Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z

Sonys supermobil lever opp til forventningene

Dette er den beste telefonen vi har testet – og den er vanntett!

Sony

Design, skjerm og menyer

Sonys Xperia Z imponerte oss fra første stund. Vi kikket først på den for omtrent en måned siden, da den ble lansert under CES-messen i Las Vegas. Nå har vi fått kloa i et ferdig eksemplar, og det vi lurer på er naturligvis om det fantastiske førsteinntrykket holder hele veien inn.

Så fort vi åpner esken titter en gigantisk skjerm ut. Det skulle også bare mangle. Skjermen er tross alt ett av Xperia Zs mange trumfkort.

Først av de sylskarpe

Xperia Z er faktisk en av de aller første full-HD-telefonene som treffer markedet. LCD-skjermen har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Disse bildepunktene er fordelt ut over en flate som er fem tommer i diagonalen.

Den enorme oppløsningen gjør at alt som foregår på skjermen er knivskarpt. Ellers har skjermen særdeles god fargegjengivelse, selv om noen av fargene av og til virker noe overdrevet, på samme måte som vi har sett i tidligere AMOLED-skjermer.

Effektiv bildebehandling

Lukene har små pakninger på innsiden, og verner telefonen mot fukt. Når alle er lukket er telefonen helt vanntett.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Telefonen er utstyrt med nyeste utgave av Sonys Bravia-teknologi. Det betyr at den selv tilpasser innholdet så det skal se best mulig ut på skjermen. Dette er ikke spesielt merkbart på nytt og fint HD-materiale, men i noen tilfeller er det svært merkbart på eldre innhold av dårlig kvalitet.

Bildebehandlingen kan forresten skrus av hvis du ønsker. Tidligere har vi merket at Bravia-teknologien har rotet det til i noen tilfeller. Det har vært spesielt merkbart på enkelte spill med tegneserieaktig grafikk, der fargene har blitt helt feil.

Solid bygget

Vi lar tilbehøret få bli i esken, og konsentrerer oss først om selve telefonen.

Xperia Z har glass foran og bak. Det gjør den selvfølgelig litt ekstra knuselig, men det betyr også at telefonen oppleves som mer slitesterk og velbygget enn enkelte av alternativene som er bygget i plast.

Langs sidene har den blanke plaststriper som skal imitere glasset på de to store flatene. En matt, svart plastramme binder sammen de blanke elementene.

Vanntett

Øverst; luker for Micro-USB og SIM-kort. Rett under ligger kontaktpunktene for lading i den medfølgende krybben.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

De blanke sidepanelene avbrytes av fire små luker. Disse lukene gir tilgang for minnekort, SIM-kort, lader og hodetelefonutgang. Lukene har en pakning mellom seg og telefonen. Som de fleste andre produktene Sony har lansert i Norge den siste tiden, er også Xperia Z vanntett.

Det er bare to fysiske knapper på telefonen. Volum og av/på-knappen som også låser telefonen. Separat kameratast finner vi ikke her, og hurtigtastene vi kjenner fra andre Android-telefoner er flyttet inn på den store skjermen.

Les også: Test av Sonys vanntette Xperia V

Stor telefon

De siste årene har toppmodellene stort sett gått i samlet flokk i én retning. De har blitt større. Xperia Z er intet unntak, og vi skal ikke utelukke at denne telefonen vil føles litt stor i hånden for mange.

Den kompenserer imidlertid litt ved å være svært tynn. Sammenliknet med for eksempel Samsungs Galaxy S III er ikke størrelsforskjellen opp til Xperia Z voldsom. Hvis du er i tvil om størrelsen kan det være lurt å prøve å holde en Xperia Z i hånden før du kjøper.

Sony har plassert knappene litt utradisjonelt på Xperia Z, men det fungerer godt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Utradisjonell

Det er et par snodigheter å nevne i designen. Vi er for eksempel ikke vant til at volumtaster og låsetast befinner seg såpass langt ned på høyresiden. I praksis gjør det ingenting. At telefonen er så stor gjør at volumtastene legger seg akkurat under fingrene våre når vi holder den.

En liten ulempe er måten Sony har plassert høyttaleren i Xperia Z. Den er nemlig plassert nederst til høyre på siden av telefonen. Hvis du holder telefonen med skjermen vannrett, slik den fungerer best i spill eller videovisning, er det fort gjort å dekke over høyttaleren.

Menyene

Xperia Z kjører Android i versjon 4.1.2. Dette er nest siste utgave av Android, og vi regner med at telefonen vil oppdateres til Android 4.2 om ikke så altfor lenge.

