Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG Optimus G E975

LGs toppmodell er et røverkjøp

Optimus G er like kraftig som Sony Xperia Z, men koster tusen kroner mindre.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Volumknappene er plassert på venstre side. Forhøyningen på midten gjør det lett å føle seg frem til hva som er volum opp og hva som er ned.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
En blank metallkant går rundt hele telefonen og "pynter opp" litt.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Baksiden av telefonen har et spesielt mønster som kommer frem når du betrakter telefonen i lyset.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Startskjermen på Optimus G.

4G-telefonen LG Optimus G er egentlig ingen ny telefon, den ble faktisk annonsert allerede i august i fjor. Det har imidlertid tatt lang tid å få telefonen hit til Norge, angivelig fordi telefonen måtte testes mot det norske 4G-nettet.

Selv om telefonen ikke er splitter ny, kan den måle seg med mange av de aller mest avanserte smartmobilene på markedet. Telefonen er i prinsippet den samme som Google/LG Nexus 4 – men med LGs egen programvare oppå Android 4.1.2. Når Optimus G samtidig koster bare rundt 3 700 kroner, er dette en telefon som burde være et skikkelig røverkjøp – selv om riktignok Nexus 4 kan fås noen hundrelapper biligere.

Vi har testet Optimus G grundig i nesten to uker for å finne ut av om den virkelig er det røverkjøpet den fremstår som.

LG har for øvrig også en modell som heter LG Optimus G Pro, men den kommer såvidt vi vet ikke til Norge.

Glass foran og bak

Med en skjerm på 4,7 tommer er telefonen omtrent på størrelse med en Galaxy S III – men den veier noe mer. Optimus G har en vekt på 145 gram, mot 133 gram for S III. Når du holder Optimus G i hånden merker du at den ikke er av de aller letteste, men samtidig føles ikke telefonen for tung. De avrundede kantene gjør at telefonen ligger veldig godt i hånden.

Utseendemessig er ikke dette en telefon som kommer til å vekke oppsikt noe sted. Vi synes den ser litt traust og kjedelig ut, men det er selvfølgelig smak og behag. Vi trodde også telefonen var tykkere enn den var, men det er nok bare designet som spiller oss en puss – for telefonen er bare 0,85 cm tykk, og dermed tynnere enn de fleste på markedet (Sony Xperia Z er riktignok bare 0,79 cm tykk).

Både baksiden og fronten er dekket av glass – noe som gir et solid inntrykk. Kanten rundt telefonen er i plast. Baksiden av telefonen har et litt spesielt mønster som skifter når lyset faller inn fra ulike vinkler. Dette er tilsvarende det LG har i sin LG Nexux 4-modell.

Telefonen virker solid og godt skrudd sammen, og vi sitter igjen med et godt inntrykk av byggekvaliteten.

Det er ingen fysiske knapper på fronten av telefonen, kun de tre vanlige Android-knappene for å gå tilbake, til Hjem-skjermen og for å få frem alternativer. Disse knappene slukker etter noen sekunder, noe som kan gjøre det vanskelig å treffe dem før du har lært deg nøyaktig hvor de befinner seg. Men du kan gå inn i innstillingene og velge at lyset skal være på så lenge du bruker telefonen.

På venstre side finner du volumknappene, på høyre side finner du av/på-knappen. Ellers er det en 3,5 mm hodetelefonutgang på toppen av telefonen og en micro-USB-kontakt i bunnen.

Fin skjerm

Skjermen er som sagt 4,7 tommer stor, og er av typen True HD IPS+, det vil si en LCD-variant.

Bildekvaliteten er veldig god, og selv om skjermen har en oppløsning på "bare" 1280 x 720 (720p HD) virker den knivskarp. Det finnes som kjent konkurrenter med skjermoppløsning på 1920 x 1080 punkter, men det skal godt gjøres å se bildepunktene på Optimus G-skjermen. Også innsynsvinkel, lysstyrke og fargegjengivelse er god.

Nedtrekksmenyen gir tilgang til de mest brukte innstillingene, samt apper som kan kjøre i eget vindu (QSlide).

Tilpassede menyer

Optimus G kommer med Android 4.1.2 med LGs eget brukergrensesnitt på toppen. Brukergrensesnittet skiller seg ikke så voldsomt mye fra standard Android, og det er greit å finne frem i menyene. LG har imidlertid lagt til en del mange nye funksjoner som du finner i blant annet nedtrekksmenyen.

