Til hovedinnhold

Slik bruker du mobilsvar

Med mobilabonnementet ditt får du tilbud om en mobilsvartjeneste. Denne gir deg mulighet til å ta imot beskjeder når du ikke har telefonen på, er utenfor dekning eller hvis du ikke svarer.
 

Det er også mulig å velge andre svarerløsninger enn den som teleoperatøren din tilbyr. Selv om selve mobilsvartjenesten er gratis fra de fleste operatører, betaler du jo minuttpris og startavgift hver gang du ringer for å høre på beskjeder. Dermed kan det på sikt lønne seg å velge et ekternt program. Du kan også få mer eller annen funksjonalitet ved å velge en annen svarertjeneste. Her vil vi imidlertid konsentrere oss om operatørenes standardtjenester.
 

Du kommer til mobilsvar ved å ringe mobilsvarernummeret til teleoperatøren din fra din egen mobil. Ringer du fra en annen telefon en den du har svarertjenesten på, må du ofte ringe til din eget telefonnummer og vente på svareren eller ringe et annet spesielt nummer og taste en kode.
 

For at du skal ha glede av svareren din, er det viktig at du lærer deg hvordan du bruker den, og at du faktisk sjekker meldingene dine. Ellers er det bedre å fjerne svareren, så folk slipper å legge igjen nummer eller beskjeder som ikke blir hørt.
 

Ønsker du å fjerne mobilsvartjenesten gjør du det enkelt ved å kontakte kundeservice. Det er ofte også mulig å logge inn på ”Dine sider” på operatørens nettsider og administrere slike valg der.
 

Ulike varianter

Vil du benytte deg av mobilsvar, er det flere ulike svarerløsninger å velge i blant. Ønsker du ikke at folk skal legge inn melding på svareren din, men bare få beskjed om hvilket nummer som har ringt, kan du aktivisere denne funksjonen.

Hvis du vil at folk skal kunne lese inn en beskjed, kan du selv velge om du vil ha en personlig beskjed eller om du vil bruke standardhilsenen fra teleoperatøren.
 

Det er for øvrig enkelt å lese inn en personlig hilsen, og denne kan du endre så ofte du vil. Det er også mulig å lage en egen internasjonal hilsen som spilles av hver gang det er et utenlandsk nummer som ringer.

 

I tillegg har du hos noen operatører mulighet til å legge inn spesielle opptatt- eller spesialhilsener som overstyrer den vanlige svarermeldingen så lenge de er aktivert.  Det finnes også en rekke ulike valg for viderekobling til svareren.
 

Med noen abonnement kan du også administrere en faksmaskin gjennom mobilsvar og sørge for videresendinger og utskrifter av faksene dine.
 

Lytte til beskjeder

Når noen legger inn en melding på svareren din, mottar du like etterpå en SMS som varsler deg om dette. Du ringer så til svareren og får opplest informasjon om nye beskjeder og valg for avspilling.

Mange telefoner har ferdig innlagt at du kommer til mobilsvar ved å taste 1. Ellers er det mulig å legge det inn selv som et hurtigvalg.
 

Når du er kommet til svarermenyen, er det en del standardvalg som kan være greie å kunne for å enkelt lytte til meldingene dine. Du får en del av disse opplest mens du hører på meldinger, mens andre må du nesten vite om for å bruke.
 

Menyvalgene er omtrent de samme fra operatør til operatør, men det er gjerne litt forskjellige taster som skal brukes.
 

Her er en oversikt over menyvalgene hos ulike operatører.
 

Lagring

Det varierer litt fra operatør til operatør hvor lenge svarermeldingene dine blir lagret i mobilsvar. Det som imidlertid er likt for alle, er at de blir slettet etter en viss periode - også de du ikke har hørt på.
 

Telenor lagrer for eksempel avspilte meldinger i fire dager og uavspilte i syv dager, mens de hos Chess lagrer alle meldinger i fem dager . Tele2 lagrer uavspilte meldinger i syv dager og avspilte i 14 dager, og du får i tillegg valg om å lagre meldingene, som da blir lagret i ytterligere 14 dager fra du velger det. 

 

Hos noen operatører er det likevel mulig å ta vare på svarermeldingene om du ønsker det. Hos Telenor kan du på "Dine sider" legge inn valg om å få meldingene videresendt til e-posten din som en lydfil du kan høre på og lagre på datamaskinen.
 

Netcom har likevel den kanskje aller enkleste løsningen om du ønsker å spare på svarermeldingene. Med gratistjenesten Personsvar Direkte blir svarermeldingene levert direkte til din telefon som MMS-talemeldinger. Da blir det enklere å administrere, og du får ikke minst muligheten til å videresende, samt lagre dem så lenge du ønsker.

Andre tips

En ting er å høre på andres svarermeldinger, men ikke alle er så glade i å legge igjen beskjeder på telefonsvarere. Man kvier seg gjerne for å si noe dumt som motparten kan spille av igjen og igjen.
 

Telenor kan imidlertid betrygge deg litt om du ønsker å legge igjen beskjed på Telenor mobilsvar. Her er det nemlig mulig å slette meldingen du leser inn hvis du sier noe feil. Dette gjør du enkelt ved å taste # mens du holder på med innlesingen. Da kommer du til Redigeringsmenyen og vil få instrukser om hva du kan gjøre for å heller lese inn en ny melding.
 

Ringer du mye til andres mobilsvar, kan du også slippe å høre på hilsenen før hver gang du skal legge igjen en beskjed. Ved å taste # kommer du direkte til innlesningen av svarermelding.
 

Her er instruksene til de ulike operatørenes mobilsvar:

Telenor

Netcom

Tele2

Chess

Talkmore

Onecall
Artikkelen ble første gang publisert 29. mai 2009.

annonse