TestSony Ericsson Xperia Mini

Har du små lommer, er dette mobilen

Sony Ericssons nye Mini-modell gjør det meste riktig.

Design og brukervennlighet

Sony Ericsson Xperia Mini er et friskt tilskudd til mobilmarkedet. På papiret skal dette være en telefon som viderefører det vi likte med forgjengeren Xperia X10 Mini og rette opp det vi mislikte. Det går langt mellom hver gang vi finner små telefoner som faktisk fungerer bra, som regel sliter de med lite kraft og for liten skjerm.

Den første Mini-modellen tok mobilmarkedet med storm i fjor, og til tross for noen feil her og der var den meget populær, særlig blant den yngre delen av befolkningen. Med gode spesifikasjoner, større skjerm og en gunstig pris ligger alt til rette for at Xperia Mini kan ende opp i mange lommer i løp av høsten.

Liten og hendig

Størrelsesmessig er denne telefonen blant de minste på markedet. I forhold til forgjengeren er den blitt noen millimetere lengre og bredere uten at dette gjør at den kjennes noe større ut i hånden. Den ligger veldig godt i lommen, og tar nesten ikke opp plass. Den største forskjellen rent fysisk i forhold til forgjengeren er at telefonen har lagt på seg 11 gram, men dette gjør ingenting.

Telefonen ligger godt i hånden, og bakdekselet er dekket av et tynt gummibelegg som gjør at telefonen ikke sklir. I tillegg til å ha en svært hendig utforming, må vi si at vi liker designen på telefonen også. Dekket i svart med kromfargede detaljer på sidene og rundt de fysiske tastene ser telefonen ganske så lekker ut.

Stilren og praktisk

På framsiden av telefonen er det kun en fysisk tast, nemlig hjemtasten som sitter nederst under skjermen. Telefonen har også to berøringstaster på hver sin side av hjemtasten som tar deg tilbake i menyer og får frem valgmenyen. Utover dette ligger det også et frontkamera øverst i høyre hjørne hvis du skulle ønske å bruke videosamtalefunksjonen.

På høyre side av telefonen er det en kromfarget stripe med tre fysiske taster. Øverst ligger det to volumtaster som brukes til å styre blant annet ringevolum, medievolum og samtalevolum. Nederst på denne siden ligger det en dedikert kameratast som gjør at du raskt får startet kameraet og kan holde telefonen støtt når du fokuserer og tar bilder.

Venstre side av telefonen består bare av en kromfarget stripe, og det er ikke noen taster her. På undersiden av telefonen er det en 3,5 millimeter lydutgang for øretelefoner, en microUSB-utgang for lading og synkronisering, og telefonens mikrofon.

På toppen ligger av/på-tasten som også fungerer som telefoner tastelås. På baksiden av telefoner er det en høyttaler som brukes under avspilling av media og hovedkameraet, som tar bilder i en oppløsning på fem megapiksler. Det er også en LED-lampe som fungerer som kameralys.

Større skjerm

Skjermen til Xperia Mini er mye større enn på forgjengeren X10 Mini, den måler nå hele 3 tommer mot før 2,55 tommer. At Sony Ericsson samtidig har klart dette uten å øke størrelsen på telefonen, synes vi er meget positivt. Forskjellen er svært merkbar i alt vi foretar oss på telefonen.

Det å skrive raske meldinger går nå veldig bra, og det er sjeldent vi bommer mye når vi skriver. I tillegg til å ha blitt større har også skjermen en høyere oppløsning enn forgjengeren. Oppløsningen er nå på 480 x 320 piksler, som gir et skarpere bilde siden pikslene sitter betraktelig tettere enn før.

Det at telefonen også har en mye kraftigere prosessor, grafikkprosessor, og Sonys Mobile Bravia Engine gjør at den grafiske opplevelsen blir mye bedre enn hva Xperia X10 Mini kunne skilte med. Ikke bare går det mye raskere i svingene når du skal navigere deg rundt på telefonen, men alt ser mye mer oversiktlig ut og presisjonen i selve berøringsskjermen er veldig god.

Vi kan ikke si at vi merker de store forskjellene om vi har Sony Mobile Bravia Engine aktivert eller ikke, men alt en liten forbedring er bedre enn ingen.

Xperia Mini bruker en LCD-skjerm med LED-baklys, det vil si at kontrastene er bedre enn i vanlige LCD-skjermer. Vi syns skjermen fungerer bra når vi skrur lysstyrken på det maksimale, men ved lavere styrke opplever vi problemer i for eksempel sollys. Det skal sies at dette er et gjennomgående problem på svært mange av dagens mobiltelefoner. Xperia Mini er ikke blant de mest lyssterke telefonene på markedet, men alt i alt kan vi si at skjermen gjør jobben mer enn godt nok.

Rask Android

Sony Ericsson har, som på deres andre Android-telefoner, også lagt på sitt eget brukergrensesnitt i Xperia Mini. Dette har mange smarte løsninger, og gjør at du kan ha rask tilgang til en haug med snarveier på tross av den lille skjermen.

I hvert hjørne av skjermen finner vi ulike forhåndsinnlagte snarveier som meldinger, adressebok, ringetastatur og mediefunksjoner. Her kan du velge å legge til nye snarveier slik at du i tillegg til å legge snarveier på startskjermene kan ha enda flere tilgjengelig her og. Så selv om du ikke har plass til mer enn 10 snarveier på startskjermen, kan du legge til hele 16 til i hjørnene.

Android-versjonen vi finner i Xperia Mini er versjon 2.3, som har tilnavnet Gingerbread. Dette er så langt den nyeste versjonen av operativsystemet fra Google. Du får tilgang til fem ulike startskjermer som du kan personliggjøre slik du selv ønsker med ulike snarveier, applikasjoner og diverse widgets.

Navigeringen går svært kjapt både mellom startskjermer og i selve menyen. I menyen kan du også velge hvordan de ulike applikasjonene skal vises. Du kan for eksempel velge å få de vist i alfabetisk rekkefølge eller etter hvilke du bruker mest.

Lett på meldinger

Xperia Mini kommer med norsk tastatur og norsk ordbok. Denne fungerer veldig bra, og ordforslagene gjør også jobben. Meldingene er trådet slik at du får bedre oversikt over tekstmeldingene dine.

Det er liten tvil om at Sony Ericsson sikter mot den yngre garde med operativsystemet sitt. Spor av dette kan vi blant annet se i meldingene. Her kan du velge enkelt og raskt mellom en haug med animerte smileys, noe mange er blitt veldig glad i å bruke.

Det er også en smal sak å bytte mellom programmer da telefonen klarer fleroppgavekjøring utmerket. Er du for eksempel inne i et spill når du får en melding, så er det bare å trykke på hjemtasten, gå inn på meldingen, lese og eventuelt svare på den, holde inne hjemtasten igjen og velge spillet du var inne på, og du er tilbake der du var.

I esken får du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lade/USB-kabel
  • Brukerveiledning
  • 2 GB minnekort
  • Ladekontakt
  • Øretelefoner til håndfri

Alt i alt gir Sony Ericsson Xperia Mini et solid førsteinntrykk på alle fronter. Hvis du har vært borti forgjengeren vil du merke markante forbedringer på det aller meste.