Til hovedinnhold

– Dette er verdens mest avanserte trenings­computer

GPS-klokken Polar V800 måler aktiviteten din 24 timer i døgnet. Med fremtidig programvare vil den kanskje kunne kobles til mobilen.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Det er snart et par år siden Polar kom med sin forrige pulsklokke med innebygget GPS; Polar RC3 GPS. Nå har Polar lansert neste generasjon treningsklokke, Polar V800. De hevder den skal være verdens mest avanserte treningscomputer.

Les testen av Polar RC3 GPS her »

Om den virkelig er det, skal vi ikke si for skråsikkert – men det er ingen tvil om at det har skjedd ganske mye siden forrige generasjon.

Polar V800 har fått funksjoner vi kjenner fra aktivitetsarmbånd som for eksempel Fitbit og Polar Loop, som at den logger aktiviteten din døgnet rundt. På en pressekonferanse i Oslo kunne produktspesialist Petter Andersen i Polar Norge fortelle at klokken vil kunne få nye funksjoner via fremtidige programvareoppdatering – og at det kan tenkes at den også vil kunne få funksjoner som for eksempel SMS-varsling og mulighet for styring av musikken som spiller på mobiltelefonen. Selv om Polar V800 kanskje ikke kan omtales som en smartklokke på linje med for eksempel Samsung Gear 2, er det ingen tvil om at Polar har hatt et halvt øye på hva som skjer innenfor smartklokker og aktivitetsarmbånd når de har utviklet dette produktet.

Klokken er bygget i aluminium og rustfritt stål, med gummireim. Glasset er ripesikkert Gorilla Glass.

Foto: Polar

Skal aldri tas av

Den kanskje viktigste nye funksjonen i Polars nye flaggskip er at klokken skal bæres på døgnet rundt, og dermed registrerer alle hverdagsaktiviteter og søvn mens du har den på deg. Denne informasjonen brukes i kombinasjon med informasjon om treningsbelastning for å kunne gi enda mer korrekt informasjon om behovet for restitusjon etter trening.

Klokken støtter flere idretter, som løping, sykling, ski og svømming. I motsetning til RC3 GPS er klokken helt vanntett, slik at du skal kunne bruke den helt ned til 30 meters dyp. Med den medfølgende H7-pulssensoren kan du til og med måle pulsen din mens du svømmer.

Polar har for øvrig med V800 gått over til Bluetooth Smart (4.0 Low Energy) som standard for alt utstyr som skal kobles til, i stedet for å bruke sine egne proprietære pulsmålere. H7-pulsmåleren støtter både Bluetooth (2,4 GHz) og overføring på 5 KHz, og fungerer også med mye av utstyret som brukes på treningssentere. I tillegg til pulssensoren får du også kjøpt skrittsensor, tråkkfrekvenssensor for sykler, samt et pedalsett som måler effekt i watt når du er ute og sykler. Alle disse enhetene baserer seg også på Bluetooth.

Foto: Polar

Synkroniseres mot web og app

Klokken synkroniseres enten mot PC-en via programmet Polar FlowSync, eller du kan synkronisere den mot Polar Flow-appen på mobiltelefonen. Denne appen finnes foreløpig kun for iPhone.

– En Android-versjon av appen skal ikke være så veldig langt unna, fortalte Petter Andersen i Polar.

Via Flow-appen eller nettsidene får du oversikt over alle aktivitetene dine, og du vil også få informasjon om hvorvidt du trener for mye eller for lite. Polar Flow-tjenesten er også et nettsamfunn hvor du kan dele prestasjoner med venner.

Avanserte funksjoner

Polar Norge gjorde under presselanseringen et stort poeng ut av at V800 er en avansert pulsklokke som skal tilfredsstille kravene til selv toppidrettsutøvere, selv om klokken også kan brukes av ivrige mosjonister som trener få ganger i uken. De hadde derfor fått inn sportssjef i Norges Triathlonforbund, Arild Tveiten, til å fortelle om hvordan det norske triathlonlandslaget kan bruke V800 i forbindelse med trening. På toppnivå er det svært viktig å styre intensiteten av øktene for å oppnå best mulig treningseffekt.

– Vi bruker puls, laktat, pace, watt og subjektiv følelse for å styre treningen. Men pulsmåling er det aller viktigste, fortalte Tveiten.

I tillegg til de vanlige pulsklokkefunksjonen, har V800 også innebygget barometer som måler høyde over havet. Klokken har funksjoner som gir informasjon om kondisjonen din og «løpsøkonomi», samt at det er en såkalt ortostatisk test som måler hvor god form du er i. Dette gjøres ved at du først måler pulsen mens du ligger, og så mens du står. Ved å analysere disse dataene, vil klokken ifølge Polar kunne gi deg en mye bedre indikasjon på hvordan dagsformen din er – slik at treningen kan tilpasses. Funksjonen «Smart Calories» skal gi mer nøyaktig kaloritelling, ved å ta hensyn til både individuell informasjon om deg selv og aktivitetsnivået ditt.

Batteritiden er oppgitt til 14 timer trening med beste nøyaktighet på GPS-en, men man kan få opptil 50 timer hvis man bruker en strømsparemodus som gir litt dårligere presisjon på GPSen. Bruker du V800 bare som klokke med aktivitetssporing skal batteriet vare i 30 dager.

Vi har nettopp fått inn Polar V800 til test, og kommer tilbake med en grundig test på et senere tidspunkt.

Veiledende pris er oppgitt til 4 399 kroner, og klokken skal komme i norske butikker rundt 1. juni. I første omgang i svart, men i august kommer det også en blå modell. På Prisguide.no kan du sette opp prisvarsel, og få beskjed når klokken kommer i butikkene.

Er V800 for dyr? Vi mener Polar RC3 GPS fortsatt er en svært god treningsklokke:
Les testen av Polar RC3 GPS her »

Få også med deg vår samletest av enkle treningsarmbånd »

annonse