Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia E6

Profftelefon med stil

Nokia E6-00 følger opp der de populære forgjengerne E71 og E72 slapp, men når den helt opp?

Design og brukervennlighet

Nokia har hatt suksess med flere av sine businesstelefoner de siste årene. Nokia E71 og E72 har i lang tid vært favorisert av svært mange, og da særlig på bedriftsfronten. Nå som oppfølgeren endelig er kommet nesten to år etter at E72 kom på markedet, var vi spent på om Nokia E6 kunne videreføre funksjonaliteten vi fant i forgjengerene.

Produsenten sier at denne telefonen skal ha alt du trenger i en smarttelefon i en kompakt pakke. E-serien til Nokia har lenge være førstevalget til svært mange når det kommer til businesstelefoner. Nokia E6 kommer ikke bare med det samme store QWERTY-tastaturet vi har sett hos de tidligere modellene, men den har også fått en berøringsskjerm for å gjøre hverdagen til din lettere.

Ny Symbian

Dette er den første Nokia-telefonen i Norge med det oppdaterte Symbian-operativsystemet som har fått navnet Anna. Det vil si at de har gitt applikasjonene et nytt og mer moderne utseende, telefonen har fått en raskere og mer funksjonell nettleser, samt at navigasjonen også skal ha fått en liten overhaling. Telefonen ligger på rundt 3300 kroner på nettet, noe som er som forventet av en businesstoppmodell.

Kjennes solid ut

Rent størrelsesmessig klarer E6 seg veldig godt. Den er ikke noe større en de fleste store smarttelefoner i dag, og den er ganske tynn med sine 10,5 millimeter. Telefonen har et bakdeksel i metall som gir oss en god kvalitetsfølelse når vi holder den i hånden. Dette er også med på øke matchvekten på telefonen til 133 gram.

Telefonen kjennes altså solid ut, og vi opplever heller ingen knirkelyder som vil tilsi noe annet. Skjermen er av typen Gorilla Glass, som er kjent for å tåle det meste av juling og brukes på de aller fleste dyrere mobiltelefoner i dag.

Når det kommer til tastene er det åpenbart nok av dem, og det samme gjelder for snarveistaster. Til tross for at mobilen er utstyrt med berøringsskjerm kan du også velge å bruke D-padden som sitter rett under skjermen for å navigere deg rundt. I tillegg sitter det her snarveistaster for startskjerm, meldinger, kalender, kontakter og ringing.

Høyre siden av telefonen består av to volumtaster, en tast for å lese inn talekommandoer og en tastelåstast som du kan dra ned for å låse opp skjermen. Denne fungerer også som lommelykt hvis du holder den nede noen sekunder.

På toppen av telefonen sitter av/på-tasten som også fungerer som tastelås, men denne er ikke i nærheten like effektiv å bruke som den som sitter på høyresiden da den er mye vanskeligere å komme til.

På toppen sitter det også en 3,5 millimeters lydutgang som vi finner på de aller fleste mobiltelefoner i dag. Ved siden av denne er det en liten tapp som lar deg sette inn minnekort om du skulle ha behov for dette til tross for telefonens medfølgende 8 GB interne lagringskapasitet. Dette gjøres også uten å måtte fjerne batteriet.

Gammel ladeutgang

På venstre side av telefonen finner vi kun en microUSB-utgang for lading og overføring av data. På undersiden Nokia E6 finner vi til vår forbauselse en utgang for den forrige generasjonen av Nokia-ladere. Det følger også med en lader av denne typen, mens lading via microUSB da må gjøres via PC-en eller ved bruk av en adapter.

På baksiden av telefonen finner vi et 8 megapikslers kamera og to LED-lamper som fungerer som både blits og lommelykt. Telefonen har også en kant i krom som går rundt hele telefonen, noe som gjør at den ser ganske lekker ut.

Tastene på tastaturet krever en liten tilvending i starten, men ettersom vi fikk brukt telefonen litt kom det seg raskt. Etter å ha brukt kun beøringsskjermtelefoner i lengre tid var det nå litt godt å faktisk bruke fysiske taster igjen.

