Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia ZR

Sonys nye vanntette overbeviser

Velutstyrte Sony Xperia ZR er en av markedets kraftigste mobiler, og vanntett til 1,5 meter.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Vanntette luker beskytter hodetelefonutgangen og micro-USB-utgangen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Er dette verdens minste pusseklut? Den følger med, sammen med en liten dings for å fjerne plastfilmen foran skjermen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Sony Xperia ZR har mange likheter med storebror Sony Xperia Z. Og til tross for at den er noen hundrelapper billigere, har den den samme kraftige 1,5 GHz firekjerners Snapdragon S4 Pro-brikken som sitter i Xperia Z.

Noen forskjeller er det imidlertid. Mens Xperia Z har en skjerm på 5 tommer, er ZR-skjermen på 4,55 tommer. Telefonen har også litt mindre lagringsplass, noe vi skal komme tilbake til på neste side.

Bedre vannbeskyttelse enn Xperia Z

Xperia ZR tilfredsstiller kravene til IP58, hvor det første sifferet angir beskyttelse mot inntrengning av støv og det andre sifferet hvor vanntett den er. Ifølge Sony skal ZR tåle å være 1,5 meter under ferskvann i 30 minutter. Dette er enda bedre enn på Xperia Z som tåler bare opptil 1 meter. I reklamen fokuserer Sony mye på at dette skal være telefonen du skal kunne filme under vann med.

I motsetning til på Xperia Z, er det mulig å ta ut batteriet, som sitter bak et plastdeksel. Baksiden av plastdekselet har en myk gummipakning som går ned i et spor rundt SIM-kortet og batteriet, slik at ikke noe vann skal kunne trenge inn.

På venstre side av telefonen er det en vanntett luke som skjuler micro-USB-kontakten. Ved siden av denne er det to kontaktpunkter som brukes når du vil lade telefonen via den medfølgende dokkingen/ladekrybben. Fordelen med dette, er at du slipper å åpne opp luken foran USB-kontakten hver gang du skal lade – og kanskje risikere at luken ikke går skikkelig igjen, og at telefonen dermed kanskje ikke er vanntett lenger.

På toppen finner du hodetelefonutgangen, også skjult bak en luke med gummipakning. Vi skulle gjerne likt at dette var en vanntett hodetelefonutgang. Hvis du bruker telefonen utendørs i regnvær samtidig som du hører på musikk eller bruker håndfriløsning via hodetelefonutgangen, risikerer du at det kommer vann inn i telefonen. Siden utgangen sitter på toppen og ikke bunnen, er risikoen enda større. Bluetooth-hodetelefoner eller -håndfriløsning er selvfølgelig en mulighet.

En gummilist på baksiden av bakdekselet går ned i et spor rundt batteriet. Pakningen sørger for at vann ikke trenger inn i telefonen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Av-/på-knappen er plassert litt utradisjonelt midt på høyre side. Knappen er rund og sølvfarget, og stikker litt ut – slik at du lett føler deg frem til den. Volumknappene er langt ned på høyre side, og det er også en dedikert kameraknapp helt nederst på høyresiden.

Enkelte har påpekt at Xperia Z har litt skarpe kanter og kan være litt "vond å holde i", samtidig som den fem tommer store skjermen gjør at telefonen kanskje er litt i største laget. Da kan Xperia ZR være et godt alternativ. Den avrundede formen på bakdekselet, kombinert med at telefonen er litt mindre enn Xperia Z, gjør at vi synes telefonen er enda bedre å holde i hånden enn Xperia Z. Byggekvaliteten føles også svært god, selv om baksiden er i plast.

Lavere oppløsning på skjermen

Den 4,55 tommer store skjermen er ikke bare mindre enn den på Xperia Z, den har også lavere oppløsning. Mens Xperia Z har en Full HD-skjerm, har ZR en skjerm med oppløsning på 720 x 1280 punkter (720p). Men punkttettheten blir likevel så høy (323 punkter per tomme) at det skal godt gjøres å se bildepunktene på denne skjermen. Den er rett og slett sylskarp, og bildekvaliteten er også veldig god.

Sonys Bravia Engine 2-teknologi tilpasser det som vises på skjermen slik at det skal se best mulig ut. Resultatet er en skjerm med flotte farger, god kontrast og ikke minst med et bra svartnivå. Det som skal være svart, ser svart ut – ikke grått.

