Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface Pro 2

Microsoft har fikset de største problemene

Nye Surface Pro er likevel ikke bare bedre.

Vegar Jansen, Hardware.no

Innledning

Microsoft er et navn vi naturlig nok vanligvis forbinder med programvare, kanskje spesielt operativsystemet Windows og kontorpakken Office. Men dette er et selskap som også i mange år har syslet med maskinvare – da ikke bare med tastaturer og datamus, men også spillkonsollen Xbox.

I PC-verdenen er det nok likevel Surface-prosjektet det er mest fokus på for øyeblikket. Og det er ikke så veldig rart – Microsoft har lagt mye penger og prestisje i det å komme opp med et produkt som kan være et alternativ til både nettbrett og konvensjonelle bærbare.

Her på berget dukket Surface Pro opp først i sommer, og vi likte det vi så. Det var egentlig bare batteritiden som ikke var helt på plass i den lille touch-sentrerte datamaskinen.

Ny prosessor

Surface Pro 2 med Touch Cover 2 tastatur.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På utsiden er nye Surface Pro 2 kliss lik sin forgjenger, men innvendig har det skjedd forandringer. Det viktigste er at Microsoft har fått på plass siste generasjon Intel Core-prosessor, også kjent som «Haswell» – og det er i hovedsak denne komponenten som skal gi Pro 2 bedre batteritid.

Prosessoren i Pro 2 er nærmere bestemt en Core i5 4200U på 1,6 GHz, med TDP på 15 watt. Dette er 100 MHz lavere enn prosessoren i den første Surface Pro, som hadde TDP på 17 watt. Ingen stor forskjell der altså, men en vel så viktig opplysning i denne sammenhengen er at 4200U har en SDP på kun 6 watt.

Her er det nok på sin plass å kort forklare TDP (Thermal Design Power) og SDP (Scenario Design Power). Begge er måleenheter som forteller hvor mye kjøling en prosessor krever for å operere – TDP for de tilfellene prosessoren kjører på full belastning, mens SDP er litt vag betegnelse som kan illustrere «typisk bruk».

Og det er altså denne typiske bruken Microsoft satser på skal spare på strømmen, da de færreste med en bærbar av denne typen belaster prosessoren ett hundre prosent over noe særlig tid.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel «Haswell» Core i5 4200U (1,6 GHz, 3 MB cache, 2 kjerner)
Minne Med 64 GB og 128 GB SSD: 4 GB DDR3 RAM Med 256 GB og 512 GB SSD: 8 GB DDR3 RAM
Skjermkort Intel HD Graphics 4400
Harddisk 64 GB SSD 128 GB SSD 256 GB SSD 512 GB SSD
Skjerm 10,6 tommer IPS-teknologi 1920 x 1080 pikslers oppløsning Berøringsteknologi Reflekterende kontrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Batteri 42 Wh
Annet -
Operativsystem Windows 8.1, 64-bit
Størrelse 1,35 cm tykk
Vekt Datamaskin: 0,91 kg Strømforsyning: 240 gram
Pris 64 GB-utgaven: 7299 kroner 128 GB-utgaven: 8099 kroner 256 GB-utgaven: 10 499 kroner 512 GB-utgaven: 14 599 kroner

Her er det vanskelig å gå videre uten å kommentere på prisene. Grunnmodellen av Pro 2 med 64 GB SSD koster 7300 kroner – det er omtrent det samme som 128 GB-utgaven av den opprinnelige Surface Pro.

Prisene har altså gått opp. Nå får du riktignok med litt ekstra på kjøpet: 200 GB lagringsplass på SkyDrive i to år, pluss at du kan ringe gratis med Skype til fastlinjer i over 60 land i ett år, inkludert ubegrenset bruk av Skype WiFi. Men vi tipper de fleste heller ville hatt en rimeligere datamaskin, og heller kjøpt disse andre Microsoft-tjenestene ved behov.

Videre er det nå mulig å få Surface Pro 2 med SSD på 256 GB og 512 GB. Da går også mengden internminne opp fra fire til åtte gigabyte, men det er likevel klart at Microsoft tar seg veldig godt betalt for en større SSD. Selve SSD-en er av mSATA-typen, så du kunne faktisk byttet den ut selv dersom det hadde vært en eller annen god måte å åpne datamaskinen på.

For prisen av én Surface Pro 2 med 512 GB SSD kan du nemlig kjøpe to stykk Surface Pro 2 med 64 GB SSD, og det sier jo sitt.