God å skrive på

Tastene ser kanskje små ut, med da de er kurvet utover gjorde det at vi traff godt under skriving. De er heller ikke tunge å trykke inn, og vi opplevde aldri at vi ble slitne i fingrene selv når vi skrev lange meldinger.

Når vi ser telefoner med fullt QWERTY-tastatur som ikke kan skyves ut slik som på E6, er det naturlig at skjermen ikke blir veldig stor. Skjermen her er på 2,46 tommer, altså så vidt større enn forgjengeren E72. Vi syns vi fikk grei oversikt på den, men den kan fortsatt ikke måle seg på dette i forhold til rene berøringsskjermtelefoner.

Skarp liten skjerm

Skjermen har en oppløsning på 640 x 480 piksler noe som gjør at denne skjermen faktisk har den høyeste pikseltettheten på markedet. Nokia har i lang tid fått pepper for skjermene sine kontra sine Android- og iOS-konkurrenter, men rent bildemessig gjør skjermen det skarpt her.

Skjermen er svært lyssterk, og det er lett å se hva som foregår på skjermen nesten uansett innsynsvinkel. Berøringsskjermen er rask og responsiv, og det er godt å se at også Nokia nå har gjort at startskjermene følger fingeren fremfor å hoppe til neste etter du har dratt fingeren over skjermen.

Det dog kun snakk om en TFT-skjerm her, så når det kommer til sortnivå og kontraster faller den litt igjennom kontra for eksempel Super-AMOLED Plus-skjermene. Rent fargemessig har vi lite å utsette på skjermen, og dette er noe av det beste vi har sett fra Nokia rent skjermmessig.

Dessverre er skjermen fortsatt ganske liten, og har du store fingre kan det by på en og annen feiltast på skjermen. Den er heller ikke optimal for spill og nettlesing, noe vi kommer tilbake til senere i testen.

Symbian Anna

Nokia E6 kommer som sagt med siste versjon av Symbian som har fått tilnavnet Anna. Det er kun denne telefonen og Nokia X7 som kommer med dette rett ut av boksen, og sistnevnte ser ikke ut til å komme til Norge med det første. Det skal dog komme en oppdatering til de andre toppmodellene til Nokia slik at også disse får denne versjonen av operativsystemet.

De helt store endringene er det ikke bortsett fra rent kosmetisk. Du kan velge hvilke snarveier og wigets du vil ha på de fire startskjermene, samt at du får tilgang til snarveier for klokke, notifikasjoner og tilkoblinger.

Telefonen har selvsagt fleroppgavekjøring og denne kan du komme inn på ved å holde hjem-tasten inne et par sekunder. Her kan du velge å slå av de programmene du ikke bruker, samt å hoppe mellom de ulike aktive applikasjonene.

Nokia E6 gir et godt førsteinntrykk for en businesstelefon å være. Rent utseendemessig ser den bra ut, den ligger godt i hånden og den tilbyr en drøss med muligheter. Brukervennligheten ligger fortsatt godt i bakevja i forhold til Android og iOS, men forbedringene er der. Ting går mye fortere enn på tidligere Symbian-telefoner, og vi opplevde aldri noen spesiell ventetid når vi skulle utføre diverse oppgaver.

I pakken får du:

  • 3,5 millimeter hodesett med mikrofon
  • 1500 mAh batteri
  • Datakabel
  • Lader

Teknologi og funksjoner

Det meste av teknologi

Nokia E6 har det meste av trådløs teknologi. Den har tilgang til alle de vanlige mobilfrekvensene og vi hadde aldri noen dekningsproblemer i testperioden. Telefonen har også firebåndsteknologi så du kan bruke den omtrent i alle deler av verden.

Høyhastighets-3G er også på plass slik at du kan surfe i de høyeste tilgjengelige hastighetene. Nokia E6 har også et frontkamera som du kan bruke til videosamtaler og portrettbilder. Dette er fortsatt lite brukt, men er en grei tilleggsfunksjon.

