Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC Titan

Sjekk den skjermen!

Fra ruinene av Windows Mobile kommer det en brukervennlig storskjermmobil som kan være perfekt for bedriften.

Design, skjerm og menyer

HTC Titan er også kjent som HTC Eternity, HTC Bunyip og HTC Ultimate i utlandet.

HTC Titan appellerer til de som enkelt og greit har råd til å betale for en mobiltelefon som er blant de aller beste. Også spesielt mobilinteresserte kan finne på å sende lommeboka på slankekur til fordel for denne råtassen. Men er Titan mobilen du bør bruke fem tusenlapper på?

Kraftig skjerm

Det er først og fremst skjermen til Titan som vekker oppsikt. Med sine 4,7 tommer er den en tidels tomme større enn det vi kjenner fra gigantskjermtelefonene HTC HD2 og Desire HD.

Dette gjør sitt for god oversikt og brukeropplevelse uansett hva du bruker telefonen til. I tillegg er det selvsagt en fordel å ha stor skjerm dersom du skal bruke mobilen til å se film på. Den store skjermen gir altså positivt utslag i flere av kategoriene i testen vår.

Ikke noe for alle

Samtidig kan skjermen være litt for stor for de med litt mindre hender enn undertegnede. Du må kanskje skifte grep på telefonen for å nå hele skjermflaten med tommelen din, eller kanskje det er lettest å bruke telefonen med to hender.

En annen ulempe ved den store skjerm, er selvfølgelig at telefonen også blir stor og bred. Heldigvis er fremsiden av HTC Titan så godt utnyttet som vi kan kreve, og skjermen går nesten helt ut til sidekantene og bare et lite område oppe og nede er skjermfrie.

Tynn!

Selv om skjermen i Titan er gigantisk, glir telefonen lettere ned i lommer enn veldig mange andre mobiltelefoner med mindre skjermer. Telefonen måler nemlig bare 0,99 centimeter i tykkelsen, og bakdekselet er i tillegg avrundet.

Kvalitetsfølelsen er også god, og knirking og knaking tilhører fortiden. Men det skulle jo bare mangle med tanke på den stive prisen. Telefonen føles godt sammenskrudd.

HTC Titan glir lettere ned i en lomme enn for eksempel Sony Ericsson Xperia Pro. (Foto: Einar Eriksen)

Skjermen virker også solid, og vi fikk ingen riper i den i løpet av testperioden til tross for at den fikk noen utfordringer i form av nøkler og binderser i testperioden. En skarp binders biter rett og slett ikke på dette harde skjermglasset, og du kan regne med en ripefri skjerm i lang tid fremover.

Lav oppløsning?

Pikseltettheten i HTC Titan er lav i forhold til i mange av konkurrentene, med sine 480 x 800 piksler, og dette er noe som er understreket og poengtert negativt i flere tester. Samsung Galaxy S II har den samme oppløsningen på en 4,3 tommers skjerm, og har altså ganske mye høyere pikseltetthet. Etter å ha lest en hel del tekst og sett på mange bilder på skjermen til Titan, har vi likevel aldri lagt merke til uskarpheter. Dersom vi ser på diagonale linjer i skjermen og holder telefonen så nært øyet som mulig, klarer vi ikke se noe som ligner piksler. Alle linjer virker jevne med det blotte øyet. Vi synes det går litt over grensen til flisespikkeri å trekke for lav pikseltetthet fordi det står på spesifikasjonsarket, når vi ikke klarer å se ulempen ved det i praksis.

Skjermen er skarp nok. (Foto: Einar Eriksen)

Fargegjengivelsen er god, og både bilder og filmer får naturtro farger. Skjermen er av typen SLCD, og vi er overrasket over hvor god kontrast skjermen viser. De mørke områdene er svarte som natten, slik vi bare venter av AMOLED-skjermer, og du kan se detaljer og kontraster også i de mørke områdene mens du ser en spennings- eller skrekkfilm. AMOLED-skjermer har imidlertid den fordelen med at svartfargen ikke trekker strøm fra batteriet. SLCD-skjermen i HTC Titan bakbelyser hele skjermen, slik at den bruker mer strøm enn AMOLED-skjermene i for eksempel Samsung Galaxy S II eller kommende Samsung Galaxy Nexus.

