Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAcer Switch 5

Du trenger ikke blakke deg for en god 2-i-1-PC

Acer har pusset opp sin prisvennlige hybrid.

Vegar Jansen, Tek.no

Acer Switch 5

Det er godt over ett år siden vi testet en Acer Switch sist – da i form av Acer Switch Alpha 12. På testbenken denne gangen har vi en modell som må betegnes som en direkte etterfølger. Navnet er Acer Switch 5, og for deg som ikke er kjent med disse modellene snakker vi altså om en datamaskin med avtagbart tastatur.

Slike hybrider – eller 2-i-1-modeller om du vil – kan styres på tradisjonell måte gjennom tastatur og pekeplate, med fingrene eller ved bruk av en styluspenn. Acer Switch 5 gir deg alle disse metodene rett ut av boksen.

Hos andre konkurrenter er det ikke like enkelt. Ser vi til konkurrenten Microsoft og dennes Surface Pro, er dette en modell som hverken har tastaturdeksel eller penn inkludert.

Men selv om en hybrid altså kan brukes med kun fingre, utnyttes ikke datamaskinens potensial før du i det minste får koblet den til et anstendig tastatur. Hvis du kjøper en modell av dette kaliberet kun for å glane på skjermen, vil du trolig klare deg vel så godt med en rimeligere bærbar PC eller nettbrett.

Svært lik Alpha 12

Acer Switch 5 har veldig mye til felles med forgjengeren Switch Alpha 12. Begge har en 12-tommers skjerm med en oppløsning på 2160 x 1440 piksler. Begge bruker den væskebaserte kjøleløsningen «LiquidLoop» i stedet for vifter og er derfor helt stillegående.

Acer Switch 5 har «støtteramme» i stedet for et støttebein, og minnekortleseren sitter på toppen av datamaskinen. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Felles er også de to webkameraene som peker i hver sin retning, de to USB-kontaktene der én er av Type-C og det integrerte støttebeinet som vippes ut fra rammen rundt datamaskinen.

Men det er visse forskjeller også. En mer helhetlig utformet ramme har ført til at microSD-minnekortleseren er flyttet til toppen av datamaskinen, der den jo også er enklere å komme til. En annen viktig detalj finner vi hos av/på-knappen, som nå også fungerer som fingeravtrykksleser.

Det vil si at du kan bruke denne Windows Hello-funksjonen til å kjapt og enkelt logge på datamaskinen.

Acer Switch 5 har en god del til felles med andre hybrider også. Designen er i stor grad et resultat av form som følger funksjon, og derfor ligner den på andre alternativer i denne klassen.

Fra venstre: Microsoft Surface Pro, Eve-Tech Eve V og Acer Switch 5. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Nestoren i dette selskapet er utvilsomt Microsoft og deres Surface Pro. Denne har nådd sin femte generasjon og er så god at vi betrakter den som målestokk for denne typen bærbare datamaskiner.

Utstyrt med Kaby Lake-prosessor

På innsiden er Acer Switch 5 en generasjon nyere enn den nevnte Switch Alpha 12. Det betyr at den er bestykket med Intels 7. generasjon Intel Core-prosessorer – også kjent som Kaby Lake.

Akkurat vårt eksemplar var utstyrt med en femten watts Intel Core i5-7200U-prosessor, 8 GB RAM og en SSD på 256 GB, men som typisk er med bærbare datamaskiner er den også å få i andre konfigurasjoner.

Tegne- og noteringsmulighetene på en slik hybrid er mange. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Til å være en passivt kjølt PC takler Switch 5 hard jobbing ganske bra. Den lider ikke nevneverdig av nedsatt ytelse når den belastes over tid, men blir på den annen side ganske varm. Det er dog ikke noe stort problem så lenge du sørger for at den får nok luft.

Anstendig priset

Leser vi ut fra spesifikasjonene er Acer Switch 5 en ganske så fornuftig priset datamaskin. Den er til og med rimeligere enn den «nettsamfunn-utviklede» Eve-Tech Eve V.