Ellers har telefonen både Wi-Fi, GPS og Bluetooth slik at du både skal gode muligheter for å komme deg på nett, finne veien, overføre data mellom telefonen og andre enheter, samt at telefonen lett kan kobles opp mot et trådløst hodesett.

Wi-Fi gjør at du kan koble telefonen opp til trådløse nettverk og surfe gratis på disse. Det er en smal sak å koble seg opp, og en snarvei for tilkoblinger finnes på startskjermen ved å trykke øverst i høyre hjørne der hvor blant annet batteri- og alarmikonene kommer opp.

Du kan også sette telefonen opp som en trådløs ruter slik at andre kan bruke din internettilgang for å komme seg på nett, både via andre mobiltelefoner og datamaskiner.

Telefonen er utstyrt med Bluetooth 3.0, altså den siste og raskeste versjonen av denne teknologien. Enn så lenge er det kun en håndfull enheter som støtter denne teknologien, men antallet vil nok øke drastisk de kommende månedene. Bluetooth brukes til blant annet overføring av data, internettilkobling og bruk av trådløse øretelefoner.

Gratis god GPS

Nokia har i lengre tid tilbydd gratis stemmestyrt navigasjon og kart i sine smarttelefoner. Dette er også tilfelle her. Telefonen er svært rask til å koble seg opp mot GPS-satellittene, spesielt ved bruk av assistert-GPS hvor det hentes inn informasjon via mobilnettet eller Wi-Fi.

Vi ble veldig imponert over hvor raskt telefonen klarte å finne vår posisjon, og ofte var det kun snakk om noen få sekunder. Selve navigasjonen fungerer også som den skal, og du kan velge mellom både 2D- og 3D-visning. Du kan også velge mellom kart-, satellitt-, og terrengvisning når du bruker GPS-en, og den har også nattmodus.

Du får altså stemmestyrt navigasjon, og til bilbruk er denne også på norsk. Hvis du skal ut å gå derimot må du ta til takke med engelsk eller svensk. Videre kan du velge at navigasjonsprogrammet skal si ifra dersom du kjører over fartsgrensen hvor du selv kan velge hvor mye over du kan være før den sier ifra. Du får også varslinger om diverse nyttige steder i nærheten som bensinstasjoner, apotek og restauranter.

I tillegg har Nokia lagt inn en værfunksjon så du kan se værmeldingen for de neste dagene på de stedene du befinner deg. Du får også muligheten for å sjekke inn på disse stedene slik at du kan informere omverdenen om hvor du befinner deg.

Rask

Når det kommer til selve innmaten i Nokia E6 skulle vi først ikke tro at den hadde så mye å skilte med når vi ser på tallene. Med en prosessor på 680 MHz og 256 MB RAM ligger den milevis bak andre telefoner som nå om dagen kommer med tokjerneprosessorer på 1,2 GHz og opp mot 1 GB RAM. Til tross for dette presterer telefonen godt også i hastighet.

Nokia E6 kommer som sagt med 8 GB lagringskapasitet, men du kan også sette inn et ekstra minnekort på opptil 32 GB hvis du ønsker enda mer plass.

Kjempebatteri

Telefonen stiller også med et akselerometer som gjør at telefonen vet hvilken vei du holder den. Dette gjør at du kan snu telefonen hvis den ringer, og den vil da gå i stillemodus. Dette brukes ofte også i spill, noe denne telefonen ikke er så godt egnet for, men mer om det senere.

Batterilevetid er kanskje den delen av mobilteknologien som går tregest om dagen. Svært få smarttelefoner av den kraftige sorten klarer mer enn et døgn eller to med normal bruk. Her overrasker Nokia-en og vi klarte fint å ha liv i telefonen i to og en halv til tre dager med svært aktivt bruk.

