Til hovedinnhold
TestSony SmartWatch 2

Klokken som ringer for deg

Sony har lang fartstid med klokkedingser til mobilen. Det bærer SmartWatch 2 preg av.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Sonys SmartWatch 2 er et digitalt armbåndsur med Android operativsystem. Det kommuniserer med en smartmobil via Bluetooth, men har ikke støtte for lyd eller strømming. SmartWatch 2 har heller ikke noe kamera, slik du finner på Samsung Galaxy Gear.

Firkantet klokke

Designen er det delte meninger om. Klokken er tilnærmet kvadratisk, 41 x 42 mm, med en tykkelse på 9 mm. Fronten er sort, og det samme er chassiset. Men mot skjermen er kanten skåret på skrå, så en smal stripe av blankt metall er synlig. Denne detaljen avslører at det sorte klokkehuset faktisk er av metall (aluminium), og gir klokken et mer eksklusivt preg.

På høyre side, der tradisjonelle mekaniske armbåndsur har opptrekkeren, sitter den samme sirkelformede sølvfargede tasten som på Sonys nye Xperia-mobiler. Og i likhet med telefonene er også klokken vanntett.

Støtter standard mobillader

Sølvtasten kjenner vi fra Sonys mest eksklusive mobiltelefoner.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På venstre side av klokken er det en liten luke som skjuler MicroUSB-kontakten. I motsetning til Samsung Galaxy Gear, kan Sony SwartWatch 2 lades direkte med en vanlig mobillader.

Remmen på SmartWatch 2 er av sort silikon. Andre farger kan også kjøpes, og det er mulig å skifte ut remmen med en lenke, eller annen standard rem med 24 mm innfesting.

Grei, men liten skjerm

SmartWatch 2 føles ikke ubehagelig diger på armen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen på Galaxy Gear er 1,6 tommer diagonalt. Her brukes en transrefleksiv LCD-skjerm med 220 x 176 punkter. Skjermen er med andre ord en anelse mindre enn på Galaxy Gear. Samsung har valgt å bruke AMOLED på sin smartklokke, og det gir i de aller fleste situasjoner et skarpere og bedre bilde.

Men transrefleksiv LCD har også noen fordeler. Blant annet kan skjermen være på, mens bakgrunnsbelysningen er av. Dermed kan du se hva klokken er uten å måtte vekke skjermen først. Det vil si – om det er mørkt, må du naturligvis skru på bakgrunnsbelysningen. Men ellers reflekteres omgivelseslyset mot panelet under krystallene, så du kan se viserne. Skjermen er også godt lesbar i sollys.

Bruken av transreflektiv skjerm er også med på å strekke batteritiden. Ved normal bruk holder batteriet i tre fire dager, eller om lag det dobbelte av hva du får med Samsung Galaxy Gear.

Enkelt Android-grensesnitt

Grensesnittet er gjenkjennelig.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brukergrensesnittet på Sony SmartWatch 2 er ikke helt ulikt det du har på mobilen. Under skjermen har du tre ikoner som representerer virtuelle taster, nesten som de du har nederst på Xperia-mobilene. Det er en tilbaketast, en tast som tar deg til startskjermen, og en tast som åpner menyvalg.

Bakgrunnsbelysningen må være aktivert for at tastene skal virke. I praksis betyr det at du først må trykke en gang på den sølvfargede tasten på høyre side av klokka. Deretter kan du betjene klokka omtrent som du betjener telefonen.

Det er selvsagt ikke plass til like mange ikoner på klokkeskjermen som på mobilen, og du har heller ikke hjemmeskjermer med widgets på. I stedet kommer du rett til ikonene for apper. Hvert skjermbilde kan vise seks ikoner, og du manøvrerer deg gjennom appsamlingen din ved å bla fra side til side. Appene åpner du ved å berøre ikonene på skjermen.

Legg til apper via mobilen

Det er ingen app-butikk på klokka. I stedet laster du ned klokkeprogrammene til telefonen du bruker med klokka. I skrivende stund er det 250 apper å velge mellom, og det vil bli for omfattende å komme inn på hva alle disse gjør her.

Vi kan kort nevne at du finner mange ulike klokke-apper, kalender, kalkulator, navigasjon, enkle spill som Snake, en app som lar deg bruke klokka som søker og fjernkontroll til kameraet på telefonen (koster 18 kroner), påminnelser, bildespill, binærklokke, musikkspiller, biorytme, filutforsker, sosiale medier, forskjellige kontrollpanel-apper som skrur av eller på ulike funksjoner på mobilen, språkkurs, og mye mer. Her finnes også en nettleser, men særlig hensiktsmessig er den ikke.

Medfølgende apper

Om du ikke laster inn egne apper, har klokken likevel flere funksjoner du kan ha nytte av. Den vil vise deg tekstmeldinger, innkommende e-post, varsle om tapte anrop og la deg foreta samtalehåndtering, som å svare, legge på, justere volum, dempe lyd, og så videre. Dette er særlig praktisk om du bruker klokken og telefonen i kombinasjon med et håndfrisett, eller med hodetelefoner.