Acer Switch 5 føles og ser kanskje ikke like eksklusiv ut – og mangler godsaker som Thunderbolt 3 og like høyoppløst skjerm – men for vanlig bruk vil den stort sett gjøre en minst like god jobb uansett.

For en 12-tommers skjerm i 3:2-format og en oppløsning på 2160 x 1440 piksler er da slett ikke noe å kimse av. Panelets svakhet er nok snarere at det ikke er kalibrert, som betyr at fargene er mindre nøyaktige enn de er hos konkurrentene. Men med mindre du driver mye med design eller bildebehandling vil nok ikke dette være noe du legger merke til.

Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Som hos sine nærmeste konkurrenter benytter Acer seg av magneter for å feste og holde tastaturdekselet på plass. Dette er mer eller mindre identisk med hva vi fikk til Alpha Switch 12, men denne gangen fikk vi servert et eksemplar med baklys, som naturligvis er å foretrekke.

Pekeplaten er jevn og presis, mens tastaturet er responsivt uten å føles for hardt eller å støye unødvendig mye. Dette er det lett å like og bli vant til.

Acers Active Stylus-penn er inkludert i pakka. Denne er trykksensitiv og gjør det fullt mulig å ta håndnotater og tegne i diverse programmer – eller bare bruke den for mer nøyaktighet når du navigerer i operativsystemet via skjermen. Men vanligvis vil fingrene også være nøyaktige nok.

Pennen kan festes i en hempe på tastaturdekselet når den ikke er i bruk. Det er ikke den mest elegante løsningen, men det fungerer.

Konklusjon

Acer Switch 5 er en totalt sett forbedret versjon av Acer Switch Alpha 12, med oppdatert innmat og bedre batterilevetid. Den er vifteløs, har to USB-kontakter og føles solid skrudd sammen.

Skjermpanelet og tastaturdekselet minner oss om den forrige modellen, men her var vi egentlig tilfredse med dennes kvaliteter. Joda, vi har sett bedre skjermer, men da på datamaskiner til høyere pris.

For det er ingen tvil om at det er akkurat prislappen som er Switch 5s store salgspunkt. Dette er datamaskinen for deg som ønsker deg egenskapene og ytelsen til en god hybrid, men ikke ser poenget i å vrenge lommeboka for «premium»-følelsen som gjerne følger med dyrere modeller.

En Microsoft Surface Pro med like mye minne, like stor SSD og omtrent samme ytelse koster nemlig over seks tusen kroner mer når vi kalkulerer inn kostnaden for tastatur og penn – som da er ekstrautstyr. Surface Pro er utvilsomt bedre på de aller fleste områder, men for veldig mange vil Switch 5 takle de samme oppgavene godt nok.

Skuler vi til Eve V, ligger modellen tilsvarende vårt testeksemplar av Switch 5 rundt femten hundre kroner over i pris. Da har den Thunderbolt 3, bedre skjerm, bedre batteridriftstid og tastatur som kan brukes frakoblet, men ytelsen er dårligere. I tillegg er den belemret med noen svake punkter, og omfattes dessuten ikke av norsk forbrukerkjøpslov.

Totalt sett mener vi Acer Switch 5 er en fin hybridmodell, og kan anbefales for den som prioriterer pris fremfor perfeksjon.

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)
8
Meget bra

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)

8
Meget bra
sitatPrisgunstig og godt Surface-alternativ med USB Type-C.

Fordeler

 • +
  Solid bygget
 • +
  Ingen vifter, helt stillegående
 • +
  Anstendig batteridriftstid
 • +
  Høyoppløst skjerm i 3:2-format
 • +
  To USB-porter (vanlig og USB-C)
 • +
  To ladepunkter (vanlig og USB-C)
 • +
  Styluspenn og tastaturdeksel medfølger
 • +
  Fingeravtrykksleser

Ting å tenke på

 • Ingen USB 3.1 eller Thunderbolt 3
 • Ikke spesielt lett
 • Kan bli godt varm under jobbing

Dypdykk og ytelse

Ingen overraskelser

Vi kan starte med det innvendige, og der er det ingen store overraskelser. Switch 5 er utstyrt med en Intel Kaby Lake-prosessor med to kjerner og en TDP på femten watt.

