Til hovedinnhold

Apple kan ha utviklet trådløs lader som virker på avstand

På vei til markedet til neste år, ifølge ryktene.

Shutterstock.com/Wisanu Boonrawd
Finn Jarle Kvalheim

Trådløs lading har vært på markedet i lang tid. Men enn så lenge har ikke Apple kastet seg på trenden for mobilene. Selskapets smartklokke lader imidlertid ved hjelp av induksjon, og nå kan giganten ha løst ett av teknologiens viktigste problemer.

Kan ha løst avstandsproblemet

Lading på særlig avstand har nemlig så langt ikke vært mulig. Uansett hvilken av de to teknologialliansene laderen din har kommet fra har dingsene krevet umiddelbar nærhet for å få strøm fra løsningen. Ifølge ryktene skal Apple ha løst denne utfordringen, og selskapet kan være på vei til markedet med trådløse ladere som har lenger rekkevidde allerede i 2017.

Det er Bloomberg som melder om ryktene, og de hevder dessuten at teknologien skal brukes til å lade iPhone-modellene som kommer neste år.

Som vanlig for Apple-rykter er kildene høyst anonyme, og selskapet selv har ikke kommentert ryktene overfor bladet.

Det forskes mye på trådløs lading og avstand

I dag er det de to alliansene Qi og PMA som har gjort seg mest bemerket, og for smarttelefoners del er det først og fremst Qi-baserte løsninger du støter på. Treffer du ikke ladespolen riktig, rett over induksjonsladeren får du heller ikke strøm. Problemet er at effekten synker sterkt så fort det blir avstand mellom laderen og mottakeren.

Flere forskere og laboratorier har annonsert fremskritt på denne fronten, men foreløpig har ingen av teknologiene dukket opp i ferdige produkter.

Det er mulig at Apple lisensierer en av de mange teknologiene som så langt har vært på forskningsstadiet, men det kan også hende de utvikler sin helt egen. Ryktene går ikke i fullt så tett detalj.

Kan rekke metervis

Helt på tampen av fjoråret ble for eksempel løsningen XE offentliggjort. Den skal kunne lade produkter på hele fem meters avstand. Dermed skulle det holde å henge laderen i taket for å ha strøm til alle enhetene i rommet. Eller man kunne valgt å bygge den inn i foten på en skjerm. Apple har allerede patentert en slik løsning.

Det er imidlertid viktig å ta med at slike teknologier annonseres nesten like ofte som nye batteriløsninger, og foreløpig har det ikke skjedd så mye på markedet for trådløs lading.

Her er noen av sakene om trådløs lading vi har publisert de siste årene:

Her er det altså meget lett å bli litt i overkant optimistisk på teknologiens vegne. Samtidig er det kanskje få selskaper som mer ønsker seg en fornuftig trådløs løsning enn akkurat Apple.

De sliter nemlig litt med de vanlige laderne sine. Hvis du har flere Apple-ladere og ikke har byttet ut noen av dem kan det være et godt tidspunkt å sjekke om du har en av dem som er rammet. Sjekk om du har en rammet Apple-lader i denne artikkelen.

Er det veldig lenge siden du har tenkt over de hvite laderne dine bør du også sjekke denne tilbaketrekkingen fra 2014.

(Kilde: Bloomberg.com)

annonse