På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Slik er Sonys nye superbrett
Syltynn, lynrask og vanntett med superskjerm.
Innhold
- Skjerm, design og menyer
- Android-brett
- Egen stil
- Fantastisk skjerm
- Brettversjon av populær smartmobil
- Luker mot vann
- Veier lite
- Gode menyer
- Multitasking
- Enkel tilpasning
- Teknologi og funksjoner
- Lynrask
- God batteritid
- Benchmark
- Litt lite internminne
- Apper som koster penger
- Sikkerhetsløsninger
- Omvei til Flash
- Navigasjon
- Underholdning
- Tilleggstjenester du må vente på
- Sonys egen musikkstreaming
- Walkman
- Kamera
- Skjermen kommer til sin rett
- Universalfjernkontroll
- Konklusjon
- Et superbrett
- Standardlader
- Mange koblingsmuligheter
- Et kostbart nettbrett
Skjerm, design og menyer
Etter å ha bommet helt med sitt første nettbrett, kom Sony atskillig bedre ut av det på det andre forsøket. Men det er først med det tredje* brettet at Sony virkelig viser hvor skapet skal stå.
Android-brett
Sony viste Xperia Tablet Z for første gang under Mobile World Congress i Barcelona. Lanseringen ble holdt i et lagerlokale flere kilometer fra kongressområdet, og bare en håndfull journalister hadde funnet veien til arrangementet. Dermed gikk mange glipp av det som muligens var den mest spennende produktlanseringen under hele Mobile World Congress i år.
Sony Xperia Z er et nettbrett med 10,1 tommer skjerm, og Android operativsystem. Slike brett finnes det mange av, og det skal mye til for å skille seg ut.
Egen stil
Sony løser dette ved å gi brettet en helt ny design, samtidig som skjerm og innmat er i det absolutte toppsjiktet. Sony Xperia Tablet Z er tynnere og lettere enn andre brett med 10-tommer skjerm, og skjermen har høyere oppløsning enn det vi er vant til på Android-brett.
Selv ikke Apple kan hevde at Sonys design er en kopi av deres iPad. På toppen av det hele er Xperia Tablet Z vanntett.
Fantastisk skjerm
Skjermen på Sony Xperia Tablet Z har 1200 x 1920 punkter. Det er mer enn på en vanlig flatskjerm med full HD, og gir en pikseltetthet på 224 ppi. Tilsvarende tall for Samsungs toppmodell Galaxy Note 10.1 er på langt mer beskjedne 149 ppi. I praksis betyr dette at de får et mye skarpere bilde på Xperia Tablet Z, der punktene sitter så tett at du må se nøye etter for å kunne skille dem fra hverandre.
Sony er ikke alene om å ha en høyoppløst skjerm. De nyeste iPad-ene har enda høyere skjermoppløsning (264 ppi), men forskjellen er ikke stor. Asus Transformer Pad Infinity TF700 har samme oppløsning og pikseltetthet som Xperia Tablet Z.
Skjermtypen som er valgt er en LED-baklyst LCD. Fargegjengivelsen er god, og det er også lysstyrken. Men skjermen er svært blank. Om du skal bruke brettet mye i direkte sollys, eller til å se film på, vil du være tjent med å kjøpe en beskyttelsesfilm som demper refleksene.
Om du er opptatt av å bruke mange fingre på skjermen, tillater Xperia Tablet Z at du bruker opp til 10 fingre på en gang. Flere samtidige berøringspunkter vil du ikke ha nytte av, med mindre du er utstyrt med ekstra fingre.
Brettversjon av populær smartmobil
Designen på brettet er nesten identisk med designen på Sonys nye smartmobil, Xperia Z. Det betyr at brettet er like tykt over alt, og at baksiden ikke er rundet av mot kantene, slik de er på andre brett. Med en tykkelse på bare 6,9 millimeter er brettet faktisk tynnere enn Xperia Z.
Hjørnene er relativt skarpe, og rundt rammen er det smale sorte plastlister felt ned i et gummimateriale som gjør at brettet ikke er glatt å holde i.
