Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

LG Optimus Me P350

Design og brukervennlighet

Med sin nette størrelse og forholdsvis avanserte funksjoner ligger mye til rette for at LG Optimus Me P350 kan være en reel utfordrer den rimelige delen av mobilmarkedet. Men alt som glitrer er ikke nødvendigvis gull.

LG påstår at denne telefonen er en liten smarttelefon med tydelig skjerm. De har rett i en av påstandene sine, for liten det er den. I tillegg skal telefonen være rask i bruk, noe vi får inntrykk av i starten, men ved bruk over lengre tid fant vi flere ting å sette fingeren på.

Forventningspress

Dette er en telefon som er beregnet på de som vil ha en liten nett telefon, og fortsatt få tilgang til mange av de samme egenskapene vi finner i kraftigere modeller uten å måtte gi skjorta for det. LG har hatt stor suksess med tidligere modeller i Optimus-serien som Optimus One og Opimus 2X så vi hadde litt forventninger til lillebror i denne serien.

Rent størrelsesmessig er dette en av de mindre smarttelefonene på markedet, og den kan fort sammenlignes med Sony Ericssons Xperia X10 mini. Optimus Me er noe større i omkrets, men også noe slankere rundt midjen, samt at skjermen er litt større. Den er også ganske lik størrelsesmessig på en telefon vi nylig testet, Samsung Galaxy Mini som kom helt greit ut.

Optimus Me kjennes god ut i hånden, og vi legger ikke merke til noen knirkelyder. Telefonen virker solid nok selv om selve skjermen kun er av plast. Dette er noe vi er blitt vant til å se i denne prisklassen, og skjermen kan fort ripes opp hvis man ikke passer på hvor man legger den.

Telefonen er utstyrt med få fysiske taster. På framsiden av telefonen finner vi en tast for å besvare anrop og komme inn på samtaleloggen, og en for å legge på, låse skjermen og slå av og på telefonen. På høyre side finner vi to volumtaster, og utover dette er resten av tastene touch-baserte. Det er heller ingen dedikert kameratast på telefonen, noe vi kommer tilbake til senere i testen.

Når man tar av tastelåsen kommer det fire berøringstaster til syne under skjermen. Disse er en valgtast, en hjemtast, en tilbaketast og en søketast. To av disse tastene har en tilleggsfunksjon dersom man holder de inne. Holder man inne hjemtasten får man frem de åtte sist brukte programmene, og holder man inne søketasten får man muligheten for å søke ved hjelp av stemmebruk.

Vi finner også inngang for 3,5 millimeter mini-jack. Dette gjør at man kan koble vanlige øretelefoner rett i mobiltelefonen for en bedre lydopplevelse, eller koble den til et stereoanlegg. Telefonen kan også lades og synkroniseres mot PC ved hjelp av microUSB-inngangen som sitter på venstre side av telefonen.

Laber skjerm

Skjermen på Optimus Me er på 2,8 tommer. Dette er veldig lite for en smarttelefon å være, og vi har nesten ikke sett en så liten skjerm siden Sony Ericsson rullet ut sine Xperia Mini-modeller i fjor. Størrelsen er dessverre ikke det eneste problemet. LG sier at denne telefonen har en klar og tydelig skjerm, det har den ikke.

Man ser det raskt ved å se på så enkle ting som wigets - småprogrammene på hjemmeskjermen. Her blir fort skriften kornete på grunn av den lave oppløsningen og de blasse fargene. Sony Ericssons Xperia X10 mini har samme oppløsning, men siden skjermen er mindre får den en høyere pikseltetthet og bildet blir bedre.

Det samme gjelder når vi skal surfe på nettet. Her skal man zoome godt inn for å få en tekst som ikke ser kornete ut, og skjermen er ikke ideell sånn sett. Teksten på sidene kan fort bli veldig “grumsete” og det er litt slitsomt i lengden å måtte zoome inn på en ingress for å kunne lese den hver eneste gang.

Skjermen er av type TFT, og er ikke like klar og kontraststerk som det vi ser hos dyrere telefoner som for eksempel bruker Super-AMOLED. Skjermen er også kapasitiv som vil si at den er berøringsfølsom kontra trykkfølsom. Kapasitive skjermer er det vanligste i de aller fleste smarttelefoner i dag og gjør at telefonen reagerer ved å lett berøre skjermen.

