På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Med Surface Book 2 er Microsoft endelig i mål
De har laget den ultimate Windows-maskinen.
Innhold
Introduksjon og oppsummering »
Da vi testet Microsoft Surface Book i mars i fjor var det vanskelig å ikke la seg imponere over omtanken Microsoft hadde lagt ned i sin nye hybridmaskin. I alle fall når det kom til utforming, interaksjon og byggekvalitet.
For Microsoft hadde gjort en stor blemme på et annet område. Ettersom det tok over et år fra maskinen ble lansert i USA til den ankom Norge var nemlig maskinvaren dens utdatert allerede første dag i butikk, og maskinen fremstod dermed også noe overpriset mot konkurrentene.
Dette gjaldt ikke bare innstegsmodellen med integrert grafikk, men også Surface Book med Performance Base – altså med dedikert GTX 965-grafikk – som ble lansert enda senere her hjemme.
Nå er arvtakeren til Surface Book med Performance Base her, og ved siden av å ha droppet «Performance Base»-navnet og slengt på en 2-er på esken har svært mye skjedd under panseret siden sist.
En real kraftkar
Viktigst er det at den gamle tokjernede prosessoren fra Intels 6. generasjon Core-serie er byttet ut med en splitter ny firekjernet prosessor fra 8. generasjonserien. I tillegg er den omlag tre år gamle GTX 965-grafikkbrikken fra Nvidia oppgradert til en langt kraftigere og ikke minst mer energieffektiv GTX 1050-brikke.
Oppgraderingene bør gjøre Microsofts «MacBook-killer» til en kraftkar å regne med ikke bare i prosessortunge programmer, men også i spill. Og, mens maskinen absolutt ikke er av de tynneste på markedet, skal vi ikke kimse av alle mulighetene og teknologiene Microsoft har fått plass til her.
Om Microsoft fortsatt lykkes i å levere en maskin som er konkurransedyktig på interaksjon og byggekvalitet skal vi straks finne ut av. Om du vil se hvor mye kraftigere Surface Book har blitt kan du hoppe innom neste side for flere grafer og målinger.
Det er verdt å nevne at prisen faktisk er lavere for årets kraftigere modell enn den forrige, tilsvarende Performance Base-modellen, som kostet 25 500 kroner ved lansering. Du slipper altså unna med to og en halv lapper mindre, men da følger ikke Surface Pen med. Det er imidlertid helt greit at Microsoft enten regner med at du har en fra et tidigere Surface-produkt eller at du kjøper en dersom du trenger den. Selve pennen koster omtrent 1000 kroner.
Solid og tidløst design
Da vi testet den opprinnelige Surface Book mente vi den hevet lista for hva man kunne vente seg av en premium Windows-maskin, og det er klart at Microsoft fortsatt leverer på byggekvaliteten. Skallet av magnesium er både lettere og sterkere enn de gjengse aluminuimkabinettene andre produsenter tyr til, og ser like stilrent og profesjonelt ut.
Designet vi kjenner fra originale Surface Book ligger også fast som tidigere, men Microsoft har endelig fått på plass en USB Type-C-port der Mini DisplayPorten til forgjengeren var. Denne éne porten lar deg koble til både en 4K-oppløst 60Hz-skjerm, hodetelefoner, disker som kan flytte store filer på sekunder eller USB Type-C-ladere. Sistnevnte er nyttig dersom du glemmer den proprietære Surface Book-laderen – som imidlertid kan være å foretrekke ettersom den er magnetisk og løsner fra maskinen om du er uheldig å snubler i ledningen. Den originale laderen har også en ekstra USB-port bygget inn om de to USB 3.0-portene til Surface Book blir for lite.
Mens flere og flere dropper minnekortleseren holder Microsoft fast på den. Det er godt nytt for fotografer og videofolk, men Thunderbolt 3 glimrer med sitt fravær, så dersom du vil koble til flere enn én skjerm er du tvunget til å kjøpe en Surface Hub til over 2000 kroner. Det er ikke kult, spesielt når de fleste konkurrentene har dette i sin maskiner.
Spesiell skjermhengsel
Den spesielle hengslen til Surface Book 2 sørger for at det blir et gap mellom tastatur og skjerm når maskinen er lukket. Mange lurer nok på om det ikke kan komme mye skitt til som kan skade skjermen, men om du passer på å tømme PC-vesken for smågrus og kvister før bruk klarer nok maskinen seg helt fint.
