Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG Optimus 2X

Android-mobil i formel 1-klassen

Linjelekker og lynrask - LG Optimus 2X er mobilen for den kresne.

Design, skjerm og menyer

LG Optimus 2X er den første mobiltelefonen på markedet med tokjerneprosessor. Det gjør telefonen til den raskeste på markedet, i tillegg til at den kan belastes mer enn andre mobiler før du merker det på ytelsen.

Designen på LG Optimus 2X skiller seg fra andre mobiler ved at den har en glassflate som er buet ned på siden av telefonen. En metall-list i matt koksgrått danner en elegant og smal ramme om telefonen.

I hjørnene er metallet mer fremtredende. I praksis betyr det at det er mindre fare for at du skal ødelegge telefonens skjerm dersom du er uheldig og mister apparatet i bakken.

Baksiden av telefonen er i plast, med en kraftig metallstripe på midten. I denne stripen er merkenavnet ”Google” preget inn, og i enden av metallstripen har telefonen en liten forhøyning der kameraet og det tilhørende fotolyset sitter.

Telefonen har ingen fysiske taster på fronten, men fire berøringstaster i glasset under skjermen gjør nytten. Fra venstre mot høyre er dette meny-, hjem-, tilbake- og søketast.

På høyre side har Optimus 2X volumtaster, og på toppen er det en liten hovedbryter som også brukes til å tenne og slukke skjermen.

LG Optimus 2X er en elegant mobiltelefon. Den avrundede glasskanten gir telefonen et eksklusivt utseende. Men telefonen har relativt stor flate både over og under skjermen. Dermed blir telefonen også stor. Vekten er bare fire gram høyere enn på iPhone 4, og LG Optimus 2X virker kompakt og godt sammensatt.

Menyer
Når du starter telefonen dukker det opp en statusskjerm som viser hendelser siden sist telefonen ble tent. For å komme videre må denne låseskjermen trekkes opp. Når det er gjort får du opp det siste skjermbildet du hadde fremme før skjermen ble slukket. En rask berøring av det lille huset på skjermen sender deg tilbake til startskjermen.

LG Optimus 2X har 7 menyskjermer som er plassert med tre på hver side av hovedstartskjermen. Hvordan disse skjermbildene skal se ut bestemmer du i stor grad selv. Som utgangspunkt har LG lagt en app med klokke og værvarsel på topp, over fire ikoner som du selv kan bytte ut (Nettleser, AppAdvisor, Market og kamera. I tillegg finnes fire funksjonstaster som ligger fast samme hvilken menyside du blar til. Disse fire ikonene sikrer at du alltid har kort vei til telefonfunksjoner, kontakter, meldinger og programmer.

På skjermen til venstre for hovedskjermen ligger en meldingsapp, og snarveier til Gmail, e-post, Facebook og Twitter.En skjerm lenger ut til venstre, og vi finner en kalenderoversikt.Den siste siden helt ute til venstre er i utgangspuktet helt tom.

Første skjerm til høyre for startskjermen gir deg et sølkefelt (google) i tillegg til snarveier til musikk, galleri, videospiller og Youtube.

Andre skjerm til høyre har en app som viser Facebookstatus og lar deg oppdatere denne. Her er også snarveier til alarm, kalender, Google Maps og notat. Den siste skjermen er tom.

Menyene er enkle å forstå, du kan lett forandre på bakgrunner og plassere dine egne favorittikoner på startskjermene. Vekslingen mellom de ulike skjermene går helt smertefritt.

Når du trykker på tasten med hus på kommer du til hovedstartskjermen. Er du allerede på hovedskjermen dukker det opp miniatyrbilder av alle de syv startskjermene.

Åpner du programmenyen får du opp alle telefonens systemprogrammer , sortert alfabetisk i fire kolonner og med så mange rader som du har programmer til. Disse programmene kan ikke rokkeres. Vil du ha rask tilgang til et program som ligger langt ute i alfabetet, så må du legge en kopi av ikonet på en av startskjermene. Det gjør du enkelt ved å trykke og holde på ikonet du vil kopiere.

Teknologi og funksjoner

Optimus 2X er en toppmodell med markedets hittil raskeste prosessor. Med en pris som er på høyde med en helt ok bærbar PC forventer vi også at den skal gi oss det lille ekstra. I så måte synes vi LG Optimus 2X innfrir brukbart.

