Til hovedinnhold
TestSony Ericsson Xperia Mini

Har du små lommer, er dette mobilen

Sony Ericssons nye Mini-modell gjør det meste riktig.

Design og brukervennlighet

Sony Ericsson Xperia Mini er et friskt tilskudd til mobilmarkedet. På papiret skal dette være en telefon som viderefører det vi likte med forgjengeren Xperia X10 Mini og rette opp det vi mislikte. Det går langt mellom hver gang vi finner små telefoner som faktisk fungerer bra, som regel sliter de med lite kraft og for liten skjerm.

Den første Mini-modellen tok mobilmarkedet med storm i fjor, og til tross for noen feil her og der var den meget populær, særlig blant den yngre delen av befolkningen. Med gode spesifikasjoner, større skjerm og en gunstig pris ligger alt til rette for at Xperia Mini kan ende opp i mange lommer i løp av høsten.

Liten og hendig

Størrelsesmessig er denne telefonen blant de minste på markedet. I forhold til forgjengeren er den blitt noen millimetere lengre og bredere uten at dette gjør at den kjennes noe større ut i hånden. Den ligger veldig godt i lommen, og tar nesten ikke opp plass. Den største forskjellen rent fysisk i forhold til forgjengeren er at telefonen har lagt på seg 11 gram, men dette gjør ingenting.

Telefonen ligger godt i hånden, og bakdekselet er dekket av et tynt gummibelegg som gjør at telefonen ikke sklir. I tillegg til å ha en svært hendig utforming, må vi si at vi liker designen på telefonen også. Dekket i svart med kromfargede detaljer på sidene og rundt de fysiske tastene ser telefonen ganske så lekker ut.

Stilren og praktisk

På framsiden av telefonen er det kun en fysisk tast, nemlig hjemtasten som sitter nederst under skjermen. Telefonen har også to berøringstaster på hver sin side av hjemtasten som tar deg tilbake i menyer og får frem valgmenyen. Utover dette ligger det også et frontkamera øverst i høyre hjørne hvis du skulle ønske å bruke videosamtalefunksjonen.

På høyre side av telefonen er det en kromfarget stripe med tre fysiske taster. Øverst ligger det to volumtaster som brukes til å styre blant annet ringevolum, medievolum og samtalevolum. Nederst på denne siden ligger det en dedikert kameratast som gjør at du raskt får startet kameraet og kan holde telefonen støtt når du fokuserer og tar bilder.

Venstre side av telefonen består bare av en kromfarget stripe, og det er ikke noen taster her. På undersiden av telefonen er det en 3,5 millimeter lydutgang for øretelefoner, en microUSB-utgang for lading og synkronisering, og telefonens mikrofon.

På toppen ligger av/på-tasten som også fungerer som telefoner tastelås. På baksiden av telefoner er det en høyttaler som brukes under avspilling av media og hovedkameraet, som tar bilder i en oppløsning på fem megapiksler. Det er også en LED-lampe som fungerer som kameralys.

Større skjerm

Skjermen til Xperia Mini er mye større enn på forgjengeren X10 Mini, den måler nå hele 3 tommer mot før 2,55 tommer. At Sony Ericsson samtidig har klart dette uten å øke størrelsen på telefonen, synes vi er meget positivt. Forskjellen er svært merkbar i alt vi foretar oss på telefonen.

Det å skrive raske meldinger går nå veldig bra, og det er sjeldent vi bommer mye når vi skriver. I tillegg til å ha blitt større har også skjermen en høyere oppløsning enn forgjengeren. Oppløsningen er nå på 480 x 320 piksler, som gir et skarpere bilde siden pikslene sitter betraktelig tettere enn før.

Det at telefonen også har en mye kraftigere prosessor, grafikkprosessor, og Sonys Mobile Bravia Engine gjør at den grafiske opplevelsen blir mye bedre enn hva Xperia X10 Mini kunne skilte med. Ikke bare går det mye raskere i svingene når du skal navigere deg rundt på telefonen, men alt ser mye mer oversiktlig ut og presisjonen i selve berøringsskjermen er veldig god.

Vi kan ikke si at vi merker de store forskjellene om vi har Sony Mobile Bravia Engine aktivert eller ikke, men alt en liten forbedring er bedre enn ingen.

