Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia V

Denne 4G-mobilen har alt

Xperia V har 4G, er lynrask, vanntett, elegant,
og har knallskjerm, NFC og svært bra kamera.

Skjerm, design og menyer

Og det er mer. Her er NFC, Bravia 2 og en musikkspiller som går utenpå det meste av det du får på andre mobiltelefoner. Sony er for alvor tilbake i manesjen. Mer om det på de neste sidene, men først skal vi se på skjerm, design og menyer.

Svært god skjerm med høy oppløsning

Skjermen er 4,3 tommer stor, og følgelig ikke av de aller største på markedet. Oppløsningen er på 720 x 1280 piksler, noe som gir en pikseltetthet på 342 ppi. Den matcher med andre ord de aller mest høyoppløste mobilskjermene på markedet. Samtidig benytter Sony en LCD-skjerm med god, men ikke unødig overdreven fargemetning. Kontrasten er god, og en ny versjon av Bravia Engine kan få den blasseste YouTube-video til å fremstå som nyoverhalt. Det er den vel streng tatt også, ettersom det Bravia Engine gjør er å behandle hvert enkelt bilde i filmen digitalt for å optimalisere farger og kontraster. Behandlingen skjer i sanntid, og resultatet er slående.

Skjermen er ellers trukket godt ut mot sidene på telefonen. 4,3 tommer betyr samme størrelse som på Sony Xperia Acro S, Sonys forrige toppmodell. Vi skal ikke starte en ny debatt om hva som er den ideelle skjermstørrelsen, men merker oss at det er nøyaktig like mange bildepunkter på denne 4,3 tommer store skjermen som det er på markedslederen Samsung Galaxy SIII (4,8 tommer) og HTCs toppmodell One X+ (4,7 tommer). For noen vil selv 4,3 tommer være i største laget, mens mange altså ønsker en enda større skjerm. Til sammenlikning har Apples nye iPhone 5 en skjerm som måler 4 tommer.

Tastene er flyttet inn på skjermen

Xperia V - bakside.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
SIM-kort og Minnekort sitter samlet under batteriet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Xperia V er svairygget, slik også Xperia Arc var.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Baklokket har en gummiforing som skal holde vannet ute.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En ny detalj ved Sony Xperia V er at de tre tastene som tidligere lå som berøringsfelter under skjermen, nå er borte. I stedet er de blitt en integrert del av skjermbildet. Det betyr at feltene spiser litt av skjermstørrelsen, samtidig som de kan tilpasse seg bruken av skjermen. Det betyr at de omdannes til tre små prikker når du ser på bilder, og kan forsvinne helt når du ser på film.

Vi har merket mindre til problemene med utilsiktede berøringer av disse tastene på Xperia V enn på en del tidligere Xperia-modeller. Særlig var dette et problem på Xperia S, der berøringsfeltene lå mellom ikonene og skjermen, og ikke under ikonene som på Xperia P. Samtidig har Xperia V et mindre felt under skjermen enn de tidligere modellene. Den er likevel 3 millimeter høyere enn Xperia Acro S, noe som betyr at feltet over skjermen er litt større enn på forgjengeren. En av årsakene til dette er at Sony Xperia V har fått ekstra antenner for LTE, også kjent som 4G.

Tilbake til Arc-design

Menyene er lett å tilpasse.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Med mønsterlås forsvinner den eneste snarveien du har på låsesiden.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Sony har en egen side for apper de anbefaler.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Designen på Xperia V skiller seg mye fra Sony Xperia Acro S, den andre vanntette toppmodellen fra selskapet. Mens Acro S var relativt stor og tung, er V-modellen skapt med en bue i ryggen, lik den som var på den populære modellen Sony Ericsson Arc. Det er faktisk ingen ting ved Xperia V som viser at dette en vanntett mobil – den er like slank og lekker som andre toppmodeller.

Vi lar oss også imponere over at Xperia V veier så lite som den gjør.  Xperia Acro S er faktisk over 20 prosent tyngre, til tross for at den ikke har 4G. Begge tåler å bli tatt med i dusjen (IP57), og begge kan ligge under en meter vann i en halvtime uten å ta skade av det.  Du kan ta den med deg i boblebadet for å styre musikken du har på anlegget ditt (mobilen som fjernkontroll), eller for å spille direkte til en Bluetooth-mottaker.

Færre luker

Du kan velge hvilke funksjoner som skal startes når du kobler til tilbehør.

