TestLG Optimus L3

Tusenkronersmobilen

Vi har testet LGs rimeligste tilskudd i deres nye designserie.

Design og brukervennlighet

Markedet for små, kompakte og nette mobiltelefoner er langt i fra fullt. Optimus L3 er LGs nyeste tilskudd til denne klassen, og telefonen har en svært hyggelig pris. Produsenten sier selv at dette er alt du trenger i et lite format.

Myntet på unge eller de som ikke ønsker å legge all verdens i en mobiltelefon, kan denne telefonen skilte med en av de laveste prisene på markedet. Det burde i utgangspunktet gjøre attraktiv for en god del av oss. Dette er i tillegg den minste av LGs nye L-serie som skal være designtelefonene deres. Pris er noe svært mange er opptatt av når det kommer til mobiltelefoner, og det skal vise seg at du får det du betaler for.

Design

Optimus L3 har en nett og hendig størrelse, og tar ikke opp mye plass i lommen slik som mange av dagens mobilmonstre. Med en vekt på 110 gram veier den litt på tross av størrelsen, og det gjør at den ligger godt i hånden. Med en ru overflate på bakdekselet er det heller ingen fare for at mobilen sklir ut av hånden din.

Vi kan tydelig se pikslene på skjermen på grunn av den lave oppløsningen.
Mellomroms-tastens størrelse gjør skrivingen noe knotete.

Telefonen kjennes alt i alt ganske solid ut, men skjermen er utsatt for riper, noe vi merket ved å skrape litt på den med en nøkkel. Det er ingen utpreget beskyttelse for å hindre skrammer og riper, så det vil lønne seg å passe på hva du har i lommen.

Vi finner tre taster nedenfor skjermen, en fysisk og to berøringsfølsomme. Dette er blitt vanlig i telefoner som har gått over til Android 4.0, altså den nyeste versjonen av operativsystemet. Det har ikke Optimus L3 gjort, men det ligger kanskje litt i kortene at denne vil bli oppgradert en gang i fremtiden også. Den fysiske tasten er en hjemtast som enten får deg tilbake til hovedskjermen eller så kan du holde den inne og få opp de siste programmene du har hatt oppe. De to andre tastene er en valgtast og en tilbaketast.

På den ene siden av telefonen er det to volumtaster for styring av medie-, samtale- og ringetonevolum. Ellers er det en av/på-tast på toppen av telefonen sammen med en lydutgang for øretelefoner. Bak på telefonen er det et 3.0 megapikslers kamera, men ingen form for kameralys. Dette vitner om at bilder i svakt lys kan bli svært utfordrende.

Håpløs skjerm

Optimus L3 har en skjerm på 3,2 tommer. Dette er ikke uvanlig lite og hadde fungert helt greit hadde det ikke vært for den usedvanlig lave oppløsningen. Med 240x320 piksler er det ikke vanskelig å se pikslene. I tillegg er det svært dårlig innsynsvinkel på telefonen. Hvis du ikke holder den direkte foran deg, viskes fargene ut og det er nesten ikke mulig å se hva som skjer på skjermen. Det er tydelig at den lave prisen til telefonen blant annet kommer av et heller stort kompromiss når det kommer til valg av skjerm.

Skjermen er av typen TFT og har kun 256 000 farger. Dette hjelper heller ikke på elendige inntrykket vi får av skjermen. Fargegjengivelsen er rett og slett dårlig, og dette hadde kanskje vært akseptabelt i 2009, men det er tre år siden. Skjermen er verken skarp eller klar, og den er et av de klart største minusene vi fant på telefonen.

Ubrukelig grensesnitt

Optimus L3 har en slank og hendig utforming.

Selv om skjermen er kapasitiv, noe som vil si at du kun trenger å så vidt berøre skjermen for reaksjon, faller telefonen igjennom også når det kommer til brukergrensesnittet.

Med Android 2.3 som operativsystem forventet vi ingen store overraskelser da dette har vært ute svært lenge nå, men der tok vi feil. Vi kan leve med at LGs brukergrensesnitt ikke er det peneste vi har vært borti, men på Optimus L3 krasjlander det som en skadeskutt gås. Ikke bare har skjermen allerede gitt oss et dårlig førsteinntrykk, men menysystemet er så tregt, og krasjer så ofte at vi lurer på hva LG har tenkt på her.

Det hele virker greit når vi blar litt i menyene, men så fort vi forsøker å gjøre flere oppgaver samtidig slår telefonen seg helt vrang. Det å for eksempel høre på musikk og skrive melding samtidig skal vise seg å være et prosjekt på linje med å se maling tørke. Vi kunne blant annet telle seks sekunder på klokka fra vi trykket på meldingsikonet til vi var inne i innboksen.

Treg

Menysystemet er ganske likt det vi ser mange av dagens Android-telefoner.

Slike problemer gjentar seg igjennom hele brukeropplevelsen, og selv når telefonen ligger med tastelåsen på og vi mottar en samtale brukte telefonen så lang tid på å få frem svarikonet på skjermen at vi av og til ikke rakk å svare. Selv om telefonen ikke har den sterkeste innmaten i mobilverdenen, burde det være nok til at slike enkle funksjoner skal gå greit for seg. Hva LG har gjort med programvaren sin her forblir en gåte.

Menyene er ellers ryddige og i utgangspunktet enkle å navigere i, men ettersom alt går så hinsides sakte blir bruken et irritasjonsmoment som sikkert mange kjenner seg igjen i når det kommer til teknologiske duppeditter. Hvem hater vel ikke å vente på at PC-en skal utføre en operasjon og det tar alt for lang tid?

Mobilen fungerer greit til å skrive meldinger på når du først har kommet deg inn på meldingene, og det er god nok plass til å skrive effektivt på skjermtastaturet. Det vi finner litt snodig er at LG har valgt å legge ø-tasten ved siden av mellomroms-tasten uten at det er nevneverdig størrelsesforskjell på dem. Dette resulterer i mange skrivefeil under skrivingen og er en lite smart løsning.

Ellers får du fem startskjermer som du kan fylle med wigets og andre snarveier. Hovedmenyen er også som på mange andre Android-telefoner enkel og forholdsvis oversiktlig, men vi skulle ønske at de hadde laget et system som gjorde at vi kunne bla i menyene uten å konstant måtte scrolle for å raskere finne frem det programmet vi skal ha.

Alt i alt er vi lite imponert over brukervennligheten i LG Optimus L3. Den elendige skjermen og det ekstremt trege brukergrensesnittet gjør at totalinntrykket faller helt igjennom. Telefonen skal ha pluss for sin hendige størrelse og gjennomførte utforming, men de positive superlativene stopper også der. Dette er rett og slett en av de minst brukervennlige mobiltelefonene vi har sett på en stund, til tross for at den på papiret burde fungere mye, mye bedre.