Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNye Microsoft Surface Pro (5. gen.)

Mangler spenningen til forgjengeren

Femte generasjon Surface Pro er bedre, men føles ikke like moderne.

Vegar Jansen, Tek.no

Microsoft Surface Pro

Det har gått litt over fire år siden vi for første gang kunne legge fingrene våre på en Microsoft Surface Pro, og etter det har det blitt noen utgaver av den stadig mer anvendelige og portable hybriden.

Men årets modell er altså ingen Surface Pro 5, i hvert fall ikke i navnet. Dette på tross av at den drøyt halvannet år eldre forgjengeren – som vi for øvrig var svært fornøyde med – har modellbetegnelsen Surface Pro 4.

Likevel er det ingen tvil om at vi må tenke på «nye Surface Pro» som en femtegenerasjons Surface Pro. Innvendig finner vi en nyere prosessor, og det har dukket opp noen små eksterne forandringer også.

Men når det gjelder vekt, fysiske mål og designelementer snakker vi om to modeller som for det utrente øye ser kliss like ut – kun noen små detaljer skiller.

Si hei til ekstrautstyr

I likhet med Surface Pro 4 har derfor den nye modellen en vekt på ganske nøyaktig 1,1 kilogram når vi tar med tastaturdekselet Surface Pro Type Cover.

Og det bør vi gjøre. Med mindre du kun skal bruke Surface Pro til å surfe, se film eller drodle litt i sofaen vil du ønske å ha med et tastatur – som også fungerer som skjermdeksel når du er på farten.

For hvis «lett sofabruk» er ditt vanligste bruksområde, slipper du strengt tatt langt rimeligere unna med et enklere nettbrett. Surface Pro er en ganske dyr sak, spesielt når vi begynner å se på utgavene med raskere prosessorer og mye lagringsplass.

Vårt testeksemplar kom utstyrt med Intel-prosessoren Core i7-7660U, som da inkluderer Iris Plus Graphics 640, samt 16 GB RAM og en SSD på rommelige 512 GB. For dette må du bla opp over 23 000 kroner, og da kommer den faktisk uten tastatur eller penn – dette er ekstrautstyr.

Samtidig kaller Microsoft Surface Pro «den allsidige laptopen» på sine hjemmesider, altså er den ikke ment å kun brukes som nettbrett heller.

Halveis oppgradering

Nye Surface Pro (nærmest) kan legges i en lavere vinkel mot bordplaten enn Surface Pro 4.
Vegar Jansen, Tek.no

Femte generasjon Microsoft Surface Pro føles på sett og vis som en «Surface Pro 4,5». Den byr på noen få nyheter og beholder mye av det som var bra med Surface Pro 4.

Men selv om Surface 4 Pro på mange måter er en glitrende datamaskin, er den ikke lenger siste skrik. Og med unntak av bedre batteridriftstid – da især under videospilling – gir ikke Microsoft oss noen andre skikkelig gode grunner til å gå for den nye modellen.

«Studiomodus» og støtte for bedre penn samt styreknott er vel og bra, men det vil nok kun appellere til de mest kreative i målgruppen.

Er du ny til denne typen bærbar, gjør du ikke noe galt i å gå for femte generasjon Surface Pro. Men har du kort vei til jobben og en velfungerende Pro 4 eller kanskje til og med Pro 3 fra før, er det ikke nødvendigvis så mye å hente på å oppgradere.

Pennebruk er viktig for mange som bruker Surface Pro. Her er Pro 4 i aksjon, og den kommende nye pennen skal sørge for at femte generasjon Pro kan gjøre dette enda bedre.
Vegar Jansen, Tek.no

Vi kan selvfølgelig forstå at den lokker med bedre batteridrift dersom du er mye på farten og ofte langt fra en stikkontakt, men hvis mobilitet er din greie ville vi uansett ventet på utgaven med mobilt bredbånd (4G) som skal dukke opp senere i år.

Ellers har du jo også alternativer som ikke fantes da Surface Pro 4 kom på banen.

For de tegne- og mer brettlystne har vi eksempelvis fått den sylferske Apple iPad Pro 10.5, som både er lettere og rimeligere – men som selvfølgelig ikke kan by på Windows eller OS X. Til høsten får vi dog iOS 11.

Konkurrerer med seg selv

De som i større grad er ute etter å bruke Surface Pro som en vanlig bærbar, vil også kunne ha alternativer fra Microsoft selv. Den nye Surface Laptop, som vi kommer med en test av ganske snart, vil med omtrent like spesifikasjoner koste det samme som Surface Pro. Da er naturligvis tastatur inkludert.

Et slikt tastatur har blant annet fordelen av å gi bedre støtte dersom datamaskinen skal balansere på fanget, men kan altså ikke tas av eller brettes rundt for å gjøre det enklere å bruke skjermen aktivt. Surface Laptop har heller ikke bakoverrettet kamera.

En løsning som kan alt dette vil i så fall være Surface Book, som kommer med tastatur og penn inkludert, og du får den dessuten med dedikert grafikk hvis du blar opp litt ekstra. Men den er også tyngre og større enn Surface Pro. Den er i tillegg utstyrt med «forrige» generasjon prosessor, så det er ikke umulig at en ny generasjon av den snart er på vei også.

Surface Book (til venstre) er større, kraftigere og tyngre enn Surface Pro.
Vegar Jansen, Tek.no

Med med sin kvalitet, fleksibilitet, portabilitet, gode skjerm og støtte for penn + Surface Dial, er derfor femte generasjon Surface Pro fremdeles et av de bedre valgene der ute for kreative sjeler. Men med inntoget av Surface Laptop har nok målgruppen blitt litt mindre, og mangelen på «det lille ekstra» gjør at den ikke føles riktig like spennende og frisk som Pro 4 gjorde i sin tid.

Et par alternativer:

Acer Switch Alpha 12 (NT.GDQED.005)
Med penn og tastatur inkludert II

Acer Switch Alpha 12 (NT.GDQED.005)

Ikke like god skjerm og ikke like god batteritid som Surface Pro, men snillere mot lommeboka.Les testen »

Microsoft Surface Book (CR9-00016)
Med penn og tastatur inkludert I

Microsoft Surface Book (CR9-00016)

Kan nesten alt Surface Pro kan, men er ikke like lett og nett. Inngangsprisen er også høyere.Les testen »

Microsoft Surface Pro (2017) (FKH-00005)
8
Meget bra

Microsoft Surface Pro (2017) (FKH-00005)

8
Meget bra
sitatNye Surface Pro er en svært god hybrid, men vi savner noen skikkelige «må ha»-egenskaper.

Fordeler

 • +
  Stilren og solid
 • +
  God, høyoppløst skjerm i 3:2-format
 • +
  Magnetisk pennedokking som virker
 • +
  «Windows Hello»-kamera
 • +
  Vifteløs Core m3- og i5-versjon
 • +
  Core i7-versjon er helt stillegående ved lave belastninger
 • +
  Veldig god batteridriftstid

Ting å tenke på

 • Ingen ekstra USB, USB Type-C eller Thunderbolt 3
 • Tastaturdeksel er dyrt ekstrautstyr
 • Penn er dyrt ekstrautstyr
 • Pris
annonse
Microsoft Surface Pro i7 16GB 512GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Litt mer om bruk og ytelse

Litt mer om bruk

Én fordel ved det å kun selge selve datamaskindelen separat, er at du står fritt til å velge tastatur selv. Det enkleste Surface Pro Type Coveret er strengt tatt det samme som vi fikk med Surface Pro 4, med en liten rokering på noen av funkjonstastene.

Dette er et godt tastatur med en responsiv og nøyaktig pekeplate, og har et Alcantara-trekk som er svært behagelig for kontorlankene våre. I tillegg finnes det altså andre alternativer med farger og visstnok enda fjongere overflate.

Ulempen med denne løsningen, er at Microsoft vet å ta seg godt betalt for tilbehøret sitt – 1500 kroner gir deg normalt sett et tungt utstyrt RGB-bakbelyst mekanisk tastatur. Og pennen følger ikke med slik den gjør på flere utgaver av Surface Pro 4, så her må du kalkulere inn en tusenlapp ekstra.

Surface Pro Type Cover til venstre, Pro 4-tastaturet til høyre.
Vegar Jansen, Tek.no

Den nye pennen er skal riktignok være mer sofistikert og ha bedre følsomhet, men det merkes altså på lommeboka. Sånn sett er det greit å vite at ettersom nye Surface Pro er mer eller mindre identisk med Surface Pro 4, kan den også bruke det samme utstyret – inkludert dokkingstasjonen, laderen og pennen til Pro 4.

I tillegg har den nye modellen også fått støtte for nyere ekstrautstyr som den nevnte nyere pennen, samt Surface Dial. Disse har vi dog ikke fått mulighet til å prøve ennå, så vi kan ikke si noe om hvor bra dette virker.

