Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPebble 301RD

Den snikende følelsen av å ha blitt lurt

Vi har testet kickstarterklokken Pebble 301RD. Elretur neste.

Pebble

Smartklokken Pebble har fått mye omtale på nett. En av grunnene kan være at dette startet som et kickstarter-prosjekt. Det betyr at klokken er blitt til som et spleiselag, ved hjelp av et nettsamfunn som ikke bare har hjulpet utviklerne økonomisk, men også sørget for å hausse opp produktet frem til lansering.

Ingen wow-faktor

Plasten er ujevn og får klokken til å se ut som en billig leke.

Vi har hatt Pebble i redaksjonen en stund, og etter at den første nysgjerrigheten la seg har det ikke akkurat vært slåsskamp om å få lov til å teste den. Men noen må alltid trekke det korteste strået, og denne gang havnet dingsen på mitt skrivebord.

Mitt første inntrykk av Pebble er at den er stygg som juling. OK, jeg kan teste den, men må jeg gå med den også? Ikke at jeg er så forfengelig, men jeg går heller med hvite tennissokker til den sorte dressen enn å vise meg på offentlige steder med denne plastkladden spent fast på lanken.

Klokken har en sort rem av plast. Den er grei nok. Men så var det klokkehuset, da. Det er rødt. Ikke sånn stilig rødfarge som på en Ferrari eller en aldrende brannbil. Mer som en skinnende rød legokloss som har ligget for lenge i sola og blitt ujevn i overflaten. Du kan vinne penere smykker i lykkeposene på tivoli. Klokken finnes også i sort eller hvitt.

Styres med taster

Ladekontakten er proprietær.

På høyre side er det tre sorte plastknapper. Gudene må vite hvorfor knappene er så store - hvor mange har egentlig behov for å kunne betjene klokken med boksehansker på?

En magnet holder kabelen på plass ved lading.

Tilsvarende er det en diger knapp på venstre side. Under denne er det fire runde metallfelt. De to i midten er ladekontakter, mens de andre er der for at magnetene i ladepluggen skal ha noe å henge fast på. Klokka er nemlig utstyrt med en proprietær ladeløsning.

Selv om klokken er stygg, fungerer løsningen med de digre knappene overraskende bra. Tasten i midten er en valgtast som gir deg en menyliste. Tasten oppe lar deg bla opp i listen, mens tasten nederst lar deg bla ned. Når du er kommet dit du vil være, bekrefter du med tasten i midten.

Tasten på motsatt side tar deg ett steg tilbake. Enkelt og greit.

Stusselig skjerm

Skjermen er liten og kjedelig.

Så var det skjermen, da. En grå og stusselig liten skjerm som minner om den du så på Casio-digitalklokkene som dukket opp på 70-tallet en gang. Skjermen på Pebble er liten og trang. Ikke er den trykkfølsom heller. Teknovidunderet Pebble 301RD reagerer verken på trykk eller strøk.

Skjermen bruker en teknologi som kalles e-papir. Dette er ikke det samme som elektronisk blekk, som brukes i mange lesebrett. I stedet er det en LCD-teknologi med raskere oppdatering, noe som gjør det mulig å kjøre animasjoner på skjermen. Men bare i sort/grått. Og bare med 124 x 168 piksler. Fordelene med skjermen er at den bruker lite strøm, og at den er lettlest i skarpt lys.

Det får være nok om designen.

Smarte funksjoner

Pebble er en billig og svært enkel plastklokke, men den er også mer. Den kan kobles til en mobiltelefon med Android eller iOS via Bluetooth, og sende meldinger til klokkeskjermen. Du kan se hvem som ringer til mobilen din, lese SMS, og styre musikkspilleren.

For at dette skal virke må du ha en app på mobilen. Denne leser innholdet på telefonen din, og sender relevant informasjon videre til klokkeskjermen.

