Til hovedinnhold

Slik tar du gode mobilbilder

(Publisert 1.12.2009)
Det er Sony Ericsson som med sin C905 kameramobil har hentet inn Qvale for å vise hva mobilkameraet faktisk er godt for.
Her kan du lese vår storttest av kameramobiler.
- Fordelene med å ha telefon og kamera i én enhet er åpenbare. De beste bildene tas ofte spontant, og telefonen er unik fordi den er med overalt og gjør det enklere å dele bildene med andre. Ved å følge noen enkle råd, er kameratelefonen et strålende verktøy for å forevige gode opplevelser og spesielle øyeblikk, sier Morten Qvale.


Her kan du se bildene Qvale selv har tatt med mobilkamera.

 • Han har jobbet for de fleste mest prestisjefylte magasinene i verden som Vanity Fair, Elle og FHM, og står bak flere store internasjonale reklamekampanjer. Her er hans tips til deg som vil bli en bedre mobilfotograf. Noen av tipsene er laget spesielt for C905, men vil gjelde de fleste kameramobilene.
 • Ta mange bilder og ikke vær redd for å slette de som blir dårlige eller kjedelige. Jeg tar sjelden færre enn tre til fem bilder uansett motiv. God lagringskapasitet og enkel overføring til din datamaskin, gjør dette enkelt.
 • Prøv noe annet enn autofunksjonen. Svarthvitt, sepia, panorama og makro er bare noen av mange spennende innstillinger som kan gi bedre bilder. Gjør deg kjent med disse og bruk dem. Et godt tips når du har tatt et godt bilde, er å bruke blenderfunksjonen og ta ett bilde med høyere og ett med lavere blender for optimal eksponering.
 • Blitsen på C905 er veldig god til mobilkamera å være. Likevel anbefaler jeg å bruke blitsen hovedsakelig som fill-in-lys ved mobilfotografering, det vil si at blitsen kun er litt sterkere enn det eksisterende lyset.
 • Få oppmerksomheten til de du fotograferer. Ta tak i personligheten og ikke vær redd for å få de til å gjøre noe som skaper det gode bildet. Vær nøye med komposisjonen, ikke for mye himmel!
 • Gå nærmere! Nesten alle tar bildene på altfor lang avstand. Gå nærmere motivet og ikke bruk zoomen for mye. Da er det vanskelig å holde kameraet stødig nok til å få skarpe bilder. Zoomen er veldig kraftig på dette kameraet, så bruk derfor selvutløseren og plasser kameraet stødig hvis du må zoome helt inn.
 • Bruk røde øyne-funksjonen når du benytter blits, eller bruk en gjennomsiktig tape over blitsen for et mykere lys. Eksperimenter og prøv deg frem.
 • C905 har en god bildestabilisator som er god å ha i dårlige lysforhold. Hold i tillegg pusten når du tar bildet. Da skjelver du mindre.
 • Ved å trykke utløserknappen halvt ned, vil kameraet fokusere på det som er i midten av bildet. Bruk denne funksjonen så ofte du kan, og komponer bildet best mulig etterpå. Zoom gjerne litt ut og inn for bedre komposisjon.
 • Med et av markedets mange bildebehandlingsprogrammer kan du enkelt forbedre kvaliteten på bildene dine. Litt kontrast og fargejustering og vips så skiller bildet ditt seg ut. Lurer du på noe, finner du det på nettet. Kjøp i tillegg en fotoprinter og du har bildet i hånden i bra kvalitet for en billig penge.
 • Det beste kameraet er det du har med deg. Fotografer mye!
annonse