Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG Optimus L3

Tusenkronersmobilen

Vi har testet LGs rimeligste tilskudd i deres nye designserie.

Design og brukervennlighet

Markedet for små, kompakte og nette mobiltelefoner er langt i fra fullt. Optimus L3 er LGs nyeste tilskudd til denne klassen, og telefonen har en svært hyggelig pris. Produsenten sier selv at dette er alt du trenger i et lite format.

Myntet på unge eller de som ikke ønsker å legge all verdens i en mobiltelefon, kan denne telefonen skilte med en av de laveste prisene på markedet. Det burde i utgangspunktet gjøre attraktiv for en god del av oss. Dette er i tillegg den minste av LGs nye L-serie som skal være designtelefonene deres. Pris er noe svært mange er opptatt av når det kommer til mobiltelefoner, og det skal vise seg at du får det du betaler for.

Design

Optimus L3 har en nett og hendig størrelse, og tar ikke opp mye plass i lommen slik som mange av dagens mobilmonstre. Med en vekt på 110 gram veier den litt på tross av størrelsen, og det gjør at den ligger godt i hånden. Med en ru overflate på bakdekselet er det heller ingen fare for at mobilen sklir ut av hånden din.

Vi kan tydelig se pikslene på skjermen på grunn av den lave oppløsningen.
Mellomroms-tastens størrelse gjør skrivingen noe knotete.

Telefonen kjennes alt i alt ganske solid ut, men skjermen er utsatt for riper, noe vi merket ved å skrape litt på den med en nøkkel. Det er ingen utpreget beskyttelse for å hindre skrammer og riper, så det vil lønne seg å passe på hva du har i lommen.

Vi finner tre taster nedenfor skjermen, en fysisk og to berøringsfølsomme. Dette er blitt vanlig i telefoner som har gått over til Android 4.0, altså den nyeste versjonen av operativsystemet. Det har ikke Optimus L3 gjort, men det ligger kanskje litt i kortene at denne vil bli oppgradert en gang i fremtiden også. Den fysiske tasten er en hjemtast som enten får deg tilbake til hovedskjermen eller så kan du holde den inne og få opp de siste programmene du har hatt oppe. De to andre tastene er en valgtast og en tilbaketast.

På den ene siden av telefonen er det to volumtaster for styring av medie-, samtale- og ringetonevolum. Ellers er det en av/på-tast på toppen av telefonen sammen med en lydutgang for øretelefoner. Bak på telefonen er det et 3.0 megapikslers kamera, men ingen form for kameralys. Dette vitner om at bilder i svakt lys kan bli svært utfordrende.

Håpløs skjerm

Optimus L3 har en skjerm på 3,2 tommer. Dette er ikke uvanlig lite og hadde fungert helt greit hadde det ikke vært for den usedvanlig lave oppløsningen. Med 240x320 piksler er det ikke vanskelig å se pikslene. I tillegg er det svært dårlig innsynsvinkel på telefonen. Hvis du ikke holder den direkte foran deg, viskes fargene ut og det er nesten ikke mulig å se hva som skjer på skjermen. Det er tydelig at den lave prisen til telefonen blant annet kommer av et heller stort kompromiss når det kommer til valg av skjerm.

Skjermen er av typen TFT og har kun 256 000 farger. Dette hjelper heller ikke på elendige inntrykket vi får av skjermen. Fargegjengivelsen er rett og slett dårlig, og dette hadde kanskje vært akseptabelt i 2009, men det er tre år siden. Skjermen er verken skarp eller klar, og den er et av de klart største minusene vi fant på telefonen.

Ubrukelig grensesnitt

Optimus L3 har en slank og hendig utforming.

Selv om skjermen er kapasitiv, noe som vil si at du kun trenger å så vidt berøre skjermen for reaksjon, faller telefonen igjennom også når det kommer til brukergrensesnittet.