Alt i alt gir AMOLED-skjermer enda bedre kontrast og en rekke telefoner har høyere pikseltetthet, men størrelsen trekker opp og gjør helhetsopplevelsen av skjermen i HTC Titan helt topp. Bare 3D-skjermen kommer høyere på skjerm-poengskalaen vår.

Nå snakker den norsk

I lang tid har mangelen på norsk støtte i Windows Phone-telefoner holdt terningkastene våre på et nokså beskjedent nivå. Ikke bare har du måttet trykke en ekstra gang for å skrive norske bokstaver, men det har heller ikke vært mulig å laste ned programmer via Marketplace som tilsvarer Apples App Store og Googles Android Market. Xbox Live-tjenesten har også latt vente på seg for norske Windows Phone-brukere.

Den nyeste versjonen, Windows Phone 7.5 Mango, har imidlertid blitt norsk. Dermed har norske brukere endelig fått tilgang til Microsofts tjenester, og Windows Phone har blitt et fullstendig operativsystem og en reell konkurrent til Apple og Google også her til lands.

Blanke ark

Det gamle operativsystemet fra Microsoft, Windows Mobile, var i stor grad inspirert av operativsystemet på PC-er, og funksjonsmangfold har vært viktig. For å treffe alle de små ikonene har pekepennen vært sentral for å bruke Windows Mobile-telefoner.

Det var da det gikk nedover for Windows Mobile, i stor grad på grunn av mer brukervennlige alternativer, at Microsoft ville erstatte Windows Mobile 6.5 med noe helt nytt. Windows Phone 7 og Windows Phone 7.5 Mango er derfor på ingen måte videreutviklet av Windows Mobile. Selskapet spurte seg om hva brukerne trenger i mobiltelefonene sine, og startet med blanke ark.

Windows Mobile var populært, men ligger nå i ruiner. Windows Phone 7.5 Mango er en lovende erstatter! (Foto: Einar Eriksen)

Enkelt

Windows Phone 7.5 fremstår som veldig ryddig og greit. Du møtes av en rekke "hubs", som Microsoft kaller det, på startskjermen. Disse er firkanter som både fungerer som snarveier til programmer og delvis som småprogrammer (widgets) slik du kanskje kjenner fra Android. Med andre ord er de litt interaktive, og på huben "personer" ser du for eksempel at det dukker opp bilder av vennene dine som rullerer.

Det er kanskje forvirrende å starte med noe som ser ut som en "hovedmeny" i stedet for et skrivebord, men funksjonaliteten blir jo i bunn og grunn den samme.

Du kan flytte på de hub-ene ved å holde fingeren på en av dem en stund. Da blir alle hub-ene "flytende" mens huben du ville flytte på blir markert og dytter bort de andre hub-ene når du drar rundt på den. Du kan fjerne hub-en ved å trykke på ikonet som viser en stift med en strek over. Vi liker at dette ikonet benyttes i stedet for søppelkurven, som kan forveksles med noe skummelt.

Du kan endre farge på firkantene, men ellers har alle fast utseende. Du har med andre ord ikke i nærheten av så mye valgfrihet som i Android.

Derimot har du fått mer valgfrihet i Windows Phone 7.5 Mango sammenlignet med Windows Phone 7, og det har nå blitt mulig å legge til flere snarveier som omhandler det samme programmet, for eksempel værmeldingen for både Oslo og Tromsø eller snarveier til flere forskjellige nettsider i en bestemt nettleser.

I denne listen finner du alle programmene dine. (Foto: Einar Eriksen)

Blar du til høyre fra startskjermen får du opp alle programmene du har installert i en alfabetisk sortert liste. Denne listen blir veldig lang dersom du installerer mange programmer, men en søkefunksjon er på plass. Holder du fingeren på et ikon kan du velge å feste det på startskjermen.

I Titan er det ingen menytast som gir flere valg slik vi kjenner det fra Android-telefoner. I de applikasjonene der dette kreves, dukker det i stedet opp et ikon nederst til høyre på skjermen som skal servere deg alle de funksjonene som fins i programmet. Det er stort sett ganske sparsomt med ekstra funksjoner, slik at listen for det meste består av få valg.

