Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus PadFone Infinity

Luksusutgaven av PadFone imponerer

Her får du mobil og nettbrett i ett.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Asus Padfone Infinity. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
Baksiden er laget i børstet aluminium. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

PadFone Infinity er luksusutgaven av PadFone 2, en mobiltelefon som med et enkelt håndgrep kan gjøres om til nettbrett.

Da Asus lanserte den første versjonen av PadFone kunne den gjøres om ikke bare til nettbrett, men også til PC med fullt tastatur. Tastaturet ble droppet fra PadFone 2, og mangler også på PadFone Infinity. Vi savner det egentlig ikke.

Infinity-modellen av PadFone har mange likheter med PadFone 2, men Asus har valgt enda kraftigere maskinvare i tillegg til at det er et enda mer eksklusivt materialvalg.

Mens baksiden av PadFone 2 var laget i plast, er det nå brukt det Asus kaller "aerospace-grade aluminium". Dette gjelder selve telefonen, nettbrettet er fortsatt i et gummiaktig plastmateriale. Men vi synes de nye materialene gjør at telefonen og nettbrettet ser mye mer eksklusivt og robust ut enn PadFone 2.

Vekten på både telefonen og nettbrettet er noen få gram høyere enn på PadFone 2 – men forskjellen er såpass liten at du neppe merker det.

Høyere skjermoppløsning

Størrelsen på skjermen er økt fra 4,7 til 5,0 tommer, samtidig som skjermoppløsningen også er økt fra 720 x 1280 til 1080 x 1920 punkter – det vil si Full HD (1080p). Når telefonen settes inn i nettbrettdokkingen brukes en oppløsning på 1200 x 1920 punkter.

Skjermen på PadFone Infinity virket sylskarp, og ikke minst veldig lyssterk. Skjermteknologien er av typen Super IPS+, og den skal ha Sharps såkalte IGZO-teknologi som skal gi enda bedre bildekvalitet blant annet ved å gjøre bildepunktene mindre og lavere strømforbruk med samme lysstyrke. I likhet med PadFone 2 har du en såkalt utendørsmodus, som skal gi en ekstra boost i lysstyrken (400 NITS). Glasset er for øvrig av typen Corning Gorilla Glass 2, som betyr at det er forholdsvis ripesikkert.

Smart nettbrett-modus

For å endre modus fra telefon til nettbrett, er det bare å skyve telefonen ned i et spor på baksiden av nettbrettet. Det er telefonen som er "hjernen" i løsningen, nettbrettet er med andre ord bare en ekstraskjerm til telefonen.

Når du dokker mobilen i nettbrettet øker oppløsningen fra 1920 x 1080 til 1920 x 1200 punkter. Vekslingen går ganske raskt. Skulle telefonen ringe mens du bruker nettbrettet, kan du ta telefonen ved å trekke telefonen ut av nettbrettet.

Noen apper støtter veksling av skjermoppløsning, slik at du kan fortsette i appen når du tar mobilen ut eller setter den inn i nettbrettet. Da vil det dukke opp ekstra menyer og brukergrensesnittet vil tilpasse seg den større skjermstørrelsen på nettbrettet.

Programvare

Fra denne menyen kan du starte opp apper som flyter fritt oppå andre apper.

Nettbrettet kommer med Android 4.1.2 Jelly Bean. Asus har ikke gjort så veldig mange tilpasninger oppå standard Android, men det følger med en del Asus-spesifikke applikasjoner. Du får blant annet med programmer for å lage fotoalbum, en SuperNote-app for å ta notater, samt Polaris Office for å åpne og redigere dokumenter i Microsoft Office-format. Vi skal gå nærmere inn på disse på neste side.

Du kan ha flere apper oppe samtidig på skjermen samtidig, som flyter oppå andre apper på skjermbildet. Trykker du på en liten knapp nederst til venstre på skjermen får du opp en menylinje med en rekke apper som støtter denne funksjonen. Når du starter opp en app, for eksempel en nettleser eller en videofremviser, kan app-vinduet flyttes rundt på skjermen og skaleres etter ønske. Vi synes denne funksjonen fungerte veldig godt, og vi liker at du har mulighet til å ha flere enn to apper oppe samtidig – noe som er en begrensning på nettbrett som Samsung Galaxy Note 10.1.

