Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S4 Active

Her er toppmodellen du skal velge

Samsung Galaxy S4 Active er det råeste du får som tåler norsk klima.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Siden det sitter en lyssterk LCD-skjerm under glasset fungerer Galaxy S4 Active svært godt i sollys.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi noterer oss dessuten at skjermen tåler ganske mye fuktighet før telefonen begynner å gjøre ting på egen hånd.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Samsungs Touch Wiz er en fargerik variant av Android-menyene.
Alle knappene på telefonen er store og enkle å føle seg frem til.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Samsung har den siste tiden lagt til bøttevis av ekstrafunksjoner i Touch Wiz-menyene sine.
Ikke alle ekstrafunksjonene har virket like godt, men Smart scroll ser ut til å virke mye bedre i Galaxy S4 Active enn den gjorde i originalen.
Mye informasjon i nedtrekksmenyen.

Det begynner å bli mange produkter som deler på navnet Galaxy S4. Den virkelige eieren av navnet er naturligvis Samsungs supre toppmodell, men både miniutgaven og kamerautgaven av Galaxy S4 er betydelig dårligere spesifisert. Galaxy S4 Active, derimot, deler mye med toppmodellen og er vanntett i tillegg.

Ved første øyekast likner Galaxy S4 Active mye på originalen. De to telefonene har omtrent samme størrelse. Sett forfra har de den samme metallfargede rammen rundt skjermen, lik plassering av høyttaleren, og lik plassering av de mange sensorene på toppen av telefonen.

Les også: Test av Samsung Galaxy S4

Denne helgen kan du vinne en Galaxy S4 Active i helgekonkurransen vår. Konkurransen finner du her.

Gode trykknapper

Den største forskjellen du ser med det samme, er at Galaxy S4 Active har tre trykknapper under skjermen. Der de fleste andre Samsung-telefoner bare har én trykknapp som tar deg ut av apper og til hjemmeskjermene dine.

Ved siden av hjem-knappen er altså både tilbakeknappen og valgknappen blitt fysiske på Galaxy S4 Active. Knappene er ganske kraftige i utformingen, og virker å være laget for å være lette å betjene med kalde, våte fingre.

De første timene med Galaxy S4 Active sliter vi litt med å venne oss til at tilbakeknappen krever mer enn en lett berøring. Allerede senere samme dag husker fingrene godt at knapper kan være vel så nyttige som berøringsfelter.

Vi møter akkurat det samme når vi snur litt på telefonen. Låsetasten er forholdsvis stor og lett å få grep på, og det samme er volumtastene.

Ikke helt lik Galaxy S4 likevel

Så fort vi snur telefonen på siden ser vi dessuten at den metallfargede rammen rundt Galaxy S4 Active ikke er helt lik den som er i originalen – den bare ser slik ut rett forfra.

Der båndet er jevnt hele veien rundt Galaxy S4, blir det her avbrutt av innfelte, gummierte plaststykker, som omkranser bakdekselet.

Hvis du er vant med såkalte "ruggedized"-produkter, altså dingser som er laget spesifikt for å tåle knall, fall og fukt, så har Galaxy S4 Active estetikken til en lettutgave av disse produktene. Baksiden har for eksempel det som ser ut som fire skruer – en i hvert hjørne.

Fasjonabelt barsk

Skruhodene har imidlertid ikke hode for hverken stjerneskrujern, torx, unbrako eller flatt skrujern. De er i stedet helt flate. Tatt i betraktning at bakdekselet klipses på, på akkurat samme måte som bakdekselet fra en vanlig Galaxy S4, mistenker vi at de små detaljene fra langt mer solide telefoner er her mest for pyntens del.

Galaxy S4 Active ser altså akkurat passe barsk ut til at man aner at den tåler mer enn mange andre telefoner, og akkurat lite barsk nok ut til at man uten problemer burde kunne legge den fra seg på et fjongt kafébord.

Godt bygget, men følg instruksjonene

Spesielt det nederste gummierte feltet gjør at Galaxy S4 Active ligger godt i hånden – også når den er våt. Det er viktigere enn man gjerne tenker over for en slik telefon. Galaxy S4 Active er nemlig ikke støtsikret, slik telefonene i Galaxy Xcover-serien er. Dette er først og fremst en vanntett telefon, og det er ikke sikkert den overlever knall og fall hvis den går i bakken.

Knirk eller andre tegn på svak byggekvalitet møter vi egentlig ikke her. Det eneste vi stusser litt over er merkelappen på bakdekselet som presiserer at vi må trykke på hele bakdekselet for å feste det skikkelig, og at det er spesielt viktig under LED-blitsen.

Da vi trykket under LED-blitsen fikk vi enda et klikk ut av dekselet, som altså ikke hadde vært skikkelig på før vi kom så langt. Både kamera og blits går gjennom det vanntette bakdekselet, så her er det viktig å følge instruksjonene hvis man ønsker at telefonen skal være tett.

Ny skjerm

Til tross for at Galaxy S4 Active deler de fleste spesifikasjonene med sin mindre aktive navnebror, er det ikke alt her som er likt. Skjermen har de samme målene, og er fortsatt svært skarp, med 1920 x 1080 piksler fordelt ut over de fem tommene.