Likevel er dette altså en vifteløs datamaskin, som kan bli ganske varm under vedvarende tung belastning. Like varm som forgjengeren Acer Switch Alpha blir den ikke, men den ligger likevel høyt oppe på lista vår.

Ikke mange vil bruke datamaskinen slik at den blir såpass varm, men det er likevel noe å merke seg ettersom vi måler dette med datamaskinen stående på støttebeinet – noe som betyr god lufting. Skulle du for eksempel like å spille med PC-en liggende i fanget, vil du kunne bli svært varm på visse steder.

Ved vanlig, stående bruk fikk vi heller ikke store problemer med «throttling», altså at prosessoren klokker seg ned for ikke å bli for varm. Vi kunne måle noen få prosents ytelsesreduksjon under vedvarende hard jobbing, men det vil normalt sett ikke være merkbart.

Mer strømgjerrige prosessorer finner vi blant annet i Eve V og MateBook M3, som derfor heller ikke når de samme temperaturene. Surface Pro 4 har på sin side vifte som slår inn når datamaskinen jobber hardt.

Byggkvalitet

Som også er tilfelle med sine dyrere konkurrenter er Acer-maskinen ulastelig kledd i metall og glass. Støttebenet er en «ramme» som kan felles ut og justeres trinnløst. Denne løsningen fungerer bra, men gjør at baksiden ikke ser like elegant ut.

Fra venstre: Acer Switch 5, Eve-Tech Eve V og Microsoft Surface Pro. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Foruten dette fungerer – og i stor grad ligner – Acer Switch 5 på konkurrenter som Eve-Tech Eve V og Microsoft Surface Pro.

Totalvekten ligger nærmere Eve V enn sistnevnte, nærmere bestemt rett under eller rett over 1,3 kilogram – det kommer an på om du drar med deg styluspennen eller ikke.

Så langt ut kan støtteramma/benet vinkles. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Støttebenet til Acer Switch 5 kan justeres trinnløst, noe som gjør det enkelt å finne en passende vinkel i de aller fleste situasjoner.

På bildet over ser vi datamaskinens venstre side, med knapper for justering av volum og av/på-knappen med fingeravtrykksleser. Den lar deg logge inn på PC-en ved kun å holde fingeren på knappen, noe som stort sett fungerer som det skal.

Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Av inn- og utganger har Switch 5 to USB 3.0-porter, hvorav én er av den nye Type-C. I tillegg finner vi en 3,5-millimeters jackport for lyd og strøminntak. En fordel er at PC-en kan lades både over den medfølgende strømadapteren og USB Type-C-porten.

Sistnevnte port benyttes også dersom du skulle ønske å koble til en ekstern skjerm. Det følger dog ikke med noen adaptere i esken, så du må benytte deg av en monitor med USB-C-tilkobling eller anskaffe en overgang til ønsket kontakt.

Helt grei skjerm

Acer Switch 5 har ikke det beste displayet vi har sett på en bærbar av denne typen. Både fargene og lysstyrken kunne vært bedre, og flere av konkurrentene har skjermer med høyere oppløsning.

Likevel fremstår den som klar og skarp. Du skal ha nesa ganske så nærme skjermen for å legge merke til enkelte piksler når oppløsningen på 2160 x 1440 piksler ikke har mer enn 12 tommer å boltre seg på.

Selv om fargene heller litt mot det kjølige, vil det nok ikke være noe de fleste legger merke til. Trolig ikke du heller, med mindre du da kan sammenligne direkte med en kalibrert skjerm, eller om du er spesielt opptatt av helt korrekt fargegjengivelse.

