Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface Pro 6

Surface Pro 6 er både bedre og dårligere enn forgjengeren

Da Microsoft begynte å produsere hybridmaskinen vi i dag kjenner som Surface Pro, var det mange og solide forbedringer fra den ene generasjonen til den neste.

Dette pågikk til vi kom til Surface Pro 4. Bortsett fra en nyere prosessor, hadde nemlig femte generasjon svært lite nytt å bidra med, om vi da ikke tar med at den også er å få i en utgave med mobilt bredbånd integrert.

Nå har Microsoft nok en gang fornyet sin hybridmaskin, og dagens testobjekt er Surface Pro 6.

Mest ny på innsiden

Umiddelbart er det egentlig ganske lite å peke på som store nyheter sett mot den forrige generasjonen. Det mest iøynefallende er nok at datamaskinen denne gangen også er å få i mørk utførelse – ikke at det er noe sensasjonelt nytt, da de første Surface Pro-generasjonene også var sorte.

Det er også denne utgaven vi har brukt i den korte perioden vi har hatt produktet inne til test, og den mørke overflaten viser seg heldigvis ganske så motstandsdyktig mot fettete fingre. Men vi har fått noen småriper også, så vi tror den vil se fortere «slitt» ut enn den sølvgrå varianten.

Ellers er det noen nyheter på innsiden av metallskallet. Microsoft har puttet inn en nyere generasjon av Intels prosessorer i Pro 6: «Kaby Lake Refresh» med fire kjerner og Hyper-threading for både Core i5 og Core i7. Forrige generasjon hadde tokjernede prosessorer.

Men der i7-utgaven hos forrige generasjon kunne by på Iris-grafikk, er det nå mindre forskjell på Core i5 og Core i7 – i hovedsak er det snakk om forskjeller i cache, klokkefrekvens og kjøleløsning.

Siden utgaven med Core i5-prosessor er vifteløs, kan vi også regne med at den ikke er like utholdende ved langvarige harde belastninger.

Husk ekstrautstyret

Mørk Surface Pro? Da kan du ikke gå for grunnmodellen.

For Surface Pro 6 har Microsoft fjernet de rimeligere variantene, da med 4 GB minne og den svakere Core m3-prosessoren. Det betyr at startprisen nå ligger på 10 490 kroner fra Microsofts egen butikk – da med 8 GB RAM, men fremdeles kun 128 GB lagringsplass. På toppen av det hele kan du heller ikke velge sort utførelse med denne konfigurasjonen.

For muligheten til å plukke en mørk Surface Pro, pluss det å doble minnet til fremdeles ganske beskjedne 256 GB, må du fleske ut med 3000 kroner ekstra. Ikke engang Apple er så glupske – de tar 2200 kroner for å gjøre det samme på en MacBook Air eller Pro.

På Surface Pro er også tastaturdekselet ekstrautstyr, og dette koster nesten 1400 kroner for den rimeligste varianten. Totalt sett snakker vi altså om en pris på nærmere 15 000 kroner for et anstendig eksemplar av denne datamaskinen.

Vårt testeksemplar var utstyrt med Core i7, 16 GB RAM og 512 GB lagringsplass. Den ligger på den nette sum av 20 490 kroner – uten tastatur eller penn. En Surface-penn koster deg for øvrig rundt en tusenlapp.

Til sitt forsvar er Surface Pro 6 kompatibel med slikt utstyr fra de to foregående generasjonene. Teoretisk sett er derfor gjenbruk en mulighet, men så er det også disse som er utsatt for mest slitasje.

Kjente kvaliteter

Når vi pakker opp vår Surface Pro 6, har vi av forståelig grunner en bestemt følelse av ha gjort dette før – maskinen er jo kliss lik forgjengeren. Ikke at vi klager, for det er mye å like her: størrelsen, tykkelsen, vekta og kvaliteten.

For deg som ikke har prøvd en nyere Surface Pro selv, er det slik at hele datamaskinen veier rett under åtte hundre gram. Men så vil du jo ha med tastaturet i tillegg, og da havner vi fort på 1,1 kilogram.

Skjermen på 12,3 tommer er høyoppløst og som vanlig knallgod. Den er også lyssterk og kommer med relativt presis fargegjengivelse.

Panelet, som nå visstnok skal komme fra LG, sørger også for å by på et par nyheter i form av HDR-støtte og et alternativt fargerom listet som «forbedret fargeprofil».

Ifølge vårt kalibreringsverktøy byr ikke denne på like nøyaktig fargegjengivelse som sRGB, men forskjellen er ikke utpreget stor, og du skal være ganske opphengt i emnet før du bør la dette bry deg nevneverdig.

HDR-støtten er i Windows listet for bruk med video, ikke spill. Skjermen er som vi ser relativt lyssterk, men vi kan selvfølgelig ikke sammenligne det med en større TV som kan dytte ut noen tusen nits ved behov.

Men du vil jo kunne få et større dynamisk spenn ved avspilling av HDR-video, og på denne datamaskinen sier vi hjertelig velkommen til alle forbedringer.

Tastaturdekselet, som sitter fast ved hjelp av magneter, er etter hva vi kan bedømme nøyaktig det samme som vi har hatt de siste par generasjonene. Det vil si god kvalitet, lite støy, presise og bakgrunnsbelyste taster, samt pekeplate av glass. Dette tastaturet er nærmest å regne som obligatorisk ekstrautstyr.

Av andre ting vi liker godt må vi nevne det trinnløse støttebeinet, magnetisk dokking av en eventuell penn og den eminente frontkameraløsningen som tillater innlogging med ansiktet via Windows Hello.

Den lille elefanten

Microsoft er veldig konservative hva gjelder porter på Surface Pro.

På ett bestemt punkt er det svært lite som har forandret seg med tidligere utgaver av Surface Pro. Datamaskinen er nemlig utstyrt med en USB 3.0-port (Type-A), en Mini DisplayPort, en 3,5mm jackplugg for lyd, minnekortleser for microSD og en proprietær kontakt (Surface Connect) for lading og dokking.

Med unntak av Connect-kontakten, er det ellers nøyaktig de samme portene som vi fant på den opprinnelige Surface Pro for seks generasjoner siden.

I mellomtiden har resten av verden gått litt videre, for å si det slik. De aller fleste av konkurrentene har gått over til – eller supplerer med – USB Type-C på sine datamaskiner.

Men ikke Microsoft, som i høst forklarte sitt valg slik:

– Mangelen på standardisering av spesifikasjonene for USB-C er fortsatt forvirrende for mange kunder. Vi tror Surface Connect fortsatt er den beste lade- og dockingløsningen for de fleste Surface Pro og Surface Laptop-brukere. Vi vil fortsette å evaluere dette basert på tilbakemeldinger fra kunder og økosystemet.

Samtidig har de puttet USB Type-C inn i både Surface Book 2, den nyere Surface Go og Surface Studio 2.

Heldigvis er i det minste Surface Pro 6 nok greit utstyrt når det gjelder trådløse standarder. 802.11ac Wi-Fi og Bluetooth 4.1 er bakt inn, og datamaskinen kan kobles til bokser eller skjermer som støtter visse trådløse bildeoverføringsstandarder.

Bedre enn forgjengeren, eller?

Sett mot forrige generasjon har altså Surface Pro 6 fått prosessorer med flere kjerner, som vi av resultatene under hjelper en del på prosesseringen – vel å merke når datamaskinen har anledning til å bruke alle kreftene.

Til sammenligning har vi tatt med noen naturlige konkurrenter og slektninger.

Hvis vi starter med batteritiden, ser vi at denne ligger på omtrent samme nivå som femte generasjon. Nesten tretten timer under avspillingstesten betyr at denne PC-en normalt sett vil holde en dag på batteriet dersom den ikke brukes spesielt hardt.

Ved enklere jobber eller kortvarige belastninger er for øvrig datamaskinen helt stillegående. Under hardere jobbing gir den fra seg et jevnt og behersket sus.

Utgaven med Core i5-prosessor er som nevnt vifteløs.

Testene våre viser at flere kjerner gir den nye generasjonen et solid overtak, men det er da heller ikke snakk om dobbel ytelse. Resultatene fra kjøring på én kjerne i Cinebench 15 viser også at det ikke vil være den helt store forskjellen i mindre krevende programmer.

Under testene i grafikk- og spillytelse kommer det klarere frem at flere prosessorkjerner ikke har kommet uten en pris – og det er at Iris-grafikken som satt i forrige generasjons toppmodeller har blitt fjernet.