Teknologien er imidlertid en annen.

Den vanlige utgaven av Galaxy S4 hadde en svært god AMOLED-skjerm, med bra lysstyrke og enormt god fargegjengivelse. Her er det i stedet en LCD-variant som er enda mer lyssterk. Dermed er det en smal sak å bruke Galaxy S4 Active i sterkt sollys.

Presist er det snakk om en Super Clear LCD, som bygger på IPS-teknologi. Det forklarer både svært ålreit fargegjengivelse, og innsynsvinkel. Vi får riktignok ikke fullt så mettede farger her som vi kan få på AMOLED-skjermer, men så er de voldsomme fargene hverken naturlige eller nødvendige for å få et godt bilde.

Første vanntette med hansketouch

Dette er såvidt vi vet den første telefonen der et vanntett ytre er kombinert med støtte for hanskeberøringer. En knapp i menyene lar deg skru på økt følsomhet for skjermen.

Tynne vanter vil faktisk fungere på skjermen selv om økt følsomhet ikke er aktivert. Med økt følsomhet aktivert fungerer også tykkere hansker på skjermen.

Denne funksjonen er i og for seg ikke ny – også den vanlige Galaxy S4-modellen her støtte for bruk av hansker på skjermen. Vi synes imidlertid funksjonen er langt mer nyttig når den kombineres med en vanntett mobil.

Bedre skjerm i regnværet

En av de første tingene som slo oss med skjermen på Galaxy S4 Active er at den tåler vann bedre uten å bli upresis eller gjøre ting "på egen hånd".

En viktig forskjell sammenliknet med Sonys vanntette toppmodell, Xperia Z, er hva som skjer når skjermene blir våte. Sonys mobil tåler relativt lite fuktighet før skjermen blir vanskelig å betjene. Galaxy S4 Active-skjermen tåler en hel del dråper før den blir vanskelig å betjene.

Gitt at det høljer ned og at skjermene på begge to blir våte, er altså sjansen for at du betjener Galaxy S4 Active presist og uten feiltrykk noe høyere, enn vi opplever at den er for Sonys toppmodell.

Stort sett like menyer

I motsetning til nylig testete Samsung Galaxy Mega, deler Galaxy S4 Active de fleste av menyvalgene og funksjonene med den vanlige Galaxy S4-modellen.

Dermed får du for eksempel en skjerm som ikke skrur seg av når du ser på den. Hvis du vil kan telefonen sette videoavspilling på pause når du ser bort, eller den kan scrolle nedover på en nettside du leser, helt automatisk.

Smartscrolling fungerer ... endelig

Da vi testet Galaxy S4 konkluderte vi med at en rekke av disse funksjonene fungerte middels til dårlig. I Galaxy S4 Active har tilstanden endret seg litt. Den automatiske scrollingen fungerer nå over all forventning, og ser faktisk ut til å være svært så nyttig.

Den automatiske pausefunksjonen under videospilling fikk vi imidlertid ikke liv i i det hele tatt, etter å ha forsøkt å aktivere funksjonen i innstillingene.

En vanntett pakning skal sørge for at det ikke kommer vann på innsiden av telefonen. Det er svært viktig å sørge for at luken sitter jevnt fast over hele baksiden. Det er viktig å huske at det sitter fester rett under kameralinsen også.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
To tette, og ... en Galaxy S4.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Registrerer bevegelser over skjermen

Vi har alt nevnt støtten for hansker. I tillegg kan skjermen i Galaxy S4 Active også registrere bevegelser som skjer rett over den, uten at fingeren din er i kontakt med skjermen.

Det betyr at du kan få forhåndsvisning av ulike elementer bare ved å holde fingeren over dem. Akkurat slik du kan på den vanlige Galaxy S4 og Galaxy Mega. Hvis du har brukt Galaxy Note II er dette den samme typen forhåndsvisning du får ved å holde pennen over elementer på skjermen.

Alle disse spesialfunksjonene kan heldigvis skrus av. Dermed kan du som ikke ser nytten i dem bruke telefonen som vanlig, uten å ha et aktivt forhold til hvor lenge du holder fingertuppen over bestemte elementer på skjermen. Valgfrihet er bra.

Android-menyer med tilpasninger

Ut over det har menyene mye til felles med helt vanlige Android-menyer. Strukturen er enkel og grei, og hvis du kommer fra et annet merke burde du ha få problemer med å finne frem i de viktigste funksjonene her.

Vi merker oss at Galaxy S4 Active enkelte steder har funksjoner som er spesifikke for akkurat denne Galaxy S4-varianten. For eksempel er løsningen som lar deg bruke LED-lyset som lommelykt ved å holde inne volum-knappen noe den er alene om "i familien".

Vi opplever aldri pauser eller sjenerende stopp i menynavigeringen på Galaxy S4 Active. Det har sammenheng både med at telefonen kjører Android i versjon 4.2.2 og at maskinvaren er særdeles kraftig.

