Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia ZR

Sonys nye vanntette overbeviser

Velutstyrte Sony Xperia ZR er en av markedets kraftigste mobiler, og vanntett til 1,5 meter.

Design, skjerm og menyer

Vanntette luker beskytter hodetelefonutgangen og micro-USB-utgangen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Er dette verdens minste pusseklut? Den følger med, sammen med en liten dings for å fjerne plastfilmen foran skjermen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Sony Xperia ZR har mange likheter med storebror Sony Xperia Z. Og til tross for at den er noen hundrelapper billigere, har den den samme kraftige 1,5 GHz firekjerners Snapdragon S4 Pro-brikken som sitter i Xperia Z.

Noen forskjeller er det imidlertid. Mens Xperia Z har en skjerm på 5 tommer, er ZR-skjermen på 4,55 tommer. Telefonen har også litt mindre lagringsplass, noe vi skal komme tilbake til på neste side.

Bedre vannbeskyttelse enn Xperia Z

Xperia ZR tilfredsstiller kravene til IP58, hvor det første sifferet angir beskyttelse mot inntrengning av støv og det andre sifferet hvor vanntett den er. Ifølge Sony skal ZR tåle å være 1,5 meter under ferskvann i 30 minutter. Dette er enda bedre enn på Xperia Z som tåler bare opptil 1 meter. I reklamen fokuserer Sony mye på at dette skal være telefonen du skal kunne filme under vann med.

I motsetning til på Xperia Z, er det mulig å ta ut batteriet, som sitter bak et plastdeksel. Baksiden av plastdekselet har en myk gummipakning som går ned i et spor rundt SIM-kortet og batteriet, slik at ikke noe vann skal kunne trenge inn.

På venstre side av telefonen er det en vanntett luke som skjuler micro-USB-kontakten. Ved siden av denne er det to kontaktpunkter som brukes når du vil lade telefonen via den medfølgende dokkingen/ladekrybben. Fordelen med dette, er at du slipper å åpne opp luken foran USB-kontakten hver gang du skal lade – og kanskje risikere at luken ikke går skikkelig igjen, og at telefonen dermed kanskje ikke er vanntett lenger.

På toppen finner du hodetelefonutgangen, også skjult bak en luke med gummipakning. Vi skulle gjerne likt at dette var en vanntett hodetelefonutgang. Hvis du bruker telefonen utendørs i regnvær samtidig som du hører på musikk eller bruker håndfriløsning via hodetelefonutgangen, risikerer du at det kommer vann inn i telefonen. Siden utgangen sitter på toppen og ikke bunnen, er risikoen enda større. Bluetooth-hodetelefoner eller -håndfriløsning er selvfølgelig en mulighet.

En gummilist på baksiden av bakdekselet går ned i et spor rundt batteriet. Pakningen sørger for at vann ikke trenger inn i telefonen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Av-/på-knappen er plassert litt utradisjonelt midt på høyre side. Knappen er rund og sølvfarget, og stikker litt ut – slik at du lett føler deg frem til den. Volumknappene er langt ned på høyre side, og det er også en dedikert kameraknapp helt nederst på høyresiden.

Enkelte har påpekt at Xperia Z har litt skarpe kanter og kan være litt "vond å holde i", samtidig som den fem tommer store skjermen gjør at telefonen kanskje er litt i største laget. Da kan Xperia ZR være et godt alternativ. Den avrundede formen på bakdekselet, kombinert med at telefonen er litt mindre enn Xperia Z, gjør at vi synes telefonen er enda bedre å holde i hånden enn Xperia Z. Byggekvaliteten føles også svært god, selv om baksiden er i plast.

Lavere oppløsning på skjermen

Den 4,55 tommer store skjermen er ikke bare mindre enn den på Xperia Z, den har også lavere oppløsning. Mens Xperia Z har en Full HD-skjerm, har ZR en skjerm med oppløsning på 720 x 1280 punkter (720p). Men punkttettheten blir likevel så høy (323 punkter per tomme) at det skal godt gjøres å se bildepunktene på denne skjermen. Den er rett og slett sylskarp, og bildekvaliteten er også veldig god.

Sonys Bravia Engine 2-teknologi tilpasser det som vises på skjermen slik at det skal se best mulig ut. Resultatet er en skjerm med flotte farger, god kontrast og ikke minst med et bra svartnivå. Det som skal være svart, ser svart ut – ikke grått.

Skjermen fungerer noenlunde greit også utendørs. Men dessverre har Xperia ZR i likhet med Z en skjerm med litt dårlig innsynsvinkel. Skjermen blir litt blass – akkurat som det ligger et melkehvitt slør over den – når du ser den fra siden. Det er ikke noe stort problem, men det er litt irriterende med fargeendringer i en skjerm på en såpass kostbar mobiltelefon.

Telefonen leveres med en plastfilm foran skjermen. Denne sitter svært godt fast, og det er meningen du skal kunne ha den på til den blir ripete – så kan du ta den av. Det følger med et lite verktøy for å gjøre dette.

Startskjermen på Xperia ZR.

Sony-menyer

Operativsystemet er Android 4.2.2 Jelly Bean, med Sonys egne tilpasninger på toppen. Det er ingen dramatiske endringer, så det er lett å finne frem. Men Sony har blant annet laget en ny måte å tilpasse startskjermene. Du finner ikke widgeter i den vanlige appmenyen, men ved å holde fingeren inne på en av startskjermene vil du få opp en meny hvor du kan velge å legge til flere startskjermer, legge til widgeter (som Sony kaller "moduler"), samt endre bakgrunner eller temaer. Du kan også endre hvilken av startskjermene som skal dukke opp som standard når du trykker Hjem-knappen.

Når du trykker knappen for å gå til appoversikten, har du mulighet til å velge å sortere appene alfabetisk, etter hvor ofte du har brukt appene, etter når de var installert, eller i egendefinert rekkefølge. Du kan også lage mapper både i appoversikten og på startskjermene.

Xperia ZR har også en praktisk funksjon som lar deg starte opp småprogrammer som flyter oppå det andre innholdet på skjermen. Du har blant annet en kalkulator, en nettleser, tidsur og en taleopptaker – og flere småprogrammer kan lastes ned fra Google Play. Småprogrammene kan flyttes rundt på skjermen, og noen kan også skaleres.

I esken

I tillegg til selve telefonen, et håndfrisett, lader og USB-kabel, følger det som nevnt også med en liten ladekrybbe.

Ladekrybben kobles til en lader, og så er det bare å plassere telefonen sidelengs i krybben for å begynne å lade telefonen. Du slipper å åpne noen luker på telefonen. Det er også kjekt at du via appen Smart Connect kan velge hva som skal skje når du plasserer telefonen i ladekrybben. For eksempel kan telefonen automatisk starte lysbildefremvisning av bilder fra bildegalleriet ditt, eventuelt vise en klokke.