Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

LG P500 Optimus One

Design og brukervennlighet

LG har i lang tid strevd med nå ordentlig opp i smarttelefonmarkedet. Deres nye Optimus-serie ser ut til endre dette dramatisk. Det er ikke lett å vite hva man skal velge når man ser etter en ny mobiltelefon. Teknologien forandrer seg raskt, og nye muligheter dukker opp fortløpende. Uansett om man er ute etter en avansert eller enkel telefon, ser LGs Optimus One ut til å treffe blink.

Både brukermessig og prismessig er dette et produkt som byr på det meste man kan ønske seg av en mobiltelefon. Designet, teknologien og brukervennligheten gjør dette til en telefon som seiler opp som en av årets absolutt topptelefoner i 2000-kronersklassen.

God skjermstørrelse

Skjermen på 3,2 tommer er noe av det større vi har kommet over i denne prisklassen. Oppløsningen på skjermen, som er på 320 x 480 piksler, gjør også at bildet er veldig godt. Skjermstørrelsen gjør også at navigeringen på den berøringsfølsomme skjermen går som en lek.

Optimus One kjører på siste utgave av operativsystemet Android, nemlig versjon 2.2. Det er fortsatt få Android-telefoner som kjører på dette systemet, og er derfor et stort pluss i boka til LG-telefonen. De telefonene som i dag kjører på denne versjonen av operativsystemet er generelt i den dyreste delen av mobilmarkedet.

Navigeringen på telefonen er veldig enkel og svært brukervennlig. Menyene er det ikke gjort veldig mye med, så utseendemessig er det stort sett likt de fleste andre Android-telefoner.

Bra design

Telefonens størrelse er egentlig veldig ideell for de som ønsker seg en berøringstelefon med god skjermstørrelse, men som fortsatt ikke blir overveldende stor. Byggekvaliteten virker veldig bra, og det er lite knirking eller andre ulyder. Telefonen er innkapslet i et plastdeksel, men dette kjennes godt og solid ut.

Den kommer i en rekke farger, og vårt testeksemplar er utformet i sølv med en blå stripe som går rundt kanten av telefonen. Med sine 129 gram er det ingen lettvekter det er snakk om her, men dette er også med på å forbedre kvalitetsinntrykket, fordi det gjør at telefonen ligger godt i hånden.

Fire fysiske taster er alt man legger merke til av taster når man først ser på telefonen. Disse er standardtastene man finner på mer eller mindre alle Android-telefoner. Det er en søketast for søkning på elementer både innad i telefonen og på internett. Her er det også mulig å legge inn søkeord via stemmebruk, dog dette ikke fungerer på norsk ennå. Vi prøvde dette på engelsk, og det fungerte overraskende bra.

Videre finner vi en tilbaketast og en hjemtast. Hjemtasten gjør at man kommer direkte tilbake til startskjermen, og hvis man holder den inne vil man få opp de 8 siste programmene man har vært inne på. Dette gjelder også de som er aktive hvis man for eksempel har flere program kjørende på en gang.

Vi finner også en ”mer”-tast som gir diverse alternativer for ulike handlinger både i menyer og programmer. Gjemt godt på høyre side av telefonen er det også to taster for justering av volum, og disse er integrert i den blå stripen som omkranser testtelefonen. På toppen av telefonen finner vi tasten for å slå av og på telefonen, samt å låse skjermen og sette telefonen i stille- eller flymodus.

Den 3,2 tommer store skjermen gjør at skriving går som en lek på Optimus One. Her kan man velge mellom å bruke QWERTY-tastatur i både liggende og stående posisjon, samt at et alfanumerisk tastatur også er på plass i stående posisjon. Et QWERTY-tastatur vil kort sagt si at man får en tast for hver enkelt bokstav når man skal skrive.

Knallskjerm

Som nevnt tidligere er det svært sjeldent, om ikke aldri, at vi finner Android 2.2 på mobiltelefoner i denne prisklassen. Dette er med på å gi telefonen veldig god respons i bruk, samtidig som skjermstørrelsen gjør alle handlinger enkle og oversiktlige. Selve skjermen er av type TFT, og er kapasitiv. Det vil si at man bare trenger å stryke fingeren lett over skjermen for at den skal reagere. Den andre typen av berøringsskjermer er risistive, og disse er gjerne tilpasset bruk av en pekepenn.