Den spesielle skjermhengslen er der også av en grunn, for ved siden av å være utrolig sterk og la deg vippe opp skjermen med bare en finger uten av basen følger med opp, sørger integrerte magneter for at det er en lek å koble fra brettdelen. Du skiller brettdelen fra basen ved å trykke på en dedikert tast, og magnetisme sørger for å lede skjermen på riktig spor og automatisk låse den fast igjen når det er på tide å skrive en lengre e-post eller behandle bilder.
Takket være skjermhengselen kan du også bruke Surface Book i flere ulike posisjoner. Både «teltmodus», filmmodus og tegnemodus kommer i tillegg til nettbrettmodus og produktivitetsmodus, hvor sistnevnte er standardoppsettet.
Ferdig kalibrert skjerm
I nettbrettmodus, der skjermen er koblet fra basen, kommer du enda nærmere skjermen, som i alle fall vi rett og slett ikke kan få nok av. Det er det flere grunner til, men først og fremst vil vi nevne det individuelt kalibrerte og svært presise panelet samt 3:2-forholdet Microsoft har gått for.
3:2-forholdet funger langt bedre for et nettbrett enn en smal 16:9-skjerm, men også i vanlige Windows-applikasjoner liker vi den ekstra høyden som gir plass til mer informasjon og som gir bedre oversikt. Enten du surfer på nettet, koder, tegner eller leser dokumenter blir du rett og slett litt mer produktiv på grunn av dette. Forholdet gjør at panelet får den utradisjonelle oppløsningen 3000 x 2000 piksler, og fordelt på det 13,5-tommer store IPS-panelet gir det oss en pikseltetthet på svært gode 276 PPI. Det betyr at hver enkelt piksel er vanskelig å få øye på.
Panelet er nær perfekt kalibrert ut av boksen (bare se resultatet av målingen vår her), og ved siden av at det er en fryd å studere bilder, kan profesjonelle bilde- og filmredigerere glede seg over at panelet støtter 100 prosent av sRGB-skalaen. Selv om Apples MacBook slår den på lysstyrke leverer Surface Book 2-panelet mer enn godt nok med 390 nits og en kontrast på 1700:1. Videre gjør skjermen er god jobb med å jage vekk uønskede reflekser, selv om den ikke er av det helt matte slaget. Den høye lysstyrken – som ligger vel 100 nits over den gjengse bærbare datamaskin sørger også for at det kan fungere å ta med seg Surface Book 2 ut i dagslys.
Vi elsker nettbrettet
Som et nettbrett er det spesielt viktig at skjermen responderer skikkelig på berøringene dine, og her gjør Surface Book 2-skjermen en helt ypperlig jobb både ved sveiping, panorering og forstørring.
Nettbrettmodus er nok modusen som vil bli mest brukt ut over standardoppsettet, og mens vi har vært borti avtakbare skjermer tidligere er den til Microsofts Surface Book 2 like overlegen som éneren.
Ikke bare er skjermen som nevnt helt nydelig både å se på og navigere rundt på, men brettdelen veier med sine snaue 715 gram ganske lite tatt i betraktning at vi har å gjøre med et massivt nettbrett på 13,5 tommer. Det gir deg, for å si det mildt, svært god oversikt, og det er ikke noe i veien for å kjøre to vinduer side-ved-side i nettbrettmodus.
Opplevelsen av å se film på et 13,5-tommers nettbrett på toget, lese en bok eller lange PDF-dokumenter på vei til jobb er veldig god, og vekten gjør det behagelig å holde selv over litt lengre strekk. Til sammenligning veier Lenovo- og HPs «360-graders»-maskiner nesten dobbelt så mye.
Rammen rundt er ganske tynn, men gir akkurat nok å holde i til å sikre et godt grep og stoppe deg fra å komme borti skjermen. Windows 10 er kanskje ikke like enkelt og intuitivt å bruke på et nettbrett som iOS eller Android, men det nærmer seg. Straks du vender deg til hvordan du navigerer rundt, og finner noen gode apper, vil det dedikerte nettbrettet ditt sannsynligvis begynne å samle støv og bevege seg lenger og lenger ned i bladhaugen.