Som vanlig har Sony lagt sitt eget menysystem over. Her har de gjort noen endringer både i måten operativsystemet oppfører seg, og i de grunnleggende applikasjonene som følger med. Applikasjonene kommer vi tilbake til i de påfølgende sidene.

Du tilpasser hjemmeskjermene på Xperia Z ved å holde nede fingeren på en av hjemmeskjermene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Låseskjermen kan se slik ut. Den tar deg direkte til musikkspilleren eller til kamerafunksjonen, hvis du ønsker det.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser hjemmeskjermen ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Annerledes app-meny

De største endringene Sony har gjort ligger i måten applikasjonslisten fungerer på. Til vanlig er vi vant til at småprogrammer, eller widgeter, til å legge på hjemmeskjermen ligger ved siden av appene i den store applikasjonsmenyen. Det gjør de ikke i Xperia Z.

For å tilpasse hjemmeskjermene må du i stedet trykke og holde inne over hjemmeskjermen du vil tilpasse. Da får du opp en meny som viser deg hvilke valg du har – velger du moduler fra menyen som dukker opp, får du forhåndsvisning av de tilgjengelige småprogrammene, som du kan trekke ut på skjermen.

Organiser appene slik du vil

App-menyen kan du forresten organisere på flere ulike vis. Du kan naturligvis opprette dine egne mapper med ulike apper i, men du kan også la telefonen sortere innholdet avhengig av hvor ofte du bruker det og når det ble installert. Praktisk.

Ellers er systemet relativt likt det som kjører på andre Android-telefoner, og de fleste som har prøvd en Android-telefon før bør enkelt finne seg til rette her.

I esken

Innholdet i esken er stort sett det vi forventer oss. Ett unntak støter vi imidlertid på. Her følger det nemlig med en ladekrybbe.

Det betyr at hvis du ofte befinner deg på samme sted over lengre tid, kan du sette ladekrybben i nærheten av deg, og så har telefonen alltid et sted å lade.

Ladekrybben er enkel å bruke, og du må ikke legge særlig vekt på telefonen for å sette den nedi eller løfte den opp. Den glir imidlertid ikke av og på helt av seg selv, så når du skal løfte telefonen ut av laderen må du holde krybben fast på bordet.

Xperia Z har ikke uendelige mengder batteritid, med et batteri på 2300 mAh. Hvis den alltid plasseres i krybben når den ikke er i bruk, kan du motvirke følelsen av "halvtom tank" mesteparten av tiden.

Sonys løsning er ikke fullt så praktisk som Nokias trådløse ladere. Likevel er den langt greiere å ha med å gjøre enn løse kabler.

  • Sony Xperia Z
  • Lader (220v til USB)
  • Kabel (USB til Micro-USB)
  • Håndfrisett

Teknologi og funksjoner

Nedtrekksmenyen gir tilgang på de viktigste innstillingene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 900/1900/2100 MHz
SIM-kort: Micro-SIM
Internetthastighet: LTE (4G) 100/50 Mbps, HSPA 42/5,76 Mbps, EDGE, GPRS
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + A2DP
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Inntil 14 timer samtale, 22 døgn og 22 timer hviletid, 2330 mAh batteri
Maskinvare: Quad Core 1,5 GHz Krait, Qualcomm Snapdragon S4 Pro (APQ8064), Adreno 320 GPU, 2 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB (12 GB tilgjengelig)
Minnekort: Ja
Nettleser: Google Chrome
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Notat-funksjon, NFC-funksjoner, Energisparing, Office-støtte, nettleser, kart, navigasjon
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook

Kort sagt:

Gode strømstyrefunksjoner

Enkel måte å bruke NFC på

God på det grunnleggende

Knallgod notat-app

Super surfetelefon

Kan kobles til mye rart USB-tilbehør

Mange innstillinger for e-post

Masete Office-app

Må panorere sidelengs i e-postmeldinger

Xperia Z har 4G, og det kan gå svært raskt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Google Chrome er en svært god nettleser, men vi ergrer oss litt over at adresselinjen alltid er fremme.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan velge at telefonen skal sjekke e-posten oftere på enkelte tider av døgnet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Strømsparingsfunksjonene beregner hvor lang hviletid telefonen har igjen. Dette blir mer nøyaktig etter hvert som den brukes litt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
I Stamina Mode skrur telefonen automatisk av mange bakgrunnsfunksjoner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
I starten vil du måtte lære telefonen opp til hvilke apper som skal få kjøre uforstyrret under Stamina Mode.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Smart Connect styrer NFC- og DLNA-funksjonene i telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Notat-appen er kjemperask å komme i gang med.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... men det betyr ikke at den mangler funksjoner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Xperia Z er Sonys best utstyrte telefon så langt. Det er ikke småtterier selskapet har klart å pakke inn i den tynne mobilen.

