Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC Wildfire S

Smått og godt

HTCs minstemann slår godt fra seg til tross for sin lille størrelse.

Design og brukervennlighet

HTC Wildfire S er en direkte oppfølger til deres nå et år gamle modell HTC Wildfire. Dette var en en telefon som ga bra med muligheter i en liten innpakning, men det var ikke blant de raskeste telefonene. Nå har HTC valgt å videreføre modellen ved å gi den en real overhaling.

Wildfire S kommer inn i den svært konkurransesterke 2000-kronersklassen hvor vi har sett gode telefoner så langt i år fra blant annet ZTE og Huawei.

Forbedret skjerm

Wildfire S har samme skjermstørrelse som det forgjengeren hadde, men kvaliteten er blitt betraktelig bedre. 3,2 tommer er en ganske normal skjermstørrelse for telefoner i denne prisklassen, men Wildfire S har fått både høyere oppløsning og bedre farger enn hva vi fant hos lillebroren. Den slitesterke skjermen er av typen Gorilla Glass, og tåler litt juling uten at den får riper.

Skjermen i seg selv er såpass stor at det ikke er noe problem å ha god oversikt både når vi surfer på nettet og skriver meldinger. Skjermen er av type TFT noe som vi er blitt vant til å se på de fleste mobiltelefoner som ikke rangeres i det øvre skitet.

Det går helt fint å skrive meldinger både når telefonen er i stående og liggende modus. Selve skjermen er kapasitiv noe som vil si at den reagerer på lett berøring framfor harde trykk. Dette er den vanligste skjermteknologien på markedet, og det er en stund siden vi har sett en telefon som bruker den nå utdaterte resistive skjermteknologien hvor skjermen reagerer på trykk.

Leken utforming

Til tross for skjermens størrelse er fortsatt telefonen svært liten. Den ligger godt i hånden og kjennes svært velbygd ut. I denne prisklassen er dette blant de minste telefonene på markedet for øyeblikket. Skjermen dekker det meste av forsiden av telefonen, og det virker som at HTC har disponert plassen godt i forhold til å holde størrelsen nede.

Telefonen virker solid og skjermen er omkranset av et metalldeksel på framsiden. Bakdekselet som man må fjerne for å sette inn SIM- og minnekort er av et slags plastmateriale som kjennes veldig matt ut så telefonen ikke skal skli når for eksempel holder den i hånden.

Vi har heller ikke lagt merke til noen form for knirking eller andre ulyder i telefonen, så selve byggekvaliteten virker svært gjennomført.

Når det kommer til fysiske taster er det ikke mange å finne på Wildfire S. Hele forsiden av telefonen består av skjerm og fire berøringsfølsomme snarveistaster, så vi må snu litt på telefonen for å finne en fysisk tast. På toppen av telefonen sitter det en tast for å slå av og på telefonen samt å låse skjermen. Denne holdes inne for å slå av og på enheten, og skjermen kan låses ved et enkelt trykk.

På venstre side av telefonen finner vi volumtastene som ser ut som en liten sølvstripe, igjen veldig rent og pent. Det samme gjelder for øvrig også skjermlåstasten. Dette er faktisk de eneste fysiske tastene vi finner hos Wildfire S, noe som gjør telefonen svært ren å se på.

Volumtastene brukes til styring av ringevolum, musikkvolum og volum under samtale og dette fungerer godt. Fraværet av for eksempel en dedikert kameratast merkes fort, noe vi kommer tilbake til på side tre.

De fire snarveistastene som sitter rett under skjermen er en hjemtast, en mertast, en tilbaketast og en søketast. Som vi ofte ser i Android-telefoner får du opp de siste brukte programmene dersom du holder hjemtasten inne, og hvis man trykker på den når man her på startskjermen får man en oversikt over alle startskjermene hvor det også går an å flytte rundt på de etter ønske.

Holder du inne søketasten kan du også søke ved hjelp av stemmebruk. Dessverre støtter ikke dette norsk språk ennå, så det er nok ikke like aktuelt å bruke for oss her i Norge helt ennå.

