TestHTC Titan

Sjekk den skjermen!

Fra ruinene av Windows Mobile kommer det en brukervennlig storskjermmobil som kan være perfekt for bedriften.

Design, skjerm og menyer

HTC Titan er også kjent som HTC Eternity, HTC Bunyip og HTC Ultimate i utlandet.

HTC Titan appellerer til de som enkelt og greit har råd til å betale for en mobiltelefon som er blant de aller beste. Også spesielt mobilinteresserte kan finne på å sende lommeboka på slankekur til fordel for denne råtassen. Men er Titan mobilen du bør bruke fem tusenlapper på?

Kraftig skjerm

Det er først og fremst skjermen til Titan som vekker oppsikt. Med sine 4,7 tommer er den en tidels tomme større enn det vi kjenner fra gigantskjermtelefonene HTC HD2 og Desire HD.

Dette gjør sitt for god oversikt og brukeropplevelse uansett hva du bruker telefonen til. I tillegg er det selvsagt en fordel å ha stor skjerm dersom du skal bruke mobilen til å se film på. Den store skjermen gir altså positivt utslag i flere av kategoriene i testen vår.

Ikke noe for alle

Samtidig kan skjermen være litt for stor for de med litt mindre hender enn undertegnede. Du må kanskje skifte grep på telefonen for å nå hele skjermflaten med tommelen din, eller kanskje det er lettest å bruke telefonen med to hender.

En annen ulempe ved den store skjerm, er selvfølgelig at telefonen også blir stor og bred. Heldigvis er fremsiden av HTC Titan så godt utnyttet som vi kan kreve, og skjermen går nesten helt ut til sidekantene og bare et lite område oppe og nede er skjermfrie.

Tynn!

Selv om skjermen i Titan er gigantisk, glir telefonen lettere ned i lommer enn veldig mange andre mobiltelefoner med mindre skjermer. Telefonen måler nemlig bare 0,99 centimeter i tykkelsen, og bakdekselet er i tillegg avrundet.

Kvalitetsfølelsen er også god, og knirking og knaking tilhører fortiden. Men det skulle jo bare mangle med tanke på den stive prisen. Telefonen føles godt sammenskrudd.

HTC Titan glir lettere ned i en lomme enn for eksempel Sony Ericsson Xperia Pro. (Foto: Einar Eriksen)

Skjermen virker også solid, og vi fikk ingen riper i den i løpet av testperioden til tross for at den fikk noen utfordringer i form av nøkler og binderser i testperioden. En skarp binders biter rett og slett ikke på dette harde skjermglasset, og du kan regne med en ripefri skjerm i lang tid fremover.

Lav oppløsning?

Pikseltettheten i HTC Titan er lav i forhold til i mange av konkurrentene, med sine 480 x 800 piksler, og dette er noe som er understreket og poengtert negativt i flere tester. Samsung Galaxy S II har den samme oppløsningen på en 4,3 tommers skjerm, og har altså ganske mye høyere pikseltetthet. Etter å ha lest en hel del tekst og sett på mange bilder på skjermen til Titan, har vi likevel aldri lagt merke til uskarpheter. Dersom vi ser på diagonale linjer i skjermen og holder telefonen så nært øyet som mulig, klarer vi ikke se noe som ligner piksler. Alle linjer virker jevne med det blotte øyet. Vi synes det går litt over grensen til flisespikkeri å trekke for lav pikseltetthet fordi det står på spesifikasjonsarket, når vi ikke klarer å se ulempen ved det i praksis.

Skjermen er skarp nok. (Foto: Einar Eriksen)

Fargegjengivelsen er god, og både bilder og filmer får naturtro farger. Skjermen er av typen SLCD, og vi er overrasket over hvor god kontrast skjermen viser. De mørke områdene er svarte som natten, slik vi bare venter av AMOLED-skjermer, og du kan se detaljer og kontraster også i de mørke områdene mens du ser en spennings- eller skrekkfilm. AMOLED-skjermer har imidlertid den fordelen med at svartfargen ikke trekker strøm fra batteriet. SLCD-skjermen i HTC Titan bakbelyser hele skjermen, slik at den bruker mer strøm enn AMOLED-skjermene i for eksempel Samsung Galaxy S II eller kommende Samsung Galaxy Nexus.

Alt i alt gir AMOLED-skjermer enda bedre kontrast og en rekke telefoner har høyere pikseltetthet, men størrelsen trekker opp og gjør helhetsopplevelsen av skjermen i HTC Titan helt topp. Bare 3D-skjermen kommer høyere på skjerm-poengskalaen vår.

Nå snakker den norsk

I lang tid har mangelen på norsk støtte i Windows Phone-telefoner holdt terningkastene våre på et nokså beskjedent nivå. Ikke bare har du måttet trykke en ekstra gang for å skrive norske bokstaver, men det har heller ikke vært mulig å laste ned programmer via Marketplace som tilsvarer Apples App Store og Googles Android Market. Xbox Live-tjenesten har også latt vente på seg for norske Windows Phone-brukere.