Telefonen imponerer i forhold til sine mange Android- og iOS-brødre, og ved moderat bruk opplevde vi at telefonen kunne vare nesten fem dager uten at vi måtte lade den. Dette kommer nok igjen av at telefonen har en liten skjerm, og at den ikke har en prosessor som har nok kraft til å trekke et tog som vi ser i andre telefoner.

God under samtale

Når det kommer til rent telefonbruk kan vi ikke klage på noe spesielt her heller. Lydkvaliteten under samtale er god, og vi opplevde som sagt aldri noen dekningsproblemer i testperioden. Volumet blir mer enn høyt nok, og det var aldri noe problem å høre hva andre sa under samtalene.

Smart dialing er også er på plass, så hvis du skal ringe noen trenger du bare å taste de første bokstavene i navnet til personen så kommer det opp en liste med alle kontaktene dine som matcher bokstavene du har skrevet inn.

Ikke optimal på nett

Nettleseren i denne nye utgaven av Symbian skulle være betraktelig bedre enn det den var i den første versjonen av Symbian^3. Selv om den er god og har mange funksjoner blir surfing likevel litt knotete på grunn av den lille skjermen.

Oversikten blir bare ikke god nok i forhold til berøringsmobilene med betraktelig større skjerm. Det hjelper at telefonen støtter en lettere utgave av Flash, men du får ikke se Flash-filmer i HD-kvalitet av den grunn.

Telefonen støtter også flerfinger-zoom som gjør at du kan zoome inn og ut de elementene du ønsker å titte nærmere på. Dette fungerer greit, men igjen, er skjermen litt i minste laget, og faren for feiltasting er stor.

E-posteksperten

Når det kommer til e-post var forventningene våre skyhøye til Nokia E6. Det er her den skal vise hvorfor E-serien har vært blant de mest populære profftelefonene de siste årene. Etter mye testing med ulike e-poster og synkronisering kan vi vel ikke si annet enn at den fyller alle de kravene vi kan stille til en profftelefon når det kommer til e-post.

Den støtter omtrent alt av e-postkontoer samtidig som den har plass til flere e-postkontoer enn du antageligvis har bruk for. Telefonen har selvsagt støtte for Exchange hvis du bruker det, noe mange ofte gjør, da spesielt i jobbsammenheng. Dessverre støtter sog Nokia E6 kun en Exchange-konto av gangen. Ellers er de fleste e-poster satt opp raskt og enkelt ved å legge inn brukernavn og passord.

Telefonen har også en PDF-leser som gjør at du kan lese PDF-dokumenter. Denne støtter også flerfinger-zoom og fungerer som den burde.

Videre har telefonen en veldig grei og oversiktlig kalender. Det er lett å legge inn avtaler og gjøremål, samt at du kan enkelt synkronisere disse opp mot e-posten din om du trenger det. Du kan legge til detaljer for disse avtalene som hvor det er, hvem som skal delta og lignende.

Du kan også velge å skille mellom offentlige og private gjøremål, og velge mellom møte, merkedag og gjøremål som egne underkategorier i kalenderen.

Gode nyttefunksjoner

Ellers finner vi også kalkulator i telefonen, men spesielt avansert er den ikke, så du får kun muligheten til de vanligste formene for utregning. Du kan også opprette egne mapper hvor du kan legge ulik informasjon hvis du ønsker å organisere ting på egenhånd på telefonen.

Nokia E6 har også en båndopptaker som kan være kjekt å ha, og du får også en meldingsoppleser som kan lese meldingene dine opp for deg. Dette fungerer for øvrig helt greit, men kan by på problemer hvis du får mange forkortelser i meldingene dine.

Quickoffice er også på plass så du kan lese og redigere det meste av Office-dokumenter som Word, Excel og PowerPoint.

Adresseboken fungerer bra, og det er enkelt å søke seg igjennom kontaktene. Du kan også legge inn en drøss med detaljer for kontaktene dine. Du kan for eksempel legge inn adresse, faks, firma, avdeling, jobbtittel, dele video, ektefell, barn, webadresse, bursdag og e-post for å nevne noe.