Pepperkakebrød

Wildfire S kommer ferdig utstyrt med siste versjon av operativsystemet Android som er versjon 2.3 med tilnavnet Gingerbread. Dette er noe vi har savnet på noen av de andre HTC-modellene vi har testet i år, og er et stort pluss i boken.

Ikke uventet har HTC lagt på sitt eget brukergrensesnitt som heter Sense. Dette gir blant annet tilgang til til syv startskjermer som kan personliggjøres etter ønske med blant annet wigets og andre snarveier.

En ting vi liker svært godt med Android 2.3 på Wildfire S er den forbedrede notifikasjonsfanen som kan dras ned fra toppen av skjermen. Her får du ikke bare oversikt over kjørende programmer og andre hendelser som meldinger, e-post og chat, men også en egen meny for hurtiginnstillinger.

Det vil si at du kan slå av og på Wi-Fi, Bluetooth, GPS, mobilnettverk, Wi-Fi hotspot og få tilgang til den vanlige menyen for innstillinger. Vi merker også en forskjell fra Android 2.2 når vi går inn i selve menyen. Fremfor at du må scrolle nedover program for program, er menyen satt opp i ruter slik at når du scroller nedover får du et nytt vindu med applikasjoner. Disse kommer selvsagt i alfabetisk rekkefølge og er en fin vri på å fornye menyene noe.

Utover dette er menyene veldig like det vi har sett hos Android-systemet tidligere. Det er en smal sak å navigere seg dit man ønsker, og ting går fort unna i svingene.

En smart telefon

Når det kommer til tekstmeldinger er Wildfire S på trygg grunn. Skjermen er stor nok til at vi kan skrive effektivt uansett om telefonen holdes i liggende modus eller stående. Telefonen har også norsk tastatur med norsk ordliste. Det går også an å slå på ordforslag som hjelper deg med å få fram ordet du skal skrive raskere, dette fungerer også godt her.

Når det kommer til ringing er det lite å utsette her og, da telefonen har det vi ønsker av teknologi og muligheter for samtaler. Smart Dialing er på plass og gir brukeren muligheten for å skrive navnet til den man vil ringe rett på nummertastene slik at telefonen søker opp alle personene som passer.

Hvis du vil ringe til Finn skriver du for eksempel 3446 på nummertastaturet så slår telefonen opp alle som passer under denne kombinasjonen.

Selve samtalelyden er noe lav da vi alltid måtte ha telefonen må maks samtalevolum for å få best opplevelse av telefonen. Vi skulle ønske at det var litt mer kraft i høytaleren, men utover dette er det lite si på Wildfire S som telefon. Adresseboken også er veldig enkel å bruke og samtaleloggen er god og oversiktlig.

En ting vi liker godt med denne telefonen er mulighetene for å kopiere og bruke tekst. Det går også an å kopiere tekst fra omtrent hva som helst uansett om det er en nettside, et notat, en tekstmelding eller en e-post. Så kan du lime inn teksten omtrent hvor du vil. Man kan dele den på facebook, legge det inn i et Google-søk eller bruke det i en e-post.

Når du skal markere og kopiere tekst får du to punkter etter å ha trykket på den ønskelige teksten. Så kan du dra disse punktene slik at de dekker det området du ønsker å kopiere.

Wildfire S har en microUSB-inngang nede på venstre side av telefonen. Denne brukes til lading og synkronisering mot PC, og fungerer enkelt og greit når man skal overføre data mellom enhetene.

I pakken finner vi:

  • Batteri
  • Ladekontakt
  • Hodesett med mikrofon
  • Kabel for lading og synkronisering mot PC
  • 2 GB microSD-kort

Teknologi og funksjoner

HTCs siste telefon i mellomvektsklassen er som sagt ganske liten. Til tross for dette er den spekket med muligheter og teknologi. Selv sier HTC at telefonen er myntet på de som bruker mye sosiale medier og ønsker å være i kontakt med omverdenen til en hver tid samtidig som det skal gå hurtig i svingene.