I likhet med andre vanntette mobiltelefoner har også Xperia V luker over kontaktene. I dette tilfellet er det litt færre luker enn på Xperia Acro S, som har hele tre luker på toppen og to på siden. Xperia V har en luke på toppen for 3,5 mm audio, og en på siden for ladning via USB. USB-porten er også MHL A/V-utgang som tilsvarer HDMI, og brukes for å koble mobilen til en TV eller annen mottaker med MHL A/V. Siden slikt utstyr er temmelig uvanlig ennå, vil de fleste måtte ty til en adapter som gjør at du kan bruke vanlig HDMI-kabel.

De tre ekstra lukene på forgjengeren dekker åpninger til minnekort, SIM-kort og HDMI. SIM- og minnekort er nå plassert under telefonens bakdeksel, mens HDMI altså er erstattet av MHL A/V, og plassert i USB-porten.

Metallramme

Telefonen har en bred ramme i metall, og to punkter på siden avslører at den kan lades i dokkingstasjon. Det betyr at du kan plassere telefonen i laderen med en hånd, uten å måtte åpne dekselet over ladekontakten. Men ladestasjon følger ikke med, slik det gjorde til Acro S. Du kan heller ikke bruke Acro S-dokken til Xperia V, ettersom kontaktene ikke er plassert på samme sted, og dokken til Acro S er skreddersydd for nettopp denne telefonen. Nå sitter kontaktene øverst på siden, og ikke nederst som på Acro S. Det tyder på at dokken til Xperia V vil være for horisontal plassering av telefonen (liggende), og ikke vertikal (stående) som Xperia Acro S.

Bakdekselet er avtakbart, og gir tilgang til batteriet. SIM-kort og minnekort er plassert på ryggen til hverandre, og Micro-SIM-kortet ligger i en liten plastskuff som skyves inn under minnekortporten. Skuffen kan ikke trekkes helt ut. Bytter du SIM-kort ofte, vil løsningen kunne oppleves som litt plundrete.

Overflaten på den sorte modellen vi har fått til test er gummiert, noe som gir godt grep også for våte fingre. Den hvite modellen har en glattere overflate.

Gode menyer

Sony Xperia V har Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Den får Jelly Bean i februar (Sonys påstand), men vi har ikke fått vite om det vil bli versjon 4.1 eller 4.2. Med Jelly Bean kommer også Googles nye tjeneste Google Now, som foreløpig ikke er tilgjengelig på Sony Xperia V.

Xperia V kommer med Sonys eget brukergrensesnitt, Timescape.  Her er det gjort noen tilpasninger i forhold til et rent Google-grensesnitt, men ikke så mye at det får telefonen til å oppføre seg tregt. På hovedstartskjermen er det plassert et søkefelt, en klokke, og snarveier til musikkspilleren Walkman, fotoalbum, filmer og Sonys eget app-utvalg i PlayStore. Du kan legge til flere snarveier, eller bytte dem ut om du ønsker, slik du kan på alle Android-mobiler.

Det faste innslaget på startskjermen er bunnlinjen med de fem ikonene for kamera, butikk, tilgang til alle apper på mobilen, meldinger og telefoni.

På hver side av startskjermen ligger to ekstra startskjermer du kan komme til med fingersveip. Det gir til sammen fem skjermer du kan tilpasse som du vil. På første skjerm til venstre for hovedskjermen finner du telefonens bruksanvisning, mens den andre er blank. Blar du til høyre kommer du først til en side med en musikk-kontroll og et bildealbum du kan bla i. Deretter kommer du til en Facebook-app.

Trekker du skjermbildet ned fra toppen får du tilgang til en snarvei der du kan skru av og på funksjonene lyd, Bluetooth, Wi-Fi og mobildata, i tillegg til at du kan gå videre til resten av innstillingsmenyene. Under denne menylinjen vises varsler og aktiviteter.

Bare én snarvei på låseskjermen.

Låsskjermen åpnes ved at du trekker en hengelås mot høyre. Alternativt kan du trekke et kamerasymbol motsatt vei, og gå direkte til kamera-appen. Du kan også sette telefonen til å be om låsemønster, kode, passord, eller å bruke ansiktsgjenkjenning for å låse opp.

Menyene er raske og flyter godt. Den kraftige prosessoren drar overganger og animasjoner pent, selv om telefonen ikke har det Google kaller project butter, som skal optimalisere flyten på androidmobiler med Jelly Bean. Programmene kan sorteres på ulike måter i hovedmenyen. Her sorterer du etter alfabetet, oftest brukt eller nylig installert. I tillegg kan du velge rekkefølge helt fritt, for eksempel om du vil gruppere appene etter kategori.

Vil du bli tipset når vi kommer med lignende tester? Lik oss på Facebook!