Vekkerklokken er og forblir en viktig del av mobiltelefonen for mange av oss. Vi fant at vekkerklokken til Nokia E6 er veldig god, og lyden som skal få deg ut av senga om morgenen er mer enn høy nok, i hvert fall hvis du finner den riktige vekkertonen.

Bra med sikkerhet

Profftelefoner burde ha en viss form for sikkerhet rundt seg da de ofte brukes i jobbsammenheng og fort kan inneholde sensitiv informasjon. Nokia E6 kommer med en forhåndsinstallert versjon av F-Secure.

Denne gjør at du kan låse telefonen din både fra PC-en og hvis noen tar ut SIM-kortet som allerede står i telefonen. Du kan også fjernslette informasjonene på telefonen via PC-en hvis den skulle komme i uønskede hender.

Den kommer også med en virusbeskyttelse, og kan skanne og fjerne virus dersom disse skulle finne veien inn i telefonen din. Du får også med en brannmur som kan beskytte deg mot uvedkommende. Denne løsningen er lisensiert for 90 dager, men du kan kjøpe en forlengelse av abonnementet hvis det er ønskelig.

Telefonen har en maksimalstråleverdi på 1,1 W/kg, noe som er litt over gjennomsnittet for mobiltelefoner i dag, men fortsatt et stykke unna verstingene for de som interesserer seg for sånt.

Multimedia

Nokia E6 er ikke lansert som noen stor multimediatelefon, men den har det mye teknologi som tilsier at du kan få en fin opplevelse også på denne fronten.

Bra lyd

Lyden i telefonen har vi tidligere nevnt at er veldig god. Dette gjenspeiler seg også når det kommer til musikkavspillingen. Lyden er klar og vi får et bra lydbilde for en mobiltelefon å være. Videre finnes det noen forhåndssatte lydutjevnerinnstillinger du kan velge mellom, men ingen du kan endre manuelt.

Selve albumgalleriet er pent satt opp og enkelt å navigere seg igjennom. Det er lett å opprette spillelister, og du får selvsagt mulighet for både tilfeldig avspilling og repetisjon av sangene.

Vi vil anbefale deg å bytte ut det medfølgende hodesettet som også kan brukes som håndfri. Det sitter dårlig i ørene og lyden er heller ikke noe å skryte av. Siden telefonen har en 3,5 millimeters lydutgang vil omtrent alle andre øretelefoner passe.

Telefonen har også radio, og denne er veldig enkel i bruk. Du kan enkelt søke fram de kanalene som er tilgjengelige rundt deg, og lagre disse hvis du ønsker det. Du kan spille av lyden fra radioen via telefonens høyttaler, men da må du fortsatt ha hodesettet koblet til telefonen da denne også fungerer som antenne.

Ingen spilltelefon

Mange bruker mobiltelefonen sin til å spille på hvis de skal slå i hjel litt tid. Dette er ikke å anbefale på Nokia E6. Det første problemet oppstår når vi skal finne spill til telefonen. Nokias applikasjonsbutikk Ovi Store ligger langt bak konkurrentene og det er strengt tatt lite spennende å finne der i forhold til telefoner basert på Android OS eller iOS.

I tillegg er det svært få av spillene som passer til Nokia E6' skjerm. Den uvanlige skjermstørrelsen gjør at spillet blir tilpasset skjermen og grafikken får feil størrelse i forhold til hvordan den egentlig skal være. At på til er skjermen så liten at det å spille med bruk at berøringsskjermen gjør det vanskelig å se noe som helst mens du trykker på skjermen.

God formatstøtte, for liten skjerm

Som videoavspiller har telefonen både sine plusser og minuser. For å ta det positive først er det meget god formatstøtte på telefonen. Ikke bare kan den spille av DivX- og Xivd-filmer, men den støtter også AVI- og MKV-format, noe som er heller uvanlig for dagens mobiltelefoner. Du kan også se film helt opp i 720p HD-kvalitet, noe telefonen takler godt.

