TestNokia E6

Profftelefon med stil

Nokia E6-00 følger opp der de populære forgjengerne E71 og E72 slapp, men når den helt opp?

Design og brukervennlighet

Nokia har hatt suksess med flere av sine businesstelefoner de siste årene. Nokia E71 og E72 har i lang tid vært favorisert av svært mange, og da særlig på bedriftsfronten. Nå som oppfølgeren endelig er kommet nesten to år etter at E72 kom på markedet, var vi spent på om Nokia E6 kunne videreføre funksjonaliteten vi fant i forgjengerene.

Produsenten sier at denne telefonen skal ha alt du trenger i en smarttelefon i en kompakt pakke. E-serien til Nokia har lenge være førstevalget til svært mange når det kommer til businesstelefoner. Nokia E6 kommer ikke bare med det samme store QWERTY-tastaturet vi har sett hos de tidligere modellene, men den har også fått en berøringsskjerm for å gjøre hverdagen til din lettere.

Ny Symbian

Dette er den første Nokia-telefonen i Norge med det oppdaterte Symbian-operativsystemet som har fått navnet Anna. Det vil si at de har gitt applikasjonene et nytt og mer moderne utseende, telefonen har fått en raskere og mer funksjonell nettleser, samt at navigasjonen også skal ha fått en liten overhaling. Telefonen ligger på rundt 3300 kroner på nettet, noe som er som forventet av en businesstoppmodell.

Kjennes solid ut

Rent størrelsesmessig klarer E6 seg veldig godt. Den er ikke noe større en de fleste store smarttelefoner i dag, og den er ganske tynn med sine 10,5 millimeter. Telefonen har et bakdeksel i metall som gir oss en god kvalitetsfølelse når vi holder den i hånden. Dette er også med på øke matchvekten på telefonen til 133 gram.

Telefonen kjennes altså solid ut, og vi opplever heller ingen knirkelyder som vil tilsi noe annet. Skjermen er av typen Gorilla Glass, som er kjent for å tåle det meste av juling og brukes på de aller fleste dyrere mobiltelefoner i dag.

Når det kommer til tastene er det åpenbart nok av dem, og det samme gjelder for snarveistaster. Til tross for at mobilen er utstyrt med berøringsskjerm kan du også velge å bruke D-padden som sitter rett under skjermen for å navigere deg rundt. I tillegg sitter det her snarveistaster for startskjerm, meldinger, kalender, kontakter og ringing.

Høyre siden av telefonen består av to volumtaster, en tast for å lese inn talekommandoer og en tastelåstast som du kan dra ned for å låse opp skjermen. Denne fungerer også som lommelykt hvis du holder den nede noen sekunder.

På toppen av telefonen sitter av/på-tasten som også fungerer som tastelås, men denne er ikke i nærheten like effektiv å bruke som den som sitter på høyresiden da den er mye vanskeligere å komme til.

På toppen sitter det også en 3,5 millimeters lydutgang som vi finner på de aller fleste mobiltelefoner i dag. Ved siden av denne er det en liten tapp som lar deg sette inn minnekort om du skulle ha behov for dette til tross for telefonens medfølgende 8 GB interne lagringskapasitet. Dette gjøres også uten å måtte fjerne batteriet.

Gammel ladeutgang

På venstre side av telefonen finner vi kun en microUSB-utgang for lading og overføring av data. På undersiden Nokia E6 finner vi til vår forbauselse en utgang for den forrige generasjonen av Nokia-ladere. Det følger også med en lader av denne typen, mens lading via microUSB da må gjøres via PC-en eller ved bruk av en adapter.

På baksiden av telefonen finner vi et 8 megapikslers kamera og to LED-lamper som fungerer som både blits og lommelykt. Telefonen har også en kant i krom som går rundt hele telefonen, noe som gjør at den ser ganske lekker ut.

Tastene på tastaturet krever en liten tilvending i starten, men ettersom vi fikk brukt telefonen litt kom det seg raskt. Etter å ha brukt kun beøringsskjermtelefoner i lengre tid var det nå litt godt å faktisk bruke fysiske taster igjen.

God å skrive på

Tastene ser kanskje små ut, med da de er kurvet utover gjorde det at vi traff godt under skriving. De er heller ikke tunge å trykke inn, og vi opplevde aldri at vi ble slitne i fingrene selv når vi skrev lange meldinger.

Når vi ser telefoner med fullt QWERTY-tastatur som ikke kan skyves ut slik som på E6, er det naturlig at skjermen ikke blir veldig stor. Skjermen her er på 2,46 tommer, altså så vidt større enn forgjengeren E72. Vi syns vi fikk grei oversikt på den, men den kan fortsatt ikke måle seg på dette i forhold til rene berøringsskjermtelefoner.

Skarp liten skjerm

Skjermen har en oppløsning på 640 x 480 piksler noe som gjør at denne skjermen faktisk har den høyeste pikseltettheten på markedet. Nokia har i lang tid fått pepper for skjermene sine kontra sine Android- og iOS-konkurrenter, men rent bildemessig gjør skjermen det skarpt her.

Skjermen er svært lyssterk, og det er lett å se hva som foregår på skjermen nesten uansett innsynsvinkel. Berøringsskjermen er rask og responsiv, og det er godt å se at også Nokia nå har gjort at startskjermene følger fingeren fremfor å hoppe til neste etter du har dratt fingeren over skjermen.

Det dog kun snakk om en TFT-skjerm her, så når det kommer til sortnivå og kontraster faller den litt igjennom kontra for eksempel Super-AMOLED Plus-skjermene. Rent fargemessig har vi lite å utsette på skjermen, og dette er noe av det beste vi har sett fra Nokia rent skjermmessig.

Dessverre er skjermen fortsatt ganske liten, og har du store fingre kan det by på en og annen feiltast på skjermen. Den er heller ikke optimal for spill og nettlesing, noe vi kommer tilbake til senere i testen.

Symbian Anna

Nokia E6 kommer som sagt med siste versjon av Symbian som har fått tilnavnet Anna. Det er kun denne telefonen og Nokia X7 som kommer med dette rett ut av boksen, og sistnevnte ser ikke ut til å komme til Norge med det første. Det skal dog komme en oppdatering til de andre toppmodellene til Nokia slik at også disse får denne versjonen av operativsystemet.

De helt store endringene er det ikke bortsett fra rent kosmetisk. Du kan velge hvilke snarveier og wigets du vil ha på de fire startskjermene, samt at du får tilgang til snarveier for klokke, notifikasjoner og tilkoblinger.

Telefonen har selvsagt fleroppgavekjøring og denne kan du komme inn på ved å holde hjem-tasten inne et par sekunder. Her kan du velge å slå av de programmene du ikke bruker, samt å hoppe mellom de ulike aktive applikasjonene.

Nokia E6 gir et godt førsteinntrykk for en businesstelefon å være. Rent utseendemessig ser den bra ut, den ligger godt i hånden og den tilbyr en drøss med muligheter. Brukervennligheten ligger fortsatt godt i bakevja i forhold til Android og iOS, men forbedringene er der. Ting går mye fortere enn på tidligere Symbian-telefoner, og vi opplevde aldri noen spesiell ventetid når vi skulle utføre diverse oppgaver.

I pakken får du:

  • 3,5 millimeter hodesett med mikrofon
  • 1500 mAh batteri
  • Datakabel
  • Lader