Med Android 2.3 som operativsystem forventet vi ingen store overraskelser da dette har vært ute svært lenge nå, men der tok vi feil. Vi kan leve med at LGs brukergrensesnitt ikke er det peneste vi har vært borti, men på Optimus L3 krasjlander det som en skadeskutt gås. Ikke bare har skjermen allerede gitt oss et dårlig førsteinntrykk, men menysystemet er så tregt, og krasjer så ofte at vi lurer på hva LG har tenkt på her.

Det hele virker greit når vi blar litt i menyene, men så fort vi forsøker å gjøre flere oppgaver samtidig slår telefonen seg helt vrang. Det å for eksempel høre på musikk og skrive melding samtidig skal vise seg å være et prosjekt på linje med å se maling tørke. Vi kunne blant annet telle seks sekunder på klokka fra vi trykket på meldingsikonet til vi var inne i innboksen.

Treg

Menysystemet er ganske likt det vi ser mange av dagens Android-telefoner.

Slike problemer gjentar seg igjennom hele brukeropplevelsen, og selv når telefonen ligger med tastelåsen på og vi mottar en samtale brukte telefonen så lang tid på å få frem svarikonet på skjermen at vi av og til ikke rakk å svare. Selv om telefonen ikke har den sterkeste innmaten i mobilverdenen, burde det være nok til at slike enkle funksjoner skal gå greit for seg. Hva LG har gjort med programvaren sin her forblir en gåte.

Menyene er ellers ryddige og i utgangspunktet enkle å navigere i, men ettersom alt går så hinsides sakte blir bruken et irritasjonsmoment som sikkert mange kjenner seg igjen i når det kommer til teknologiske duppeditter. Hvem hater vel ikke å vente på at PC-en skal utføre en operasjon og det tar alt for lang tid?

Mobilen fungerer greit til å skrive meldinger på når du først har kommet deg inn på meldingene, og det er god nok plass til å skrive effektivt på skjermtastaturet. Det vi finner litt snodig er at LG har valgt å legge ø-tasten ved siden av mellomroms-tasten uten at det er nevneverdig størrelsesforskjell på dem. Dette resulterer i mange skrivefeil under skrivingen og er en lite smart løsning.

Ellers får du fem startskjermer som du kan fylle med wigets og andre snarveier. Hovedmenyen er også som på mange andre Android-telefoner enkel og forholdsvis oversiktlig, men vi skulle ønske at de hadde laget et system som gjorde at vi kunne bla i menyene uten å konstant måtte scrolle for å raskere finne frem det programmet vi skal ha.

Alt i alt er vi lite imponert over brukervennligheten i LG Optimus L3. Den elendige skjermen og det ekstremt trege brukergrensesnittet gjør at totalinntrykket faller helt igjennom. Telefonen skal ha pluss for sin hendige størrelse og gjennomførte utforming, men de positive superlativene stopper også der. Dette er rett og slett en av de minst brukervennlige mobiltelefonene vi har sett på en stund, til tross for at den på papiret burde fungere mye, mye bedre.

Teknologi og funksjoner

LG Optimus L3, her til venstre er milevis unna LG Optimus Black og HTC Incredible S.

Denne mobiltelefonen er nok myntet på de som vil ha noe enkelt å forholde seg til uten å måtte legge så mye penger i det. Den har alle de vanligste funksjonene vi ser i dagens mobiltelefoner, og er nok fra produsentens side beregnet på den yngre skaren av befolkningen siden deling av media på sosiale nettsteder er en stor del av det de reklamerer for.

Les også: Test av ti ungdomsmobiler

Optimus L3 har de vanligste trådløse teknologiene som høyhastighets 3G, Egde, Bluetooth og Wi-Fi. De to førstnevnte brukes blant annet til å surfe på nettet, avhengig av hvor god dekning du har. Wi-Fi gir deg muligheten til å koble telefonen opp mot trådløse nettverk slik at du slipper å bruke datatrafikk på ditt eget abonnement. Dette fungerer for øvrig uten problemer på denne telefonen.