Med sin lille prosessor på knappe 600 MHz hadde vi ikke de største forventningene til hastigheten på telefonen. Vi kan trygt si at vi ble positivt overrasket over hvor godt telefonen presterer på de fleste punkter selv om den på papiret ikke er blant de kraftigste telefonene i klassen.

Sammen med et arbeidsminne på 512 MB har Wildfire S små problemer med å utføre de oppgavene vi setter den til. Det skal sies at telefonen ikke er noen kraftpakke som kan kjøre kraftige HD-spill og lignende, men dette er heller ikke normalen for telefoner i denne prisklassen.

Mange muligheter

Wildfire S er spekket med teknologi og vi finner alt det vi er blitt vant til i slike smarttelefoner. Wi-Fi er på plass så du kan koble deg opp til trådløse nettverk for kostnadsfri nettsurfing. Assistert GPS er også på plass, og den er ganske rask på å finne deg hvis du hjelper den litt på vei. Her får vi som i de fleste Android-telefoner Google Maps og Google Navigation med i telefonen som kan hjelpe deg å komme fra dit du ønsker.

Telefonen har også høyhastighets 3G slik at man kan surfe i høy hastighet på svært mange steder. Dette er betraktelig raskere enn Egde-teknologien som oftest kun må taes i bruk i mindre bebodde strøk.

Selv om telefonen har det meste av høyhastighetsfunksjoner er det ikke noe frontkamera for videosamtale, og noen vil kanskje savne dette. Om du har mange enheter som kan koble seg på en trådløs sender kan Wildfire S brukes som trådløs ruter. Da kan du koble opptil 8 enheter som PC, spillkonsoller og andre mobiltelefoner mot telefonen slik at disse kan bruke nettet også.

Vi advarer mot at slik bruk fort kan by på høye datatrafikkostnader så det lønner seg å ha et abonnement med inkludert datatrafikk. Telefonen er også innstilt til å slå av denne teknologien etter enten fem eller ti minutter i tilfelle man skulle glemme det.

Bluetooth er selvsagt også på plass i Wildfire S, og noe som er nytt her er at telefonen har fått versjon 3.0. Dette er den siste og raskeste versjonen av Bluetooth og har tidligere nesten utelukkende vært å finne i Samsung-telefoner.

Selv om denne telefonen har den siste versjonen av Bluetooth hjelper det lite når det fortsatt er svært få telefoner som har det, og det er sjeldent du vil få utnyttet den nye hastigheten. Men det er jo noe som vil bli mer og mer vanlig så det er godt å se at teknologien begynner å spre seg.

Telefonen har også alle de vanlige frekvensene for mobilnett så man alltid skal ha dekning. Vi opplevde aldri noen dekningsproblemer under testen av Wildfire S, så det er lite å sette fingeren på.

Det går unna

Til tross for sin lave prosessorkraft har vi lite å si på hastigheten telefonen operer i. Det faktum at telefonen kjører på siste utgave av Android-systemet er nok med på hjelpen den å yte så godt den gjør.

Telefonen kommer ferdig utstyrt med den siste nettleseren til Android og den fungerer bra. Det er enkelt å sette opp bokmerker, bruke flere vinduer og sidene tilpasses skjermstørrelsen kontinuerlig. Både tofinger-zoom og dobbeltrykk-zoom kan brukes når man vil se nærmere på noe på nettet, og dette er svært responsivt.

Vi har en innvending til Wildfire S når det kommer til nettsurfing. Siden telefonen ikke er blant de kraftigste får vi ikke fullverdig Flash på telefonen. Vi får derimot en lettere utgave som gjør at enkelte Flash-elementer kan vises, men når det kommer til rene Flash-filmer og spill må telefonen gi tapt.

Telefonen støtter også HTML5, men denne teknologien er fortsatt en del år unna før den eventuelt blir en standard så hvis du ønsker en telefon som kan vise Flash må du nok se seg om etter noe kraftigere.

