Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia V

Denne 4G-mobilen har alt

Xperia V har 4G, er lynrask, vanntett, elegant,
og har knallskjerm, NFC og svært bra kamera.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjerm, design og menyer

Og det er mer. Her er NFC, Bravia 2 og en musikkspiller som går utenpå det meste av det du får på andre mobiltelefoner. Sony er for alvor tilbake i manesjen. Mer om det på de neste sidene, men først skal vi se på skjerm, design og menyer.

Svært god skjerm med høy oppløsning

Skjermen er 4,3 tommer stor, og følgelig ikke av de aller største på markedet. Oppløsningen er på 720 x 1280 piksler, noe som gir en pikseltetthet på 342 ppi. Den matcher med andre ord de aller mest høyoppløste mobilskjermene på markedet. Samtidig benytter Sony en LCD-skjerm med god, men ikke unødig overdreven fargemetning. Kontrasten er god, og en ny versjon av Bravia Engine kan få den blasseste YouTube-video til å fremstå som nyoverhalt. Det er den vel streng tatt også, ettersom det Bravia Engine gjør er å behandle hvert enkelt bilde i filmen digitalt for å optimalisere farger og kontraster. Behandlingen skjer i sanntid, og resultatet er slående.

Skjermen er ellers trukket godt ut mot sidene på telefonen. 4,3 tommer betyr samme størrelse som på Sony Xperia Acro S, Sonys forrige toppmodell. Vi skal ikke starte en ny debatt om hva som er den ideelle skjermstørrelsen, men merker oss at det er nøyaktig like mange bildepunkter på denne 4,3 tommer store skjermen som det er på markedslederen Samsung Galaxy SIII (4,8 tommer) og HTCs toppmodell One X+ (4,7 tommer). For noen vil selv 4,3 tommer være i største laget, mens mange altså ønsker en enda større skjerm. Til sammenlikning har Apples nye iPhone 5 en skjerm som måler 4 tommer.

Tastene er flyttet inn på skjermen

Xperia V - bakside.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
SIM-kort og Minnekort sitter samlet under batteriet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Xperia V er svairygget, slik også Xperia Arc var.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Baklokket har en gummiforing som skal holde vannet ute.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En ny detalj ved Sony Xperia V er at de tre tastene som tidligere lå som berøringsfelter under skjermen, nå er borte. I stedet er de blitt en integrert del av skjermbildet. Det betyr at feltene spiser litt av skjermstørrelsen, samtidig som de kan tilpasse seg bruken av skjermen. Det betyr at de omdannes til tre små prikker når du ser på bilder, og kan forsvinne helt når du ser på film.

Vi har merket mindre til problemene med utilsiktede berøringer av disse tastene på Xperia V enn på en del tidligere Xperia-modeller. Særlig var dette et problem på Xperia S, der berøringsfeltene lå mellom ikonene og skjermen, og ikke under ikonene som på Xperia P. Samtidig har Xperia V et mindre felt under skjermen enn de tidligere modellene. Den er likevel 3 millimeter høyere enn Xperia Acro S, noe som betyr at feltet over skjermen er litt større enn på forgjengeren. En av årsakene til dette er at Sony Xperia V har fått ekstra antenner for LTE, også kjent som 4G.

Tilbake til Arc-design

Menyene er lett å tilpasse.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Med mønsterlås forsvinner den eneste snarveien du har på låsesiden.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Sony har en egen side for apper de anbefaler.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Designen på Xperia V skiller seg mye fra Sony Xperia Acro S, den andre vanntette toppmodellen fra selskapet. Mens Acro S var relativt stor og tung, er V-modellen skapt med en bue i ryggen, lik den som var på den populære modellen Sony Ericsson Arc. Det er faktisk ingen ting ved Xperia V som viser at dette en vanntett mobil – den er like slank og lekker som andre toppmodeller.

Vi lar oss også imponere over at Xperia V veier så lite som den gjør.  Xperia Acro S er faktisk over 20 prosent tyngre, til tross for at den ikke har 4G. Begge tåler å bli tatt med i dusjen (IP57), og begge kan ligge under en meter vann i en halvtime uten å ta skade av det.  Du kan ta den med deg i boblebadet for å styre musikken du har på anlegget ditt (mobilen som fjernkontroll), eller for å spille direkte til en Bluetooth-mottaker.