En veldig smart funksjon som vi likte godt, er QSlide. Dette er en funksjon som lar deg kjøre mange samtidige apper på samme skjermbilde, vel å merke bare de appene som er forberedt for det. Du aktiverer funksjonen ved å trekke ned nedtrekksmenyen og velge en av QSlide-appene. Du kan for eksempel få frem et nettleservindu, en kalender eller en videoavspiller, og la disse appene flyte fritt rundt på skjermen. Appvinduet kan skaleres og du kan flytte appene rundt, slik at du for eksempel kan ha fremme e-postleseren din samtidig som en video snurrer og går i bakgrunnen.

En liten glidebryter i QSlide-appene lar deg endre gjennomsiktighet på appen, slik at du kan gradvis se det som ligger bak appen.

Nedtrekksmenyen på toppen av skjermen har for øvrig mange ekstra funksjoner, og hurtigvalg for blant annet å skru av og på funksjoner som wifi, Bluetooth, NFC og mobilt hotspot, samt oversikt over varslinger. Du kan selv velge hvilke hurtigvalg som skal dukke opp her.

Telefonen har også en del andre smarte funksjoner, som at du kan snu telefonen for å sette innkommende anrop på vent, slumre en alarm eller pause en video. Alt i alt er det mye muligheter, men det er likevel gjort på en slik måte at man ikke "går seg vill".

I salgspakken fant vi følgende:

  • LG Optimus G
  • USB-lader
  • Micro-USB-kabel
  • Ørepropper
  • Quick Start Guide

Teknologi og funksjoner

Varsling om nye SMS-er dukker opp i et eget vindu, så kan du velge å svare direkte der – eller gå til den vanlige SMS-appen.
Kalenderfunksjonen er svært god, og du kan dele kalendervinduet i to og vise månedskalenderen øverst.

LG Optimus G er en svært godt utstyrt telefon. Den benytter den samme Snapdragon S4 Pro-systembrikken som sitter i Sony Xperia Z, med fire 1,5 GHz prosessorkjerner og en kraftig Adreno 320 grafikkbrikke. Det er også 2 GB RAM, i likhet med Xperia Z. Og telefonen har NFC, slik at den er forberedt på både fremtidige betalingsløsninger – samt at du for eksempel kan koble den enklere til NFC-produkter som hodetelefoner eller høyttalere, overføre informasjon mellom to mobiler, og så videre.

Telefonen støtter den raskeste 3G-oppkoblingen på inntil 42 Mbps, og 4G (LTE) inntil 100 Mbps. Hvilke hastigheter du faktisk får på 4G, kan være begrenset av abonnementet – og selvfølgelig dekningsforholdene akkurat der du er.

I motsetning til på Xperia Z er det ikke mulig å utvide minnet på denne telefonen med et minnekort, men heldigvis kommer telefonen med 32 GB lagringsplass. Det holder antagelig for de fleste – selv om vi gjerne skulle hatt mulighet for minnekort også.

Lydkvaliteten under samtale var god, og telefonen har støtte for HD Voice.

Batteriet har en kapasitet på 2100 mAh, mens Xperia Z har et batteri på 2300 mAh. Batteritiden virket ganske gjennomsnittlig, og stort sett pleide vi å lade telefonen hver natt. Ved veldig aktiv bruk hendte det vi gikk tom for strøm på kvelden, men normalt vil nok batteriet holde til i hvert fall en dags bruk. Det er for øvrig en strømsparefunksjon som, når den er aktivert, automatisk vil kunne skru av funksjoner som bruker mye strøm – for eksempel wifi og Bluetooth. En såkalt "Eco-modus" kan også skrus på automatisk for å spare strøm ved mer optimal bruk av de fire CPU-kjernene.

God nettleser

Du kan velge mellom to nettlesere, LGs egen variant av den vanlige Android-nettleseren, samt Google Chrome.

Det som er spesielt med LG-nettleseren er at den støter Qslide – en funksjon som lar deg kjøre nettleseren i et eget vindu som kan flyttes rundt oppå andre apper. Nettleseren er rask, og gjør det nettlesere skal gjøre på en helt grei måte. Vi liker imidlertid Chrome enda bedre – men da har du ikke mulighet til å kjøre nettleseren i eget vindu.