Xperia Mini bruker en LCD-skjerm med LED-baklys, det vil si at kontrastene er bedre enn i vanlige LCD-skjermer. Vi syns skjermen fungerer bra når vi skrur lysstyrken på det maksimale, men ved lavere styrke opplever vi problemer i for eksempel sollys. Det skal sies at dette er et gjennomgående problem på svært mange av dagens mobiltelefoner. Xperia Mini er ikke blant de mest lyssterke telefonene på markedet, men alt i alt kan vi si at skjermen gjør jobben mer enn godt nok.

Rask Android

Sony Ericsson har, som på deres andre Android-telefoner, også lagt på sitt eget brukergrensesnitt i Xperia Mini. Dette har mange smarte løsninger, og gjør at du kan ha rask tilgang til en haug med snarveier på tross av den lille skjermen.

I hvert hjørne av skjermen finner vi ulike forhåndsinnlagte snarveier som meldinger, adressebok, ringetastatur og mediefunksjoner. Her kan du velge å legge til nye snarveier slik at du i tillegg til å legge snarveier på startskjermene kan ha enda flere tilgjengelig her og. Så selv om du ikke har plass til mer enn 10 snarveier på startskjermen, kan du legge til hele 16 til i hjørnene.

Android-versjonen vi finner i Xperia Mini er versjon 2.3, som har tilnavnet Gingerbread. Dette er så langt den nyeste versjonen av operativsystemet fra Google. Du får tilgang til fem ulike startskjermer som du kan personliggjøre slik du selv ønsker med ulike snarveier, applikasjoner og diverse widgets.

Navigeringen går svært kjapt både mellom startskjermer og i selve menyen. I menyen kan du også velge hvordan de ulike applikasjonene skal vises. Du kan for eksempel velge å få de vist i alfabetisk rekkefølge eller etter hvilke du bruker mest.

Lett på meldinger

Xperia Mini kommer med norsk tastatur og norsk ordbok. Denne fungerer veldig bra, og ordforslagene gjør også jobben. Meldingene er trådet slik at du får bedre oversikt over tekstmeldingene dine.

Det er liten tvil om at Sony Ericsson sikter mot den yngre garde med operativsystemet sitt. Spor av dette kan vi blant annet se i meldingene. Her kan du velge enkelt og raskt mellom en haug med animerte smileys, noe mange er blitt veldig glad i å bruke.

Det er også en smal sak å bytte mellom programmer da telefonen klarer fleroppgavekjøring utmerket. Er du for eksempel inne i et spill når du får en melding, så er det bare å trykke på hjemtasten, gå inn på meldingen, lese og eventuelt svare på den, holde inne hjemtasten igjen og velge spillet du var inne på, og du er tilbake der du var.

I esken får du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lade/USB-kabel
  • Brukerveiledning
  • 2 GB minnekort
  • Ladekontakt
  • Øretelefoner til håndfri

Alt i alt gir Sony Ericsson Xperia Mini et solid førsteinntrykk på alle fronter. Hvis du har vært borti forgjengeren vil du merke markante forbedringer på det aller meste.

Teknologi og funksjoner

Xperia Mini er nok en telefon som er myntet på den ungdommelige skaren av befolkningen. Den har til tross for dette en drøss med avanserte funksjoner, og teknologien inni er det lite å utsette på. Selv om telefonen rent fysisk er liten er det mer enn nok av kraft i den lille innpakningen. Med en prosessor på 1 GHz og 512 MB med arbeidsminne går det fort i svingene.

Ikke bare går det raskt å navigere seg rundt på telefonen, men fleroppgavekjøring og nettbruk går også mer eller mindre smertefritt for seg. Det skal sies at rent ytelsesmessig ligger telefonen et godt stykke bak de kraftigste telefonene, men i praksis har vi ikke merket så mye til det.

Overrasker på nett

Til nettbruk opplever vi at telefonen fungerer overraskende godt med tanke på at skjermen ikke er mer enn tre tommer stor. Skjermen er som sagt svært presis og responsiv noe som gjør at navigering og zooming på nettsider går uten problemer. Zooming gjøres ved å bruke to fingre på skjermen, noe vi kjenner igjen i svært mange av dagens telefoner.