I telefonesken

  • Asus PadFone Infinity
  • Lader (USB-kontakt)
  • USB-kabel
  • Ørepropper
  • Verktøy for SIM-luke
  • Dokumentasjon

I Padfone Station-esken er det kun nettbrett og dokumentasjon.

Design, skjerm og menyer

Telefonen skyves ned i et spor på baksiden av nettbrettet. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
Notatblokk-appen Asus SuperNote er svært brukervennlig, og støtter også håndskriftgjenkjenning.
Det er støtte for flere samtidige kalendere.
App Locker lar deg låse adgangen til bestemte apper, slik at kun den med riktig passord kan starte dem opp.

Er du på utkikk etter en mobiltelefon og et nettbrett i det absolutte toppsjiktet, vil du neppe bli skuffet over PadFone Infinity. Her finner du en Snapdragon 600-systembrikke, den samme som sitter i blant annet Samsung Galaxy S4.

Lagringsplassen var på 32 GB i testmodellen, og det finnes også en 64 GB-variant. Det er ikke støtte for minnekort, men det følger med 50 GB lagringsplass (Asus WebStorage) i to år.

Lydkvaliteten under samtaler var god, og telefonen har også ganske god lyd i den innebygde høyttaleren som befinner seg på siden av telefonen.

Har "alt" av trådløse teknologier

Dette er en 4G-telefon som støtter alle de tre 4G-frekvensene som vil bli brukt i Norge, og den støtter de raskeste hastighetene – det vil si opptil 100 Mbps.

En oppgradering i forhold til PadFone 2 er at telefonen støtter 802.11ac, som betyr enda høyere hastigheter i trådløs wifi-nett. Med 802.11ac støttes – i hvert fall i teorien – hastigheter på opptil en gigabit i sekundet via wifi.

Støtten for 802.11ac er en del av Snapdragon 600-systembrikken. Brikken inneholder fire 1,7 GHz Krait-prosessorkjerner, mot fire 1,5 GHz-kjerner i Snapdragon S4 Pro-prosessoren som satt i PadFone 2. Den største forskjellen på Snapdragon S4 Pro og 600 er at det benyttes en nyere generasjon Krait i 600. Grafikkprosessoren er den samme i begge telefonene, en Adreno 320.

Batteri

Batteriet i selve telefonen er økt fra 2140 mAh i PadFone 2 til 2400 mAh i PadFone Infinity. Men siden skjermstørrelsen er økt fra 4,7 til 5 tommer er vi usikre på om det faktisk gir noe utslag i batteritiden. I likhet med PadFone 2 måtte vi lade omtrent en gang i døgnet, ved forsiktig bruk noe sjeldnere. Men alt i alt opplevde vi batteritiden som helt grei sammenlignet med andre mobiltelefoner på markedet.

En spesiell strømstyringsfunksjon, Smart Sparing, kan enkelt aktiveres via nedtrekksmenyen i telefonmodus eller innstillingsmenyen som dukker opp i nedre høyre hjørne i nettbrettmodus. Med Smart Sparing skrudd på vil du kunne forlenge batteritiden ganske mye, og det er også en modus som automatisk endrer kan justere lysstyrke eller skru av og på strømsparing avhengig av hva du gjør – for eksempel om du vil ha lavere lysstyrke på skjermen når du leser bøker enn når du ser på video.

Batteriet i nettbrett-delen kan for øvrig lade opp telefonen, hvis du setter PadFone i såkalt "Power Pack Mode". Da er nettbrettet skrudd av, og fungerer kun som ekstrabatteri til lading. Du kan skru på nettbrettet ved å holde inne av/på-knappen i et par sekunder.