Tegnebrett
Med Surface Book fulgte det med en egen Surface Pen for å ta notater eller tegne direkte på skjermen. Denne må nå kjøpes separat for omtrent 1000 kroner, men vi tar likevel med det vi skrev om tegnemodusen i vår test av originale Surface Book for referanse:
Tegnemodus kommer du til ved å poppe opp skjermen, rotere den 180 grader og sette den på plass igjen. Når du så legger skjermen ned blir den ikke liggende helt paddeflat, men får takket være den buede skjermhengselen en svak vinkel som gjør det lettere og mer komfortabelt å bruke pennen. Microsoft har med sine Surface-produkter ofte gjort et poeng av pennens mange bruksområder og hendige funksjoner, men for at noe skal bli mye brukt må det ut over å være skikkelig bra også være svært tilgjengelig.
Pennen hektes på den ene siden av nettbrettet ved hjelp av magneter, som på sin side er sterke nok til at de to holder sammen selv om de transporteres rundt i en sekk eller lignende. Resultatet av dette er at pennen er mer «for hånden» enn dersom den sitter festet i en hempe eller ligger i en egen lomme, som igjen betyr at vi i større grad kan gripe den og bruke den når det passer seg slik.
Ut over å ta raske notater, skrible ned matematiske formler og lage digitale scrap-bøker rett i Microsofts OneNote, finnes det flust av gode tegneapper i Windows Store.
Pennen opplevdes som behagelig å holde i og bruke, og ifølge spesifikasjonene har den en trykkfølsomhet på 4096 trinn. Det betyr at pennen «merker» hvor hardt eller løst du trykker, slik at du kan få tykkere eller tynnere streker og penselstrøk når du tegner.
Tastatur og pekeplate
Til forskjell fra Surface Pro, som kan utstyres med et tynt Type Cover-tastatur du «knipser» på, får du hos Surface Book 2 et dønn stabilt tastatur du kan bruke like enkelt på fanget som ved arbeidspulten.
Vandringen til tastene er med sine 1,6 mm svært god, men vi synes de kunne vært raskere. Tastene oppleves nemlig som litt «seige», og mens dette kan være en vanesak er de også noe støyende da de gir fra seg en hul lyd når du skriver. Både MacBook Pro og Yoga 920 er eksempler på maskiner hvor tastene både er raskere og gir bedre tilbakemelding.
Det hvite baklyset i tastene kan reguleres i tre nivåer og lyser lekkert opp i halvmørket uten særlig lysblødning, noe som er bra.
Når vi kommer til pekeplaten må det først bemerkes at vi heller ikke her liker lyden så godt, der den er svært høylytt når den trykkes ned. Andre maskiner, som Apples MacBook har pekeplater som kan trykkes ned uten å lage en lyd, så vi forstår ikke hvorfor Microsoft ikke klarer bedre her når de først lager sin helt egen maskin. Heldigvis må du ikke trykke den ned om du ikke vil, og de fleste av oss bruker vel bare berøringsfunksjonen i stedet.
Overflaten dens er laminert av glass, så den er selvsagt både glatt og jevn, noe som gir deg mulighet til å navigere svært presist og raskt rundt omkring, være seg ved hjelp av flerfingerbevegelser eller vanlige enkelt- og dobbelttrykk. Vi kommer ikke på noen Windows-PC der presisjonen har vært like god, kanskje med unntak av på Huaweis fantastiske ultrabærbare MateBook X. Det betyr blant annet at klasseforskjellen på interaksjon som lenge fantes mellom Windows-baserte bærbare og Apples MacBooker i stor grad er historie.
Oppsummering
Per dags dato er det ingen som slår Microsoft på hybrider. Som tradisjonell «produktivitetsmaskin» eller vanlig bærbar fungerer Surface Book 2 helt supert, og når du vil slappe av med underholdning har du et gigantisk og velfungerende nettbrett i hånden på to sekunder. Vekten er lav og det er enkelt å holde over lengre tid takket være de akkurat passe tynne rammene.
Selv om Surface Pen ikke lenger er inkludert når du kjøper maskinen, vet vi fra tidigere tester at denne fungerer utmerket, og ved å snu skjermen til tegnemodus får du akkurat riktig vinkel til at det blir komfortabelt å ta notater eller tegne.
