Til hovedinnhold

Madrassen som vet når du sover, og klager når du snorker

Så presis at den kan måle pulsen din gjennom en bil.

Finn Jarle Kvalheim

Las Vegas / Tek.no: Det er ikke grenser for hvor mange som skal hjelpe oss med søvnen i disse dager. Det er egentlig ikke så veldig rart. I takt med at teknologien har hjulpet oss med mye annet, har den vært blant flere faktorer som påvirker søvnen vår. Den senere tid har det blitt et voldsomt fokus på å registrere helsedata både for å få oversikt og for selvhjelp.

Beddit leverer slike løsninger, og er til stede her på CES i Las Vegas. Det selskapet lager er en sensor som skal legges over sengen, og som snakker med mobiltelefonen din.

En av flere løsninger for søvnovervåking

Løsningen minner en del om halvparten av Withings Aura, som vi testet for en stund siden. Noe av ulempen med Withings Aura var at vi opplevde pulsmåleren som svært upresis. I avlesingene opplevde vi støtt at hverken søvn eller puls var registrert skikkelig.

Dean Tucker viser frem søvnloggen fra nyttårsaften. Sen kveld og mye mat førte til vesentlig dårligere resultat enn ellers.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sammenliknet med pulsmåleren i Withings-pakken er Beddit-sensoren langt mer puslete. Withings' variant så mest ut som en blodtrykksmåler for elefanter. En stor tøyremse som blåser seg opp når pulsen skal måles. Varianten vi har foran oss her, er en tynn plastremse. Den ser ikke ut som om den kan være særlig mer pålitelig.

— Den er svært følsom. Den er faktisk så følsom at du kan sette den under venstre forhjul på en Ford F-150 pickup mens du sitter i førersetet, og jeg vil være i stand til å måle pulsen din så lenge bilen ikke er i bevegelse, forklarer Dean Tucker som er visepresident for salg og markedsføring i Beddit i USA.

Endringer i trykk blir til elektrisitet

Det smale båndet er en piezoelektrisk sensor. Det inneholder altså ørsmå krystaller som lager elektrisitet når de utsettes for press. Denne typen mekanismer er kanskje aller vanligst å finne i lightere og grilltennere, der et trykk på tenneren genererer en elektrisk gnist.

I stedet for å fyre opp grillen brukes elektrisiteten fra Beddit-båndet til å spore dine bevegelser mens du sover. Dette er ikke helt ukomplisert, gitt at kroppen har mye rart for seg. Puls og pust er to ting, men små bevegelser og forflytninger mens man sover er også vanlig. Dermed blir signalet sensoren gir fra seg ganske uoversiktlig, og må filtreres kraftig for at dataene skal la seg bryte ned i konkret informasjon om pust, puls og søvnfaser.

Når datatene er brutt ned i sine enkeltfaktorer sendes de over til mobiltelefonen via Bluetooth Smart. Der danner de grunnlaget for en søvnpoengsum, som sier noe om hvor godt du har sovet, hvor lenge og om du har hatt noen avbrudd i søvnen. Her får du også mye detaljert informasjon dersom du skulle ønske det.

Dårlig søvn over tid kan være farlig for helsen

Poenget med dette er å hjelpe deg med å sove bedre. Tucker viste oss data fra en normal søvnuke for seg, og lot loggen fra nyttårsaften tale for seg som kontrast. Mye god mat og drikke, samt en sen kveld førte til en ganske laber poengsum, og gjorde seg også gjeldende i en lite uthvilt nyttårsdag. Et fenomen mange nok kjenner til.

En boks som tar seg av tolking av signalene og Bluetooth-tilkobling henger i enden av sensoren.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dersom man sover dårlig én natt kan det være ille nok for dagen etter. Men problemene for helsa begynner fort å balle på seg om man sover dårlig over større lengder tid. Dermed vil en slik overvåking av søvnen kunne gi gode hint om man trenger å forandre på noe.

Det er en mengde ting som påvirker søvn. Skjermer som lyser blått og hindrer kroppen i produsere søvnhormonet melatonin er én faktor. Hvor mye og hvor sent man spiste kan påvirke nattesøvnen. Hva slags form man er i og om man snorker kan ha en del å si, og også temperatur og lysforhold i rommet påvirker dette. For å nevne noe.

Sover du dårlig gjennom lang tid kan det altså være en god idé å begynne å endre på en del av disse tingene.

Gir deg et hint om du bør oppsøke lege

Det er ikke alt som enkelt lar seg endre på, så vi lurte på om dataene fra Beddit kan være nyttige å ta med til legen.

— Vi kan ikke si at du skal bruke denne i medisinsk sammenheng. Den er ikke godkjent for slikt, men avlesingene gir likevel en indikasjon som kan bety at du bør oppsøke legen, forklarer Tucker.

I motsetning til Withings Aura henger ikke denne søvnmonitoren sammen med noe oppvåkningslys. Men i stedet kan den styre en smart alarm på mobilen din, slik at du våkner når du sover lettest. Slik funksjonalitet er standard for mange aktivitetsarmbånd og enkelte mobilapper, men jo mer presist sensoren kan måle søvnen din, desto mer treffsikker vil alarmen bli.

Sensoren koster 149 dollar, eller drøye 1300 kroner før norske avgifter. Det finnes en eldre utgave av sensoren som baserer seg på ordinær Bluetooth, mens den nye kjører Bluetooth Smart. Den krever altså støtte for det i telefonen din, men slik støtte har de aller fleste modeller av nyere dato.

Se videointervju med Dean Tucker i Beddit øverst i saken.

Les også testen av Withings Aura med søvnsensor og oppvåkingslampe »

Les alle nyhetene fra CES 2016 på vår samleside »

annonse