Dette er for øvrig ikke en prispolitikk som er enestående for Microsoft. Apple er også kjent for å ta god avanse for å putte inn mer minne og lagringsplass i sine produkter.

På neste side ser vi nærmere på denne datamaskinen >>>

Microsoft har fremskaffet Surface Pro 2 til test.

I bruk

Microsoft har ved første øyekast ikke gjort noen spesielle endringer fra Surface Pro til Pro 2. Størrelsen og tykkelsen er den samme, og skjermen pluss maskinvarekomponentene huses i den samme typen «VaporMG» magnesiumlegeringkarosseri. Dette er en relativt robust konstruksjon, men også mottagelig for en del subtile bruksmerker etterhvert som månedene går.

Den kanskje største fysiske forandringen fra forrige generasjon er at det integrerte støttebenet nå kan felles ut i to hakk, og ikke lenger er låst på 22 grader. Dette var egentlig ikke noe vi savnet så veldig på forrige generasjon Pro, men valgfrihet er alltid bra. Spesielt med Pro 2 plassert på fanget synes vi det gir en litt bedre vinkel, og ikke minst gir den datamaskinen bedre støtte.

Surface Pro 2 har to støttebenvinkler å velge mellom.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

For vanlig bruk på jobben var vi ikke like begeistrede, ettersom vi endte opp med å glane på refleksene fra taklampene – akkurat som med Sony Vaio Duo 11.

Støttebenet ser for øvrig fremdeles spinkelt ut, men etter å ha brukt Pro i noen måneder er det ingen tvil om at konstruksjonen er solid nok, akkurat som resten av datamaskinen. Andre bevegelige deler finnes det ikke på Pro 2, i hvert fall ikke før du smekker på et tastatur.

Valgfrtt med tastatur

For all del: Surface Pro 2 kommer med Windows 8.1, styluspenn og har full støtte for berøring. Du kan fint bruke den uten tastatur. Man skal du produsere noe særlig tekst på den, kommer du ikke unna dette ekstrautstyret.

«Omslag» kalles nå tastaturene på microsoftsk, ettersom de også har jobben med å dekke til skjermen under oppbevaring eller transport. Ordet «deksel» kan også fint brukes.

Disse omslagene eller dekslene bruker den samme tilkoblingsmetoden som på den første Surface Pro, altså et kjekt system der magneter gjør hele jobben og holder ting godt på plass. Ønsker du ikke å bruke et slikt tastaturomslag, kan du også koble et vanlig tastatur til datamaskinens USB-port, eventuelt bruke Bluetooth eller en annen trådløs teknologi.

De nye tastaturomslagene er bakgrunnsbelyste.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

I skrivende stund er det fire omslag tilgjengelig: Touch Cover, Touch Cover 2, Type Cover og Type Cover 2. Den umiddelbare forskjellen er at de nye tastaturene, altså Touch Cover 2 og Type Cover 2, er bakgrunnsbelyste. Touch Cover 2 har også langt flere berøringssensorer, noe som gjør at den er mer nøyaktig enn forgjengeren.

For deg som liker tilbakemelding til fingrene nå du skriver, gir likevel Type Cover / Type Cover 2 en bedre opplevelse. Det har taster som fysisk trykkes ned, mens Touch Cover / 2 kun benytter seg av berøringsfølsomme felt. Type Cover er faktisk ganske behagelig å skrive på, og det støyer lite. Fordelen med Touch Cover / 2 er at det er et par millimeter tynnere, tåler væskesøl og ikke lager mer lyd av seg enn fingrene dine gjør.

Pekeplaten under tastaturene er følsom, men litt liten. Det gjør dog ikke så mye, ettersom vi helst bruker fingrene rett på skjermen i stedet.

Prisen er kanskje det største ankepunktet når det kommer til disse tastaturomslagene. Det gamle touchcoveret ligger på litt over 600 kroner, mens de andre vaker rundt en tusenlapp.

Høyoppløst berøringsskjerm

Suface Pro 2 har som sin forgjenger en 10,6-tommers skjerm med 1920 x 1080 piksler – altså Full HD. Pikseltettheten er altså ikke helt på høyde med Apple iPad Air, men du skal få lov til å spisse synet ditt litt for å se de enkelte pikslene.

