Til hovedinnhold

Ikke likegyldig hvilken lader du bruker til mobilen din

Lade fra PC, med originallader eller en hvilken som helst lader? Vi har sjekket hva som er best.

Kurt Lekanger, Tek.no

Mange tror at USB er USB – men det er faktisk ikke likegyldig hvilken USB-lader du bruker til å lade telefonen din. Bruker du riktig lader går ladingen mye raskere. Årsaken er at ulike ladere leverer ulik mengde strøm. I tillegg støtter enkelte ladere og telefoner såkalt hurtiglading, som gjør at ladingen går raskere. Men da må du vanligvis bruke originalladeren som fulgte med telefonen.

Teksten på laderen avslører hvor kraftig den er:
Slik lader du mobilen raskere »

Vi har sjekket hvor mye laderen egentlig har å si for hvor raskt telefonen din lader.

For å finne ut det, har vi brukt appen Ampere for Android.

Ampere-appen er forholdsvis enkel, og viser i hovedsak hvor mye ladestrøm – målt i milliampere (mA) – telefonen mottar fra USB-laderen. Når laderen ikke er plugget inn, vises hastigheten telefonen lades ut med. Appen viser også en del tilleggsinformasjon, som hva slags batteriteknologi telefonen benytter, hva slags spenning batteriet opererer med, og temperaturen på batteriet.

Det finnes også batteristatus-apper for iOS, men vi har ikke funnet noen apper som måler ampere på samme måte som Ampere-appen (tips oss gjerne!).

Sjekk laderne dine

Disse tre laderne, i tillegg til USB-utgangen til en MacBook Pro, ga vidt forskjellige resultater. Foto: Kurt Lekanger,Tek.no

Etter at du har installert Ampere-appen, bør du prøve én og én lader. La laderen være plugget i en liten stund til ampere-målingen i appen stabiliserer seg, notere tallet du får – og så gå videre til neste lader.

I vårt forsøk benyttet vi tre ulike telefoner:

Vi prøvde følgende ladere:

  • Originallader til Samsung Galaxy S6 (2,0A / 2000 mA)
  • Originallader til iPhone 6S (1,0A / 1000 mA)
  • Gammel Motorola-lader (0,85 A / 850 mA)
  • USB-uttaket på en MacBook Pro

Vi har altså ikke testet alle med originalladeren (kun Samsung-mobilen).

Vi fant ut at vi måtte la laderen stå plugget i en stund før strømmålingen stabiliserte seg. På HTC One M8 med Samsung-laderen på 2000 mA startet målingen på rundt 580 mA og ble liggende på det nivået et minutt eller to, før ladestrømmen økte opp til 880 mA. Etter et minutt eller to økte strømstyrken til rundt 1000, og etter en stund igjen opp mot rundt 1500 mA. Det gjelder med andre ord å ha litt tålmodighet når du sjekker dine egne ladere.

Her er maks ladestrøm vi målte:

I hovedsak er det den kraftigste laderen som gir mest strøm til batteriet. Men det er interessant å se at HTC One M8 tar imot hele 1500 mA, mens S6 tar imot bare litt over 1000 mA.

Vi forsøkte også å teste Samsung Galaxy S6 på en trådløs QI-lader fra Nokia – og telefonen tok da imot en ladestrøm på maksimalt rundt 390 mA. Det bør med andre ord ta rundt to og en halv gang så lang tid å lade trådløst som med kabel.

Ja, det er stor forskjell

Illustrasjonen viser forskjellen på lading via PC-ens USB-kontakt og med en skikkelig vegglader. Skjermbildet til venstre viser at batteriet tar imot maks 250 mA når mobilen er koblet til PC-en, og rundt fire ganger så mye strøm koblet til originalladeren.

Dette er bare en liten stikkprøve – og det er ikke sikkert Ampere-appen har helt nøyaktige målinger. Men den gir en indikasjon på hva slags lader som fungerer best.

Den mest åpenbare konklusjonen er at du bør bruke en kraftig nok lader (sjekk milliampere/ampere som står trykket på laderen) og at du bør unngå å lade med USB-kabel fra PC-en – det tar rett og slett mye lenger tid enn om du bruker en vegg-lader.

Testen viser imidlertid at det kan være forskjell på hvor mye strøm ulike telefoner tar imot også via PC-ens USB-kontakt. HTC One M8 tok for eksempel imot dobbelt så mye strøm fra vår MacBook Pro som de to andre telefonene.

Kan du ødelegge telefonen med en kraftig lader?

Du lurer kanskje på om du ikke kan ødelegge telefonen din ved å bruke en for kraftig lader? Svaret er enkelt: det kan du ikke – med mindre det er noe galt med laderen eller telefonen. Elektronikk i telefonen passer på at batteriet ikke får mer enn den strømmen de skal tåle.

Som nevnt har mange telefoner og ladere innebygget teknologi for hurtiglading, for eksempel Qualcomm Quick Charge 2.0-teknologien som er i mange telefoner med Snapdragon-brikke. Ifølge Qualcomm skal en enhet med Quick Charge 2.0 kunne lade batteriet fra 0 til 60 % i løpet av bare 30 minutter. For å være sikker på at hurtiglading fungerer som det skal, kan det lønne seg å bruke originalladeren. I september lanserte Qualcomm versjon 3.0 av Quick Charge-standarden, og når telefoner med dette kommer på markedet skal ladingen gå enda raskere.

Du laster ned Ampere fra Google Play her.

Slik tar du best vare på batteriene dine » (Tek Ekstra)

annonse