Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface Go

Ekstra portabel Surface-kvalitet

Surface Go gir oss en grei Windows 10-opplevelse i nettbrettstørrelse.

Vegar Jansen, Tek.no

Det har gått noen år siden vi først fikk tafse på den opprinnelige Surface Pro fra Microsoft, og på den tiden har vi sett denne hybriden komme ut i større, slankere og kjappere former.

I fjor kuttet også Microsoft ut nummereringen, så den nyeste versjonen heter nå også bare Surface Pro. Men i praksis snakker vi om en langt mer sofistikert datamaskin enn den aller første utgaven.

Men en lett og lekker PC av god kvalitet er ikke spesielt rimelig, så Surface-maskinene har slett ikke vært noe for alle. Det er dette Microsoft nå ønsker å gjøre noe med i form av dagens testobjekt Surface Go.

Dette er en PC som ikke bare er mindre og lettere enn sin storebror Pro, men også har en overkommelig startpris.

Kjent og god kvalitet

De fleste vil ønske seg et tastaturdeksel til Surface Go. Her til venstre for tilsvarende tastatur til Surface Pro.
Vegar Jansen, Tek.no

Med en skjermstørrelse på kun ti tommer, har Microsoft sett seg nødt til å krympe tastaturet på Surface Go en smule. Det vil si at tastene står litt tettere og er litt mindre enn de er på tilsvarende tastaturdeksel til Surface Pro.

Men kvaliteten er på det samme nivået, med gode og bakgrunnsbelyste taster og pekeplate av glass. Vi vil si at tastaturdekselet nærmest er som obligatorisk ekstrautstyr å regne. Den rimeligste varianten koster deg en tusenlapp.

Resten av datamaskinen – altså brettet isolert sett – oppleves også rent byggmessig å være på høyde med sine dyrere storebrødre. Støttebeinet er trinnløst og regulerbart helt til 165 grader, noe som gjør det mulig å jobbe med PC-en i mange stillinger.

Magnetisk dokking av en eventuell penn er dessuten på plass, og frontkameraløsningen er avansert nok til å støtte innlogging med ansiktet gjennom Windows Hello.

Eksemplaret vi fikk til test kom for øvrig med Windows 10 Home i «S-modus», noe som betyr at det ikke er mulig å installere noen annen programvare enn det som kan hentes fra Windows Store. Det er dog mulig å slå av denne modusen og således få en vanlig Windows 10-opplevelse.

Skjermen er både lyssterk og viser seg å ha presis fargegjengivelse, men byr ikke på like god oppløsning som sin storebror i Pro-klassen. Surface Go skilter med 1800 x 1200 piksler, som på en 10-tommers skjerm skal bety 217 PPI (piksler per tomme), mens Surface Pro har en pikseltetthet på 267 PPI.

Dette betyr dog på ingen måte at Surface Go oppleves som lavoppløst, for skrift og skrivebordselementer fremstår så avgjort som skarpe og tydelige.

Alt i alt har vi egentlig ikke noe spesielt å klage på når det gjelder skjermen, men ti tommer vil selvfølgelig bli litt lite for noen.

Den store fordelen med en mindre Surface – i tillegg til at den altså er rimeligere – er at den er enklere å få plass til og veier mindre. Selve brettet har en vekt på kun 520 gram, som ikke er så mye mer enn en iPad på samme størrelse.

Men så vil du sikkert ha med tastaturet i tillegg, og da havner vi fort på nærmere 765 gram. Dette er fremdeles over tre hundre gram mindre enn en Surface Pro med tastatur, men så er altså Pro-versjonen også sterkere, har mer skjermplass og tastatur i full størrelse.

Endelig USB Type-C

Alle porter er nå samlet på høyre side: Surface, USB Type-C, minijack for lyd og plass til microSD-minnekort bak støttebeinet. Her ser du også Signature Type Cover og Mobile Mouse i burgunder.
Vegar Jansen, Tek.no

Der Surface Go oppleves som mest nyskapende er i valget av USB-port, endelig har Microsoft gitt oss USB Type-C – som også støtter lading og fungerer som utgang for ekstern skjerm.

Men det er fremdeles USB 3.0 og ikke 3.1, og vi må også kunne si at kun én USB-port stadig er i knappeste laget. Her er det heller ikke behov for Pro-modellenes Mini DisplayPort, og da er det fint plass til en USB-port til.

Men Surface Go er naturlig nok greit utstyrt når det gjelder trådløse standarder. 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.1 og NFC er bakt inn, og datamaskinen kan kobles til bokser eller skjermer som støtter visse trådløse bildeoverføringsstandarder.

I anledning slippet av den nye Surface-modellen kommer Microsoft også med en Surface Mobile Mouse, som også er å få i farger som kan matche penn og tastatur. Den koster i underkant av 400 kroner og kobles til via Bluetooth.

Lagd for lett bruk

Som motor i Surface Go har Microsoft valgt en Intel Pentium Gold 4415Y-prosessor. Denne har to kjerner og Hyper-treading, så den takler fire samtidige prosesstråder.

Til enklere bruk oppleves Surface Go som relativt kvikk og responsiv, men det er også klart at dette på ingen måte er noen kraftpakke av en PC. Har du større behov enn kjøring av kontorprogrammer og grunnleggende bildebehandling vil du trolig ønske deg noe sterkere. Men til enklere arbeidsoppgaver, nettsurfing og medieavspilling er dette helt greit.

Til sammenligning har vi sett på noen naturlige konkurrenter og slektninger, samt vinneren fra vår nylige samletest av «studentbærbare» til under 10 000 kroner.

Den stømgjerrige prosessoren har normalt sett en TDP på kun seks watt, så PC-en har ingen vifte – her er det passiv kjøling som gjelder. Fordelen med dette er at du aldri blir plaget av viftestøy, men bakplaten kan bli litt varm når PC-en må jobbe hardt over lengre tid.

Ettersom Surface Go uansett er en type PC som er ment for lett og mobil jobbing, tror vi ikke varmeutvikling vil være noe problem for de aller fleste, men det er verdt å nevne at den ikke vil klare å kvitte seg med all varmen under vedvarende hard last. Da vil den sette ned hastigheten på prosessoren («throttle») for å unngå overoppheting.

En annen fordel med en strømgjerrig prosessor ser vi på batteridriftstiden. Med våre faste testrutiner holder datamaskinen koken i godt over ni timer, så dette vil holde til en hel dag på kontoret eller i lesesalen.

Mange konkurrenter

Surface Go er å få i to utgaver, og mange vil nok ønske seg den dyrere med 128 GB SSD og 8 GB RAM. Innstegsmodellen på de mer beskjedne 4500 kroner, gir deg kun halvparten av dette.

Her må vi også nevne at 128 GB betyr en vanlig SSD med relativt ganske god lesehastighet, mens Surface Go med 64 GB har en eMMC-brikke – som i større grad fungerer som et kjapt minnekort. Hvorvidt du vil merke noen store forskjeller i praksis er et annet spørsmål.

Tastaturedekselet har vi vært innom, men vit at det kommer i to varianter med identisk kvalitet og funksjonalitet. Det dyrere alternativet har dog Alcantara-trekk med litt mer fjonge farger .

Dersom skriving for hånd og tegning er din greie, bør du også putte en Surface-penn eller annet kompatibelt skribleredskap i handlekurven. Microsofts egen variant kommer i fire forskjellige fargevarianter, er trykkfølsom gjennom 4096 trinn og kan skråstilles for skyggelegging.

Inkludert ekstrautstyr kommer vi da fort opp i 7-8000 kroner for en Go, og da dukker det plutselig opp et vell av interessante alternativer dersom ikke portabilitet står helt øverst på prioriteringslista – inkludert storebror Surface Pro, som av og til er på tilbud.