Telefonen har raskeste standard 3G-tilkobling, med hastigheter på inntil 42 Mbps. Hvis ikke det var nok støtter den også 4G med inntil 100 Mbps nedlastingshastigheter, forutsatt at abonnementet ditt ikke er begrenset til lavere hastigheter.

En av markedets raskeste mobilprosessorer tikker og går under skjermen. Qualcomms foreløpig siste generasjon Snapdragon har fire prosessorkjerner og en kraftig grafikkdel. I Xperia Z er hastigheten satt til 1,5 GHz.

Ved siden av den fantastiske skjermen vi har nevnt på forrige side, er dette en av de definitive Android-kraftpakkene i år. Vi vet foreløpig ikke nøyaktig hvordan de aller heftigste sakene fra HTC, LG og Samsung vil måle seg, men titter vi tilbake på 2012, er det sannsynlig at avstandene ikke blir enorme i rene spesifikasjoner i år heller.

Nettleserskifte

En god nettleser hører til på en smarttelefon i dag, og som vi har sett i enkelte andre Android-enheter den siste tiden, er den vanlige Android-nettleseren sløyfet. Her er det Google Chrome som gjelder.

Nettleseren er rask og god, og har svært mange innstillingsmuligheter. I tillegg kobler den seg opp mot Google-kontoen din, slik at du kan dele på faner og bokmerker mellom PC-versjonen og mobilversjonen.

Det eneste som irriterer oss litt er at Chrome beholder adresselinjen oppe hele tiden. Nå har riktignok Xperia Z en forholdsvis diger skjerm, men skjermplassen er fortsatt så verdifull at vi hadde foretrukket nettlesing uten en plasskrevende adresselinje med fast bopel øverst.

Grei e-postleser

Det er enkelt å sette opp e-postkontoer på Xperia Z. I de fleste sammenhenger holder det med brukernavn og passord, så finner telefonen ut av resten selv. Vi måtte legge inn noe mer informasjon da vi skulle sette opp en Exchange-tilkobling, men det også gikk forholdsvis smertefritt.

Som vanlig er visningen av e-post rask, men akkurat som enkelte andre telefoner får vi av og til ikke se hele e-posten når vi holder telefonen rett opp og ned. Meldingen blir rett og slett for bred for skjermen, og vi må panorere fra venstre mot høyre for å se hele innholdet. Det synes vi er litt snodig, all den stund Xperia Z har hele 1080 piksler i bredden. Det burde være plass nok!

Det er imidlertid bare noen relativt få e-poster dette skjer på, og det rammer tilsynelatende bare meldinger som har rigid HTML-formatering i utgangspunktet. Snur vi telefonen sidelengs får vi uansett se hele meldingens bredde.

På plussiden noterer vi oss at Xperia Z støtter såkalte rushtidsinnstillinger for enkelte e-postkontoer. Det betyr at den for eksempel kan sjekke posten din oftere på dagtid enn på kveldstid. Dette kan være spesielt interessant for mail-kontoer du måtte ha gjennom jobb. Du både slipper å «være på jobb» på kveldstid, og du strekker batteriet i telefonen lenger.

Strømstyring

Xperia Z kommer ikke med det aller største batteriet. Kapasiteten er på 2300 mAh, og det virker gjerne litt tynt for en så kraftig spesifisert telefon, spesielt med skjermstørrelsen du finner her. Det har Sony forsøkt å bøte på, ved å legge til ulike hjelpemidler for strømsparing.

Navnet Sony har valgt er Stamina Mode, eller direkte oversatt; utholdelsesmodus. En interessant funksjon her er oversikten som viser hvor mange timer hviletid du har igjen på telefonen din. Tiden justeres avhengig av hvilke våpen i kampen for batteritid du har valgt.

Vår erfaring er at denne blir mer nøyaktig over tid. De første timene var visningen helt på bærtur. Etter et par dager med telefonen virker den å bli stadig mer nøyaktig. Her kan det se ut som om bruksstatistikk teller med.

Selve Stamina Mode er lite annet enn en funksjon som skrur av nettverkstrafikk når skjermen på Xperia Z ikke lyser. På denne telefonen er imidlertid ikke valget helt absolutt. Hvis du for eksempel kjører Spotify, vil du bli gjort oppmerksom på at Spotify hindrer telefonen i å spare strøm. Da kan du enten be telefonen om å la være å varsle deg igjen, eller legge Spotify til på en unntaksliste som ikke skal påvirkes av Stamina-modusen.

