Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface Laptop 3

Bare én ting ødelegger for toppscore

Microsoft har stålkontroll, helt til de forsøker å ta «en Apple».

Microsoft vil nok ikke rope det ut selv, men jeg tror noe av grunnen til at de begynte å lage egne bærbare maskiner var å gi Windows-partnerene sine et skikkelig spark i rattataen og et signal om å skjerpe seg.

Apples MacBooker hadde i en årrekke ligget foran på superviktige områder som interaksjon, skjermteknologi og byggekvalitet, og dermed dratt med seg potensielle Windows-brukere over til sitt eget MacOS. Microsoft må, med rette, ha vært bekymret for hvordan middels godt bygde Windows-maskiner påvirket opplevelsen folk fikk av deres operativsystem.

Løsningen ble at de tok saken i egne hender med Surface-serien. Sammen skulle disse enhetene demonstrere for flere at Windows kunne gi en vel så god opplevelse på en «PC» som det MacOS ga på en MacBook fra erkerivalen Apple. Så lenge alt rundt kun selve maskinvaren fikk den oppmerksomheten og dedikasjonen som hadde manglet.

Og gjett om det fungerte. Her på Tek har Microsofts Surface-maskiner hanket inn den ene respektable karakteren etter den andre. Kan vi, ved å i tillegg attestere på at kvaliteten på gjengse Windows-maskiner har økt markant etter Surface-seriens inntreden, slå fast at Microsoft har kommet i mål med det de satte ut for å gjøre: Å løfte Windows som plattform for de som er like opptatt av funksjonalitet og brukervennlighet som ytelse?

Ja, langt på vei, mener jeg. Men de tidligere Surface-enhetene har ikke vært helt prikkefrie.

Og det var nettopp derfor det var så spennende å følge lanseringen av nye Surface Laptop 3, som Microsoft holdt for noen få uker siden. Ville de i sitt tredje forsøk luke ut det siste rusket og befeste sin bærbare som kongen i Windows-leieren og et kanskje mye bedre alternativ til Apples MacBooker.

Direkte ut av startblokka lover det i alle fall godt. Nye Surface Laptop 3 har nemlig fått et par flunkende nye egenskaper som var savnet hos forgjengeren: Hurtiglading og en USB-C-kontakt.

Endelig er USB-C-porten på plass. På andre siden finner du en magnetisk SurfaceConnect-port med hurtiglading.

God batteritid har Surface Laptop alltid hatt, men hva hjelper det når den først har vært «tom» og du bare har en time før du skal ut døra igjen og ikke ønske om å drasse med laderen? Nå kan du lade opp fra 0 til 80 prosent på knappe 60 minutter om du bruker den properitære SurfaceConnect-porten dens. Betryggende.

MiniDisplay-porten er endelig erstattet av en USB-C-port. Mange vil nok fortsatt trenge overganger en stund til, men denne er langt mer fleksibel og lar det blant annet overføre filer, koble deg til eksterne skjermer, hente nettverksignaler og lade batteriet.

I tillegg til disse små men veldig viktige nyhetene er det umulig å ikke sette pris på at pekeplaten har vokst siden sist. Microsoft sier med 20 prosent, og det stemmer nok. I praksis betyr dette at det er mye lettere å bruke flerfingerbevegelser i Windows. I tillegg skumper du aldri borti ytterkanten på berøringsopverflaten slik vi til vår store irritasjon opplevde da vi testet HPs Envy 13 forrige uke.

Den fjerde nyheten til Surface Laptop 3 er at den skjuler prosessor og grafikkløsning fra Intels såkalte 10. generasjon. Hva dette betyr for ytelsen kan du se selv i grafene våre som du finner litt lenger ned i saken, men vi kan uansett avsløre at den har blitt markant bedre. Ikke minst er det gledelig at Microsoft ikke neglisjerer grafikk- og spillytelsen lenger. Summa Summarum har du her en bærbar som yter godt i prosessorkrevende oppgaver og som håndterer flere populære spill når du er på farten. Som Fortnite, Overwatch og lignende.

Takk for den gamle designen!