Byggekvaliteten er upåklagelig, og mens Surface Book 2 ikke er blant markedets slankeste eller letteste maskiner sørger skallet av magnesium for at vekten likevel ikke blir så verst. Særlig med tanke på at Microsoft har kjørt på med både en kraftig prosessor og en skikkelig dedikert grafikkbrikke. Prosessoren yter godt, selv om litt av gnisten dens forsvinner når varmen melder seg etter flere minutter kraftig belastning. Grafikkbrikken lar deg på sin side spille nye «trippel-A»-titler på helt greie grafikkinnstillinger, så vel som populære e-sport-spill, og mens du må holde ut med en del støy tror vi mange vil sette pris på en liten enhet de både kan jobbe og spille på.
Etter at du har logget på maskinen med ansiktsgjenkjenning (som fungerer strålende), kan du sveipe deg rundt på skjermen med fingrene, navigere med presisjon ved hjelp av pekeplaten eller skrive på tastaturet med taster som byr på lang vandring og myk demping. Vi synes tastene kunne vært raskere og mer spretne, og lyden mer dempet, men alt i alt leverer Microsoft godt på interaksjon. Vi påstår gjerne at Surface Book 2 er et godt eksempel på at skillet mellom Apples Mac-maskiner, med sin alltid fantastiske interaksjon, og gode Windows-baserte maskiner ikke er noe å snakke om lenger.
Med deg på reise eller kontoret kan du regne med heldags batteritid med god margin, og for lette oppgaver som filmvisning målte vi nesten 17 timer kontinuerlig visning. Laderen, som festes til Surface Book med magnet, løsner om du snubler i ledningen, og om du glemmer laderen kan en vanlig USB Type-C-lader også benyttes.
Det største problemet fra forgjengeren er nemlig også løst ved at Microsoft endelig har fått på plass en USB Type C-port som i stadig større grad blir standarden for kommunikasjon mot eksterne enheter som skjermer, lagringsdisker og lignende.
Vi synes godt USB Type-C-porten kunne hatt støtte for Thunderbolt 3-protokollen dog, men i stedet vil Microsoft prakke på deg en Surface Dock til over 2000 kroner om du trenger å koble deg opp til flere enn én skjerm. Og det gjør ganske mange i 2018.
For den jevne brukeren med litt ekstra penger i sekken fremstår likevel Surface Book 2 som en skikkelig god digital følgesvenn uansett hvilket behov du skulle ha eller hvor du befinner deg.
Kombinerer god design og smarte funksjoner med rå ytelse.
Fordeler
- +Svært gjennomtenkt design
- +Solid bygget
- +Utrolig god og presis skjerm
- +Lett nettbrettdel
- +Laaaang batteridriftstid
- +Ansiktspålogging
- +Presis pekeplate
- +Svært kraftig prosessorytelse
- +God spillytelse
Ting å tenke på
- —Ikke Thunderbolt 3-støtte
- —Støyer kraftig under spilling
- —Noe sjenerende lyd fra tastatur og pekeplate
- —Prosessor «throtler» noe
Dypdykk og ytelse »
Under har vi samlet alle ytelsesgrafene våre. Disse viser nøyaktig hvor mye kraftigere prosessoren og grafikkortet har blitt i forhold til originale Surface Book med Performance Base, og forteller oss både hvor effektivt Surface Book 2 kvitter seg med varme og hvor mye den støyer når du spiller på den.
I tillegg måler vi hastigheten til lagringsløsningen og utholdenheten til batteriet.
Som vi ser av prosessormålingen vår leverer Surface Book 2 en betydelig ytelsesoppgradering i forhold til den gamle tokjernede 6. generasjons Core i-prosessoren som satt i Surface Book med Performance Base.
Med alle prosessorkjerner i bruk ser vi en forbedring på inntil 110 prosent, men også når én kjerne brukes er økningen signifikant med inntil 30 prosent.
Surface Book 2 klarer altså delvis å utnytte de ekstra kreftene dens i7-8650U leverer i forhold til eksempelvis Lenovo Yoga 920 sin i7-8550U, men det er verdt å merke seg at vi oppgir maks-verdiene her. Etter fem kjøringer av Cinebench meldte Surface Book 2 om resultater som spriket helt fra 681 og ned til 470.