I praksis betyr det at telefonen maser litt på deg helt innledningsvis, men gevinstene i batteritid kan bli ganske betydelige, så det er et mas det er verdt å ta seg tid til.

Stamina-modusen er ikke det eneste du kan stille på her. Telefonen har også en egen automatisk sparemodus som aktiveres når batterinivået er lavt. Her kan du selv velge om du ønsker unntak, eller om du ønsker å deaktivere hele sparemodusen.

En egen funksjon som kalles smart Wi-Fi er også inkludert. Den lar telefonen selv skru av og på trådløst nett avhengig av hvor den befinner seg – omtrentlig. Det betyr at når mobilen vet at den er tilkoblet en basestasjon i nærheten av der den også pleier å ha et trådløst nett, så skrur den på Wi-Fi.

Dermed bruker ikke telefonen strøm på å søke etter Wi-Fi hele dagen, også når du ikke er i nærheten av et trådløst nett du har tilgang på.

Smart Connect

En funksjon som er til dels beslektet med batteristyringen er Smart Connect. Appen tar seg av tilkoblinger til alt mellom himmel og jord av mediedingser, men den styrer også NFC-støtten som sitter i telefonen.

Her kan du på en enkel måte sette opp forhåndsbestemte handlinger som skal skje når du holder telefonen inntil en NFC-brikke. For eksempel kan det være å skru på batterisparing, og å aktivere alarmen til et bestemt tidspunkt.

Mulighetene for tilpasning er mange, og det er lett å få tilgang på dem – i motsetning til på de første Xperia-telefonene med NFC-støtte og såkalte Smart Tags (Sonys egne løse NFC-brikker).

Vi har ikke brukt telefonen lenge nok til å få et inntrykk av akkurat hvor lang batteritiden kan bli om alle funksjoner er satt opp riktig. Det tar det tid å få inntrykk av. For eksempel tok det flere uker fra vi aktiverte Motorolas smarte strømsparefunksjoner i Razr-modellene til vi helt konkret fant ut at Motorolas påstand om 30% ekstra brukstid på en lading sannsynligvis stemte.

Det vi kan si er at Sonys Xperia Z har strømstyrefunksjoner som ikke står langt tilbake, i omfang, for det vi har sett fra Motorola, og i Motorola-telefoner fungerer de definitivt etter hensikten, hvis de brukes riktig.

Notatfunksjon

Sonys konkurrenter legger til stadig mer avanserte funksjoner i notat-appene sine. Mange av notat-appene er i ferd med å nærme seg en grense for hvor store de kan bli uten å bli mer kronglete å bruke. Hele poenget med en notat-applikasjon er jo nettopp å kunne hente den frem for kjappe notater i tide og utide. Appen må være raskere å ta i bruk enn en fullblods tekstbehandler, hvis det skal være noe vits i den i det hele tatt.

Sonys notat-applikasjon har en haug funksjoner, men ved første øyekast er disse litt gjemt. Hvis du bare vil skrible ned en idé, eller en adresse, trenger du ikke gjøre mer enn å trykke på "Notater" og et stort plusstegn. Da er du i gang, og du kan lagre like fort som du åpnet notatet.

Når du først er inne i notatet kan du velge å gjøre mer. Du kan legge til lydopptak, kartutsnitt og bilder. Det er også mulig å formatere teksten, hvis du vil. I praksis har du svært mange av funksjonene fra de kraftigere variantene, men uten at du behøver å forholde deg til dem hvis du ikke vil.

Office-pakke

Det følger med en Office-pakke i Xperia Z, men den er ikke fullverdig. Du kan åpne de vanlige filtypene, altså dokumenter, regneark, presentasjoner og PDF-filer. Du kan imidlertid ikke redigere dem.

Office-pakken kommer fra MobiSystems og heter Office Suite 6. Det er i grunnen greit å ha tilgang på en Office-pakke på telefonen, men her kan være lurt å ta turen til Google Play for å finne en bedre variant. Det mangler ikke på dem.

Office Suite 6 er nemlig relativt masete av seg. Først vil den at du skal registrere deg for å i det hele tatt bruke gratisfunksjonene. Du kan hoppe forbi, men den spør deg hver gang til du har registrert den. Deretter vil den selge deg skrifttyper slik at du kan se dokumenter slik de "skal se ut". Kjøp av fullversjon foregår tilsynelatende også på en nettside, noe som betyr at du ikke er garantert å beholde appen hvis du skifter telefon.