Surface Pro har videre et panel bygd på IPS-teknologi. Dette gir svært høye innsynsvinkler og god fargegjengivelse. Fargene er anstendig innstilt fra fabrikk, men har nok et lite blåskjær, noe dog de færreste vil legge merke til uten å sammenligne direkte med en annen skjerm.

NB! Lysstyrken ble testet på nytt etter en fastvareoppdatering, og stemmer ikke lenger med tabellen over. Vi målte den til imponerende 411 nits da den ble re-testet.

Berøringsteknologien fungerer som forventet utmerket på Surface Pro 2. Med en fingervennlig Windows er det enkelt å navigere rundt, ja selv i vanlig skrivebordsmodus er det ikke noe problemer å peke seg fram etter litt øving. Følsomheten og nøyaktigheten er det altså ikke noe å si på – touchteknologien har vært «voksen» i noen år nå.

Høyere lyd

Microsoft Surface Pro 2 har bedre lyd enn forgjengeren – den er hakket fyldigere og har ikke minst mer volum. Nå spiller den i det minste høyt nok til å irritere kolleger opptil flere båser unna. Bassen er naturlig nok fraværende, men lyden duger greit til chat og nettvideo.

For mer alvorlige ting som god musikk eller en god film, må vi anbefale deg å putte på et hodesett eller bruke eksterne høyttalere.

Tilkoblinger

Bortsett fra at støttebenet nå har to vinkler å skryte av, har Microsoft har beholdt det ytre fra den opprinnelige Surface Pro. De har heller ikke puttet inn noen nye kontakter, selv om det strengt tatt hadde vært plass til en ekstra USB-port, for eksempel.

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Lyd3,5 mm minijack for lyd ut
NettverkN/A
Bilde Mini DisplayPort
Enhetstilkobling 1 x USB 3.0
Annet Integrert webkamera på forsiden (720p) Integrert webkamera på baksiden (720p) Integrert mikrofon Minnekortleser for microSD Sensorer: Lyssensor, akselerometer, gyroskop, kompass

Venstre side har lydutgang, manuell volumkontroll og en USB 3.0-kontakt.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Over har vi høyre side med Mini DisplayPort, ladekontakten og plass for minnekort i microSD-format – her kan du enkelt utvide lagringplassen din med opp til 64 GB i skrivende stund. Den magnetiske ladekontakten kan for øvrig også brukes som en midlertidig holder for den medfølgende styluspennen – for øvrig avbildet.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Magnetisme finner du også i bunnen, da for å holde fast tastaturene.

Lite støy, men kan bli varm

Den nye «Haswell» Intel Core i5-prosessoren bruker mindre strøm enn modellen som satt i gamle Surface Pro, og derfor genererer også Pro 2 mindre varme. Frem til vi begynte å teste den med tyngre testprogrammer trodde vi nesten den var vifteløs, ettersom viftene ikke engang lot seg spinne opp ved filmavspilling.

Av overstående resultater må vi fortelle om at temperaturer «under» i grafene er selve skjermen, mens «over» er datamaskinens bakside.

Pro 2 gjør det veldig bra når den kjører på tomgang – i denne sammenligningen er det kun Apple MacBook Air som gjør en bedre figur. Men det er også klart at Pro 2 ikke trives like godt under vedvarende tung belastning. De to små viftene gjør ikke så mye av seg når det gjelder lyd, men så flytter de ikke så veldig mye luft heller. Faktisk kan datamaskinen bli varm nok til at ytelsen senker seg et lite hakk, noe vi skal ta opp igjen på neste side av testen.

Ny prosessor = bedre batteri

Microsoft har ikke puttet inn noe større batteri i Pro 2, noe som betyr at det er selve komponentene som har fått jobben med å øke batteritiden. I sentrum av dette står naturligvis den nye prosessoren.

Våre målinger skjer med skjermens lysstyrke på så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig. Dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.

NB! Batteritiden ble testet på nytt etter en fastvareoppdatering, og stemmer ikke lenger med tabellen over. Vi målte den da til 345 minutter.

I vår vante test med avspilling av et 720p HD-filmklipp i mediespilleren VLC, holder Surface Pro 2 i fem timer og tre kvarter. Det er nesten to timer opp fra forgjengeren, og gjør naturligvis datamaskinen langt mer anvendelig på tur. Vi ser den legger seg på linje med Sony Vaio Pro, men det er altså fremdeles et stykke opp til MacBook Air. Det gjelder for øvrig også 13,3-tommeren, som klokket inn på imponerende 510 minutter.