Skjermen fungerer noenlunde greit også utendørs. Men dessverre har Xperia ZR i likhet med Z en skjerm med litt dårlig innsynsvinkel. Skjermen blir litt blass – akkurat som det ligger et melkehvitt slør over den – når du ser den fra siden. Det er ikke noe stort problem, men det er litt irriterende med fargeendringer i en skjerm på en såpass kostbar mobiltelefon.

Telefonen leveres med en plastfilm foran skjermen. Denne sitter svært godt fast, og det er meningen du skal kunne ha den på til den blir ripete – så kan du ta den av. Det følger med et lite verktøy for å gjøre dette.

Startskjermen på Xperia ZR.

Sony-menyer

Operativsystemet er Android 4.2.2 Jelly Bean, med Sonys egne tilpasninger på toppen. Det er ingen dramatiske endringer, så det er lett å finne frem. Men Sony har blant annet laget en ny måte å tilpasse startskjermene. Du finner ikke widgeter i den vanlige appmenyen, men ved å holde fingeren inne på en av startskjermene vil du få opp en meny hvor du kan velge å legge til flere startskjermer, legge til widgeter (som Sony kaller "moduler"), samt endre bakgrunner eller temaer. Du kan også endre hvilken av startskjermene som skal dukke opp som standard når du trykker Hjem-knappen.

Når du trykker knappen for å gå til appoversikten, har du mulighet til å velge å sortere appene alfabetisk, etter hvor ofte du har brukt appene, etter når de var installert, eller i egendefinert rekkefølge. Du kan også lage mapper både i appoversikten og på startskjermene.

Xperia ZR har også en praktisk funksjon som lar deg starte opp småprogrammer som flyter oppå det andre innholdet på skjermen. Du har blant annet en kalkulator, en nettleser, tidsur og en taleopptaker – og flere småprogrammer kan lastes ned fra Google Play. Småprogrammene kan flyttes rundt på skjermen, og noen kan også skaleres.

I esken

I tillegg til selve telefonen, et håndfrisett, lader og USB-kabel, følger det som nevnt også med en liten ladekrybbe.

Ladekrybben kobles til en lader, og så er det bare å plassere telefonen sidelengs i krybben for å begynne å lade telefonen. Du slipper å åpne noen luker på telefonen. Det er også kjekt at du via appen Smart Connect kan velge hva som skal skje når du plasserer telefonen i ladekrybben. For eksempel kan telefonen automatisk starte lysbildefremvisning av bilder fra bildegalleriet ditt, eventuelt vise en klokke.

Teknologi og funksjoner

En praktisk ladekrybbe følger med. Dermed slipper du å åpne den vanntette luken foran micro-USB-utgangen for å lade.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Kontaktpunktene for lading via ladekrybben sitter ved siden av luken som dekker micro-USB-kontakten.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Under batteridekselet er det plass til et MicroSD-kort og SIM-kortet.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Xperia ZR har som sagt mange likheter med Xperia Z – inkludert den samme kraftige Snapdragon S4 Pro-brikken og 2 GB arbeidsminne (RAM). Med fire prosessorkjerner på 1,5 GHz hver, samt en kraftig grafikkløsning, er ytelsen til denne telefonen upåklagelig – noe vi skal komme tilbake til.

Lagringskapasiteten er imidlertid dårligere enn på Xperia Z – og du får bare 8 GB innebygget lagringsplass, hvorav i underkant av 5 GB er ledig. Dette er kanskje ett av de største ankepunktene mot Xperia ZR. Du har riktignok mulighet for å bygge ut lagringsplassen med et MicroSD-kort.

Xperia ZR er ellers utstyrt med det aller meste du kan ønske deg av en mobil i toppklassen – inkludert NFC og støtte for 4G-hastigheter på 100 Mbps ned og 50 Mbps opp. Dette er selvfølgelig forutsatt at abonnementet ditt ikke har lavere hastighetsbegrensninger, noe som ikke er uvanlig. Det er også støtte wi-fi i både 2,4- og 5 GHz-båndene (802.11a/b/g/n).

God strømstyring

Med et batteri på 2300 mAh er batteritiden omtrent som forventet av en såpass kraftig telefon. Du må regne med å måtte lade hver natt. Men Sony har noen smarte strømstyrefunksjoner som kan forlenge dette en del, kalt Stamina Mode.

Når du går inn på strømstyringsinnstillingene i menyen, får du opp en oversikt over hvor lang standbytid du kan regne med å få med de aktuelle innstillingene. Aktiverer du Stamina Mode vil telefonen skru av mobildata og wi-fi når skjermen er slukket, men du vil fremdeles få SMS-er og MMS-er, og selvfølgelig kunne motta anrop. Pågående nedlastinger og opplastinger vil fortsette som normalt. En praktisk funksjon her, er at du har en unntaktsliste over apper som ikke skal påvirkes av Stamina-modusen. Har du for eksempel en treningsapp du vil skal kunne kommunisere med omverdenen selv om denne strømsparefunksjonen er skrudd på, kan du legge appen til i unntakslisten.

