Til hovedinnhold

Er det på tide å skaffe seg en smartklokke?

Her er noen av fordelene, og ulempene, ved de nye dingsene.

Pebble
Den originale Pebble-klokken har e-papirskjerm, og dermed også forholdsvis god batteritid.Foto: Pebble

Smartklokker er i vinden om dagen – iallfall hos mobilprodusenter, medier og analytikere. Til tross for flere storlanseringer, og kjempesuksesser på spleiseportaler som Kickstarter og Indiegogo, kan det virke som om de potensielle brukerne er litt mer lunkne til kategorien.

Foreløpig er dette en produktgruppe helt i startgropen. Den bærer litt preg av at produsentene fortsatt ikke har funnet den virkelige suksessformelen, men som for alle nye produktkategorier handler det også litt om å bli kjent med hvilke nyttige egenskaper den kan tilføre.

Selv om det først er nå smartklokkene virker å ta av, har kategorien ulmet under overflaten i lange tider. Dermed har produktene allerede bygget inn en del bruksområder og muligheter.

Les også: Smartklokkene kommer

Sveitsiske Hyetis Crossbow er noe av det sprøeste på smartklokkemarkedet, med et kamera som knipser bilder i 41 megapiksler, og sveitsisk urverk. Dette er en av de dyreste smartklokkene du kan kjøpe, med en pris på rundt 8000 kroner.Foto: Hyetis

Varslinger

Den kanskje mest åpenbare funksjonen av dem alle, er varslinger om nye hendelser. Det varierer veldig hvordan dette gjøres fra klokke til klokke. Noen varsler bare om at noe har skjedd, mens andre kan vise deg deler av, eller hele, innholdet i hendelsen.

I sin aller enkleste form betyr dette lyd, og muligens vibrasjon, på armen når noe skjer på mobilen. Hvis du går glipp av de stadige varslingene på telefonen din, og heller sjekker skjermen på tilfeldige tidspunkt, vil du uansett vinne på å vite når noe faktisk har skjedd.

På høstparten i fjor dukket det opp statistikk om hvor ofte den gjengse mobilbruker sjekker mobilskjermen sin. Gjennomsnittsbrukeren sjekker mobilskjermen sin 110 ganger i løpet av en dag. Verstingene blant oss kan imidlertid komme opp mot 900 opplåsinger av mobilen i løpet av en dag.

De fleste smartklokker gir heldigvis mer enn bare den helt grunnleggende varslingen om at noe har skjedd. Får du e-post fra lister, eller stadige SMS-varslinger, er det ikke sikkert du vil låse opp telefonen din for alle varslinger.

Grunnleggende telefoni – på armen

Jo mer informasjon du får om varslingen, jo mer nærliggende er det å også kunne gjøre noe med den, rett fra håndleddet.

Enkelte smartklokker lar deg svare på meldinger rett fra klokken, mens andre lar deg ringe fra klokken. Noen få klokker har også fullverdig mobilfunksjonalitet, med SIM-kort og det hele. Enn så lenge virker det som om fokuset er aller størst på smartklokkene som fungerer som tilbehør, over en Bluetooth-forbindelse.

Samsung har for eksempel gjort et stort poeng av at du kan ringe med deres Galaxy Gear. At man som bruker ser en smule sprø ut, der man går rundt, snakkende til et håndledd, er en annen sak.

Sonys SmartWatch 2 lar deg forfatte meldinger i respons til varslingene den viser.

Apper

Virkelig spennende blir det ikke før vi kommer til appene. Sammen med den gode brukeropplevelsen iOS og Android har budt på, er apper noe av det viktigste som har drevet smarttelefonene inn i alles hender de siste årene.

Det fine med apper er at det er så mange av dem, og nesten uansett hvilket, lite, snodig, behov du måtte ha – fins det en app for det. Eller, "There's an app for that", som Apple ganske vellykket har gjentatt noen ganger.

Det er fortsatt litt for tidlig til at du kan forvente å finne en smartklokkeapp for alt du måtte ønske, men mengden innhold øker gradvis. Det fins relativt store entusiastmiljøer rundt enkelte av de viktigste klokkene.

Utvalget innhold for Pebble er for eksempel blitt så stort at produsenten nå har startet en egen appbutikk for det som nå har blitt en serie klokker.

Også rundt de mange av de andre produktene begynner det å dukke opp apper, som alternative tastaturvarianter, nettlesere og treningsapper.

Samsung Galaxy Gear har flott AMOLED-skjerm, og er en av få smartklokker med innebygget kamera.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Urskivene kan se voldsomt forskjellige ut - her er det Super Mario som holder orden på tiden.Foto: Skjermdump, Mypebblefaces.com

«Urskiver»

I grenselandet mellom apper og designtema ligger urskivene. Nesten alle smartklokker kommer med et utvalg egne urskiver, mens mange av dem også kan ta i mot urskiver som du laster ned fra nettet, eller egne appbutikker.