Fleroppgavekjøring

Microsoft har lagt til fleroppgavekjøring i den nye Mango-versjonen, og dermed holder du inne tilbaketasten et sekund for å velge blant programmene som er åpne. Dette er ekte fleroppgavekjøring, slik at flere applikasjoner kan være aktive samtidig.

En fryd for øyet

Titan er lynrask til å reagere mens fingeren din danser rundt på skjermen, takket være godt samspill mellom skjerm, maskinvare som prosessor og hurtigminne og det lite krevende operativsystemet. Animasjonene er samtidig veldig forseggjorte selv om de er enkle. Når vi skyver opp "gardinen" for å deaktivere tastelåsen, føles det faktisk som om vi skyver den opp. Måten du interagerer med telefonen på er svært god.

Samtidig er animasjonene gode, ikonene er pene å se på, bildene dine pryder bilder-huben og veksler ved animasjon og de små funksjonsikonene gjør små hopp som gjør at de virker å være levende. Alt skjer helt uten hakking, og alt skjer på den store og gode skjermen til Titan.

Det er virkelig både enkelt og morsomt å bruke Windows Phone 7 Mango med brukergrensesnittet de kaller Metro UI.

Vi skal se nærmere på Office-løsningen, e-postmulighetene og andre fiffige ting og tang i Windows Phone 7.5 Mango på neste side.

Esken til vårt testeksemplar av HTC Titan inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • USB-kabel
  • 230V~ til USB-omformer
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger

Teknologi og funksjoner

E-postfunksjonene er svært gode. (Foto: Einar Eriksen)

Windows Phone 7.5 er ment å være enkelt å bruke, og her synes vi Microsoft har truffet spikeren på hodet. Men hva med de bedriftene som kjøpte Windows Mobile 6.5-telefoner på grunn av alle mulighetene i det gamle operativsystemet?

Først vil vi understreke at Windows Mobile, altså det gamle operativsystemet fra Microsoft, var langt fra så avansert som det så ut til å være. Android ser ut til å være et barnevennlig lekeoperativsystem i forhold til Windows Mobile, men vi savner ingen funksjoner i Android i forhold til Windows Mobile av den grunn.

Det er ikke noen poeng i å vise brukerne en lang liste med felt mobilnummer, hjemmetelefonnummer, en rekke faksnumre, jobbtelefonnummer, e-postadresse for både jobb- og privathenvendelser, postadresse hjem og til jobben og så videre i en evig lang liste som man må forholde seg til hver bidige gang man lagrer et telefonnummer. Sannsynligvis vil du bare lagre et navn og et telefonnummer, sånn i farta, også er det fint om man har muligheten til å legge til litt mer senere. I nyere smart-operativsystemer er det rett og slett løst på smartere måter, slik at du ikke lenger er offer for fryktinngytende lister.

Professorer skriver gjerne på en måte som vanlige folk sliter med å forstå selv om det egentlig ikke gir mening, og på samme måte har Microsofts ingeniører og andre teknologismartinger tidligere skrudd sammen menyer de som ikke er spesielt teknisk kompetente har hatt problemer med å bruke. Nå har de endelig hentet menyene ned til et brukervennlig nivå. Men Microsoft virker å ha tenkt veldig godt gjennom hva du egentlig trenger, og det resulterer i at det er svært lite vi savner i Windows Phone 7.5.

Office

OneNote lar deg gjøre notater ved hjelp av skjermtastaturet, og i notatene kan du legge til bilder eller lyd som du spiller inn selv. Programmet er kanskje mest kjent blant studenter, som ofte kan sees i forelesningssaler med OneNote i skjermen på bærbare datamaskiner. Poenget er å holde god oversikt i notatene dine.

I tillegg til denne nykommeren i Office-pakken finner vi skriveprogrammet Word, regneark (Excel) og lysbildeprogrammet PowerPoint. Når du trykker på +-tegnet, for nytt dokument, får du velge mellom Word og Excel. I tillegg finner du en rekke maler, som utgifter, golf-poengkort, kilometer-oversikt og lignende som du kanskje får bruk for. Office-programmene fungerer utmerket i bredskjerm så vel som i portrettmodus.