Det er også mulig å få telefonen til å aktivere andre strømsparefunksjoner hvis batteriet holder på å gå tomt. For eksempel kan lysstyrken på skjermen dempes og trådløse funksjoner deaktiveres. Innstillingsmulighetene er svært gode.

Med funksjonen "Stedsbasert Wi-Fi" kan wi-fi på telefonen automatisk skrus på når du befinner deg i nærheten av der du pleier å være tilkoblet et trådløst nettverk. Dette bidrar også til å spare strøm, ved at wi-fi ikke er skrudd på når du ikke trenger det.

Smart Connect lar deg bestemme hva som skal skje når du plugger inn ulike typer tilleggsutstyr, eller for eksempel bruker NFC-smarttags.

Smart Connect

Med Smart Connect-appen kan du definere hva som skal skje for eksempel når du setter telefonen i ladekrybben, kobler til hodetelefoner, eller holder telefonen inntil en NFC-brikke (som Sony kaller "Smart Tag"). Eksempler på bruksområder kan være å få telefonen til å aktivere stillemodus og vise klokken når du plugger inn en lader mellom bestemte klokkeslett om natten, eller få telefonen til å automatisk starte musikkavspilling når du plugger inn hodetelefoner.

God på kontorfunksjoner

Xperia ZR er en god jobbmobil. Den har en god kalender og et bra kontaktregister, og en smart ringefunksjon som raskt søker opp en kontaktperson når du taster inn de første bokstavene i et navn via det alfanumeriske tastaturet på ringeskjermen. Det søkes i både navn og i telefonnummer, så det spiller ingen rolle om du begynner å taste inn de første tegnene i det ene eller det andre.

Slik tilpasser du startskjermene på Xperia ZR.

E-postleseren støtter mange samtidige kontoer, og det er enkelt å sette opp nye kontoer. En kombinert visning viser e-post fra ulike kontoer i ulike farger. En funksjon vi setter pris på, er muligheten til å velge hvilke perioder på dagen du ønsker å sjekke e-post oftere enn ellers. For eksempel kan du ha push-henting av e-post på dagtid, og kun manuell sjekk på kveldstid. Ikke bare forlenger det batteritiden, det er også praktisk for de som ikke ønsker å "være på jobb" døgnet rundt. Denne funksjonen fungerer imidlertid bare på Exchange-kontoer, ikke på Gmail.

Programpakken OfficeSuite 6 følger med. Denne lar deg vise dokumenter i de mest vanlige formatene, som Microsoft Office eller PDF. Men hvis du vil redigere eller opprette dokumenter må du installere OfficeSuite Pro, som koster 14,99 euro – rundt 120 kroner.

Av andre programmer som følger med, nevner vi Sonys egen notat-app. Den er enkel å bruke, og rask å komme igang med. Når du har opprettet et notat, kan du velge å legge til lydopptak, kartutsnitt og bilder – og du kan formatere teksten på ulike måter.

Topp ytelse

Vi kjører nå tre ulike testprogrammer for å måle ytelsen til mobiltelefoner og nettbrett; 3D Mark Ice Storm Extreme, AnTuTu og Geekbench. Xperia Z oppnådde meget gode resultater i alle testene, faktisk bedre enn Xperia Z i både 3D Mark og Geekbench. Årsaken kan muligens ligge i at ZR har Android 4.2.2, mens Z hadde 4.1.2 da vi testet den.

I 3D Mark Ice Storm Extreme, som måler 3D-grafikkytelse i simulerte spill, er Xperia ZR en av de raskeste telefonene vi har testet noensinne – det er faktisk bare Samsung Galaxy S4 Active som er litt raskere. Ytelsen ligger omtrent på nivå med HTC One, Asus PadFone Infinity og Samsung Galaxy S4 – men et lite stykke over resultatet vi fikk på Xperia Z. Og har du en Galaxy S III og vurderer å bytte mobil, får du faktisk mer enn tre ganger så høy 3DMark-ytelse med Xperia ZR.