Du kan også lese meldinger som kommer på Facebook, Gmail og Twitter, kontrollere musikkspilleren, sjekke kalenderen og se bilder du har på mobiltelefonen.

Enkel å koble til

Tilkobling til mobiltelefon er svært enkelt. Du kan enten gjøre det manuelt ved å åpne innstillingsmenyen og koble deg til telefonen på tradisjonell måte, eller du kan rett og slett bare holde klokka mot telefonen med NFC aktivert. Da finner enhetene hverandre og kobler sammen automatisk.

Du er heller ikke avhengig av å ha en spesiell smartmobil for å ha glede av SmartWatch 2. Den kan kobles opp mot alle Android-mobiler som har Android 4.0 eller nyere (Ice Cream Sandwich, Jellybean eller Kitkat). Men for at alle apper skal fungere optimalt vil du trenge en Sony-mobil.

Varsler hendelser

Ved innkommende meldinger gir klokken fra seg en vibrasjon. Det er ingen piping eller plingplong, men vibrasjonen er såpass kraftig at den nok kan være generende i enkelte sammenhenger. Men vibrasjonen kan også skrus av i klokkeinnstillingene. Husk bare å skru den på igjen når situasjonen tillater det. Ellers risikerer du å gå glipp av de varslene klokken gir.

Å varsle hendelser er muligens klokkens viktigste oppgave. Vi har allerede nevnt at du kan lese innkommende e-post, men vi skal ikke legge skjul på at du ikke får med deg så veldig mye av teksten før du må over på mobilen for å lese resten.

Tredje forsøk

Sony har laget to liknende produkter tidligere, slik at dagens modell er en tredjegenerasjons mobilklokke. Det merkes på den måten at designen er forbedret i forhold til de to foregående modellene LiveView og SmartWatch. Dagens modell har en klokkerem som kan byttes ut, og selve klokkehuset er i metall og ser solid ut. Men det er relativt bred kant mellom skjermen og frontens ytterkant.

Det betyr at Sony nok kunne ha fått plass til en litt større skjerm, noe produktet hadde stått seg på.

Fremdeles et stykke å gå

For å få appene til å virke slik du forventer, må du inn i en meny på telefonen. Det er ikke en egen app for innstillinger på SmartWatch, slik det er for Galaxy Gear. Men innstillingene når du raskt fra meldingsfeltet du kan trekke ned fra toppen av telefonen. Når telefonen er koblet til klokken, dukker det opp et klokkeikon, og ved å trykke på dette får du frem innstillingsmenyene du trenger.

Det er med andre ord ikke helt intuitivt. Når SmartWatch sier du må logge deg inn på Facebook på mobilen for at Facebook-appen på SmartWatch skal virke, kan det være frusterende når du går til Facebook på mobilen og ser at du allerede er innlogget. Men du må altså koble klokkeappen til mobilappen i den litt for skjulte innstillingsmenyen på mobilen.

Når det er gjort vil de siste 30 nyhetsoppdateringene dukke opp på mobilen. Du kan velge hva som skal varsles, men også dette må du stille inn fra mobiltelefonen.

Litt for enkel musikk-app

Musikk-kontrollen imponerer ikke.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Litt mer frustrerende er det at vi ikke finner noen måte å få klokken til å styre musikken i Music Unlimited-appen. Starter vi denne appen på SmartWatch 2, får vi bare beskjed om å spille av musikken på telefonen. Her dukker det ikke opp andre alternativer i den nevnte innstillingsmenyen på mobiltelefonen. Men det finnes alternative musikkspillere, og den vanlige musikk-appen for Android lot seg styre fra SmartWatch 2. Vel – vi kunne i alle fall hoppe til neste låt, eller pause og starte opp igjen musikken.

Mye er bra

Vi liker at telefonen kan vise kart, men den er ikke veldig godt egnet for navigasjon. Alt i alt er dette en mobilklokke som løser noen enkle oppgaver, samtidig som den godt kunne vært litt mer strømlinjet i menyer og brukergrensesnitt. Prosessoren later heller ikke til å være overdimmensjonert. Innimellom går ting rett og slett litt tregt.

Vi liker at det er mange apper å velge mellom, selv om mye av det best kan beskrives som skrot. Vi liker at klokken ikke ser ut som en tykk og simpel barneleke, vi liker at den er vanntett, og vi liker at den kan lades med en vanlig lader. Vi liker at batteriet varer mer enn bare en dag eller to, og vi liker at SmartWatch 2 gir oss meldinger og beskjeder rett på håndleddet, så vi slipper å grave frem mobilen for å sjekke hva det gjelder hver gang den gir livstegn fra seg.

Ikke minst liker vi å kunne styre samtaler til håndfrisettet, slik at vi kan se hvem som ringer og velge hvordan vi skal respondere. Med den rette appen kan vi sågar avvise anropet med en hyggelig melding på SMS.

Men mest av alt liker vi at SmartWatch 2 ikke koster mer enn ca 1400 kroner. For mer er den heller ikke verdt.

Her kan du lese mer om konkurrenten, Samsung Galaxy Gear »

annonse