Færre luker

Du kan velge hvilke funksjoner som skal startes når du kobler til tilbehør.

I likhet med andre vanntette mobiltelefoner har også Xperia V luker over kontaktene. I dette tilfellet er det litt færre luker enn på Xperia Acro S, som har hele tre luker på toppen og to på siden. Xperia V har en luke på toppen for 3,5 mm audio, og en på siden for ladning via USB. USB-porten er også MHL A/V-utgang som tilsvarer HDMI, og brukes for å koble mobilen til en TV eller annen mottaker med MHL A/V. Siden slikt utstyr er temmelig uvanlig ennå, vil de fleste måtte ty til en adapter som gjør at du kan bruke vanlig HDMI-kabel.

De tre ekstra lukene på forgjengeren dekker åpninger til minnekort, SIM-kort og HDMI. SIM- og minnekort er nå plassert under telefonens bakdeksel, mens HDMI altså er erstattet av MHL A/V, og plassert i USB-porten.

Metallramme

Telefonen har en bred ramme i metall, og to punkter på siden avslører at den kan lades i dokkingstasjon. Det betyr at du kan plassere telefonen i laderen med en hånd, uten å måtte åpne dekselet over ladekontakten. Men ladestasjon følger ikke med, slik det gjorde til Acro S. Du kan heller ikke bruke Acro S-dokken til Xperia V, ettersom kontaktene ikke er plassert på samme sted, og dokken til Acro S er skreddersydd for nettopp denne telefonen. Nå sitter kontaktene øverst på siden, og ikke nederst som på Acro S. Det tyder på at dokken til Xperia V vil være for horisontal plassering av telefonen (liggende), og ikke vertikal (stående) som Xperia Acro S.

Bakdekselet er avtakbart, og gir tilgang til batteriet. SIM-kort og minnekort er plassert på ryggen til hverandre, og Micro-SIM-kortet ligger i en liten plastskuff som skyves inn under minnekortporten. Skuffen kan ikke trekkes helt ut. Bytter du SIM-kort ofte, vil løsningen kunne oppleves som litt plundrete.

Overflaten på den sorte modellen vi har fått til test er gummiert, noe som gir godt grep også for våte fingre. Den hvite modellen har en glattere overflate.

Gode menyer

Sony Xperia V har Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Den får Jelly Bean i februar (Sonys påstand), men vi har ikke fått vite om det vil bli versjon 4.1 eller 4.2. Med Jelly Bean kommer også Googles nye tjeneste Google Now, som foreløpig ikke er tilgjengelig på Sony Xperia V.

Xperia V kommer med Sonys eget brukergrensesnitt, Timescape.  Her er det gjort noen tilpasninger i forhold til et rent Google-grensesnitt, men ikke så mye at det får telefonen til å oppføre seg tregt. På hovedstartskjermen er det plassert et søkefelt, en klokke, og snarveier til musikkspilleren Walkman, fotoalbum, filmer og Sonys eget app-utvalg i PlayStore. Du kan legge til flere snarveier, eller bytte dem ut om du ønsker, slik du kan på alle Android-mobiler.

Det faste innslaget på startskjermen er bunnlinjen med de fem ikonene for kamera, butikk, tilgang til alle apper på mobilen, meldinger og telefoni.

På hver side av startskjermen ligger to ekstra startskjermer du kan komme til med fingersveip. Det gir til sammen fem skjermer du kan tilpasse som du vil. På første skjerm til venstre for hovedskjermen finner du telefonens bruksanvisning, mens den andre er blank. Blar du til høyre kommer du først til en side med en musikk-kontroll og et bildealbum du kan bla i. Deretter kommer du til en Facebook-app.

Trekker du skjermbildet ned fra toppen får du tilgang til en snarvei der du kan skru av og på funksjonene lyd, Bluetooth, Wi-Fi og mobildata, i tillegg til at du kan gå videre til resten av innstillingsmenyene. Under denne menylinjen vises varsler og aktiviteter.

Bare én snarvei på låseskjermen.

Låsskjermen åpnes ved at du trekker en hengelås mot høyre. Alternativt kan du trekke et kamerasymbol motsatt vei, og gå direkte til kamera-appen. Du kan også sette telefonen til å be om låsemønster, kode, passord, eller å bruke ansiktsgjenkjenning for å låse opp.