E-post, kalender og notater

E-postleseren er den som er standard i Android. Den lar deg kombinere mange e-postkontoer i én og samme visning, med fargekoding for de ulike kontoene. En ting vi setter pris på er at du kan sette opp en detaljert plan for når e-posten skal oppdateres. Det betyr at du for eksempel kan velge å få e-posten levert automatisk (push) mandag til fredag mellom 8 og 17, mens du utenfor disse periodene må aktivt be om å få oppdatert innboksen. Det kan kanskje gjøre det litt enklere å skille jobb og privatliv.

I tillegg til den vanlige e-postklienten følger det også med en Gmail-klient, slik det er vanlig på Android-mobiler. Men det er ikke noe problem å få Gmail-en inn i den vanlige e-postklienten.

Kalenderen håndterer mange samtidige kalendere i ulike farger, slik at du for eksempel kan ha jobbkalenderen fra Exchange sammen med én eller flere private kalendere fra Google Calendar. Kalenderen har fine dags-, ukes- og månedsoversikter, og vi satte spesielt pris på en funksjon som lar deg splitte kalendervinduet i to – slik at du kan ha månedsvisning øverst og dags- eller ukesvisning nederst. Kalenderen kan også bruke Qslide-funksjonen, slik at den kan ligge og flyte på toppen av andre apper.

Kontaktregisteret kan vise kontakter fra en rekke ulike kontoer, til og med Skype, Facebook og Endomondo (!), hvis du har dette installert.

Det er to ulike notatapper; en som heter bare Notat og en som heter Notebook. Sistnevnte er den mest omfattende, og lar deg bruke tegnefunksjoner, sette inn fotografier og utklippsbilder, samt legge til videoer og lydopptak.

Telefonen har også en funksjon som heter QuickMemo. Den er tilgjengelig via en knapp i nedtrekksmenyen, og lar deg ta et skjermbilde og begynne å gjøre notater eller tegne direkte på skjermbildet. Du kan også trykke knappen midt imellom volum opp- og ned-tastene for å aktivere QuickMemo. Funksjonen ligner den som finnes på Samsungs Galaxy Note-produkter, bare at her bruker du fingeren i stedet for en penn til å ta notater.

Polaris Office 4.

God kontorpakke

Kontorpakken Polaris Office 4 følger med. Dette er en av de mest vanlige, og etter vår mening også beste, kontorpakkene på Android. Den lar deg åpne, redigere og opprette dokumenter i Microsofts Office-formater – henholdsvis Word, Excel og PowerPoint.

Polaris Office på Optimus G har en egen SmartShare-knapp når du har et dokument oppe. Med et trykk på denne kan du vise dokumentet på en TV eller projektor via DLNA. Praktisk for eksempel for å kunne kjøre presentasjoner direkte fra telefonen.

Den versjonen av Polaris Office som ligger på Optimus G har ikke støtte for skylagring, kun lagring lokalt på telefonen. Vi skulle gjerne likt å se mulighet for lagring direkte til for eksempel DropBox. Du kan selvfølgelig lagre til den vanlige lagringsplassen på telefonen, og så gå inn i Dropbox-appen (ikke forhåndsinstallert) og laste opp filen til Dropbox derfra.

Smartskjermfunksjonen gjør at skjermen ikke skrur seg av når du ser på den.

Andre funksjoner

Det er ganske mye som følger med denne telefonen av programvare. En ganske morsom – og kanskje nyttig – app er Quick Translator. Denne appen bruker kameraet i telefonen til å lese ord, linjer eller avsnitt – og oversetter automatisk fra ett språk til et annet. Praktisk når du er i utlandet og ser noe du ikke forstår. Da peker du bare kameraet på det du ikke forstår, og en oversatt tekst vil dukke opp på skjermen. Det er støtte for de fleste aktuelle språk, inkludert norsk.

Ellers får du selvfølgelig med Googles eget navigasjonsprogram, som etter vår mening er et utmerket gratisalternativ til kommersielle programmer som TomTom og andre.

Telefonen har for øvrig svært innholdsrike innstillingsmenyer – så liker du å kunne tilpasse og gjøre endringer i alle bauger og kanter, vil du like Optimus G. I innstillingsmenyene finner du også en del smarte funksjoner som ikke er skrudd på som standard, som for eksempel en funksjon som gjør at skjermen ikke slukker når du ser på den. Dette er tilsvarende funksjon som du finner på Samsungs toppmodeller. Det er også funksjoner for å la telefonen skru av ringelyden på innkommende samtaler når du snur den med skjermen ned, eventuelt slumre en alarm når du snur mobilen. Dette er funksjoner vi kjenner fra HTC.