OneNote er et hendig program for studenter. (Foto: Einar Eriksen)

Starter du et nytt Word-dokument dukker tastaturet opp, og du finner fort fram til endring av tekstformat, -farge og lignende, en søkefunksjon og en funksjon for å legge til kommentarer. I Word savner vi å kunne zoome enda lenger ut for å få full oversikt, og her er også avansert funksjonalitet sterkt begrenset, men det er kanskje rett og rimelig i en mobiltelefon.

I Excel er summeringsfunksjon, søkefunksjon, kommentarfunksjon og arkvelger lett tilgjengelig. Ellers støttes det bruk av funksjoner slik vanlig Excel gjør, og hvis du skriver tegnet "=" og bokstaven "h" får du straks frem alternativene "hvis", "hvisfeil" eller "høyre". Dette gjør det raskt å bruke formler i programmet. I tillegg kan du trykke på funksjonstasten for å få full oversikt over funksjoner, og de er sortert under kategorier som økonomisk, dato og klokkeslett, matematikk/trigonometrisk, statistisk, oppslag, database, logisk og informasjon.

Alt i alt synes vi Office-pakken er svært brukervennlig, og til tross for færre funksjoner tror vi den blir langt nyttigere for kontoransatte i sin nye drakt enn den Office-pakken vi kjenner fra Windows Mobile. Få bruker nok mer avanserte funksjoner i Office-pakken på mobilen enn det du har tilgang på her, men dersom Windows Phone 7.5 Mango skal ut på nettbrett bør nok Office-pakken gjøres mer avansert.

Liten tvil er det likevel om at Office-pakken er mer forseggjort enn det som pleier å følge med Android- og iOS-mobiler.

Selv om telefonen ikke har fulltastatur, er den et godt valg for de som bruker e-postfunksjonen på mobilen ofte. (Foto: Einar Eriksen)

Ryddig e-postinnboks

E-postleseren i Mango lar deg koble alle e-postadressene dine til samme sted, og du kan selv velge hvilke e-postadresser som skal grupperes. E-postene i samtaler grupperes automatisk sammen slik en kjenner fra enkelte e-postleserer på PC-en. Her er det mye nytt for mobilverdenen, og vi har aldri hatt en ryddigere e-postinnboks på mobilen.

Når det er Microsoft som står bak operativsystemet, er det en selvfølge at e-postleseren støtter Exchange fullt ut. POP og IMAP støttes selvsagt også, og gamle Android-brukere vil kunne glede seg over at Gmail-kontoen settes opp kun ved å velge "Google" og skrive inn brukernavn og passord.

Fulltastaturet i Mango fungerer bra i Titan både i portrett- og landskapsmodus. Når du holder telefonen sidelengs dekker ikke tastaturet hele skjermen, men siden Titan har så stor skjerm opplever vi ikke det som noe problem. Vi setter pris på at tastaturet også er dynamisk slik at for eksempel krøllalfa er lett tilgjengelig der den tror vi skriver en e-postadresse, og en egen ".com"-tast er tilgjengelig i nettleseren.

God nettleser

Internet Explorer har en tendens til å vekke grøsninger hos utviklere, som har måttet lage nettsider og tjenester til en markedsdominerende PC-nettleser som dessverre ikke har hatt det samme forholdet til standarder som andre nettlesere. I mobilversjonen får vi heldigvis ikke det inntrykket i Windows Phone.

Nettleseren er Internet Explorer, to ord som kanskje skaper grøsninger hos enkelte. Men vi synes det fungerer i Windows Phone. (Foto: Einar Eriksen)

Internet Explorer i Titan lander på 100 av 100 poeng i Acid3-testen, noe som betyr at den støtter standardene denne testen baserer seg på. Nettsider vi surfer på vises på en skikkelig måte, og det er mye som tyder på at Microsoft har laget en mobilnettleser som skaper mindre frustrasjon enn eldre PC-nettlesere.

Nettleseren er også rask, og i Rightware Browsermark skårer den 34906 poeng, noe som betyr at den er rask på JavaScript og på tegning av internettsider.

HTC Gjør det hverken spesielt bra eller dårlig i Browsermark.