Sonys logo er trykket oppe i venstre hjørne på skjermen, og er det eneste som umiddelbart avslører hva som er opp og ned på dette brettet. Ved nærmere ettersyn vil du se at frontkameraet også havner midt over skjermen når du holder brettet så Sony-merket står i leseretningen.
Det pussige er at når du holder brettet slik, havner de fysiske tastene på venstre side av skjermen. Det vanlige er at de er på toppen av brettet, eller på høyre side. I praksis spiller det ingen rolle. Du vil raskt venne deg til hvor du skal trykke for å tenne eller slukke skjermen, eller for å regulere volumet.
Luker mot vann
Brettet har luker over alle porter, på samme måte som på smartmobilen Xperia Z. Årsaken er at brettet skal være vanntett ned til en meter dyp i 30 minutter (IP 57). Bak lukene finner du port for minnekort, lader, lyduttak/mikrofon og SIM-kort. Du kan også få brettet i en Wi-Fi-versjon, og da vil det naturlig nok ikke være satt av plass til SIM-kort. Ellers er SIM-kort og minnekort plassert bak samme luke under brettet. Også ladekontakten sitter under brettet.
Her gir vi Sony ros for å ha valgt å bruke en standard MicroUSB-kontakt, fremfor en proprietær løsning slik mange av konkurrentene gjør. Utgangen for hodesett er oppe på venstre side.
To små messingfargede felt i brettets side antyder at du skal kunne lade brettet i en dokk.
Veier lite
Det første som slår oss når vi løfter brettet, er at det er tynt. Faktisk er det bare 6,9 millimeter tykt. Brettet veier fem gram under et halvt kilo, og de fleste vil derfor kunne holde Xperia Tablet Z i hendene nokså lenge uten at det oppleves som tungt. Til sammenlikning er Xperia Tablet Z 167 gram lettere enn den nye iPad-en, og 102 gram lettere enn Samsung Galaxy Note 10.1.
Mens telefonen Xperia Z har glass på baksiden, er baksiden på Xperia Tablet Z i plast. Den matte sorte plasten ser bra ut, og demper ikke inntrykket av at dette er et kvalitetsprodukt. Selv om brettet er tynt og lett, virker det solid. En av grunnene er at brettet er stivt. Her kan du klemme hardt på baksiden uten at brettet gir etter, og brettet blir ikke bøyd eller vridd uten at du bruker en del krefter.
Gode menyer
Menyene på Sony Xperia Tablet Z er lagt tett opp til Googles original-grensesnitt. Kjenner du Android fra andre nettbrett, er dette enkelt å forstå. Mobilbrukere vil umiddelbart oppdage at brettversjonen av Android Jelly Bean skiller seg fra mobilversjonen av Android Jelly Bean.
På mobilen kan du trekke ned en statuslinje fra toppen av skjermen, og få en oversikt over ulike hendelser, som pågående eller avsluttede opp- og nedlastinger, meldinger, epost og så videre. Her finner du også snarveier til en del innstillinger.
På brettversjonen er dette statusfeltet flyttet ned i høyre hjørne, og du utvider den ved å trekke feltet opp på skjermen.
Multitasking
Den skjermen du kommer til når du slår på brettet og stryker over skjermen for å åpne skjermlåsen, kalles hjemmeskjermen. Denne kommer du også til om du trykker på det lille huset nede i venstre hjørne på skjermen. Dette er den samme «Hjem-knappen» som du finner under skjermen på de aller fleste mobiltelefoner. Til venstre for det lille huset finner du tilbaketasten, mens du til høyre for huset finner en tast som viser hvilke programmer som er aktive.
Denne bruker du som snarvei om du vil veksle mellom programmer. Det kan være kjekt om du jobber med et dokument, og så vil sjekke noe i en e-post, kalenderen eller på en nettside, for så å fortsette med dokumentet ditt.
Denne oppgavebehandleren gir deg også en enkel måte å avslutte programmer på. Du kan velge hvilke du vil avslutte ved simpelthen å trekke dem ut av lista.