Som bærbare flest har Switch 5 en blank skjerm, noe som kan lage problemer med reflekser fra omliggende lyskilder. Sånn sett hadde vi gjerne sett høyere lysstyrke på denne modellen, men det justerbare støttebeinet hjelper jo på.

Alt i alt vil vi si at skjermen er fullt akseptabel, i hvert fall så lenge du ikke har planer om å bruke datamaskinen mye utendørs i sterkt solskinn. I så fall hadde vi sett oss etter en PC med enda mer lyssterk skjerm.

Switch 5 gjør det betraktelig bedre enn forgjengeren under vår batteridriftstest. Vi målte ni timers kontinuerlig avspilling av under vår vante test der vi spiller av en H.264-kodet film med skjermens lysstyrke satt til 150 nits.

Her har du altså en datamaskin som – naturligvis også avhengig av arbeidsoppgavene – vil kunne klare seg på batteridrift en hel arbeidsdag.

Ytelsestester og sammenligning

Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Som sammenligningsgrunnlag har vi tatt med flere hybrider og bærbare datamaskiner vi har testet over de siste årene. Nye Microsoft Surface Pro er med, samt forgjengeren Surface Pro 4.

Førstnevnte hadde en Core i7-7660U innabords, mens Pro 4 var utstyrt med en Core i5-prosessor.

Andre som får være med i sammenligningen er Huawei MateBook M3 med Core m3-prosessor.

Den samme prosessoren finner vi i fjorårets Apple MacBook, mens Eve-Tech Eve V har en Core i5-prosessor med tilsvarende lavt strømforbruk.

Forgjengeren Acer Switch Alpha 12 har på sin side en passivt kjølt Skylake i7-prosessor.

Til å representere de mer konvensjonelle Windows-bærbare har vi plukket den nye HP Spectre X360.

Datamaskinene listet over er av vidt forskjellig kaliber. Noen bruker den ekstra strømgjerrige Core m3-prosessoren, andre en Core i5 eller Core i7 fra den kjente «U»-serien med 15 watt TDP. Eve V har en core Core i5 fra den svakere «Y»-serien.

Med tanke på at flere av modellene, dagens testeksemplar inkludert, er det om å gjøre å ikke sette seg for mye fast i grafene som følger.

Prosessorytelse

Cinebench er et program som rendrer et bilde, både ved bruk av én kjerne og med alle krefter i sving. Her ser vi Switch 5 med Core i5 legger seg på nivå med forgjengeren med Core i7. Det er ikke så merkelig, ettersom forskjellen mellom Core i5 og i7 i denne prosessorklassen hovedsakelig går på klokkefrekvens.

I Handbrake konverterer vi en én time lang DVD, og vi ser det samme som i forrige test.

Switch 5 er utstyrt med en NVMe PCIe-SSD fra Intel, nemlig 600p Series. Dette er mer enn bra nok. Kun de som driver med spesielle applikasjoner eller tunge diskoperasjoner vi merke forskjell kontra dyrere og raskere disker.

Grafikkytelse

Acer Switch 5 er langt fra noen utpreget spillmaskin, men den kan godt kverne litt eldre titler på lavere oppløsninger eller detaljnivå. Husk bare at den er passivt kjølt, så sørg for at den får greit med luft.

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)
8
Meget bra

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)

8
Meget bra
sitatPrisgunstig og godt Surface-alternativ med USB Type-C.

Fordeler

 • +
  Solid bygget
 • +
  Ingen vifter, helt stillegående
 • +
  Anstendig batteridriftstid
 • +
  Høyoppløst skjerm i 3:2-format
 • +
  To USB-porter (vanlig og USB-C)
 • +
  To ladepunkter (vanlig og USB-C)
 • +
  Styluspenn og tastaturdeksel medfølger
 • +
  Fingeravtrykksleser

Ting å tenke på

 • Ingen USB 3.1 eller Thunderbolt 3
 • Ikke spesielt lett
 • Kan bli godt varm under jobbing
annonse