Forbedret ladekontakt

Da vi testet PadFone 2 klaget vi over at den brukte en proprietær 13-pinners USB-kontakt for å kunne støtte overføring av bilde mellom nettbrett og mobil. Denne kontakten fungerte med vanlig micro-USB-kontakt, men da satt kontakten veldig løst – siden hullet til kontakten var bredere enn selve micro-USB-kontakten på ledningen. Det er derfor bra å se at Asus med PadFone Infinity har byttet ut pluggen med en mer gjennomtenkt løsning. Du kan nå bruke en micro-USB-kontakt uten at den sitter løst, og så er det to huller på hver side av kontakten som brukes når du dokker telefonen i nettbrettet.

Godt programvareutvalg

Asus pleier å levere med et godt utvalg med nytteapper, og det gjør de også her. Du får blant annet med appen SuperNote, som er en veldig god app for notater. Den støtter både trykte bokstaver og håndskrift, med mulighet for håndskriftgjenkjenning. Du kan endre farger og skrifttyper, og velge mellom ulike tegneverktøy, i tillegg til at du kan sette inn lydopptak, grafikk, bilder og video. Notatene kan lagres "i skyen" via Asus Web Storage.

Med kontorpakken Polaris Office kan du opprette, redigere og vise dokumenter i Microsofts Office-formater (Word, Excel og PowerPoint). Den versjonen av Polaris Office som følger med har støtte for lagring til skytjenester, som for eksempel Dropbox.

E-postløsningen og kalenderen er det som er standard i Android, men de fungerer veldig bra. Flere samtidige e-postkontoer og kalendere fra ulike kontoer håndteres på en god måte, med fargekoding – og en kombinert innboksvisning. Også kontaktregisteret er bra.

Nettleseren er standardnettleseren i Android 4, og det følger i tillegg med Google Chrome. Begge disse fungerer utmerket, men vi foretrekker Chrome – blant annet på grunn av mulighetene for synkronisering av faner og bokmerker mellom PC og mobil.

Blokkeringsfunksjon

Vi skal ikke gå inn på alt som følger med av programvare, men en funksjon som fortjener å nevnes er blokkeringsfunksjonen. Er du plaget av uønskede oppringninger, for eksempel fra telefonselgere, kan du nemlig enkelt blokkere de telefonnummerne du ikke vil bli oppringt fra.

God ytelse

Vi opplevde ytelsen som svært god – enten vi brukte PadFone Infinity i mobil- eller nettbrettmodus. Skjermmenyer flyter jevnt og pent, det er tilnærmet null ventetid noe sted, rulling og zooming på nettsider går svært jevnt, og alt vi prøvde av video, spill og annet fungerte perfekt.

Den eneste av de faste testene våre vi ikke fikk kjørt på telefonen, var 3D Mark. Der fikk vi av en eller annen grunn beskjed om at testprogrammet ikke var kompatibelt med telefonen. Men de andre ytelsestestene bekreftet at dette er blant de raskeste mobiltelefonene på markedet.

Her er noen ytelsestester vi kjørte på PadFone Infinity:

Multimedia

Høyttaleren befinner seg på siden av telefonen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Med funksjonen Audio Wizard kan du optimalisere lyden for ulike formål, for eksempel film eller musikk. .
Hodetelefonutgangen befinner seg på toppen av telefonen, slik at den er tilgjengelig når den er dokket i nettbrettet.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

PadFone Infinity er et utmerket underholdningsnettbrett. Svært kraftig maskinvare gjør at selv de mest krevende spillene fungerer perfekt, og i motsetning til PadFone 2 kan den 10,1 tommer store nettbrettskjermen spille av film i 1080p-oppløsning – det vil si "Full HD".

Bildekvaliteten er upåklagelig, og mobiltelefonen/nettbrettet taklet de fleste videoformatene vi testet. I Android-verdenen er også utvalget av videospillere veldig bra, så skulle du ha problemer med et format er det bare å laste ned en annen spiller.

God på musikk

Musikkspilleren er standardspilleren i Android. Denne fungerer ganske bra, og har alle de funksjonene du forventer å finne i en musikkspiller – som spillelister, sortering av musikk etter artist, album, osv. Det er også en equalizer-funksjon som lar deg justere lydbildet etter ønske.

Du kan justere hvordan du vil at lyden på telefonen skal høres ut via funksjonen Audio Wizard. Denne henter du frem via nedtrekksmenyen. Det er en rekke ulike lydinnstillinger å velge mellom, blant annet for spill, musikk og film.

God forbedring av galleri-app

I tillegg til den vanlige bildegalleri-appen i Android, følger det med et bildegalleri som heter Asus Studio. Dette er en klar forbedring av den vanlige galleri-appen, og gir deg blant annet mulighet til å tagge bilder for å legge dem i ulike album, sortere dem etter mapper, etter tid, eller plassere bildene på et verdenskart etter hvor de er tatt. Asus Studio har også funksjoner for enkel bilderedigering, som beskjæring eller justering av lysstyrke.

Asus Studio kan også brukes til avspilling av video. I tillegg følger det med en app som heter Filmstudio, som lar deg redigere videofilene dine.

Nettbrettet har ingen HDMI-utgang, men støtter MHL, det vil si HDMI via USB. Men da må du kjøpe en spesiell overgangskabel i tillegg til det som følger med telefonen.

USB-utgangen støtter for øvrig også USB 2.0 Host, som betyr at du kan koble til forskjellige typer utstyr, som tastaturer, mus, minnepinner, eller til og med spillkontrollere.

Bra kamera

Kameraet i PadFone Infinity har i likhet med PadFone 2 en bildesensor på 13 megapiksler. Men største blenderåpning er økt fra f/2,4 til f/2. Frontkameraet er også oppgradert fra 1,2 til 2 megapiksler.

Bildebrikken er såvidt vi har klart å bringe på det rene den samme bakbelyste Sony-brikken som sitter i Sony Xperia Z. Dermed er det heller ikke overraskende at PadFone Infinity i likhet med Sony-mobilen har ett av de beste mobilkameraene på markedet.

Ifølge spesifikasjonene skal kameraet ha blitt et lite hakk hvassere enn det i PadFone 2, og våre tester bekrefter at bildekvaliteten er veldig god. Vi la spesielt merke til at det er lite bildestøy i bildene vi tok i dårlig lys, og også utendørsbildene var veldig gode. Da vi sammenlignet med PadFone 2 og Sony Xperia Z var det ikke dramatiske forskjeller. På noen bilder var kanskje Xperia Z litt bedre, mens PadFone Infinity slo Xperia Z på andre bilder. Totalt sett er derfor ikke forskjellene så veldig store, mener vi. PadFone Infinity overeksponerte imidlertid ett av testbildene, der både PadFone 2 og Xperia Z med samme bildeutsnitt bedre klarte å få med detaljer i både de lyse og mørke områdene. Vi testet alt på autoinnstilinger.

Kameraet er for øvrig raskt, og kan ta en serie med opptil 100 bilder med en hastighet på åtte bilder i sekundet (PadFone 2 klarte seks bilder i sekundet). Og det kan det gjøre samtidig som du filmer i HD-kvalitet. Men det er en liten forsinkelse fra du trykker utløseren til det første bildet blir tatt – dette kunne vært enda bedre, hvis vi skal finne noe å klage på.

Her er noen sammenligningsbilder tatt med PadFone Infinity, PadFone 2, HTC One og Sony Xperia Z. Klikk på bildet for å få det i full størrelse. I bildekarusellen under finner du flere bilder tatt med PadFone Infinity.

Konklusjon

PadFone er et genialt konsept. I stedet for å ha en mobiltelefon og et nettbrett med hvert sitt SIM-kort, er PadFone en mobiltelefon som kan dokkes i et nettbrett – slik at mobiltelefonen fungerer som "innmaten" i nettbrettet. Dermed kan du velge om du vil ha med deg bare mobiltelefonen, eller om du også vil ha nettbrett. Når telefonen ringer, kan du ta den ved å trekke den ut av plassen sin på baksiden av nettbrettet.

Det har skjedd mye med PadFone siden vi testet den første PadFone-modellen i fjor sommer. Det første produktet virket uferdig, det var stort og tungt, og det hadde en dårlig skjerm.

