TestSamsung Galaxy S4 Active

Her er toppmodellen du skal velge

Samsung Galaxy S4 Active er det råeste du får som tåler norsk klima.

Design, skjerm og menyer

Siden det sitter en lyssterk LCD-skjerm under glasset fungerer Galaxy S4 Active svært godt i sollys.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi noterer oss dessuten at skjermen tåler ganske mye fuktighet før telefonen begynner å gjøre ting på egen hånd.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Samsungs Touch Wiz er en fargerik variant av Android-menyene.
Alle knappene på telefonen er store og enkle å føle seg frem til.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Samsung har den siste tiden lagt til bøttevis av ekstrafunksjoner i Touch Wiz-menyene sine.
Ikke alle ekstrafunksjonene har virket like godt, men Smart scroll ser ut til å virke mye bedre i Galaxy S4 Active enn den gjorde i originalen.
Mye informasjon i nedtrekksmenyen.

Det begynner å bli mange produkter som deler på navnet Galaxy S4. Den virkelige eieren av navnet er naturligvis Samsungs supre toppmodell, men både miniutgaven og kamerautgaven av Galaxy S4 er betydelig dårligere spesifisert. Galaxy S4 Active, derimot, deler mye med toppmodellen og er vanntett i tillegg.

Ved første øyekast likner Galaxy S4 Active mye på originalen. De to telefonene har omtrent samme størrelse. Sett forfra har de den samme metallfargede rammen rundt skjermen, lik plassering av høyttaleren, og lik plassering av de mange sensorene på toppen av telefonen.

Les også: Test av Samsung Galaxy S4

Denne helgen kan du vinne en Galaxy S4 Active i helgekonkurransen vår. Konkurransen finner du her.

Gode trykknapper

Den største forskjellen du ser med det samme, er at Galaxy S4 Active har tre trykknapper under skjermen. Der de fleste andre Samsung-telefoner bare har én trykknapp som tar deg ut av apper og til hjemmeskjermene dine.

Ved siden av hjem-knappen er altså både tilbakeknappen og valgknappen blitt fysiske på Galaxy S4 Active. Knappene er ganske kraftige i utformingen, og virker å være laget for å være lette å betjene med kalde, våte fingre.

De første timene med Galaxy S4 Active sliter vi litt med å venne oss til at tilbakeknappen krever mer enn en lett berøring. Allerede senere samme dag husker fingrene godt at knapper kan være vel så nyttige som berøringsfelter.

Vi møter akkurat det samme når vi snur litt på telefonen. Låsetasten er forholdsvis stor og lett å få grep på, og det samme er volumtastene.

Ikke helt lik Galaxy S4 likevel

Så fort vi snur telefonen på siden ser vi dessuten at den metallfargede rammen rundt Galaxy S4 Active ikke er helt lik den som er i originalen – den bare ser slik ut rett forfra.

Der båndet er jevnt hele veien rundt Galaxy S4, blir det her avbrutt av innfelte, gummierte plaststykker, som omkranser bakdekselet.

Hvis du er vant med såkalte "ruggedized"-produkter, altså dingser som er laget spesifikt for å tåle knall, fall og fukt, så har Galaxy S4 Active estetikken til en lettutgave av disse produktene. Baksiden har for eksempel det som ser ut som fire skruer – en i hvert hjørne.

Fasjonabelt barsk

Skruhodene har imidlertid ikke hode for hverken stjerneskrujern, torx, unbrako eller flatt skrujern. De er i stedet helt flate. Tatt i betraktning at bakdekselet klipses på, på akkurat samme måte som bakdekselet fra en vanlig Galaxy S4, mistenker vi at de små detaljene fra langt mer solide telefoner er her mest for pyntens del.

Galaxy S4 Active ser altså akkurat passe barsk ut til at man aner at den tåler mer enn mange andre telefoner, og akkurat lite barsk nok ut til at man uten problemer burde kunne legge den fra seg på et fjongt kafébord.

Godt bygget, men følg instruksjonene

Spesielt det nederste gummierte feltet gjør at Galaxy S4 Active ligger godt i hånden – også når den er våt. Det er viktigere enn man gjerne tenker over for en slik telefon. Galaxy S4 Active er nemlig ikke støtsikret, slik telefonene i Galaxy Xcover-serien er. Dette er først og fremst en vanntett telefon, og det er ikke sikkert den overlever knall og fall hvis den går i bakken.

Knirk eller andre tegn på svak byggekvalitet møter vi egentlig ikke her. Det eneste vi stusser litt over er merkelappen på bakdekselet som presiserer at vi må trykke på hele bakdekselet for å feste det skikkelig, og at det er spesielt viktig under LED-blitsen.

Da vi trykket under LED-blitsen fikk vi enda et klikk ut av dekselet, som altså ikke hadde vært skikkelig på før vi kom så langt. Både kamera og blits går gjennom det vanntette bakdekselet, så her er det viktig å følge instruksjonene hvis man ønsker at telefonen skal være tett.

Ny skjerm

Til tross for at Galaxy S4 Active deler de fleste spesifikasjonene med sin mindre aktive navnebror, er det ikke alt her som er likt. Skjermen har de samme målene, og er fortsatt svært skarp, med 1920 x 1080 piksler fordelt ut over de fem tommene.

