Test

LG P500 Optimus One

Design og brukervennlighet

LG har i lang tid strevd med nå ordentlig opp i smarttelefonmarkedet. Deres nye Optimus-serie ser ut til endre dette dramatisk. Det er ikke lett å vite hva man skal velge når man ser etter en ny mobiltelefon. Teknologien forandrer seg raskt, og nye muligheter dukker opp fortløpende. Uansett om man er ute etter en avansert eller enkel telefon, ser LGs Optimus One ut til å treffe blink.

Både brukermessig og prismessig er dette et produkt som byr på det meste man kan ønske seg av en mobiltelefon. Designet, teknologien og brukervennligheten gjør dette til en telefon som seiler opp som en av årets absolutt topptelefoner i 2000-kronersklassen.

God skjermstørrelse

Skjermen på 3,2 tommer er noe av det større vi har kommet over i denne prisklassen. Oppløsningen på skjermen, som er på 320 x 480 piksler, gjør også at bildet er veldig godt. Skjermstørrelsen gjør også at navigeringen på den berøringsfølsomme skjermen går som en lek.

Optimus One kjører på siste utgave av operativsystemet Android, nemlig versjon 2.2. Det er fortsatt få Android-telefoner som kjører på dette systemet, og er derfor et stort pluss i boka til LG-telefonen. De telefonene som i dag kjører på denne versjonen av operativsystemet er generelt i den dyreste delen av mobilmarkedet.

Navigeringen på telefonen er veldig enkel og svært brukervennlig. Menyene er det ikke gjort veldig mye med, så utseendemessig er det stort sett likt de fleste andre Android-telefoner.

Bra design

Telefonens størrelse er egentlig veldig ideell for de som ønsker seg en berøringstelefon med god skjermstørrelse, men som fortsatt ikke blir overveldende stor. Byggekvaliteten virker veldig bra, og det er lite knirking eller andre ulyder. Telefonen er innkapslet i et plastdeksel, men dette kjennes godt og solid ut.

Den kommer i en rekke farger, og vårt testeksemplar er utformet i sølv med en blå stripe som går rundt kanten av telefonen. Med sine 129 gram er det ingen lettvekter det er snakk om her, men dette er også med på å forbedre kvalitetsinntrykket, fordi det gjør at telefonen ligger godt i hånden.

Fire fysiske taster er alt man legger merke til av taster når man først ser på telefonen. Disse er standardtastene man finner på mer eller mindre alle Android-telefoner. Det er en søketast for søkning på elementer både innad i telefonen og på internett. Her er det også mulig å legge inn søkeord via stemmebruk, dog dette ikke fungerer på norsk ennå. Vi prøvde dette på engelsk, og det fungerte overraskende bra.

Videre finner vi en tilbaketast og en hjemtast. Hjemtasten gjør at man kommer direkte tilbake til startskjermen, og hvis man holder den inne vil man få opp de 8 siste programmene man har vært inne på. Dette gjelder også de som er aktive hvis man for eksempel har flere program kjørende på en gang.

Vi finner også en ”mer”-tast som gir diverse alternativer for ulike handlinger både i menyer og programmer. Gjemt godt på høyre side av telefonen er det også to taster for justering av volum, og disse er integrert i den blå stripen som omkranser testtelefonen. På toppen av telefonen finner vi tasten for å slå av og på telefonen, samt å låse skjermen og sette telefonen i stille- eller flymodus.

Den 3,2 tommer store skjermen gjør at skriving går som en lek på Optimus One. Her kan man velge mellom å bruke QWERTY-tastatur i både liggende og stående posisjon, samt at et alfanumerisk tastatur også er på plass i stående posisjon. Et QWERTY-tastatur vil kort sagt si at man får en tast for hver enkelt bokstav når man skal skrive.

Knallskjerm

Som nevnt tidligere er det svært sjeldent, om ikke aldri, at vi finner Android 2.2 på mobiltelefoner i denne prisklassen. Dette er med på å gi telefonen veldig god respons i bruk, samtidig som skjermstørrelsen gjør alle handlinger enkle og oversiktlige. Selve skjermen er av type TFT, og er kapasitiv. Det vil si at man bare trenger å stryke fingeren lett over skjermen for at den skal reagere. Den andre typen av berøringsskjermer er risistive, og disse er gjerne tilpasset bruk av en pekepenn.

Skjermen har gode og klare farger, og kontrastene er det lite å utsette på. Vi sammenlignet skjermen med en HTC Desire, hvor begge var på full lysstyrke, og resultatet var skremmende likt. Det er så klart et stykke igjen til Super-AMOLED-skjermene vi finner i for eksempel Samsung Wave og Galaxy S, noe som gjør at man vil få problemer med å se hva som står på skjermen i sterkt sollys. Det skal da sies at dette fungerte bedre på Optimus One enn på mange andre telefoner i samme prisklasse.

Telefonen har flertrykkstøtte, noe som gjør at man kan zoome inn og ut på nettsider, spill og bilder. Det gjøres ved å knipe to fingre sammen på skjermen, rundt det området man ønsker å zoome inn på. Zooming ved hjelp av dobbelttrykking på skjermen er også på plass, hvis man heller ønsker å se nærmere på ting på denne måten.

Froyo

Som sagt er hører det til sjeldenhetene at en telefon i denne prisklassen har den siste Android-versjonen. Menyene er veldig enkle og intuitive, og telefonen i seg selv er rask og responsiv. Dette er også noe som vi ikke er bortskjemt med i denne prisklassen, og gjør at brukeropplevelsen blir svært god. Som i de fleste andre Android-telefoner får man flere startskjermer å navigere seg i mellom, og som man kan tilpasse slik man selv ønsker med diverse snarveier.

På Optimus One får vi fem startskjermer å velge mellom. Disse er utstyrt med diverse nytteprogrammer fra før av, men kan enkelt endres slik man selv ønsker. Dette gjør at man kan legge inn de funksjonene man bruker mest, slik at de er lett tilgjengelig så man slipper å gå inn i menyen for å finne dem.

Mangler æ,ø ,å

Telefonen stiller med en fullt utstyrt norsk ordbok, og fungerer veldig enkelt og greit. Det en smal sak å legge til nye ord, og det samme gjelder kopiering av tekst som man kan lime inn andre steder. Telefonen kommer utstyrt med to tastaturer. Et originalt Android-tastatur, og et som LG selv har designet. Man kan enkelt velge mellom disse ved å holde fingeren inntil skjermen et par sekunder i meldingsfeltet. Android-tastaturet er enkelt å bruke, og det samme gjelder LGs tastatur hva man velger er smak og behag.

En liten ripe i lakken er at det ikke er egne taster for de norske bokstavene æ, ø og å. Det er fortsatt ikke noe problem å skrive på norsk da man bare må holde for eksempel a-tasten inne for å finne bokstaven å, men vi skulle gjerne sett at disse tastene var på plass. Det er her ordforslagene kommer til sin rett, og med disse påskrudd kan skrive et ord med de utelatte bokstavene og fortsatt få opp det ønskede ordet. Skriver man for eksempel ordet ”har” vil det også komme opp forslag om ordet ”hår”.

Det skal da sies at dette ikke er noe stort problem. Man kan raskt og enkelt laste ned et eget tastatur med norske bokstaver fra Android Market.

Vårt testeksemplar kom ”alene” uten noen pakke, men den skal inneholde det følgende:

  • Batteri
  • LG P500 Optimus One
  • Tilkoblingskabel
  • 2 GB minnekort
  • Brukerveiledning
  • Stereo håndfrisett
  • Lader