Menyene er raske og flyter godt. Den kraftige prosessoren drar overganger og animasjoner pent, selv om telefonen ikke har det Google kaller project butter, som skal optimalisere flyten på androidmobiler med Jelly Bean. Programmene kan sorteres på ulike måter i hovedmenyen. Her sorterer du etter alfabetet, oftest brukt eller nylig installert. I tillegg kan du velge rekkefølge helt fritt, for eksempel om du vil gruppere appene etter kategori.

Vil du bli tipset når vi kommer med lignende tester? Lik oss på Facebook!

Teknologi og funksjoner

Chrome mangler Flash.
Webkit-leseren har Flash-støtte.
Screenshot_2012-12-13-12-23-50.

Sony Xperia V er Sonys kraftigste mobiltelefon, med Qualcomm MSM8960 Snapdragon brikkesett som har Krait tokjerneprosessor klokket til 1,5 GHz på begge kjerner. Mobilen har 1 GB RAM, og kan kjøre flere prosesser samtidig. Den første Sony-mobilen med firekjerneprosessor lar vente på seg, men løsningen Sony har valgt er kjapp nok til å hamle opp med konkurrentene.

Også grafikkbrikken er byttet ut siden Xperia S og Xperia Acro S. Adreno 225 sørger for at skjermgrafikken ser strålende ut, også når du spiller krevende spill med høyt detaljnivå.

Telenor struper hastigheten

Siden dette er den første fungerende 4G-mobilen vi har testet, kan det være grunn til å bruke noen linjer på å beskrive hvordan dette virker. 4G er et rent datanett som ifølge Telenor gir rundt 10 ganger høyere hastighet enn 3G.

Men 4G på mobil er helt nytt, og for mange vil det knapt merkes at det er raskere enn 3G. Årsaken er at Telenor har satt tak på hvor fort du kan laste ned med de ulike abonnementene. Om du ikke får høyere hastighet enn 10 Mbps i 4G-nettet, så er det nettet, og ikke Xperia V, som er årsaken til det. Businesskunder får 15 Mbps, mens kunder med XL-abonnement får 20 Mbps.

Sony Xperia V er klar for hastigheter opp til 100 Mbps, men det er det altså ikke mulig å oppnå i Telenor sitt nett.

Telenor har ifølge Sony fått telefonen opp i hastigheter på 90 Mbps på Fornebu. Vi kom ikke høyere enn til 15 Mbps, noe som skyldtes at vi hadde bedriftsabonnement og ble strupet. Vi ba om å få vår testmobil åpnet for fri fart (kan kjøpes som tilleggstjeneste), og har i ettertid målt hastigheter opp mot utrolige 90 Mbps. Da må vi legge til at hastigheten nok vil gå ned en del når det kommer flere brukere i nettet.

Dyre data

Den største datapakken Telenor tilbyr er på 35 GB. Om du vil bruke mobilen til TV-titting i HD, vil du, fremdeles ifølge Telenor, bruke 1 GB per halvtime. Bruker du ikke mobilt internett til noe annet, så kan du se om lag en halv time TV per dag. Det er litt snaut for den som vil se nett-TV på hytta, og det koster i tillegg svært mye.

For å bruke Xperia V på 4G-nettet må du enn så lenge være kunde hos Telenor. Netcom har åpnet 4G-nett flere steder, men mangler teknologien CS Fallback. CS Fallback er en forutsetning for at du skal kunne bruke mobilen både til tale og som 4G-modem.

På vår testmobil måtte vi inn i operatørinnstillingene og velge LTE som foretrukket nett. På telefonene som selges i dag skal dette være ferdig satt opp, men om du er i et 4G-område og det ikke står LTE ved siden av dekningsindikatoren øverst på skjermen, bør du sjekke om LTE er aktivert i menyen. LTE skal stå der det ellers står E, 3G, H eller H+, avhengig av nettverket.