Teknologien er imidlertid en annen.

Den vanlige utgaven av Galaxy S4 hadde en svært god AMOLED-skjerm, med bra lysstyrke og enormt god fargegjengivelse. Her er det i stedet en LCD-variant som er enda mer lyssterk. Dermed er det en smal sak å bruke Galaxy S4 Active i sterkt sollys.

Presist er det snakk om en Super Clear LCD, som bygger på IPS-teknologi. Det forklarer både svært ålreit fargegjengivelse, og innsynsvinkel. Vi får riktignok ikke fullt så mettede farger her som vi kan få på AMOLED-skjermer, men så er de voldsomme fargene hverken naturlige eller nødvendige for å få et godt bilde.

Første vanntette med hansketouch

Dette er såvidt vi vet den første telefonen der et vanntett ytre er kombinert med støtte for hanskeberøringer. En knapp i menyene lar deg skru på økt følsomhet for skjermen.

Tynne vanter vil faktisk fungere på skjermen selv om økt følsomhet ikke er aktivert. Med økt følsomhet aktivert fungerer også tykkere hansker på skjermen.

Denne funksjonen er i og for seg ikke ny – også den vanlige Galaxy S4-modellen her støtte for bruk av hansker på skjermen. Vi synes imidlertid funksjonen er langt mer nyttig når den kombineres med en vanntett mobil.

Bedre skjerm i regnværet

En av de første tingene som slo oss med skjermen på Galaxy S4 Active er at den tåler vann bedre uten å bli upresis eller gjøre ting "på egen hånd".

En viktig forskjell sammenliknet med Sonys vanntette toppmodell, Xperia Z, er hva som skjer når skjermene blir våte. Sonys mobil tåler relativt lite fuktighet før skjermen blir vanskelig å betjene. Galaxy S4 Active-skjermen tåler en hel del dråper før den blir vanskelig å betjene.

Gitt at det høljer ned og at skjermene på begge to blir våte, er altså sjansen for at du betjener Galaxy S4 Active presist og uten feiltrykk noe høyere, enn vi opplever at den er for Sonys toppmodell.

Stort sett like menyer

I motsetning til nylig testete Samsung Galaxy Mega, deler Galaxy S4 Active de fleste av menyvalgene og funksjonene med den vanlige Galaxy S4-modellen.

Dermed får du for eksempel en skjerm som ikke skrur seg av når du ser på den. Hvis du vil kan telefonen sette videoavspilling på pause når du ser bort, eller den kan scrolle nedover på en nettside du leser, helt automatisk.

Smartscrolling fungerer ... endelig

Da vi testet Galaxy S4 konkluderte vi med at en rekke av disse funksjonene fungerte middels til dårlig. I Galaxy S4 Active har tilstanden endret seg litt. Den automatiske scrollingen fungerer nå over all forventning, og ser faktisk ut til å være svært så nyttig.

Den automatiske pausefunksjonen under videospilling fikk vi imidlertid ikke liv i i det hele tatt, etter å ha forsøkt å aktivere funksjonen i innstillingene.

En vanntett pakning skal sørge for at det ikke kommer vann på innsiden av telefonen. Det er svært viktig å sørge for at luken sitter jevnt fast over hele baksiden. Det er viktig å huske at det sitter fester rett under kameralinsen også.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
To tette, og ... en Galaxy S4.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Registrerer bevegelser over skjermen

Vi har alt nevnt støtten for hansker. I tillegg kan skjermen i Galaxy S4 Active også registrere bevegelser som skjer rett over den, uten at fingeren din er i kontakt med skjermen.

Det betyr at du kan få forhåndsvisning av ulike elementer bare ved å holde fingeren over dem. Akkurat slik du kan på den vanlige Galaxy S4 og Galaxy Mega. Hvis du har brukt Galaxy Note II er dette den samme typen forhåndsvisning du får ved å holde pennen over elementer på skjermen.

Alle disse spesialfunksjonene kan heldigvis skrus av. Dermed kan du som ikke ser nytten i dem bruke telefonen som vanlig, uten å ha et aktivt forhold til hvor lenge du holder fingertuppen over bestemte elementer på skjermen. Valgfrihet er bra.

Android-menyer med tilpasninger

Ut over det har menyene mye til felles med helt vanlige Android-menyer. Strukturen er enkel og grei, og hvis du kommer fra et annet merke burde du ha få problemer med å finne frem i de viktigste funksjonene her.

Vi merker oss at Galaxy S4 Active enkelte steder har funksjoner som er spesifikke for akkurat denne Galaxy S4-varianten. For eksempel er løsningen som lar deg bruke LED-lyset som lommelykt ved å holde inne volum-knappen noe den er alene om "i familien".

Vi opplever aldri pauser eller sjenerende stopp i menynavigeringen på Galaxy S4 Active. Det har sammenheng både med at telefonen kjører Android i versjon 4.2.2 og at maskinvaren er særdeles kraftig.

Les mer om maskinvaren i Galaxy S4 Active på neste side