Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface Pro

Ikke nettbrett, det er en PC!

Ikke la deg lure av utseendet – Surface Pro er en fullblods datamaskin.

Vegar Jansen, Hardware.no

Innledning

Da vårt søsternettsted Amobil.no testet Surface RT, var tittelen «Nettbrettet som ville være PC». For storebror Surface Pro er det nesten litt omvendt. Dette er nemlig en PC som også vil være et nettbrett.

Vi har da sett nettbrett/PC-kombinasjoner før også, eksempelvis Acer Iconia W510 og Sony Vaio Duo, men ingen som virkelig har vist oss at et nettbrett og en PC i bunn og grunn er akkurat det samme – det er bare et spørsmål om hvordan den er satt sammen og ser ut. Surface Pro er ganske enkelt en liten datamaskin med berøringsteknologi, og vil nok på ingen måte bli den siste dingsen vi sliter med å sette i bås.

Surface Pro med tastaturdekselet Type Cover, som er ekstrautstyr.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Datamaskinen er også spesiell på den måten at den har skjerm, men ikke tastatur – eller deksel som Microsoft selv kaller det. Berøringsskjermen gjør at tastatur strengt tatt ikke er nødvendig på dette produktet, men de fleste vil nok totalt få en bedre brukeropplevelse med dette i tillegg.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-3317M (1,7 GHz, 3 MB cache)
Harddisk 64 GB SSD 128 GB SSD
Skjerm 10,6 tommer IPS-teknologi 1920 x 1080 pikslers oppløsning Berøringsteknologi Reflekterende kontrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Batteri 42 Wh
Annet -
Størrelse 1,35 cm tykk
Vekt Datamaskin: 0,91 kg Strømforsyning: 240 gram
Pris 64 GB-utgaven: 6690 kroner 128 GB-utgaven: 7390 kroner

Surface Pro kommer i to utgaver, der intern lagringsplass er den eneste forskjellen.

Med Pro-utgaven av Surface følger det også med en stylus.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Av spesifikasjonene ser vi at denne datamaskinen er utstyrt med en strømgjerrig Intel-prosessor, og således bør ha ytelse på linje med det vanlige ultrabooker. Faktisk kvalifiserer Surface Pro til å være en ultrabook selv, i det minste dersom vi holder oss til å se på maskinvaren. Det store spørsmålet er batteritiden.

Og hvor lenge den holder på batterikraft ser du allerede på neste side >>>

Takk til Microsoft for lån av datamaskinen.

I bruk

Microsoft Surface Pro har en ganske tradisjonell nettbrett-form. Skjermglasset fyller den ene siden, mens selve maskinvaren huses i et skall av en type magnesiumlegering Microsoft kaller «VaporMG». Dette skallet er videre hengslet på midten, slik at den nederste delen kan vippes ut og brukes som støtte. Dette gjør at datamaskinen kan settes på et bord eller lignende uten at du trenger bruke hendene eller noe annet for å vinkle skjermen mot deg.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Støttefoten er låst til én vinkel, som også betyr at datamaskinens vinkel mot deg ikke kan justeres – den er fast på 22 grader. Dette var vi ikke spesielt begeistret for på Sony Vaio Duo 11, men Surface Pro har en langt brattere vinkel, slik at vi slipper gjenskinn fra taklamper i nærheten. Dessuten er webkameraene på Surface Pro – både det fremre og det bakre – vinklet til å matche dette.

Støtten ser litt spinkel ut og har litt fleksibilitet, men virker som en relativt solid konstruksjon. Bortsett fra dette er det ingen bevegelige deler å snakke om på datamaskinen, og heller ingen myke eller merkbart svake punkter. De få knappene som finnes er uten slark, og alt i alt gir Surface Pro et inntrykk av kvalitet.

Tastatur og pekeplate

Surface Pro kommer uten uten tastatur – dette er ekstrautstyr og må kjøpes i tillegg. Microsoft kaller de to tilgjengelige tastaturmodellene for deksler, ettersom de i tillegg til å kunne tastes på også dekker til skjermen under oppbevaring eller transport.

Alternativet til et slikt deksel er å koble et tastatur til USB-porten, eller bruke Bluetooth eller annen trådløs teknologi.