Les mer om maskinvaren i Galaxy S4 Active på neste side

Teknologi og funksjoner

USB-kontakten ligger skjult under en vanntett luke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 900/1900/2100 MHz, LTE 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
SIM-kort: Micro-SIM
Internetthastighet: LTE (4G) 100/50 Mbps, HSPA 42/5,76 Mbps, EDGE, GPRS
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + Low Energy + EDR + A2DP, WiFi Dual Band a/b/g/n/ac, DLNA, Samsung Link, NFC
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Inntil 17 timer samtale, 13 døgn hviletid, 2600 mAh batteri
Maskinvare: Quad Core 1,9 GHz Krait, Qualcomm Snapdragon 600, Adreno 320 GPU, 2 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB (11 GB tilgjengelig)
Minnekort: Ja (Telefonen kan lagre apper til minnekort)
Nettleser: Standard Webkit + Google Chrome
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Notat-funksjon, NFC-funksjoner, Energisparing, Office-støtte, nettleser, kart, navigasjon
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook

Kort sagt:

God på det grunnleggende

Apper kan flyttes til minnekort

Suveren Office-pakke

Samsung Link har blitt nyttig

Super surfetelefon

Svært kraftig maskinvare

Automatisk rulling i nettleseren fungerer godt

Ikke sensor for fuktighet og temperatur

Må panorere sidelengs i noen e-postmeldinger

Svak medfølgende treningsløsning

I Samsung Apps ligger det en rekke apper du kan laste ned gratis.
Polaris Office 5.0 er en særdeles kapabel kontorpakke.
Når Smart scroll er aktivert, dukker det opp et øye midt på skjermen hver gang telefonen kalibrer seg. Øyet er der hver gang du ser tilbake på telefonen. Kalibreringen går fort, og etter det ruller telefonen innholdet automatisk når du ser mot bunnen av skjermen.

NB! Enkelte deler av teksten på side 2 er hentet fra den opprinnelige testen av Galaxy S4.

På utsiden er de forskjellige. På innsiden er de nesten kliss like. Samsungs to råtasser, Galaxy S4 og Galaxy S4 Active deler det meste, inkludert markedets foreløpig kraftigste systembrikke, en rekke tilkoblingsmuligheter og støtte for de raskeste mobilnettene du kan regne med å støte på.

Samsungs Touch Wiz-menyer kommer med en rekke funksjoner og muligheter.

I tillegg har Samsung bygget opp sin egen app-butikk i form av Samsung Apps. Her kan du kjøpe apper som du ellers ikke finner i Google Play, og under kategorien "Apps for Galaxy" ligger det gratis apper for din spesifikke telefon.

Last ned fullverdig Office-pakke

Apps for Galaxy-konseptet inneholder for øyeblikket sju apper for Galaxy S4 Active. Den viktigste av disse er Office-applikasjonen. Her får du nemlig Polaris Office 5.0 som gratis nedlasting. Dette er en av de beste mobile Office-appene vi vet om.

Vi gjorde et poeng av at Galaxy S4 manglet Office-app etter å ha lett høyt og lavt etter Polaris Office i testperioden. Det viste seg at appen ikke ble tilgjengelig før halvannen uke etter testen. Dermed er fullverdig Office-pakke altså noe som begge de to telefonene deler.

Det følger med en lettversjon av Polaris Office i utgangspunktet. Dermed får du uansett vist vedlegg fra e-post og andre meldinger. Du får bare ikke redigert dem før du laster ned fullversjonen.

Nettleser

Det følger med to nettlesere i Galaxy S4 Active. Den vanlige Android-nettleseren, med Samsungs modifikasjoner, og Google Chrome. Begge fungerer svært godt, og er lynraske.  Ingen av de to nettleserne støtter Flash. Etter vår erfaring er det like greit. Det hører med til sjeldenhetene at Flash fungerer skikkelig på telefoner.

Det bare Android-nettleseren som støtter Samsungs autorulling av innhold. Hvis du bruker Chrome vil frontkameraet holde øye med om du leser, slik at skjermen ikke slukker, men det er den eneste av de mer avanserte Samsung-funksjonene som påvirker Chrome.

Vi imponeres veldig over at Samsung endelig har fått dreisen på autoscroll-funksjonen sin. Vi er stadig litt usikker på om det er fornuftig å bruke funksjonen i bevegelse, men sitter du ved et bord fungerer den utmerket.

Frontkamera sørger altså for både at skjermen holder seg påslått, og at nettsiden du leser scroller oppover når du nærmer deg bunnen. Superpraktisk.

Galaxy S4 Active er altså en utmerket surfetelefon, men hadde vi egentlig ventet noe annet?

E-postleser

Galaxy S4 Active har helt ny e-postleser. Når du har lagt til kontoene dine får du opp en oversikt over foldere og innbokser på venstre side av skjermen. Denne foldervisningen kan skjules ved at du trekker den mot venstre, og åpnes på nytt ved at du drar fingeren mot høyre på skjermen. Den fungerer altså ikke helt ulikt måten BlackBerry Hub gjør i nye BlackBerry Z10. 