Vi har ikke for vane å måle tiden en datamaskin klarer seg på ren tomgangskjøring (idle), men for å ytteligere illustrere forskjellen på første og andre generasjon Surface Pro har vi gjort dette også. «Gamle» Pro holdt i 316 minutter, mens nye Pro 2 holdt i 577 minutter. Ikke så altfor langt unna en dobling der altså.

Så ser vi på ytelsen >>>

Ytelse

Surface Pro 2 kommer naturligvis med Microsofts eget Windows 8.1 som operativsystem. Ved siden av at begge deler er Microsoft, er tross alt et touchvennlig operativsystem som Windows 8 nødvendig for å bruke datamaskinens berøringsskjerm på en skikkelig måte.

Som sammenligningsgrunnlag har vi plukket ut et knippe med godsaker: Apple MacBook Air (11,6-tommeren), lettvekteren Sony Vaio Pro, den snertne Acer Aspire S7 og naturligvis forgjengeren Surface Pro.

Av disse har Surface Pro og Aspire S7 forrige generasjon Intel-prosessorer, mens MacBook Air, Vaio Pro og Surface Pro 2 har fått den nye «Haswell». Fra forrige side er det i det minste klart at dette har noe å si for batteritiden.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler.

Både videokonverteringsprogrammet Handbrake og Cinebench har fokus på ren prosesseringskraft. Her ser vi at det meste ligger på linje – i hvert fall ser vi ingen markant forskjell på ytelsen fra første til andre generasjon Surface Pro.

Bedre grafikkytelse

Microsoft Surface Pro 2 har ikke noe eget grafikkort, så det er prosessorens integrerte løsning Intel HD Graphics 4400 som brukes. For «gamle» Surface Pro var det HD Graphics 4000 som gjaldt.

I grafikktestene våre ser vi helt klart at den nye grafikkløsningen har noe for seg. I dette selskapet ligger Surface Pro 2 og kniver med MacBook Air om topplasseringen. Dette er langt unna nivået til skikkelige spillmaskiner, men det viser at Pro 2 også kan ta jobben med et og annet vanlig spill uten for tunge grafikkinstillinger.

Men én ting vi la merke til under våre spilltester, var at ytelsen på Surface 2 sank litt når den først hadde blitt skikkelig varm. Det var ikke snakk om mange FPS-ene, men nok til å merke trenden. Vi sjekket dette videre ved å kjøre noen 3DMark 06 kontinuerlig i en times tid – da hadde resultatet gått fra drøye 7100 poeng ned til 6800 poeng. Men så det er sagt: Det sank ikke ytterligere når vi belastet den en time til.

Denne lille dyppen i ytelse skal ikke være nok til å merkes i praksis. Men det viser at Microsoft er helt på grensen av hva som går for god nok kjøling på Surface Pro 2, og som vi så på forrige side, merkes også dette på temperaturene under hard belastning.

Til slutt: oppsummering og konklusjon >>>

Oppsummering og konklusjon

Oppsummering

Microsoft Surface Pro 2 er arvtageren til Surface Pro – en liten datamaskin med en berøringsfølsom skjerm på 10,6 tommer. Det er lett å tenke på Surface Pro 2 som et nettbrett, men bør sees på som en bærbar PC. Innvendig har den nemlig mye av den samme maskinvaren som vi finner i dagens Ultrabook-varianter.

Med sin nettbrett-formfaktor er det klart at denne datamaskinen er ment for fingerstyring, og kommer naturlig nok med Windows 8.1 som operativsystem. Men tastaturer må til for den som ønsker å skrive en del, og brettet har derfor spesielle magnetfester for egne lettvektsomslag som fungerer som kombinert tastatur og skjermbeskytter under transport. Disse tastaturomslagene er dog ekstrautstyr.

De elektroniske musklene er det en Intel «Haswell»-prosessor som står for, næmere bestemt en Core i5 4200U på 1,6 GHz. Den gir ikke Pro 2 nevneverdig mer krefter enn forgjengeren når vi snakker om rent prosessorkrevende oppgaver, men grafikkytelsen har fått seg et klart løft. Noen spillmaskin skal vi ikke påstå at Surface Pro har blitt i denne generasjonen, men den bør kunne takle selv litt nyere spill dersom du lemper noe på grafikkravene.

