TestSony Xperia Tablet Z

Slik er Sonys nye superbrett

Syltynn, lynrask og vanntett med superskjerm.

Skjerm, design og menyer

Etter å ha bommet helt med sitt første nettbrett, kom Sony atskillig bedre ut av det på det andre forsøket. Men det er først med det tredje* brettet at Sony virkelig viser hvor skapet skal stå.

Android-brett

Sony viste Xperia Tablet Z for første gang under Mobile World Congress i Barcelona. Lanseringen ble holdt i et lagerlokale flere kilometer fra kongressområdet, og bare en håndfull journalister hadde funnet veien til arrangementet. Dermed gikk mange glipp av det som muligens var den mest spennende produktlanseringen under hele Mobile World Congress i år.

Sony Xperia Z er et nettbrett med 10,1 tommer skjerm, og Android operativsystem. Slike brett finnes det mange av, og det skal mye til for å skille seg ut.

Egen stil

Slik ser brettet ut på baksiden.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Sony løser dette ved å gi brettet en helt ny design, samtidig som skjerm og innmat er i det absolutte toppsjiktet. Sony Xperia Tablet Z er tynnere og lettere enn andre brett med 10-tommer skjerm, og skjermen har høyere oppløsning enn det vi er vant til på Android-brett.

Selv ikke Apple kan hevde at Sonys design er en kopi av deres iPad. På toppen av det hele er Xperia Tablet Z vanntett.

Fantastisk skjerm

Her har vi senket Xperia Tablet Z i vann. Brettet tok ikke skade av det.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen på Sony Xperia Tablet Z har 1200 x 1920 punkter. Det er mer enn på en vanlig flatskjerm med full HD, og gir en pikseltetthet på 224 ppi. Tilsvarende tall for Samsungs toppmodell Galaxy Note 10.1 er på langt mer beskjedne 149 ppi. I praksis betyr dette at de får et mye skarpere bilde på Xperia Tablet Z, der punktene sitter så tett at du må se nøye etter for å kunne skille dem fra hverandre.

Sony er ikke alene om å ha en høyoppløst skjerm. De nyeste iPad-ene har enda høyere skjermoppløsning (264 ppi), men forskjellen er ikke stor. Asus Transformer Pad Infinity TF700 har samme oppløsning og pikseltetthet som Xperia Tablet Z.

Skjermtypen som er valgt er en LED-baklyst LCD. Fargegjengivelsen er god, og det er også lysstyrken. Men skjermen er svært blank. Om du skal bruke brettet mye i direkte sollys, eller til å se film på, vil du være tjent med å kjøpe en beskyttelsesfilm som demper refleksene.

Om du er opptatt av å bruke mange fingre på skjermen, tillater Xperia Tablet Z at du bruker opp til 10 fingre på en gang. Flere samtidige berøringspunkter vil du ikke ha nytte av, med mindre du er utstyrt med ekstra fingre.

Brettversjon av populær smartmobil

Xperia Tablet Z og Xperia Z har samme uttrykk.

Designen på brettet er nesten identisk med designen på Sonys nye smartmobil, Xperia Z. Det betyr at brettet er like tykt over alt, og at baksiden ikke er rundet av mot kantene, slik de er på andre brett. Med en tykkelse på bare 6,9 millimeter er brettet faktisk tynnere enn Xperia Z.

Hjørnene er relativt skarpe, og rundt rammen er det smale sorte plastlister felt ned i et gummimateriale som gjør at brettet ikke er glatt å holde i.

Sonys logo er trykket oppe i venstre hjørne på skjermen, og er det eneste som umiddelbart avslører hva som er opp og ned på dette brettet. Ved nærmere ettersyn vil du se at frontkameraet også havner midt over skjermen når du holder brettet så Sony-merket står i leseretningen.

Det pussige er at når du holder brettet slik, havner de fysiske tastene på venstre side av skjermen. Det vanlige er at de er på toppen av brettet, eller på høyre side. I praksis spiller det ingen rolle. Du vil raskt venne deg til hvor du skal trykke for å tenne eller slukke skjermen, eller for å regulere volumet.

Luker mot vann

Lukene skal holde vann og støv ute.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet har luker over alle porter, på samme måte som på smartmobilen Xperia Z. Årsaken er at brettet skal være vanntett ned til en meter dyp i 30 minutter (IP 57). Bak lukene finner du port for minnekort, lader, lyduttak/mikrofon og SIM-kort. Du kan også få brettet i en Wi-Fi-versjon, og da vil det naturlig nok ikke være satt av plass til SIM-kort. Ellers er SIM-kort og minnekort plassert bak samme luke under brettet. Også ladekontakten sitter under brettet.