Urskivene er enkelt og greit ulike måter å vise klokka på. Blant kreative varianter vi har sett, er Super Mario-figurer som hopper opp i en klokkeboks, og bytter ut innholdet for hvert sekund, eller minutt. Enda snodigere varianter som binær tidsrepresentasjon, eller visning på andre kryptiske vis, er også blant tingene du kan velge for enkelte av klokkene.

I det mer nyttige hjørnet har du urskiver som gir deg klokkerepresentasjon med svært store tall, og god kontrast, slik at den blir lettere å lese av hvis du er litt svaksynt. For svaksynte er det imidlertid en ulempe at klokkene kan være vanskelige å bruke ellers, med de små skjermene. Like fullt – flere av dem koster ikke særlig mer enn et helt ordinært armbåndsur, så bare for store tall alene, kan det være verdt å vurdere enkelte av dem.

Andre urskiver igjen, pakker inn så mye data som overhodet mulig i visningen. Du kan få full værinformasjon, helt ned til et voldsomt detaljnivå, som regel hentet fra en av de store tjenestene, ofte Accuweather. Du kan ha forhåndsvisning av varsler tikkende forbi, samtidig med at klokke og kalenderinformasjon vises på skjermen.

Noen klokker lar deg mikse og sette sammen visningen på urskiven selv, omtrent slik du bygger opp en hjemmeskjerm på en Android-telefon, mens andre klokker krever ferdigutviklede urskiver som oppfører seg mer som et designtema, der alt er forhåndsvalgt av utvikleren.

Hva mer?

Flere av smartklokkene på markedet har innebygde akselerometere, slik at de kan fungere som skrittellere når du trener. Men, et felt som virker å utvikle seg omtrent like raskt som smartklokkene, er sensorer og trådløst tilbehør som kommuniserer med lavt strømforbruk.

Vi har alt sett Samsung ta konseptet et godt stykke ut, ved å bygge inn et kamera i klokkereimen til Galaxy Gear. Denne typen overraskelser vil vi nok bare se mer av i tiden som kommer.

Italienske I'm Watch ser ut som en flott klokke, men det er på papiret. I praksis fungerer den dessverre ikke så godt.Foto: I'm watch

Noen vil mer enn teknologien tillater

Samtidig er det ikke til å komme fra at en rekke av de mest avanserte klokkene i dag føles som dårlige kompromiss, der man rett og slett prøver å få til mer enn det teknologien vil tillate når produktet skal være så kompakt.

Da vi testet den italienske I'm Watch, for eksempel, fikk vi den aldri helt til å fungere, selv om den på papiret er et svært spennende produkt. På grunn av det innebygde kameraet kan Galaxy Gear få svært spennende funksjoner, som direkte oversettelse av tekst du peker på, men også her føles produktet litt tregt innimellom, og når ikke helt opp til brukeropplevelsen vi har blitt lært opp til å forvente, av blant andre Samsung selv.

Ser vi på de aller sprøeste variantene, fins det klokker som Neptune Pine, som egentlig slett ikke er en klokke, men snarere en veldig kompakt mobiltelefon til å feste på håndleddet. En kompakt mobiltelefon, er ikke det samme som en kompakt klokke – så Pine ser rett og slett enorm ut på håndleddet. Størrelsen gir likevel rom for kraftigere innmat, og dermed også en brukeropplevelse som faktisk er helt grei.

De enkleste fungerer best

Smartklokkene som virker å fungere best i dag, er de som ikke tøyer strikken for langt. Her finner vi produkter som Pebble, Sony SmartWatch 2 og Qualcomm Toq. Alle disse er forholdsvis enkle, men enkelheten gjør også at både brukeropplevelse og størrelse er på stell. Designmessig likner disse litt mer på klassiske klokker, enn flere av de andre modellene på markedet.

Felles for disse er også skjermer som krever svært lite strøm, slik at de ikke må lades daglig. Du slipper imidlertid ikke unna ladingen helt, så selv disse er det en del mer jobb å holde liv i, enn et vanlig armbåndsur.

I startgropen

Akkurat som da smarttelefonene først kom, tok det en tid å finne den riktige formelen, og det tok en tid før maskinvaren ble rask nok til å gjøre alt utviklerne ønsket på en fornuftig måte. I dag er det smartklokkene som ligger i den samme startgropen, og bare venter på at teknologien skal ta igjen ambisjonene.

Det er ikke dermed sagt at du ikke bør vurdere en. Det begynner å finnes et stort utvalg av disse klokkene, og innfallsvinklene er like forskjellige som brukerne som kan tenkes å kjøpe dem. Dermed finner du sannsynligvis en som vil passe ditt bruk. Med appstøtten på plass kan du iallfall regne med noe rom for tilpasninger ut over dette, selv om det foreløpig er uklart hvilken av klokkene som får den største utviklerskaren.

annonse