Grunnleggende telefoni

Vanlige telefonfunksjoner blir ofte litt underordnet i smarttelefonhverdagen, som ofte domineres av apper, kamera og skjerm. Xperia Z fungerer godt under samtale, og bytter raskt fra 4G til 3G eller 2G for å ta i mot samtalen.

Byttet tilbake til 4G igjen etter samtalen, eller etter at du har vært utenfor dekning, går også fort.

Lydkvaliteten under samtale er svært god, og vi plages ikke av støy av noe slag. Volumet blir så høyt at det burde være godt nok for de fleste. Vi har likevel hørt telefoner som har enda høyere volum under samtale. Har du dårlig hørsel kan det være fornuftig å få prøve Xperia Z før du kjøper den.

Tekstmeldinger går unna i en fei. Ikke bare gir den store skjermen plass til et svært stort tastatur, men berøringssensoren i Xperia Z opplever vi også som svært presis.

I de få tilfellene vi ikke treffer tastene trer en utmerket ordliste inn og hjelper oss. I motsetning til enkelte andre telefoner er ikke ordlisten i Xperia Z satt opp til å gjøre endringer for deg fra start. I utgangspunktet kommer den bare med forslag, som du kan velge å erstatte ordene dine med.

Forslagene er som regel gode, og Sony har truffet en god balanse mellom hjelp og plagsom innblanding her, etter vår mening.

Med en ekstra USB OTG-kabel er det mulig å koble Xperia Z til svært mye rart - for eksempel en diskettstasjon.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Koble til USB-tilbehør

Støtte for såkalt USB OTG, eller on-the-go, er blitt stadig vanligere. For de fleste Android-enheter betyr det grunnleggende støtte for USB-pinner, mus og tastatur. Ellers er det svært variabelt hva som støttes. Xperia Z tar støtten litt lenger.

Etter at vi fikk koblet til to ulike USB-lydkort, såkalte DAC-er, fant vi like godt ut at vi skulle prøve alt mellom himmel og jord. Kronen på verket var en gammel USB-basert diskettstasjon, som kom med et par disketter.

Da vi koblet til diskettstasjonen fikk vi se det som etter alt å dømme var en gammel oppstartdiskett, med kjente gamle filer som Autoexec.bat og Config.sys. Vi formaterte disketten og la inn en liten MP3-fil i stedet.

Vi koblet sammen alt – samtidig, via en USB-hub. Pussig nok fungerte alt akkurat som det skulle.

Den store nyheten her er selvsagt ikke at du endelig kan bruke en diskettstasjon sammen med Android-telefonen din, selv om muligens enkelte fastleger setter pris på muligheten. Det viktigste her er at telefonene endelig begynner å bli i stand til å snakke med litt mer utstyr enn de sedvanlige tastaturene vi har kunnet koble til frem til nå.

Det er verdt å få med seg at av de fem lydkortene vi koblet til fikk vi bare lyd i tre av dem, og lyden ble perfekt bare i ett. Vi er usikker på hva det betyr. Det kan være en bug i Sonys programvare, eller så dreier det seg rett og slett om variabel støtte.

Vanlige dingser som tastatur, mus og minnepinner opplevde vi ingen som helst problemer med å koble til Xperia Z.

Underholdning

Xperia Z har glass både foran og bak - og et svært godt kamera.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Musikkspilleren har fått Sonys velkjente Walkman-navn, og den er svært god.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Inni musikkspilleren skjuler det seg nemlig en full equalizer ...Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... og svært mange valgmuligheter.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Videospilleren fungerer svært bra, men det er ikke alle formater som fungerer like godt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Den store og høyoppløste skjermen lover mye for Xperia Z som underholdningstelefon. Det gjør Sonys lange tradisjoner som produsent av musikkspillere også.

Det er dessuten blant underholdningsappene Sony har gjort størst endringer. Googles egne apper for musikk, video og bildegalleri er alle erstattet av Sonys egne apper. Tidligere har vi tidvis ergret oss over at enkelte av Sonys apper har vært ustabile. Det er begynt å bli en stund siden, og har ikke plaget oss i noen av selskapets siste modeller – heller ikke i Xperia Z.

I dag er Sonys egne apper utelukkende positive tilskudd til Xperia-mobilene, og de er ledende på funksjonalitet i musikkspilleren.

