På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
LG Optimus Black
Innhold
- Design og brukervennlighet
- Stilren
- Lysende skjerm
- Utforming
- Android 2.2
- Ikke norsk tastatur
- Teknologi og funksjoner
- Full fres på nett
- Ingen sinke
- Ny skjerm, middels batteri
- God som telefon
- Behagelig på nett
- Nok av programmer
- Multimedia
- God på musikk
- HD-spilling
- En god filmopplevelse
- Kamera
- Konklusjon
- Mye skjerm for pengene
- God på multimedia
- Enkel i bruk
- Reser på nett
- Savner Android 2.3
- Gjennomført design
- Alternativer
Design og brukervennlighet
LG Optimus Black skal ifølge produsenten ha den mest lyssterke skjermen på markedet. Med sin store skjerm og slanke kropp, samtidig som den er spekket med teknologi, er vi spente på hva LGs siste tilskudd til mobilverdenen har å by på.
Vi har tidligere testet storebroren Optimus 2X og den falt i særdeles god smak med sin lynraske prosessor og et hav av muligheter. Optimus Black koster ikke fullt så mye, men legger seg inn i den svært konkurransesterke 3000-kronersklassen. Klarer den å hamle opp med utfordrerne?
Stilren
Telefonen har en skjerm på hele fire tommer og da er som regel telefonen av en forholdsvis massiv størrelse. Dette er dog ikke tilfelle her. Der vi i de siste månedene har sett flere topptelefoner som har hatt en mer kurvet utforming og tykkelsen har variert fra 7 til 10 millimeter, er Optimus Black en nett telefon som er like tynn over alt.
Med sine slanke 9,2 millimeter og sin kullsvarte farge ser telefonen svært stilren ut. Den tynne utformingen gjør også at matchvekten til Optimus Black er på knappe 109 gram. Dette gjør at den ikke kjennes tung ut når du går med den i lommen.
Lysende skjerm
Vi kommer ikke utenom å snakke om den nye skjermen LG har laget for denne modellen. Selv påstår de at dette er markedets mest lyssterke skjerm, og at den vil hjelpe deg å se det du holder på med bedre, i for eksempel sterkt sollys. Vi har fått kikket på denne skjermen tidligere i år og har vært svært spente på å få teste den.
Vi fikk et lite sjokk da vi slo på telefonen for første gang. Lysstyrken LG har skrytt av er absolutt ikke noe å kimse av. Vi ble lettere blendet første gang vi slo på telefonen og, så dette lovet jo svært godt. Med sine fire tommer er det også mer enn nok plass på skjermen, og funksjoner som skriving, nettsurfing, filmtitting og lignende fungerer svært godt, men vi kommer tilbake til dette senere i testen.
Denne nye skjermteknologien har fått navnet NOVA og skal i tillegg til å være mer lyssterk enn konkurrentene, også spare deg for opptil 50 prosent når det kommer til strømforbruket. I realiteten er dette en LCD-skjerm med en teknologi som har fått tilnavnet IPS, eller In-Plane Switching. Denne skal gjøre at bildet blir rent og pent selv om du ser på skjermen fra en vinkel, da du sjelden ser rett på telefonen når du bruker den.
En ting vi merker oss med denne skjermen er at den er svært god når det kommer til å vise hvitfarge kontra andre LCD-skjermer. Dette i tillegg til at innsynsvinkelen er svært god, du kan nesten holde telefonen 90 grader bort fra deg og fortsatt se hva som står på skjermen.
Den lyssterke skjermen gjør seg svært godt i sollys, noe vi blir imponert over i forhold til mange av konkurrentene. Når det kommer til farge og kontrast er det fortsatt bedre skjermer på markedet. Super-AMOLED Plus-skjermen vi finner i Samsungs toppmodell Galaxy S II gir både bedre kontraster og bedre penere farger, men den kommer ikke i nærheten når vi snakker om lysstyrke.
Vi skal også huske på at skjermen på Optimus Black ikke er blant de mest høyoppløselige på markedet. Den kan fortsatt ikke matche skjermoppløsningen vi finner i telefoner som HTC Sensation eller iPhone 4. Den har samme oppløsning som svært mange av dagens bedre telefoner kommer med, så vi skulle ønske at de også hadde forbedret skjermen på dette punktet.
Alt i alt er skjermen i Optimus Black en av de bedre på markedet, men vi ville fortsatt ikke ofret de pene fargene vi får hos Super-AMOLED kontra lysstyrken vi finner hos Optimus Black. Til tross for dette er det veldig behagelig å alltid kunne lese hva som står på telefonen uansett hvor mye sol det er ute.