Kalenderen snakker med andre kalendere

Vi liker at kalenderen i Mango har full kontroll på kalenderen i Windows Live, Google Calendar og kalenderen på Facebook. Dermed har vi full oversikt over sosiale tøysearrangementer fra Facebook og den seriøse kalenderen i Google så vel som det vi måtte finne på å bruke Live-kalenderen til.

Dessverre sliter du dersom du har flere kalendere i Google, noe undertegnede har. Du får bare se hovedkalenderen din, slik at du må logge inn i nettleseren for å se kalendere andre har delt med deg eller andre personlige kalendere i Google.

En dugende kalkulator er også på plass, og en enkel notatfunksjon har HTC selv lagt til. Denne lar deg sette gule lapper på en korketavle, og du kan deretter flytte på notatene. Greit verktøy til å huske ting.

Bing Maps

I forhold til Google Maps med navigasjon, som nå er gratis i Android-telefoner, er Bing maps et nokså begredelig kapittel. Det er riktignok et fint og flott kart, spesielt når du aktiverer flyfotomodusen, men det hjelper ikke så mye når du lurer på hvor i alle dager Prinsens gate er og hvordan du kjører dit. I Bing Maps kan du ikke søke på adresser til tross for at de fleste veinavn er skrevet inn på kartet.

Ellers har Microsoft Windows Marketplace rundet 40 000 applikasjoner til Windows Phone, og dermed begynner det å bli greit med både nytte- og underholdningsapplikasjoner tilgjengelig for nedlasting.

Genial telefonliste

Når du setter opp en Google-konto og en Facebook-konto, har du sannsynligvis et vell av kontakter på telefonlisten automatisk. Alle kontaktene på Google-kontoen kobles automatisk sammen med kontakter som har lagt inn informasjon på Facebook dersom du vil det. Dette fungerer svært bra.

Det er enkelt å administrere sammenkoblingene, slik at du kan koble sammen de som kanskje har litt ulikt navn i den ene listen i forhold til den andre (for eksempel "pappa" og "Ola Nordmann").

Vi savner imidlertid "speed dialing" som gjør at du kan begynne å skrive navnet på telefontastaturet for å ringe til en kontakt. I stedet må du inn i telefonlisten og søke etter den du vil ringe til.

Lydkvaliteten i samtaler er upåklagelig og kan stilles forholdsvis høyt.

Sær!

Windows Phone 7.5 Mango imponerer på mange områder. Også når det kommer til tilkoblingsmuligheter imponerer telefonen. Men ikke på en god måte.

Vi er rett og slett imponert over hvor vanskelig Microsoft har gjort det å ikke la oss koble telefonen til en PC uten Zune, for eksempel om du skulle kjøre Linux slik som undertegnede. Det er ikke mulig. Telefonen vil ikke engang oppføre seg som en masselagringsenhet, slik som til og med Apples iPhone gjør til en viss grad.

Det hjelper jo ikke at telefonen ikke har minnekortstøtte heller.

sitat"«Hvis du bruker forskjellige e-postadresser til Xbox Live og Hotmail: Prøv å endre Xbox Live-gamertagen på Xbox-konsollen slik at den bruker Hotmail-kontoen. Logg eventuelt på med Xbox Live IDen, og legg til Hotmail-kontoen senere. På den måten kan du likevel få e-post, kalender og kontakter fra Hotmail-kontoen»– Microsoft"

Du må koble telefonen til PC-en (med Zune) for å få inn musikk på telefonen, installere oppdateringer og mye mer. Heldigvis kan du i det minste slå på telefonen uten Zune, i motsetning til Apples løsning før iOS 5.

Brukernavn til Windows Live må du selvsagt ha for å bruke Marketplace. Her fikk vi litt problemer siden vi ikke husket innloggingsinformasjonen vår. Dersom du trykker på at du ikke husker brukernavnet ditt får du beskjed om å logge på med gamertagen din på Xbox 360-konsollen. Det er jo en kostbar investering om du ikke har et stort ønske om å bruke den til å spille på også.

Oppdateringer å stole på

Microsoft tar betalt for at mobilprodusentene skal få bruke Windows Phone, i motsetning til Google med Android OS. I tillegg får produsentene langt mindre frihet, og vil ikke få lov til å legge inn et eget grensesnitt på toppen av Windows Phone. Microsoft vil nemlig selv ha kontrollen.

