Til hovedinnhold

Her er den nye superporten som kommer i din neste PC

Med Thunderbolt 3.0 smelter USB Type C og Thunderbolt sammen.

Kurt Lekanger, Tek.no

Taipei/Tek.no: Da Apple tidligere i år kom med sin nye MacBook som hadde kun én USB Type C-kontakt, var det mange som var snare med å spå Thunderbolts død. USB Type C-porten er både rask og fleksibel og mye tydet på at den gjorde Thunderbolt overflødig.

Men Thunderbolt er langt fra død, mener Intel og flere støttespillere, som på den store datamessen Computex i Taipei i dag lanserte versjon 3.0 av Thunderbolt.

Den virkelig store nyheten med Thunderbolt 3.0 er at den vil benytte en USB Type-C-port. Dermed kombinerer Thunderbolt 3.0 det beste fra Thunderbolt og USB i én og samme kabel.

Markedssjef for Thunderbolt, Jason Ziller, i Intel. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Intels markedssjef for Thunderbolt, Jason Ziller, kunne under en pressekonferanse på Computex fortelle at den nye Thunderbolt 3-standarden støtter flere protokoller enn noen annen I/O-kontroller. Intels egen implementering av Thunderbolt 3 har for øvrig kodenavn Alpine Ridge.

Protokollene som støttes er USB, Thunderbolt, DisplayPort og PCI Express.

– Du kan koble til bokstavelig talt en hvilken som helst dokkingløsning, enhet eller skjerm, sier Ziller.

Ser ut som en vanlig USB Type-C-kontakt

Thunderbolt 3 har samme plugg som USB Type-C. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

En PC, skjerm, disk eller annen enhet med Thunderbolt 3 vil ha en vanlig USB Type-C-port, men porten vil være merket med lynet vi kjenner fra tidligere versjoner av Thunderbolt. Med andre ord: Er det en USB Type-C-kontakt og den har et lyn ved siden av seg, så er det en Thunderbolt 3-kontakt. Mangler lynet, er det den «gamle» USB Type-C-kontakten.

Thunderbolt 3 vil være bakoverkompatibel med eldre Thunderbolt-enheter, men du vil naturligvis trenge en adapter for å få kontakten til å passe.

Alle eksisterende produkter med USB Type-C-kontakt skal fungere også i Thunderbolt 3-kontakten.

Dermed er Thunderbolt 3 en slags superutgave av USB Type C.

Les testen av nye Apple MacBook. Bærbar-PC-en som kun har én USB-kontakt til alt.

To 4K-skjermer samtidig per port

Med Thunderbolt 3 er hastigheten økt fra Thunderbolt 2 sine 20 Gbps til 40 Gbps. Ifølge Ziller gjør det det mulig å koble til inntil to 4K-skjermer samtidig, med 60 Hz skjermoppdatering. Eventuelt én 5K-skjerm. Dette er per kabel, så har du en PC med flere Thunderbolt 3-kontakter kan du altså koble til enda mer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En rekke ulike skjermer, disker og dokkingløsninger var stilt ut. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Du kan også koble til en 4K-skjerm og ha en disk koblet til på samme kabel samtidig.

Ekstern grafikkortløsning som kobles til PC-en via Thunderbolt 3. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Siden Thunderbolt 3 støtter PCI Express også, vil du kunne koble til eksterne grafikkortløsninger. På Computex fikk vi demonstrert en bærbar PC som var koblet til en ekstern boks som inneholdt et kraftig grafikkort. Det er støtte for hot-swap selv på grafikkort, så PC-en skal kjøre videre selv om du røsker ut kabelen til det eksterne grafikkortet.

En annen spennende mulighet, er Thunderbolts støtte for Ethernet. Du får 10 Gbps Ethernet, og med støtte for peer-to-peer kan du koble to PC-er sammen via én kabel og overføre filer mellom dem. Denne funksjonen kan også brukes til å lage små arbeidsgrupper som kan utveksle filer via Ethernet over Thunderbolt 3-kabler.

Vi fikk demonstrert hvordan du kan overføre filer fra PC til PC via en Thunderbolt 3-kabel og den innebygde Ethernet-støtten. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Det vil for øvrig være tre ulike typer kabler. Den billigste er en passiv 20 Gbps kobberkabel som kan være opptil 2 meter lang. Den støtter Thunderbolt, USB 3.1 og DisplayPort 1.2. I tillegg finnes det en aktiv 40 Gbps-kabel som også kan være opptil 2 meter lang. Etter hvert vil det også komme en optisk Thunderbolt-kabel som foreløpig er på utviklingsstadiet. Den vil også støtte 40 Gbps, og tillate kabellenger på hele 60 meter.

Siden Thunderbolt 3 som opsjon kan levere hele 100 watt over én kabel for lading – slik at du kan lade en bærbar PC via den samme kabelen som brukes for tilkobling til for eksempel en ekstern skjerm. Standard er det 15 watt til tilkoblede eheter, som lagringsenheter.

De første enhetene med Thunderbolt 3 ventes på markedet mot slutten av 2015, men det er antagelig først i 2016 at vi får se særlig mye til den nye pluggen.

Her kan du lese alle sakene våre fra Computex 2015 »

annonse