Mange funksjoner betyr for ordens skyld ikke at den er vanskelig å bruke. Her er det akkurat like enkelt å finne frem som i Googles egen musikkspiller, og betydelig enklere enn i for eksempel Microsofts musikkspiller på plattformen Windows Phone.

Du får flere typer lydjustering. Clear Audio+ er en generell lydforbedrer, som slett ikke falt i smak hos undertegnede. Clear Bass gjør imidlertid en fin jobb på å fremheve de dype frekvensene på låter som kanskje låter litt fislete i enkelte hodetelefoner. En fullverdig equalizer får du også.

God lyd uten ekstrafunksjonene

Telefonen har svært god lydgjengivelse om du ikke aktiverer noen av lydforbedringsfunksjonene. Den gir et bredt stereoperspektiv, med tydelig kontroll på mellomtone og diskant. Bassgjengivelsen avhenger veldig av hvilket sett hodetelefoner du kobler til.

Med øreplugger kan telefonen spille høyt og med et solid bassfundament. Velger du et sett store hodetelefoner er sjansene store for at ytelsen blir en del dårligere. Vi har hørt telefoner som har gitt høyere lyd, og dermed passet bedre til store hodetelefoner enn denne.

Vurder trådløse hodetelefoner

Det er verdt å merke seg at håndfrisettet som følger med fungerer helt greit til musikk. Sony har sammen med Nokia og Samsung vært blant de som har fokusert mest på å levere brukbare hodetelefoner med i esken, og de svikter ikke denne gangen heller.

For deg som skal løpe med telefonen og ikke bryr deg om uvær kan det hende dette uansett ikke er relevant. Telefonen er nemlig ikke vanntett så fort du åpner lukene og kobler til et sett hodetelefoner. For akkurat deg kan det være mer fornuftig å titte på en av de mange modellene trådløse hodetelefoner som fins der ute. Da kan du jogge til favorittmusikken din, samtidig som telefonen er godt beskyttet i høljeregnet.

Musikkspilleren er «tilkoblet»

Før vi går videre er det verdt å nevne en av favorittfunksjonene våre i musikkspilleren. Det som før var et slags liggende åttetall, i realiteten tegnet for uendelig mengde, har nå blitt til en slags x i musikkspilleren. Trykker du på den kan telefonen lete opp masse ekstra informasjon om artisten du hører på.

I tillegg kan Xperia Z hente informasjon fra musikkdatabasen Gracenote, slik at du får riktige albumtitler og bilder til musikken din.

Det er mye mer vi kunne nevnt om musikkspilleren. Sony kan dette. Det er egentlig bare to ting vi ønsker oss. Mulighet til å spille av foldere rett fra filsystemet eller et minnekort, og litt høyere volum på hodetelefonutgangen. Med hodetelefoner av normal størrelse eller øreplugger får du uansett spilt mer enn høyt nok til å pådra deg hørselsskader, dersom det skulle være ønskelig.

Videospilleren

Videospilleren i Xperia Z har grei formatstøtte, men her er Samsungs toppmodeller noen hakk kvassere. Vi opplever titt og ofte at videoer ikke vil spille, og at enkelte videoer spilles av uten lyd. Vi vet ikke helt hva det kan komme av, ettersom telefonen ellers har svært god støtte for lydformater.

Selve avspillingskvaliteten er det imidlertid ingenting å utsette på. Igjen har Sony laget en spiller som er lekker og enkel å bruke. Akkurat som for musikkspilleren er videospilleren oppkoblet til Gracenotes tjenester, og kan gjenkjenne innhold slik at det blir bedre organisert på telefonen.

Hvis du ikke synes størrelsen på telefonskjermen er tilstrekkelig, kan du koble telefonen til andre enheter ved hjelp av DLNA over et trådløst nettverk. Da blir du imidlertid prisgitt mottakerens evne til å avkode videoen, og det er slett ikke alt som funker like godt.

Vil du være sikker på å få innholdet ditt over på storskjermen kjøper du en overgang fra micro-USB til HDMI, en såkalt MHL-kabel. Da spiller det ingen rolle hvilke formater skjermen, eller mottakerboksen støtter, og du kan bruke den avspillerappen på telefonen som du måtte ønske.

Sony tilbyr gratis spill, hvis du er opptatt av denslags.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
En PlayStation-app som ikke lar deg spille. PlayStation-sertifiseringen er ikke særlig nyttig for oss nordboere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Noen spill vil ikke kjøre

Xperia Z har definitivt kreftene som skal til for å kjøre tunge spill, men vi opplever i blant at de mest krevende spillene enten ikke lar seg laste ned fra Google Play, eller nekter å starte.