Her er testresultatene:

Underholdning

De medfølgende øreproppene er ganske gode i forhold til det som vanligvis pleier å følge med mobiltelefoner. Men er du glad i musikk, bør du spandere på deg noen litt mer avanserte. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Selv om skjermen er mindre og skjermoppløsningen ikke like høy som på storebror Xperia Z, er Xperia ZR en fantastisk underholdningsmobil.

Den medfølgende Sony-videoavspilleren klarte å spille av de fleste formatene vi testet, men formatstøtten er ikke fullt på høyde med Samsungs toppmodeller. Men videoavspilleren er god, og den er enkel å bruke.

Hvis du ikke synes størrelsen på telefonskjermen er tilstrekkelig, kan du koble telefonen til andre enheter ved hjelp av DLNA over et trådløst nettverk. Da blir du imidlertid prisgitt mottakerens evne til å avkode videoen, og det er slett ikke alt som funker like godt.

Sonys Bravia-teknologi gjør at video ser virkelig flott ut, med sterke og fine farger – uten at vi synes det er altfor overdrevet. Men som nevnt på side 1 i testen er innsynsvinkelen på skjermen litt dårlig, og det er akkurat som om skjermen får et melkehvitt slør over seg når du ser den litt fra siden. Men til video – når du ser skjermen noenlunde rett forfra – er skjermen ypperlig.

God musikkspiller

Sonys musikkspiller heter Walkman, og er blant de beste musikkspillerne vi har vært borti på en mobiltelefon. Den er enkel å bruke, og har alle de funksjonene du forventer å finne i en god musikkspiller – som spillelister, sortering etter spor, album eller artist, samt mulighet for å redigere informasjon om sanger direkte på telefonen.

Trykker du den lille X-en oppe til høyre, kan du laste ned mer informasjon om artisten fra nettet – eller se musikkvideoer.

Når du er inne på en sang, kan du trykke en knapp som ligner en X for å finne mer informasjon om sangen eller artisten. Her kan du for eksempel hente sangtekster fra internett, søke etter artistinformasjon, eller lete etter musikkvideoer på YouTube.

Det er også en funksjon for å laste ned albumbilde og informasjon om musikksporene som ligger på telefonen eller på minnekortet.

Musikkspilleren har for øvrig en rekke muligheter for lydjustering. I tillegg til en vanlig equalizer, er det også en funksjon som heter ClearAudio+, som skal gjøre lyden klarere. Funksjonen Clear Bass fremhever bassen – noe som kan være kjekt hvis du bruker de medfølgende øreproppene. Det er også lydforbedringsfunksjoner for den innebygde høyttaleren i telefonen.

Det medfølgende håndfrisettet er bedre enn de som følger med de fleste andre mobiltelefoner, og er helt ok til å høre på musikk med. Men bassen er forholdsvis spinkel, og er du veldig glad i å lytte til musikk fra mobilen ville vi nok spandert på oss noen litt dyrere og mer forseggjorte ørepropper.

Kameraet har en oppløsning på 13 megapiksler. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Bildealbumet kan gruppere bildene dine etter når de er tatt, etter gjenkjente ansikter eller etter album. Du kan også se på et kart hvor bildene er tatt.

Godt kamera

Kameraet i Xperia ZR skal såvidt vi vet være det samme som sitter i Xperia Z. Det benytter en ny versjon av Sonys bakbelyste bildebrikke, Exmor RS.

Vår erfaring er at Xperia ZR tar gode bilder under de fleste lysforhold, og med god fargegjengivelse.

Kameraet har en spesiell funksjon som heter "Fremragende auto" (!) som analyserer motivet og automatisk velger de beste innstillingene. Prøver du for eksempel å ta et portettfoto med motlys, forstår kameraet det og justerer innstillingene for å kompensere for motlyset. Holder du kameraet mot et dokument skifter autoinnstillingene til dokumentmodus, prøver du å ta et nærbilde skifter det til makromodus, og så videre. Hvis det er behov for HDR, det vil si at kameraet kombinerer bilder med ulik eksponering for å få med detaljer i både mørke og lyse områder, aktiveres også det.

Autoinnstilingene fungerer stort sett ganske bra, og du har selvfølgelig mulighet til å overstyre dem.

Det er også en panoramamodus, samt mulighet for å legge på ulike effekter på bildene du tar.

Du kan filme i 1080p (Full HD), og du kan ta stillbilder mens du filmer. Stillbildene blir riktignok bare på 1 megapiksel – og dermed er egentlig ikke denne funksjonen spesielt nyttig. Sony skryter for øvrig også av mulighetene for å filme i Full HD under vann med denne telefonen. Det er en funksjon vi ikke har prøvd – men det kan jo være praktisk for de som har tenkt å strekke badesesongen litt utover høsten.