Det er imidlertid ikke bare ulemper ved dette. I Android-verdenen vil hver mobilprodusent tilpasse grensesnittene sine til den nye versjonen av operativsystemet. Det er enkelt og greit ikke Googles ansvar men produsentenes. For Windows Phone skal oppdateringene komme til telefonene når Microsoft knipser med fingrene.

Kraftig telefon

Microsoft har hatt høye maskinvarekrav til telefoner for å kjøre Windows Phone 7, noe som resulterer i at det egentlig bare er "toppmodeller" som kjører operativsystemet.

Prosessoren er en Scorpion-enhet på 1,5 GHz klokkehastighet, og den sitter i brikkesettet Qualcomm MSM8255T - oppfølgeren til Qualcomm MSM8255. Grafikkbrikken er velkjente Adreno 205, og arbeidsminnet er på 512 MB. Telefonen har 16 GB lagringsplass, men mangler minnekortstøtte.

I maskinvarekravene har vi også sett gyrosensor og akselerometer, noe som kan tas i bruk av applikasjonsutviklere både til spill og nytteprogrammer. De to sensorene sørger for at telefonen vet nøyaktig hvilken vei du vrir telefonen, og spesielt i spill kan gyro gjøre ting morsomt.

Av internett-teknologier finner du både Wi-Fi, HSPA+, Edge og GPRS, slik at du får maks surfehastighet omtrent overalt hvor du finner mobildekning. Bluetooth-teknologien er i versjon 2.1 +EDR med A2DP-støtte, og assistert GPS leder vei på storbyferien.

Batterikapasiteten er på 1600 mAh, og det holder til at titan har en god batterilevetid til tross for stor skjerm og slank utforming. Den skal klare 19 døgn hviletid, men med samtaler, internettsurfing, e-postlesing og en god del annet må du regne med å lade telefonen etter et par dager. Taletiden er oppgitt til knappe syv timer.

Bedriftstilpasset

Microsoft vil som vanlig ta vare på bedriftskunder, og full støtte for Sharepoint, Exchange og Active Sync er noe bedrifter kan sette pris på. Gjennom Microsoft Business Productivity Online Suite vil bedrifter kunne legge sine sky-baserte tjenester.

Sikkerhet er også viktig for bedrifter, og i den sammenhengen er mangelen på minnekort faktisk positiv. Fjernsletting støttes rett ut av esken, slik at du kan logge deg på en nettjeneste for å be telefonen din slette all innhold. Passordbeskyttelse er selvsagt mulig å aktivere.

På toppen av dette er Windows Phone 7 som nevnt enkel å bruke, og har en god Office-pakke og svært god e-postleser. Det er liten tvil om at Windows Phone 7 kommer til å gjøre det sterkt hos bedriftskunder.

Multimedia

HTC har sydd sammen en god multimediatelefon. (Foto: Einar Eriksen)

Øreproppene som følger med Titan er like dårlige som det vi har lært oss å forvente fra HTC, toppmodell og prislapp på fem høvdinger til tross. Pluggene sitter dårlig i ørene og er vonde å bruke i lengre perioder, med mindre du er veldig heldig med formen i øregangen din. I motsetning til det som følger med mange andre HTC-telefoner sitter imidlertid disse i ørene uten å falle ut, takket være en gummiring.

De små ørepluggene sløser med bass ved å ikke isolere, og må dermed pøse på med mye bass for å kompensere. Når så små øreplugger skal lage så mye lyd, er resultatet dømt til å i beste fall gi OK lyd. Skal du høre på radio på veien til jobb, er ørepluggene helt OK om de passer ørene dine, men vi ville sett oss rundt etter et par bedre plugger eller hodesett.

Kobler du til et skikkelig lydprodukt får du imidlertid så god lyd som de beste mobiltelefonene vi har testet på feltet. HTC Titan spiller lekende lett på Denon AH-C751. Lydbildet er bredt, tonene er livlige og detaljrike og instrumentene høres naturlige ut.