Microsofts to deksler kalles Touch Cover og Type Cover, som bruker magneter for å feste seg godt til Surface. På baksiden har de et filtbelegg, mens tastaturdelen er i full størrelse. For begge dekslene ligger vekten på litt over 200 gram, og prisen på litt over 900 kroner.

Touch Cover til venstre, Type Cover til høyre.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Vi har prøvd begge dekslene, og foretrekker helt klart Type Cover når vi skal skrive litt. Det har taster som fysisk trykkes ned, mens Touch Cover kun benytter seg av berøringsfølsomme felt. Type Cover er faktisk ganske behagelig å skrive på, og det støyer lite. Pekeplaten under tastaturet er følsom, men litt liten. Det gjør dog ikke så mye, ettersom vi som regel bruker fingrene rett på skjermen i stedet.

Touch Cover har også noen fordeler. Det er et par millimeter tynnere, er mer motstandsdyktig mot væskesøl eller fettete fingre, samt at det ikke lager mer støy enn fingrene dine gjør.

Skjerm

På en datamaskin som Surface Pro er naturligvis skjermen veldig viktig, og her må vi si at Microsoft leverer varene. Oppløsningen på 1920 x 1080 piksler – altså Full HD – er fordelt over kun 10,6 tommer, og dette gir en skikkelig høyoppløst skjerm. Det er ikke helt på høyde med Apple iPad, men du skal gå ganske nærme og myse litt for å se de enkelte pikslene.

Den blanke touchskjermen i er i tillegg svært lyssterk, noe som hjelper på dersom du skal bruke Surface Pro utendørs eller i omgivelser der du ikke har kontroll på alle lyskildene.

Over har vi plukket litt forskjellig å sammenligne med. Bærbar/nettbrett-hybriden Sony Vaio Duo 11 og Samsungs 13-tommer i 9-serien er med som representanter for ultrabookene, mens Acer Iconia W510 og HP Envy X2 er de rimeligere, men også svakere alternativene med Atom-prosessorer.

Surface Pro har videre et panel bygd på IPS-teknologi. Dette gir svært høye innsynsvinkler og god fargegjengivelse. Fargene er forøvrig ganske godt innstilt fra fabrikk. Det er kanskje et lite blåskjær å spore, men dette vil de færreste legge merke til uten å sammenligne direkte med en annen skjerm.

Berøringsteknologien fungerer upåklagelig på denne datamaskinen. Følsomheten og nøyaktigheten er det ikke noe å si på, og med litt øving er det uproblematisk å navigere rundt selv i vanlig Windows-miljø. I tillegg har du naturligvis det alternative Windows 8-grensesnittet med de mer fingervennlige «flisene».

Høyttalere

Microsoft Surface Pro har såvidt vi kan høre to innebygde høyttalere, plassert øverst oppe på hver sin side av datamaskinen. Når du sitter med skjermen mot deg, kommer lyden i hovedsak ut på baksiden og sidene, noe som gjør at den kan virke litt spak. På maksimum volum, som egentlig ikke er så veldig høyt, risikerer du også at lyden vrenger litt.

Det duger likevel greit til systemlyder, chat og litt nettvideo i sofaen, men for film eller musikk ville vi satset på eksterne høyttalere eller et hodesett.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde Mini DisplayPort
Enhetstilkobling 1 x USB 3.0
Annet Integrert webkamera på forsiden (720p) Integrert webkamera på baksiden (720p) Integrert mikrofon Minnekortleser for microSD Sensorer: Lyssensor, akselerometer, gyroskop, kompass
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Venstre side har lydutgang, manuell volumkontroll og en USB 3.0-kontakt.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Over ser du høyre side med Mini DisplayPort, ladekontakten og plass for minnekort i microSD-format – her kan du enkelt utvide lagringplassen din. Av/på-knappen synes også på toppen av datamaskinen.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ladekontakten er for øvrig magnetisk, og fungerer dessuten som holder for den medfølgende stylusen. På rammen under skjermen finner du en berøringsfølsom Windowstast.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Bunnen har kontakter for tastaturdekslene.

Temperatur og støy

Microsoft Surface Pro blir litt varm, naturlig nok spesielt mot toppen, der varmluften vanligvis kommer ut. I grafene over er «under» selve skjermen, mens «over» er datamaskinens bakside. Sammenlignet med de andre datamaskinene, er det et lite hopp til Surface Pro når den kjører på tomgang. Men så er også Surface en annen type konstruksjon enn resten, og det er jo heller ikke slik at du brenner fingrene på den.

Tomgangstemperaturen har nok også med viftestøy å gjøre – eller snarere fraværet av slik støy. Når datamaskinen ikke har særlig belastning er den nemlig tilnærmet lydløs – du må omtrent legge øret inntil karosseriet for å høyre noe.

Ved tyngre, vedvarende jobbing blir det straks klart at Surface Pro er utstyrt med vifter, men det er et relativt berhersket sus. Litt tynn signatur på grunn av de små viftene, men helt uten antydninger til piping eller hvining.

Batteri

Batteritiden måler vi så langt det lar seg gjøre på to forskjellige måter, men av en eller annen grunn ville ikke Surface Pro kjøre «bransjestandarden» MobileMark, så der har vi ingen resultater. At en datamaskin ikke kommer seg gjennom dette testløpet er dog ikke uvanlig, og grunnen til at vi nettopp bruker to forskjellige tester.

Den andre testen er å spille av et HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, der vi ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift.

Lysstyrken settes til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig. Dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.

I vår faste videoavspillingstest med 720p-materiale, holder Surface Pro i tre timer og tre kvarter. Det er ikke noe spesielt godt resultat, men det er heller ikke kritisk lavt – vi snakker om rundt en time mindre enn den gjengse ultrabook.

Samtidig skal vi huske på at dette er en datamaskin som er ment å gå i hvilemodus når den ikke brukes aktivt. Bruk en litt aggressiv strømsyringsplan eller et kjapt trykk på av/på-knappen for sende Surface Pro fort til drømmeland, og således spare litt ekstra på batteriet.

NB! Lurer du på batteritiden hos Surface Pro kontra lillebror Surface RT? Da skal du vite at vi fikk gjort en litt uhøytidlig test, der begge fikk lov til å spille av en rippet DVD. Pro ga seg etter knappe fire og en halv time. Surface RT klarte nesten elleve timer.

Så hva med ytelsen? >>>

Ytelse

Surface Pro kommer naturligvis med Microsofts egne Windows 8 som operativsystem. Noe annet hadde ikke vært særlig smart, ettersom Windows 8 er nødvendig for å virkelig kunne bruke datamaskinens berøringsskjerm på en skikkelig måte.

Som sammenligningsgrunnlag har vi plukket ut bærbar/nettbrett-hybriden Sony Vaio Duo 11 og Samsungs 13-tommer i 9-serien som representanter for ultrabookene. Videre er Acer Iconia W510 og HP Envy X2 bærbare med avtagbart tastatur, som kan brukes som rene nettbrett med den litt svake Intel Atom-prosessoren.

Surface Pro er utstyrt med den samme prosessoren som sitter i både Sony Vaio Duo 11 og Samsungs 9-serie, så vi forventet at ytelsen skulle stå i stil.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler.

Både Cinebench og videokonverteringsprogrammet Handbrake viser at vår testmaskin har den ytelsen som prosessoren skal og bør ha.

Spillytelse

Microsoft Surface Pro har ikke noe eget grafikkort, så det prosessorens integrerte Intel HD Graphics 4000 som benyttes.

De to Atomdrevne datamaskinene egner seg ikke til spilling, men som vi ser kan Surface Pro ta den jobben – i det minste dersom vi ikke snakker om de mest krevende spillene på de heftigste innstillingene.

Til slutt: oppsummering og konklusjon >>>

Oppsummering og konklusjon

Oppsummering

Microsoft Surface Pro er en liten datamaskin med en berøringsfølsom skjerm på 10,6 tommer. Du kan godt kalle den for et nettbrett, men det er så avgjort mer riktig å kalle den for en bærbar PC – innvendig sitter nemlig mye av den samme maskinvaren som vi finner i dagens ultrabooker.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Med en Intel Core i5-prosessor som motor er det altså ikke så mye å si på ytelsen – Surface Pro takler de aller fleste arbeidsoppgaver. Selv vanlige spill kan fungere fint på denne datamaskinen, selv om den vil ha problemer med de mer krevende titlene. Operativsystemet er Windows 8, slik at du kan styre den kun med fingrene om du vil.