Dessverre er det skjermstørrelsen som ødelegger her også. Det skal være sagt at videoavspilling ikke er blant de funksjonene som vektlegges i en slik telefon, men det er synd at en mobiltelefon med en så god formatstøtte ikke kan gi oss mer på grunn av den lille skjermen.

Det blir rett og slett for smått til at vi får noen god opplevelse av filmtittingen. Skal du fylle skjermbildet helt må du også zoome litt inn, noe vi finner knotete.

Når det kommer til filmkameraet får vi her filmet i 720p HD-oppløsning i 25 bilder i sekundet. Dette blir overraskende bra, og så lenge du klarer å holde kameraet i ro blir filmene ganske brukbare. Du kan også zoome inn ganske langt uten å miste fokus.

Du kan bruke de to LED-lampene ved kameraet som filmlys, og du kan velge om du vil bruke digital bildestabilisator for å få mer stabile filmsnutter.

Godt nok kamera

E6 stiller med et 8 megapikslers kamera. Nokia har i lang tid vært svært gode på kamerafronten, men sammenlignet med sin Symbian-bror Nokia N8 faller E6 litt igjennom her.

Dette kommer i først og fremst av at den har et fast fokus slik at fokuset ikke endrer seg ettersom du endrer motiv eller flytter på telefonen. Du kan heller ikke forhåndsfokusere rundt om på skjermen slik du kan på mange av dagens smarttelefoner.

Da vi prøvde å ta nærbilde med telefonen, ble fokuset helt galt og bildene uskarpe. Til tross for dette er kameraet mer enn godt nok for de fleste mobilbrukere, og det også ganske raskt til å ta bilder. Bildene av landskap for eksempel ble ganske bra, og det er godt med innstillinger du kan endre på.

Du kan få telefonen til å merke seg hvor bildene blir tatt, samt vise tiden for når det ble tatt. Videre kan du justere skarphet, ISO, kontrast, eksponering, fargetoner og diverse motivmodi for nevne noe. Alt i alt gjør kameraet jobben for de aller fleste, men det er fortsatt et stykke unna de beste kameramobilene på markedet.

Under kan du se noen av bildene vi tok med Nokia E6.

 

 

 

 

Konklusjon

Nokia E6 er det finske selskapets nyeste telefon som er rettet mot proffbrukerne. Den er en oppfølgeren til Nokia E72 som har vært en av de mest komplette profftelefonene de siste to årene. Nokia E6 ser svært lik ut som forgjengeren, men den har fått en litt større og mye bedre berøringsskjerm

Skjermen overrasker

Telefonen er stilren og pen av utseende, og med et bakdeksel i metall er kvalitetsfølelsen god.

Skjermen er faktisk overraskende god til tross for sin lille størrelse. Den er veldig lyssterk, og har en pikseltetthet vi sjelden har sett maken til. Dette gir et veldig godt skjermbilde, og det var aldri noe problem å se hva som foregikk på skjermen.

Lyden under samtale er også svært god, både høy og klar. Telefonen har smart dialing så du kan finne kontaktene dine ved å skrive inn de første bokstavene i navnene deres rett på startskjermen.

Enkel å skrive på

Når det kommer til tekstmeldinger kan det være uvant å bruke de små tastene på QWERTY-tastaturet i starten, men dette er kun en vanesak og kommer seg fort. Du kan få tekstmeldingene både som enkeltmeldinger eller satt opp som en trådet samtale.

Det er nok av nyttefunksjoner i telefonen også. Funksjoner som anti-virus, brannmur, fjernstyring, kalkulator, vekkerklokke, lommelykt og andre kontorprogrammer for lesing og redigering av Office-dokumenter er på plass.

Når det kommer til telefonens klart sterkeste punkter vil vi trekke frem e-post og batteriet. E-posten er svært lett å bruke og settes opp på sekunder. Telefonen støtter det aller meste av protokoller så du kan få tilgang med omtrent hvilken e-postkonto som helst.

