Tek.no

Test NGM Forward prime

Denne er to mobiler i én

Vi har testet dual-SIM-mobilen NGM Forward Prime.

Kurt Lekanger, Amobil.no
22 Nov 2013 06:00

Design, skjerm og menyer

Mobiltelefoner med to SIM-kort er foreløpig ikke spesielt vanlig, selv om blant andre HTC nylig har lansert dual-SIM-mobiler.

Les også: HTC one med to SIM-kort

Det italienske mobilmerket NGM gjør nå sitt inntog i Norge med telefoner som alle har det til felles at de kan brukes med to SIM-kort. Merket er forholdsvis ukjent i Norge, men er det tredje største mobilmerket i Italia.

Vi har testet toppmodellen, NGM Forward Prime.

To SIM-kort – hva er poenget?

Det er mange fordeler med å kunne ha to SIM-kort i telefonen. Du kan for eksempel ha ett privatnummer og ett jobbnummer i samme mobil, eller du kan kjøpe et lokalt SIM-kort når du er i utlandet. Så lar du all datatrafikk gå på det lokale SIM-kortet, samtidig som du kan ringe (og nås) via det vanlige telefonnummeret ditt.

Android har ganske god håndtering av to SIM-kort innebygget, og dette fungerte veldig bra på vårt testeksemplar. Vi satte inn et Telenor-kort og ett NetCom-kort, og kunne enkelt velge hvilket kort som skulle brukes til hva. I innstillingsmenyene er det et valg som heter «Dual SIM Setting», og der kan du aktivere ett eller begge SIM-kortene som sitter i telefonen. Første gang du setter inn et nytt kort vil også kortet bli aktivert automatisk, og du har mulighet til å gi kortet et navn (for eksempel «Jobbmobil»). Du kan velge hvilket kort som skal brukes til tale, SMS-er og data. Eventuelt kan du sette opp telefonen til å spørre hver gang hvilket SIM-kort du vil bruke til tale eller SMS. En ting du bør være oppmerksom på, er at du ikke kan ha 3G-data fra to kort samtidig. Du kan imidlertid sende MMS-er fra begge kort likevel.

En kjekk funksjon er det som kalles «Contact Binding». Her kan du binde bestemte kontakter til et bestemt SIM-kort. Personer du kun ringer til i jobbsammenheng kan for eksempel bindes til jobb-SIM-kortet, mens familie og venner kan bindes til privatkortet.

Tynn

NGM Forward Prime er med sine 7,8 millimeter en ganske tynn telefon, og selv om telefonen i hovedsak er laget av plast virker den ikke som noe billigprodukt. Skjermglasset går helt ut i kantene, og sett forfra har telefonen en del designmessige likheter med Samsungs nyeste Galaxy-modeller.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Plastdekselet på baksiden har en litt gummiaktig overflate, og sammen med avrundede kanter bidrar dette til at telefonen ligger bra i hånden. Av-/på-knappen og volumtasten er plassert på høyre side av telefonen, slik at alle knappene nås enkelt med tommelen uten at du behøver å skifte grep på telefonen. Hodetelefonutgang og microUSB-utgang befinner seg på toppen.

Telefonen fås i fire ulike farger; svart, hvit, «titan» og turkis. Vår testmodell var titan. Den ser nesten svart ut, men plastdekselet på baksiden har et litt «metallaktig» utseende.

Under plastdekselet finner du to SIM-kortplasser og plass til MicroSD-kort.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Ripesikker skjerm

Den 4,7 tommer store skjermen har en oppløsning på 720 x 1280 punkter, altså HD-oppløsning – men ikke «Full HD» slik du finner på en del andre toppmodeller, riktignok i litt høyere prisklasse. Det gir en punkttetthet på 312, og det er såpass høyt at det skal godt gjøres å skille enkeltpunktene på skjermen fra hverandre med det blotte øye. Skjermen virker sylskarp, og bildekvaliteten er også veldig god. Lysstyrken er bra, og skjermen har også god innsynsvinkel. Fargene endrer seg altså lite når du betrakter skjermen fra ulike kanter.

Glasset i skjermen er av typen Dragontrail, som er en ripesikker type glass som konkurrerer med Cornings Gorilla Glass. Dragontrail-glass brukes angivelig også i enkelte Sony-telefoner, blant annet Sony Xperia Z – selv om Sony såvidt vi vet riktignok ikke har bekreftet dette.

Nesten standard Android

Når du starter opp telefonen første gang blir du møtt av den vanlige oppsettveilederen i Android. Det er tydelig at denne telefonen kommer fra Italia, for språk er som standard satt til italiensk – men det er selvfølgelig raskt å endre til norsk.

Startskjermen kan tilpasses ved å holde en finger inne på bakgrunnen av skjermen. .

Det er Android 4.2.1 som ligger på telefonen, og det er gjort forholdsvis få endringer fra det som er standard Android. NGM har riktignok byttet ut knappen som viser appmenyen med en rund sirkel med NGM-logoen. De har også endret litt på utseendet i innstillingsmenyene, blant annet frisket opp med noen fargerike ikoner. Oversettelsene i disse menyene er imidlertid litt halvveis. Selv om vi hadde satt norsk som språk, var innstillingsmenyene en salig blanding av norsk og engelsk. Vi får imidlertid opplyst fra importøren Saevo AS at de jobber med produsenten for å få forbedret oversettelsene.

Innstillingsmenyene har noen kjekke funksjoner, som at du kan få telefonen til å automatisk skru seg av og på til bestemte tider på døgnet. Setter du den for eksempel til å skru seg automatisk av sent på kvelden og på igjen om morgenen, sparer du ikke bare batteri – men slipper også at telefonen forstyrrer deg med alarmer, meldinger og varslinger når du sover. Du kan også få telefonen til å skru av og på flymodus til bestemte tider.

Det er fem startskjermer du kan bla mellom. Disse kan inneholde appikoner, widgets eller mapper, som på andre Android-mobiler. Som standard er startskjermene ganske tomme, og det er kun den vanlige Google-søkewidgeten, en widget for å raskt skru av eller på Bluetooth, wi-fi, GPS, bakgrunnsdata og endre lysstyrke, samt en enkel musikkspiller-widget. Holder du fingeren et par sekunder på bakgrunnen får du mulighet til å velge en del andre widgeter, som kalender, favorittkontakter og bokmerker. Fra dette skjermbildet kan du også legge til flere enn de fem startskjermene, samt legge til apper og snarveier på startskjermene. Vi synes det er praktisk at alt dette er samlet på ett skjermbilde.

I esken

  • NGM Forward Prime
  • Micro-USB-kabel
  • USB-lader, 1000 mA
  • Håndfrisett

Les også