Android 2.2

Optimus Me kommer klart med den nest siste utgaven av operativsystemet Android fra Google. Telefonen er ferdig utstyrt med en drøss med snarveier på alle fem startsidene man kan velge mellom. Disse kan man selvsagt flytte rundt og forandre på etter ønske, noe vi er blitt vant med i alle nyere telefoner med dette operativsystemet.

Telefonen er rask i navigeringen mellom startskjermene, men i selve hovedmenyen går det litt mer trått og vi opplever litt hakking. Menyen i seg selv er ganske oversiktlig, og ettersom man installerer nye applikasjoner legger disse seg i en egen gruppe nederst i hovedmenyen.

Håpløs SMS-funksjon

Det å bytte mellom programmer går ikke veldig raskt, men for å være en telefon i denne klassen er det heller ikke spesielt tregt, med ett unntak.

Det å skrive tekstmeldinger på denne telefonen er et stort hodebry. For å starte med det positive så har telefonen ferdig installert norsk tastatur og norsk ordbok, men det er også det. I stående posisjon får vi tilgang til et alfanumerisk tastatur, og her er tastene rett og slett for små. Det tar i overkant lang tid å skrive selv korte meldinger. Ordforslagene man får er ofte helt feil, og de er så små at hvis man skal velge dem er det lett å trykke feil. I tillegg hakker telefonen en del under skriving.

Når vi så legge telefonen i liggende posisjon for å skrive får vi et fullt QWERTY-tastatur. Dette burde jo fungere bedre, men når mellomtromstasten er bitteliten, og punktumtasten er plassert svært ustrategisk rett ved siden av, ligner meldingene mer på morsekoder enn setninger.

Å kunne skrive meldinger raskt og enkelt er svært viktig for de aller fleste mobilbrukere, og her ryker Optimus Me på en skikkelig smell. Det ble noe bedre da vi installerte skriveprogrammene Swiftkey og SlideIt, men fortsatt fikk vi en dårlig skriveopplevelse.

Totalt sett får vi ikke et veldig imponerende førsteinntrykk av telefonen da den brenner seg på noen av de viktigste funksjonene for en mobilbruker. Den ligger godt i hånden og rent estetisk er den ikke så dum å se på, men den kommer ikke veldig godt ut av startblokka.

I pakken finner vi:

  • Batteri
  • 2 GB microSD-kort
  • Hodesett med mikrofon
  • Ladekontakt
  • USB-kabel for PC
  • Brukerveiledning

Teknologi og funksjoner

LG Optimus Me er som sagt en telefon for de som ønsker seg mye av teknologien vi finner hos dyrere modeller til en billig penge. Dette er ingen telefon for de store proffbrukerne, da igjen mye på grunn av den trøblete skrivingen samt at skjermen er såpass liten at multimedia- og nettmulighetene blir ganske klønete.

Teknologien på plass

Telefonen stiller med de vanligste av avanserte funksjoner. Vi finner de vanligste frekvensene for mobilnett som gjør at man har dekning de fleste steder. Man kan også surfe i 3G- og super 3G-hastighet på den, noe som er mye raskere enn Edge-teknologien som vi som regel må nøye oss med hvis vi er i litt mindre bebodde strøk.

Vi finner også GPS i telefonen og her er det snakk om den assisterte typen slik at man kommer raskt i kontakt med sendere og kan navigere seg dit man ønsker. Med følger det også et navigasjonsprogram som enkelt kan ta deg dit du vil ved enten å snakke eller skrive inn din destinasjon, hvis du får kontakt med satellittene. Vi opplevde nemlig flere ganger at kunne ta over ti minutter før vi fikk kontakt, og dette er ikke godt nok.

Videre har telefonen også støtte for Wi-Fi, noe som gjør at man kan koble seg opp til trådløse nett for å kunne surfe kostnadsfritt. Dette fungerte veldig bra på Optimus Me. Ved å dra ned en overmeny fra toppen av skjermen får man muligheten til å slå av og på Wi-Fi, GPS, Bluetooth, mobilt nettverk og lyden på telefonen.