Enkeltkjerneytelsen var noe mer konsistent, men det er tydelig at Surface Book 2-prosessoren begrenser seg når den blir varm. Fra vår Handbrake-test, som kjører prosessoren over lengre tid enn Cinebench-testen, ser vi nemlig at Yoga 920 presterer bedre, til tross for at prosessoren dens i seg selv er klokket lavere. Ved tung last over lengre perioder faller altså den høyere klokkede og dyrere prosessoren i Surface Book 2 ned mange hakk i ytelse. Om dette er takket være temperatur får vi straks vite.
Mens forrige Surface Book-modell kom med en GTX 965-brikke er dagens Surface Book oppgradert med en langt friskere GTX 1050-brikke. Denne er ikke bare mer energieffektiv, men kan skryte av omtrent 25 prosent høyere ytelse. Av den mindre krevende 3DMark Cloud Gate-målingen ser vi også at de ekstra prosessorkjernene som har kommet til virkelig kan hjelpe på.
I tillegg til målingene i grafen nedenfor sjekket vi ytelsen i Deus Ex: Mankind Divided. Med oppløsningen satt til Full HD og grafikkinnstillingene til middels, surfet Surface Book 2 og dens GTX 1050-brikke i land til svært akseptable 46,5 FPS. Sammen med The Talos Principle-målingen betyr dette at Surface Book 2 kan brukes til å spille selv nye og store «trippel-A»-titler. Den skal også uten problemer takle populære e-sport-titler som DOTA og Overwatch.
Surface Book 2 leveres med en PCIe M.2-basert SSD på mellom 256 GB og 1 TB. Denne yter svært godt og stort sett på nivå med sammenlignbare konkurrenter.
Vi så at i7-8650U-prosessoren i Surface Book 2 ble forbigått av den i teorien svakere i7-8550U-prosessoren i Yoga 920 ved langvarig høy belastning i Handbrake. Temperaturmålingen vår gir oss noe av svaret, for det virker som Microsofts Surface Book 2 blir ganske varm, og som kjent kan dette føre til at prosessoren senker farten. Microsoft har nok tatt en beslutning på at de vil holde støynivået nede ved langvarig belastning, noe de til dels har lykkes med. Ved prosessorbelastning støyer nemlig ikke maskinen så mye, mens for spill er historien en helt annen. En økt i Dues Ex eller The Talos Principle får nemlig maskinens vifter til å ule. Skikkelig. Og vår vanlige støymåling i 3DMark Fire Strike bekrefter at maskinen støyer mye mer enn maskiner med samme formfaktor og sin forgjenger. Der er likevel viktig å huske på at Microsoft har klemt inn svært mye grafikkrefter i sin kompakte Surface Book 2, som yter langt bedre enn den originale versjonen med GTX 965 og selvsagt ikke er sammenlignbar med øvrige maskiner med integrert grafikk.
Når maskinens grafikkbrikke ikke jobber hardt med rendring av spill hører man ikke en lyd fra maskinen, noe som ikke er noe en kan ta for gitt hos tynnere ultrabærbare maskiner med firekjernersprosessor.
Nå kommer Surface Book 2 med en massiv batterikapasitet på 80 Wh fordelt på base og skjerm, så vi forventet at batteridriftstiden skulle være god. Likevel overrasker maskinen positivt: ved videovisning holder den det nemlig gående i smått absurde 17 timer! Det er nesten en time bedre enn forrige Surface Book, noe som er imponerende med tanke på hvor mye kraftigere årets modell er.
Mangler spenningen til forgjengeren:
Test: Femte generasjon Surface Pro føles ikke moderne »
Kombinerer god design og smarte funksjoner med rå ytelse.
Fordeler
- +Svært gjennomtenkt design
- +Solid bygget
- +Utrolig god og presis skjerm
- +Lett nettbrettdel
- +Laaaang batteridriftstid
- +Ansiktspålogging
- +Presis pekeplate
- +Svært kraftig prosessorytelse
- +God spillytelse
Ting å tenke på
- —Ikke Thunderbolt 3-støtte
- —Støyer kraftig under spilling
- —Noe sjenerende lyd fra tastatur og pekeplate
- —Prosessor «throtler» noe