Til hovedinnhold

Slik ser du TV på mobilen

Betaler du allerede tusenvis av kroner for å få TV-signalet levert til mottakeren i stua, så er det litt surt å måtte bla opp på nytt om du vil se de samme kanalene på et annet sted. Men har du Slingbox og bredbånd finnes det en utvei. (Artikkelbildet viser Stewart Collingwood i Sling Media)
Flere kilder
Slingbox er en slags medieserver uten minne. Den sender ikke ut filer som du har lagret på en filserver eller PC, men videreformidler TV-signalet fra mottakeren du har hjemme. Om dette er en PVR, satellittmottaker eller kabel-TV spiller ingen rolle. Faktisk kan du koble alle disse tre, eller tre andre kilder, til Slingboxen samtidig. Boksen vi testet har i tillegg innbygget mottaker for analog- og digital-TV. Men ettersom boksen ikke støtter den komprimeringen vi bruker i det norske DVB-H-nettet, og de analoge signalene er slukket, er dette lite relevant.
I utgangspunktet var Slingbox ment å skulle streame TV-signalet til en PC via Internett. Men smartere mobiltelefoner og raskere mobilnett har gjort at du nå like gjerne kan se sendingene på en mobiltelefon. Slik gikk vi frem for å få det hele til å virke.
Installasjon av Slingbox.
Å sette opp en Slingbox er ikke noe stort hokus pokus. Boksen har en drøss med kontakter i flere ulike farger og fasonger, men om du klarer å koble en videospiller til en TV, så klarer du også å koble opp Slingbox.


Tilkoblingen er enkel nok

Den eneste egentlige utfordringen ved denne delen av operasjonen var å få trukket en kabel fra hjemmekontoret og inn i TV-skapet. Slingbox har nemlig ikke støtte for trådløst nett, så her er du avhengig av å koble til ved hjelp av en kabel. Du kan selvsagt bruke et trådløst aksesspunkt for å slippe å trekke kabelen hele veien, men siden vi har en drøss med WLAN-dingser i TV-skapet fra før, valgte vi å trekke kabelen helt frem og plassere en HUB i TV-benken.
Slingplayer
Når dette var gjort lastet vi ned og installerte siste versjon av Slingplayer på kontor-PC-en. Dette er programmet som kommuniserer med Slingboxen og gjør det mulig å sette den opp så den kan nås både innenfra og utenfra via Internett.
I boksen fulgte det med en bruksanvisning som ga en god forklaring på hvordan det hele skal konfigureres. Her er det viktig at du gir boksen en fast IP-adresse på nettet ditt, slik at innkommende trafikk havner der den skal. Du må også velge en port, men det er ikke så vanskelig som det høres ut. Disse tingene gjør du nemlig ved hjelp av den gode veiviseren som følger programvaren.


En god veiviser gjør installasjonen enkel, men å sette opp routeren er litt komplisert.
I tillegg til IP-adresse, må spilleren også ha et navn, og et passord. Navnet bruker du for å kjenne igjen boksen, mens passordet skal hindre at andre bruker ditt TV-signal når du selv ønsker å bruke det. Om du ønsker å la en annen se på din TV når du ikke bruker Slingboxen selv, så kan du gi dem et passord uten administratorrettigheter. Men husk at den som bruker boksen også kan styre kanalvelgeren.
Den som bruker boksen, og den som bruker mottakeren må med andre ord se på samme kanal. Og den som har administratorrettigheter kan kaste ut den som ikke har det. For det er nemlig bare en som kan være pålogget Slingbox om gangen.
Oppsett
Under den fysiske installasjonen plasserer du en infrarød sender på enheten som skal kunne fjernstyres. I programvaren for Slingplayer velger du hvilken type boks dette er, og hvilket fabrikat det dreier seg om. Slingplayer har en rekke preinstallerte oppsett for fjernkontroll, og vi fant raskt ut hvordan vi skulle få dette til å virke.
Noen små justeringer senere var TV-bildet optimalisert for overføring til skjermen på kontor-PC-en, og overføringen kunne starte.
Mobiltelefonen
Men dette var ikke vårt egentlige mål. Vi ønsket å se TV på mobiltelefonen, og lastet ned mobilversjonen av Slingplayer. Programvaren kan brukes gratis i 30 dager, mer enn nok for oss til å få testet om løsningen fungerte med vår mobil.
Første gang vi testet løsningen var programvaren for mobil bare tilgjengelig fra Sling i USA og Storbritannia (www.slingmedia.com). Nå er imidlertid også den norske nettbutikken klar. Det betyr at den som har en eldre Slingbox (fra den tiden det het Viasat Anywhere) nå også kan laste ned Slingplayer til mobiltelefonen.
Å logge seg på og se TV i hjemmenettet (WLAN) gikk greit, så lenge vi brukte IP-adressen på boksen, etterfulgt av kolon og portnummer, Men å få det til å virke ved hjelp av den genererte Slingplayer ID-en viste seg å være en utfordring.
Brannmur
Problemet viste seg å være vår router, som ikke uten videre satte pris på at noen forsøkte å logge seg på enheter på innsiden av brannmuren. Selv om produsenten av routerboksen skryter av UPnP-funksjonalitet, så fikk vi ikke til å automatisere denne prosessen.
For en som ikke har vært borti brannmurer og såkalt port forwarding syntes dette å være en uoverkommelig jobb. Men sannelig er det ikke noen som har gått opp denne stien også. Et kjapt søk på Google, og vi fant en detaljert beskrivelse av hvordan vi kunne løse dette på vår router. Nettstedet www.portforward.com viste seg å ha en så detaljert bruksanvisning at vi kom gjennom prosessen uten større problemer.