Det er ingenting å utsette på måten meldingene vises på. På noen telefoner irriteres vi over at e-post av og til vises som for stor for skjermen – samme hvor høyoppløst skjermen er. Ofte går det ikke an å zoome ut heller. Galaxy S4 Active har ingen av disse problemene, og egner seg godt til e-postbruk. Du kan lese mer om e-postløsningen og proff-funksjonene i proffguiden til Samsung Galaxy S4 på Mobilen.no.

Samsung har inkludert litt av magien sin her også. Hvis det er aktivert i innstillingene, kan du bare holde fingeren over e-poster i innboksen for å forhåndsvise innholdet. Løsningen fungerer fint selv med fingeren et godt stykke unna skjermen. Praktisk.

Galaxy S4 Active er svært god på basisfunksjoner, og kan skilte med god batteritid.

Basisfunksjoner

Galaxy S4 Active gjør det godt på grunnleggende funksjoner også. Nytt i denne telefonen er at den kan tilpasse seg hørselen din. En kort hørselstest lar telefonen avgjøre hvor godt du hører, og hvilke frekvensområder du eventuelt har dårlig hørsel i. Deretter tilpasser telefonen lyden under samtale, slik at den skal passe deg best mulig.

Det er mulig å stille samtalevolumet svært høyt, slik at Galaxy S4 Active burde passe godt også for deg som ikke har den beste hørselen.

Lyden er ellers klar og tydelig.

Telefonen fungerer også bra til tekstmeldinger. Tastaturet er litt større i bredden enn på Galaxy S III, og har i tillegg plass til en egen tallrekke øverst, akkurat slik som på Galaxy Note II. Dermed slipper du å veksle mellom tegnmodus og skrivemodus fullt så ofte som på eldre og mindre Samsung-mobiler.

Batteritiden i testperioden har vært over gjennomsnittet god. Bruker du telefonen mye bør du nok belage deg på å lade telefonen hver natt, for sikkerhets skyld. Med moderat bruk bør det imidlertid ikke være noe problem å lade telefonen annenhver natt.

S Translator kan være et utmerket verktøy på utlandsferien. Bare husk på datatrafikken.

Praktisk lommeparlør

Samsung har funnet plass til to spenstige oversetter-apps også. S-translator oversetter det du sier til telefonen fra ett språk til et annet. Norsk er ikke støttet, men det er naturligvis engelsk. Dermed kan du lese inn spørsmål på engelsk – og få dem opplest på spansk. Når svaret kommer kan du få det oversatt fra spansk til engelsk igjen.

Løsningen fungerer relativt godt, og selv en halvtjukk norsk aksent er ikke noe stort problem for stemmegjenkjenningen. Vi noterer oss dette som en av de aller første appene med stemmegjenkjenning som faktisk er nyttig for oss nordmenn. Du kan også skrive inn setninger du vil ha oversatt.

Appen som enkelt og greit heter «Optisk leser» gjør det samme for tekst som er skrevet rundt deg. Hvis du for eksempel står ved siden av en billettautomat i Italia, kan du bare peke telefonens hovedkamera mot automaten, og få oversatt teksten som står der på direkten. Løsningen er rask, og forholdsvis enkel å bruke. Hvis teksten er liten er det ikke alltid så enkelt å holde kamerasiktet pekende på akkurat det du ønsker oversatt, men stort sett fungerer det altså helt greit.

Endelig kan du legge apper på minnekort, hvis du vil. Det fungerer ikke for alle apper, men det burde være tilstrekkelig til at de 11 gigabytene intern lagring varer en god del lenger.

Mer og bedre lagring

En ting vi ergret oss litt over med Galaxy S4 er hvor stor del av lagringsplassen som ble tatt opp av Samsungs systemfiler og apper. På esken står det en stor logo som sier 16 gigabyte – mens menyene avslører litt over 9 GB tilgjengelig plass.

Galaxy S4 Active klarer seg betydelig bedre. Her får du nesten 11 GB ledig plass. Vi oppfatter det stadig som litt feil å snakke om 16 GB her, men det er i det minste nærmere sannheten enn for navnebroren.

En av de viktigste grunnene til å være skeptisk til lite innebygget minne, er at apper ikke uten videre kan benytte seg av lagringsplassen på minnekort.

Samme hvor stort minnekort du setter i telefonen, er du som regel prisgitt internlagring til appene dine, og Spotify-synkronisering.

Det er du ikke nå lenger. Både originale Galaxy S4 og Galaxy S4 Active har fått en oppdatering som gjør at telefonen selv plasserer appene i enten minnekort eller intern lagring. Akkurat hvilket system den bruker når det skal gjøres vet vi ikke – den fortsatte å fylle på minnekortet da det interne minnet hadde mer ledig plass enn kortet.

Det vi uansett får muligheten til er å velge lagringsplass for et stort utvalg apper. En enkel knapp lar deg flytte appen til minnekortet, eller tilbake til den interne lagringsn.

Vi registrerer dessuten at Spotify nå også kan benytte seg av minnekort – iallfall på Galaxy S4-modellene.

Dermed er i praksis hele lagringsproblemet løst. Med et 64 GB Micro-SD-kort burde du få plass til mer innhold enn du strengt tatt har tid til å bruke.