Her er noen ytelsestester vi gjorde på telefonen:

Underholdning

Med SmartShare-funksjonen overfører du bilder, video og musikk trådløst til TV-en eller stereoanlegget.

LG Optimus G er en fantastisk underholdningsmobil. Den har god nok ytelse til å kjøre selv de mest krevende spillene, noe vi fikk bekreftet da vi kjørte 3D-testprogrammet 3DMark. Vi endte opp med en poengsum på godt over det dobbelte av Samsung Galaxy S III.

Vi opplevde i det hele tatt ytelsen til denne telefonen som svært god.

"Flytende" videospiller

Video ser flott ut på den store skjermen, som har utmerket fargegjengivelse og som også er forholdsvis lyssterk.

Videoavspilleren er enkel og grei og spilte nesten alle formatene vi prøvde. Den har også mulighet for å kjøre i et eget «Qslide»-vindu, slik at du kan la videoen fortsette å spille mens du for eksempel sjekker e-posten din.

Telefonen har støtte for DLNA, slik at du kan sende lyd, bilde og musikk trådløst til DLNA-kompatible enheter. LG har kalt funksjonen SmartShare, og funksjonen er tilgjengelig via LGs apper for musikk, bildegalleri eller videoavspilling, samt fra en egen SmartShare-app.

Denne telefonen har også støtte for Miracast, en annen standard for trådløs overføring av skjermbildet fra telefonen til en ekstern skjerm. Funksjonen krever at du har en Miracast-kompatibel enhet, eller en Miracast-dongle tilkoblet TV-en. Har du Miracast kan du vise et annet bilde på telefonen enn det som vises på TV-en – en funksjon LG kaller Dual Screen – Dual Play. Du kan for eksempel sjekke Facebook eller e-posten på mobilen, uten å avbryte filmen du spiller av på mobilen og viser på TV-en. Du har mulighet til å kjøre ulike bilder på telefonen og TV-en selv uten Miracast, men da må du bruke en såkalt MHL-kabel. Dette er en kabel som ser ut som en vanlig micro-USB-kabel i den ene enden, og har HDMI-kontakt i den andre.

Under videoavspilling har du for øvrig mulighet til å zoome inn og ut på videoklippene, mens videoen spiller. Vi tror kanskje nytteverdien er litt begrenset, men av og til kan det være kjekt å kunne zoome inn på detaljer.

God lyd

Telefonen kommer med et sett «QuadBeat» ørepropper som ser litt mer fancy og påkostet ut enn de som vanligvis følger med mobiltelefoner. Vi synes lydkvaliteten i disse var ok – og bedre enn mange billigpropper. Vi testet også musikkavspilling med litt dyrere hodetelefoner, og synes lydkvaliteten var god. Det eneste vi kanskje savner er mulighet for litt høyere lydvolum, men dette avhenger mye av hvor lettdrevne ørepropper eller hodetelefoner du har.

Musikkspilleren fungerer bra, og har blant annet en equalizer-funksjon, samt lydforbedringsfunksjonen Dolby Mobile.

Kameraet lager en liten forhøyning på baksiden.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Kamera

Kameraet i LG Optimus G har en oppløsning på 13 megapiksler, og kan også filme i 1080p HD-oppløsning. Kameraet stikker såvidt ut på baksiden av telefonen. Det gjør forsåvidt ikke så mye utseendemessig – men vi er litt bekymret for om kanskje kameralinsen kan være mer utsatt for riper, selv om det riktignok er en tynn plastforhøyning rundt linsen som forhindrer at selve linsen blir liggende helt nedpå bordflaten.

Bildene vi tok med kameraet ble helt greie – men dette er langt fra den beste kameramobilen vi har testet. Bildet vi tok av testplansjen vår bekrefter at kameraet har god oppløsning. Men kameraet sliter litt med å ta gode bilder i dårlig lys, selv om mange av utendørsbildene ble ok.

Kameraet har en del spesialfunksjoner, som mulighet til å ta bilde når du sier et «utløserord», for eksempel «cheese». Det er også støtte for HDR, panoramamodus og seriefoto.

Det følger for øvrig med en app for videoredigering, samt en Video Wiz-app som lar deg sette sammen video, stillbilder og musikk, og legge på ulike effekter, snakkebobler og annet morsomt.