Enkel tilpasning
Du kan ha opp til sju startsider der du legger snarveier og miniprogrammer. Å legge apper eller moduler på disse skjermene er svært enkelt. Knip sammen hjemmeskjermen med fingrene. Da får du en oversikt over alle skjermbildene, og en meny som lar deg velge innhold som skal ligge på skjermen. Her kan du også velge bakgrunner, eller sette gjennomgående fargemotiver for menyene.
På en Androidmobil vil du finne alle programmene dine ved å trykke på et ikon nede på hjemmeskjermen. På brettversjonen er appene gjemt bak er rutesymbol oppe i høyre hjørne. Plasseringen virker ikke helt logisk. Operativsystemet ville være mer konsistent om applikasjonsmenyen og statusfeltet hadde byttet plass.
Men dette er ikke særegent for Sonys Android-brett. Det er derimot måten du kan bytte rekekfølge på appene i appmenyen på. Her kan du velge om du vil ha appene i din egen rekkefølge, i alfabetisk rekkefølge, sortert etter de du bruker oftest, eller eter rekkefølgen de er installert i. Vi liker naturlig nok at vi kan sette opp appene i den rekkefølgen vi selv ønsker. Gidder du ikke å styre med det, så er det kjekt å kunne få de mest brukte appene plassert fremst i oversikten.
*Sony har i tillegg produsert Tablet P, et sammenleggbart nettbrett. Xperia Z følger Tablet S, og Xperia Tablet S.
Teknologi og funksjoner
Dette er nettbrettet for deg som elsker å lese faktaark på jakt etter heftige spesifikasjoner. Skjermen er den mest høyoppløste du får på noe Android-brett som selges i Norge i dag.
Lynrask
Prosessoren er en Snapdragon S4 fra Qualcomm, og hver av kjernene opererer på 1,5 GHz. To gigabyte RAM gir kapasitet til å kjøre mange apper samtidig, og grafikkbrikken er en Adreno 320 som gir herlig spillgrafikk.
I tillegg kommer at brettet har NFC for kjapp tilkobling til annet utstyr, eller til overføring av filer mellom brett, mobiler og PC-er med NFC-støtte. Bruksområdet for NFC blir stadig utvidet, og på sikt vil NFC kunne erstatte berøringsfrie nøkler, billetter, kredittkort og så videre.
Bluetoothbrikken i Xperia Z støtter bruk av enheter med såkalt ultralavt strømforbruk. (BT 4.0). Det betyr at den kan brukes sammen med ulike typer BT-følere, som steketermometer, fuktmåler, pulsbelte og andre dingser som trekker lite strøm.
Brettet vi har til test kan bruke MicroSIM-kort, og følgelig komme på nett over alt hvor det er mobildekning. Det støtter også de nye raske 4G-nettene. Du trenger ikke å være bekymret for at det skal være feil 4G-bånd heller. Xperia Z støtter alle LTE-frekvensene, også 800-båndet som snart skal åpnes i Norge.
God batteritid
Batteriet er på 6000 mAh, og holder til nesten 10 timer sammenhengende videoavspilling. Bruker du brettet til mer eller mindre sporadisk sofasurfing, vil du kunne vente i dager mellom hver gang du må finne frem laderen. Spiller du musikk fra brettet kan det levere lyd i 110 timer sammenhengende, hevder Sony. Vi har ikke satt av snaut fem døgn til å etterprøve påstanden, men registrerer at batterikapasiteten er god.
Tablet Z er ikke en mobiltelefon. Du kan sette inn simkort, men her er ikke noe tastatur som lar deg slå et telefonnummer. Du kan heller ikke ringe ved å markere telefonnumre i kontaktlista. Vi satte et tvillingkort fra Telenor i brettet, og kunne sende og motta SMS. Men praktisk er det ikke. Når tvillingkortet sitter i brettet vil nemlig alle som prøver å ringe deg på ditt vanlige nummer får beskjed om at du er opptatt. Det eneste fornuftige er å bruke et data-simkort.
