TestSony Xperia Z

Sonys supermobil lever opp til forventningene

Dette er den beste telefonen vi har testet – og den er vanntett!

Design, skjerm og menyer

Sonys Xperia Z imponerte oss fra første stund. Vi kikket først på den for omtrent en måned siden, da den ble lansert under CES-messen i Las Vegas. Nå har vi fått kloa i et ferdig eksemplar, og det vi lurer på er naturligvis om det fantastiske førsteinntrykket holder hele veien inn.

Så fort vi åpner esken titter en gigantisk skjerm ut. Det skulle også bare mangle. Skjermen er tross alt ett av Xperia Zs mange trumfkort.

Først av de sylskarpe

Xperia Z er faktisk en av de aller første full-HD-telefonene som treffer markedet. LCD-skjermen har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Disse bildepunktene er fordelt ut over en flate som er fem tommer i diagonalen.

Den enorme oppløsningen gjør at alt som foregår på skjermen er knivskarpt. Ellers har skjermen særdeles god fargegjengivelse, selv om noen av fargene av og til virker noe overdrevet, på samme måte som vi har sett i tidligere AMOLED-skjermer.

Effektiv bildebehandling

Lukene har små pakninger på innsiden, og verner telefonen mot fukt. Når alle er lukket er telefonen helt vanntett.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Telefonen er utstyrt med nyeste utgave av Sonys Bravia-teknologi. Det betyr at den selv tilpasser innholdet så det skal se best mulig ut på skjermen. Dette er ikke spesielt merkbart på nytt og fint HD-materiale, men i noen tilfeller er det svært merkbart på eldre innhold av dårlig kvalitet.

Bildebehandlingen kan forresten skrus av hvis du ønsker. Tidligere har vi merket at Bravia-teknologien har rotet det til i noen tilfeller. Det har vært spesielt merkbart på enkelte spill med tegneserieaktig grafikk, der fargene har blitt helt feil.

Solid bygget

Vi lar tilbehøret få bli i esken, og konsentrerer oss først om selve telefonen.

Xperia Z har glass foran og bak. Det gjør den selvfølgelig litt ekstra knuselig, men det betyr også at telefonen oppleves som mer slitesterk og velbygget enn enkelte av alternativene som er bygget i plast.

Langs sidene har den blanke plaststriper som skal imitere glasset på de to store flatene. En matt, svart plastramme binder sammen de blanke elementene.

Vanntett

Øverst; luker for Micro-USB og SIM-kort. Rett under ligger kontaktpunktene for lading i den medfølgende krybben.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

De blanke sidepanelene avbrytes av fire små luker. Disse lukene gir tilgang for minnekort, SIM-kort, lader og hodetelefonutgang. Lukene har en pakning mellom seg og telefonen. Som de fleste andre produktene Sony har lansert i Norge den siste tiden, er også Xperia Z vanntett.

Det er bare to fysiske knapper på telefonen. Volum og av/på-knappen som også låser telefonen. Separat kameratast finner vi ikke her, og hurtigtastene vi kjenner fra andre Android-telefoner er flyttet inn på den store skjermen.

Les også: Test av Sonys vanntette Xperia V

Stor telefon

De siste årene har toppmodellene stort sett gått i samlet flokk i én retning. De har blitt større. Xperia Z er intet unntak, og vi skal ikke utelukke at denne telefonen vil føles litt stor i hånden for mange.

Den kompenserer imidlertid litt ved å være svært tynn. Sammenliknet med for eksempel Samsungs Galaxy S III er ikke størrelsforskjellen opp til Xperia Z voldsom. Hvis du er i tvil om størrelsen kan det være lurt å prøve å holde en Xperia Z i hånden før du kjøper.

Sony har plassert knappene litt utradisjonelt på Xperia Z, men det fungerer godt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Utradisjonell

Det er et par snodigheter å nevne i designen. Vi er for eksempel ikke vant til at volumtaster og låsetast befinner seg såpass langt ned på høyresiden. I praksis gjør det ingenting. At telefonen er så stor gjør at volumtastene legger seg akkurat under fingrene våre når vi holder den.

En liten ulempe er måten Sony har plassert høyttaleren i Xperia Z. Den er nemlig plassert nederst til høyre på siden av telefonen. Hvis du holder telefonen med skjermen vannrett, slik den fungerer best i spill eller videovisning, er det fort gjort å dekke over høyttaleren.

Menyene

Xperia Z kjører Android i versjon 4.1.2. Dette er nest siste utgave av Android, og vi regner med at telefonen vil oppdateres til Android 4.2 om ikke så altfor lenge.

Som vanlig har Sony lagt sitt eget menysystem over. Her har de gjort noen endringer både i måten operativsystemet oppfører seg, og i de grunnleggende applikasjonene som følger med. Applikasjonene kommer vi tilbake til i de påfølgende sidene.

Du tilpasser hjemmeskjermene på Xperia Z ved å holde nede fingeren på en av hjemmeskjermene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Låseskjermen kan se slik ut. Den tar deg direkte til musikkspilleren eller til kamerafunksjonen, hvis du ønsker det.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser hjemmeskjermen ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Annerledes app-meny

De største endringene Sony har gjort ligger i måten applikasjonslisten fungerer på. Til vanlig er vi vant til at småprogrammer, eller widgeter, til å legge på hjemmeskjermen ligger ved siden av appene i den store applikasjonsmenyen. Det gjør de ikke i Xperia Z.

For å tilpasse hjemmeskjermene må du i stedet trykke og holde inne over hjemmeskjermen du vil tilpasse. Da får du opp en meny som viser deg hvilke valg du har – velger du moduler fra menyen som dukker opp, får du forhåndsvisning av de tilgjengelige småprogrammene, som du kan trekke ut på skjermen.

Organiser appene slik du vil

App-menyen kan du forresten organisere på flere ulike vis. Du kan naturligvis opprette dine egne mapper med ulike apper i, men du kan også la telefonen sortere innholdet avhengig av hvor ofte du bruker det og når det ble installert. Praktisk.

Ellers er systemet relativt likt det som kjører på andre Android-telefoner, og de fleste som har prøvd en Android-telefon før bør enkelt finne seg til rette her.

I esken

Innholdet i esken er stort sett det vi forventer oss. Ett unntak støter vi imidlertid på. Her følger det nemlig med en ladekrybbe.

Det betyr at hvis du ofte befinner deg på samme sted over lengre tid, kan du sette ladekrybben i nærheten av deg, og så har telefonen alltid et sted å lade.

Ladekrybben er enkel å bruke, og du må ikke legge særlig vekt på telefonen for å sette den nedi eller løfte den opp. Den glir imidlertid ikke av og på helt av seg selv, så når du skal løfte telefonen ut av laderen må du holde krybben fast på bordet.

Xperia Z har ikke uendelige mengder batteritid, med et batteri på 2300 mAh. Hvis den alltid plasseres i krybben når den ikke er i bruk, kan du motvirke følelsen av "halvtom tank" mesteparten av tiden.

Sonys løsning er ikke fullt så praktisk som Nokias trådløse ladere. Likevel er den langt greiere å ha med å gjøre enn løse kabler.

  • Sony Xperia Z
  • Lader (220v til USB)
  • Kabel (USB til Micro-USB)
  • Håndfrisett