Vi er ikke 100 prosent sikre på hva dette skyldes, men det er først og fremst én viktig forskjell på Xperia Z og de fleste andre mobiler i dag; oppløsningen. All den andre innmaten skal være godt testet, etter å ha sittet i flere av de heftigste mobiltelefonene på markedet den siste tiden.

Hvis det er slik at dette skyldes oppløsningen, er dette noe som mest sannsynlig vil gå seg til på kort tid. Det er nemlig ventet nye toppmodeller fra alle leverandørene i tiden fremover, og full-HD-skjermer blir sannsynligvis å se i de fleste av dem.

Les også: Test av LG Nexus 4 med Snapdragon S4 Pro

De fleste spill fungerer svært godt

Det er på ingen måte slik at du må klare deg uten spill hvis du kjøper Xperia Z. Det er først og fremst noen av de aller mest grafikkintense spillene som ikke fungerer, og mange av dem har vi heller ikke hatt noe problemer med. Spill som ikke er grafikkintensive, av typen Wordfeud, Drawsomething eller Songpop har vi ikke merket noen som helst problemer med.

Det følger ikke med spill på selve telefonen, men hvis du tar turen innom appen Sony Select kan du laste ned Xperia Exclusive. Denne appen gir deg kjapp tilgang på spill som er ene og alene for Xperia, eller som fins i spesialutgaver for Sonys telefoner. Mange av disse er også gratis.

Xperia Z er ellers en god telefon å spille på. Det er mye takket være den gode skjermen. Den er som nevnt knivskarp, og den har flott fargegjengivelse. Spillene i Google Play som har best grafikk drar nytte av dette, og viser seg fra sin beste side på Xperia Z.

Et lite skår i gleden er at spillene som regel ikke vil bruke hele skjermen. I de fleste spillene vi kjører blir hurtigtastene værende på skjermen. Dermed får spillene mindre plass å boltre seg på, og for de spillene som har knapper helt langs kanten på skjermen, blir det veldig lett å komme borti Android-snarveiene.

Hva skjer med PlayStation-logoen?

Som de fleste av Sonys nyere telefoner er Xperia Z PlayStation-sertifisert. Dette stempelet på en mobiltelefon har mistet mesteparten av sin betydning for brukere i mange land, inkludert Norge. Telefonene kommer ikke med PlayStation-innhold, og når du prøver å se etter PlayStation-innhold på Google Play får du bare opp en app som gir deg oversikt over spillene dine for de andre plattformene.

Litt søking ledet oss frem til at PlayStation Mobile kunne lastes ned direkte fra Sonys egne sider. Først måtte vi imidlertid aktivere installasjon fra ukjente kilder. Etter å ha valgt nytt passord, godkjent nye brukervilkår og forsøkt å logge oss inn – hver gang utenfor selve PlayStation Mobile-appen fikk vi en kort og grei beskjed; PlayStation Mobile er ikke aktivert i ditt område.

Sony fortsetter altså å vanne ut PlayStation-logoen. Det synes vi er synd, uten at det påvirker Xperia Zs ellers gode egenskaper som spilltelefon.

Topp ytelse

Ingen andre telefoner vi har testet så langt har gitt like gode resultater i rene ytelsestester. Sonys Xperia Z er raskest i alle de tre testene vi kjører.

Ytelsestest: Antutu.
Ytelsestest: Quadrant 2.
Ytelsestest: Geekbench.
Kameraappen styrer selv hvilken modus den bruker når Auto er aktivert. Her har den valgt makrofunksjonen, for å dokumentere en nysgjerrig katt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Knallbra kamera

Exmor R er Sonys bildebrikker for mobiltelefoner. Xperia Z er den første av Sonys mobiltelefoner som kommer med en helt ny generasjon av Exmor-brikkene, Exmor RS. Dermed skal også bildekvaliteten ha fått seg et løft.

Problemet med å teste mobiltelefoner om vinteren er at det ofte er vanskelig å få perfekt belysning. Dermed har vi fortsatt til gode å se hvordan kameraet i Xperia Z oppfører seg under perfekte forhold. I stedet har vi tatt mange bilder under middels gode forhold utendørs og innendørs.

Alt i alt er kvaliteten imponerende. Spesielt fargegjengivelsen på noen av bildene er ekstremt god, til å være innendørsbilder.

Dette er fortsatt en mobiltelefon, så støy får vi i rikt monn på de dårligste bildene. Her virker det imidlertid som om programvaren gjør en god jobb i å maskere støyen. Støyen skiller seg ikke nevneverdig ut, og blir ikke så synlig før vi zoomer helt inn på bildet.

Alt i alt er dette noe av det beste vi har sett fra et mobilkamera, under denne typen forhold.

Konklusjon

De siste årene har Sony hengt litt etter de andre mobilprodusentene på teknologi. De har ikke helt klart å hevde seg mot de råeste smarttelefonene. Det er det offisielt slutt på med Xperia Z. Med sitt nye flaggskip setter Sony standarden en grei stund før LG, HTC og Samsung kommer til markedet med sine nye flaggskip.

Så fort du vekker Xperia Z fra dvalen ser du hovedvåpenet. En fantastisk skjerm, med ekstremt høy oppløsning, voldsom lysstyrke og super fargegjengivelse.

Skjermen er hele fem tommer stor. Det gjør at Xperia Z også blir en ganske voksen telefon, men den er faktisk ikke spesielt mye større i flate enn dagens toppmodeller. Dessuten er den litt tynnere.

Velbygget og vanntett

Telefonen føles veldig solid bygget, og har glass foran og bak. Som regel er telefoner i glass svært slitesterke, men det betyr også at Xperia Z kan være lett å knuse hvis den går i bakken.

Sony har plassert luker rundt telefonen for minnekort, SIM-kort, USB-tilkobling og hodetelefoner. Lukene er vanntette, og det er resten av telefonen også. Dermed trenger du ikke å være redd for telefonen din hvis du blir overrasket av en regnskur ute.

Du slipper forresten å åpne USB-luken så ofte. Sony har lagt ved en ladekrybbe sammen med telefonen. For å bruke krybben trenger du ikke å åpne lukene, siden telefonen har kontaktpunkter på den ene langsiden.

Android med Sonys tilpasninger

Sony har gjort mange tilpasninger i Android-menyene som kjører på Xperia Z. Dette er helt tydelig en Sony-telefon, men det betyr ikke at den er vanskelig å bruke for deg som er vant til andre Android-telefoner. Det er dessuten verdt å få med seg at Sonys egne multimedia-apper er svært gode.

Xperia Z er en knallgod surfetelefon, med nettleseren Chrome forhåndsinstallert. Den er rask, og den skyhøye oppløsningen i skjermen gjør at det er umulig å se piksler i bokstavene du leser.

God til e-post og notater

Også til e-post og notater er Xperia Z en god telefon. E-postleseren lar deg blant annet styre når på døgnet kontoen din skal sjekkes oftest. Dette gjelder riktig nok ikke alle typer e-postkontoer, men snarere de typiske jobb-variantene (Exchange).

Notat-applikasjonen Sony har lagt ved imponerer. Den er gjennomtenkt og enkel. Den har mange funksjoner, men hvis du bare skal skrible en kjapp huskelapp behøver du ikke bry deg om ekstrafunksjonene.

Gratis spill

For deg som er opptatt av spill er det to ting som er verdt å merke seg. Xperia Z får de beste resultatene vi noen gang har målt fra en smarttelefon i testprogrammer, men den har også så høyoppløst skjerm at enkelte spill nekter å kjøre på telefonen. Problemet gjelder imidlertid et fåtall av spillene i Google Play.

Sony stiller også med et utvalg gratis spill som du kan laste ned.

Som vanlig har Sony laget en knallgod kameratelefon. I Xperia Z får du både en ny bildebrikke og helt ny programvare til å ta bilder med. Bildene vi tok i middels god belysning med Xperia Z likner mye på bildene de fleste andre telefoner tar under optimale forhold.

Nevnte vi at Xperia Z også super på det grunnleggende? Lyden under samtale er svært god, og den store, presise skjermen gjør telefonen til en fryd å taste meldinger eller e-post på.

Til slutt

Xperia Z er enkelt og greit den beste smarttelefonen på markedet akkurat nå. Den er også ganske dyr, med en prislapp på rett over 5000 kroner, men det er her de fleste telefoner av dette kaliberet starter.

Konkurrentene til Xperia Z er først og fremst Samsungs Galaxy S III eller Galaxy Note II. Ingen av dem kan konkurrere i skjermkvalitet med Xperia Z, og ingen av dem er vanntette. De er imidlertid en del billigere enn Sonys nye toppmodell.

De viktigste konkurrentene til Xperia Z har strengt tatt ikke blitt lansert ennå. Vi regner med at både HTC, LG og Samsung vil ha nye toppmodeller på vei til markedet i løpet av våren. Først da vil vi se hvor godt Xperia Z holder seg.

I mellomtiden er det ingen over, og ingen ved siden.

annonse