Med PadFone 2 forsto Asus endelig hvordan det skulle gjøres, og leverte et produkt vi ga en solid anbefaling da vi testet det i fjor høst.

Nå har Asus finpusset på PadFone-konseptet, og laget en oppgradert modell de har kalt PadFone Infinity. I tillegg til at produsenten har gått for et mye mer eksklusivt materialvalg – aluminium i stedet for plast – er også maskinvaren oppgradert. Spesifikasjonene er nå fullt på høyde med de mest avanserte mobiltelefonene og nettbrettene på markedet.

Asus PadFone Infinity.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Flott skjerm og pen design

Selv om nettbrettet blir en del tykkere enn et vanlig nettbrett på midten, veier de to komponentene tilsammen faktisk ikke mer enn 15 gram mer enn en 10-tommers iPad. Legger du til vekten av en vanlig mobiltelefon, veier med andre ord en PadFone Infinity mindre enn et vanlig nettbrett og en mobiltelefon kombinert.

Nettbrettet kan ikke brukes til noe når telefonen ikke sitter i den, siden det i praksis bare er en skjerm – samt et ekstrabatteri som gir deg bedre batteritid. Det at nettbrettet kan lade opp telefonen når den er tom for strøm, er en funksjon vi tror mange vil sette pris på.

Mobiltelefonen har en skjerm på 5 tommer – litt større enn i PadFone 2, mens nettbrettskjermen er på 10,1 tommer. Oppløsningen på mobilskjermen er økt fra 720 x 1280 punkter til 1080 x 1920 punkter, det vil si Full HD. Skjermen på både mobilen og nettbrettet er sylskarp, og den er ganske lyssterk – med en egen utendørsmodus.

Asus PadFone Infinity.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Bra på både nytte og underholdning

PadFone Infinity leveres med mye god programvare. I tillegg til standardprogramvaren i Android 4.1.2 får du også med en del Asus-spesifikke apper, som for eksempel en veldig god notatapp, samt Polaris Office for å redigere dokumenter i Microsofts Office-formater. En spesialfunksjon som Asus har lagt til, er muligheten til å kjøre enkelte apper i egne vinduer som flyter oppå de andre appene. Det kan være praktisk å kunne ha for eksempel en kalkulator eller kalenderen oppe samtidig som du for eksempel svarer på en e-post.

Er du først og fremst ute etter en mobiltelefon og et nettbrett til underholdning, vil du heller ikke bli skuffet. Ytelsen er god nok til at selv de mest krevende spillene fungerer perfekt, og PadFone Infinity gjør en solid jobb både som musikkmobil/-nettbrett og til filmavspilling. Også kameraet er blant de beste i klassen – på nivå med andre toppmodeller som for eksempel Sony Xperia Z.

Konklusjon og alternativer

Asus PadFone Infinity er en meget god mobiltelefon, og et utmerket nettbrett. Det passer kanskje ikke for alle, men vi tror mange vil ha sansen for produktet. Det er lite som trekker ned, men skulle vi ønske oss noe måtte det vært mulighet for å utvide lagringsplassen med minnekort. Og så vil antagelig mange synes prisen på rundt 6 200 kroner for 32 GB-modellen er litt i høyeste laget. Men skulle du kjøpt både et nettbrett og en mobiltelefon separat, ville du fort brukt enda mer penger – i hvert fall hvis du skal ha noe som er like kraftig.

Det eneste alternativet til PadFone Infinity er Asus PadFone 2. Denne er ikke like kraftig og har heller ikke like eksklusive byggematerialer, men du kan spare en tusenlapp fremfor å velge Infinity-modellen.

Hvis du er ute etter en hybrid mellom nettbrett og PC, bør du ta en kikk på Asus Transformer Pad Infinity TF700. Men da får du ikke telefon.

Det er mulig å kjøpe PadFone Infinity uten nettbrettet, og da er både HTC One, Sony Xperia Z og Samsung Galaxy S4 gode alternativer for deg som vil ha en kraftig og godt utstyrt mobiltelefon. I denne artikkelen får du hjelp til å velge mellom de tre.

annonse