Skjermen har gode og klare farger, og kontrastene er det lite å utsette på. Vi sammenlignet skjermen med en HTC Desire, hvor begge var på full lysstyrke, og resultatet var skremmende likt. Det er så klart et stykke igjen til Super-AMOLED-skjermene vi finner i for eksempel Samsung Wave og Galaxy S, noe som gjør at man vil få problemer med å se hva som står på skjermen i sterkt sollys. Det skal da sies at dette fungerte bedre på Optimus One enn på mange andre telefoner i samme prisklasse.

Telefonen har flertrykkstøtte, noe som gjør at man kan zoome inn og ut på nettsider, spill og bilder. Det gjøres ved å knipe to fingre sammen på skjermen, rundt det området man ønsker å zoome inn på. Zooming ved hjelp av dobbelttrykking på skjermen er også på plass, hvis man heller ønsker å se nærmere på ting på denne måten.

Froyo

Som sagt er hører det til sjeldenhetene at en telefon i denne prisklassen har den siste Android-versjonen. Menyene er veldig enkle og intuitive, og telefonen i seg selv er rask og responsiv. Dette er også noe som vi ikke er bortskjemt med i denne prisklassen, og gjør at brukeropplevelsen blir svært god. Som i de fleste andre Android-telefoner får man flere startskjermer å navigere seg i mellom, og som man kan tilpasse slik man selv ønsker med diverse snarveier.

På Optimus One får vi fem startskjermer å velge mellom. Disse er utstyrt med diverse nytteprogrammer fra før av, men kan enkelt endres slik man selv ønsker. Dette gjør at man kan legge inn de funksjonene man bruker mest, slik at de er lett tilgjengelig så man slipper å gå inn i menyen for å finne dem.

Mangler æ,ø ,å

Telefonen stiller med en fullt utstyrt norsk ordbok, og fungerer veldig enkelt og greit. Det en smal sak å legge til nye ord, og det samme gjelder kopiering av tekst som man kan lime inn andre steder. Telefonen kommer utstyrt med to tastaturer. Et originalt Android-tastatur, og et som LG selv har designet. Man kan enkelt velge mellom disse ved å holde fingeren inntil skjermen et par sekunder i meldingsfeltet. Android-tastaturet er enkelt å bruke, og det samme gjelder LGs tastatur hva man velger er smak og behag.

En liten ripe i lakken er at det ikke er egne taster for de norske bokstavene æ, ø og å. Det er fortsatt ikke noe problem å skrive på norsk da man bare må holde for eksempel a-tasten inne for å finne bokstaven å, men vi skulle gjerne sett at disse tastene var på plass. Det er her ordforslagene kommer til sin rett, og med disse påskrudd kan skrive et ord med de utelatte bokstavene og fortsatt få opp det ønskede ordet. Skriver man for eksempel ordet ”har” vil det også komme opp forslag om ordet ”hår”.

Det skal da sies at dette ikke er noe stort problem. Man kan raskt og enkelt laste ned et eget tastatur med norske bokstaver fra Android Market.

Vårt testeksemplar kom ”alene” uten noen pakke, men den skal inneholde det følgende:

  • Batteri
  • LG P500 Optimus One
  • Tilkoblingskabel
  • 2 GB minnekort
  • Brukerveiledning
  • Stereo håndfrisett
  • Lader

Teknologi og funksjoner

LG P500 Optimus One stiller svært godt på teknologifronten. Den har bortimot de samme mulighetene man finner på modeller til dobbel pris. Telefonen har, tross sine avanserte funksjoner, et veldig enkelt brukergrensesnitt, slik at all den avanserte teknologien ikke kommer i veien for brukervennligheten.

Det er faktisk lite sette fingeren på når vi kommer til teknologifronten. Telefonen støtter alle de vanlige GSM-frekvensene, samt både vanlig og super-3G. Dette gir muligheten for rask og effektiv bruk av internett, slik at man ikke blir sittende å vente på at nettsidene skal lastes. I tillegg gjør mangfoldet av GSM-frekvenser at man skal ha stabil dekning og god samtalekvalitet.