Brettet har akselerometer, magnetismesensor, lysføler og gyroskop. Ifølge dokumentasjonen fra Sony mangler brettet API for lysføleren. Du kan sette brettet til å regulere skjermbelysningen etter omgivelsene. Det har vi sjekket, og det virker. Når det mangler API for lysføleren betyr det i praksis ikke annet enn at applikasjonsutviklere ikke kan overstyre eller bruke lyssensoren i apper de skriver (API = Application Programming Interface).
Benchmark
Tablet Z gjør det godt i ytelsestester. I Geekbench 2 oppnår Sony Xperia Tablet Z hele 2013 poeng, nesten 300 poeng med enn Samsung Galaxy Note 10.1 (1724). I AnTuTu når Xperia Tablet Z 20186 poeng, mens vi måler Note 10.1 til 12625 poeng.
Geekbench 2 tester ytelsen på svært mange områder, og Sony Xperia Tablet Z er gjennomgående helt i toppsjiktet. AnTuTu er mer rettet mot grafikkytelse, og her gir Xperia Tablet Z med sin Adreno 320-brikke en brukeropplevelse få nettbrett kan matche.
Litt lite internminne
Sony Xperia Tablet Z kommer med 16 GB minne, men som en del andre aktører oppgir Sony her det totale minnet. Det avviker svært mye fra det du faktisk har tilgang til. Sletter du alt av apper, bilder, video, musikk, kontakter, epost og liknende, har du likevel ikke mer enn drøyt 11 GB tilgjengelig minne på brettet. Dette minnet fylles raskt om du laster inn et par HD-videoer og synkroniserer en offline-spilleliste eller to fra Spotify.
Vi synes det er litt kjipt av Sony å avspise oss med så liten lagringskapasitet. Et lite plaster på såret er at vårt testbrett ble levert med et minnekort på 8 GB.
Du kan også koble brettet mot lagring på skytjenester som Dropbox, Box, Google Disk, Skydrive og så videre. Men det betyr at du enten må streame data eller laste ned filene for å kunne bruke dem på brettet.
Trenger du mer minne er det mest praktisk å investere i et større minnekort.
Sony Xperia Tablet Z er ikke et billigbrett. Det gjør at vi har høye forventninger til brettet. Så langt har vi sett att disse innfris i forhold til byggekvalitet, design og teknologi. Hva så med funksjonaliteten?
Apper som koster penger
Brettet kommer med OfficeSuite7, som er et program der du kan åpne og behandle dokumenter. Det første dette programmet gjør når du starter det er å spørre om du vil installere en skrifttype-pakke. Denne koster ca 80 kroner. For disse pengene får du tilgang til 12 nye fonter, deriblant de vanlige Arial, Calibri, Verdana og Times New Roman. I tillegg får du de mindre brukte symbolfontene Webdings, og Wingdings 1-3.
Du kan droppe fontene og gå direkte til funksjonen for å opprette et nytt dokument. Da får du spørsmål om du vil installere OfficeSuite Pro. Denne koster 120 kroner, og gir deg mange muligheter for å jobbe med e-post, tekstdokumenter, regneark ogPowerPoint-presentasjoner.
Takker du nei til dette er OfficeSuite på Xperia Tablet Z redusert til en ren dokumentfremviser.
Prisen på nettet tatt i betraktning, mener vi en brukbar Office-pakke burde vært inkludert, slik den er på andre og rimeligere brett fra flere av konkurrentene. Du kan selvsagt velge bort helle OfficeSuite, og heller satse på en gratisversjon som Google Disk.
Sikkerhetsløsninger
Proffbrukere som stiller krav til sikkerhetsløsninger kan merke seg at brettet lar seg fjernadministrere. Innholdet kan krypteres og brettet kan kjøre sikkerhetssertifikater. Bedrifter kan pålegge brukeren en sikkerhetspolicy for å få tilgang til bedriftsinterne tjenester.
Som bruker kan du spore et tapt brett via en nettside, og du kan sende kommandoer som låser eller sletter brettet.
Xperia Tablet Z har Ir-sender og kan brukes som en universell fjernkontroll. Programmet som følger med gjør at det er lett å finne innstillinger som virker til utstyret du vil kontrollere. Rekkevidden på Ir-senderen er god. Vi hadde i alle fall ingen problemer med å styre en TV fra 10 meter avstand. De fleste sitter antakelig nærmere TV-en hjemme enn dette.