Film

Har du allerede plugget i et par gode øreplugger, er det duket for en skikkelig god filmopplevelse. Med 4,7 tommer stor skjerm er virkelig filmtitting på mobilen kanongøy, enten du sitter på toget hjem til jul eller ligger på sofaen og synes synd på deg selv en søndags morgen.

Filmen blir rett og slett mye mer levende enn i mobiltelefoner med "knøttsmå" 3,7 og 4 tommers skjermer, og den høye kontrasten til skjermen gjør at også skrekkfilmer filmet i mørke kjellere kan nytes.

Bakbelyst kamerabrikke

Kameraet i Titan knipser i åtte megapiksler, slik som så mange andre mobilkameraer spredt over hele bildekvalitetsskalaen. Linsen er 28 mm, og blenderåpningen kan åpnes helt til f/2.2, men den fotointeresserte er nok stadig ikke veldig imponert. Men hva med når vi sier at kamerasensoren er bakbelyst?

Dette betyr ikke at det er en bakgrunnsbelysning i eller bak brikken, men brikken er i all hovedsak konstruert baklengs. Det gjør at lyset ikke trenger å passere kretser og koblingen på sin ferd mot bildebrikken, og dermed tapes det ikke så mye lys.

Kameraet har en bakbelyst bildebrikke. (Foto: Einar Eriksen)

At kameraet får litt mer lys, betyr at den for eksempel kan operere med lavere ISO-verdier når du tar bilder. Det sørger for mindre bildestøy, og telefonen trenger ikke fjerne så mye bildestøy på en kunstig måte. Det fører igjen til at flere av de opprinnelige detaljene er tatt vare på i bildet.

Vi snakker altså om mindre bildestøy og bedre detaljgjengivelse. Og det virker som om teorien stemmer godt med praksis, og bildene vi har tatt med HTC Titan er jevnt over svært gode. Vi synes den aller største haken er at bildene blir veldig uskarpe mot hjørnene i forhold til mange andre mobilkameraer.

Under kan du se bilder vi har tatt med HTC Titan.

Kameraet kan også ta opp video i 720p, altså 1280 x 720 piksler. Videokvaliteten er helt på høyde med de nærmeste konkurrentene Samsung Galaxy SII og HTCs egen Sensation XL.

"Fotoforbedring" er et morsomt program i HTC Titan. Her kan du velge forskjellige effekter etter at bildet er tatt. Autoforbedring justerer nivåene i bildet, som regel til det bedre, mens resten stort sett er kunstneriske effekter som sepia, vintage og en lang rekke andre effekter.

Fotoforbedring kan gjøre morsomme ting med bildene dine. (Foto: Einar Eriksen)

Det er ikke mange andre underholdningsprogrammer og spill installert på telefonen fra før, men du kan selvsagt laste ned begge fra Windows Marketplace eller fra Xbox-tjenesten til Microsoft. For de som har Xbox, kan det være greit å vite at du kan bruke spillerprofilen din der på mobilen også. I Xbox-tjenesten kan du også legge til venner, og vi tipper Xbox-tjenesten bare blir mer sosial fremover.

I skrivende stund finner du for øvrig mange kjente spilltitler, og selv om mange koster penger er en prøveversjon gratis. Dermed kan du prøve deg gjennom mange spill før du "drar kortet".

Konklusjon

HTC Titan er en mobiltelefon du enten skal ha stor mobilinteresse eller høy omsetning på bankkontoen for å kjøpe. Den koster mange tusenlapper, men du verden så mye mobil du får for pengene.

Skjermen i Titan er 4,7 tommer stor, og dermed blant de aller største mobilskjermene på markedet. Det har mye å si for brukeropplevelsen, enten du skal se på film på bussen eller ha full oversikt i kalenderen og innboksen.

For mange er det imidlertid også en ulempe å ha så stor skjerm. Hvis du ikke har store hender, må du regne med å tidvis måtte bytte grep eller bruke telefonen med to hender for at fingeren din skal kunne rekke alle områder på skjermen.

Til tross for at overflaten er stor, er telefonen under en centimeter tykk. Dermed glir den like lett ned i lommen som mange telefoner med langt mindre skjermer.