Med en prosessor på 600 MHz og arbeidsminne på 419 MB RAM, går det unna når vi bruker Optimus One. Vi opplever lite til ingen hakking, og selve brukeropplevelsen kan måle seg med langt dyrere telefoner.

Rask og god nettleser

Nettleseren som følger med er rask og effektiv. Siden skjermen er såpass stor er det enkelt å navigere seg rundt på nettet. Det hjelper også godt på brukeropplevelsen at flertrykkstøtten er på plass slik at man kan zoome inn og ut ved bruk av to fingre på skjermen.

Når man laster en nettside telefonen vil den endre sidestørrelsen etter hva som er mest optimalt for god oversikt. Dette gjør at man kan enkelt se alle relevante elementer på siden, for så å zoome inn på det man er mer interessert i. Nettleseren panorerer også sidene svært godt, og zoomingen skjer uten noen nevneverdig forsinkelse.

Telefonen har som nevnt tidligere Android 2.2. Dette har gjort muligheten for Flash-støtte tilgjenglig, men det er fortsatt ikke fullverdig Flash-støtte på telefonen. Det vil si at det laster det aller meste av Flash-elementer, men på enkelte sider, som gjerne ikke er tilpasset mobilbruk, opplever vi at noen Flash-elementer ikke kan vises.

Trådløs i alle retninger

Optimus One stiller med det meste av trådløs teknologi vi finner på mobiltelefoner. Den har da selvsagt Wi-Fi for tilkobling til trådløse nettverk. Dette gjør at man kan bruke internett gratis ved å for eksempel være koblet opp til en trådløs ruter. Dette kan lønne seg i stor grad med mindre man har et abonnement med inkludert datatrafikk. Prisen per megbyte er generelt veldig høy, og telefonregningen kan fort bli svært stor.

A-GPS er også på plass i telefonen. Det vil si at man enkelt kan navigere seg dit man ønsker med gode veibeskrivelser. I tillegg gjør dette at telefonen kan bruke mobilnettet til å raskere fastslå hvor man befinner seg. Programmet Google Maps god gir oversikt over navigering både ved bilbruk og til fots. Google Navigation kan også brukes da det også følger med telefonen. Dette er stemmenavigasjonsprogrammet til Google Maps.

Det ligger også et eget snarveisprogram for bilnavigering i telefonen. Dette heter Car Home, og er som mange sikkert skjønner tilpasset ren bilbruk.

Det skal også nevnes at Google Navigation ikke fungerer i Norge ennå. Det vil si man heller må ty til andre programmer dersom man vil ha stemmestyrt turn-by-turn-navigasjon. Det er en del andre navigasjonsprogrammer å velge i på Androids nettbutikk Android Market. Her finner man både gratis- og betalingsapplikasjoner tilgjenglig for nedlasting.

Android 2.2 gir også muligheten til å bruke telefonen som en trådløst ruter, hvor opp til fem personer kan koble seg på et trådløst nettverk hvor Optimus One er basestasjonen. Det vil si at hvis man for eksempel har et abonnement med ubegrenset datatrafikk på Optimus One, kan fem andre personer koble seg til telefonen for å bruke nettet gratis. Dette kan gjøres med for eksempel datamaskiner, og andre mobiltelefoner.

E-post til alle

E-poststøtten på telefonen er også veldig god. Den støtter det som er av viktige kontoer, og synkroniseringsmuligheter. Det er en smal sak å koble telefonen opp mot Gmail, Hotmail, Yahoo og Exchange. Det er også noe vi setter stor pris på i Android 2.2. Den støtter skikkelig synkronisering med Exchange, og da tenker vi også på kalenderen.

Telefonen har alt man trenger av e-postmuligheter, og visningene av nye e-post går raskt og smertefritt. Den har også full støtte for HTML-formatert e-post, og støtter visning av dokumenter i både PDF og (Microsoft) Office. Telefonen støtter også redigeringen av Office-dokumenter, noe som er en hending tilleggsfunksjon. Man kan i tillegg legge inn signatur på de ulike e-postkontoene.