God på e-post

Telefonen er som sagt god og skrive på, og dette er selvsagt viktig når det kommer til e-post. Selv om skjermen ikke er blant de største er det en smal sak å lese, skrive og redigere e-posten. Telefonen støtter ikke uventet Exchange slik at man for eksempel kan sette opp andre e-postkontoer enn bare Gmail.

I tillegg er den som de fleste Android-telefoner enkel å synkronisere når kontoene er satt opp. Da kan du lett kopiere kontakter, e-post og avtaler kun ved å trykke på en tast.

Kalenderen er enkel i bruk og tastene for hver enkelt dag er store og oversiktlige til tross for at skjermen kun er på 3,2 tommer. Det er raskt og effektivt å legge inn avtaler og hendelser man vil huske. Her kan du også sjekke agendaen for å se hva som skjer dag for dag hvis du er synkronisert med for eksempel Facebook.

Når det kommer til batterilevetiden gjør Wildfire S det godt til tross for sin lille størrelse. Det er ikke noe superbatteri det er snakk om, men den holdt koken i cirka tre dager med forholdsvis aktivt bruk. Et tips er å skru av 3G hvis for å spare strøm, men da blir surfehastigheten redusert betraktelig.

Sikkerhet er viktig

Telefonen har også funksjoner som kalkulator, alarm, stoppeklokke, tidtaker og taleopptaker. I tillegg får du tilgang til HTC Hub som gir brukeren muligheten til å registrere telefonen på HTCs egen nettside hvor du får en egen konto. Her kan telefonen overvåkes dersom den skulle bli borte.

Du kan for eksempel ringe til den dersom du har mistet den hjemme, sperre den eller slette alt innholdet hvis den blir stjålet, og til og med lese meldinger du har fått hvis telefonen ikke er i nærheten. Dette er et godt sikkerhetstiltak for å verne personlig informasjon mot uvedkommende.

Som sagt var telefonens lyd under samtale ikke av de høyeste vi har vært borti. Dette ser vi også når det kommer til vekkerklokken. Nå skal det sies at vi alltid ble vekket av den under testperioden, men den vekker ikke naboen med det første. Lydnivåmessig kommer Wildfire S midt på treet her.

Multimedia

HTC sier selv at dette er en telefonen skal gi deg mulighetene til å holde kontakten med omverdenen. Sosiale medier og deling av informasjon er blitt en stor del av hverdagen til svært mange og Wildfire S vil være en del av dette. Det kreves ofte mye av en mobiltelefon hvis den skal brukes som til multimediaoppgaver, klarer HTCs minste å nå opp?

Enkel mp3-spiller

Flere og flere bruker mobiltelefonene sine som musikkavspiller. Wildfire S har en veldig enkel, men brukervennlig musikkspiller. Brukergrensesnittet gjør at du enkelt kan hoppe mellom sanger, lage spillelister og sortere etter sangtittel, album og artist. Utover dette har ikke musikkspilleren noen andre store funksjoner når det kommer til lydavspilling. Vi savner blant annet lydeffekter.

En funksjon vi finner i musikkspilleren er muligheten for å koble seg på YouTube for å se musikkvideoer av sanger på telefonen. Dette er morsom tilleggstjeneste, men telefonen støtter ikke de musikkvideoer i høyoppløsning, så noen stor opplevelse får vi aldri av denne funksjonen.

Det går også an å stoppe musikken eller bytte sang uten å låse opp skjermen, noe som er praktisk hvis du for eksempel trener og hører på musikk samtidig. Lydkvaliteten er midt på treet så hvis du er en lydfanatiker er kanskje ikke dette telefonen for deg, men den gjør nok jobben for de aller fleste.

Telefonen har også radio med RDS så lyden kan spilles ut av høyttaleren hvis dette er ønskelige. Videre er radioen svært lett i bruk, og det tar ikke lange tiden før telefonen finner alle kanalene i ditt område. Det går også an å lagre kanaler som favoritter og dette er gjort svært enkelt. Det er ingen overraskelser på radiofronten og spilleren er svært lik den vi har sett på svært mange andre Android-telefoner.