I tillegg kan du ha en drøss med ulike kontoer så du alltid er oppdatert på hva som skjer. Telefonen støtter da selvsagt også Exchange så du kan synkronisere e-posten, kalenderen og kontaktene dine med telefonen fra e-posten. Dessverre støtter telefonen kun en Exchange-konto av gangen.

Batteri i toppklasse

Batteriet er i toppsjiktet. Vi kunne fint gå to og en halv til tre dager uten å lade telefonen selv under svært aktivt bruk. Ved moderat bruk opplevde vi at telefonen kunne vare i opptil fem dager uten å måtte lades.

Til sammenligning er det sjelden at dagens smarttelefoner varer mer enn en dag eller to før den trenger strøm.

Nettleseren er så som så, og vi fant skjermen i minste laget for å ha god oversikt på nettet under surfing. Her havner Nokia E6 et stykke bak Android- og iOS-telefonene med betraktelig større skjerm.

Gratis navigasjon

Når det kommer til navigasjon er Nokia fortsatt helt i teten. Her får du sving-for-sving-navigasjon gratis med telefonen, inkludert stemmenavigering. Kartene kan lastes inn i telefonminnet om du vil, noe som er praktisk om du skal navigere i utlandet.

Teknologi som Wi-Fi og høyhastighets-3G er selvsagt også på plass i en telefon i denne klassen, sammen med siste versjon av Bluetooth som er 3.0.

Når det kommer til multimedia har Nokia E6 godt med muligheter her og, men noen ren multimediatelefon er det ikke. Musikkspilleren er enkel å bruke, og grafikkmessig ser den ganske bra ut. Det er lett å organisere musikken, men det er ikke mange innstillinger du får tilgang til.

Telefonen støtter en drøss med filmformater, faktisk flere enn mange av de store berøringstelefonene, så det er da synd at den lille skjermen gjør filmtittingen til en heller laber opplevelse.

Greit kamera

Kameraet er ganske godt med sine 8 megapiksler. Det største problemet vi har med kameraet er at det har et fast fokus, og du kan derfor ikke fokusere der du selv vil.

Alt i alt er dette en meget god telefon for proffbrukeren med massevis av muligheter, sikkerhet og teknologi. Det er ikke for mange profftelefoner som er noe å skryte av på markedet om dagen, og Nokias siste tilskudd til denne delen av mobilmarkedet er et kjærkomment et til tross for sin stive pris.

Det skal da sies at i forhold til andre operativsystem som Android og iOS, kjennes fortsatt Symbian veldig gammeldags ut, og mulighetene er veldig langt unna de vi finner hos konkurrentene. Dette er en telefon til sitt bruk, men som en totalpakke når den ikke helt opp.

Alternativene

Hvis vi skal se på konkurrenter til denne telefonen trekker vi fram en annen Nokia-telefon; Nokia E7. Her får du en større skjerm som er på hele fire tommer og skjerm med AMOLED-teknologi. I tillegg til større skjerm vil du også få muligheten til å koble telefonen til TV-en via en HDMI-kabel. Imidlertid er Nokia E7 tregere enn E6.

Hvis du ikke vil legge over 3000 kroner i en profftelefon kan det være greit å ta en titt på Nokia E5. Her får du også et meget god batteri og mye for pengene, men et betraktelig dårligere kamera.

HTC Desire Z er også et godt alternativ som også er noe billigere. Telefonen er nylig blitt oppdatert til Android 2.3 Gingerbread og har mange flere applikasjoner tilgjengelig samt en større skjerm. Lyden trekker dog litt ned her i forhold til Nokia-en.

I tillegg skal vi huske på at Blackberry Bold Touch 9900 forventes å nå markedet innen halvannen måned, og hvis denne når norske landegrenser kan den være en seriøs utfordrer til profftelefonentronen.

Hvis du derimot ikke er så interessert i å ha et fullt QWERTY-tastatur vil vi anbefale deg å kikke nærmerne på LG Optimus Black. Her får du det aller meste du trenger i en mobiltelefon til en rimelig penge.

annonse