Til hovedinnhold

Massiv Surface-lansering i natt

Oppdatert med mer fart og mer stil.

I natt norsk tid holdt Microsoft endelig sin årlige lanseringsbonanza i New York. Fra scenen kastet de ut den ene nye datamaskinen etter den andre fra selskapets etter hvert så velrenommerte Surface-serie.

Innen det hele var over var det blitt vist frem to nye bærbare og én stasjonær alt-i-ett-løsning. Og jammen hadde de ikke en liten overraskelse på tampen også i form av Surface Headphones, som blant annet har innebygget, justerbar, støykansellering.

  • Surface Laptop 2
  • Surface Pro 6
  • Surface Studio 2

Samtlige maskiner byr på kraftig forbedret innmat, og de bærbare maskinene kommer nå blant annet i sort utførelse.

Surface Laptop 2

Surface Laptop-serien er Microsofts frieri til studenter og deg som ikke vil kaste altfor mye penger på en bærbar. Da selskapet lanserte den første Surface Laptop bemerket den seg med sin spesielle alcantara-overflate, og vi mente vi den var på høyde med Apples MacBook Pro, uten at den var helt uten problemer. Nå som er etterfølgeren er her forsvinner imidlertid vår største irritasjon med den fordi maskinen kommer med dobbelt så mye minne i den billigste varianten som tidligere, altså 8 GB. Lagringsplassen starter som før på 128 GB.

Surface Laptop 2.

Ved siden av minne oppgraderes prosessoren kraftig. Den gamle tokjerneren må nemlig vike for Intels nye generasjon med fire kjerner. Microsoft hevder dette gjør maskinen inntil 85 prosent raskere enn tidligere. Vi kan ikke kan gå god for at dette er representativt for hvor mye raskere maskinen vil oppleves, men vi kan skrive under på at tunge oppgaver vil gå mye raskere enn før.

Surface Laptop 2 blir for øvrig å finne i matt sort utførelse, noe vi tror kan gjøre den litt mindre «kontor»-aktig for mange. Ellers ligger designet (og den gode skjermen og byggekvaliteten) fast fra forrige generasjon, men her hadde vi generelt lite å klage på. Det eneste som er veldig merkelig er at Surface Laptop 2 ikke får noen USB Type-C-port. Dette er fremtidens tilkoblingsstandard og kanskje det sterkeste argumentet for å eventuelt avvente et kjøp.

Batteritiden skal ligge på omtrent 14 timer.

Surface Laptop 2 vil koste fra 999 dollar og lanseres 16. oktober i USA.

Les testen vår av Surface Laptop her »

Surface Pro 6

Surface Pro var Microsofts første datamaskin og er en hybrid i form av at skjerm og tastatur kan skilles fra hverandre. Slik kan maskinene i serien fungere som et lese- eller tegnebrett (i alle fall om du kjøper til en penn), i tillegg til en vanlig bærbar.

Surface Pro 6.

Nå som versjon 5 er erstattet av versjon 6 har Microsoft gitt den mange av de samme behandlingene som sin Surface Laptop 2. Det vil si at Surface Pro 6 nå også kommer i sort utførelse (som den originale for så mange år siden), og får Intels nye firekjernede prosessorer. De nye maskinene bør dermed oppleves som langt raskere enn forrige generasjon under krevende oppgaver og Microsoft skryter av inntil 67 prosent hastighetsforbedring.

Ettersom Surface Pro-serien er svært kompakt har Microsoft også gjort ulike justeringer på kjøleløsningen til maskinen. Garantert for å gjør den i stand til å takle de nye prosessorene, men Microsoft hevder også batteritiden har kommet godt ut av prosessen. Våre tidligere tester har vist at Surface-serien gir imponerende batteritid, og selv med kraftigere innmat skal Surface Pro 6 nå klare omtrent 13,5 timer på en opplading.

Dessverre får heller ikke Surface Pro noen USB Type-C-port, til tross for at både Surface Book 2 og Surface Go fikk denne i sine siste oppdateringer tidligere i år.