Bruksområder for 4G

Behovet for raske mobilnettverk er ikke først og fremst knyttet til streaming av innhold, selv om det gjerne er dette som trekkes frem. Straming fungerer stort sett helt utmerket over 3G. Xperia V støtter sågar de raskeste 3G-teknologiene, med teoretisk hastighet opp til 42 Mbps. Forskjellen merker du når tungt innhold skal lastes ned for lagring på telefonen. En podcast som det ellers vil ta to tre minutter å laste ned, vil nå kunne lagres på telefonen i løpet av noen sekunder.

Tilsvarende vil du raskt kunne laste ned kartpakker, filmer, store presentasjoner og så videre, uten å være avhengig av Wi-Fi.

Bluetooth 4.0 og NFC

Mens Xperia S har Bluetooth 2.1, og Xperia Acro S har Bluetooth 3.0, har Xperia V Bluetooth 4.0. Det mest spesielle med 4.0 er at den skal kunne brukes i kombinasjon med sensorer som bruker svært lite strøm, for eksempel pulsklokker. Android har ikke støtte for dette som standard, og vi har foreløpig ikke fått testet Xperia V med slikt tilbehør.

Sony Xperia V er en toppmodell, og det bærer også spesifikasjonene preg av. I tillegg til den kraftige prosessoren, høyoppløste skjermen og 4G, så får du en mobiltelefon med NFC (Near Field Communication). NFC er teknologien som gir telefonen en innebygget identifikasjonsbrikke som sender ut et signal, og kan lese tilsvarende signaler fra andre NFC-brikker når disse plasseres svært nær hverandre.

Løsningen gjør at du kan bruke telefonen som betalingskort, nøkkelbrikke, og mye annet. Du kan også lese NFC-merker (tags). Før mobilen din mot en slik tag, og tagen utløser en eller flere funksjoner på mobilen. I salgspakken for Xperia V følger det med to slike brikker, som Sony har kalt Smart Tags.

NFC brukes også til å sette opp Bluetooth-forbindelse mellom enheter, og for utveksling av data.

PC Companion for filoverføring

Telefonen kommer med 8 GB lagringsplass, noe som er i underkant av hva vi hadde ønsket oss. Men den støtter minnekort opp til 64 GB (største vi har prøvd) uten problemer. Innhold kan flyttes direkte til telefonen når den er tilkoblet som ekstern disk via USB, eller du kan bruke Sonys PC Companion, for å overføre filer og innhold i et iTuses-lignende grensesnitt.

PC Companion ligger på telefonen, og du får tilbud om å installere det første gang du kobler mobilen til PC-en.

Kartløsningen til Google

Sony har ikke gjort noe spesielt med navigasjonsløsningen i Xperia V. Her er Googles standardløsning, som fungerer svært bra. GPS-mottakeren leser også satellittinformasjon fra Glonass-systemet, noe som gjør at du er sikret bedre og mer stabil satellitt-dekning. Men du trenger fremdeles tilnærmet fri sikt til himmelen for å posisjonere deg.

Googles navigasjon er lett å bruke og gir klare instruksjoner med norsk tale. Lyden i Xperia V er høy nok til at det er lett å høre instruksjonene. Du får ikke med fotoboks-varsling, men dette finnes det egne apper for. Ellers ser du hvor det er køer, du kan velge alternative kjøreruter, eller planlegge en tur med flere stopp. Du kan også finne hoteller, parkeringsplasser, bensinstasjoner og annet du måtte få bruk for på turen.

Google Maps er først og fremst en nettbasert tjeneste, og det er litt kronglete å laste ned kartene for offline-navigering. Fordelen med Googles løsning er at du alltid har oppdaterte kart (i alle fall de nyeste som er tilgjengelig) og at du kan få sanntidsinformasjon. Ulempen er at du må ha tilgang til Internett, noe som koster penger og kan bli dyrt, særlig i utlandet.

Kontor med begrensninger

Office-løsningen på Xperia V er Office Suite 6, den samme som på Xperia Acro S. Her kan du åpne og lese office-dokumenter, men du kan ikke redigere eller opprette dem. For å få full funksjonalitet må du kjøpe en lisens til 15 Euro. Skal du ha tilgang til litt flere fonter, koster dette ytterligere 5 Euro.

Installerer du Google Drive, får du helt brukbare office-verktøy du ikke behøver å betale for. Både Google Drive og Office Suite 6.0 lar deg lagre innhold direkte på skytjenester.

