Tek.no

Test Samsung UE55KS8005

Samsungs nye 8-serie imponerer stort

Byr på meget lekkert utseende kombinert med knakende god bildekvalitet.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
28 Mai 2016 06:00

Design og brukervennlighet

Vil du ha den beste TV-opplevelsen i år, må du kjøpe deg en TV som kan servere deg 4K innhold kombinert med HDR. Foruten at din nye skjerm må støtte dette nye formatet, trenger du også innhold å se på.

En av løsningene er om du har et Netflix-abonnement. De har nå startet å sende sin egenproduserte serie Marco Polo i HDR. Dette kan imidlertid bli et snevert utvalg, og da er ditt andre alternativ å kjøpe deg en ny Blu-ray-spiller fra enten Samsung eller Panasonic.

Rammen bidrar også til en flott design.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

For på TV-fronten er det ikke så mange begrensninger du trenger å tenke på – de aller fleste produsentene slipper nå en drøss av HDR-skjermer. Også verdens største produsent av TV-er, Samsung, er intet unntak

Selskapets nye 8-serie, nærmere bestemt UE55KS8005, blir selskapets toppmodell i år blant de flate alternativene. Denne modellen er svært lik selskapets nye 9005-modell – som er buet.

En perle å se på

Baksiden av KS8005 er smekker og slank.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samsung har hatt for vane å lage TV-er med et spennende design. Årets modeller er nok de flotteste hittil etter vår mening.

En av tingene som slår oss når vi pakker ut den nye 8-serien fra selskapet, er hvor tynn og nett skjermen har blitt sammenlignet med fjorårets modeller. Skjermen er ikke stort tykkere enn én centimeteren i toppen, og eser noe på vei ned mot bunnen til rundt det dobbelte.

Rammene rundt skjermen er i børstet aluminium, og er kantet mot midten slik at det blir en slags åsrygg som skrår ned mot frem- og baksiden. Fremsiden av skjermen er såkalt «bezel»-fri, altså går glasset foran panelet i ett med rammen.

Det sammen gjør den på baksiden, men det er ikke denne sømløse overgangen som stjeler oppmerksomheten her. Baksiden er nemlig minst like flott som fremsiden, hvor hele baksiden er i et slags børstet, mørkt mønster som kun avbrytes av festet til foten. Dette festet er i krom, og således bryter den elegant med resten av baksiden.

Foten er ganske lik fjorårets, men fortsatt lekker å se på.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Foten i seg selv er ikke så veldig forandret fra i fjor, men er fortsatt lekker å se på. Den er i massivt metall, og ser ut som en slags kantet boomerang.

Tizen begynner virkelig å ta form

Tizen begynner å ta seg opp, og gir deg den beste brukervennligheten i skrivende stund.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samsung bruker Tizen som operativsystem på sine flatskjermer. Systemet har nå kommet til versjon 3.0, og vi kan ikke si annet enn at det virkelig begynner å ta form.

En av de store forskjellene fra i fjor er hvordan systemet er bygget opp. Mens du i fjor hadde en enkel linje der du kunne klikke deg videre inn til de ulike funksjonene og appene, er årets utgave mer strømlinjeformet og integrert.

Når du trykker på Home-knappen på fjernkontrollen så kommer en tilsvarende linje opp på skjermen, og velger du for eksempel Netflix kommer de fem siste seriene eller filmene du har sett på opp som ikoner på en egen linje ovenfor menylinjen. Da kan du enkelt trykker deg videre direkte til det du vil se uten å måtte gå via appen.

Tilsvarende funksjoner har du også for andre enheter som for eksempel dekodere, Apple TV eller konsoller. Vi testet med blant annet en Apple TV, og dette fungerte overraskende bra. Merk dog at du enn så lenge må legge inn en rekke av disse enhetene manuelt, men det skal etter alle solemerker være en oppdatering på vei som skal gjøre prosessen automatisk for deg.

Per i dag gjenkjenner TV-en en Xbox om du kobler den. Dog må du en tur innom menyene på konsollen for å aktivere at HDMI-porten skal sende informasjon begge veier.

Denne fjernkontrollen fikk vi sansen for.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Betydelig raskere

En av tingene som årets Tizen-utgave også har blitt bedre på er responsen når du bruker skjermen. Her er det blitt gjort store forbedringer, og TV-en reagere så godt som momentant når du gir den kommandoer med fjernkontrollen.

Det første som slår oss er hvor raskt skjermen slår seg på og er klar til bruk. Dette er nok den raskeste TV-en vi har testet med tanke på oppstartstid. Samtidig er det en meget tilfredsstillende hurtighet i hvor raskt du kan bla deg rundt og starte apper og funksjoner.

De siste årene har Samsung sverget til en pekekontroll i tillegg til en tradisjonell fjernkontroll, som i teorien skulle gjøre det enklere å navigere seg rundt i menyene og apper. I år skrinlegger Samsung denne kontrollen sammen med sin tradisjonelle kontroll. Vi savner dem ikke i det hele tatt.

I stedet har de laget en forbedret utgave av pekekontrollen, bortsett fra at den ikke kan peke på skjermen, og denne er like enkel som den er genial i bruk. Den har minimalt med knapper, men har alt du trenger likevel.

Menyene er nemlig bygget opp slik at du ikke trenger å peke deg rundt i menyene. I stedet er det tilrettelagt mer for bruk av et trådløst tastatur i tillegg, noe vi forøvrig kun savner i de situasjonene vi faktisk må skrive inn brukernavn, passord eller e-post-adresser.

Her skal Samsung ha skryt for å ha formet Tizen-plattformen til noe langt bedre enn fjorårets utgave, som i seg selv heller ikke var dårlig. Dette er den nye målepinnen for resten av produsentene når det kommer til brukervennlighet.

OneConnect-boksen er ikke spesielt stor av seg.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Fortsetter med OneConnect

Den nye 8-serien fra Samsung har det aller meste du måtte trenge av tilkoblinger. Selskapet fortsetter å bruke sin OneConnect-løsning, dog har denne boksen, som inneholder mye av elektronikken til skjermen, blitt en del mindre siden sist.

Ved å bruke en slik boks som et knutepunkt for kablene dine, trenger du ikke lenger ha mer enn minst to ledningen opp til selve skjermen; strøm og kommunikasjonskabelen.

Skal du dog bruke kabel som nettforbindelse mellom TV-en og hjemmenettverket ditt, ender også denne opp i selve skjermen og ikke boksen ved siden av. Ergo vil du måtte regne med at minst to til tre kabler må opp til skjermen. Her følger det med tilpassede knotter som du kan feste kablene til på baksiden av skjermen.

Det er fint at denne boksen har blitt mindre, men den skaper også litt irritasjon. For den har nemlig ikke noen gummiføtter under seg, så den har den tendens til å flytte på seg om du skumper borti den.

Samsung UE55KS8005
9
Imponerende
Anbefalt

Samsung UE55KS8005

sitat"Samsung viser at kant-belyste TV-er kan være helt råe med sin nye 8-serie »"
 • Krysse av
  Meget habilt sortnivå
 • Krysse av
  Meget presise farger
 • Krysse av
  Et smykke å se på
 • Krysse av
  Tizen begynner virkelig å bli bra
 • Krysse av
  Lav inputlag
 • Krysse av
  Meget god på bevegelse
 • Krysse av
  HDR hever filmopplevelsen til nye høyder
 • Krysse av
  God innsynsvinkel sideveis
 • Bytt
  Ikke helt topp på innsynsvinkel i høyden
 • Bytt
  OneConnect-boksen flakser lett rundt

Les også