 

I dag driver han med all mulig slags mobilreparasjon, for eksempel får han mobiler til å virke igjen etter vannskade. Han anbefaler folk å oppdatere mobilens programvare jevnlig.
 

- Det er som regel ikke så vanskelig med for eksempel Nokia, Sony Ericsson eller Motorola. Men også til for eksempel HTC kan du gjøre det selv, jeg anbefaler deg bare å lese grundig gjennom forklaringer på hvordan på nettet. Bare søk på Google, så finner du andre som vet hvordan det skal gjøres, oppfordrer Kobiela.

Generelle forberedelser

Det er et par ting som er viktig å huske på når du skal oppdatere som gjelder nesten hvilken mobil du har.
 

Det første er å ta backup av brukerdata som meldinger, bilder og spill før du oppdaterer, det kan nemlig slettes under oppdatering til nyere programvare.
 

Backup kan du enten lagre på et minnekort, eller ved å koble til PC-en med mobilens programvare. Les mer om Backup her.

Det er ellers viktig å sørge for at du har oppladet batteri på mobilen, eventuelt også på datamaskinen hvis du bruker en laptop. Det kan føre til vanskeligheter hvis oppdateringene blir avbrutt midt i prosessen.

 

Det er som regel også greit å benytte seg av den medfølgende programvaren som fulgte med mobilen da du kjøpte den, men husk også her på å oppdatere til nyeste versjon før du går i gang med oppgradering av mobilens programvare. Produsentene har også egen oppdateringsprogramvare som skal ta deg gjennom programvareoppdateringen steg for steg.

Nokia

Hvis du har en mobilmodell som støtter oppgradering via mobilnettet, får du to valg når du skal oppdatere via Nokias nettsider. Det er stadig flere modeller som har mulighet til dette. Dette er som regel den enkleste løsningen, du går bare inn i telefonens menyer og finner valg for oppdateringsprogramvare eller lignende.
 

Hvis ikke du har dette valget, er alternativet å koble til PC-en ved hjelp av en USB-kabel. Dette fulgte som regel med telefonen da du kjøpte den, men kan også skaffes som ekstrautstyr.
 

Gå inn på Nokias supportsider med programvareoppdateringer. Her kan du laste ned programvaren Nokia Software Updater for å komme enkelt i gang ved første gangs bruk.

Telefonen kan ikke brukes under installeringsprosessen og prosessen tar som regel rundt 20 minutter via mobilnettet og en halvtimes tid via PCen.
 

Er det noe du lurer på, kan du få råd og tips her.

Sony Ericsson

Også med Sony Ericsson er det enkleste valget å benytte seg av programvareoppdateringer via mobilnettet. Her kan du sjekke om din mobil støtter dette.
 

En av fordelene med dette er at brukerdata ikke blir slettet, til forskjell fra en del oppdatering via PC-en. Du kan enkelt søke i telefonen for å se om det er nye programvareoppdateringer tilgjengelig, og du kan også legge inn en alarm som gir deg beskjed når det er ny programvare tilgjengelig.

Skal du synkronisere via datamaskinen, bruker du synkroniseringsprogramvaren PC Suite og oppdateringsprogramvaren Update Service. Alt du trenger er internett og en USB-kabel for å koble deg til maskinen.

Motorola

Motorola tilbyr det de kaller enkel tre stegs oppdatering av programvare via nettsidene sine, hvor du kobler mobilen til PC-en via en mini-USB.

 

Ved å laste ned deres Software update vil du få beskjed om det er noen tilgjengelige oppdateringer så fort du har koblet mobilen til PCen.  

LG

LG sine hjemmesider finner du en tilsvarende firetrinnsguide for oppdatering av din mobils programvare. Du må også her begynne med å laste ned LGMobile Updater Application. Du må koble til PCen via USB-tilkobling.

Når du har lastet ned og installert denne programvaren, kan du søke på din mobilmodell. Du får da opp en liste over mulige programvareoppdateringer og annet som kan være nyttig for deg, som nedlasting av brukermanualer.
 

Last så ned USB-driverne du ønsker og sjekk oppdateringshistroien for å se hva er gjennomført. Du kan også registrere en varsling når ny programvare er tilgjengelig til din mobil.
 

Her får du veiledning til hvordan du gjør det.
 

Samsung

Samsung sine nettsider må du først velge riktig modell, deretter gå til support og filarkiv for å finne tilgjengelig programvare. Her finner du også brukermanualer.
 

I motsetning til de fleste andre produsentene, har Samsung synkroniseringprogramvare også til Mac.

Også her må du laste ned synkroniseringsprogramvaren og installere den på datamaskinen for så å koble til mobilen via USB. Du skal så kunne finne fram til tilgjengelige oppdateringer for din mobil.

HTC

HTC har en e-club der du kan utføre support som programvareoppdateringer, i tillegg til at du får tilgang på gratis ringetoner og slikt hvis du registrerer deg som bruker.

Med HTC må du sørge for at du har Microsoft Active Sync på din XP-PC eller Windows Mobile Device Center hvis du bruker Vista.

Du kobler så mobilen til PCen via en USB-kabel for å synkronisere via det aktuelle programmet.
 

På nettsiden går du til din mobilmodell for å få en oversikt over hvilke programvareoppdateringer eller hurtigfikser som er tilgjengelig for din telefon. Her får du forklart hva som er nytt i de nye versjonene du kan velge å oppdatere, noe man skulle tro var en selvfølge. Det har imidlertid ikke kommet like godt frem på alle supportsidene til alle de andre produsentene.
 

Iphone

Med iPhone gjøres programvareoppdateringer  enkelt via iTunes, og du laster over ny programvare på samme måte som annet innhold når du kobler mobilen til datamaskinen og synkroniserer.

annonse