Utforming
LG Optimus Black har som sagt en svært pen og ren utforming, den ser ut som smarttelefon på alle måter og når det kommer til taster og utganger er det ingen store overraskelser.
Telefonen har ingen fysiske taster på forsiden, men fire berøringsfølsomme taster som ligger under skjermen. Disse er klassiske snarveistaster for Android-telefoner, altså en valgtast, en hjemtast, en tilbaketast og en søketast.
Ser vi på toppen av telefonen finner vi mulighet for å koble til vanlige øretelefoner, microUSB for lading og synkronisering, og en av/på-tast som også brukes for å låse skjermen. På høyre side av telefonen finner vi volumtastene for styring av volum under samtale, musikkavspilling og ringevolum.
I tillegg finner vi en ekstra tast her som LG har valgt å kalle for en G-tast. Denne kan brukes til ulike funksjoner sammen med at du rister på telefonen. Et eksempel på dette er at du kan, ved å holde inne denne tasten samtidig som du rister telefonen, komme inn på kameraet uten å måtte ta av tastelåsen. En fin liten tilleggsfunksjon. Du kan også bruke denne til å bytte sanger og ta i mot samtaler.
Android 2.2
Dessverre kommer Optimus Black kun med nest siste utgave av operativsystemet Android, nemlig versjon 2.2. Dette er litt skuffende med tanke på at de fleste nye Android-telefoner i dag kommer med den siste versjonen.
Utover dette er menysystemet raskt og enkelt å bruke. Du får tilgang til syv startskjermer som du kan endre på og gjøre mest mulig praktiske til ditt eget bruk. Det er blant annet en haug av wigets å teste ut, og mange av disse gjør jobben svært godt på den store skjermen.
I selve menyen får vi en alfabetisk rekke på alle applikasjonene som du kan scrolle deg igjennom. Nedlastede spill og applikasjoner legger seg i en egen gruppe helt nederst i menyen. Telefonen skal også få siste versjon av Android-systemet, men enn så lenge må du klare deg med forgjengeren.
Ikke norsk tastatur
Det er alltid litt uheldig at det ikke følger med norsk tastatur når du slår på en telefon. Nå har seg slik at Android Market er fullt av alternativer for det tastaturet som følger med. Vi byttet raskt ut det medfølgende tastaturet på grunn av mangelen på bokstavene æ,ø og å, og tastaturapplikasjoner som SwiftKey X og Scandinavian Keyboard kan trygt anbefales som erstattere.
Utover dette er skjermen svært responsiv og det er en smal sak å skrive lengre meldinger i et bra tempo. Skjermen er stor nok selv for de med litt større fingre, og det krever ikke store treningen før tekstmeldingene flyr ut av telefonen. Meldingene er også trådet, noe vi er blitt vant til å se de siste årene, og gjør at du enkelt og greit holde oversikt over tidligere samtaler.
Alt i alt har vi fått et godt førsteinntrykk av Optimus Black. Den ligger godt i hånden, ser veldig stilren ut og har en skjerm som virkelig setter en ny standard i lysstyrke. I tillegg er telefonen rask i menynavigeringen og alt går lekende lett.
I esken finner vi:
- Batteri
- Ladekabel for PC
- Ladekontakt
- 2 GB microSD-kort
- Brukerhåndbok
- Hodesett med mikrofon
Teknologi og funksjoner
Når det kommer til teknologi er det lite å utsette på LG Optimus Black. Den har det aller meste av funksjoner vi ser etter i en smarttelefon, og mulighetene er mange. Den er ikke like kraftig som storebroren Optimus 2X som stiller med en tokjerneprosessor på 1 Ghz, men Optimus Black har en god enkeltkjernet prosessor med samme klokkehastighet, som gjør jobben til det aller meste.
Videre har begge disse telefonene like mye arbeidsminne, og lillebroren har ingen problemer med å utføre det meste av større oppgaver.
Full fres på nett
Telefonen har tilgang til alle de vanlige mobilfrekvensene, og vi opplevde god dekning på telefonen igjennom hele testperioden. Videre finner vi både Edge, 3G og Super-3G så surfehastigheten er det lite å utsette på.
LG reklamerer for at Optimus Black har verdens første høykvalitets frontkamera som er på 2 megapiksler. Dette kameraet har ikke så verst oppløsning og gjør at videosamtaler igjen kan bli mer aktuelt.