Telefonen har rask tilgang til Internett. Her er alle nødvendige frekvensbånd på plass, så vi kan bruke telefonen også når vi reiser til USA. Telefonen kan brukes som trådløs ruter, eller portabelt Wi-Fi tilgangspunkt, som er LGs navn på funksjonen.

Her er også mulig å ringe videosamtaler, ved hjelp av telefonens 1,3 megapiksler frontkamera.

Full fart

3G-tilkoblingen i Optimus 2X gjør det mulig å laste ned data med hastigheter opp til 10,2 megabit per sekund. Det forutsetter naturlig nok at mobilnettet støtter dette. I tillegg er det med Optimus 2X mulig å laste opp data med hastighet opp til 5,76 megabit per sekund. Det gjør at du raskere kan laste opp filmklipp, sende e-post med vedlegg eller overføre data på andre måter i mobilnettet.

Surfing på nett med mobilens innbygde nettleser går som en lek. Skjermstørrelsen (4 tommer) og den raske og presise touchnavigeringen gjør Optimus 2X til en svært surfevennlig mobil.

Telefonen har også Bluetooth, men den kan ikke benytte seg av 3.0-standarden. Det betyr at du kan bruke Bluetooth slik du er vant til med vanlig tilbehør, men at du ikke kan overføre data i kombinasjon mellom Bluetooth og Wi-Fi for å få ekstra hastighet.

Minne
LG Optimus 2X leveres med 8 GB minne internt, i tillegg til at du kan utvide med minnekort opp til 32 GB. 8 GB høres kanskje ikke så mye ut om du sammenlikner med en iPhone, som har 16 eller 32 GB. Men muligheten for å bruke minnekort gjør altså at du kan få totalt 40 GB på Optimus 2X, og i tillegg har du altså muligheten for å bytte ut minnekort, om du for eksempel vil ha med deg flere HD-filmer enn det du får plass til på et 32 GB minnekort.

Det går forbløffende raskt å åpne store bildebibliotek, og Optimus 2X indekserer også musikk- eller filmbibliotek i imponerende fart.

Prosessor
Det er ingen tvil om at prosessoren, en tokjernet 1GHz ARM Cortex-A9 med Tegra 2 brikkesett, sørger for å gjøre dette til den raskeste telefonen på markedet. Arbeidsminnet er på 512 MB, og muligens ville du fått enda mer fart på sakene med et litt større arbeidsminne.

Den ekstra prosessorkraften i telefonen brukes blant annet til å gi telefonen mulighet for å filme i HD (1080p), men det er en så vidt krevende prosess for telefonen at den ikke helt makter å gi flyt i bildene.

Telefon
Som telefon er LG Optimus 2X svært god. Den har klar lyd i begge nder av samtalen, og det er enkelt å holde oversikt over kontakter og samtalehistorikk.

Telefonen egner seg også godt for meldinger og sosiale nettverk, med ryddige oversikter og bra skjermtastatur.Vel – helt bra er skjermtastaturet ikke, for vi saner Æ, Ø og Å på dedikerte taster. Nå må vi skrive med trykk-og-hold-funksjon for å få de særnorske tegnene. Som vanlig redder du deg ved å laste ned et alternativt tastatur fra Android Marked, men det burde ikke vært nødvendig.

Kontorfunksjonene er gode, og LG bruker en løsning som kalles Polaris Office. Dette programmet gjør det mulig å opprette og redigere dokumenter i formatene dokument, regneark og lysbilder.

Telefonen har også gode funksjoner for synkronisering mot Outlook og selvsagt også mot Googles egne løsninger. Du kan ha flere kontoer for e-post, og velge om du vil se innkomne meldinger i en samlekasse eller sortert for en og en konto. Siden telefonen har en bra Office-pakke, så kan du også lese og redigere de fleste vanlige vedlegg.

For den som vil bruke telefonen i jobb er det betryggende å vite at den leveres med tyverisikring og antivirus fra F-secure.

 

Multimedia

LG Optimus X har et godt kamera. Oppløsningen er på 8 megapiksler, og i tillegg kan vi altså filme i HD. Men vi har også sett bedre kameraer, og det hadde vært fint om noen snart utviklet et mobilvideokamera der bildene ikke hakker med en gang det er litt bevegelse i dem. Løsningen med Optimus 2X er å sette ned oppløsningen litt.

Kameraet har mange funksjoner, som smil-utøser, bevegelsesstabilisator, ansiktsgjenkjenning og berøringstastatur. Men vi savner en dedikert kameratast.