Laber Lyd

Vi opplevde aldri noen store dekningsproblemer i testperioden, men lydkvaliteten under samtale var ikke noe å skryte av. Det er en god del skurring og lyden er langt fra det vi vil kalle klar. Volumet er dog mer enn høyt nok, så du vil høre hva som blir sagt i andre enden selv om det ikke låter så rent. Telefonen har ikke frontkamera, så videosamtaler blir vanskelig hvis du er en av de som bruker dette mye.

Assistert GPS er på plass slik at telefonen kan bruke mobilnettet i tillegg til GPS-satellittene for å peile inn posisjonen din. GPS-en bruker ikke veldig lang tid på å finne posisjonene vi har testet ut, men den er heller ikke blant de raskeste vi har testet. Det hele fungerer helt greit når du først har kommet deg inn i programmet.

Google Maps følger med, og det har de fleste mulighetene du trenger for enkel navigering både til fots og via bil. Ønsker du noe mer avansert finnes det dog nok av alternativer på applikasjonsbutikken Google Play (omdøpt fra Android Market).

Telefonen bruker, som de fleste andre mobiltelefoner i dag, Micro-USB til filoverføring og lading. Det er en smal sak å koble telefonen til datamaskinen for å overføre det innholdet du skulle ønske.

Micro-USB er på plass for lading og filoverføring.

Grei innmat – dårlig utnyttelse

Optimus L3 har en 800 MHz prosessor. Det vil si at den ikke er blant de raskeste i klassen, men siden den har en skjerm som krever lite kraft forventet vi ingen store problemer her. Der tok vi feil. Det å bla i menyene flyter helt greit, men når oppgaver skal utføres slår telefonen seg vrang. Til tross for at telefonen i tillegg har 384 MB RAM som burde gjøre at den klarer det meste av enkle oppgaver går dette heller dårlig. Å komme seg på nett eller åpne selv de enkleste applikasjoner virker som et stort ork for Optimus L3.

Vi har testet telefoner tidligere med vel så svak innmat som presterer mye bedre. Det virker som om telefonen rett og slett ikke liker å gjøre flere ting på en gang. Noe som dog slår oss er at telefonen ikke presterer unormalt dårlig i ytelsestester. Vi prøvde flere programmer som måler dette og den scorer lavt, men ikke så lavt at det skal tilsi de brukeropplevelsene vi har.

Den svake skjermen gjør at surfing på nettet ikke blir en pen affære.

Det er samspillet mellom maskinvare og programvare som rett og slett ikke fungerer godt nok. Et annet eksempel på dette er lyden vi får når vi slår av skjermen. Den kommer gjerne to-tre sekunder etter at skjermen er slått av. Dette vitner om at selv en så enkel oppgave blir stressende for denne telefonen.

Vi kan ikke forvente kraftige prosessorer og lignende i en av de rimeligste telefonene på markedet, men når det går så til de grader utover brukeropplevelsen er det klart at dette ikke kan gå upåaktet hen.

Funksjoner

Vekkerklokken er enkel å betjene og får deg opp om morgenen, for lydnivået er det lite å utsette på.

Nettleseren er helt grei å bruke når du først har kommet inn på den. Det er enkelt å navigere dit man vil og telefonen støtter såkalt klype-zoom slik at du enkelt kan zoome inn på den delen av nettsiden du ønsker å utforske. Problemet er at skjermens lave oppløsning gjør at det er vanskelig å lese alt som står på nettsidene da teksten blir svært pikselert.

E-post fungerer også helt greit, men igjen så tar det en liten mannsalder å komme seg inn på e-postklienten, noe som gjør funksjonaliteten ganske dårlig. Det å skrive og motta e-post går ganske fint, slik vi er vant til å se på dagens Android-telefoner. Telefonen har også støtte for Exchange for de som bruker dette.

Kalenderen er grei og oversiktlig, og den fungerer som den skal. Her kan du legge inn avtaler, synkronisere mot andre kontoer som e-post, og andre enkle funksjoner vi pleier å finne i mobilkalendere. Det er dog ikke noe skille mellom privat- og jobbkalender, men nå er heller ikke dette en telefon som er myntet mot proffbrukere.

Batterilevetiden er helt grei. Den holder fint halvannen dag med normalt bruk, men det kan lønne seg å lade den etter en dag for å være på den sikre siden. Det er ikke så mye som trekker strøm i telefonen og dette gjør at batteriet gjør det ganske greit på tross av sin lille størrelse.

Telefonen har også en såkalt SNS-deling, noe som i produsentens ord skal gjøre det veldig lett å dele informasjon blant annet over sosiale medier. Dette er egentlig bare en annen måte å si at denne funksjonen er til stede, for det er like lett å dele informasjon her som på de fleste andre smarttelefoner.

Adresseboken fungerer som den skal og det er enkelt å slå opp den kontakten du skal ha. Telefonen har i tillegg Smart Dialing som gjør at du enkelt kan finne fram en kontakt ved å bruke talltasturet du får opp når du trykker på anropsikonet.

Vekkerklokken er enkel å betjene slik at du kommer deg opp morgenen hvis du bruker telefonen til dette. Andre funksjoner som kalkulator, dokumentbehandler, nyheter og vær finner vi her og. Optimus L3 har en maksimal stråleverdi på 1,10 W/kg, noe som er noe høyt i forhold til en del andre produsenter. Det er ikke blant de verste, men er du en av de som tenker på slikt er dette ikke blant de som stråler minst.

Multimedia

Kameraet i Optimus L3 er ikke mye skryte av.

Dette er en telefon som skal være beregnet på de som ikke vil bruke for mye penger på en mobiltelefon, men som fortsatt skal ha de funksjonene som er normale i dag. Dette stemmer jo for så vidt, men på multimediefronten har den ikke så mye å stille opp med.

Musikkspilleren er egentlig et av de få lyspunktene vi finner i denne delen av telefonen. Den er enkel og oversiktlig med nok valg til at du kan få en helt grei opplevelse. Den er lett å bruke og det er ikke noe problem å lage spillelister, finne musikkvideoer av musikken din, eller bare sortere musikken slik du selv ønsker. Lyden er ikke så mye å skryte av, men det holder hvis du ikke er veldig kresen.

Telefonen har som de fleste andre mobiletelefoner radio som fungerer som den skal uten noen nevneverdige problemer. Den er enkel å bruke og du kan lagre de favorittkanalene du selv vil.

Skuffende til spill

Selv de letteste spillene kan by på problemer for Optimus L3. Flere av de vanligste mobilspillene har en tendens til å krasje når du kjører dem, og vi fant raskt ut dette er ikke en telefon du kan sette deg ned for å spille med i timevis.

Musikkspilleren er vi godt fornøyde med. Enkel og grei.

Den svake skjermen gjør at spillene blir svært kornete å se på og hele opplevelsen blir heller dårlig. I tillegg er det begrenset hvilke spill du får spilt på grunn av den svake maskinvaren. Vi opplevde flere ganger at telefonen krasjet under spilling, og det hjelper heller ikke at skjermen har ganske laber respons. Det er ingen spill som følger med telefonen så disse må eventuelt lastes ned.

Skjermen utgjør også et stort problem når det kommer til filmtitting. Videosnuttene vi testet ble svært dårlige og vi kunne tydelig se pikslene. Som mange sikkert skjønner støtter da heller ikke telefonen HD-oppløsning, så du blir begrenset til 640x480 oppløsning på en ganske dårlig skjerm. Formatstøtten er heller ikke så mye å rope hurra for, så ønsker du deg en mobiltelefon å se film på er det nok lurere å satse på noe annet

Kamera

Optimus L3 har et 3 megapikslers kamera uten noe form for fotolys. Dette resulterer ikke bare i svake bilder i godt lys, men også ubrukelige bilder i svakt lys. Vi hadde bedre mobilkameraer for 4-5 år siden og dette er ikke i nærheten av dem engang.

Bildene som tas med telefonen kan ikke brukes til mye annet enn å bli værende som minner på telefonen. Blåser du de opp på for eksempel en PC-skjerm må du belage deg på å bli svært skuffet. Det er noen valgmuligheter som ISO, scener, kontrast og effekter, men disse har lite for seg da bildene generelt blir blasse og uskarpe

Du kan ta opp film i VGA-kvalitet i 24 bilder per sekund. Det vil si at videoen blir kornete og hakkete. Alt i alt kan vi ikke annet enn å gi kameraet til Optimus L3 en stor tommel ned.

Under kan du se noen av bildene vi tok med LG Optimus L3.

Konklusjon

LGs nyeste telefon i den rimeligste delen av mobilmarkedet lover å ha alt du trenger i en liten innpakning. Det er for såvidt sant, men opplevelsen av funksjonene vi er blitt så vant til å se i dagens mobiltelefoner er rett og slett hårreisende.

Telefonen har et enkelt, rent design med en størrelse som skulle passe de fleste. Den ligger godt i hånden og på utsiden får vi et ganske godt førsteinntrykk av en telefon som koster drøye tusenlappen.

Men du skal ikke skue hunden på hårene, som det heter. Optimus L3 har en skjerm som rett og slett ikke holder mål. Vi kan tydelig se pikslene, og fargene blir visket ut med mindre vi holder telefonen direkte foran oss.

Som om ikke dette var nok er det faktisk brukeropplevelsen som gir oss den verste opplevelsen. Hvis en skilpadde hadde blitt forbundet med fart, hadde Optimus L3 blitt forbundet med en stein. Dette illustrerer hvor tregt det går når vi skal utføre oppgaver på telefonen. Enkle oppgaver som å gå inn på meldinger eller å svare på en samtale kan ta flerfoldige sekunder, og som vi alle har erfart er dette til stor irritasjon på det meste av teknologiske gjenstander.

Brukeropplevelsen er faktisk så dårlig at vi ikke helt skjønner hva produsenten har tenkt på ved å slippe denne telefonen på markedet. Det er en billig telefon, men når det skal gå så til de grader utover brukervennligheten ser vi ikke helt poenget.

Ellers har telefonen det meste av teknologi vi er blitt vant med i dag. Dette fungerer noenlunde som det skal, men alt tar litt for lang tid.

Som telefon fungerer Optimus L3 helt greit. Lyden er ikke veldig god under samtale, men noen dekningsproblemer opplevde vi aldri og lyden er mer enn høy nok. Det er ikke noe problem å skrive meldinger heller når du først kommer inn på meldingstjenesten, men de har surret det norske tastaturet til litt slik at mellomroms-tasten kan være lett å bomme på.

Kameraet er kun på 3 megapiksler, og selv om dette ikke alltid har så mye å si er det i hvert fall ikke noe å skryte av her. Blasse og kornete bilder var det vi opplevde, altså lite imponerende. Det samme gjelder videoavspilling og filmopptak.

Musikkspilleren er et lite lyspunkt, men også her merkes telefonens treghet selv under noe så enkelt som å bytte sang. Batterilevetiden er god, og den kan leve nesten to døgn ved moderat bruk.

Alt i alt må vi si oss svært skuffet over det LG har levert her. En lav pris kan ikke forsvare et dårlig produkt, uansett hvor billig det måtte være. Den eneste grunnen til at vi ikke ruller terningkast én her er på grunn av et godt batteri og prisen.

Alternativer

Skal du ha en billig smarttelefon finnes det brukbare alternativer selv om du ikke vil legge for mye penger i den. En telefon som kan være verdt en titt hvis du fortsatt ikke vil bruke mer enn en drøy tusenlapp er Sony Ericsson Xperia Mini. Her får du en mye raskere telefon med svært mye bedre brukervennlighet og en bedre skjerm.

Samsung Galaxy Mini og Galaxy Y er to andre alternativer å vurdere hvor du fortsatt kan holde deg under 1000 kroner. Disse telefonene har bedre respons og du får mye teknologi for pengene. Hvis vil legge i litt mer kan du for eksempel se nærmere på LG Optimus Black. Her får du en mye større og bedre skjerm, en raskere telefon og alt i alt en mye bedre brukeropplevelse.

annonse