Videre finner vi ikke overraskende Wi-Fi og GPS på telefonen, men en funksjon skiller seg ut. Vi får nemlig her også muligheten for bruk av Wi-Fi Direct. Dette så vi først i Samsung Galaxy S II og nå i Optimus Black. Denne teknologien fungerer på samme måte som Bluetooth, men den skal være raskere. Det vil si at man kan koble seg til alle enheter som har denne teknologien for å overføre filer.
Til nå er det svært få enheter som støtter denne teknologien, men det er nok noe vi vil få se mer av i fremtiden.
Alle disse teknologiene er enkle å ta i bruk og hvis man drar ned fanen på toppen av skjermen får man tilgang til å slå av og på lyd, Wi-Fi, Bluetooth, GPS og datatrafikk. Dette er en smart snarveisløsning så du slipper å gå inn i innstillinger eller legge ut en egen snarvei for disse innstillingene.
Telefonen har også mulighet for bruk av DLNA. Dette gjør at du kan vise bilder og film trådløst på andre enheter som støtter denne teknologien. Dette er for eksempel PCer, TVer og spillkonsoller.
Ingen sinke
Telefonen har som sagt en ganske kraftig prosessor, men den er ikke blant det aller råeste på markedet. Sammen med et godt arbeidsminne får vi en telefon som er rask i bruk og det er sjelden eller aldri noen ventetid.
Optimus Black er også utstyrt med et akselerometer som gjør at telefonen skjønner hvilken vei du holder den. Vi finner også en nærhetssensor som gjør at skjermen slår seg på når du legger den inntil øret.
Ny skjerm, middels batteri
LG sier at med deres nye skjerm vil man kunne spare opptil 50 prosent på batteribruken. Dette er nok å ta litt i. I dag er det svært få smarttelefoner i de øverste klassene som varer mer enn et par dager med normalt bruk. Dette kommer ofte av store kraftige skjermer og prosessorer.
Optimus Black er ingen batterisparer på noen måte. Den har samme levetid som de fleste andre mobiltelefoner i denne klassen og varer ikke mer enn et par dager hvis du skal bruke den til litt nettsurfing, spilling og ellers vanlig mobilbruk.
Vi liker som sagt den nye skjermen de er kommet med, men alt i alt ser vi ingen stor forandring i strømforbruket. Telefonen har et helt ordinært batteri på 1500 mAh, og det gjør jobben som forventet. Intet mer og intet mindre.
God som telefon
Når det kommer til kanskje den viktigste funksjonen i en mobiltelefon, selve ringefunksjonen, er vi godt fornøyd med hva vi får her. Det er god og høy lyd under samtale, og det er en smal sak hvis du for eksempel har behov for å taste inn tall under samtale. Dette er gjerne noe mange bruker når de ringer til kontorer eller skal sjekke banksaldoen.
Som sagt hadde vi aldri noe dekningsproblem med telefonen i testperioden og samtalekvaliteten forholdt seg alltid bra.
Behagelig på nett
Når det kommer til nettsurfing er Optimus Black absolutt å anbefale. Nettleseren til Android som følger med er veldig enkel i bruk og ting går unna i svingene. Vi testet også alternative nettlesere på telefonen, men vi fant at den som følger med er vel så god i praksis.
Telefonen er også svært responsiv og dette merkes fort på nettet når man tar i bruk tofinger-zoomen. Ting skjer med en gang og det gir en god kvalitetsfølelse under surfing på nettet. Den store skjermen gir også god oversikt på nettet og når telefonen også støtter Flash er det ikke noe problem å se høykvalitetsfilm på på for eksempel YouTube.
Selve e-postfunksjonen er som forventet i dagens Android-telefoner. Kontoene er enkle å sette opp, samtidig som de kan synkronisere det man trenger av kontakter og avtaler. Hvis du har vært borti en Android-telefon det siste året vil du nok kjenne igjen det meste e-postleseren har å by på.
Du kan selvsagt sette opp e-posten mot en Exchange-konto hvis du har behov for det, og dette er gjort på noen få sekunder.
Nok av programmer
Videre har telefonen nok av nyttefunksjoner som kalender, vekkerklokke, kalkulator, lydopptaker, stoppeklokke og notatblokk. Disse er mer eller mindre identiske som de du finner de fleste Android-telefoner og fungerer utmerket. Du skal heller ikke være redd for å ikke bli vekket av Optimus Black om morgenen. Lyden er mer enn høy nok til å få deg ut av senga.
Telefonen kommer også med LGs kontorprogram Polaris Office. Her kan du legge inn, opprette og redigere dokumenter, lydbilder og regneark.