Forklaringen på Portforward.com reddet dagen.
For at TV-bildet skal komme inn på mobiltelefonen må du skrive inn ID-nummeret til Slingboxen i programvaren på mobiltelefonen. ID-nummeret finner du i programvaren på PC-en.
Vi brukte nok nær en time på å sette opp hele systemet for første gang. Da hadde vi heller aldri vært borti portforwarding, en øvelse som senere skulle vise seg å være nyttig også for oppsett av fjernovervåkning med WiLife og tilgang til Homeserver fra utsiden av hjemmenettet.
Kvalitet
Bildene vi fikk inn på mobiltelefonen var av langt bedre kvalitet enn det vi hadde ventet oss. Vi har jo forsøkt å se NRK, TV2 og de andre kanalene via ordinær mobil-tv (tilbud fra teleoperatøren), og denne erfaringen har ikke vært udelt positiv. Med Slingplayer optimaliseres bildet hele tiden etter tilgjengelig båndbredde, og selv der vi ikke hadde 3G (bare Edge) blir bildene bedre enn det vi har sett fra før. I 3G-nettet flyter TV-bildene som om vi sitter med en miniatyr av flatskjermen hjemme.
Det er ikke noe problem å lese undertekster, selv om tabeller og enkelte svært små titler kan være vanskelig å tyde.


Under bildet ser vi kontrollene som lar oss styre mottakeren hjemme. De sorte rutene kan knyttes til snarveier som opptak, favorittkanaler osv. Bildet kan også vises over hele skjermen.
Kontroll
Å dirigere hva som skal vises på mobilen er også enkelt. På Windows Mobile Professional (Windowsmobiler med med trykkfølsom skjerm) kan vi klikke på fjernkontrollmenyene direkte på skjermen, eller vi kan bruke talltaster og piler. På Symbian S60 og Windows Mobile henter vi opp kontrollfunksjonene via menyknappene.
Vi kan styre alle funksjonene på vår Sattellittmottaker med PVR, og kan derfor lese EPG (programguide), starte opptak, se opptak vi har lagret, eller ganske enkelt bare bytte kanal.
Fra vi velger kanal til vi faktisk får inn den valgte kanalen på mobiltelefonen tar bare noen sekunder. Så er det bare å håpe at det ikke sitter noen unger hjemme og setter mottakeren tilbake til Disney hver gang du forsøker å få med deg et spesielt program.
For bruk i Norge
Vi har benyttet Slingplayer for å følge med på spesielle TV-sendinger, men den funksjonen som kanskje hadde vært mest nyttig – å se nyheter hjemmefra mens vi er i utlandet – har vi ikke tatt oss råd til. Å streame data hjemme koster oss ikke noe ekstra, ettersom vi allerede har tegnet avtale om fastpris. Men straks du kommer utenfor Norges grenser blir streaming en kostbar øvelse.
Faktisk skal du ikke se TV i mange minuttene før det er mer lønnsomt å gå til den lokale forhandleren og kjøpe et komplett parabolanlegg med årsabonnement.
Alternativet er å bruke et åpent trådløst nettverk (om telefonen din støtter dette). Da betaler du ikke for streamingen, men vår erfaring er at mange av disse åpne nettene er nokså ustabile.

annonse