Når oppløsning og detaljnivå øker, blir det også tydeligere at den utgående Surface Pro 5 langt på vei vil være å foretrekke for de som har planer om å bruke sitt Surface-brett også til litt spilling. Da er det verdt å nevne at Surface Pro 5 i skrivende stund er å få til rabatterte priser.

Konklusjon

Microsoft Surface Pro 6 er opplagt nok en ny utgave av Surface Pro, men egentlig har den ikke så veldig mye nytt å by på.

Jo, den har en ny prosessor som lar den gjøre krevende oppgaver raskere, men uten Iris-grafikkdelen som satt i Core i7-versjonene av forrige generasjon, takler ikke Pro 6 spill like godt som forgjengeren Pro 5.

Ellers er det nye med Pro 6 at den er å få i sort utførelse, samt at den til en viss grad støtter HDR-materiale.

Bortsett fra dette har vi da vitterlig sett det meste før. Her skal vi selvsagt legge til at det aller meste på denne datamaskinen også er virkelig bra. Microsoft Surface Pro 6 er en kvalitetsmessig gjennomført og meget allsidig PC – i hvert fall når vi får kjøpt med oss ekstrautstyret.

Samtidig mangler den stadig selvfølgeligheter som Thunderbolt 3 eller USB Type-C, som i dag må betraktes som en standardport på nesten alle datamaskiner og PC-utstyr.

Joda, noen unntak er det jo – ett av dem også i regi av Microsoft.

Datamaskinen er heller ikke spesielt nådig når det kommer til pris. Det er klart at du må betale for Surface-kvaliteten, men å eksempelvis ta 3000 kroner for 128 GB ekstra lagringsplass er helt unødvendig.

Totalt sett er fremdeles Surface Pro 6 en meget bra PC – det er ikke til å komme fra – men portvalget og prislappen gjør det vanskelig å anbefale den.

Hvis det absolutt skal være en liten og lett Surface-modell, ville vi heller plukket opp en femtegenerasjonsmodell på tilbud. Eller hva med den veskevennlige Surface Go? Foruten dette finnes det lignende modeller fra konkurrenter til langt lavere pris.

Et par alternativer:

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)
Med penn og tastatur inkludert

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)

Ikke like god skjerm, batteritid og ytelse som Surface Pro, men langt snillere mot lommeboka.Les testen »

Microsoft Surface Pro (2017) (FKH-00005)
Litt eldre og på tilbud

Microsoft Surface Pro (2017) (FKH-00005)

fra 17884:-

Forrige generasjon Surface Pro med i7-prosessor har mindre prosessorkraft, men sterkere grafikkløsning gjør den bedre innen spill. Akkurat nå er den også på tilbud.Les testen »

Surface Pro 6 i7 16GB 512GB
8
Meget bra

Surface Pro 6 i7 16GB 512GB

sitat"Surface Pro mangler fremdeles USB Type-C."

Fordeler

 • Krysse av
  God prosessorytelse (fire kjerner, åtte tråder)
 • Krysse av
  Stilren og solid
 • Krysse av
  God, høyoppløst skjerm i 3:2-format
 • Krysse av
  Magnetisk pennedokking som virker
 • Krysse av
  «Windows Hello»-kamera
 • Krysse av
  Vifteløs Core i5-versjon
 • Krysse av
  Core i7-versjon er helt stillegående ved lave belastninger
 • Krysse av
  Veldig god batteridriftstid

Ting å tenke på

 • Bytt
  Pris
 • Bytt
  Bedre grafikkytelse på 5. gen. m/Core i7
 • Bytt
  Ingen ekstra USB, USB Type-C eller Thunderbolt 3
 • Bytt
  Tastaturdeksel er dyrt ekstrautstyr
 • Bytt
  Penn er dyrt ekstrautstyr
annonse
Microsoft Surface Pro 6 i7 16GB 512GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Les også
Microsoft Surface Laptop 3: Bare én ting ødelegger for toppscore
Les også
Stor Microsoft-lekkasje: Her er alle de hemmelige Surface-nyhetene
Les også
Nye Surface-produkter på vei
Les også
Microsofts nye Surface-modeller har fått norsk lanseringsdato
Les også
Massiv Surface-lansering i natt
Les også
Microsoft Surface Go: Ekstra portabel Surface-kvalitet
annonse