Her gir vi Sony ros for å ha valgt å bruke en standard MicroUSB-kontakt, fremfor en proprietær løsning slik mange av konkurrentene gjør. Utgangen for hodesett er oppe på venstre side.

To små messingfargede felt i brettets side antyder at du skal kunne lade brettet i en dokk.

Veier lite

Brettet er syltynt og veier under et halvt kilo.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det første som slår oss når vi løfter brettet, er at det er tynt. Faktisk er det bare 6,9 millimeter tykt. Brettet veier fem gram under et halvt kilo, og de fleste vil derfor kunne holde Xperia Tablet Z i hendene nokså lenge uten at det oppleves som tungt. Til sammenlikning er Xperia Tablet Z 167 gram lettere enn den nye iPad-en, og 102 gram lettere enn Samsung Galaxy Note 10.1.

Mens telefonen Xperia Z har glass på baksiden, er baksiden på Xperia Tablet Z i plast. Den matte sorte plasten ser bra ut, og demper ikke inntrykket av at dette er et kvalitetsprodukt. Selv om brettet er tynt og lett, virker det solid. En av grunnene er at brettet er stivt. Her kan du klemme hardt på baksiden uten at brettet gir etter, og brettet blir ikke bøyd eller vridd uten at du bruker en del krefter.

Gode menyer

Her bestemmer du hvordan hjemmeskjermene skal være organisert.

Menyene på Sony Xperia Tablet Z er lagt tett opp til Googles original-grensesnitt. Kjenner du Android fra andre nettbrett, er dette enkelt å forstå. Mobilbrukere vil umiddelbart oppdage at brettversjonen av Android Jelly Bean skiller seg fra mobilversjonen av Android Jelly Bean.

På mobilen kan du trekke ned en statuslinje fra toppen av skjermen, og få en oversikt over ulike hendelser, som pågående eller avsluttede opp- og nedlastinger, meldinger, epost og så videre. Her finner du også snarveier til en del innstillinger.

På brettversjonen er dette statusfeltet flyttet ned i høyre hjørne, og du utvider den ved å trekke feltet opp på skjermen.

Multitasking

Brettet kommer i sort og i hvitt.

Den skjermen du kommer til når du slår på brettet og stryker over skjermen for å åpne skjermlåsen, kalles hjemmeskjermen. Denne kommer du også til om du trykker på det lille huset nede i venstre hjørne på skjermen. Dette er den samme «Hjem-knappen» som du finner under skjermen på de aller fleste mobiltelefoner. Til venstre for det lille huset finner du tilbaketasten, mens du til høyre for huset finner en tast som viser hvilke programmer som er aktive.

Denne bruker du som snarvei om du vil veksle mellom programmer. Det kan være kjekt om du jobber med et dokument, og så vil sjekke noe i en e-post, kalenderen eller på en nettside, for så å fortsette med dokumentet ditt.

Denne oppgavebehandleren gir deg også en enkel måte å avslutte programmer på. Du kan velge hvilke du vil avslutte ved simpelthen å trekke dem ut av lista.

Enkel tilpasning

Du kan føre Skype-samtaler med lyd, tekst og bilde.

Du kan ha opp til sju startsider der du legger snarveier og miniprogrammer. Å legge apper eller moduler på disse skjermene er svært enkelt. Knip sammen hjemmeskjermen med fingrene. Da får du en oversikt over alle skjermbildene, og en meny som lar deg velge innhold som skal ligge på skjermen. Her kan du også velge bakgrunner, eller sette gjennomgående fargemotiver for menyene.

På en Androidmobil vil du finne alle programmene dine ved å trykke på et ikon nede på hjemmeskjermen. På brettversjonen er appene gjemt bak er rutesymbol oppe i høyre hjørne. Plasseringen virker ikke helt logisk. Operativsystemet ville være mer konsistent om applikasjonsmenyen og statusfeltet hadde byttet plass.

Men dette er ikke særegent for Sonys Android-brett. Det er derimot måten du kan bytte rekekfølge på appene i appmenyen på. Her kan du velge om du vil ha appene i din egen rekkefølge, i alfabetisk rekkefølge, sortert etter de du bruker oftest, eller eter rekkefølgen de er installert i. Vi liker naturlig nok at vi kan sette opp appene i den rekkefølgen vi selv ønsker. Gidder du ikke å styre med det, så er det kjekt å kunne få de mest brukte appene plassert fremst i oversikten.

*Sony har i tillegg produsert Tablet P, et sammenleggbart nettbrett. Xperia Z følger Tablet S, og Xperia Tablet S.