Av andre nyttefunksjoner kan nevnes Chrome, Androids egen nettleser, som her er installert side om side med den «gamle» WebKit-leseren i Android. Nettleserne fungerer bra, og hvilken av dem som er best avhenger mye av dine preferanser.
Omvei til Flash
Brettet mangler støtte for Flash, og det gjør at det er en del tjenester du ikke kan benytte. For eksempel er studenter ved Universitetet i Oslo avskåret fra å følge forelesninger som er lagret på Universitetets server i Flash-format (streaming fra forelesningene). En del nett-TV-tjenester vil heller ikke virke på nettbrett uten Flash.
Du kan omgå problemet ved å installere nettleseren Firefox, og deretter en Flash-spiller som du kan laste ned fra Internett. Da får du ikke mindre enn tre nettlesere på brettet, men til gjengjeld kan du nyttiggjøre deg Flash-basert innhold. Versjonen vi brukte var 11.1.115.47 fra xda-developers.
Her er også notater, kalkulator og en funksjon som lar deg ta sikkerhetskopi av nettbrettet til et minnekort. Navigasjonsløsningen på brettet er levert av Wise Pilot, og krever en lisens som koster rundt 150 kroner i året, eller 12 kroner dagen om du velger dagslisens.
Navigasjon
GPS-en er rask og presis, og har støtte for Glonass.
Merk deg at dette er at Android-brett. Det betyr at du strengt tatt ikke trenger å bruke penger på WisePilot, ettersom du allerede har tilgang til gratis navigasjon fra Google. Fordelen med en lisens er at du kan laste ned kart på brettet, så du ikke er avhengig av nettforbindelse for å finne frem. Dette er særlig nyttig om du kjører på steder der du må roame (bruke et fremmed mobilnett).
Underholdning
Et nettbrett er en underholdningssentral, og med sine interesser i spill, film og musikkbransjen har Sony de beste forutsetninger for å skape en komplett underholdningsopplevelse på Xperia Tablet Z.
Tilleggstjenester du må vente på
Men Sony sliter åpenbart med å få konsernets mange underselskaper til å trekke i samme retning. Spillopplevelsen på Xperia Tablet Z er god, men den er ikke den samme som du får på PSP eller PS3, selv om brettet er såkalt PlayStation-sertifisert og har tjenester samlet under paraplyen Sony Entertainment Network.
Sonys applikasjon PSM (PlayStation Mobile) virker ikke i Norge. Du kan likevel spille spill på brettet, men du må klare deg uten spilltjenesten Sony leverer en del andre steder.
Sonys egen musikkstreaming
Music Unlimited minner om Spotify. Prisen er 90 kroner per måned, og du kan spille musikken din på en rekke ulike enheter, også iPhone og PC. Du kan dele informasjon om hva du spiller på Facebook, og den tekniske kvaliteten på lydstrømmen er god.
Den «gamle» musikktjenesten Play Now er også installert på vårt testbrett. Her kan du kjøpe musikk og annet innhold fra Sonys nettbutikk.
Videotjenesten på brettet heter Video Unlimited. Når vi starter denne får vi en feilmelding som sier at vi ikke er på nett. Det er ikke bare en feilmelding, men også en feil melding. Vi er nemlig på nett både via Wi-Fi og 3G når denne meldingen dukker opp.
Walkman
Lagrer du musikken din på brettet, kan den spilles av i Sonys Walkman-app, eller i Googles Play Music. Begge musikkspillerne leverer bra lyd, men i Walkman-spilleren har du flere muligheter for individuell tilpasning. Blant annet kan du aktivere Clear Audio+, som er en lydforbedringsfunksjon.
Alternativt kan du åpne en equalizer der du i tillegg til å kunne fremheve eller dempe enkelte frekvensområder, også kan starte og stoppe hodetelefon- og høyttalerinnstillinger.
Men brettet mangler støtte for aptX, som gir bedre lyd ved overføring til aptX-kompatible bluetooth-hodetelefoner.