Kameralampen i LG Optimus 2X er heller ikke spesielt god, men i enkelte situasjoner er den i det minste bedre enn ikke noe.

Alt i alt er kameraet i LG Optimus 2X ikke så godt som vi hadde våget å håpe på, når vi ser hvor langt fremme LG Optimus 2X er på andre områder. Som kameramobil plasserer Optimus 2X seg midt i hovedfeltet.

Multimedia

Musikkspilleren liker vi, både når det gjelder brukergrensesnitt og lydkvalitet. Det medfølgende hodesettet er ikke det verste vi har prøvd, og for mange vil det helt sikkert gjøre nytten. Er du kresen kan du saktens bytte til et dyrere hodesett.

Som videospiller finnes det ingen mobiltelefon som matcher Optimus 2X. Vi koblet den til en 55 tommer skjerm og kjørte HD-video med 5.1-lyd. Opplevelsen var svært god. Vi har sett andre mobiler spille video sia HDMI, men vi har ikke sett noen som gjør det så elegant som dette.

Spill

Om du liker å spille spill på mobilen, så er det ingen mobil som evner å gjengi bevegelig grafikk bedre enn dette. Nå er det imidlertid ingen spill på telefonen når du kjøper den. I stedet må du laste dem ned fra Android Marked, der det nå også dukker opp spill som er spesielt tilpasset brikkesettet i Optimus 2X.

Her er noen bilder vi har tatt med LG Optimus 2X:

Konklusjon

LG Optimus 2X er den raskeste mobiltelefonen på markedet. Du merker det først og fremst om du skal kjøre mange parallelle oppgaver, hente opp bilder eller bla i tunge filer mens telefonen kjører andre oppgaver samtidig.

Den raske prosessoren gjør det også mulig å hente ut et TV-bilde via medfølgende HDMI-kabel. Kjører du spill eller surfer på nett, så fungerer TV-skjermen som en kloning av mobilskjermen, men spiller du av video, så er det bare på TV-skjermen at du ser bildet. Telefonen spiller av en rekke filformat, også DivX i HD-oppløsning uten at det er behov for å konvertere filene først.

LG Optimus 2X er en mobiltelefon med utsøkt design, god byggekvalitet og fremragende ytelser. Den har ikke AMOLED-skjerm, men en meget stor og klar LCD-skjerm som fungerer utmerket. Kameraet tar helt greie bilder, og det er mulig å filme i HD-oppløsning opp til 1080p.

Underholdene
Med god musikkspiller, god skjerm og ikke minst mulighet for å overføre skjermbildet til en TV, så er LG Optimus 2X en mobiltelfon med høy underholdningsfaktor. Den kjappe prosessoren kjører avansert spillgrafikk så det er en fryd for øyet. Mediespilleren spiser alt vi putter i den av mediefiler, og et romslig minne gjør at du kan ha med deg store mengder musikk. Om du velger å lagre HD-video i høyeste kvalitet, så blir det likevel litt snaut. LG 2X er nemlig en av få mobiltelefoner hvor det å ha HD-video på mobilen faktisk kan ha noe for seg.

Sikkerhet

LG Optimus 2X leveres med en sikkerhetsløsning fra F-Secure, slik at du kan sikre deg mot at uvedkommende får tilgang til innholdet på mobiltelefonen. Programvaren hindrer at skadelig programvare kan kjøres, og lar deg slette alt innhold på mobilen dersom den er mistet eller stjålet.

Vi tror målgruppen for denne mobiltelefonen først og fremst er brukere som ønsker en rask mobiltelefon med den nyeste teknologien, og som antakelig er vel så opptatt av underholdningsverdien som av de rene nyttefunksjonene. Den høye prisen gjør at LG Optimus 2X vil være uoppnåelig for mange, noe som øker statusen tilsvarende for dem som kjøper den. 

Tale og SMS

Som telefon fungerer LG Optimus 2X utmerket, med ren og klar lyd. Vi har hatt mobiltelefoner med bedre radiofølsomhet, og Optimus 2X er ikke en mobiltelefon for områder med svært dårlig mobildekning. Jevnt over fungerer den likevel godt.

Alternativer

Om du ønsker deg en mobiltelefon med enda større skjerm, så er HTC Desire HD et godt alternativ. Desire HD har en skjerm som er hele 4,3 tommer stor. Et annet alternativ med bra skjerm og god ytelse er Samsungs Galaxy S. Denne har en svært god Super AMOLED-skjerm.

Finn beste pris på LG Optimus 2X i vår prisguide.

annonse