Den medfølgende nettleseren er rask, og tilbyr det meste av funksjoner du har behov for, som lagring av passord, flere faner og endring av skriftstørrelse for å nevne noe. I tillegg støtter telefonen Flash-innhold slik at du for eksempel kan se elementer på nettet som krever denne teknologien.

Har det du trenger

Når det kommer til teknologi har Xperia Mini det meste du har behov for. 3G er på plass som gjør at du kan surfe på nettet på en rask og effektiv måte. Det er dog ikke den raskeste formen for 3G som er tilgjengelig, men 7,2 Mbps holder egentlig for de aller fleste. Telefonen har også Wi-Fi som lar deg koble deg til trådløse nettverk. Dette er gunstig fordi du da kan bruke telefonen på internet uten å måtte betale for datatrafikken.

Du kan også bruke telefonen som en trådløs ruter. Da kan enheter som PC-er og mobiltelefoner koble seg opp og bruke internett via Xperia Minis tilkobling. Vi vil anbefale å passe på datatrafikkbruken hvis du velger å bruke dette mye, da regningen for kan bli ganske stor.

Telefonen kommer selvsagt også med Bluetooth slik at du kan overføre filer trådløst via telefonen og andre enheter som støtter denne teknologien. I tillegg kan du bruke trådløse hodetelefoner som støtter Bluetooth slik at du slipper irriterende ledninger. Det skal da sies at det ikke er siste versjon av denne teknologien vi finner i Xperia Mini, noe som er litt synd med tanke på at versjon 2.1 begynner å bli ganske utdatert.

Grei GPS

Telefonen har også assistert GPS noe som gjør at telefonen vil bruke mobilnettet i tillegg til satellitter til å orientere seg om hvor hen i verden du befinner deg. Som i alle andre Android-telefoner får du med Google Maps, som nå også fungerer med stemmeassistert navigasjon.

I tillegg følger navigasjonsprogrammet Wisepilot også med telefonen, men her får du bare en kort prøveperiode før du må betale for lisensiert bruk. Selve navigasjonen fungerer bra, og begge programmene gjør jobben mer enn godt nok og har begge en drøss tilleggsfunksjoner som hjelper på veien dit du skal.

Xperia Mini har også støtte for DLNA. Denne teknologien lar deg ta innhold som bilder og film på mobiltelefonen din og vise det på andre enheter som støtter teknologien, for eksempel nye TV-er og PC-er med den rette programvaren. Dette kan være kjekt hvis du skal vise fram noen bilder eller filmer du har tatt med telefonen på en større skjerm, og du kan gjøre det uten behov for kabler.

Telefonen har også et akselerometer som gjør at telefonen vet hvilken vei du holder den. Dette gjør at du kan endre skjermvisning nå du for eksempel er på en nettside. Denne funksjonen brukes også i en del spill hvor det å bevege telefonen er en av styringsformene.

Bra e-post

Når det kommer til e-postfunksjonene til telefonen fyller den det meste av de kravene vi stiller til en smarttelefon i dag. Den støtter det meste av nedlastbare dokumenter som man ofte mottar på e-post, som regneark og PDF-filer, men igjen så gjør den lille skjermen at selve visningen av disse ikke er den mest oversiktlige.

Når det kommer til selve e-postlesningen fungerer denne veldig bra og telefonen støtter det meste av e-postkontoer som for eksempel Exchange. Du kan også ha flere e-postkontoer på telefonen samtidig og vi opplevde at dette fungerte bra.

Kalenderen fungerer veldig bra og er lett og oversiktlig å forholde seg til. Denne kan du synkronisere med blant annet Facebook og få opp hvem av dine mange hundre venner som har bursdag og diverse arrangementer som du er blitt invitert til.

Kalenderen kan også synkroniseres opp mot de e-postkontoene du selv ønsker, slik at du alltid har avtalene og gjøremålene dine med deg. Du kan også velge mellom dag-, uke- og månedsoversikt, avhengig av hva du selv liker.

Nytte-apps

Det er mer enn nok av nytte-apps i Xperia Mini. Vanlige programmer som kalkulator, notatblokk og alarmklokke er selvsagt på plass, men du får også en del andre applikasjoner som rettet mot det sosiale.