Telefonen kan også brukes som en trådløs ruter for andre enheter. Det vil si at man kan koble på andre mobiltelefoner og datamaskin slik at disse kan komme seg på internett via Optimus Me. Det anbefales da å ha et abonnement med inkludert datatrafikk siden slik bruk fort kan bli kostbart.

Trenger mer kraft

I praktisk bruk går det ganske greit når vi skal navigere oss rundt i telefonen. Når vi skal inn på enkelte programmer, og da igjen kan vi trekke fram tekstmeldinger, må man ofte smøre seg med tålmodighet. I starten hadde vi ingen problemer med dette, men ettersom vi fikk inn en god del meldinger begynte hastigheten å synke. Det kan fort ta mellom fire og åtte sekunder fra vi trykker på teksmeldingstasten til vi faktisk får opp meldingene. Dette er også på fulladet telefon, noe som trekker helhetsinntrykket ned.

Telefonen er også utstyrt med Bluetooth 2.1, og overføringer via denne går helt normalt. Dette er ikke den raskeste versjonen av Bluetooth som er 3.0, men denne finner vi også i svært få mobiltelefoner enn så lenge, og i praksis har det ennå ingen stor betydning da svært få enheter støtter noe høyere enn 2.1.

Optimus Me har også et akselerometer innebygd slik at telefonen forstår når du legger den på siden eller setter den i oppreist posisjon. Det er dessverre ingen nærhetssensor under samtale slik at skjermen skrur seg av når man legger telefonen mot øret, noe som kan skape litt hodebry.

Når det kommer til batterilevetiden er det heller lite å rope hurra for. Tidligere i år har vi testet billige telefoner som Samsung Wave 723 hvor batterilevetiden har vært veldig god, og dette kommer nok mye av at de har funnet en god kombinasjon av batterikraft og ytelse. Hos Optimus Me går den tom for strøm som om den skulle vært stappet med den kraftigste tokjerneprosessoren på markedet og hatt en skjerm som trekker mer strøm enn en gammel elektrisk ovn.

Vi er blitt vant til at dagens billigtelefoner som oftest har god levetid, men her var vi heldige om den varte i knappe to døgn med svært moderat bruk.

Grei som telefon

Når det kommer til talekvaliteten er det lite å utsette på Optimus Me, lyden er jevnt over god, og vi opplevde aldri noen store forstyrrelser i lyden under samtale. Lyden kan også justeres svært høyt så selv om man hører litt dårlig er ikke dette noe problem her.

Dekningsmessig klarer telefonen seg bra. Vi hadde ingen dekningsproblemer under testperioden, og holder et generelt godt nivå her også. Hvis man kun skal bruke telefonen til å ringe med så er den et godt alternativ, det eneste vi har å utsette er som sagt at den mangler nærhetssensor.

Ingen storsurfer

Når det kommer til bruken av Optimus Me på nett er vi heller skuffet. Vi nevnte tidligere i testen at teksten blir svært liten og vanskelig å lese. Til tross for at telefonen tilpasser nettsidene til mobilskjermen hjelper ikke dette stort da teksten på sidene er ekstremt vanskelig å lese med mindre man zoomer godt inn.

Et pluss i margen er at telefonen støtter tofinger-zoom til tross for sin lille skjerm. Dette fungerer likevel ikke fullt så godt som vi skulle ønske. Skjermen er såpass liten at hvis man ønsker å zoome inn på en større nettside som ikke er tilpasset mobiler blir det fort mer til bry enn praktisk. Man har også mulighet til å zoome ved å trykke to ganger raskt på skjermen, og dette var i praksis mer effektivt.

E-post fungerer slik det gjør i de fleste Android-telefoner, enkelt og greit, dog i et mindre format. Exchange fungerer smertefritt, og det er enkelt å synkronisere e-post, kalender og kontakter opp mot telefonen.

Selve adresseboken er veldig identisk med den vi har sett i de fleste andre Android-telefoner og vi møter ikke på noen store overraskelser her. Kalenderen er også enkel og oversiktlig, men det kan være litt problematisk å navigere seg mellom dagene på grunn av de små tastene man må treffe på skjermen.