Grei til spill

Når det kommer til spillfronten er denne telefonen som svært mange andre Android-telefoner. Den kommer uten forhåndsinstallerte spill, men du har tilgang til et hav av spill i Android Market. Vi testet blant annet spill som Angry Birds, Drag Racing og Paradise Island noe som fungerte helt greit uten noen form for hakking.

Med tanke på den lave prosessorkraften er det naturlig at Wildfire S ikke kan kjøre kraftige HD-spill. Alt i alt gjør den det vi forventer når det kommer til spillfronten og skjermen er stor og presis nok til at det går helt greit med de fleste spill av den enklere sorten.

Super-sosial

Når det kommer til sosiale medier stiller Wildfire S svært sterkt. Med tanke på at siste utgave av Facebook for Android, og Peep som er en Twitter-applikasjon følger med er du alltid oppdatert på som skjer på nettet.

HTCs løsning for å samle alle sosiale medier på et sted heter Friend Stream og gir fortløpende oppdateringer på det som skjer i alle ens registrerte kontoer for sosiale nettverk. Facebook-applikasjonen gir også mulighet for å chatte, noe som gir en ekstra dimensjon til ens sosiale vaner.

Ingen filmtelefon

Telefonen støtter ikke alle de formater vi liker at den skal støtte. Den støtter formater som MP4, 3GP og Xvid, men når det kommer til DivX- eller MKV-filer kommer telefonen til kort. Vi fikk spilt av DivX ved å laste ned filmavspilleren RockPlayer, men fortsatt sliter telefonen med å spille filmene rent.

Ønsker du deg en filmtelefon vil vi anbefale å se til telefoner med kraftigere innmat og større skjerm.

Middels kamera

Wildfire S stiller med et 5 megapikslers kamera med en LED-lampe som fungerer som blits. Dette tar helt greie bilder, men vi skulle ønske bildene ble litt bedre, særlig i svakt lys. Utendørs blir bildene gode og det er lite bildestøy, men innendørs sliter den som så mange andre mobilkameraer.

Vi opplevde lite overeksponering i gode lysforhold og bildene ble som regel skarpe og ganske greie fargemessig. Kameraet i denne telefonen holder nok for ganske mange, men det er ganske langt unna de mobilkameraene vi finner i beste kameramobilene.

Selve kameragrensesnittet er smart satt opp slik at det er godt med plass på skjermen til motivet. Det meste av taster for er plassert i en rad på høyre side av skjermen. Funksjoner som ansiktsgjenkjenning, diverse sener og effekter som sepia og lignende er også på plass.

Ønsker du å finstille innstillingene på kameraet er det også mulig. Man kan stille inn hvitbalanse og ISO hvis den automatiske vurderingen av det man tar bilde av ikke blir god nok.

Wildfire S kan også ta opp video, men denne er heller laber. Det er da snakk om vanlig VGA-opptak i 24 bilder i sekundet. Vi savner muligheten for å kunne filme i HD-kvalitet da VGA-film nesten ikke er brukbart til noe særlig.

Under kan du se noen av bildene vi tok med HTC Wildfire S.

 

 

 

Konklusjon

HTC Wildfire S er en direkte oppfølger til fjorårets HTC Wildfire. Den ser ganske lik ut, men har fått et mer eksklusivt preg over seg.

Oppgradering

Wildfire S er blitt betraktelig bedre på en del punkter, den har blant annet et raskere og mer brukervennlig versjon av operativsystemet Android. Den har en bedre og skarpere skjerm, og den kjennes rett og slett mer gjennomført ut.

Menyene har fått seg en real overhaling og det meste er blitt raskere og enklere. Telefonen markedsføres som et godt hjelpemiddel for å holde seg oppdatert på omverdenen og det kravet fyller den ganske godt.

Telefonen berøringsskjerm er av det ripefrie slaget, og tåler en støyt. I tillegg er telefonen rask i responsen og det går fort i svingene når vi navigerer seg igjennom menyene. Telefonen ligger cirka midt på treet prismessig og mange vil nok falle for designet som gir en følelse av en telefon det er lagt ned en god del arbeid i å lage.

