TestMicrosoft Surface Pro 4

Ja sånn skal det gjøres, Microsoft

Nye Surface Pro 4 er bedre enn forgjengeren på nesten alle måter.

Microsoft Surface Pro 4

Selv om Microsoft nok er mest kjent for sitt operativsystem Windows og programvaresuite Office, er dette et selskap som også har god erfaring med å produsere maskinvare – hvem har vel ikke brukt en Microsoft-merket datamus eller tastatur?

De siste årene har det også kommet mer komplisert maskinvare fra denne kanten. I dag har Microsoft både mobiltelefoner og datamaskiner som kjører selskapets eget operativsystem, og således er det ikke lenger bare Apple og til dels Google som har full kontroll på sine enheter.

Blant de siste og største skuddene på stammen er Microsoft Surface Pro 4. Dette er naturlig nok etterfølgeren til Surface Pro 3, som vi også ga et anbefaltstempel da vi testet det for litt over ett år siden.

Det var altså ikke uten små forventninger vi pakket opp Surface Pro 4 i forrige uke.

Etterfølger som ligner

Microsoft Surface har i bunn og grunn vært den samme fra starten av – en «brett-PC», eller datamaskin som ligner på et nettbrett, men også fungerer som en vanlig bærbar PC når du klipser på det valgfrie tastaturet.

Nå har vi altså kommet til fjerde utgave av Surface Pro, og Microsoft har ikke gjort de store kosmetiske eller ergonomiske forandringene fra sin umiddelbare forgjenger. Pro 4 er nesten umerkelig tynnere og lettere enn Pro 3, og Microsoft har beholdt den samme løsningen for støtteben (kickstand), ladekontakt og kobling for tastaturdeksel.

Microsoft Surface Pro 4 Type Cover til høyre, den opprinnelige for Pro 3 til venstre. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Dette betyr at du kan kjøpe en Surface Pro 4 og bruke tastaturet fra Surface Pro 3. Men det kan kanskje være smartere å gjøre det omvendte.

For dersom du allerede har en Surface Pro 3 og strengt tatt er fornøyd med ytelsen og skjermen kan du få en slags «ny»-følelse ved å snarere spandere på deg den nye Microsoft Surface Pro 4 Type Cover – altså det nye tastaturdekselet. For rent fysisk er det her vi merker forskjellen, ettersom tastene nå er helt separate («chiclet»-tastatur) mens pekeplaten både er større og fått en langt glattere overflate.

Selve brettet er altså i stor grad som vi kjenner det fra Surface Pro 3. Forsiden fylles naturlig nok av skjermglasset, mens baksiden i magnesiumlegering er hengslet slik at støttebenet trinnløst kan vippes ut til hele 150 grader. Under støttebenet er det også plass til å sette inn et minnekort av typen microSD.

Ellers er det ikke all verden av porter og kontakter. Som forgjengeren har Pro 4 en Mini DisplayPort for kablet ekstern skjermtilkobling, én USB 3.0-port og 3,5-millimeters minijack for lyd. Vi skulle dog gjerne ønsket oss en ekstra USB-port – kanskje USB Type-C.

Dokkingstasjonen er en halv kilo tung sort klump. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

I tillegg har vi den magnetiske ladekontakten, som visstnok har fått navnet SurfaceConnect, ettersom den også kan brukes for å koble til en dokkingstasjon. Samtidig med Surface Pro 4 har Microsoft for øvrig sluppet en dokkingstasjon som foruten å fungere som lader også har fire USB 3.0-porter, to Mini DisplayPorter, LAN-port og lydutgang.

Microsoft Surface Dock, som den heter, ligger på 2 269 kroner hos Microsofts egen nettbutikk.

Av trådløse teknologier står det greit til. Wi-Fi er på plass i form av 802.11ac og Bluetooth 4.0 gjør det enkelt å koble til de nære ting. Wireless Display er støttet, men dette krever altså en kompatibel mottaker.

Som tilfelle har vært med samtlige Surface Pro er også Pro 4 å få i forskjellige konfigurasjoner. Den finnes med Intel-prosessor i form av Core m3, Core i5 og Core i7. Den rimeligste varianten koster 9990 kroner, da med Intel Core m3-prosessor, 4 GB RAM og 128 GB SSD. Det samme brettet med Core i5-prosessor koster 11 490,-.

Vårt testeksemplar er utstyrt med denne Intel Core i5-prosessoren og har 8 GB RAM samt 256 GB SSD-lagring. Denne har en prislapp på 13 990 kroner.

Penn til berøringsskjermen

Surface-pennen settes opp under første gangs oppstart og kan brukes til å starte OneNote. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Datamaskinens touchskjerm har støtte for 10-punkts flerberøring, så den kan fint styres med fingrene. Men ønsker du å bruke noe annet på skjermen følger det også med en ny Surface-penn, eller stylus som det kan kalles. Denne er litt lenger og mer sofistikert enn forgjengerpennen.

Tastatur må du dog kjøpe utenom, og den nevnte Surface Pro 4 Type Cover har en prislapp på 1499 kroner – ikke akkurat rimelig.

Selv om Surface Pro 4s skjermflate ikke er større enn Pro 3, har faktisk selve panelstørrelsen økt fra 12,0 til 12,3 tommer, og oppløsningen er nå på 2736 x 1824 piksler – tilsvarende 267 punkter per tomme – mer enn det Apple har på sin 13-tommers MacBook Pro med Retina-skjerm.

Den utradisjonelle oppløsningen forteller oss også at dette er en skjerm i 3:2-format, som altså er høyere i forhold til bredden enn hva vi finner på de fleste andre bærbare datamaskiner. Vi ser dette som en fordel, men liker du å se filmer og serier, vil du altså få sorte striper over og under bildet.

Microsoft Surface Pro 4 (CR3-00005)
9
Imponerende
Anbefalt

Microsoft Surface Pro 4 (CR3-00005)

sitat"Dyr, men deilig og vellykket hybrid fra Microsoft."

Fordeler

 • Krysse av
  God, høyoppløst skjerm i 3:2-format
 • Krysse av
  Magnetisk pennedokking som virker
 • Krysse av
  «Windows Hello»-kamera
 • Krysse av
  Helt stillegående ved lave belastninger
 • Krysse av
  Stilren og solid
 • Krysse av
  Skjermpenn inkludert

Ting å tenke på

 • Bytt
  Tastaturdeksel er dyrt ekstrautstyr
 • Bytt
  Kunne godt hatt en ekstra USB-port
 • Bytt
  Pris
annonse
Microsoft Surface Pro 4 i5 8GB 256GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no