Selve grensesnittet på telefonen er veldig likt som det vi så hos Optimus 2X. Det er ikke gjort de store endringene fra den originale utgaven av Android, og vi syns dette fungerer bra. Siden brukergrensesnittet ikke blitt tuklet med for mye, slik som HTCs Sense, hjelper nok også dette på å opprettholde telefonens brukerhastighet.
Multimedia
LG Optimus Black er ikke markedsført som en multimediatelefon, men den har alle forutsetninger for å kunne brukes som en.
God på musikk
Som musikkspiller er Optimus Black svært god. Den har god og høy lyd, muligheter for å legge inn spillelister, tilfeldig avspilling og repetisjon. Du kan også velge mellom en haug med ulike innstillinger for lyd slik at lyden blir tilpasset den type musikk hører på.
De medfølgende øretelefonene er også av det bedre slaget, og vi opplevde at de gjorde jobben under hele testperioden. Selvsagt kan man alltids si at det finnes bedre øretelefoner, men vi var overrasket over hvor gode de som fulgte med var i forhold til hva som er normalen.
HD-spilling
Siden telefonen har en stor og god skjerm og en ganske kraftig prosessor var det ikke noe problem å bruke Optimus Black som en spillmaskin. Det følger ikke med noen spill til telefonen, men Android Market er stappfullt av spill for enhver smak.
Vi prøvde også noen av de tyngre spillene fra blant annet Gameloft, og telefonen hadde ingen problemer med å kjøre disse knirkefritt.
En god filmopplevelse
Telefonen støtter det meste av filmformater som DivX og XviD noe vi finner svært positivt. Den støtter også avspilling av film helt opp til 720p HD-kvalitet. Hadde dette vært en toppmodell skulle vi gjerne sett at den kunne spille av film i 1080p HD også, men her kommer prosessoren til kort.
Alt i alt er det en fin telefon å se film på. Det eneste vi har å utsette er at siden skjermen lysnivå er så høyt sliter telefonen med å vise sortfargen som sort og den kan bli litt gråaktig. Den store skjermen sammen med støtten for høykvalitetsfilm i de fleste formater, gjør dette til en fin telefon hvis du sitter på toget eller bussen og skal se en film.
Det skal også sies at vi ikke har noen mulighet for å koble HDMI til telefonen. Dette hadde gjort at du kunne vist film på TVen eller PCen rett fra telefonen i HD-kvalitet.
Kamera
Optimus Black kan stille med et 5 megapikslers kamera. Dette er ikke veldig mye for en telefon til over 3000 kroner. Vi syns dog at bildene vi tok med det ble helt greie, men det er ikke blant de beste 5 megapikslers kameraene vi har sett.
Kameraet fungerer greit til å ta vanlige bilder, og da spesielt utendørs mens lyset er bra, men innendørs kommer det litt til kort. Du får ikke de mest avanserte funksjonene i kameraet heller, men de vanligste er på plass. Dette inkluderer blant annet makrofokus, ansiktsgjenkjenning, ulike scenemodi, ISO fra 100 til 800, hvitbalanse, ulike fargeeffekter og ulike fotomodi som panorama og smilefoto.
Telefonen kan også ta opp film i HD-kvalitet(720p) og dette fungerer ganske greit. Filmen blir i en helt grei kvalitet hvis du klarer å holde telefonen stille som fortsatt er den største utfordringen for filming med mobiltelefoner.
Under kan du se noen av bildene vi tok med LG Optimus Black.
Konklusjon
LG Optimus Black er en av de mer spennende telefonene på markedet om dagen. Den har en stor skjerm med en ny teknologi som gjør at du ser skjermen godt selv i sterkt sollys.
Mye skjerm for pengene
Den stiller med det man kan forvente av teknologi for en telefon i denne prisklassen, men utenom skjermen er det ikke de helt store overraskelsene vi får her. Til gjengjeld er denne nye skjermtypen et kjærkomment tilskudd til mobilverdenen, og det er faktisk på tide at vi kan begynne å bruke mobilene våre i sommersola uten å måtte finne skyggen.
Skjermen har ikke like gode farger eller kontraster som det vi for eksempel finner i Super-AMOLED Plus-skjermene, men når det kommer til lysstyrke er den suveren. Sett i forhold til pris og størrelse får du her mye skjerm for pengene.