Her er noen bilder vi tok med telefonen:

Konklusjon

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Sony Xperia ZR er en vanntett telefon som spesifikasjonsmessig befinner seg i toppsjiktet, selv om det riktignok i den senere tid er blitt lansert telefoner med enda kraftigere spesifikasjoner – som LG G2. Telefonen har nesten den samme innmaten som Sony Xperia Z, men den kommer med mindre innebygget lagringsplass. Lagringsplassen kan imidlertid utvides, noe som er et stort pluss. Andre forskjeller er at telefonen har en bakside i plast i stedet for glass – som Xperia Z.

Den mest synlige forskjellen mellom ZR og Z er at ZR har en skjerm på "bare" 4,55 tommer, mot 5 tommer på Xperia Z. Skjermen har også lavere oppløsning. Likevel er oppløsningen på 720 x 1280 punkter høy i forhold til størrelsen, og skal du ha en virkelig kraftig telefon med god skjerm i denne størrelsen er Xperia ZR et svært interessant alternativ.

Våre ytelsestester viser at ZR er minst like rask som Xperia Z, og det er få telefoner fra konkurrentene som slår ZR på ytelse. I det mest krevende testprogrammet vi kjører, 3D Mark Ice Storm Extreme, er det bare Samsung Galaxy S4 Active så langt som har slått Xperia ZR. Ytelsen er omtrent på nivå med S4 Active, HTC One og enkelte andre toppmodeller.

Dette er en utmerket underholdningsmobil, med topp ytelse og en skjerm med god fargegjengivelse. Telefonen kommer med en god musikkspiller, og en videospiller som takler de fleste formater.

Også som jobbmobil gjør ZR en god jobb. Men vi gir trekk for at kontorpakken ikke lar deg redigere Office-dokumenter, uten at du må betale ekstra for det.

Sony Xperia ZR.Foto: Sony

Film under vann

Det at telefonen er vanntett ned til 1,5 meter er et stort pluss, men vi skulle ønske hodetelefonutgangen var vanntett uten at behov for luke med gummipakninger. Da kunne telefonen vært brukt utendørs i regn, med vanlige hodetelefoner. Nå bør du investere i Bluetooth-hodetelefoner hvis du vil høre på musikk i regnvær.

Telefonen har et bra kamera med Sonys nyeste bakbelyste bildebrikke som tar gode bilder også i dunkel belysning. Kameraet detekterer automatisk hva slags type motiv det er snakk om, og tilpasser innstillingene etter forholdene. Dette fungerte godt i de fleste tilfeller, og reduserer sjansen for at bilder blir ødelagt av for eksempel motlys.

Med en vanntett mobil kan du også filme under vann, noe Sony gjør et poeng ut av i markedsføringen. Denne telefonen støtter video i opptil 1080p – Full HD.

Konklusjon og noen alternativer

Når Sonys konkurrenter har laget "mini"-utgaver av sine toppmodeller, har det ofte vært modeller med ganske mye dårligere spesifikasjoner. Sony Xperia ZR er imidlertid en miniversjon av Xperia Z som har de samme kraftige spesifikasjonene som toppmodellen. Telefonen har riktignok mindre lagringsplass – 8 i stedet for 16 GB – og lavere oppløsning på skjermen, men bortsett fra det er dette en toppmodell-spekket mobil. Og med en fysisk mindre skjerm er lavere skjermoppløsning ikke noe du legger merke til.

Skal du ha en vanntett telefon med topp ytelse og masse utstyr, og synes Xperia Z og Samsung Galaxy S4 Active blir for store, da er Sony Xperia ZR antagelig det beste kjøpet du kan gjøre akkurat nå.

Foretrekker du en større telefon som også er vanntett, er det Samsung Galaxy S4 Active og Sony Xperia Z som er alternativene – i hvert fall hvis du vil ha en telefon med toppspesifikasjoner. Galaxy S4 Active har noe bedre skjerm enn Xperia Z, som også fungerer litt bedre når den er våt – og vi holder derfor en knapp på S4 Active.

Vil du ha en litt rimeligere vanntett telefon, ta en kikk på Sony Xperia V. Den er på langt nær like kraftig som Xperia ZR, men er ellers en velutstyrt 4G-mobil med 4,3-tommers skjerm.

Hadde Xperia ZR hatt litt mer intern lagringsplass og noe bedre innsynsvinkel på skjermen, ville vi gitt telefonen en sekser på terningen – i stedet blir det en sterk femmer.

annonse