Vekkerklokken er av det høylytte slaget, og det skal ikke være noe problem å komme seg opp om morgenen med det volumnivået som kommer ut av høyttaleren. Av andre nyttige funksjoner vi finner i Optimus Me har vi taleopptaker, Facebook og Twitter.

Multimedia

Optimus Me skal ifølge produsentene ha et flust med gode multimediafunksjoner. Men har den virkelig det?

Ingen spillmaskin

Telefonen kommer uten noen forhåndsinstallerte spill, men dette gjør i grunn ikke så mye da Android Market er fullt av alle mulige spill. Telefonens ytelse gjør at den ikke støtter noen av de mer grafisk pene spillene, men den tar vanlige spill som Angry Birds og Gem Miner. Det skal da sies at den hakker noe på mer omfattende nivåer på førstnevnte.

Den lille skjermen gjør at man ikke får noen stor spillopplevelse, og dette er ingen telefon vi kan anbefale for spillentusiaster.

Enkel på musikk

Musikkspilleren vi finner i Optimus Me er veldig enkel og lett anvendelig. Det er enkelt å sette opp spillelister og få oversikt over album og artister. Spilleren kan settes til å repetere og tilfeldig avspille de sangene man ønsker. Vi savner noen avanserte funksjoner, som å kunne justere lydeffekter og lignende, men det er ingen nødvendighet.

Lydkvaliteten er helt grei, men vi anbefaler å bytte ut de medfølgende øretelefonene da disse gir en heller kjedelig lydopplevelse. Alt i alt fungerer telefonen greit som musikkspiller uten at man skal ha de største forventningene til den.

Ikke for filmelskere

Optimus Me støtter svært få filmformater, og vi savner spesielt DivX-formatet da dette kanskje er det mest brukte når man skal legge inn filmfiler på telefonen. Dette i tillegg til at skjermen er svært liten gjør selve filmopplevelsen heller dårlig. Skjermens gjengivelse av farger og kontraster er også for svake til at vi kan si at vi vil bruke telefonen som en filmavspiller.

Det at telefonen ikke engang støtter det vanligste filmformatet for mobiltelefoner, 3GP, er en indikasjon på at det ikke er film som står i høysetet.

Selve volumet er helt greit under filmvisning også, men du må fort nøye deg med YouTube-klipp i lav kvalitet hvis du skal se på noe interessant. Telefonen støtter altså ikke høyoppløselig film via for eksempel YouTube.

Filmkameraet er heller ikke noe å hoppe i taket over. Dette er svært enkel VGA-filming som gir svært kornete filmer med dårlig fargegjengivelse. Totaltsett er ikke dette en telefon du vil bruke mye til film, både når det kommer til å ta opp og se film på.

Kamera

LG Optimus Me stiller med et 3,15 megapikslers kamera. Bildene er helt greie utendørs i godt lys, men utover dette kan vi ikke si oss veldig imponerte. Kameraet har de mest vanlige innstillingene vi finner på mobilkameraer i dag. Dette innebærer mulighet for endring av lysnivå, ISO, overeksponering, effekter og selvutløsning.

Det er ikke noen form for bilts eller kameralys i telefonen, så skal du ta bilder innendørs må du ha veldig mye lys tilgjengelig. Bildet tas ved å trykke på en lukkertast på skjermen, og vi savner en dedikert kameratast med mulighet for å forhåndsfokusere.

Det er heller ingen mulighet for å fokusere ved å trykke på ulike deler av skjermen, og vi finner heller ingen ansiktsgjennkjenningsfunksjon. Bildene blir fort kornete i svakt lys, og bildestøyen er ganske høy.

Under kan du se bildene vi knipset med Optimus Me.

 

 

Konklusjon

LG Optimus Me P350 gav oss et godt førsteinntrykk, og så ut som et godt tilskudd i familien av billige smarttelefoner. Dessverre viste det seg at manglene var mange, og telefonens prestasjoner ikke kunne leve opp til forventningene vi hadde med tanke på Optimus-seriens gode rykte.

Rent størrelsesmessig er denne telefonen ganske liten. Det er en av de minste telefonene vi har testet i år, og har en skjerm på knappe 2,8 tommer. Den ligger greit i hånden og har lager ingen knirkelyder eller lignende.