Fingerstyring er faktisk såpass sentralt med Surface Pro, at den ikke er utstyrt med tastatur. Men du kan koble til et tastatur etter ønske, eller bla opp for en av Microsofts egne deksler – et tynt lettvektstastatur med magnetfeste, som også tar jobben med å dekke til skjermen under transport.

Når det meste av interaksjonen med datamaskinen går via skjermen, blir naturligvis kvaliteten på denne viktig. Surface Pro er velutstyrt på dette punktet, med en lyssterk IPS-skjerm med Full HD, altså 1920 x 1080 piksler. Dette er ikke hverdagskost på en skjerm som ikke er mer enn 10,6 tommer stor.

Med en såpass god skjerm som setter tonen, er det godt at resten av datamaskinen følger den samme kvaliteten. Surface Pro har et metallskall og føles solid. Litt tyngde har den – vekten er på drøye 900 gram, men selv med et av tastaturdekslene veier den mindre enn de aller fleste bærbare datamaskiner med like god ytelse. Surface Pro med Touch Cover, som er vårt favorittdeksel, veide inn til 1130 gram på vår vekt.

Relativt liten størrelse og vekt betyr dog at Surface Pro har de samme begrensningene som andre små og tynne datamaskiner. Den er ikke ment å åpnes eller fikses på, tilkoblingsmulighetene er få, det er ikke så mye lagringplass og batteritiden er begrenset. I våre øyne er det i hovedsak det sistnevnte som kan være et lite ankepunkt mot Surface Pro, men når det er sagt, er det heller ikke det dårligste vi har sett. I vår test med kontinuerlig avspilling av HD-film, holdt den i tre timer og tre kvarter. En ålreit ultrabook i samme prisklasse vil dog holde omtrent en time lenger.

Såpass med datamuskler i et relativt lite skall betyr gjerne også enten litt varme eller litt viftestøy. Når den ikke jobber med noe spesielt er Surface Pro noen grader varmere enn de fleste vanlige bærbare, men så er den også helt stillegående på tomgang – viftene hører du ikke før datamaskinen får noe skikkelig å jobbe med.

Analyse og konklusjon

Surface Pro er i våre øyne et friskt pust og kjærkomment tillegg til mengdene av datamaskiner på markedet. Ikke bare har Microsoft klart å gi oss et litt annerledes produkt – de har også klart å gjøre produktet til noe vi gjerne tar med oss og bruker aktivt.

Sett mot det du får, både av byggekvalitet, indre egenskaper og den gode skjermen, er heller ikke Surface Pro så halvgalt priset. I skrivende stund ligger prisen på 6700 kroner for utgaven med 64 GB SSD, mens 128 GB koster syv hundre kroner mer. Og skal du bruke datamaskinen skikkelig, vil du nok ha et tastatur i tillegg. Går du da for Microsofts egne tastatudeksler, må du regne inn en knapp tusenlapp oppå prisen for selve datamaskinen.

En like kjapp tradisjonell bærbar, eller for så vidt en Apple MacBook Air, ligger i det samme prisleiet. Men da går du glipp av den høye skjermoppløsningen, og kanhende berøringsfunksjonaliteten.

Vi vil derfor gjerne anbefale Surface Pro, spesielt for deg som ikke er avhengig av veldig god batteritid. Samtidig må vi få lov til å nevne at vi forventer en oppgradert Surface Pro senere i år, og stikkordet her er Haswell – Intels nye prosessorgenerasjon som lanseres neste uke. Med den prosessoren på plass, vil batteritiden øke og datamaskinen således bli enda mer attraktiv. Litt is i magen akkurat nå kan derfor ikke være så dumt.

Helt til slutt må vi også få lov til å slå et slag for Microsoft Surface RT – den tynnere og lettere lillebroren til Pro. Denne er langt svakere og kresen på programvaren, men er også rimeligere og kan by på dobbelt så god batteritid. Trenger du hovedsaklig en Surface for surfing og lett kontorarbeid, kan den altså være et enda smartere alternativ.

Du kan se flere bilder av Surface Pro i denne artikkelen »

+ God kvalitet, ganske tynn og lett
+ Stillegående ved lave belastninger
+ Grei ytelse
+ God, høyoppløst berøringsskjerm


- Litt laber batteritid

annonse