Sony Ericssons applikasjon Timescape lar deg koble Twitter, Facebook, meldinger og anrop sammen slik at du kan se alt som skjer både på dine nettkontoer og på telefonen på et sted. Dette fungerer greit, men det blir noe uoversiktlig hvis du ikke sjekker den hele tiden.

En annen applikasjon du får i telefonen er NeoReader. Denne kan scanne strekkoder til alt fra matvarer til andre applikasjoner og gi deg masse nyttig og mindre nyttig informasjon om produktet. Postkortapplikasjonen Touchnote lar deg sende bildene dine som fysiske portkort , men dette koster litt penger avhengig av hvor mange bilder du vil sende.

LiveWare manager er også på plass, og denne gjør du kan hva som skal skje når du kobler diverse tilleggsutstyr som lader og hodetelefoner til telefonen din. Det var for eksempel svært greit at telefonen kunne fungere som vekkerklokke hver gang vi satt den i laderen.

Bra som telefon

Xperia Mini fungerer også bra til det mobiltelefonen opprinnelig var beregnet til, nemlig ringing. Det er god lyd under samtale, og det var heller aldri noe problem med volumet som kan stilles til mer enn høyt nok med volumtastene på siden av telefonen.

Den har også en nærhetssensor, som skrur av skjermen når du legger telefonen mot øret under samtale slik at du ikke kommer borti noen av funksjonene på skjermen. Når det gjelder dekning var det lite å utsette på telefonen og vi opplevde aldri noen dekningsproblemer under testperioden.

Det er dog en ting vi savner når det kommer til telefonfunksjoner, nemlig Smart Dialing. Dette er en funksjon vi blitt vant til å se på svært mange av dagens Android-telefoner, og gjør det svært enkelt å slå opp en kontakt du skal ringe.

Denne fungerer på den måten at når du er inne på nummertastaturet kan du skrive de første bokstavene i navnet til den personen du vil ha tak i, og telefonen foreslår de personene som matcher disse bokstavene.

Batterilevetiden

Siden dette er en veldig liten telefon kommer det heller ikke med noe enormt batteri. Levetiden under aktivt bruk var aldri mer enn en dag og vi ladet telefonen daglig i testperioden. Nå skal det også sies at vi brukte telefonen mye, men hvis du sender en del meldinger, ringer og er litt på nettet til daglig må du regne med at Xperia Mini må i laderen når kvelden kommer.

Multimedia

Sony Ericsson reklamerer med at Xperia Mini er verdens minste Android-drevne smarttelefon med høyoppløsningsvideo. Men er den lille telefonen egentlig noen multimediatelefon?

Skjermstørrelse er viktig når det kommer til filmtitting, og vi finner tre tommer i minste laget når vi skal se film over lengre tid. Er det snakk om små videoklipp fra YouTube eller andre steder fungerer telefonen greit, men alt i alt får du ingen stor filmopplevelse i Xperia Mini.

Formatstøtten er også så som så, men hvis du laster ned et tilleggsprogram fra Android Market som RockPlayer eller MoboPlayer vil du kunne se flere formater. Telefonen kan dog spille av video i 720p HD-oppløsning, noe som er ganske imponerende for en så liten telefon.

HD-fliming

Ja, telefonen tar opp film i 720p HD-kvalitet, men kvaliteten er så som så. Lysforholdene har veldig mye å si her, da den lille linsa kun klarer å fange opp begrensede mengder med lys. Er du ute eller inne hvor det er mye lys blir filmene ganske greie, men så fort det blir noe mørkt faller kvaliteten drastisk.

Er det snakk om små snutter som skal på YouTube for eksempel fungerer filmkameraet helt greit, men du vinner ingen gullpalme med den kvaliteten du tar opp med Xperia Mini.

Upåklagelig musikalsk

Sony Ericsson har i lang tid vært gode når det kommer til musikk på telefonene sine, og Xperia Mini er intet unntak. MP3-spilleren ser veldig pen ut, og fungerer også svært bra. Det er godt med funksjoner i spilleren og det å sette opp spillelister går som en lek.

Denne har også equalizer som gjør at du kan endre på hvordan musikken skal høres ut via forskjellige valg. Ellers får du muligheten til å finne musikkvideoer på YouTube, artistinformasjon Wikipedia, karaokevideoer og sangtekster. Du kan også like sangene dine via Facebook, slik at andre kan se hva du hører på og hva du liker. Vi syns her at vi får mange funksjoner i musikkspilleren, noe som gjør telefonen til en god MP3-spiller.

