Til hovedinnhold

Slik sikrer du dine kontakter

Det skal ikke mye til før katastrofen er et faktum. Et uoppmerksomt øyeblikk, stressituasjoner hvor du glemmer både hode og mobil eller en båttur hvor mobilen plutselig havner på havets bunn. Det er mange farer som truer din mobil og det skal lite til før den forsvinner og tar alle dine kontakter med seg. Her er heldigvis redningen.
Les også:
Slik tar du sikkerhetskopi fra din datamaskin.
Defor bør du ta backup.

Ta vare på kontaktene

Det er ikke mange som i dag skriver opp telefonnummer og kontaktdetaljer til venner og bekjente. De fleste lagrer disse på mobilen og henter de kjapt frem når de trenger dem. Problemet oppstår når mobilen forsvinner og du må begynne det omstendelige arbeidet med å samle inn alle dine kontakter på nytt. Ikke minst er det krise om dine private bilder på mobilen havner i gale hender, bare spør Kåre Conradi, det skal ikke mye til før en hel nasjon har ekstremt innsyn i ditt privatliv.

Heldigvis er det kjapt og enkelt å ta backup og sikkerhetskopiere både kontakter, bilder og andre viktige filer. Her viser vi deg hvordan.

Det finnes to hovedmåter å ta kopi av dine mobilfiler, enten til en lokal maskin eller til en ekstern tjeneste over nett. Begge løsningene er enkle å ta i bruk, og du kan gjerne kombinere disse for å være sikker.

Slik sikkerhetskopierer du til datamaskin

Dette trenger du:

Mobiltelefon
Overføringskabel
Datamaskin

Sikkerhetskopiering til datamaskin har etter hvert blitt en enkel affære. De fleste mobilprodusenter har spesiallaget programvare for nettopp dette slik at du enkelt kan overføre det du måtte ønske til din lokale maskin fra mobilen. Filene kan så enkelt overføres tilbake til andre mobiler om det skal være nødvendig. Slik går du frem steg for steg:

Steg 1 - Last ned og installer programvare

Programvare for å sikkerhetskopiere fra mobilen finner du på produsentenes egne nettsider og også som oftest på en egen CD som følger med mobilen. Disse programmene heter som oftest PC Studio, PC Suite eller mobile Backup. Etter å ha lastet ned programmet åpner du det og installerer det på din maskin.

Under installeringen vil du bli bedt om å opplyse hvilken mobilversjon du har. Selv om programmet tilpasser seg din spesifikke mobil vil kontakter og filer lagres slik at du enkelt kan gjenopprette de på andre mobiler.

Steg 2 - Koble til mobilen

Etter å ha installert programmet kobler du din mobil til datamaskinen via datakabelen som fulgte med mobilen. Om du har mistet denne kan du kjøpe en ny for en rimelig penge i de fleste elektrobutikker. Når du kobler maskinen til mobilen vil du som oftest få spørsmål om du vil åpne programmet du nettopp har installert. Til dette sier du ja.

Programmet vil så gå gjennom telefonen og analysere dataene. Den vil så dele inn dataene i bilder og videoer, meldinger og kontakter.

Steg 3 - Ta kopi av dataene

Etter å ha fått opp hvilke data du har ber du rett og slett programmet ta en kpoi av det innholdet du ønsker å lagre. Om du sikkerhetskopierer kontaktene dine så vil programmet samle disse i en egen fil som du lagrer lokalt på din maskin. Programmet vil også la deg overføre bilder til maskinen.


Etter å ha overført bildene kan du så velge å slette disse fra mobilen. Om du skulle bli frastjålet eller miste den senere kan du da være trygg på at fremmede ikke fåt tilgang til dine bilder. Etter å ha utført disse stegene kobler du så mobilen fra maskinen og tar vekk overføringskabelen. Nå kan du puste lettet ut neste gang mobilen forsvinner.
Likevel kan det være smart å huske og også sikkerhetskopiere filene du har på selve maskinen. Da er du trygg på at både bilder og kontakter fortsatt er trygge om maskinen senere skulle bli ødelagt.
Her finner du stor guide til hvordan du kan sikre dine datafiler.

Slik lagrer du via nettet

Å lagre dine kontakter ved å synkronisere til eksterne tjenester over internett er faktisk enda enklere, men samtidig må du stole på at tjenestene er til å stole på for at kontaktene dine ikke kommer på avveie. Teleoperatørene selv har tilbud om slik lagring, men disse koster det noen kroner å bruke og i dette tilfellet er faktisk det beste gratis. Tjenesten Zyb gjør jobben raskt og effektivt og koster ikke en krone å bruke. Slik går du frem:

Du trenger:

Mobiltelefon
Nettilgang

Steg 1 - Opprett en profil

Det første du må gjøre er å gå inn på tjenesten Zyb.com og opprette en profil med brukernavn og passord. Under registreringen må du oppgi hva slags mobil du har, hvilken operatør du benytter og telefonnummeret ditt. Etter at du har registrert deg får du tilsendt en melding fra tjenesten med en applikasjon du må legge inn på mobilen. Til dette takker du ja.

Du går så enkelt og greit inn i din mobil, velger verktøy fra mobilen og går inn på synkronisering. Du vil da se at Zyb har lagt seg inn som en synkroniseringsløsning.

Steg 2 - Synkroniser

Neste steg er rett og slett å velge synkronisering. Tjenesten lar deg velge hvilken informasjon du ønsker å laste opp. Her kan du velge både videoer, SMS, kalenderoppføringer og kontakter. Selv holder vi oss til kun kontakter da vi har selv kontroll over våre personlige bilder.

Mobilen din vil så koble seg opp mot nett og laste opp den informasjonen du ønsker til din konto hos Zyb. Denne synkroniseringen kan du gjennomføre hver gang du legger til nye kontakter.

Steg 3 - Verifiser synkroniseringen

Inne i din konto hos Zyb kan du så se at alle kontakter fra din mobil er lastet opp og lagret på nettsiden under din profil. Her vil du alltid kunne gå inn og sjekke opp numrene på dine venner om du en dag skulle ha glemt mobilen.

Om du i verste fall skulle miste mobilen kan du på samme måte logge deg inn hos Zyb og koble en ny telefon opp mot tjenesten. Du må da velge type telefon og igjen taste inn nummer. Du vil så måtte legge inn Zyb på den nye mobilen før du ber mobilen synkroniseres med kontaktlisten hos Zyb. På denne måten vil du aldri igjen miste et nummer.

Bedre enn papir og blyant

Det fins også andre løsninger for å sikkerhetskopiere dine kontakter. Du kan for eksempel kjøpe inn en SIM-kotleser for å lagre informasjon fra SIM-kortet ditt, eller overføre alle kontakter til et minnekort og plassere dette på et trygt sted. Eventuelt kan du også skrive nett hvert eneste nummer for hånd ved hjelp av papir og blyant, men løsningene vist over er garanter mange hakk raskere.

Lykke til!

annonse