TestNye Microsoft Surface Pro med LTE Advanced

En real turkamerat

Med integrert mobilt bredbånd har Microsoft gitt sin Surface Pro et skikkelig fortrinn.

Microsoft Surface Pro LTE Advanced

I fjor sommer testet vi Microsofts femte utgave av Surface Pro, ganske enkelt kjent som nye Microsoft Surface Pro. Allerede da var det ganske sikkert at en versjon med mobilt bredbånd var på vei, og det er denne vi har på testbenken i dag.

Den nye Surface Pro med LTE Advanced, som tydeligvis er blitt det offisielle navnet, er med ett unntak lik en vanlig Surface Pro. Unntaket er åpenbart: LTE-versjonen har mobilt bredbånd innebygd og koster omtrent tusen kroner mer.

Dette er derfor en test som i hovedsak dreier seg rundt akkurat LTE-oppgraderingen. For å lese om inntrykkene våre om resten av maskinen peker vi deg til fjorårets test av nye Microsoft Surface Pro.

Nesten alltid dekning

Ikke alle vil ha særlig nytte av integrert mobilt bredbånd. Holder du deg mest hjemme, på jobben eller et annet sted med godt nettverk er det ingen vits. Men er du mye på farten og ikke klarer deg uten nettforbindelse, kan det være veldig smart.

En integrert LTE-løsning betyr at du slipper å lete etter Wi-Fi-dekning, og når du finner ut at du må koble deg på mobilnettet trenger du hverken ekstern bredbåndsdongel eller må se deg nødt til å dra fram mobiltelefonen.

SIM-kortet settes inn ved siden av minnekortleseren.

Alt du trenger er å putte inn et SIM-kort for datatrafikk i LTE-utgaven, og du er sikret dekning – vel å merke så lenge det er et anstendig mobilnettverk der du er.

Hvis du da klarer å få tak i et eksemplar. I skrivende stund er nemlig Surface Pro med LTE kun tilgjengelig gjennom Microsofts bedriftspartnere.

En annen ting å merke seg er at LTE-versjonen kun er utstyrt med Core i5-prosessor. Disse genererer nemlig ikke mer varme enn at de klarer seg med passiv kjøling i denne generasjonen av Surface Pro, og Microsoft har klemt inn SIM-kortleseren der vifta pleide å sitte.

De sterkere i7-modellene har fremdeles vifte innabords, og har derfor heller ikke LTE-muligheter i skrivende stund.

Vårt testeksemplar kom utstyrt med en Core i5-7300U, samt 8 GB RAM og en SSD på 256 GB. Ettersom vi fra før kun har testet nye Surface Pro med Core i7 innabords, ga også dette oss muligheten til å se på den faktiske forskjellen i ytelse mellom Core i5- og Core i7-utgavene.

Er du ikke interessert i å gå resultatene nærmere i sømmene, er kortversjonen at det ikke nødvendigvis er stor forskjell i ren prosesseringskraft. Men ettersom Core i7-prosessoren har mer avansert Iris-grafikk, er det en del å hente i slikt som spill- og grafikkytelse.

En annen ting er at Core i5-utgaven er utstyrt med en SSD fra Toshiba. Denne er ikke like kjapp som disken i i7-maskinen.

LTE i praksis

Stjernen i denne testen er altså LTE-egenskapene på denne versjonen av Surface Pro. PC-en har – i hvert fall ifølge Microsoft selv – muligheter for å koble seg opp mot 20 forskjellige typer mobilnett, noe som gjør at dette skal kunne fungere nesten hvor som helst i verden.

Flere antenner skal sikre deg god dekning.

Av åpenbare grunner har vi ikke fått testet dette – kun et SIM-kort fra Telenor har vært benyttet i testperioden, og ikke har vi vært så mye utenlands heller. Men vi har jo fått muligheten til å dra den litt med oss rundt omkring. Mer om dette litt lenger ned på siden.

I praksis er det enkelt å ta det mobile bredbåndet i bruk. Vi benyttet oss av et «Data-SIM» fra Telenor, og fysisk sett tilsvarer prosessen å sette et SIM-kort inn i en mobiltelefon.

Datamaskinen har også eSIM-støtte, og er satt opp med en slik forhåndsinstallert løsning fra Transatel. Vi har dog kun testet Telenor via det fysiske SIM-kortet.

Det er ikke nødvendig å ta i bruk tredjeparts programvare for å få ting til å virke – alt er nå bygd inn i Windows. Vårt aldrende SIM-kort ønsket riktignok at vi skulle laste ned en Telenor-app fra Microsoft Store, men den appen ble pensjonert sammen med Windows 8 og skal fjernes fra butikken, får vi høre fra den kanten.

Etter at vi fant ut hvordan vi skulle slette SIM-kortets PIN-kode – som ellers måtte tastes inn for hver gang vi startet datamaskinen – begynte vi å bli nokså fornøyde med hele opplegget.

Som standard er Windows satt opp slik at det mobile bredbåndet tar over når datamaskinen ikke er koblet til kablet eller trådløst nett – eller når det trådløse nettet ikke fungerer.

Foruten å justere på dette, er det mulig å fikle med en rekke innstillinger. Blant annet innbefatter dette roaming, hvilke apper som skal eller ikke skal få bruke mobildata, begrensninger på bakgrunnsdata og datagrenser.

Det er også mulig å se nøyaktig hvor mye mobildata som har blitt brukt av de enkelte appene.

Langt bedre enn mobil

Å bruke mobiltelefonen som et trådløst aksesspunkt er et mye brukt alternativ for folk som må bruke laptopen på steder uten tilgjengelig Wi-Fi. Det er dog ikke like elegant eller effektivt som å ha LTE integrert i datamaskinen.

For det første fører det til at mobiltelefonen bruker mer strøm – i hvert fall dersom du er koblet til via Wi-Fi. For det andre er LTE-antennene som sitter i Pro-en trolig overlegne de du har i mobiltelefonen din.

Dette er i hvert fall vår erfaring etter å ha vært på togtur med to Surface Pro: Den ene vår testmaskin med LTE, den andre en Pro 4 koblet til mobilnettet via en Samsung Galaxy S7 Edge.

Vi benyttet da programmet Tether Check for å se om den ene løsningen kunne skilte med bedre nettforbindelse enn den andre.

Surface Pro LTE (til høyre) gir en mer stabil nettforbindelse enn det vi får via en mobiltelefon.

Vi konkluderte at LTE-versjonen langt på vei er å foretrekke. Ikke bare er tilkoblingen umiddelbar, den har også mindre forsinkelser og holder kontakten med nettet langt bedre. På områder med dårlig dekning – der mobiltelefonen fort kan falle ut – byr LTE-utgaven ganske enkelt på færre bekymringer.

Selv mindre tuneller kan passeres uten særlig hikke mot nettet. For pendlere og andre som jobber på farten er integrert mobilt bredbånd så avgjort et bedre alternativ enn å koble seg på nett via mobiltelefonen.

Liker det luftig

Ettersom datamaskinen mangler vifte, er den utstyrt med en en ganske effektiv passiv kjøleløsning som utnytter den store metalloverflaten som utgjør datamaskinens bakside. Men selv dette blir i minste laget når en prosessor med 15 watts TDP jobber hardt over tid.

Microsoft har derfor vært nødt til å velge mellom høye temperaturer eller å senke ytelsen noen hakk når gradestokken når et visst nivå. Sistnevnte er grunnen til at datamaskinen ikke blir like varm som eksempelvis Acer Switch 5. Samtidig ser vi litt større ytelsestap ved langvarig belastning.

Da vi sammenlignet en «romtemperert» Surface Pro mot en som lå nær maksimumstemperaturen, observerte vi en typisk ytelsesreduksjon på mellom ti og femten prosent under de mest krevende testene vi kjørte. Prosessoren senker altså hastigheten for å unngå enda høyere temperaturer.

For mange vil dog ikke dette være noe stort problem, ettersom tung prosessorbelastning over tid ikke er typisk bruk for en bærbar av dette kaliberet. Ti til femten prosent er heller ikke en direkte dramatisk nedgang.

Men det viser tydelig at en passivt kjølt Surface Pro trenger litt luft for å trives.

Konklusjon

Surface Pro med LTE Advanced har som navnet tilsier integrert mobilt bredbånd. Avhengig av dine arbeids- og reisemønstre kan dette godt regnes inn som en klar «må ha»-egenskap – og slike egenskaper savnet vi så avgjort på den «vanlige» Surface Pro.

LTE-funksjonaliteten fungerer sømløst og er fullstendig integrert i Windows 10, mens antennene sørger for en dekning som helt klart overgår en gjennomsnittlig mobiltelefon. Dette er noe vi gjerne skulle hatt på plass for lenge siden.

Avhengig av signalstyrke og bruk vil LTE-utgaven av Surface Pro kunne bruke noe mer batteri enn en som kun har Wi-Fi, men datamaskinen er fremdeles en av de mest utholdende modellene i sin klasse.

PC-en byr ellers på de samme egenskapene – og manglene – som versjonen uten LTE. I vår opprinnelige test av denne pekte vi på høy pris og den på visse områder føles umoderne. Det er ingen nyvinninger som Thunderbolt 3 og USB Type-C. Faktisk har Surface Pro kun én USB-port.

Surface Pro har allerede konkurrenter som Eve-Tech Eve V og Acer Switch 5, men ingen av disse har integrert LTE. Det vil dog dukke opp i andre modeller i løpet av 2018.

At Pro-en sånn sett virker litt utdatert forsterkes av at den nye Surface Book 2 har fått USB Type-C, og dessuten er utstyrt med 8. generasjon Core-prosessorer. Dette gjør ikke at Surface Pro plutselig blir dårligere enn den faktisk er, men når vi ser at «fetteren» får en slik oppdatering, merkes jo savnet ekstra godt.

Alt i alt fører dette til at vi har splittede følelser for Surface Pro med LTE. Den nye egenskapen gjør den spesielt attraktiv for folk på farten, mens den samtidig begynner å føles en smule gammeldags.

En annen ting er at vi i løpet av året vil se flere og rimeligere datamaskiner med integrert mobilt bredbånd og svært god batteridriftstid.

Per i dag er egentlig ikke spørsmålet om du skal gå for en Core i5-utstyrt Surface Pro med LTE eller ikke – det er så avgjort verdt den ekstra kostnaden dersom du jobber mens du er på farten.

Spørsmålet er om du skal gå for dagens Surface Pro-generasjon, vente på neste eller plukke noe annet når det kommer på markedet senere i år. Og det spørsmålet må du nesten finne svaret på selv.

Men med tanke på at LTE-Surfacen akkurat nå kun er tilgjengelig for bedriftskunder, er det svaret kanskje ikke så vanskelig å finne.

Et par alternativer:

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)
Ikke bedre, men billigere

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)

Acer Switch 5 gir deg de viktigste hybridegenskapene til en langt mer behagelig pris. Men LTE har den ikke.Les testen »

HP Spectre x360 (2PS30EA)
Med fast tastatur

HP Spectre x360 (2PS30EA)

En PC du fort kan bli glad i, selv om heller ikke denne har integrert mobilt bredbånd.Les testen »

Microsoft Surface Pro LTE i5 8GB 256GB
8
Meget bra

Microsoft Surface Pro LTE i5 8GB 256GB

Fordeler

 • Krysse av
  Stilren og solid
 • Krysse av
  God, høyoppløst skjerm i 3:2-format
 • Krysse av
  Magnetisk pennedokking som virker
 • Krysse av
  «Windows Hello»-kamera
 • Krysse av
  Ingen vifter som suser
 • Krysse av
  Veldig god batteridriftstid
 • Krysse av
  Mobilt bredbånd (LTE) integrert

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen ekstra USB, USB Type-C eller Thunderbolt 3
 • Bytt
  Tastaturdeksel er dyrt ekstrautstyr
 • Bytt
  Penn er dyrt ekstrautstyr
 • Bytt
  Pris
 • Bytt
  Litt redusert ytelse under vedvarende belastning
annonse
Microsoft Surface Pro LTE i5 8GB 256GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Ikke på lager
Ikke på lager