Videre finner vi musikkgjenkjenningsprogrammet TrackID som Sony Ericsson har operert med i en del år nå. Dette kjenner igjen sanger slik du kan få alle opplysningene du trenger hvis det går en sang på radioen du liker som du ikke vet navnet på.

Det eneste vi egentlig har å utsette her er at det medfølgende hodesettet gir ganske laber lydkvalitet og er lite behagelig å bruke. Bytter du derimot til et mer avansert hodesett eller øretelefoner, vil du kunne nyte den gode lyden i Xperia Mini.

Telefonen har også FM-radio. Her kan du også få opp masse informasjon om musikken som blir spilt samtidig som du får lenker til hvor du kan kjøpe musikken du hører på. Radioen er enkel i bruk og du kan lagre kanaler og frekvenser slik du selv ønsker.

Spill

Mange tenker nok at siden telefonen har en såpass liten skjerm så er dette ingen spilltelefon. Dette stemmer til en viss grad, men så lenge ikke spillene er for avanserte og krever for mange fingre på skjermen samtidig fungerer den overraskende greit.

Spill som Drag Racing og Angry Birds fungerer utmerket, men vi vil ikke anbefale de kraftigste spillene hvor du må tukle mye med fingrene til ulike funksjoner. Dette kommer igjen av at skjermen blir noe i minste laget. Den gode skjermen gjør dog at spill generelt sett går veldig greit.

Det er ikke mange spill som følger med telefonen, men du får med en demopakke fra Popcaps hvor du kan teste ut en del spill for så å eventuelt kjøpe disse. Nå er Android Market spekket med spill så det er ikke noe problem å finne noe du liker.

Kameraet

Xperia Mini stiller med et 5 megpikslers kamera, og vi syns det gjør jobben helt greit. Bildene blir ganske bra så lenge det er nok lys tilgjengelig, men innendørs syns vi kameraet slet med å klare å eksponere riktig. For å være et kamera av denne typen i sin prisklasse gjør det dog absolutt jobben mer enn godt nok, men noe superkamera er det ikke.

Vi liker den dedikerte kameratasten som vi sjelden finner på dagens smarttelefoner. Dette gjør det litt enklere å forhåndsfokusere og bildene er lette å komponere slik du ønsker. Du kan også velge mellom smileoppdaging og motivgjenkjenning ved siden av den automatiske bildemodusen. Utover dette er det ikke mange andre tilleggsfunksjoner du får i kameraet.

Les også: 8 tips for å ta lekre bilder med mobilen

Under kan du se noen av bildene vi tok med Xperia Mini.

Konklusjon

Sony Ericsson Xperia Mini er en liten telefon med mye å tilby. Mange vil nok falle for denne lille telefonen som har vokst av seg de barnesykdommene forgjengeren Xperia X10 Mini hadde. Det første vi legger merke til ved denne telefonen er at den har vokst minimalt i størrelse, men har fått en betraktelig større skjerm.

Telefonen kommer med en tre tommers skjerm, noe som kun er en halv tomme mindre enn for eksempel iPhone 4. Xperia Mini har lagt på seg noen gram og vokst noen millimeter, men dette er lite merkbart. Den er bra ut, og ligger godt i hånden. I tillegg er skjermen slitesterk og tåler mye før det blir riper i den.

Et sosialt alternativ

Telefonen gir deg en drøss med muligheter for å holde deg oppdatert på hva som skjer i verden, og da spesielt på sosiale meder. Facebook og Twitter er integrert i mange av applikasjonene, og Sony Ericssons Timescape-program gjør at du kan få all informasjonen fra disse samt meldinger og samtaler på et sted.

Til tross for sin lille skjerm er det ikke noe problem å skrive meldinger på Xperia Mini, skjermen er rask og det er sjelden noe problem å treffe tastene på berøringsskjermen. Brukergrensesnittet er bra og vi opplever telefonen som både rask og enkel i bruk.

Liten musikkjempe

Når det kommer til musikk, er Xperia Mini et godt alternativ for MP3-spilleren. Det er veldig god lyd i telefonen og masse tilleggsfunksjoner. Musikkspilleren ser også veldig bra ut, og er lett å bruke. Det medfølgende hodesettet er dog lite å skryte av, så vi anbefaler å bytte ut dette til noe mer avansert.

