Test

LG Optimus Black

Design og brukervennlighet

LG Optimus Black skal ifølge produsenten ha den mest lyssterke skjermen på markedet. Med sin store skjerm og slanke kropp, samtidig som den er spekket med teknologi, er vi spente på hva LGs siste tilskudd til mobilverdenen har å by på.

Vi har tidligere testet storebroren Optimus 2X og den falt i særdeles god smak med sin lynraske prosessor og et hav av muligheter. Optimus Black koster ikke fullt så mye, men legger seg inn i den svært konkurransesterke 3000-kronersklassen. Klarer den å hamle opp med utfordrerne?

Stilren

Telefonen har en skjerm på hele fire tommer og da er som regel telefonen av en forholdsvis massiv størrelse. Dette er dog ikke tilfelle her. Der vi i de siste månedene har sett flere topptelefoner som har hatt en mer kurvet utforming og tykkelsen har variert fra 7 til 10 millimeter, er Optimus Black en nett telefon som er like tynn over alt.

Med sine slanke 9,2 millimeter og sin kullsvarte farge ser telefonen svært stilren ut. Den tynne utformingen gjør også at matchvekten til Optimus Black er på knappe 109 gram. Dette gjør at den ikke kjennes tung ut når du går med den i lommen.

Lysende skjerm

Vi kommer ikke utenom å snakke om den nye skjermen LG har laget for denne modellen. Selv påstår de at dette er markedets mest lyssterke skjerm, og at den vil hjelpe deg å se det du holder på med bedre, i for eksempel sterkt sollys. Vi har fått kikket på denne skjermen tidligere i år og har vært svært spente på å få teste den.

Vi fikk et lite sjokk da vi slo på telefonen for første gang. Lysstyrken LG har skrytt av er absolutt ikke noe å kimse av. Vi ble lettere blendet første gang vi slo på telefonen og, så dette lovet jo svært godt. Med sine fire tommer er det også mer enn nok plass på skjermen, og funksjoner som skriving, nettsurfing, filmtitting og lignende fungerer svært godt, men vi kommer tilbake til dette senere i testen.

Denne nye skjermteknologien har fått navnet NOVA og skal i tillegg til å være mer lyssterk enn konkurrentene, også spare deg for opptil 50 prosent når det kommer til strømforbruket. I realiteten er dette en LCD-skjerm med en teknologi som har fått tilnavnet IPS, eller In-Plane Switching. Denne skal gjøre at bildet blir rent og pent selv om du ser på skjermen fra en vinkel, da du sjelden ser rett på telefonen når du bruker den.

En ting vi merker oss med denne skjermen er at den er svært god når det kommer til å vise hvitfarge kontra andre LCD-skjermer. Dette i tillegg til at innsynsvinkelen er svært god, du kan nesten holde telefonen 90 grader bort fra deg og fortsatt se hva som står på skjermen.

Den lyssterke skjermen gjør seg svært godt i sollys, noe vi blir imponert over i forhold til mange av konkurrentene. Når det kommer til farge og kontrast er det fortsatt bedre skjermer på markedet. Super-AMOLED Plus-skjermen vi finner i Samsungs toppmodell Galaxy S II gir både bedre kontraster og bedre penere farger, men den kommer ikke i nærheten når vi snakker om lysstyrke.

Vi skal også huske på at skjermen på Optimus Black ikke er blant de mest høyoppløselige på markedet. Den kan fortsatt ikke matche skjermoppløsningen vi finner i telefoner som HTC Sensation eller iPhone 4. Den har samme oppløsning som svært mange av dagens bedre telefoner kommer med, så vi skulle ønske at de også hadde forbedret skjermen på dette punktet.

Alt i alt er skjermen i Optimus Black en av de bedre på markedet, men vi ville fortsatt ikke ofret de pene fargene vi får hos Super-AMOLED kontra lysstyrken vi finner hos Optimus Black. Til tross for dette er det veldig behagelig å alltid kunne lese hva som står på telefonen uansett hvor mye sol det er ute.

Utforming

LG Optimus Black har som sagt en svært pen og ren utforming, den ser ut som smarttelefon på alle måter og når det kommer til taster og utganger er det ingen store overraskelser.

Telefonen har ingen fysiske taster på forsiden, men fire berøringsfølsomme taster som ligger under skjermen. Disse er klassiske snarveistaster for Android-telefoner, altså en valgtast, en hjemtast, en tilbaketast og en søketast.

Ser vi på toppen av telefonen finner vi mulighet for å koble til vanlige øretelefoner, microUSB for lading og synkronisering, og en av/på-tast som også brukes for å låse skjermen. På høyre side av telefonen finner vi volumtastene for styring av volum under samtale, musikkavspilling og ringevolum.

I tillegg finner vi en ekstra tast her som LG har valgt å kalle for en G-tast. Denne kan brukes til ulike funksjoner sammen med at du rister på telefonen. Et eksempel på dette er at du kan, ved å holde inne denne tasten samtidig som du rister telefonen, komme inn på kameraet uten å måtte ta av tastelåsen. En fin liten tilleggsfunksjon. Du kan også bruke denne til å bytte sanger og ta i mot samtaler.

Android 2.2

Dessverre kommer Optimus Black kun med nest siste utgave av operativsystemet Android, nemlig versjon 2.2. Dette er litt skuffende med tanke på at de fleste nye Android-telefoner i dag kommer med den siste versjonen.

Utover dette er menysystemet raskt og enkelt å bruke. Du får tilgang til syv startskjermer som du kan endre på og gjøre mest mulig praktiske til ditt eget bruk. Det er blant annet en haug av wigets å teste ut, og mange av disse gjør jobben svært godt på den store skjermen.

I selve menyen får vi en alfabetisk rekke på alle applikasjonene som du kan scrolle deg igjennom. Nedlastede spill og applikasjoner legger seg i en egen gruppe helt nederst i menyen. Telefonen skal også få siste versjon av Android-systemet, men enn så lenge må du klare deg med forgjengeren.

Ikke norsk tastatur

Det er alltid litt uheldig at det ikke følger med norsk tastatur når du slår på en telefon. Nå har seg slik at Android Market er fullt av alternativer for det tastaturet som følger med. Vi byttet raskt ut det medfølgende tastaturet på grunn av mangelen på bokstavene æ,ø og å, og tastaturapplikasjoner som SwiftKey X og Scandinavian Keyboard kan trygt anbefales som erstattere.

Utover dette er skjermen svært responsiv og det er en smal sak å skrive lengre meldinger i et bra tempo. Skjermen er stor nok selv for de med litt større fingre, og det krever ikke store treningen før tekstmeldingene flyr ut av telefonen. Meldingene er også trådet, noe vi er blitt vant til å se de siste årene, og gjør at du enkelt og greit holde oversikt over tidligere samtaler.

Alt i alt har vi fått et godt førsteinntrykk av Optimus Black. Den ligger godt i hånden, ser veldig stilren ut og har en skjerm som virkelig setter en ny standard i lysstyrke. I tillegg er telefonen rask i menynavigeringen og alt går lekende lett.

I esken finner vi:

  • Batteri
  • Ladekabel for PC
  • Ladekontakt
  • 2 GB microSD-kort
  • Brukerhåndbok
  • Hodesett med mikrofon