Til hovedinnhold

Se filmene dine på mobilen

Har du en nyere telefon, gjerne med en stor skjerm, har du som regel gode forutsetninger for å se filmer på mobilen. Noen få mobiltelefoner har til og med støtte for visning av HD-film (720p). Men likevel nøyer nok mange seg med å se demo-videoer eller andre forhåndsinstallerte filmer og videosnutter i stedet for å kjøpe og laste ned nytt innhold til mobilen. Har du egne videoopptak, DVD-er du har rippet eller andre filmer og videosnutter lagret på PC-en, kan du ganske enkelt konvertere filene så de kan vises på mobiltelefonen din også.

Programvaren du trenger er gratis og enkel, så dersom du klarer å overføre en MP3-fil fra PC-en til mobilen din, vil du ikke få store vanskeligheter med å gjøre det samme med filmer og videoer.

Riktig format
Det finnes utallige programmer som lar deg konvertere vanlige videoformater (for eksempel AVI, WMV eller MPG) om til formater som støttes av din mobil. Filtypen MP4 er det vanligste formatet som støttes på mobilen, men sjekk din telefons spesifikasjoner for å forsikre deg om at det støttes av din telefon. 3GP er for eksempel et annet utbredt mobilvideoformat. Merk også at en del telefoner nå også støtter standardfiltypene for video.

Når du bruker et konverteringsprogram bør du sørge for at den nye filen (for eksempel i MP4-format) er tilpasset mobilens oppløsning. Ved å velge høyeste kvalitet får du ingen kvalitetsmessige fordeler, og det kan dessuten føre til at mobilen jobber hardere enn nødvendig for å spille av filen.

Any Video Converter
Søker du på internett etter konverteringsprogramvare for videofiler får du opp utallige valgmuligheter. Noen er gratis og noen koster penger. Etter vår oppfatning er det liten vits å betale for et slikt program når det finnes svært gode alternativer som er gratis. Vi falt veldig for gratisversjonen av programmet Any Video Converter; Det er utrolig enkelt å bruke, det ser ryddig og bra ut, og samtidig slipper du å bli pepret med tvilsom reklame. Gratisutgaven av denne programvaren mangler imidlertid støtte for 3GP-format (det må du betale for), men det er igjen den største merkbare ulempen. Det finnes derimot flere gode programmer av samme sort som kanskje spesielt avanserte brukere vil få enda mer utbytte av.

Med Any Video Converter trenger du kun å åpne videofilen du ønsker å konvertere og deretter velge formatet du ønsker å konvertere til. Du kan/bør som nevnt justere ”Frame size” i forhold til din mobils oppløsning, og du har også et par andre enkle justeringsalternativer. Vi lastet ned en film-trailer i HD og prøvde å konvertere filen (MOV) til mobilformatet MP4. Lengden på klippet var på litt over to minutter, og det tok omtrent så lang tid å konvertere filen. Resultatet ble imidlertid bra.

(Artikkelen fortsettes.)
 

AVS Video Converter
Det var imidlertid AVS Video Converter vi lette etter da vi fant programmet nevnt ovenfor, ettersom dette ryktes å være blant de desidert beste konverteringsprogrammene på marked. Dette er i prinsippet også gratis, samt har støtte for 3GP, men det er en betydelig ulempe ved å bruke gratisversjonen av dette programmet; På alle konverterte filer vises nemlig et vannmerke midt i bildet (”Created with a non-activated version”) det første minuttet av filmen. På korte videoklipp er det til stor sjenanse, men det gjør neppe like stor skade på lengre filmer. Det kvalitetsmessige resultatet av de mobiltilpassede videoklippene er like bra som ved bruk av Any Video Converter, og dersom din mobil krever 3GP er det et definitivt et godt alternativ. Er du villig til å betale for et videokonverteringsprogram er nok dette et av de som gir deg mest valuta for pengene.

AVS Video Converter er nemlig også svært enkelt i bruk og har støtte for alle viktige formater (også Blu-ray, for øvrig).

(Artikkelen fortsettes.)
 

Les mer om øvrige videokonverteringsprogrammer på vår søsterside Teknofil.no.
Overføre filen
Når du har sjekket hvilket format din mobil støtter og konvertert filmen til dette formatet, gjenstår det kun å overføre filen til mobiltelefonen. Det avhenger av telefontype/produsent hvordan dette gjøres, men som regel kobles telefonen til PC-en via en USB-kontakt og selve overføringen gjøres med produsentens egen programvare (for eksempel Nokia PC Suite, Samsung PC Studio etc.). Alternativt kan du sette telefonens minnekort i en minnekortleser og overføre filmene til kortet.

Så er det bare å åpne filen på din mobiltelefon og nyte filmen.

annonse