Den nyeste versjonen, Windows Phone 7.5 Mango, har imidlertid blitt norsk. Dermed har norske brukere endelig fått tilgang til Microsofts tjenester, og Windows Phone har blitt et fullstendig operativsystem og en reell konkurrent til Apple og Google også her til lands.

Blanke ark

Det gamle operativsystemet fra Microsoft, Windows Mobile, var i stor grad inspirert av operativsystemet på PC-er, og funksjonsmangfold har vært viktig. For å treffe alle de små ikonene har pekepennen vært sentral for å bruke Windows Mobile-telefoner.

Det var da det gikk nedover for Windows Mobile, i stor grad på grunn av mer brukervennlige alternativer, at Microsoft ville erstatte Windows Mobile 6.5 med noe helt nytt. Windows Phone 7 og Windows Phone 7.5 Mango er derfor på ingen måte videreutviklet av Windows Mobile. Selskapet spurte seg om hva brukerne trenger i mobiltelefonene sine, og startet med blanke ark.

Windows Mobile var populært, men ligger nå i ruiner. Windows Phone 7.5 Mango er en lovende erstatter! (Foto: Einar Eriksen)

Enkelt

Windows Phone 7.5 fremstår som veldig ryddig og greit. Du møtes av en rekke "hubs", som Microsoft kaller det, på startskjermen. Disse er firkanter som både fungerer som snarveier til programmer og delvis som småprogrammer (widgets) slik du kanskje kjenner fra Android. Med andre ord er de litt interaktive, og på huben "personer" ser du for eksempel at det dukker opp bilder av vennene dine som rullerer.

Det er kanskje forvirrende å starte med noe som ser ut som en "hovedmeny" i stedet for et skrivebord, men funksjonaliteten blir jo i bunn og grunn den samme.

Du kan flytte på de hub-ene ved å holde fingeren på en av dem en stund. Da blir alle hub-ene "flytende" mens huben du ville flytte på blir markert og dytter bort de andre hub-ene når du drar rundt på den. Du kan fjerne hub-en ved å trykke på ikonet som viser en stift med en strek over. Vi liker at dette ikonet benyttes i stedet for søppelkurven, som kan forveksles med noe skummelt.

Du kan endre farge på firkantene, men ellers har alle fast utseende. Du har med andre ord ikke i nærheten av så mye valgfrihet som i Android.

Derimot har du fått mer valgfrihet i Windows Phone 7.5 Mango sammenlignet med Windows Phone 7, og det har nå blitt mulig å legge til flere snarveier som omhandler det samme programmet, for eksempel værmeldingen for både Oslo og Tromsø eller snarveier til flere forskjellige nettsider i en bestemt nettleser.

I denne listen finner du alle programmene dine. (Foto: Einar Eriksen)

Blar du til høyre fra startskjermen får du opp alle programmene du har installert i en alfabetisk sortert liste. Denne listen blir veldig lang dersom du installerer mange programmer, men en søkefunksjon er på plass. Holder du fingeren på et ikon kan du velge å feste det på startskjermen.

I Titan er det ingen menytast som gir flere valg slik vi kjenner det fra Android-telefoner. I de applikasjonene der dette kreves, dukker det i stedet opp et ikon nederst til høyre på skjermen som skal servere deg alle de funksjonene som fins i programmet. Det er stort sett ganske sparsomt med ekstra funksjoner, slik at listen for det meste består av få valg.

Fleroppgavekjøring

Microsoft har lagt til fleroppgavekjøring i den nye Mango-versjonen, og dermed holder du inne tilbaketasten et sekund for å velge blant programmene som er åpne. Dette er ekte fleroppgavekjøring, slik at flere applikasjoner kan være aktive samtidig.

En fryd for øyet

Titan er lynrask til å reagere mens fingeren din danser rundt på skjermen, takket være godt samspill mellom skjerm, maskinvare som prosessor og hurtigminne og det lite krevende operativsystemet. Animasjonene er samtidig veldig forseggjorte selv om de er enkle. Når vi skyver opp "gardinen" for å deaktivere tastelåsen, føles det faktisk som om vi skyver den opp. Måten du interagerer med telefonen på er svært god.

Samtidig er animasjonene gode, ikonene er pene å se på, bildene dine pryder bilder-huben og veksler ved animasjon og de små funksjonsikonene gjør små hopp som gjør at de virker å være levende. Alt skjer helt uten hakking, og alt skjer på den store og gode skjermen til Titan.

Det er virkelig både enkelt og morsomt å bruke Windows Phone 7 Mango med brukergrensesnittet de kaller Metro UI.

Vi skal se nærmere på Office-løsningen, e-postmulighetene og andre fiffige ting og tang i Windows Phone 7.5 Mango på neste side.

Esken til vårt testeksemplar av HTC Titan inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • USB-kabel
  • 230V~ til USB-omformer
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger