Til hovedinnhold

Derfor virker ikke oppdateringen

(Publisert 29.04.2010)
Det kan være mange grunner til at du ikke får oppdatert programvaren i mobiltelefonen din. Men følger du noen enkle råd vil det som oftest la seg ordne. Her er noe av det du bør sjekke.

Telefonen snakker ikke med PC-en

Det hender ikke så rent sjelden at det oppstår problemer i kommunikasjonen mellom PC og mobiltelefon. Når du skal oppdatere programvaren må du normalt være tilkoblet via USB. Oppdatering over Bluetooth går ikke. På visse modeller, som Nokia N900, kan du hente ned oppdateringer direkte i en meny på telefonen (FOTA - Firmware Over The Air).

For å hindre problemer med USB-drivere er det viktig at du installerer produsentens PC-suite før du kobler til mobiltelefonen. Da skal PC-en normalt gjenkjenne telefonen og installere riktige drivere. Pass på at du ikke avbryter installasjonen før den er helt ferdig.

En mobiltelefon som kobles til en PC vil i de fleste tilfeller spørre hvilken tilkoblingsmodus du ønsker. Bytter du modus, så må PC-en legge til nye drivere. Mobiltelefoner med Android må ”monteres” som eksterne enheter til PC-en. Det gjør du ved å trekke ned skjermbildet i overkant og sette tilkoblingsmodus. USB må være tilkoblet for at valget skal dukke opp.

Konflikter

Har du flere mobiltelefoner av ulike merker koblet til samme PC, så er det duket for trøbbel. I enkelte tilfeller må gamle versjoner avinstalleres for at nye skal virke problemfritt. Ved problemer kan du også velge å bytte drivere for den aktuelle USB-porten manuelt via PC-ens systemverktøy (enhetsbehandling). Det krever at du vet hvilken driver som skal brukes.

Men selv om du følger produsentenes veiledning til punkt og prikke, så kan det oppstå problemer. Noen ganger holder det å bytte til en annen USB-port, og la driverlastingen starte på nytt.

Feil versjon

Et annet og ikke ukjent problem er at din mobiltelefon ikke kan bruke den versjonen av programvaren som produsenten oppgir at er den nyeste. Den vanligste årsaken til dette er at programvaren er ment for en generisk modell, mens du sitter med en operatørtilpasset mobiltelefon. Et eksempel på dette er siste oppdatering til Samsung Spica, som blant annet gir Android 2.1 og TouchWiz 3.0 light. De fleste Spica-mobilene er operatørtilpasset, og en oppdatert programvare som virker på disse er ikke ventet før i neste måned.
Et tilsvarende problem kan du få om du kjøper mobiltelefon i utlandet. Dersom telefonens versjonsnummer er knyttet til en spesiell region vil du ikke kunne installere programvare som er ment for land utenfor denne regionen.

Hjelp å få

Om du sitter fast når du skal oppdatere mobiltelefonen, så husk at det ofte er god hjelp å få fra andre som har vært igjennom de samme problemene. Legg gjerne frem problemet ditt i vårt (eller andres) brukerforum.
Som en siste utvei kan du gå til forhandleren din og be om hjelp. I verste fall kan de sende inn telefonen til et serviceverksted som foretar full oppdatering av telefonen.

Huskeliste

Uansett bør du huske enkelte viktige punkter før du starter en oppdatering.

  • Last ned siste versjon av PC-suite fra produsenten.
  • Ta backup av viktig innhold
  • Sørg for å ha nok strøm på batteriet (minimum 50 prosent)
  • Følg anvisningene fra produsenten nøye.
  • Installer ikke annen programvare enn den som er ment for din modell, med mindre du faktisk vet hva du driver med.
  • Avbryt aldri en oppdatering før den er ferdig.

Lykke til!

Mer om
annonse