Kalenderen er oversiktelig, og kan vise informasjon på mange ulike måter. Du kan bekrefte møteinnkallelser og få dem rett inn i kalenderen, og du kan operere med flere ulike kalendere med fargekoder som skiller dem fra hverandre. Du bestemmer også selv hvilke av kalenderne som skal vises i oversikten.

Tilsvarende er det en god e-postleser i mobilen. Her kan du koble en rekke ulike konti til en felles postkasse, og bruke mapper for å få bedre oversikt.

Kontaktlisten kan kobles sammen med sosiale nettverk, slik at du kan se statusen til den du vil ringe. Du kan også ringe ved å slå navnet på kontakten direkte på det alfanumeriske tataturet. Samtalelyden i Xperia V er svært god.

Smarte løsninger

Programmet Smart Connect lar deg bestemme hvilke handlinger som skal utføres når noe kobles til telefonen. Blant annet kan du her bestemme at telefonen skal gå i natt-modus, om det er natt, og laderen er tilkoblet. Raver du fremdeles rundt på byen nattestid med telefonen i lomma, så går den ikke i nattmodus, fordi laderen ikke er tilkoblet.

På samme måte kan du styre hva som skal skje når du kobler i hodetelefoner eller plasserer telefonen i en bilholder (følger ikke med).

Surf med eller uten Flash

Xperia V kommer med to nettlesere. Den ene er den vanlige Webkit-leseren, mens den andre er Google Chrome. Chrome støtter hverken Flash eller Silverlight, mens den «gamle» leseren fremdeles støtter Flash.

Hvilken nettleser du vil bruke er opp til deg. Chrome oppleves som den raskeste, men gir deg altså ikke tilgang til Flash-innhold på sidene. Zooming og rulling går fint, og begge støtter bruk av faner. Med Chrome kan du også starte en surfeøkt på mobilen, og fortsette den på en PC. Faneadressene overføres til PC-en du sitter på om du er logget på som Google-bruker. Slik virker det også motsatt vei.

Multimedia

Sony Xperia V har en svært god skjerm, og den nye Bravia-funksjonen (Bravia 2) sørger for at bilder får friske og klare farger, samtidig som kontraster trer bedre frem. Du vil ikke merke så mye til det om bildene du ser på er fine i utgangspunktet, men på litt blasse bilder og filmer blir resultatet svært bra.

Koble til TV - trådløst eller med kabel

Telefonen har ikke utgang for HDMI, slik det har vært på flere av Sonys tidligere toppmodeller. Nå er det MHL A/V som gjelder, og det er en løsning der du bruker en adapter i telefonens USB-kontakt. Adapter følger ikke med.

Xperia V kan også kobles trådløst til en TV via PlayStation 3. Ikke bare kan du sende innhold til en større skjerm på denne måten, du kan også speile det vanlige skjermbildet på telefonen til TV-en. På den måten får du tilgang til alle funksjonene i mobilen fra TV-skjermen. Med 4G kan du laste ned en hel spillefilm i HD-oppløsning på noen minutter, og spille den av på en HDTV via kabel eller PlayStation.

Med skjermspeiling kan du også surfe på internett med TV-en som skjerm, og det går svært mye raskere enn med nettleseren som finnes i dagens smart-TV-er.

Kamera i toppklassen

Kameraet i Xperia V er meget bra. Det har en oppløsning på 13 megapiksler, LED-blits, geo-tagging, berøringsfokus, videolys og bildestabilisator. Bildene vi tar med kameraet fremstår som skarpe og klare med god oppløsning og lite støy. Sony har utviklet en svært effektiv auto-funksjon som sørger for at bildene blir optimalisert etter forholdene. Tar du bilder om natten, vil kameraet velge om ISO skal skrus opp (gir mere støy i mørke partier) eller om fire bilder skal sveises sammen til ett, for på den måten å gi fire ganger høyere lysfølsomhet.

Resultatet er at nattbilder med lite bevegelse i motivet blir overraskende fri for støy. Kameraet starter også svært raskt, og menyene er enkle å finne frem i.

Når du starter kameraet kan du velge om du vil ha en hurtigfunksjon som gjør at det første bildet blir tatt straks kameraet starter. Du velger også om du skal ta biler ved å berøre fokuspunkter på skjermen, eller ved å taste på utløsertasten på skjermen. På denne Sonyen er det nemlig ingen egen kameratast, slik mange tidligere Sony-modeller har hatt.