Her er noen bilder vi tok med telefonen:

Konklusjon

Foto: LG

LG Optimus G er LGs nye flaggskip i Norge. Hvis du mener å ha hørt om telefonen for lenge siden, og tenker at "denne er da ikke ny", så er det fordi den ble annonsert allerede i august i fjor. Men siden telefonen måtte testes mot det norske 4G-nettet har det imidlertid vart både votter og vinter før den har kommet hit til landet.

Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. LG Optimus G kan nemlig fortsatt måle seg med mange av de aller mest avanserte smartmobilene på markedet. Den har en svært kraftig Snapdragon S4 Pro-systembrikke med fire prosessorkjerner på 1,5 GHz – og sammen med en kraftig grafikkbrikke gjør Optimus G virkelig vei i vellinga på våre ytelsestester. Den er riktignok ikke like rask som HTC One, men er omtrent på nivå med Sony Xperia Z – som har omtrent samme innmat.

Skarp skjerm

LG Optimus G vekker ikke spesielt oppsikt utseendemessig. På avstand ser telefonen ganske traust og kjedelig ut, men går du litt nærmere ser du at både fronten og baksiden er dekket helt av glass. Bak glasset på baksiden er det et spesielt mønster som dukker opp når du betrakter mobilen mot lyset. Ganske stilig.

Skjermen i denne mobilen har ikke full HD-oppløsning, slik som HTC One eller Sony Xperia Z. Men oppløsningen på 1280 x 768 punkter er likevel høy for en 4,7 tommer stor skjerm, og skjermen virker sylskarp – samtidig som både fargegjengivelse, lysstyrke og innsynsvinkel er god.

Med Video Wiz-programvaren kan du sette sammen videoer, stillbilder og musikk, og legge på effekter.

Fin underholdningsmobil

Denne telefonen har god nok ytelse til å kjøre alle de råeste mobilspillene, og den spiller video i HD-kvalitet i de aller fleste formater. Avspillingsprogrammene har funksjoner som gjør det enkelt å overføre bilder, video og musikk trådløst til TV eller stereoanlegg. Telefonen støtter den nye Miracast-teknologien for trådløs overføring av skjermbildet, og med Dual Screen – Dual Play-funksjonen kan du vise et annet bilde på TV-en enn det du ser på mobilskjermen. Det kan du også gjøre hvis du kjøper en såkalt MHL-kabel, en kabel med micro-USB i den ene enden og HDMI i den andre. Da kan du for eksempel sette igang avspilling av en film fra mobilen til TV-en og fortsette avspillingen på TV-en mens du sjekker Facebook eller e-posten på mobilen.

Kameraet er helt OK – selv om detaljer flyter litt sammen selv på utendørsbildene, og kameraet sliter litt i dårlig lys innendørs.

Notatfunksjonen på Optimus G.

Smart notatfunksjon

Også proffunksjonene på Optimus G er svært gode. Telefonen har en god e-postleser, en god kalenderfunksjon som lar deg bruke mange kalendere samtidig – og vise både månedsvisning og dagsvisning på én gang, samt at du får med den utmerkede kontorpakken Polaris Office 4. Denne lar deg jobbe med dokumenter laget i Microsofts Office-formater, og det er til og med en egen funksjon for å vise dokumentene rett på TV eller projektor via DLNA.

Vi likte også notatfunksjonen. Med et trykk på en forhøyning mellom volum opp- og ned-knappene tas det et "skjermskudd", og du kan begynne å tegne og skrive notater direkte på skjermen. Notatet kan lagres enten som et bilde i bildegalleriet eller i LGs utmerkede Notebook-app.

Konklusjon og alternativer

Til en pris på bare rundt 3 700 kroner, mener vi LG Optimus G er ett av de desidert beste kjøpene akkurat nå. Du får omtrent samme maskinvare som Sony Xperia Z – men rundt en tusenlapp billigere. Xperia Z er nok likevel en enda bedre mobiltelefon – med enda bedre skjerm med Full HD-oppløsning, samt at telefonen er tynnere og at den er vanntett.

Vi ender opp på en veldig sterk femmer på terningen – hadde telefonen blitt testet da den kom i august ville det blitt en klar sekser.

Andre gode alternativer i denne prisklassen er Samsung Galaxy S III 4G. Den har omtrent samme oppløsning og størrelse på skjermen, men er ikke like rask – til tross for at den ikke er noe billigere enn Optimus G. Dermed holder vi en knapp på Optimus G.

Er du villig til å gå opp i prisklassen til Xperia Z eller høyere, kan du også vurdere HTC One. Dette er en fantastisk mobil, men den har i skrivende stund ikke kommet i butikkene ennå.

annonse