Per i dag er trenings-appen S-Health ganske mangelfull. Både Endomondo og Runkeeper vil gi deg langt mer informasjon og styring. Såvidt vi vet skal Samsung satse hardt på S-Health fremover, så dette blir neppe det siste vi ser til programvaren.
To ting som har blitt borte siden den vanlige Galaxy S4-en kom på markedet; temperaturmåler og fuktighetssensor. Det skal ha vært vanskelig å få korrekte avlesninger av disse bygget inn i en vanntett telefon.
Samsung Link har blitt betydelig bedre siden systemet ble lansert sammen med Galaxy S4.

Svak treningsløsning

En egen del av S Health skal fungere som en slags sports-app, og holde oversikt over antall skritt du tar og hvor langt du beveger deg. Denne funksjonen bruker imidlertid ikke GPS-mottakeren i telefonen. Den finner ut hvor mange skritt du tar ved å måle vibrasjonene i telefonen, og beregner avstanden ut fra en fast skrittlengde.

Dette gir stadig ikke en fullverdig logg i form av lengde, men du får iallfall et inntrykk av aktivitetsnivået i løpet av en dag.

Siden Galaxy S4 Active er vann- og støvtett, men helst ikke bør gå i bakken, er Samsung på vei med et smart Bluetooth-armbånd som både teller skritt og kan fortelle deg hvordan søvnmønsteret ditt er.

Armbåndet er tenkt å kobles opp mot S Health for å gi presis skrittelling selv om du for eksempel har mobilen i innerlommen på jakken.

Appen har blitt noe begrenset i Galaxy S4 Active, siden denne telefonen ikke har sensorene for temperatur og luftfuktighet som den vanlige Galaxy S4-modellen har. Det skal ha blitt vanskelig å kombinere disse to sensorene med et vanntett chassis.

For S Health betyr det at hele siden der du kunne bestemme trivselstemperatur er borte i Galaxy S4 Active.

Mangelen på temperaturmåling i S Health er tar vi ikke så tungt. Siden var uansett ikke spesielt tungt integrert i S Health-appen, og virket mer som en demonstrasjon av de innebygde sensorene enn noe annet.

Vi synes derimot at fraværet av selve sensorene er en mangel, ettersom vi regner med at apper i stadig større grad vil benytte seg av også denne typen sensorer i noen smarttelefoner.

En av funksjonene som imponerte oss minst i Galaxy S4 var Samsung Link. Det er hyggelig å se at Samsung ser ut til å ha gjort store endringer i tjenesten.

Hovedproblemet vårt med Link var at programvaren for PC spurte om tillatelser for så godt som alle enheter i WiFi-nettet ditt. På et stort jobbnett, et et delt hotellnett eller i andre sammenhenger der man deler samme tilkobling, fortonet det seg mildt risikabelt å skulle svare ja og nei på om en gitt IP-adresse skulle få tilgang på innholdet eller ikke.

Nå slipper du å forholde deg til en haug forvirrende og til dels vanskelige spørsmål. Samsung Link ser nå ut til å automatisk gi tilgang i nettverket til enheter som er logget inn med din Samsung-konto.

Dermed virker tjenesten langt mer nyttig.

Du har kanskje en bærbar PC som du flytter rundt i hjemmet, og en kraftig mobiltelefon med et godt kamera på. I 2013 er det ikke usannsynlig at du har et nettbrett under sofaen som bare venter på neste reklamepause.

Alle disse enhetene har lagringsplass, og det er helt vanlig å ikke ha husket å kopiere over viktige filer man trenger. Tidligere innebar det å hente enheten. Mobilen og nettbrettet måtte bruke PC-en som bindeledd. Siden nettbrett bruker sære kabler, måtte du gjerne lokalisere både lader og kabel før du kunne begynne.

Så lenge alle tre enhetene er tilkoblet samme Samsung-konto og samme WiFi-nett, og du har satt opp hvilke filer som skal deles, er alle filer tilgjengelige for alle enhetene. Du kan spille av eller kopiere så mye som du trenger.

Ytelsestester

Underholdning

Hodetelefonpluggen på toppen er vanntett - så du kan trygt bruke hodetelefoner mens det regner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

NB! Enkelte deler av teksten på side 3 er hentet fra den opprinnelige testen av Galaxy S4.

Samsungs musikkspiller er stadig en av de beste på markedet. Her er så godt som alle viktige lydformater støttet. Du kan velge lydprofil selv, og du kan tilpasse visningen slik du vil ha den.
Galaxy S4 Active spiller av testfilene våre uten å mukke. Full-HD og Dolby Digital er ikke noe problem.
Videospilleren kan sprette ut som et eget vindu, slik at du kan gjøre andre ting mens filmen fortsetter.

Hvis det er én ting Samsung pleier å ha stålkontroll på, så er det underholdningsdelen av telefonene sine. Både for video og musikk har flere av Samsungs mobiler vært blant de absolutt beste på markedet ved flere anledninger. Dermed er det med høye forventninger vi lar oss underholde av Galaxy S4 Active.