Video på det jevne

Videokameraet er også bra, selv om vi her merker den samme hakkingen ved store bevegelser som vi har på andre mobilkameraer. Når ganske rimelige videokameraer kan filme HD med jevne bevegelser, så er det litt pussig at dagens mobiltelefoner med kraftige prosessorer fremdeles ikke er særlig gode på dette.

Her er en eksempelvideo, filmet med Sony Xperia V:

Frontkameraet på Xperia V er for øvrig et VGA-kamera. At denne mobilen med datakapasitet som fiberbredbånd ikke kan brukes til videokonferanser i HD, forekommer oss å være litt pussig.

Lommekino med bred formatstøtte

Om du vil la deg underholde av film, er Sony Xperia V suveren av fem grunner: Den støtter mange ulike format, skjermen er høyoppløst, Bravia 2 gir klare og fine bilder, lyden er ren og fin, og du kan laste ned en videofilm på rekordtid.

Som nevnt kan du se film via PlayStation, eller en TV /mottaker med DLNA (standard for trådløs overføring av media). Er hjemmenettet ditt litt ustabilt, kan det være en fordel å bruke HDMI.

PlayStation i lomma

Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er ingen spill i Sony Xperia V når du pakker den ut. Sony er store innen denne typen underholdning, og kunne brukt posisjonen til sin fordel. På esken står det også at telefonen er PlayStation sertifisert. Det finnes riktig nok en mappe i Sony Select som inneholder eksklusive spill for Xperia. Spillene er underholdende nok, og enkelte av dem er gratis.

Nå vil du ikke bruke mange sekunder på å finne spennede spill til telefonen på den vanlige Google Play. Via 4G skal du kunne laste ned spillene langt raskere enn i vanlige mobilnett, og telefonen har kraft nok til å kjøre spill med mye avansert grafikk.

Walkman med stolte tradisjoner

Sony har også sin egen musikktjeneste som konkurrerer med Spotify og Wimp. Den heter Music Unlimited, og her kan du logge deg på med din PlayStation Network- eller Qriocity-konto.

Om du foretrekker å spille musikk du har lagret på telefonen, er Sonys Walkman-spiller en av de bedre musikkspillerne du får på en mobiltelefon. Her er alt fra Clear Audio plus, som gjør lyden varmere, til Throw-som på en enkel måte lar deg overføre lyden til ulike trådløse enheter.

Lydbildet i spilleren kan justeres med en god equalizer som gir deg mulighet for å justere 5 ulike frekvensområder, i tillegg til at du kan definere hvor mye «Clear Bass» du ønsker. Vi liker også funksjonen som finner informasjon om artisten og musikken du spiller fra kilder som Youtube, Wikipedia, PlayNow og Google. Du kan også søke etter teksten til sangen du hører på, eller finne karaokeversjonen på nett, om du mener din egen stemme er mer behagelig enn originalens.

Ellers er ørepluggene som følger med, en positiv overraskelse. De gir helt grei lyd til musikk og samtaler.

Konklusjon

anbefalt.

Som en av de første fungerende 4G-mobilen på markedet, må Sony Xperia V regne med litt ekstra oppmerksomhet. 4G er teknologien som skal sørge for at mobilnettet er like raskt som fibernettet du har i veggen hjemme. Foreløpig er det bare Telenor som tilbyr 4G for mobiltelefoner i Norge, men du kan gjerne kjøpe telefonen for å bruke den som en vanlig 3G-mobil, også i andre nett.

Selv uten 4G er Sony Xperia V en mobiltelefon av ypperste klasse. Byggekvaliteten er god, skjermen er skarp og klar, kameraet er meget bra, og telefonen er den raskeste av tokjernemodellene på markedet. I mange av testene våre skårer den også bedre enn mobiler med fire prosessorkjerner.

Holde vannet ute

Noe av det vi liker best med Xperia V er at den er vanntett, uten at du kan se det utenpå telefonen. Du kan selvsagt legge merke til at det er lokk over alle tilkoblingspunkter, men det er det også på flere telefoner som ikke tåler vann.