Microsoft har beholdt alcantara-stoffet rundt tastaturet, noe vi har sansen for.

Normalt pleier vi å starte alle testene våre med å preike om designet og byggekvalititeten til den bærbare. Men ingen av nyhetene som er på plass i den tredje generasjonen Surface Laptop er egentlig spesielt synlige, og maks 1 av 100 personer ville klare å skille dem fra hverandre på gata.

Og det er helt ok. For som vi mente i februar da vi testet «toeren» har Microsoft allerede laget et vinnende eksteriør for Surface Laptop. Hva mer skulle de liksom finne på?

De har beholdt det solide, stilrene og matte aluminiumskallet i enten sølv eller sort som omkranser hele maskinen fra topp til tå. De har tatt vare på det unike alcantara-stoffet som er så godt og lunt å hvile håndbakene på når man interagerer med maskinen.

Og de har heldigvis ikke endret på skjermens 3:2-forhold. Denne gir deg flere piksler i høyden og dermed også mye bedre totaloversikt for når du leser tekst, jobber med kode, skroller gjennom nettsider eller har behov for å stable apper ved siden av hverandre enn de mer gjengs brukte 16:9-skjermene gjør. Vi kan også puste lettet ut for at skjermen skyves jevnt og lett opp når du tar tak i den med én finger uten å holde igjen basen. Dette er alltid et kvalitetstegn!

De sorte rammene er litt tykkere enn hos andre maskiner, men rammer inn en fantastisk skjerm.

Om vi skal pirke på noe måtte det være at andre produsenter, som Asus og Dell, har utstyrt sine bærbare med skjermer som strekker seg mye lenger ut mot ytterkanten. De sorte skjermrammene til Surface Laptop 3 er imidlertid ikke så tykke at de føles i veien eller at maskinen virker utdatert. De rammer heller pent inn et helt strålende bilde. Som tidligere gir Surface Laptop deg et høyoppløst IPS-panel hvor du knapt kan skille pikslene fra hverandre.

Panelet er dessuten kalibrert på fabrikken for nøyaktige farger, noe våre egne målinger med avansert utstyr bekrefter av Microsoft har gjort en god jobb med. Det er så deilig med skjermer som ikke stråler som det blå lyset fra kjøleskapet når du ser på dem, og det at vår kandidat har en nesten perfekt hvitbalanse er et skikkelig kvalitetstegn.

Fargene er akkurat passe mettede og livlige, noe som bidrar til at alt på skjermen virker spennende og drar deg inn. I tillegg skilter panelet med en lysstyrke på 385 nits. Det er over snittet for bærbare generelt, men ikke så høyt som enkelte andre premium-bærbare. Takket være et godt antirefleksbelegg og høy kontrast virker imidlertid panelet i praksis mer lyssterkt enn målingen vår viser.

Går foran med topp interaksjon

Noe av det viktigste Microsoft har gjort med Surface Laptop-serien sin har vært å heve kvaliteten på interaksjonen for maskiner med Windows. Altså forbedre responsen til maskinen basert på dine «inputs», være seg om de kommer gjennom bruk av tastaturet, pekeplaten eller berøringsskjermen.

Personlig har jeg aldri helt forstått hvorfor bærbare skal utstyres med berøringsskjerm. Hybrider som Lenovos Yoga-serie eller Microsofts Surface Book absolutt, men vanlige bærbare? Jeg sitter i alle fall aldri å peker og tegner på en skjerm som står i nær 90 grader for meg.

Men når Surface laptop likevel har en kan jeg i alle fall bekrefte at skjermen responderer veldig jevnt og presist på sveipingen og trykkingen jeg fikk unnagjort før melkesyra meldte seg i overarmen. Her finner du altså ingen skumle overraskelser.

Det jeg er mye mer opptatt av er hvordan tastaturet og pekeplaten oppfører seg. Det er jo via disse ringrevene du kommuniserer med maskinen din hele tiden. Fungerer de ikke vil neppe maskinen falle i smak.

Tastaturet og den store pekeplaten er innertier.