Surface Pro 6 har en 12,3 tommer stor skjerm med høy oppløsning og kommer med fra 8 GB minne og 128 GB SSD-lagring. Den lanseres 16. oktober i USA og vil koste fra 900 dollar.

Les testen vår av Surface Pro 5 »

Surface Studio 2

Også den stasjonære alt-i-ett-maskinen Surface Studio, som har en stor 28-tommers berøringsskjerm, fikk en etterlengtet oppgradering i natt. Modellen som selges i dag ble lansert for hele to år siden og har fortsatt «antikke» sjettegenerasjons Intel-prosessorer på innsiden. På en PC som starter på 35 000 kroner er det ganske krise.

Dessverre fortsetter Microsoft å ignorere de som ønsker oppdatert maskinvare med sin Surface Studio 2. Til tross for at Intel lanserte sine kraftig oppgraderte 8.-generasjons prosessorer for over et halvt år siden presterer Microsoft å fylle de dyre Studio-maskinene med gamle prosessorer fra 7. generasjon. Det betyr at Surface Studio 2 på enkelte områder vil være utdatert før den kommer på markedet og at eventuelle kunder må se seg fornøyde med fire fremfor seks prosessorkjerner.

Et lite plaster på såret er at Microsoft har utstyrt sin nykommer med en av de kraftigere prosessorene fra 7. generasjon, nærmere bestemt en i7-7820HQ.

Surface Studio 2.

Også satser jo selskapet på gode grafikkløsninger, som nok er minst like viktig for den kreative målgruppen. Vekk er Nvidias gamle og totalt utdaterte GTX 9-serie, og inn som erstatter kommer raske grafikkbrikker fra den mobile GTX 10-serien i form av enten GTX 1060 med 6 GB minne eller GTX 1070 med 8 GB minne. Disse bør levere omtrent 50 prosent høyere ytelse enn de tidligere brikkene.

Skjermen på originalen var imponerende i seg selv med sine 4500 x 3000 punkter, men denne forbedres ytterligere i nykommeren ved å bli omtrent 38 prosent mer lyssterk. Den kan også notere seg dypere sortnivå.

Like greit er det også at Microsoft dropper 8 GB minne for 16 GB i innstegsmodellen.

Vi har hverken norske priser eller lanseringsdato, men i USA blir Surface Studio 2 tilgjengelig i november til priser fra 3500 dollar.

Les testen vår av Surface Studio »

Surface Headphones

Det kom nok som en overraskelse på de fleste at Microsoft nå går inn i lydbransjen med sine Surface Headphones. De holder seg imidlertid til «kontor-verdenen» ved å fokusere på støykansellering og kommunikasjon. Selv fargevalget og designet oser kontor, med grått skall, grå puter og grå bøyle.

Surface Headphones.

Surface Headphones vil tilby 13 ulike nivåer av støykansellering som du enkelt justerer ved å dreie på et hjul foran øreputen. Det er også bygget inn to dedikerte mikrofoner som skal la deg snakke uanstrengt med Microsofts taleassistent Cortana, og selvsagt andre personer om du vil. All kommunikasjon foregår over blåtann.

Surface Headphones kommer før jul, men kun i USA, hvor de vil koste 350 dollar. Det er usikkert om dette produktet kommer til Norge.

På jakt etter noe litt rimeligere?
Surface Go har mange av de samme kvalitetene som storebrødrene »

Les også
Stor Microsoft-lekkasje: Her er alle de hemmelige Surface-nyhetene
Les også
Nye Surface-produkter på vei
Les også
Microsoft Surface Pro 6: Surface Pro 6 er både bedre og dårligere enn forgjengeren
Les også
Microsofts nye Surface-modeller har fått norsk lanseringsdato
Les også
Når svaret er fullt av svada
Les også
Microsoft Surface Go: Ekstra portabel Surface-kvalitet
Les også
Microsoft Surface Book 2 15-tommer med GTX 1060-grafikk: Denne hybriden sitter som et skudd
Les også
Microsoft Surface Book 2 med GTX 1050-grafikk: Med Surface Book 2 er Microsoft endelig i mål
Les også
Microsoft Surface Laptop: Surface Laptop er fullt på høyde med MacBook Pro
annonse