Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia Z Ultra

Dette er Xperia Zs illsinte storebror

Lynrask, diger og vanntett.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Fra venstre: Samsung Galaxy S4, HTC One, Sony Xperia Z - og kliss nye Sony Xperia Z Ultra.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser telefonen ut på baksiden. Om det er minimalistisk og lekkert eller traust og litt kjedelig avhenger muligens av hvem du spør. Undertegnede har sansen for Sonys nye design.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Vi kan knapt huske en Xperia-modell som har vært mer vellykket enn årets Xperia Z. Derfor er det egentlig ikke så overraskende at Sony ønsker å dra nytte av momentet med flere modeller i lik design, og med liknende navn. Xperia Z Ultra er sist ut – selv om den likner på sin forgjenger, er endringene mange.

Les også: Dette kan være Sonys nye gigantmobil

Selv om Xperia Z Ultra er snarlik originalen, på bilder, er det en voldsom størrelsesforskjell på de to telefonene. Den nye telefonen har en massiv 6,4 tommers skjerm, og den er enda tynnere enn Xperia Z.

Se flere bilder, og video, med Xperia Z Ultra nederst i saken

Gigantisk og kompakt samtidig

Fordi den er så tynn klarer Xperia Z Ultra kunststykket å se både gigantisk og relativt kompakt ut samtidig. Inntrykket vi får når vi får holde telefonen er det samme – telefonen er påfallende tynn, samtidig som vi må strekke oss litt for å rekke ut i hjørnene på skjermen.

Noe av det første vi noterer oss er at Xperia Z Ultra virker utrolig velbygget, akkurat som forgjengeren. Det er hverken svikt, knirking eller åpne gliper å spore når vi klemmer på telefonen.

Metallramme

Designen er svært lik mellom de tre Xperia Z-utgavene, men Sony har gjort en liten endring i Ultra-varianten. De andre produktene har plastrammer, og selv om de føles svært så solide, er muligens metallet medskyldig i at Xperia Z Ultra føles så solid som den gjør.

Det er fortsatt et par luker her. Den ene luken er svært liten og dekker bare ladekontakten. Den andre er smal, men lang, og skjuler både minnekortplass og plass for SIM-kortet. På den mindre Xperia Z-modellen er disse to separate luker. Her er de slått sammen – en bedre løsning, synes vi.

Les også: Test av Sony Xperia Tablet Z

Vanntett med hodetelefoner i bruk

Der forgjengeren hadde luke også over hodetelefonutgangen, har Xperia Z Ultra bare en åpen hodetelefonutgang. Utgangen er tettet fra innsiden. Du må altså ikke lenger velge mellom vanntett telefon, og musikk.

Den nye kjempen er tynnere enn originalen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Den nye modellen har metall rundt kantene, og den er stadig vanntett, selv om hodetelefonkontakten ikke har luke over seg.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
SIM- og SD-kort har blitt plassert bak samme luke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan skrive på Xperia Z Ultra med en helt vanlig kulepenn. Telefonen har blant annet håndskriftgjenkjenning.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
USB-kontakten skjuler seg under en egen luke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Luken over USB-kontakten er ikke så i veien som man skulle tro – det følger nemlig med en magnetisk ladekrybbe som du kan sette telefonen i. Denne ladekrybben har utskiftbare sokler, slik at den skal kunne brukes på nyere Xperia-modeller. Den vil imidlertid ikke fungere med Xperia Z og Xperia Tablet Z. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Strømsparefunksjonen Stamina Mode er svært effektiv på første Xperia Z. Den nye modellen har dessuten et større batteri, på 3000 mAh. Sony anslår at den vil vare to til tre dager på en lading.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Skjermen var et definitivt høydepunkt ved første Xperia Z, til tross for litt svak innsynsvinkel. Innsynsvinkelen ser ut til å være fikset i den nye telefonen.

Les også: Sniktitt på Samsung Galaxy S4 Active

Knallgod skjerm

Vi står igjen med en diger og sylskarp full-HD-skjerm, med god fargegjengivelse. Etter å ha makset lysstyrken, ser vi også at Xperia Z Ultra burde fungere fint i solen. Det kan se ut til at skarpt sollys er i ferd med å gi tapt for den teknologiske utviklingen.