Tidligere var Apple den enerådende autoriteten på området, men med sin oppdaterte MacBook Pro-serie har de falt fra tronen. I fjor lanserte jeg Huawei som en ny mester på området, noe jeg står inne for fortsatt, men om du vil ha et fint alternativ til kineserene er det nå klart. For både tastatur og pekeplate er virkelige innertiere på Surface Laptop 3.

På grunn av litt for svak avstiving av basen rundt tastaturet gir det en antydning til hul lyd når du skriver intenst på det, men heller det enn å plages av den type høyfrekvent knepping tastaturer med kort vandring leverer.

Og alt annet stemmer heldigvis 100 prosent. Takket være tidlig innslag har Microsoft gjort tastene sine svært raske å skrive på, til tross for at de også byr på lang vandring og god demping. Tastene virker også litt større enn vanlig, og overflaten deres er helt glatt slik at fingrene dine nærmest sklir videre på sin ferd over dem.

Det estetiske er også fulltreffer, med tastaturet i samme farge som resten av maskinen og norsk tastoppsett.

Pekeplaten er på sin side blant de beste som er å oppdrive hos Windows-baserte bærbare. Den er stor, presis, gir jevn rulling og panorering, og utfører nøyaktig de flerfingerbevegelsene du forsøker deg på.

Når vi setter den opp mot en pekeplate fra nyeste MacBook Pro blir det klart at sistnevnte er hakket mer presis til skikkelig pirkearbeid, men ellers er det svært vanskelig å skille dem fra hverandre. Det er en stor seier å innkassere for Microsoft og deres såkalte Precition-pekeplater som vi finner i stadig flere premium bærbare med respekt for seg selv. Det unike med akkurat pekeplaten i Surface Laptop 3 er at den er så stor.

Dette må dere jobbe videre med, Microsoft

Som journalist skulle jeg gjerne hatt en dedikert inngang for minnekort. Det samme savner trolig alle fotografer. Men ellers fungerer det fint med det eksisterende portutvalget, og mens vi liker at SurfaceConnect-inngangen er magnetisk slik at du unngår å rive ned maskinen om du snubler i ledningen, er og blir denne litt vrien å smette på plass raskt.

Etter å ha brukt maskinen flere dager har jeg også møtte på noen problemer som jeg ikke liker. Blant annet møtes jeg etter hver eneste oppstart av et registreringsskjema for «Microsoft Teams» som er umulig å takke nei til, og mange av testprogrammene våre har opplevd feilmeldinger. Dette skyldes primært at skjermdriveren ikke har taklet å skifte skjermoppløsning (noe vi regner med blir fikset i en fremtidig oppdatering), og ellers klarte mange programmer ikke å starte over hodet på grunn av en eller annen .dll-fil som manglet. Vanlige brukere skal ikke måtte søke opp disse selv, Microsoft.

Stilren design i aluminium.

De faste målingene våre bekrefter at Surface Laptop har heldags batteritid, og at den til tross for relativt kraftig innmat takler kjølingen på en grei måte. Det er også bare når maskinen jobber skikkelig at viften kan høres.

Sjekk lagringsytelsen her »

Surface Laptop 3 leveres med prosessor fra Intels 10. generasjon. Vår testmodell var utstyr med en i5-prosessor med fire kjerner og kraftig integrert grafikk. Til videoredigering og lignende vil årets modeller by på markant høyere ytelse enn forrige generasjon, men i vanlige programmer vil du neppe merke stor forskjell fra prosessoren. Det at prosessoren har fått en langt kraftigere grafikkdel enn tidligere er imidlertid godt nytt for alle som liker å slappe av med noen spill på farten. Altså, du kjøper ikke Surface Laptop 3 primært for å spille, men Iris Plus-brikken dens håndterer enkle spill som Fortnite og LOL i en grei oppløsning de gangene du vil skeie ut med disse.

Konklusjon

Alt i alt er Surface Laptop 3 en av de desidert beste bærbare å oppleve Windows på. Endringene den har fått i tredje generasjon, som USB-C og hurtiglading, har den kanskje fått «på overtid», men bedre sent enn aldri.

