TestLG Optimus G E975

LGs toppmodell er et røverkjøp

Optimus G er like kraftig som Sony Xperia Z, men koster tusen kroner mindre.

Design, skjerm og menyer

Volumknappene er plassert på venstre side. Forhøyningen på midten gjør det lett å føle seg frem til hva som er volum opp og hva som er ned.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
En blank metallkant går rundt hele telefonen og "pynter opp" litt.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Baksiden av telefonen har et spesielt mønster som kommer frem når du betrakter telefonen i lyset.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Startskjermen på Optimus G.

4G-telefonen LG Optimus G er egentlig ingen ny telefon, den ble faktisk annonsert allerede i august i fjor. Det har imidlertid tatt lang tid å få telefonen hit til Norge, angivelig fordi telefonen måtte testes mot det norske 4G-nettet.

Selv om telefonen ikke er splitter ny, kan den måle seg med mange av de aller mest avanserte smartmobilene på markedet. Telefonen er i prinsippet den samme som Google/LG Nexus 4 – men med LGs egen programvare oppå Android 4.1.2. Når Optimus G samtidig koster bare rundt 3 700 kroner, er dette en telefon som burde være et skikkelig røverkjøp – selv om riktignok Nexus 4 kan fås noen hundrelapper biligere.

Vi har testet Optimus G grundig i nesten to uker for å finne ut av om den virkelig er det røverkjøpet den fremstår som.

LG har for øvrig også en modell som heter LG Optimus G Pro, men den kommer såvidt vi vet ikke til Norge.

Glass foran og bak

Med en skjerm på 4,7 tommer er telefonen omtrent på størrelse med en Galaxy S III – men den veier noe mer. Optimus G har en vekt på 145 gram, mot 133 gram for S III. Når du holder Optimus G i hånden merker du at den ikke er av de aller letteste, men samtidig føles ikke telefonen for tung. De avrundede kantene gjør at telefonen ligger veldig godt i hånden.

Utseendemessig er ikke dette en telefon som kommer til å vekke oppsikt noe sted. Vi synes den ser litt traust og kjedelig ut, men det er selvfølgelig smak og behag. Vi trodde også telefonen var tykkere enn den var, men det er nok bare designet som spiller oss en puss – for telefonen er bare 0,85 cm tykk, og dermed tynnere enn de fleste på markedet (Sony Xperia Z er riktignok bare 0,79 cm tykk).

Både baksiden og fronten er dekket av glass – noe som gir et solid inntrykk. Kanten rundt telefonen er i plast. Baksiden av telefonen har et litt spesielt mønster som skifter når lyset faller inn fra ulike vinkler. Dette er tilsvarende det LG har i sin LG Nexux 4-modell.

Telefonen virker solid og godt skrudd sammen, og vi sitter igjen med et godt inntrykk av byggekvaliteten.

Det er ingen fysiske knapper på fronten av telefonen, kun de tre vanlige Android-knappene for å gå tilbake, til Hjem-skjermen og for å få frem alternativer. Disse knappene slukker etter noen sekunder, noe som kan gjøre det vanskelig å treffe dem før du har lært deg nøyaktig hvor de befinner seg. Men du kan gå inn i innstillingene og velge at lyset skal være på så lenge du bruker telefonen.

På venstre side finner du volumknappene, på høyre side finner du av/på-knappen. Ellers er det en 3,5 mm hodetelefonutgang på toppen av telefonen og en micro-USB-kontakt i bunnen.

Fin skjerm

Skjermen er som sagt 4,7 tommer stor, og er av typen True HD IPS+, det vil si en LCD-variant.

Bildekvaliteten er veldig god, og selv om skjermen har en oppløsning på "bare" 1280 x 720 (720p HD) virker den knivskarp. Det finnes som kjent konkurrenter med skjermoppløsning på 1920 x 1080 punkter, men det skal godt gjøres å se bildepunktene på Optimus G-skjermen. Også innsynsvinkel, lysstyrke og fargegjengivelse er god.

Nedtrekksmenyen gir tilgang til de mest brukte innstillingene, samt apper som kan kjøre i eget vindu (QSlide).

Tilpassede menyer

Optimus G kommer med Android 4.1.2 med LGs eget brukergrensesnitt på toppen. Brukergrensesnittet skiller seg ikke så voldsomt mye fra standard Android, og det er greit å finne frem i menyene. LG har imidlertid lagt til en del mange nye funksjoner som du finner i blant annet nedtrekksmenyen.

En veldig smart funksjon som vi likte godt, er QSlide. Dette er en funksjon som lar deg kjøre mange samtidige apper på samme skjermbilde, vel å merke bare de appene som er forberedt for det. Du aktiverer funksjonen ved å trekke ned nedtrekksmenyen og velge en av QSlide-appene. Du kan for eksempel få frem et nettleservindu, en kalender eller en videoavspiller, og la disse appene flyte fritt rundt på skjermen. Appvinduet kan skaleres og du kan flytte appene rundt, slik at du for eksempel kan ha fremme e-postleseren din samtidig som en video snurrer og går i bakgrunnen.

En liten glidebryter i QSlide-appene lar deg endre gjennomsiktighet på appen, slik at du kan gradvis se det som ligger bak appen.

Nedtrekksmenyen på toppen av skjermen har for øvrig mange ekstra funksjoner, og hurtigvalg for blant annet å skru av og på funksjoner som wifi, Bluetooth, NFC og mobilt hotspot, samt oversikt over varslinger. Du kan selv velge hvilke hurtigvalg som skal dukke opp her.

Telefonen har også en del andre smarte funksjoner, som at du kan snu telefonen for å sette innkommende anrop på vent, slumre en alarm eller pause en video. Alt i alt er det mye muligheter, men det er likevel gjort på en slik måte at man ikke "går seg vill".

I salgspakken fant vi følgende:

  • LG Optimus G
  • USB-lader
  • Micro-USB-kabel
  • Ørepropper
  • Quick Start Guide