Kamera
Kameraet på Xperia Tablet Z er bedre enn på de fleste andre nettbrett. Det tar bilder med 8,1 megapiksler oppløsning, og kan filme i HD. Det med HD-filming må du ta med en klype salt, for selv om det er mange punkter på bildesensoren, blir videobildene på langt nær så høyoppløste som HD-standarden legger opp til.
Her får hard komprimering ta sin del av skylden.
Et ankepunkt mot kameraet er at det mangler fotolys. Ellers finner du de samme funksjonene som på Xperia Z, med «fremragende auto», HDR, panorama, scenevalg, bildeeffekter, seriefotografering og mer. Nederst på denne siden kan du se noen bilder vi har tatt med brettet.
Xperia Tablet Z har også et frontkamera du kan bruke når du er på Skype, eller om du vil ta selvportrett. Dette kameraet har en oppløsning på 2,2 megapiksler, og også dette kan gjøre opptak i full HD (1080p).
Brettet har ellers disse kamerafunksjonene:
- 16x digital zoom
- Forsidekamera for videoanrop
- HD-videoopptak (1080p)
- Exmor R™ for mobile image sensor
- HDR for både bilder og videoopptak
- Kontinuerlig bildeserie-modus
- Motivgjenkjenning
- Sweep Panorama
- Smilregistrering
- Ansiktsgjenkjenning
- Berøringsfokus
- Superior Auto
Skjermen kommer til sin rett
Skjermen på brettet har vi omtalt flere ganger allerede, men vi kommer ikke utenom å nevne den igjen. Vi har nemlig testet hvordan det er å se film på brettet. Setter du brettet i flymodus har du batteri nok til at du kan se film i nesten 10 timer sammenhengende uten å måtte lade.
Formatstøtten er det ikke noe å utsette på. Alle filene vi la inn på brettet lot seg spille av. Bildeforbedringen (Bravia Engine) sørger for at også eldre filmer ser litt friskere ut i fargene. Forskjellen på å se film med og uten Bravia aktivert, er betydelig.
Nederst på hjemmeskjermen på brettet finnes det to små ikoner. Det ene er snarvei til noen praktiske verktøy, som kalkulator, tidsur, notater og opptaker. I tillegg kan du åpne klippbehandling, nettleser og fjernkontroll herfra. Fjernkontrollen kan også startes direkte fra det andre av de to ikonene nede på startskjermen.
Universalfjernkontroll
Brettet har en Ir-sender, og ved hjelp av denne kan du kontrollere ulike apparater som bruker Ir-styring. Du finner enkelt frem til apparatene som skal styres via en app på brettet.
Har du en TV fra Sony kan du også overføre bildet fra brettet til TV-en ved å føre brettet mot fjernkontrollen. Når fjernkontrollen oppdager brettets NFC-brikke, sørger den for at resten går automatisk. Foreløpig er det svært få TV-er som støtter funksjonen. Men du kan også overføre innhold via DLNA, og på den måten spille av bilder og videoer trådløst på en hel rekke TV-apparater. Innholdet kan også overføres via PlayStation3.
Det er tilsynelatende ingen HDMI-utgang på brettet. Men ved hjelp av en liten adapter kan du koble HDMI-kabelen til brettets MicroUSB-port, som støtter MHL.
Her kan du se noen bilder vi har tatt med kameraet på Sony Xperia Tablet Z. Klikker du på bildene kan du se dem i original størrelse.
Konklusjon
Sony Xperia Tablet Z er et løvtynt nettbrett som veier under en halv kilo. Skjermen måler 10,1 tommer og har 1200 x 1920 piksler. Det gjør skjermen sylskarp. I tillegg har brettet Sony Bravia Engine, en teknologi som forbedrer dårlige bilder betraktelig.
Kombinasjonen av stilig design og ypperlige komponenter gjør dette til et nettbrett som blir lagt merke til. At det i tillegg er vanntett tar vi som en solid bonus.
Et superbrett
Sony har foreløpig ikke hatt suksess med sine Android-brett. Etter noen år i skyggen av Samsung og Apple, har Sony tatt noen grep for å komme frem i lyset. Etter det Amobil.no erfarer har Sony valgt å droppe noen av sine tidligere utviklingspartnere for å satse på et helt egenutviklet nettbrett.
