Til hovedinnhold

Slik blir du kvitt Schnuffel Bunny

Hvis du har kjøpt Ole Ivars-ringetonen ”Nei, nå ringer det gitt” eller lyden av en baby som gråter etter å ha sett reklamen på TV, har du kanskje i ettertid vurdert hvorvidt det var verdt pengene. For er du nemlig blant de aller heldigste, har du i tillegg til en rykende fersk ringetone også fått et eksklusivt medlemskap i en mobilklubb med tilgang til ringetoner, spill og miniatyrbilder.

Du kan forresten også skaffe deg drøssevis av videosnutter, som for eksempel diverse videoer med den fluffy kaninen Schnuffel Bunny. Heldiggris…

Svindyrt å bruke

Apropos gris; Hvis du ikke har lagt merke til den bittelille skriften nederst på TV-skjermen der det står at du automatisk melder deg inn i ringetoneklubben og må betale 116 kroner i måneden (eller mer), kan vi meddele at tjenesten faktisk er svindyr. Jamba og Ringtone King som må sies å være de mest kjente ringetonepusherene her til lands, krever 50 kroner i måneden for 4-5 ringetoner og en videosnutt helt til du trygler om å be dem stoppe abonnementet.

Men Jamba og Ringtone King er ikke verst i klassen. På nettsiden Alle.no ligger prisen for medlemskap på 29 kroner i uka, eller 116 kroner i måneden, men da har du også fri tilgang til alt fra Grand Prix-hiten ”Hold on be strong” til ”I’m yours” av Jason Mraz. Sannsynligvis vil du imidlertid bare få noen få strofer av refrenget, og ikke hele sangen. På Rabbit kan du kjøpe en ringetone til 30 kroner, eller et nytt mobilspill til 49 kroner, men her er det ingen månedsavgift. Andre mindre kjente ringetoneselskaper tar en enda høyere pris.


Ringetoner og spill til mobilen koster flesk. 

Alderskontroll

I fjor høst innførte teleoperatørene alderskontroll på kjøp av innholdstjenester som ringetoner og bakgrunnsbilder fra Jamba, Ringtone King og andre. Ifølge Forbrukerombudet kan det virke som om ringetonepusherne på mirakuløst vis ikke helt har fått med seg at de er pålagt å sjekke om den som bestiller innholdstjenester er over en viss alder – normalt 15 år. Det er også merkverdig at reklamene i stor grad er rettet mot barn, som for eksempel den syngende kaninen Schnuffel Bunny. Forbrukerombudet har også fått bekreftet at en 12- og 15-åring fikk bestille innholdstjenester med 18-års aldersgrense.

- Dette er skuffende. Jeg hadde ventet at innholdsleverandørene ville bruke alderskontrollen mer aktivt for å hindre at barn får kjøpe tjenester som leverandørene selv mener at barna ikke er gamle nok til, seier forbrukerombud Bjørn Erik Thon i en pressemelding.

Send STOPP

Seksjonssjef i Forbrukerombudet Bente Øverli sier til Mobilen at det er et stort behov for retningslinjer for hvordan innholdsleverandørene markedsfører innholdstjenestene, særlig med tanke på avtaleinngåelse i forbindelse med abonnement.

- Det skal være nok å sende stopp, ikke stopp fun eller noe annet, for å stanse tjenesten. Men det vi er mest opptatt av nå aldersbegrensningene. Det skal være mulig for innholdsleverandørene å sjekke alderen til den som benytter seg av tjenesten, sier Øverli.

Foreldrene har også ansvar

Øverli mener at det er kritikkverdig at innholdsleverandørene oppgir en aldersgrense for tjenesten, men at de legger ansvaret over på forbrukeren ved å si at den som bestiller en ringetone eller videosnutt må være over 15 eller 18 år, eller få samtykke fra foreldre.

- Vi har ikke noe imot innholdstjenester, men det skal gjøres på riktig måte. Barn og unge skjønner ikke konsekvensene av å ha et abonnement på slike tjenester, og derfor må foreldrene på banen, sier hun.

Lovendring 1. juli

Flere aktører, deriblant Forbrukerombudet og Post- og teletilsynet, har hatt fokus på å gjøre innholdstjenester mer oversiktlig og forbrukervennlig. Dette har resultert i en lovendring som trer i kraft 1. juli 2008. En endring i Ekomforskriften skal sørge for at man kun behøver å sende ”stopp” til tjenesteleverandøren for å avbryte abonnementet, og dette gjelder også for innholdstjenester.

I tillegg får du nå rett til å sette grenser på hvor mye penger du vil bruke på innholdstjenester per måned, slik at tjenesten sperres når du når overstiger grensen. Du får også rett til å sende inn klage til Brukerklagenemnda, hvis du ikke kommer til enighet med teleoperatøren din angående fakturering av innholdstjenester.