Man kan også lagre vedleggene i e-postene ved bruk av programmet ThinkFree Office. Her kan man velge om man vil lagre dokumenter på minnekortet, eller opprette en konto på deres nettside og lagre dokumentene der. Ved å opprette en konto vil man få tilgang til 1 GB med lagringsplass for dokumenter, noe er en hending tilleggstjeneste. ThinkFree Office er også en god filutforsker når man skal gå inn på minnekortet, og bruke filer derfra.

God samtalelyd og enkel SMS

Lyden under samtaler er det lite å utsette på. Lyden er klar og volumsmessig blir det mer enn høyt nok. Det skal godt gjøres å ikke få med seg det som blir sagt, dog hvis man er veldig svakhørt kan det muligens by på problemer. Det er ingen støykansellering her, slik man får på noen av de virkelige toppmodellene, men med prisen tatt i betraktning er det kanskje ikke så rart heller.

Tekstmeldingene går unna i en fei, tross mangelen på æ-, ø-, å-taster. Dette gjelder både i liggende og stående modus. Man kan, som nevnt tidligere, bruke både QWERTY-tastatur og alfanumerisk tastatur i stående modus.

Høytaleren i telefonen er det heller lite å utsette på. Den har et volum som kan få selv den verste syvsoveren til å ramle ut av senga om morgenen når alarmen ringer. Under samtaler er også kvaliteten god, og alt i alt fungerer høytaleren i telefonen akkurat som den burde gjøre.

Ringemenyen på Optimus One også god og lett i bruk. Telefonen er som sagt rask og har god respons, og når vi for eksempel prøver å taste inn et kontonummer ved sjekking av saldo, fungerer dette eksemplarisk. Man kan også trykke på en tast som heter lydløs under samtale, som gjør at man demper mikrofonen slik at den du snakker med ikke kan hva som blir sagt i din ende av telefonen.

Telefonen har også en nærhetssensor som gjør at skjermen slår seg av under samtaler slik at man ikke skal komme borti noe på skjermen. Denne er veldig rask, og det er mer eller mindre ingen ventetid når man tar telefonen fra øret for å bruke noen av funksjonene i ringemenyen.

Funksjonen Smartdial er også på plass her, noe som fungerer greit. Det er dog litt klønete at telefonen ikke skjønner når vi skal ha fram æ, ø eller å. Utover dette fungerer denne funksjonen bra, som kan være praktisk når man skal ringe uten å måtte gå inn på kontaktlisten. Det vil si at man kan taste de tallene som matcher bokstavene til den personen man ønsker å ringe, for så å få opp forslag til alle personene som matcher disse tallene fra det alfanumeriske tastaturet.

Topp batterilevetid

Telefonen har ikke noe frontkamera for videosamtaler, noe som vi erfaringsmessig ikke har så mye å utsette på heller, da disse kameraene generelt sett er heller labre. Telefonen er også utstyrt med et akselerometer, som gjør at telefonen vet hvilken vei den blir holdt, og vil snu skjermen der etter.

Stråleverdien i telefonen er også et pluss. Den er bare på 0,45 W/kg, noe som er veldig lavt i forhold til mange andre modeller. For eksempel har Sony Ericssons X10 mini en stråleverdi på hele 1,17 W/kg noe som er ganske mye med tanke på at strålegrensen går på 2 W/kg. MicroUSB er selvsagt også på plass i telefonen. Denne brukes til både lading av telefon og overføring av filer.

Strømforbruket på Optimus One er også noe vi gjerne vil sette en pluss ved. Android-telefoner med massevis av funksjoner har ofte en tendens til å bruke ekstremt mye batteri. Denne telefonen gjør det derimot ikke. Med veldig god hvile- og taletid er det ikke mye vi har måtte lade telefonen i testperioden.

Vi har prøvd å teste den litt hardt i form av spill, surfing og film- og musikkavspilling, og vi kan ikke gjøre annet enn å fastslå at batterilevetiden nok er noe av det bedre man få på Android-telefoner i dag. Dette kan også ha noe med at den kjører på siste versjon av operativsystemet som skal bruke lite strøm i forhold til tidligere versjoner.