Appen gir deg også mulighet for å bytte ut klokkeskiven med alternative måter å vise tiden på. Her har utviklerne utvist kreativitet, og du kan velge mellom alt fra klokker med visere til binærklokker med tall eller symboler.

Sosiale medier

Du velger selv hvilke kilder du vil hente informasjon fra.

Klokken kan også settes opp til å vise Twitter eller Facebook-meldinger fra telefonen.

Det er kommet en del nye apper som du kan laste inn på telefonen for å gi klokken enda mer funksjonalitet. Her er værvarsel, apper som kan svare på tekstmeldinger med forhåndsbestemt tekst, nummersender som lar deg ringe ut ved å velge kontakt på klokken, kalender, sykkelmonitor, fjernutløser til mobilkameraet, stoppeklokke, treningsapp, RSS-leser, nedtelling, nødvarsel og mye mer.

Kalenderen kan imidlertid ikke vise avtaler. Det forteller bare hvilken dag det er i dag, og lar deg bla måned for måned om du vil vite hvilken ukedag en spesiell dato faller på.

Det økende tilfanget av mer eller mindre smarte apper gjør at vi kan se at noen sikkert vil ha nytte av Pebble.

Fjernkontroll for mobilen

Du kan bruke klokken som en fjernkontroll til mange av funksjonene på smartmobilen din, men det er ikke alltid det fungerer slik du kanskje ønsker. De ulike appene sloss nemlig om ressursene, og det kan være nødvendig å stenge av en funksjon i den ene appen, for at den skal virke i den andre.

Skal du styre musikken fra klokka, må du først velge hvilken av musikk-appene du skal bruke. Klokka virker med VLC, Music Unlimited, Spotify, Wimp og Netflix, i tillegg til de fleste andre programmer som kan spille av lyd.

På vår Galaxy Note 3 fikk vi i tillegg beskjed om at klokka ikke ville vise meldinger, med mindre vi skrudde av noen av funksjonene på telefonen, som kontroll med gester og forhåndsvisning av innhold i mapper ved å la fingeren sveve like over skjermen.

Appstore-app

Det er kommet en appstore for Pebble-apper, i skrivende stund med 55 apper, 2900 klokkefronter og 79 tilbehør som lar deg sette farger på klokken eller tastene. Denne appbutikken er også en app, og du laster den ned til mobilen fra Google Play eller Apples App Store.

De fleste appene handler om å gi klokken funksjoner som er knyttet til meldinger eller klokke, men du kan også få dagens sitat, eller forslag til hvordan du kan sprite opp sex-livet med ulike øvelser under akten.

Nå vil nok en del av de som skaffer seg en Pebble være geeks som er mer opptatt av å leke med klokka enn med kjæresten. Da er det godt å vite at du kan spille klassikeren «Snakes» på Pebble.

For dyr i forhold til konkurrentene

Klokken må først kobles til en mobil via USB. Pebble støtter både BT 2.1 og BT 4.0.

Alt i alt opplever vi Pebble som et hendig mobiltilbehør med litt for liten skjerm. Den har et batteri som gir en brukstid på cirka en uke mellom hver gang den må lades. Pebble 301RD konkurrerer i samme klasse som Sony SmartWatch 2 og Samsung Galaxy Gear.

Den er billigere, og kan også brukes med iPhone. Men ellers er den enklere enn disse, enten det gjelder skjerm, funksjonalitet eller teknologi.

Men den er smartere enn Burg 15, men det skal virkelig ikke så mye til. Burg 15 er kanskje ikke det stiligste du kan eie, men sammenliknet med Pebble-klokka ser den riktig så bra ut. Dessuten er Burg-klokken en mobiltelefon med SIM-kort og det hele.

Med tanke på at Pebble koster mer enn Sony SmartWatch 2 må du enten handle i villfarelse, lide av kognitiv svikt, eller eie en iPhone for i det hele tatt å vurdere Pebble 301RD som et alternativ.

Vil du ha en litt bedre smartklokke?
Få med deg testen av Sony Smartwatch 2!

annonse