Selve bruken er lett og intuitiv, og har du brukt en Android-telefon før vil du kjenne igjen ganske mye. Det er bra for HTC sin del at vi får siste versjon av operativsystemet, 2.3 med kallenavnet Gingerbread, rett ut av esken.

Denne versjonen er det raskeste og mest brukervennlige vi har sett så langt, og tidligere i år har HTC fått en del pepper for at de har ligget bak på oppdateringsfronten, noe som det ser ut til at de nå har fått bukt med.

Mye teknologi

Wildfire S stiller med svært mye teknologi i en liten innpakning. Mulighetene er mange, og det skal godt gjøres å kjede seg med denne telefonen i hendene. Om du vil spille, chatte på Facebook, surfe på nettet eller høre på musikk fyller denne telefonen det meste av kravene vi kan ha til en telefon i denne klassen.

Selve skjermen er skarp og vi opplevde aldri noen problemer med at skjermen kun er 3,2 tommer. Surfing på nettet, zooming inn og ut av tekst går raskt og effektivt. Det samme gjelder for eksempel spilling da skjermen er svært presis og det er aldri noe problem å treffe det man ønsker på skjermen.

Når det kommer til selve telefonbruken er vi godt fornøyde her og. Telefonen har blant annet nærhetssensor som gjør at skjermen slår seg av når du tar den opp mot øret. Den har også mange fiffige funksjoner som å kunne dempe lyden når telefonen ringer bare ved å snu den rundt. Vi skulle ønske lyden under samtale kunne stilles enda høyere for de som kanskje ikke hører så godt.

Når det kommer til tekstmeldinger er det ikke noe problem å skrive på telefonen i både stående og liggende stilling. Norsk tastatur, ordbok og ordforslag følger også med, og gjør at skrivingen går som en lek.

Batterilevetiden er absolutt god nok og vi kunne fint gå to til tre dager med et ganske aktivt bruk uten å måtte lade den. Dette er ikke veldig lenge for en smarttelefon, men det er mer enn godt nok tanke på hvor mye teknologi som sitter i telefonen og kan dra opp strømforbruket.

Kunne vært bedre på kamera

Kameraet i HTC Wildfire S er midt på treet. Det er et helt greit kamera for å være i denne klassen men bildene kunne vært bedre. Bildene i dårlig lys er lite brukbare, men så lenge du er utendørs og det er dagslys blir bildene helt greie.

Dette er heller ingen stor filmtelefon. Det er ikke bare på grunn av den forholdsvis lille skjermen, men formatstøtten er heller ikke noe å skryte så mye av.

Som musikkspiller fungerer telefonen greit uten at du får de største mulighetene til å endre og justere lydeffektene. De medfølgende øretelefonene er så som så, og det kan være lurt å bruke noen andre øretelefoner dersom du vil ha bedre lyd.

Alt i alt er dette en god mobiltelefon i sin klasse, og vil nok falle i smak hos svært mange, og da særlig den delen av befolkningen som er glad i de litt mindre mobiltelefonene. Telefonen kommer også i en del forskjellige farger så det er litt å velge i for en hver smak.

Alternativene

HTC Wildfire S er helt klart en av de bedre telefonene til rundt 2000 kroner, men et par gode alternativer finnes. Ønsker du en større og bedre skjerm er Samsung Wave II et godt alternativ. Her får du også både opptak og avspilling av video i HD-kvalitet noe vi ikke finner i Wildfire S.

Et annet godt alternativ er Huawei U8800. Her får du også en større og bedre skjerm i tillegg til at det går an å ta opp video i HD. Telefonen er også kraftigere og kan kjøre tyngre oppgaver som fullverdig Flash.

Ønsker du en rimeligere telefon kan vi anbefale ZTE Blade hvor du også får en større skjerm, og omtrent den samme mengde teknologi.

Hvis man ønsker noe som er mer avansert, og vil legge inn en tusenlapp ekstra kan Sony Ericssons Xperia Neo anbefales. Her får du også et mye bedre kamera og det aller meste av teknologi og ytelse.

annonse