Det første du legger merke til er den minimalistiske designen.
Fronten er kvadratisk uten en eneste tast, og glasset går helt ut til kantene. Baksiden er en eneste flate. De eneste detaljene du finner her er den lille kameralinsen, et nesten usynlig merke som viser at brettet har NFC-støtte, og Xperialogoen. Logoen er trykket med beskjedne bokstaver midt på baksiden.
Standardlader
Xperia Tablet Zhar ingen synlige kontakter eller porter. Disse er skjult av luker som også hindrer vann og støv i å trenge inn. Vi liker at brettet har standard MicroUSB-kontakt for lading og overføring av data. Det betyr at du kan bruke den samme laderen på mobilen og på brettet, såfremt du har en mobiltelefon uten eplelogo.
Vi opplever den spesielle designen som en kjærkommen variasjon i en produktgruppe der mye ser temmelig likt ut.
Xperia Tablet Z har en råsterk prosessor med fire kjerner og klokkefrekvens på 1,5GHz.
Operativsystemet er Android 4.1 (Jelly Bean) som skal kunne oppgraderes til Android 4.2. Med 2 GHz arbeidsminne kan du pøse på med arbeidsoppgaver uten at Xperia Tablet Z ser ut til å la seg affisere av det. Dette er rett og slett et knallsterkt androidbrett. Den lave vekten gjør brettet behagelig å bruke, og du kan lese e-bøker, se film eller spille spill i lang tid uten at brettet blir ubehagelig tungt å holde.
Mange koblingsmuligheter
Har du en TV fra Sony kan bildet fra nettbrettet overføres til TV-en ved en enkel berøring med fjernkontrollen. Brettet har NFC, og den samme berøringsteknologien kan brukes også til andre ting. Blant annet brukes dette til sammenkobling over Bluetooth, sikkerhetskopiering til Sony Personal Content Station (tilleggsutstyr) og deling av innhold mellom nettbrett, mobil eller PC med NFC.
Skal du se film på nettbrettet, kan Sony Xperia Tablet Z vise filmer i full HD uten at du mister et eneste bildepunkt. Ikke bare det, i mange tilfeller vil bildet også bli bedre enn det du er vant til fra TV-en i stua hjemme. Årsaken er at brettet har Sonys Bravia-teknologi som forbedrer filmen bilde for bilde. Formatstøtten er god, enten du vil se film eller spille musikk på brettet. I tillegg kan du abonnere på musikktjenesten Music Unlimited, eller se filmer og TV-serier fra Sony Video Unlimited.
Et kostbart nettbrett
Det viktigste ankepunktet mot Sony Xperia Tablet Z er prisen. Med plass for SIM-kort koster Xperia Tablet Z omtrent 5000 kroner. Uten SIM-kort (kun Wi-Fi) er brettet rundt 1000 kroner billigere. Du kan få et helt greit nettbrett til halve prisen. Men skal du ha det beste nettbrettet på markedet akkurat nå, er det Sony Xperia Tablet Z du skal ha.
Et annet brett du kan vurdere er Samsung Galaxy Note 10.1. Dette har ikke like god skjerm, og støtter heller ikke 4G. Til gjengjeld har det en pennefunksjon som gjør det mulig å skrive, tegne eller male på brettet på en måte som føles overraskende naturlig. Samsungbrettet har ikke like kraftig maskinvare, men i praktisk bruk oppleves det heller ikke som noen sinke.
Liker du grensesnittet på iPhone bedre enn du liker grensesnittet på en Android-mobil, er det kanskje like greit å holde seg til Apple også på nettbrett. 4. generasjon iPad har en fantastisk skjerm og et svært godt brukergrensesnitt. Prisen er på 16 GB-varianten ligger noe under prisen på Xperia Tablet Z.
Men iPad har ikke de samme mulighetene for tilpasninger i brukergrensesnittet, og det har store begrensinger i forhold til utveksling av filer. Kameraet kan heller ikke måle seg med det du finner i Xperia Tablet Z.