Surface 2 Pro i kjent positur.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Kvaliteten er det lite å klage på med Surface Pro 2. Det første du legger merke til er den gode IPS-skjermen med Full HD, altså 1920 x 1080 piksler, og resten av datamaskinen følger i samme takt. Karosseriet er lagd av en magnesiumlegering og føles solid. I forhold til et vanlig nettbrett er den slett ingen lettvekter – den veier drøye 900 gram, men selv med et av tastaturomslagene koblet til veier den mindre enn de aller fleste bærbare datamaskiner med like god ytelse.

Små og tynne datamaskiner har fordelen av å være ekstra portable, men har også noen klare ulemper. Surface Pro 2 deler disse problemene ved å ha få tilkoblingsmuligheter og være nærtil umulig å skru fra hverandre for en vanlig dødelig. Men med den nye prosessoren har i det minste batteritiden nå blitt god nok, med nærmere fem og en halv times kontinuerlig avspilling av HD-film – mer enn halvannen time opp fra forgjengeren. Mindre strømforbruk sørger også for at PC-ens vifter går mindre, ja faktisk er datamaskinen lydløs ved lave belastninger.

Pro 2 er dog ikke like glad i vedvarende jobbing med full belastning, da får nemlig viftene problemer med å ta unna all varmen, slik at ytelsen faktisk går et lite hakk ned. Men i praksis er det ikke merkbart, og full pinne over tid er dessuten ganske så atypisk bruk av denne typen datamaskin.

Analyse og konklusjon

Microsoft Surface Pro 2 er ikke den ultimate oppfølgeren til gamle Surface Pro, da den er klart dyrere – for det du i sin tid måtte betale for en Pro med 128 GB SSD, får du nå en Pro 2 med 64 GB SSD. Og ikke glem at du i tillegg skal betale en tusenlapp for tastaturomslaget, noe de fleste vil kjøpe med som ekstrautstyr.

Likevel er Pro 2 en ålreit oppdatering. Det nye støttebenet gir mer valgfrihet, og den nye prosessoren byr på bedre grafikk og mindre viftestøy. Prosessorens viktigste bidrag er likevel batteritiden, som nå er på et langt mer «portabelt» nivå.

Det er også fint at tastaturene har blitt bakgrunnsbelyste, selv om de strengt tatt ikke er en påkrevd del av pakken.

Ved å rette på det største ankepunktet mot forgjengeren har Microsoft gjort det vanskelig å ikke kunne anbefale Pro 2 også, selv om vi strengt tatt også skuler litt på prislappen. I hvert fall er utgaven med 8 GB RAM og 512 GB SSD for drøy akkurat nå.

At Surface Pro 2 fort kan koste mer enn det smaker kan vi se når vi sammenligner med en av de store utfordrerne: en 11,6-tommers Apple MacBook Air med 128 GB SSD. Den ligger på omtrent samme vekt som Surface Pro 2 med tastatur, men har bedre lysstyrke, batteritid og er dessuten over tusen kroner rimeligere.

På den annen side har MacBook Air 11,6" en oppløsning på 1366 x 768 piksler og mangler helt touchskjerm, så Surface Pro 2 er et litt annet dyr sånn sett. Men for å lykkes er det klart at Microsoft må kunne konkurrere bedre på pris, spesielt når Apple har et rykte på seg for å ha dyre og overprisede produkter.

Selv med få klare direkte konkurrenter, er likevel ikke Surface Pro 2 noe klart valg. I skrivende stund får du jo faktisk «gamle» Pro med 128 GB SSD til under 6000 kroner i noen nettbutikker. Klarer du deg med den kortere batteritiden, kan det være en grei måte å spare et par tusenlapper på. Og har du en gammel Pro fra før av, er heller ikke Pro 2 en nødvendig oppgradering – i hovedsak er det altså batteritiden som er den store forskjellen.

Til slutt: Ikke glem Microsoft Surface 2 – den tynnere og lettere lillebroren til Pro 2. Denne er svakere og kresen på programvaren, men er også rimeligere og kan by på bedre batteritid. Trenger du hovedsaklig en Surface for surfing og lett kontorarbeid, kan den altså være et enda smartere alternativ.

Slik velger du riktig Windows-nettbrett (Amobil.no) »

+ God kvalitet, ganske tynn og lett
+ Lydløs ved lave belastninger
+ Grei ytelse
+ God, høyoppløst berøringsskjerm


- Blir litt for varm ved tunge belastninger
- Kan ha litt stiv pris

annonse