En herlig skjerm

Som vi har vært inne på er Surface Pro en såpass kostbar fjøl at det ikke er modellen du kjøper deg for å surfe litt i sofaen hjemme. Den er ment som et portabelt arbeidsverktøy og du vil derfor helst bruke den aktivt, enten via tastaturet eller med pennen.

Men strengt tatt er ikke dette tilbehøret kritisk for visse typer bruk. Datamaskinen er jo utstyrt med en berøringsfølsom skjerm, og det medfølgende operativsystemet Windows 10 Pro lar seg fint bruke med bare fingrene.

Likevel vil du nok i hovedsak bruke øynene og ikke fingrene på skjermen, og da er det strengt tatt et vakkert syn vi snakker om. Her får du en oppløsning på 2736 x 1824 piksler over 12,3 tommer, eller 267 punkter per tomme hvis du vil se sånn på det.

En blank skjerm betyr at lyskilder fort reflekteres, men ettersom vi her snakker om et fullt ut justerbart støttebein og en lysstyrke som kan kjøres opp til over fire hundre nits, vil den kunne benyttes selv i direkte sollys.

Designere, fotografer og alle andre som er opptatt av fargegjengivelse bør også være fornøyde, her er det meste på stell og inkluderer støtte for fargerommet DCI-P3.

Kjent bruk

Uten å ha fått prøvd nye Surface Pro med det nye ekstrautstyret, er den grunnleggende bruken av datamaskinen ganske identisk med hvordan du bruker forgjengeren.

Sånn sett kan testen av Surface Pro 4 være et greit utgangspunkt, men Microsoft har også gjort noen små forbedringer. Noen rent fysiske, andre i programvaren.

Et eksempel på det sistnevnte er hvordan det nå er enklere å kjapt velge hvor mye du skal spare på strømmen kontra gå for bedre ytelse. Tidligere var strømsparingsmodus en egen knapp i operativsystemet, mens det nå er en skyvebryter med fire trinn under batteridrift.

Den nye prosessoren er også mer effektiv når det kommer til avspilling av video, og det merker vi godt under vår batteritest – som nettopp går på å spille av en H.264-kodet film til datamaskinen slipper opp for strøm.

Surface Pro bruker magnetisme til å feste tastaturet, og til å holde på pennen når du ikke bruker den.
Vegar Jansen, Tek.no

Dette klarer den altså i tolv og en halv time før det er slutt – kun en liten time unna hva Microsoft fikk til med sine egne målinger. Veldig bra.

En annen ny greie er at støttebenet kan vinkles enda lenger ut for å legge brettet i en enda flatere vinkel mot underlaget enn det vi kan med Pro 4.

På Microsoftsk kalles dette «studiomodus».

Tanken bak denne modusen er at nye Surface Pro da blir enda mer anvendelig som et slags mobilt «studio». Med pennen og Surface Dial kan da få den samme arbeidsflyten som på Microsofts betydelig større Surface Studio, som også nettopp har dukket opp i norske butikker.

Men da vi ikke har fått testet nye Surface Pro med noen av dette utstyret ennå, gjenstår det å se hvor godt det fungerer. Men vi regner jo med at det ikke er snakk om noen nedgradering av tegne- eller brukeropplevelsen, som jo er ganske så god på allerede på Surface Pro 4.

Hallo igjen, Windows!

Da undertegnede først testet Surface Pro 4, gikk det ikke mange timene før Windows Hello med ansiktsgjenkjenning var den nye favorittegenskapen.

Kikker du litt etter, kan nye Surface Pro kjennes igjen på en «jevnere» luftestripe, mens Pro 4 til venstre ser perforert ut i forhold.
Vegar Jansen, Tek.no

Dette fungerer kort fortalt slik at Windows bruker både et vanlig webkamera og et infrarødt kamera til å sjekke ut hvem som befinner seg foran skjermen, og sørger for å logge deg inn automatisk dersom du blir gjenkjent.

Det går kjapt, det er enkelt og det fungerer overraskende bra i de fleste lysforhold. Er det flere som bruker datamaskinen, logger den også automatisk inn på rette vedkommendes konto.

Halvannet år etterpå hadde vi egentlig forventet å se mange bærbare med denne teknologien innabords, men det er fremdeles langt mellom datamaskinene som lar deg logge på med ditt glade åsyn. Sånn sett er vi glade for at femte generasjon Surface Pro holder dette gående.