Fra 1. juli kan du klage på innholdstjenestene til Brukerklagenemnda.
 

Betaler for datatrafikk

Om lovendringen vil føre til at innholdstjenester blir mer brukervennlige er vanskelig å si. I dag finnes det i alle fall én skjult kostnad ved bruk av innholdstjenester, nemlig datatrafikk. I tillegg til den prisen du betaler ringetonepusheren din, må du nemlig også betale teleoperatøren for datatrafikken du bruker på å laste ned lydfilen, spillet eller videosnutten. Det betyr at innholdstjenestene koster noen kroner ekstra, avhengig av hvor stor filen er, og hvor mye du betaler for datatrafikk hos din mobiloperatør.

Du risikerer også å motta hyppige meldinger med reklame for de siste ringetonene, fordi du har tegnet et abonnement hos ringetonepusheren. Da hjelper det fint lite å ha reservert mobilnummeret ditt mot reklame i Brønnøysundregistrene. Dessverre.

DIY – Gjør det selv

Men det finnes et alternativ: Gjør det selv. Hvis du vil bruke pengene dine på rådyre ringetoner så er det selvfølgelig ingen som kan nekte deg det. Men dersom du klarer deg uten Crazy Frog og Schnuffel Bunny, går det fint an å lage en ringetone ut av favorittsangen din eller ta et bilde med mobilkameraet og bruke det som bakgrunnsbilde på mobilen.

Dette er heldigvis langt billigere enn å kjøpe ringetoner og bakgrunnsbilder til mobilen fra ringetonepusherne.

Slik får du din egen ringetone

De fleste mobilene som selges i dag har en innebygd musikkspiller, og du har dermed også mulighet til å overføre musikk fra PC-en til mobilen din, vanligvis via en USB-kabel. For å få favorittsangen din som ringetone på mobilen, må du derfor føre over en lydfil som støttes av mobilen din, for eksempel MP3, MP4 eller AAC. Deretter kan du velge denne lydfilen som ringetone ved å gå inn på innstillingene for lyd på mobilen din.

Dersom du ikke har en lydfil fra før på PC-en din, er det veldig mye rimeligere å kjøpe en låt i MP3-format fra for eksempel Itunes, CDON.com, eller nettsidene til Elkjøp, enn å kjøpe en ringetone fra en av ringetonehaiene. På CDON.com kan du for eksempel kjøpe sommer-hits til én krone per stykk, altså 30 ganger rimeligere enn hos ringetoneselskapet Rabbit.

Redigeringsprogrammer

Hvis du bare vil ha et utdrag av en låt som ringetone, kan du ordne det ved hjelp av et redigeringsprogram. Det samme gjelder for videofiler. Flere slike programmer er enkle i bruk, så du trenger ikke absolutt ikke å være en datanerd for å få det til.

For en oversikt over programmer du kan bruke for å lage dine egne ringetoner, trykk her. Du kan også konvertere videofiler som .avi og .mp4 til et format som støttes av mobilen din med dette programmet.

Private bakgrunnsbilder

For å lage dine egne bakgrunnsbilder til mobilen, kan du ganske enkelt bruke mobilkameraet ditt til å ta bilde av noe du vil ha som bakgrunn. Hvis du vil ha noe mer spennende, kan du lage et bilde på PC-en og føre det over til mobilen. Du trenger et bildebehandlingsprogram for å kunne endre størrelsen slik at bildet passer som bakgrunn på din mobil, og eventuelt legge til effekter på bildet.

Dersom du ikke vil investere i dyre bildebehandlingsprogrammer som Photoshop Elements, kan vi anbefale gratisprogrammet Paint.net.

Sinnataggen som bakgrunnsbilde på mobilen?

Spill på mobilen

Det finnes også utallige mobilspill som er gratis, så du trenger altså ikke kaste bort en drøy femtilapp på de spillene innholdsleverandørene tilbyr. Blant gratisspillene finner du for eksempel Pacman, Tetris, Sudoku, og Super Mario Planet.

Trykker du her, finner du en oversikt over 300 gratis mobilspill som du kan laste ned til din mobil.

Død over Schnuffel Bunny?

Hvis du kjenner at kaninkokeren i deg vokser seg større og større for hver gang du ser TV-reklamen for kaninen Schnuffel Bunny, er det dessverre lite du kan gjøre med det. Det ser nemlig ut til at ringetonepusherene har kommet for å bli.

Du står allikevel fritt til å velge om du vil sløse bort ukepengene dine på hjernedøde ringetoner og videoer, eller om du vil vekke til live din indre kreative lyst og lage noe selv.

annonse