Uvanlig god lyd

Samsung har pleid å legge ved gode ørepropper med toppmodellene. Det er akkurat de samme proppene som følger med Galaxy S4 Active, som var inkludert sammen med den originale Galaxy S4-modellen.

Her er lyden faktisk så god at du må velge hodetelefoner eller propper med omhu for å få vesentlig bedre lyd. Selv de beste medfølgende proppene har tidligere blitt forbigått av helt enkle og billige ørepropper til et par hundrelapper.

Lyden er rett og slett svært god i de medfølgende proppene. Stereoperspektivet er bredt. Diskanten er krisp og klar. Bassen er dyp og kraftig, uten å overdøve andre deler av lydbildet. Mellomtonen er også på stell.

Når det er sagt – lyden kan bli enda bedre dersom du kobler til et skikkelig godt sett hodetelefoner. Her er det helt tydelig brukt gode lydkretser, og det er også nok med krefter her til å drive ganske store hodetelefoner uten særlige problemer.

God musikkspiller

Musikkspilleren er enkel å bruke, og du kan velge hvilke felt du vil skal vises. Hvis du har musikken pent organisert i mapper, uten at hver enkelt låt har full informasjon, kan du velge at mappevisning skal være synlig. Hvis du foretrekker organisering etter år eller sjanger, kan du få felt for det også.

En rekke lydvalg er på plass her. Du kan velge mellom en haug forhåndsinnstilte lydvalg, eller du kan sette opp lyden selv med full equalizer og en rekke effekter. Musikkspilleren støtter dessuten Adapt Sound, som sørger for å tilpasse lyden du får til hørselen din.

Suveren videospiller

Sammen med LG var Samsung blant de første til å få bedre videostøtte på telefonene sine. Til tross for stadig større utbredelser av strømmetjenester som Netflix, HBO Nordic og Viaplay, fortsetter Samsung å støtte så godt som alle utbredte videoformater.

Det betyr at du slipper å kaste bort evigheter på å oversette videofilene dine til et format telefonen forstår. Enten det dreier seg om kjøpte filer, piratkopierte filmer eller egne videofilmer tatt opp med andre kamera, kan Galaxy S4 Active spille dem.

Videospilleren har dessuten flere nyttige funksjoner. En egen knapp tar deg ut av fullskjermmodus, og lar videoen flyte fritt i et eget lite vindu på skjermen. Du kan selv bestemme størrelse og plassering, og videoen blir liggende over det du gjør ellers på skjermen.

Dermed er det enkelt å sjekke e-post eller lese nyheter, mens videoen fortsetter å spille av.

Støtter smart pausefunksjon, men ... hvor er den?

Ifølge innstillingsmenyen skal også Galaxy S4 Active ha støtte for automatisk pause når du ser bort.

Funksjonen fungerte ikke særlig godt da vi først prøvde den på Galaxy S4, men siden automatisk scrolling har blitt så mye bedre, var det med visse forventninger vi prøvde å skru på funksjonen "smartpause".

Det ser tilsynelatende ut til at funksjonen ikke fungerer i det hele tatt på Galaxy S4 Active. Vi får ikke opp øyetegnet, som viser at mobilen kalibrerer seg, og ingenting skjer når vi ser vekk.

Vi regner med at dette kan være en bug som blir utbedret over tid. Selv om funksjonen nok vil komme til Galaxy S4 Active også, kan vi altså ikke si noe om hvor godt den vil fungere i denne testen.

Det er mulig å fjernstyre TV-en med det infrarøde øyet på toppen av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Men! Vi la jo akkurat til en ekstra fjernkontroll ... WatchOn-appen er litt knotete å bruke.

Fungerer som fjernkontroll

Galaxy S4 Active har et bittelite infrarødt øye øverst på telefonen. Det er koblet sammen med tjenesten Watch On, som skal gi deg tips til hva du kan se i TV-kvelden. Appen er laget for å kontrollere TV-en direkte, eller å styre en kabelboks.

Vi skulle imidlertid gjerne sett at løsningen ga mulighet for en mer åpen type bruk.

Tar utgangspunkt i TV-leverandør

Utgangspunktet her er nemlig at du velger land, før du legger inn postnummer og TV-leverandør. Kanskje har du ikke noen av de vanlige TV-leverandørene, eller kanskje skal du først og fremst bruke telefonen som fjernkontroll i en hjemmekino uten TV. Uansett forutsetter oppsettet at du velger en av TV-leverandørene som tilbys av den inkluderte WatchOn-appen fra Samsung og Peel.

Når det er sagt kan du fint lure deg gjennom oppsettet, og sette opp fjernkontrolldelen separat. Men hovedbestanddelen her vil fortsatt være en TV-guide som ikke alle har bruk for.

Vi la til hjemmekinoen – men hvor ble den av?

Det er også en kronglete affære å skulle sette opp fjernkontrollfunksjoner for ekstra bokser. Vi fikk til å skru av og på et surroundanlegg fra Yamaha i oppsettprosessen, men etter å ha lagret kode og enhet – fikk vi hverken lov til å velge enheten, eller til å sette den opp på nytt i appen.