Mye teknologi, lite kraft

Telefonen kommer med det meste av avanserte funksjoner. Vi får det aller meste vi kan ønske oss av teknologi, men når det kommer til hastighet er vi ikke veldig imponert. Mobiltelefonen sliter med å utføre enkle oppgaver som å gå inn på samtalelogg og tekstmeldinger, og ventetiden kan bli i overkant lang.

Oppløsningen på skjermen er også med på å underbygge dette, og når skjermen er såpass liten som den er skulle vi forventet et bedre bilde enn hva vi får her.

Man skulle tro at den lille skjermen og den labre skjermopplevelsen skulle gi god batterilevetid. Det gjør den ikke. Den overlevde ikke to døgn med svært moderat bruk, noe vi burde forvente av en telefon som verken har stor og god skjerm eller kraftig innmat.

Enkelt brukergrensesnitt

Optimus Me kommer med operativsystemet Android 2.2, som har fått tilnavnet Froyo. Dette er enkelt å bruke, og rent utseendemessig har ikke LG gjort store endringer fra Googles originale oppsett.

Når det kommer til selve telefonbruken er det lite å utsette. Lyden under samtaler er absolutt god nok for hva vi kan forvente av en telefon i denne prisklassen, og dekningen har vi aldri hatt noe problem med.

Tekstmeldinger derimot bød på mange utfordringer. Skjermen er i utgangspunktet svært liten for en smarttelefon å være, og LG har ikke klart å lage en meldingsløsning som er god nok. Uansett om vi holdt telefonen i stående eller liggende posisjon mens vi skrev ble det svært lite effektivt. Tastene er generelt sett for små, og ordforslagene for dårlige.

Det virker som at LG har prøvd å presse for mye informasjon inn på en side når de har laget meldingsoppsettet sitt. Dette medfører til svært mange feiltrykk under skriving, og det hadde nok vært bedre om de hadde satt opp tastaturet på en annen måte for en så liten skjerm.

Ingen surfekonge

Telefonen har både super-3G og Wi-Fi, noe som er et must på smarttelefoner i dag. Dessverre gjør den svake skjermen det vanskelig å navigere seg rundt på nettet. Et pluss er at telefonen tilpasser nettsidene til skjermstørrelsen, men den dårlige oppløsningen på gjør at det er vanskelig å lese litt mindre tekst uten å måtte ty til zooming.

E-post og kalender fungerer helt greit, og er svært likt det vi finner i andre Android-telefoner. E-postskriving kan igjen by på noen utfordringer med tanke på den dårlige plassen man har på skjermen.

Greit kamera

Med sine 3,15 megapiksler er kameraet i Optimus Me helt greit for sin prisklasse. Det tar greie bilder utendørs i godt lys, men utover dette er det ikke så mye å skryte av. Vi savner blant annet kameralys og en mulighet for å forhåndsfokusere rundt på skjermen.

Musikkspilleren er av det enkle slaget og gir de vanligste funksjonene som tilfeldig avspilling, spillelister og repetering. Lyden er helt grei, men det er å anbefale at man bruker noen andre øretelefoner enn de som følger med.

Faller igjennom

Skal du ha en billig touch-telefon med masse muligheter, god skjerm, godt batteri, rask navigering og generelt sett får en god brukeropplevelse, ikke kast deg over LG Optimus Me P350. Ja, man får masse teknologi, og på papiret ser det riktig så pent ut, men i praksis fungerer det heller dårlig.

Telefonen er som sagt liten og nett, men den er ikke noe kunstverk av den grunn. Den lille skjermen byr på mer hodebry enn noe annet, og til tross for sin lave pris finnes det ganske mange andre og bedre alternativer i denne klassen.

Hiver du inn et par hundrelapper til får du storebroren, LG P500 Optimus One, her får du en kraftigere telefon med større skjerm hvor ting går betraktelig raskere i svingene.

Vi skal også huske på ZTE Blade som vi var storfornøyd med. Her får du omtrent alle funksjonene du finner hos telefoner i helt andre prisklassen samt en mye større og bedre skjerm.

Ønsker du noe litt mer avansert, hvor man virkelig kan få en telefon som presterer så til de grader er det verdt å ta en kikk på Huawei U8800. Den koster litt mer, men her får man mer enn hva man betaler for kontra konkurrentene.

annonse