Sony Xperia V er slank og elegant, med den same svaien i ryggen som du kunne se på Sony Ericsson Xperia Arc S. En solid metallramme og mangel på overflødige taster bidrar til å gi telefonen et eksklusivt preg. Det gummierte bakdekselet gir også godt grep, også når telefonen er våt.

Siden telefonen er vanntett, trenger du ikke å være redd for å ta den frem når det regner. Er du skikkelig hektet kan du til og med ta den med deg i dusjen. Da bør du nok helst dusje alene hjemme hos deg selv.

Husk at alle mobiltelefoner kan ta skade av fukt. Selv vanntette mobiler kan få kondens på innsiden ved temperaturvekslinger, og har du ikke satt lokkene skikkelig på, så er heller ikke Xperia V vanntett.

Men vi har brukt testmobilen som fjernkontroll til Sonos mens vi har sittet ute i boblebadet, uten at telefonen har tatt skade av det. Skjermberøringen fungerer imidlertid ikke veldig godt om det er mye vann på glasset. Å bruke Xperia V som undervannskamera er ikke så lett, ettersom du må bruke skjermberøring for å knipse bildene.

Kamera i ypperste klasse

Bilde tatt med Xperia V fra buss i fart.Foto: Espen Irwing Swang

Kameraet er ett av de beste mobilkameraene på markedet, og du kan nå også ta HDR-bilder for optimalt resultat i blandet lys. Innstillingene for kameraet er gode, men stort sett overflødige. Sony har nemlig tatt i bruk en ny teknologi som styrer innstillingene automatisk, og dermed er det bare ved helt spesielle situasjoner at du får bruk for innstillingsmenyen.

Du kan også ta panoramabilder og legge ulike filtre på bildene dine, i tillegg til at kameraet kjenner igjen ansikter og smil. Videokameraet er imidlertid ikke mer enn middels bra, og frontkameraet er et svært enkelt VGA-kamera.

Underholdningsmaskin

Telefonen er ypperlig for musikk og film, enten du streamer fra Internett, laster ned HD-filmer eller bruker innhold som er lagret på andre enheter i nettverket ditt. Den nye Bravia 2-teknologien bedriver den reneste trolldom på blasse bilder og filmer, mens Walkman-appen er en av de beste musikkappene du får på en mobiltelefon.

Maskinvaren kjører spill og film på en glimrende måte, også om du overfører bildet til en større skjerm.

Det eneste vi savner på Xperia V, er dokkingstasjonen som fulgte med Xperia Acro S. Det er litt tungvint å åpne den lille luken når mobilen skal lades, og vi frykter at luken en dag skal være løs, så vann kan trenge inn i telefonen. I tillegg savner vi en MHL A/V-adapter så vi kan koble telefonen til TV uten å måtte gå veien om PlayStation. Medieinnhold kan du uansett spille av trådløst til TV-er med DLNA-støtte, eller du kan spille av lyden trådløst til DLNA og Bluetooth-mottakere.

Ingen billig mobil

Prismessig havner Xperia V på den øverste delen av skalaen. Nå kan du ganske sikkert regne med at Telenor vil subsidiere 4G-mobiler ganske tungt i tiden som kommer, og dermed kan du være heldig å få telefonen til lavere pris enn det vi oppgir (se prisguide).

Husk at du også må betale for ekstra datakapasitet, og for å kunne bruke hastigheter som er høyere enn de som følger av abonnementet ditt. For selv om den teoretiske hastigheten er opp mot 100 Mbps, så ønsker ikke Telenor at noen få brukere skal beslaglegge hele kapasiteten i nettet. Selv med fartssperre på abonnementet vil en 4G-mobil være raskere på nettet enn en hjemme-PC med VDSL.

Det finnes ytterligere to alternativer for den som vil ha 4G på mobilen . Samsungs variant er en Galaxy SIII med LTE, mens Nokia har LTE-modul i sin Lumia 920 (Windows Phone 8).

Ønsker du en vanntett mobil uten 4G, er Sony Xperia Acro S en telefon med samme skjermstørrelse som Xperia V. Den har også mange av de samme egenskapene ellers, men den er en god del tyngre og mer klumpete enn Xperia V. Til gjengjeld er den nå en del billigere.

Vil du bli tipset når vi kommer med lignende tester? Lik oss på Facebook!

annonse