En av innstillingene i appen ga oss nesten håp om at også denne typen bruk var tenkt på. Det er nemlig mulig å legge til nye profiler for flere rom. Dessverre er også disse knyttet opp mot egne postnumre og TV-leverandører.

Ikke egentlig en fjernkontroll

Alt i alt er WatchOn en rendyrket second screen-tjeneste, mer enn det er en fjernkontroll. Til sitt bruk kan den være grei, men vi merker oss at TV-guidene til mange leverandører, også enkelte av de store, er litt glissen. I tillegg får vi rett og slett ikke til å bruke den til fjernstyring av nødvendig tilleggsutstyr som lydanlegg og BluRay-spillere.

Som med IR-øyet i både Galaxy S4 og Galaxy Mega noterer vi oss at du må sikte direkte på produktene for at fjernkontrollfunksjonene skal fungere.

Vi liker uansett at Samsung har puttet IR-øyer inn i sine nyeste produkter – men her håper vi på langt bedre løsninger fra tredjeparts app-utviklere.

Galaxy S4 Active er en knallgod spilltelefon.
Det er svært praktisk med fysiske taster når du styrer med skjermtaster. Da slipper du å tenke på å komme borti tilbaketasten utenfor skjermen.

Knallgod spilltelefon

Akkurat som Galaxy S4 er Active-utgaven en fabelaktig spilltelefon. Den har lynende rask innmat, en fantastisk skjerm, og god lyd hvis du tar på deg ørepluggene.

For noen vil Galaxy S4 Active faktisk være en bedre spilltelefon enn originalen. Det skyldes fysiske knapper i stedet for berøringsfelt under skjermen

De fysiske knappene gjør at feiltrykk nærmest er umulig under hektisk spilling. På andre telefoner, med berøringsfølsom snarvei for "tilbake", opplever vi titt og ofte at tommelen kommer litt for langt ut på skjermen – og så har vi plutselig gått ut av spillet eller gjort noe annet vi ikke ville.

Hvor stor pris du setter på fysiske taster vil variere etter både vane og behov. Undertegnede har stor sans for fysiske taster slik de er laget her, men måtte også bruke et par timer på å venne seg til at telefonen ikke reagerte ved en lett berøring, slik de fleste andre mobiler på markedet er i dag.

Godt kamera

Samsung Galaxy S4 Active har fått et kamera med noe lavere oppløsning enn den vanlige utgaven. Megapiksler er selvsagt ikke alt, men her ser det ut til at kvaliteten har sunket litt også.

Vi får som regel gode bilder ut av Galaxy S4 Active. I godt lys gir den greit detaljrike bilder, og som de fleste Samsung-telefoner virker den å være spesielt sterk på å få gode bilder der det er store kontraster i bildet. Dette er forhold mange andre mobilkamera sliter med.

Originalen tar bedre bilder

Når vi sammenlikner bilder fra Galaxy S4 og Galaxy S4 Active direkte, ser vi likevel at det er store forskjeller her. Galaxy S4 tar skarpere, krispere bilder enn Active-modellen gjør.

Den vanntette versjonen av toppmodellen ser ut til å forsøke å korrigere bildene, med et visst malerisk preg som bivirkning. Det problemet får vi ikke i særlig grad på den vanlige Galaxy S4-modellen.

Ved siden av det er fargene vi får fra Galaxy S4 Active også noe annerledes enn vi er vant til fra Galaxy S4. Noen ganger får bildene et litt tåkete preg, men de blir nesten alltid mørkere, og det er mindre dynamikk i bildet.

Xperia Z tar seg også kunstneriske friheter

Når vi sammenlikner med Sonys vanntette Xperia Z ser vi at Galaxy S4 Actives erkekonkurrent også har en tendens til å lage malerier av bilder med mange detaljer.

Vi synes imidlertid fargegjengivelsen fra Sonys kamera er bedre. En ulempe her er at bilde fra Xperia Z bærer preg av overoppskarping i noe større grad enn bildene fra de to andre.

Hvis vi skulle rangert mellom de tre telefonene, tar Samsung Galaxy S4 en klar førsteplass, med Sony Xperia Z på andre, før Galaxy S4 Active kommer på tredje.

Alt i alt er kameraet på Galaxy S4 Active ganske godt, men ikke helt der oppe med de beste. Vi kunne ønsket oss et noe bedre kamera i denne telefonen, men dette er sannsynligvis et kompromiss vi må leve med, for å få en vanntett telefon.

Galaxy S4 Active kommer med en egen "Aqua Mode", til bruk under vann.

Aqua Mode lar deg ta bilder under vann

Apropos det er det verdt å merke seg at Samsung har lagt inn en egen Aqua Mode i kamera-appen sin. Dermed kan du bruke telefonen til å ta video eller stillbilder under vann.

Telefonen er vanntett ned til halvannen meter, og du kan bruke volumtasten som utløser.

Vi stusser litt over at blitsen er deaktivert helt i denne modusen. Det skyldes muligens at den sitter så tett kameralinsen at den vil blende kameraet om den aktiveres under vann. Likevel vil vi tro at Aqua Mode er like aktuelt til all lek og moro i vann, siden skjermen blir vanskelig å betjene når telefonen er veldig våt.