Musikkgjenkjenning er også på plass her, så hvis du hører en sang du ikke kan navnet på finner telefonen dette ut for deg i løp av noen få sekunder.

Ellers har telefonen et fem megapikslers kamera som tar helt greie bilder, men det er et stykke igjen de de aller beste kameratelefonene. Telefonen kan både ta opp og vise film i 720p HD-kvalitet, men kvaliteten ved opptak er svært varierende avhengig av lysforholdene. Den lille skjermen gjør også at det å se på film ikke er helt optimalt i lengden. Det fungerer greit til korte snutter, men det er lite gunstig å se en spillefilm på en så liten skjerm.

Det meste du trenger

Når det kommer til teknologi er det lite vi savner i Xperia Mini. Den har selvsagt både 3G og Wi-Fi slik at du alltid kan komme deg på nett. GPS er også på plass og fungerer ganske bra, den lille skjermen gjorde jobben godt her og det var aldri noe problem å se hvor vi skulle hend.

Telefonen kommer også med Android 2.3 som er siste versjon av dette operativsystemet. Dette er vi veldig fornøyd med ettersom Sony Ericsson var veldig trege med å få oppdatert fjorårets Xperia-modeller.

Ellers finner vi alt av nyttefunksjoner som kalender, adressebok, dokumentviser, alarm, notatblokk, kalkulator og lignende som er blitt vanlig i dagens smarttelefoner. Telefonen fungerer også godt til e-post, og støtter bruk av flere kontoer samtidig. Du kan også bruke Exchange Mail.

Som telefon er det lite å utsette på Xperia Mini. Den har god lyd under samtale, høy lyd, og vi opplevde aldri noen dekningsproblemer under testperioden. Adresseboken er god og gir mulighet for synkronisering med både e-post og sosiale medier.

Noen mangler

Det er dog enkelte ting som gjør at vi ikke ruller sekserterningen for denne telefonen, og det første er batterilevetiden. Det sier seg jo selv at det er vanskelig å få et stort batteri i en så liten telefon, og det merkes. Vi ladet som regel telefonen hver dag under testperioden, og selv ved moderat bruk skal det godt gjøres å ikke måtte lade den når kvelden kommer.

I tillegg savner vi noe ny teknologi som Bluetooth 3.0 da dette begynner å komme på ganske mange av dagens nye telefoner. Det er heller ingen HDMI-utgang, men dette er heller ikke blitt vanlig på annet enn de dyreste telefonene.

Videre er og blir skjermen noe liten, og dette merkes som særlig hvis du skal se på film. I tillegg gjør den lille skjermen at litt mer avanserte spill som krever mye knoting med flere fingre på skjermen samtidig, bli i overkant vanskelige.

En god mobiltelefon

Alt i alt kan vi ikke si annet enn at vi ble ganske glad i den lille Xperia-telefonen. Den har det meste de fleste trenger av funksjoner, er rask, full av muligheter, ser bra ut og koster ikke skjorta. Med en prislapp på drøye 1800-kroner stiller den svært godt i mellomprisklassen og har ikke mange konkurrenter, og spesielt hvis vi ser på størrelsen.

Det finnes dog noen gode alternativer i denne prisklassen. HTC Wildfire S gir deg en større skjerm, et kanskje enda bedre brukergrensesnitt, og har en lavere pris. Det skal sies at dette er en ganske mye svakere telefon og vi ikke oppleves som like rask som Xperia Mini og vil heller ikke være like god på nettet når det kommer til for eksempel Flash-elementer.

Et annet alternativ er en annen Sony Ericsson-modell nemlig Xperia Neo. Her må du legge inn noen hundrelapper ekstra, men du får en mye større skjerm, et veldig bra kamera, men også her er batterikapasiteten et problem. Det kan også lønne seg å se på Huawei U8800. Prisen er omtrent den samme som hos Xperia Mini, men skjermen er mye større og batteriet er bedre.

Synes du Xperia Mini ser ut som noe for deg, men savner et fysisk tastatur kan vi anbefale deg å ta en titt på Xperia Mini Pro som er omtrent identisk, men med et utskyvbart tastatur.

annonse