Sosiale medier sa du?

Ja de er det mer enn nok av også her. Telefonen kommer med både Twitter- og Facebook-applikasjoner installert, og det er raskt og enkelt å oppdatere status og kvitre litt om hva som skjer i verden. Man kan også synkronisere Facebook-kontoen med telefonen slik at man får kontinuerlige oppdateringer av bilder og siste nytt om hva vennene dine holder på det. Bildene fra Facebook kan også legges inn i adresseboken, slik at man får et ansikt på allekontaktene.

Youtube-appliksjonen er også på plass, og fungerer veldig greit. Skjermen er stor nok til at det er helt smertefritt å se film på den, noe som kan være et fint tidsfordriv for mange. Fargene og oppløsningen gjør også at filmkvaliteten ikke blir så aller verst. Det er ikke noe HD-film det er snakk om, men det fungerer greit.

Adresseboken er også lett og god i bruk. Man kan for eksempel legge inn hurtigvalg for de kontaktene man bruker mest. Man kan også lett bruke flervalgstasten for å kunne markere flere kontakter, og ellers er det meste man forventer å finne i en adressebok på plass.

Kalenderen er også lett og bruke, og et særlig pluss er jo at man kan synkronisere den med Exchange. Utover dette er den veldig lik andre kalendere vi har sett i Android-telefoner den siste tiden, og det er enkelt og oversiktlig å legge inn avtaler og gjøremål.

Multimedia

LG Optimus One er absolutt en godt egnet multimediatelefon. Den har mye teknologi å sparke fra seg med, og på underholdningsfronten skuffer den heller ikke. Telefonen er som sagt rask i bruk, og har massevis av tilkoblingsmuligheter som man kan få mye igjen for også når det kommer til multimedia. Skjermstørrelsen, som er ganske stor for å ligge i den prisklassen telefonen gjør, er med på å gi brukeren mang en god opplevelse.

Ingen spill er forhåndsinstallert på telefonen, men Android Marked er stappfullt med både gratis- og betalingsspill. Nok en fordel ved at telefonen har Android 2.2 er at man får muligheten til å lagre applikasjoner og spill på minnekortet. Dette gjør at man ikke trenger å tenke på plassmangel med det første.

Musikk? Ja takk

Telefonen har en standard Android-musikkspiller, som fungerer helt greit. Den er enkel å bruke samtidig som den har de mulighetene som er mest nødvendig. Mulighet for repetisjon og miksing av sanger, samt å sette opp spillelister er til stede, men mer spennende enn dette er ikke denne musikkavspilleren. Det kan også lastes ned andre musikkprogram, som for eksempel Winamp hvis dette er ønskelig. Optimus One er utstyrt med en 3,5 millimeter lydutgang, slik at man kan koble vanlige øretelefoner til enheten.

Når det gjelder lydkvalitet er det også her lite å utsette på. Lyden er klar og fin, og medievolumet blir mer enn høyt nok. Vi kan med trygghet si at de aller fleste vil trives godt med lydopplevelsen man får ut av denne telefonen. Hvis man skal være veldig pirkete på kunne det vært litt rundere lyd under avspilling av musikk.

Det virker som sagt som at LG har laget en telefon med god lyd, men den når ikke helt opp i forhold til rene musikktelefoner. Alt i alt vil nok de aller fleste neppe ha noe å utsette på lydkvaliteten, men helt topp er det altså ikke.

Andre musikkmuligheter som fungerer fint med telefonen er for eksempel Spotify, som kjøres helt utmerket.

God på video

Å se film på Optimus One er en overraskende god opplevelse. Skjermen er akkurat stor nok til det går greit å se film på den, og kvaliteten er brukbar. Som nevnt tidligere er dette ingen HD-skjerm, så man skal ikke forvente seg noen superkvalitet, men det gjør jobben mer enn godt nok. Vi har brukt denne mye til videoavspilling i testperioden, og det mye på grunn av den gode jobben den faktisk gjør.