Vi savner altså likevel muligheten til å skru på automatisk eller tvungen blits.

Under ser du en rekke bilder vi tok med Samsung Galaxy S4 Active i testperioden, samt noen sammenlikningsbilder tatt med Galaxy S4 og Sony Xperia Z.

Konklusjon

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S4 Active er mobilprodusentens første forsøk på en vaskeekte toppmodell som også tåler vann. Her i Norge har Sony fokusert knallhardt på det samme konseptet en stund, og dermed er det for en gangs skyld Samsungs tur til å være outsidere.

På papiret har Galaxy S4 Active, og den vanlige toppmodellen, Galaxy S4, flere likheter enn forskjeller. Men hvordan arter det seg i praksis?

Vanntett muskelmobil

Kort fortalt er Galaxy S4 Active alt som den vanlige S4-modellen er, bare avbrutt av ett og annet kompromiss.

Telefonene er omtrent like store. Galaxy S4 Active føles noe mer velbygget i hånden, og har en luke over ladekontakten. Det skyldes naturligvis at den skal tåle vann. Hodetelefonkontakten har ingen luke, men er likevel vanntett.

Vi synes Galaxy S4 Active ligger godt i hånden. De gummierte feltene øverst og nederst på baksiden bidrar til det.

LCD-skjerm er bedre utendørs

AMOLED-skjermen Samsung bruker i sin vanlige toppmodell er byttet ut med en LCD IPS-skjerm i Active-utgaven. Den er mer lyssterk enn AMOLED-varianten, og dermed er den vanntette telefonen bedre egnet for utebruk. Det er fortsatt snakk om en full-HD-skjerm av svært god kvalitet.

Innmaten her er lynrask, og så godt som helt lik den du finner i Galaxy S4. Det er en fryd å navigere i menyer og apper så godt som uten ventetid for noe som helst.

Lagringsproblemet er løst

Vi kunne ønsket oss mer intern lagringsplass enn de rundt 11 gigabytene som er tilgjengelig. Men nå kan Samsungs to toppmodeller også installere apper direkte til minnekortet som støttes. Dermed blir problemet langt mindre vesentlig.

Nyttefunksjonene er mange og for det meste gode. De to nettleserne som følger med gjør en utmerket jobb, og Samsungs automatiske rullefunksjon virker nå omtrent slik den skal. Vi opplever den som langt nyttigere enn den var i sin første utgave, men ville kanskje fortsatt ikke brukt den på bussen.

Fullverdig Office og god e-postklient

En god e-postleser, og fullverdig, gratis, Office-pakke byr Galaxy S4 Active også på. Sistnevnte må du riktignok laste ned selv fra Samsungs egen app-butikk.

Batteritiden er gjennomsnittlig. Det betyr at du kan regne med at mobilen vil vare fra morgen til kveld, på en typisk dag med middels til høy bruk, men du skal bruke den relativt forsiktig for å få to dager ut av batteriet.

Grunnleggende funksjoner som samtaler og tekstmeldinger er det ingenting å utsette på. Spesielt liker vi at telefonen kan tilpasses hørselsproblemer med en kjapp "hørselstest" Samsung har døpt Adapt Sound. Resultatet kan brukes både under samtaler og under avspilling av medielyd.

To små skuffelser

Hvis det er to ting som skuffer litt her så er det den innebygde IR-fjernkontrollen og kameraet.

For fjernkontrollens del trekker vi ikke så voldsomt – dette er en relativt ny funksjon i mobilverdenen. Svakhetene er først og fremst knyttet til appen som følger med.

Kameraet utgjør heller ikke noe kjempetrekk, men vi noterer oss at den vanlige Galaxy S4-utgaven tar noe skarpere bilder med bedre fargegjengivelse.

For deg som vil ha en vanntett toppmodell, har Galaxy S4 Active egentlig bare én konkurrent; Sony Xperia Z.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Denne helgen kan du vinne en Galaxy S4 Active i helgekonkurransen vår. Konkurransen finner du her.

Til slutt

Samsung Galaxy S4 Active koster akkurat det samme som en vanlig Galaxy S4. Hvis vi skulle velge mellom de to hadde vi gått for Galaxy S4 Active. At den tåler vann fortoner seg som en hakket viktigere egenskap i et vått land som Norge, enn et noe bedre kamera.

En hundrelapp eller to under ligger Sony klar med sitt trumfkort. Xperia Z er også vanntett, selv om designen ikke avslører det. Skjermen her har svakere innsynsvinkel enn Galaxy S4 Active. Innmaten er også noe kraftigere. Vi synes også skjermen på Samsungs variant fungerer noe bedre når den er våt. Til gjengjeld får du et kamera som tar bedre bilder.

Skal man velge helt objektivt mellom Xperia Z og Galaxy S4 Active, går man for Samsungs modell. Siden de to telefonene har svært ulikt utseende, ligger i omtrent samme prisklasse, og det ellers ikke er virkelig store forskjeller mellom dem, regner vi likevel med at design blir en viktig faktor for mange som skal gjøre akkurat dette valget.

annonse