Enkel å bruke

Et godt menysystem er et annet viktig kriterie for god brukeropplevelse. HTC Titan kjører det nyeste operativsystemet fra Microsoft, Windows Phone 7.5 Mango. Dette må ikke forveksles med eldre Windows Mobile-telefoner, som var svært vanskelige å bruke.

Windows Phone 7.5 Mango er derimot et operativsystem som er imponerende enkelt i bruk. Vi synes dette bør være blant de aller første alternativene hvis du vil ha en telefon for å surfe på internett og sjekke e-post uten å drukne i avanserte menyer og mange valg.

Samtidig som operativsystemet er enkelt for nybegynneren, er det både funksjonsrikt og intuitivt nok for de fleste som vurderer å bytte ut en Android-telefon med Windows Phone. Likevel vil nok mer avanserte brukere rynke på nesen av proprietære løsninger og begrenset frihet.

Uansett om du vil ha enkle menyer eller mange funksjoner, vil du selvsagt ha telefonfunksjoner som holder mål. HTC Titan har så stor skjerm at vi synes skriving av tekstmeldinger går fort unna selv med nokså klumsete fingre. Lydkvaliteten under samtaler er også god, og telefonlisten synkroniserer i alle retninger og gir deg full oversikt.

God på e-post

Microsoft har alltid prøvd å ta vare på bedriftskunder, hvilket de ikke har sluttet med bare fordi Windows Phone har blitt brukervennlig.

Det er den oppfriskede e-postleseren vi setter størst pris på i det nye Mango. Her kan du enkelt koble sammen flere innbokser, slik at du får all e-post i samme liste. E-poster som hører sammen i en samtale grupperes.

Ellers må vi gi Office-pakken en tommel opp. Denne er veldig brukervennlig, men alle dokumenter vi har prøvd vises på riktig måte og i Excel kan du bruke de mest avanserte funksjonene. Her bidrar også den store skjermen til god oversikt.

Passer bedrifter

Mens det for privatbrukere er en ulempe at du ikke kan sette inn ekstra minnekort i telefonen, er det en fordel for bedrifter fordi lagring på minnekort innebærer en sikkerhetsrisiko. Microsoft har også lagt opp til at bedrifter selv kontrollerer oppdateringene av operativsystemet, og ikke produsentene, noe som også er positivt for sikkerheten. Dette er bare noen eksempler på de mange smarte bedriftstilpasningene Microsoft har gjort.

Titan er den heftigste Windows-telefonen du får tak i, og har både kraftig maskinvare og alt du kan forvente av teknologi. Du kan selvsagt koble deg opp på internett via det trådløse nettverket ditt hjemme eller surfe i de raskeste hastighetene i mobilnettet når du ikke er det.

Morsom

Kamerabrikken i Titan er konstruert på en slik måte at mindre lys går tapt før det når frem, og dermed opplever vi lite bildestøy og god detaljgjengivelse i bildene. Kvaliteten i videoopptak er også på topp.

Til filmtitting er den store skjermen overlegen, og PC-programvaren gjør det enkelt å legge inn filmer. Xbox-løsningen gjør at det kommer til å være et sosialt nettverk i spillverdenen og som musikkspiller skuffer Titan heller ikke med sin gode lydkvalitet.

Alt i alt

Titan viser muskler for både privatpersoner eller bedrifter. Telefonen har høy pris, ingen minnekort og operativsystemet har proprietære løsninger. Men telefonen er lett å bruke, og den fungerer svært bra til det aller meste.

Råtassen kommer nok til å se en konkurrent i Samsung Galaxy Nexus når den dukker opp. Denne har en AMOLED-skjerm med noe høyere oppløsning.

I dagens marked er kanskje HTC Sensation XL og Samsung Galaxy SII hovedkonkurrentene. Her er skjermstørrelsene noe mindre, men ellers er dette toppmodeller med heftige spesifikasjoner. Med Android i bunnen har du også flere avanserte muligheter, og du er ikke bundet til å bruke Zune som programvare på PC-en.

For de som er ute svært brukervennlige menyer, gigantisk skjerm som gir den beste oversikten du kan få, svært gode proffunksjoner og topp kamera, er HTC Titan en høyaktuell kandidat. Dette er den råeste Windows-telefonen i dagens marked, og fekter mot de gjeveste Android-toppmodellene.

annonse