Lite innovasjon

Selv om nye Surface Pro er like smekker som forgjengeren, og Windows Hello med ansiktgjenkjenning fremdeles er stas, er den på ingen måte like fremoverlent som Pro 4 føltes i sin tid.

Kjekt: Ny skyvebryter gjør det enklere å velge ytelsesnivå kontra strømsparing.

De heftigste nye bærbare fra konkurrentene har nå fått USB Type-C og Thunderbolt 3 – mens nye Surface Pro ikke engang gir oss en ekstra USB-port sett mot forgjengeren.

Samtidig er den ikke blitt rimeligere. Da vi testet Pro 4 hadde versjonen med Core i5-prosessor, 8 GB RAM og 256 GB lagring en prislapp på 13 990 kroner. Tilsvarende femte generasjon Pro koster akkurat det samme, men da er ikke pennen inkludert.

Så kan vi jo si at prosessoren er ny og litt kjappere, men la det være klart at Intels Kaby Lake heller ikke kan beskrives som noen revolusjon sett mot forgjengeren Skylake.

Fra kostbar til krøsus

Nye Surface Pro er altså en relativt kostbar greie. Avhengig av bestykning – altså hva du ønsker av prosessor, minne og lagringsplass – må du normalt sett ut med mellom ni tusen og tretti tusen kroner for et eksemplar.

Og da minner vi igjen på om at tastatur og penn er ekstrautstyr, og lett vil koste deg minst 2500 kroner dersom du ønsker begge deler.

I den snilleste enden av skalaen, til 9300 kroner veiledende, har vi Surface Pro med prosessoren Intel Core m3-7Y30, 128 GB lagringsplass og 4 GB minne. Neste trinn opp er den samme og litt minimalistiske mengden RAM og lagring, men med en Core i5-7300U innabords i stedet. Denne utgaven koster elleve tusenlapper.

For dobbel så mye minne og dobbelt så stor SSD må vi opp i 14 000 kroner, og videre derfra havner vi på modellene med Core i7-7660U, startende på 17 000 kroner. Denne prosessoren har også den noe bedre Iris Plus 640-grafikk, men uten at vi av den grunn kan snakke om en spillbærbar.

Det meste av porter på Surface Pro sitter på høyre side: Lade-/dokkingkontakt, USB 3.0 og Mini DisplayPort. Kortleser for mikroSD sitter bak støttebeinet. På datamaskinens andre side er det en minijack for lyd og øverst sitter knapper for strøm og volum. Av trådløse egenskaper har vi Bluetooth 4 og 802.11ac Wi-Fi.
Vegar Jansen, Tek.no

Verstingen i klubben har nevnte i7-prosessor, 16 GB RAM og SSD på én terabyte. Til en pris på knappe tretti høvdinger er ikke dette noe du kjøper selv, men muligens får du overbevist din teknologianalfabete sjef om at du trenger en sånn for å gjøre en skikkelig jobb.

Samtidig må du huske på at både den rimeligste og dyreste versjonen i bunn og grunn er den samme datamaskinen. «Billigmodellen» vil naturligvis ha mindre lagringsplass til programmer og filer og heller ikke gjøre ting like kjapt og effektivt. Den vil også fortere merke hvor tungt det kan være med multitasking.

Men du får den samme skjermen, de samme portene, den samme lave vekta og mobiliteten, minst like god batteridriftstid og jevnt over de samme bruksmulighetene. For ikke å glemme at Core i7-versjonen er utstyrt en vifte, noe nye Surface Pro med Core m3- og i5-prosessor ikke har.

Til forsvar for i7-modellene skal det nevnes at vifta står rolig når PC-en ikke jobber for hardt, og gir fra seg et ganske behersket sus under tyngre belastninger.

Nye Surface Pro mot...

Som sammenligningsgrunnlag har vi dratt fram et solid knippe med hybrider og bærbare datamaskiner vi har testet over de siste årene. Forgjengeren Surface Pro 4 er med, men det er da den rimeligere modellen med Core i5-prosessor.

Vårt testeksemplar av femte generasjon Surface Pro har en Core i7-7660U innabords. Men husk også at det ikke nødvendigvis er så stor forskjell på en Intel Core i5 og Core i7 på dette nivået.

Andre som får være med i sammenligningen er Huawei MateBook M3 med Core m3-prosessor. Skulle du gå for den rimeligste versjonen av nye Surface Pro, vil du kunne forvente deg litt bedre ytelse enn dette.