God på multimedia
Optimus Black kommer også med både Wi-Fi og GPS, samt mulighet for å spille av og ta opp film i HD-kvalitet(720p). Den har en rask prosessor og kan drive det som fins av spill til mobiltelefoner om dagen. Vi må nevne at den kraftige lysstyrken gjør at sortnivået kan bli noe gråaktig under filmavspilling, men alt i alt fungerer telefonen godt som filmtelefon også.
Når det kommer til selve kameraet er det kun på 5 megapiksler, og tar helt greie bilder. Telefonen er ikke lansert som noen kameratelefon, men til en pris på over 3000-kroner skulle vi ønske kameraet var litt bedre og da særlig på detaljgjengivelse.
Selve filmkameraet gir grei kvalitet på opptakene, men det er som alltid en utfordring å holde telefonen stille under filming.
Enkel i bruk
Som en ren telefon er Optimus Black enkel å ha med å gjøre. Telefonen har Smart Dialing slik at du enkelt kan slå opp kontakter ved å begynne å skrive et navn på ringetastaturet. I tillegg er lyden under samtale høy og god. Telefonen har heller ingen antydninger til dekningsproblemer som likner på de Apples iPhone 4 har fått litt pepper for.
Videre har telefonen en nærhetssensor som slår av skjermen når du tar telefonen opp til øret slik at du ikke skal komme borti noen taster.
Når det kommer til tekstmeldinger går det også unna her, så fort du har lastet ned et nytt tastatur. Det vil si at telefonen ikke kommer med dedikerte taster for norsk tastatur, men slike tastaturer kan enkelt hentes ned via Android Market.
Reser på nett
Optimus Black er svært rask i responsen og sammen med mulighet for den raskeste 3G-teknologien går det unna når du skal surfe på nettet. Flerfinger-zoom funger utmerket og vi opplever aldri noen hakking eller lignende.
Nettleseren er lett å forstå seg på, og det er smal sak å navigere seg rundt fra side til side. Telefonen støtter også Flash, noe som gjør vi kan få se det meste av tyngre elementer på nettsidene.
Telefonen kan også brukes som trådløs ruter, slik at flere enheter som andre mobiltelefoner og PCer kan koble seg til din Optimus Black og komme seg på nettet.
Savner Android 2.3
Optimus Black gir deg ikke siste versjon av Android rett ut av esken. Ja, LG sier den skal komme, men vi skulle gjerne sett at den var på plass allerede, i og med at det begynner å bli svært mange telefoner som kommer med denne versjonen av operativsystemet i disse dager.
Utover dette er telefonen rask i menynavigeringen og det er lite å utsette på selve brukergrensesnittet. Vi finner også en svært hendig fane for hurtiginnstillinger for justinger av lyd, Wi-Fi, Bluetooth, GPS og datatrafikk som kan trekkes ned fra toppen av skjermen.
Gjennomført design
Optimus Black er bare 9,2 millimeter tykk, den er kullsvart og ser riktig så stilren ut. Dette er jevnt over den tynneste smarttelefonen på markedet i sin størrelse og den veier også bare nette 109 gram.
LG har vært flinke her med å lage en telefon med noe ny teknologi, masse muligheter, en stor skjerm samtidig som at telefonen verken er tung å ha i lommen eller ser ut som en klump.
Alt i alt er dette en av de beste telefonene du får til rundt 3000 kroner i dag. Vi kan ikke annet enn å applaudere den lyssterke skjermen, og all den teknologien du får med på kjøpet. Det er moro å se at også LG hiver seg på skjermkappløpet som pågår i disse dager.
Alternativer
Selv om Optimus Black er en svært god mobiltelefon finnes det alternativer både for deg som vil ha noe enda råere og for deg som vil ha noe som ikke tar så mye av feriepengepotten.
Er du villig til å legge inn drøye 1500 kroner ekstra får du Samsungs toppmodell Galaxy S II. Dette er en av de råeste mobiltelefonene på markedet om dagen med en kraftigere prosessor og en mer fargeklar skjerm enn hva vi finner i Optimus Black.
Ønsker du deg en mer multimediarettet telefon i samme prisklasse som Optimus Black kan vi anbefale Sony Ericssons Xperia Neo som kommer på markedet om ikke lenge. Her får du både HDMI-utgang og et bedre kamera, men du må nok ta til takke med et svakere batteri og dårligere skjerm. Et annet alternativ er HTCs Incredible S. Her får du like stor skjerm, dog ikke like lyssterk, men med et bedre kamera.
Hvis dette er en litt for stiv prisklasse for deg vil vi anbefale å ta en titt på Huawei U8800. Her får du en nesten like stor skjerm og veldig mange av de samme funksjonene.