Eller hva med Acer Switch 5, som også er et godt, men tyngre alternativ til under 9000 kroner inkludert penn og tastatur?

Microsoft Surface Go og Pro 4.
Vegar Jansen, Tek.no

Ellers kan vi nevne en liten haug bærbare PC-er under ti tusen kroner som egner seg godt for studenter. Her snakker vi altså om grovere størrelse og høyere vekt, pluss at tastaturet sitter fast. Men du får adskillig bedre ytelse, og noe av dem er heller ikke dumme til spilling.

Foruten andre PC-er, vil det også være visse minst like portable nettbrett som er blant konkurrentene. Herunder kan vi liste den eminente Apple iPad Pro 10.5. Med en pris på syv tusen kroner for versjonen med 64 GB er den dyrere enn Surface Go, og i likhet med Microsofts alternativ er både penn og tastaturdeksel ekstrautstyr.

Men har du noen tusenlapper ekstra og virkelig trives i Apples økosystem, er dette en sterk konkurrent med rå ytelse, selv om iOS ikke helt kan sammenlignes med Windows 10 eller for den saks skyld macOS.

Surface Go i midten og to nettbrett-alternativ: Huawei MediaPad M5 med Android til venstre og Apple iPad Pro 10.5 med iOS til høyre.
Vegar Jansen, Tek.no

Konklusjon

Microsoft Surface Go er det minste og absolutt rimeligste medlemmet i Surface-familien, og har en rekke egenskaper som vi vanligvis ikke finner i små bærbare eller hybrider av denne typen.

Det første som slår oss er kvalitetsinntrykket, som er på høyde med Gos større og dyrere slektninger. Skjermen er lyssterk og godt kalibrert, og vi har stor sans for ansiktsopplåsingen med Windows Hello.

Å se film er ikke noe problem, men 16:9-formatet vil gi deg et par ekstra sorte striper oppe og nede.
Vegar Jansen, Tek.no

Uten vifter lager den heller ikke en lyd, og den strømgjerrige prosessoren sørger også for at den klarer seg en god dag på ren batteridrift. Men det er ikke spesielt mye krefter den har innabords, så hold deg til de lettere jobbene med denne tassen.

Microsofts minste Surface har i hovedsak ett fortrinn fremfor de fleste PC-konkurrentene, og det er mobilitetsfaktoren. Med denne pakka får du mindre vekt å dra på, samtidig som den ikke tar mer plass enn et nettbrett.

Den kanskje største ulempen er det litt krympede tastaturet, som ikke vil føles helt riktig hos noen – selv om det faktisk er et bra tastatur. Men det er heller ingen andre bærbare eller nettbrett på denne størrelsen som har tastaturdeksel med tastaturet i full størrelse.

Alt i alt gjør ikke Microsoft noen blemmer med sin nye PC, men grunnmodellen blir litt kjip og den andre litt svak kontra pris når vi legger til tastatur og eventuelt penn.

Likevel byr altså Go på skikkelig kvalitet, og det i den aller mest mobile Surface-pakka akkurat nå. Så hvis det er en god og veldig bærbar venn til lette jobber du er ute etter, kan Surface Go likevel være et godt og smart valg.

Surface Go 128GB
7.5
Bra

Surface Go 128GB

7.5
Bra
sitatHar de samme fine kvalitetene som Surface Pro, men i et mindre og svakere format.

Fordeler

 • +
  Stilren og solid
 • +
  God skjerm i 3:2-format
 • +
  Magnetisk pennedokking som virker
 • +
  «Windows Hello»-kamera
 • +
  God batteridriftstid
 • +
  Vifteløs
 • +
  USB Type-C med lademuligheter

Ting å tenke på

 • Tastaturdeksel er dyrt ekstrautstyr
 • Skjermpenn er dyrt ekstrautstyr
 • Kun én USB-port
 • Tastatur er ikke i full størrelse
annonse