Når det gjelder formatstøtte kommer telefonen virkelig til sin rett. Den støtter blant annet DivX-, MP4-, Xvid- og WMV-filer noe som gjør at man kan se det meste av filmmateriale rett på telefonen. Dette er noe vi har savnet på en del andre Android-telefoner i denne klassen som for eksempel Samsung Galaxy 5 og Huawei Ideos.

YouTube-appliksjonen som følger med telefonen tilbyr timevis med underholdning, men det skal merkes at telefonen ikke klarer å spille av klipp i høy kvalitet. Dette går igjen på skjermoppløsningen og hva den faktisk takler. Telefonen velger automatisk høyeste oppløsning, noe som kan være et lite uromoment fra tid til annen. Dette kan så klart endres rask i form av å trykke på lavkvalitetstasten på applikasjonen, men dette er fortsatt ikke helt ideelt.

Det begynner å komme klart fram at også rimelige Android-telefoner har tatt et stort steg i riktig retning den siste tiden.

Kameraet er så som så

Med et 3,15 megapiklsers kamera, og en linse som ikke gjør så veldig mye ute av seg, er det ganske klart at dette ikke er noen kameratelefon. Bildene blir fort blasse og har ofte mye bildestøy. Kun i svært godt lys fikk vi noen greie bilder, men alt i alt er ikke dette en telefon for kameraentusiastene.

Innendørs blir bildene fort veldig kornete, og generelt egner nok disse bildene seg mest til MMS og Facebook. Det er ikke noe elendig kamera, men kameraet er vel det klart svakeste punktet på hele telefonen.

TEST: Stor samletest av kameramobiler

Kameraet har en god del funksjoner som ISO-innstilling, fargeeffekter, hvitbalanse, ansiktsgjenkjenning, makro og diverse senesettinger. Disse har ikke så veldig mye å si da bildekvaliteten jevnt over ikke er så mye å hoppe i taket for.

Video-opptaket skjer i 18 bilder i sekunder og er i VGA-oppløsning, noe som gir en film ikke kan brukes til så fryktelig mye.

Vi gjør oppmerksomme på at vi ikke trekker særlig for kameraet til Optimus One. I denne delen av mobilmarkedet er nemlig det svært få som har så mye bedre kamera å stille opp med. Vi anbefaler derfor de som er ute etter en god kameratelefon å ta en titt på telefoner som ligger noen prisklasser over denne.

Konklusjon

LG Optimus One er en telefon som passer for de aller fleste. Enten man ikke har prøvd en smarttelefon før, eller er godt kjent med denne typen telefoner vil man ikke bli skuffet. Telefonen gir deg uendelig med muligheter, og er lett og rask i bruk.

Operativsystemet er veldig intuitivt, og det skal ikke mye trykking til før man føler seg svært komfortabel med det. Størrelsesmessig er den akkurat stor nok til at man får full glede av alle fordelene med en berøringsskjermtelefon, samtidig som at den ikke er så stor at den blir upraktisk. Telefonen ligger veldig godt i hånden, og da den har litt vekt i seg får man en viss kvalitetsfølelse når man holder den.

Skjermen er på 3,2 tommer, og er noe av det større vi finner i denne prisklassen. Dette gjør at ting som surfing på nettet, filmtitting, og generell brukervennlighet hever seg over de fleste av konkurrentene.

God i bruk

Det er liten tvil om at brukervennligheten er satt i sentrum her. I denne klassen er det ingen telefoner som kan matche Optimus One når det kommer til muligheter og teknologi. I bruk er telefonen rask og presis, noe vi ofte savner på smarttelefoner i denne prisklassen.

Telefonen stiller med både Wi-Fi og GPS, og ellers det meste av funksjoner man har behov for. Med Android Market tilgjenglig får man også muligheten til å laste ned en haug med applikasjoner og spill etter hva man er interessert i.

Telefonen har standard antall navigasjonstaster for Android-telefoner som er fire. Dette fungerer svært godt, og det er en drøm å navigere seg igjennom de ulike menyene i telefonen. Utseendemessig er det ikke gjort så mye med selve designet på menyene, noe som gjør at bruken av telefonen er veldig oversiktelig.