Sammen med økt prosessor- og spillytelse markerer den seg på mange måter som et svært fremtidssikkert valg. Hadde det bare ikke vært for at Microsoft var så knepne på minnet. Kun 8 GB er nemlig vanskelig å svelge på tampen av 2019, og om du vil doble dette til 16 GB må du faktisk ut med vanvittige 8000(!) kroner ekstra. Grunnen er at Microsoft kun tilbyr 16 GB minne i konfigurasjoner sammen med kraftigere Intel i7-prosessorer og mer lagringsplass. Maskinvare mange ikke har behov for, men som de forsøker å tvinge deg til å velge likevel.

Microsoft tilbyr heller ikke de ulike konfigurasjonene i alle fargevalgene sine. Det er helt unødvendig at du må betale masse ekstra for komponenter du ikke trenger dersom du ønsker eksempelvis sort fremfor lysegrå farge.

Det er leit at potensielle nye Windows-brukere Microsoft hadde på kroken må ta til takke med for lite minne eller betale en helt hinsides pris for en fremtidssikker maskin. Og at Surface Laptop 3 på grunn av dette ikke lenger snuser på noen førsteplass er dessverre klart.

Litt spesielt er det likevel når vi så tydelig har gitt tommel opp til alt fra den solide byggekvaliteten, det unike designet, den fantastiske skjermen, den presise pekeplaten, det gode tastaturet og nå endelig også portutvalget. Men fasiten er altså at Microsoft snubler i siste øyeblikk, av å ta seg for godt betalt for en helt normal mengde minne. Denne praksisen høres imidlertid litt kjent ut, og joda, er det ikke litt typisk Apple dette? Den éne produsenten Microsoft virkelig ville danke ut med sin Surface Laptop altså.

Gi oss en Surface Laptop 13 med 16 GB minne på riktig side av 20 000 kroner, så prøver vi igjen om vi kan klatre helt til topps Microsoft. Mens vi venter får dere ta til takke med en fremdeles knallgod, men hakket mindre spektakulær karakter.

Alternativ

Huawei MateBook X Pro i7 16GB 512GB
Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro i7 16GB 512GB

MateBook X Pro troner suverent øverst på topplisten vår for bærbare og fortjener fremdeles alle superlativene vi ga den over et år etter testen. X Pro er en kompakt og lett 14-tommer som byr på nok av kraft fra prosessoren og enda bedre spillgrafikk enn Surface Laptop 3.Og er det forresten ikke 16 GB minne (og dobbelt så mye lagring) vi ser på spesifikasjonslista?Tastaturet er fantastisk, samtidig som pekeplaten også er stor og god. Akkurat som hos Surface Laptop 3 får du dessuten en høyoppløst 3:2-skjerm med mer plass i høyden, og X Pros skjerm er enda mer lyssterk.Byggekvaliteten og det minimalistiske designet står ikke tilbake for noe, og mens batteritiden kanskje ikke er helt på par med Surface Laptop 3 er den absolutt ikke noe å skamme seg over.MateBook X Pro kommer dessuten med både en fremtidssikker USB-C og en Thunderbolt 3-port.

Microsoft Surface Laptop 3 i5 8GB 256GB 13.5"
8.5
Meget bra

Microsoft Surface Laptop 3 i5 8GB 256GB 13.5"

sitatImponerende fra topp til tå, men lite minne gjør den mindre fremtidssikker.

Fordeler

 • +
  Solid bygget
 • +
  Behagelig alcantara-stoff
 • +
  Veldig god og oversiktlig skjerm
 • +
  Lang batteridriftstid
 • +
  Hurtiglading
 • +
  Ansiktspålogging
 • +
  Godt tastatur og pekeplate
 • +
  Støysvak
 • +
  Takler lettere spill
 • +
  God ytelse

Ting å tenke på

 • 8 GB minne er mindre fremtidssikkert.
 • Ustabil skjermdriver
annonse
Microsoft Surface Laptop 3 13.5" i5-1035G7 (Gen 10) 8GB RAM 256GB SSDI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse