Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAcer Switch 5

Du trenger ikke blakke deg for en god 2-i-1-PC

Acer har pusset opp sin prisvennlige hybrid.

Acer Switch 5

Det er godt over ett år siden vi testet en Acer Switch sist – da i form av Acer Switch Alpha 12. På testbenken denne gangen har vi en modell som må betegnes som en direkte etterfølger. Navnet er Acer Switch 5, og for deg som ikke er kjent med disse modellene snakker vi altså om en datamaskin med avtagbart tastatur.

Slike hybrider – eller 2-i-1-modeller om du vil – kan styres på tradisjonell måte gjennom tastatur og pekeplate, med fingrene eller ved bruk av en styluspenn. Acer Switch 5 gir deg alle disse metodene rett ut av boksen.

Hos andre konkurrenter er det ikke like enkelt. Ser vi til konkurrenten Microsoft og dennes Surface Pro, er dette en modell som hverken har tastaturdeksel eller penn inkludert.

Men selv om en hybrid altså kan brukes med kun fingre, utnyttes ikke datamaskinens potensial før du i det minste får koblet den til et anstendig tastatur. Hvis du kjøper en modell av dette kaliberet kun for å glane på skjermen, vil du trolig klare deg vel så godt med en rimeligere bærbar PC eller nettbrett.

Svært lik Alpha 12

Acer Switch 5 har veldig mye til felles med forgjengeren Switch Alpha 12. Begge har en 12-tommers skjerm med en oppløsning på 2160 x 1440 piksler. Begge bruker den væskebaserte kjøleløsningen «LiquidLoop» i stedet for vifter og er derfor helt stillegående.

Acer Switch 5 har «støtteramme» i stedet for et støttebein, og minnekortleseren sitter på toppen av datamaskinen. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Felles er også de to webkameraene som peker i hver sin retning, de to USB-kontaktene der én er av Type-C og det integrerte støttebeinet som vippes ut fra rammen rundt datamaskinen.

Men det er visse forskjeller også. En mer helhetlig utformet ramme har ført til at microSD-minnekortleseren er flyttet til toppen av datamaskinen, der den jo også er enklere å komme til. En annen viktig detalj finner vi hos av/på-knappen, som nå også fungerer som fingeravtrykksleser.

Det vil si at du kan bruke denne Windows Hello-funksjonen til å kjapt og enkelt logge på datamaskinen.

Acer Switch 5 har en god del til felles med andre hybrider også. Designen er i stor grad et resultat av form som følger funksjon, og derfor ligner den på andre alternativer i denne klassen.

Fra venstre: Microsoft Surface Pro, Eve-Tech Eve V og Acer Switch 5. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Nestoren i dette selskapet er utvilsomt Microsoft og deres Surface Pro. Denne har nådd sin femte generasjon og er så god at vi betrakter den som målestokk for denne typen bærbare datamaskiner.

Utstyrt med Kaby Lake-prosessor

På innsiden er Acer Switch 5 en generasjon nyere enn den nevnte Switch Alpha 12. Det betyr at den er bestykket med Intels 7. generasjon Intel Core-prosessorer – også kjent som Kaby Lake.

Akkurat vårt eksemplar var utstyrt med en femten watts Intel Core i5-7200U-prosessor, 8 GB RAM og en SSD på 256 GB, men som typisk er med bærbare datamaskiner er den også å få i andre konfigurasjoner.

Tegne- og noteringsmulighetene på en slik hybrid er mange. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Til å være en passivt kjølt PC takler Switch 5 hard jobbing ganske bra. Den lider ikke nevneverdig av nedsatt ytelse når den belastes over tid, men blir på den annen side ganske varm. Det er dog ikke noe stort problem så lenge du sørger for at den får nok luft.

Anstendig priset

Leser vi ut fra spesifikasjonene er Acer Switch 5 en ganske så fornuftig priset datamaskin. Den er til og med rimeligere enn den «nettsamfunn-utviklede» Eve-Tech Eve V.

Acer Switch 5 føles og ser kanskje ikke like eksklusiv ut – og mangler godsaker som Thunderbolt 3 og like høyoppløst skjerm – men for vanlig bruk vil den stort sett gjøre en minst like god jobb uansett.

For en 12-tommers skjerm i 3:2-format og en oppløsning på 2160 x 1440 piksler er da slett ikke noe å kimse av. Panelets svakhet er nok snarere at det ikke er kalibrert, som betyr at fargene er mindre nøyaktige enn de er hos konkurrentene. Men med mindre du driver mye med design eller bildebehandling vil nok ikke dette være noe du legger merke til.

Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Som hos sine nærmeste konkurrenter benytter Acer seg av magneter for å feste og holde tastaturdekselet på plass. Dette er mer eller mindre identisk med hva vi fikk til Alpha Switch 12, men denne gangen fikk vi servert et eksemplar med baklys, som naturligvis er å foretrekke.

Pekeplaten er jevn og presis, mens tastaturet er responsivt uten å føles for hardt eller å støye unødvendig mye. Dette er det lett å like og bli vant til.

Acers Active Stylus-penn er inkludert i pakka. Denne er trykksensitiv og gjør det fullt mulig å ta håndnotater og tegne i diverse programmer – eller bare bruke den for mer nøyaktighet når du navigerer i operativsystemet via skjermen. Men vanligvis vil fingrene også være nøyaktige nok.

Pennen kan festes i en hempe på tastaturdekselet når den ikke er i bruk. Det er ikke den mest elegante løsningen, men det fungerer.

Konklusjon

Acer Switch 5 er en totalt sett forbedret versjon av Acer Switch Alpha 12, med oppdatert innmat og bedre batterilevetid. Den er vifteløs, har to USB-kontakter og føles solid skrudd sammen.

Skjermpanelet og tastaturdekselet minner oss om den forrige modellen, men her var vi egentlig tilfredse med dennes kvaliteter. Joda, vi har sett bedre skjermer, men da på datamaskiner til høyere pris.

For det er ingen tvil om at det er akkurat prislappen som er Switch 5s store salgspunkt. Dette er datamaskinen for deg som ønsker deg egenskapene og ytelsen til en god hybrid, men ikke ser poenget i å vrenge lommeboka for «premium»-følelsen som gjerne følger med dyrere modeller.

En Microsoft Surface Pro med like mye minne, like stor SSD og omtrent samme ytelse koster nemlig over seks tusen kroner mer når vi kalkulerer inn kostnaden for tastatur og penn – som da er ekstrautstyr. Surface Pro er utvilsomt bedre på de aller fleste områder, men for veldig mange vil Switch 5 takle de samme oppgavene godt nok.

Skuler vi til Eve V, ligger modellen tilsvarende vårt testeksemplar av Switch 5 rundt femten hundre kroner over i pris. Da har den Thunderbolt 3, bedre skjerm, bedre batteridriftstid og tastatur som kan brukes frakoblet, men ytelsen er dårligere. I tillegg er den belemret med noen svake punkter, og omfattes dessuten ikke av norsk forbrukerkjøpslov.

Totalt sett mener vi Acer Switch 5 er en fin hybridmodell, og kan anbefales for den som prioriterer pris fremfor perfeksjon.

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)
8
Meget bra

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)

sitat"Prisgunstig og godt Surface-alternativ med USB Type-C."

Fordeler

 • Krysse av
  Solid bygget
 • Krysse av
  Ingen vifter, helt stillegående
 • Krysse av
  Anstendig batteridriftstid
 • Krysse av
  Høyoppløst skjerm i 3:2-format
 • Krysse av
  To USB-porter (vanlig og USB-C)
 • Krysse av
  To ladepunkter (vanlig og USB-C)
 • Krysse av
  Styluspenn og tastaturdeksel medfølger
 • Krysse av
  Fingeravtrykksleser

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen USB 3.1 eller Thunderbolt 3
 • Bytt
  Ikke spesielt lett
 • Bytt
  Kan bli godt varm under jobbing