Android 2.2

At en telefon til under to tusen kroner har Android versjon 2.2 hører til sjeldenhetene. Dette gjør at man få nye muligheter i telefonen, samtidig som at ytelsen i telefonen går opp. Telefonens batterilevetid er veldig god, og noe av det bedre vi har sett på en telefon med så mye teknologi og så mange muligheter.

Man kan se film, spille, surfe i timevis uten å måtte tenke på at telefonen går tom for strøm. Dette er noe vi har sett mange Android-telefoner slite med. Videre gjør Android 2.2 at man kan lagre applikasjoner på minnekortet, så man trenger ikke å bekymre seg over plassmangel.

Skal man ha en telefon med tilnærmet samme hastighet i praktisk bruk må man se til telefoner som Sony Ericsson X10 mini eller Samsung Galaxy 5. Problemet at da vil man miste en del muligheter, samt at man må belage seg på både svakere batteri og mindre skjerm.

Multimedia å bli glad i

Telefonen har som sagt en skjerm på 3,2 tommer. Dette gjør at det går veldig bra å se film på den. Telefonen støtter både DivX- og WMA-filer, slik at den kan spille av det meste man ønsker å legge inn på telefonen. Videre er også skjermkvaliteten overraskende god. Lysstryke, kontraster og farger er helt i toppskiktet i denne prisklassen.

Lydkvaliteten er også veldig bra. Med en 3,5 millimeter lydutgang kan man koble til vanlige øretelefoner, noe som gir veldig gode resultater under både film- og musikkavspilling. Under samtaler er lyden god og høy, og det er lite å utsette på denne fronten også. Telefonen fungerer altså utmerket som en mp3-spiller.

Telefonen er også veldig grei når det kommer til nettbruk. Nettleseren er kjapp, og skjermstørrelsen gjør at man kan surfe raskt og oversiktlig. Telefonen er utstyrt med flertrykkstøtte, noe som gjør at man enkelt kan zoome seg inn og ut etter ønske.

Lite spennende kamera

Kameraet kan ta bilder i 3,15 megapikslers oppløsning. Dette hjelper ikke stort da linsen er heller svak. Det fungerer helt greit for bilder til Facebook eller bildemeldinger, men utover dette er ikke kameraet noe å skryte av. Det skal dog sies at det er svært få telefoner i denne prisklassen som har noe kamera å skryte av, og dette er langt i fra det verste vi har sett.

Det samme går for video-opptakene som ikke kan brukes til så fryktelig mye. Dette er da heller ingen kameratelefon, og skal man ha noe som er beregnet på dette må man fort opp en god del i pris.

Konklusjon

Når alt kommer til alt er dette kanskje den beste telefonen i sin prisklasse om dagen. Den har nesten alt av teknologi, stor og klar skjerm, siste versjon av Android-systemet, rask i bruk, god lyd, er lett å skrive meldinger på, og har enkle og lett betjenelige menyer. Det er egentlig ikke så mye mer man kan forlange av en telefon til rett under to tusen kroner.

Byggekvaliteten kjennes gjennomført ut, og utseendemessig ser den ut som en dyrere telefon enn hva den faktisk er.

Hvis man skal se på alternativer til Optimus One er det er par telefoner vi kan trekke fram, dog man må inngå noen kompromisser kontra LG-telefonen. Har man lyst på en telefon med et bedre kamera er Sony Ericssons Xperia X10 mini et godt alternativ, men man mister veldig mye både på batteri- og skjermfronten.

Ellers er Samsung Galaxy 5 en telefon med veldig mange av de samme funksjonene, men igjen får man en mindre skjerm, og ikke like mye teknologi. Både X10 mini og Galaxy 5 må se seg slått av Optimus One totalt sett, og det må være lov å skylde til en hvis grad på at operativsystemene i disse telefonene ikke er helt oppdaterte.

Uansett hvordan man vrir og vrenger på det er LG Optimus One en meget god mobiltelefon. Den danker ut det meste av konkurrenter, og vi ser for oss denne fort kan havne under et og annet juletre om en liten måned.

annonse