Noe av grunnen til den gode fargegjengivelsen skal være Sonys Triluminos-teknologi. Den ble først lansert i TV-skjermer tidligere i år (Hardware.no), og baserer seg på nanopartikler med helt spesielle egenskaper.

Hvitere baklys

Baklyset er dekket av disse partiklene. Det spesielle med dem er at de kan ta i mot lys av en bestemt farge, og sende lyset fra seg igjen med en helt annen farge – nærmest uten tap i intensitet. Hvilken farge hver partikkel sender videre avhenger av størrelsen på partikkelen.

Svært forenklet skal man kunne oppnå et langt hvitere lys ved hjelp av disse partiklene enn man kan med fosfordekkede LED-lamper. Dermed skal det også bli enklere for LCD-panelet foran å filtrere ut akkurat riktige farger, der tradisjonelle LCD-paneler sliter med at farger som grenser opp mot den riktige fargen også slipper gjennom.

Bruk en penn du allerede har

For noen dager siden dukket det opp det som så ut som en innkalling til lansering av Xperia Z Ultra. På bildet var telefonen avbildet fra siden, og med en penn.

Vi mistenkte et øyeblikk en direkte konkurrent til Galaxy Note-serien. Det viste seg å ikke være snakk om en medfølgende digital penn. Her kan du nemlig bruke hvilken som helst kulepenn du måtte ha liggende og slenge.

Telefonen har en rekke tilpasninger til bruk av penn i menyene, inkludert håndskriftgjenkjenning.

Telefonen sporet pennen svært godt da vi prøvde løsningen. Håndskriftgjenkjenningen fungerte også relativt godt, til tross for at undertegnedes håndskrift slett ikke er noe å rope hurra for.

Svært kraftig innmat

Ser vi på hva som ligger under skjermen, skjuler det seg en overraskelse der også. Begge de to tidligere Xperia Z-modellene, telefonen og nettbrettet, baserte seg på systembrikken Snapdragon S4 Pro. Dette er en av de raskeste systembrikkene på markedet, men den er likevel slått med grei margin av Snapdragon 600-brikkene som står i blant andre Samsung Galaxy S4 og Asus PadFone Infinity.

Xperia Z Ultra har blitt utstyrt med en Snapdragon 800-brikke. Den har fire prosessorkjerner av typen Krait 400 som kjører med klokkehastighet på 2,2 GHz.

Les også: Sniktitt på Qualcomm Snapdragon 800

Ingen merkbare bugs

Xperia Z Ultra er ekstremt responsiv. Det er relativt uvanlig at vi ikke opplever en eneste merkbar nykke når vi leker oss med så tidlige eksemplarer.

Menyene har ikke endret seg så voldsomt fra originalen. Men vi merker oss at elementene er tilpasset den ekstra store skjermen. I app-menyene finner du for eksempel en ekstra rad ikoner, sammenliknet med den mindre utgaven.

Helt nytt er et snarveispanel som dukker opp når du har navigert deg helt til venstre i app-menyene.

Sony har laget et lekkert grensesnitt for redigering av hjemmeskjermene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Blir dette også en vane?

Det er begrenset hvor kjent man kan bli med et nytt produkt på den korte tiden vi hadde tilgjengelig i dag. Spesielt er vi litt usikre på om størrelsen kan bli en hindring for modellen. Like fullt tenkte vi akkurat det samme da Samsungs Galaxy Note-serie dukket opp på markedet. I dag er telefoner på rundt fem tommer dagligdags.

ZTEs giganttelefon Grand Memo skal også ha Snapdragon 800. Det er usikkert hvilken av de to telefonene som kommer til Norge først. Her kan du lese du sniktitten på Grand Memo.

Vi har målt ytelsen til Sony Xperia Z Ultra:
Xperia Z Ultra etterlater konkurrentene i støvet

Se flere bilder av og med Xperia Z Ultra i bildegalleriet nederst i saken.

annonse