Den samme prosessoren finner vi i fjorårets Apple MacBook, mens Acer Switch Alpha 12 med sin passivt kjølte Skylake i7-prosessor bør by på litt mer konkurranse.

Av mer konvensjonelle bærbare har vi tatt med HP Spectre 13 og MacBook Pro 13 med Touch Bar, begge fra 2016.

Apple-maskinene og Spectre 13 er jo ikke hybrider, men de ligger omtrent i samme prisklasse og føles litt mer moderne med nyere teknologi som Thunderbolt 3 og flere USB-porter.

Hvor viktig er ytelse?

Datamaskinene listet over er av vidt forskjellig kaliber. Noen bruker den ekstra strømgjerrige Core m3-prosessoren, andre en Core i5 eller Core i7. MacBook Pros prosessor har en TDP på 28 watt, mot 15 for de andre Core i5- og i7-prosessorene.

Med tanke på at flere av modellene, nye Surface Pro inkludert, også leveres med andre konfigurasjoner, er det ikke om å gjøre å sette seg for mye fast i grafene som følger.

Men det er verdt å huske på at vårt testeksemplar til drøye 23 000 kroner ikke ville vært vårt førstevalg. Prosessoren som sitter i denne, en Intel Core i7-7660U med Iris Plus 640-grafikk, får du også i modellen til 17 000 kroner og den til nesten tretti tusen kroner.

Men til de fleste bruksområder vil vi likevel tro at versjonen med Core i5-7300U vil klare seg fint – og denne begynner på elleve tusenlapper.

Prosessorytelse

Cinebench er et program som rendrer et bilde, både ved bruk av én kjerne og med alle krefter i sving. Her ser vi at nye Surface Pro med Core i7-prosessor holder koken, fulgt av den relativt sterke Apple MacBook Pro med Touch Bar. Ikke uventet får vi Core m3-prosessorene på jumboplass.

I Handbrake konverterer vi en én time lang DVD. Også her legger Surface Pro seg først, men ikke med så mye som vi kanskje skulle tro.

Én av grunnene til dette er at vifta som sitter i Core i7-varianten ikke kvitter seg med all varmen, slik at den snarere senker farten («throttler») under harde og langvarige oppgaver. Noen uhøytidlige målinger viste oss at ytelsen kan synke med nesten 20 prosent når maskinen virkelig blir presset over lenger tid, eksempelvis under spilling.

På den annen side er vel ikke dette hva en slik datamaskin i hovedsak vil bli brukt til, og ved mer normal bruk der belastningen kommer i intervaller eller kortere perioder, vil ikke dette være merkbart.

Vi forventer for øvrig at utgavene med i5-prosessorer gjør tilsvarende, mens den rimeligste versjonen med Core m3 muligens klarer seg bedre ettersom den typisk har et langt lavere strømforbruk enn det Core i5- og i7-prosessorene har.

Datamaskinen er utstyrt med en PCIe-SSD som sparker bra fra seg, men det er langt opp til Apples MacBook Pro. I praktisk bruk vil du dog ikke merke forskjell under vanlig drift, kun spesielle og tunge diskoperasjoner.

Grafikkytelse

Både Core i7-utgaven av nye Surface Pro og Apple MacBook Pro med Touch Bar har Intel Iris-grafikk og hever seg over de vanlige integrerte Intel-løsningene i spill- og grafikkytelse.

Husk at det likevel er langt opp til det dedikerte grafikkløsninger klarer. Flere nyere titler kan spilles på litt lavere oppløsninger og/eller detaljnivå, men vi er ikke engang i nærheten av å kunne drive et skikkelig VR-oppsett.

Microsoft Surface Pro (2017) (FKH-00005)
8
Meget bra

Microsoft Surface Pro (2017) (FKH-00005)

8
Meget bra
sitatNye Surface Pro er en svært god hybrid, men vi savner noen skikkelige «må ha»-egenskaper.

Fordeler

 • +
  Stilren og solid
 • +
  God, høyoppløst skjerm i 3:2-format
 • +
  Magnetisk pennedokking som virker
 • +
  «Windows Hello»-kamera
 • +
  Vifteløs Core m3- og i5-versjon
 • +
  Core i7-versjon er helt stillegående ved lave belastninger
 • +
  Veldig god batteridriftstid

Ting å tenke på

 • Ingen ekstra USB, USB Type-C eller Thunderbolt 3
 • Tastaturdeksel er dyrt ekstrautstyr
 • Penn er dyrt ekstrautstyr
 • Pris
annonse
Microsoft Surface Pro i7 16GB 512GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse