TestNye Microsoft Surface Pro (5. gen.)

Mangler spenningen til forgjengeren

Femte generasjon Surface Pro er bedre, men føles ikke like moderne.

Microsoft Surface Pro

Det har gått litt over fire år siden vi for første gang kunne legge fingrene våre på en Microsoft Surface Pro, og etter det har det blitt noen utgaver av den stadig mer anvendelige og portable hybriden.

Men årets modell er altså ingen Surface Pro 5, i hvert fall ikke i navnet. Dette på tross av at den drøyt halvannet år eldre forgjengeren – som vi for øvrig var svært fornøyde med – har modellbetegnelsen Surface Pro 4.

Likevel er det ingen tvil om at vi må tenke på «nye Surface Pro» som en femtegenerasjons Surface Pro. Innvendig finner vi en nyere prosessor, og det har dukket opp noen små eksterne forandringer også.

Men når det gjelder vekt, fysiske mål og designelementer snakker vi om to modeller som for det utrente øye ser kliss like ut – kun noen små detaljer skiller.

Si hei til ekstrautstyr

I likhet med Surface Pro 4 har derfor den nye modellen en vekt på ganske nøyaktig 1,1 kilogram når vi tar med tastaturdekselet Surface Pro Type Cover.

Og det bør vi gjøre. Med mindre du kun skal bruke Surface Pro til å surfe, se film eller drodle litt i sofaen vil du ønske å ha med et tastatur – som også fungerer som skjermdeksel når du er på farten.

For hvis «lett sofabruk» er ditt vanligste bruksområde, slipper du strengt tatt langt rimeligere unna med et enklere nettbrett. Surface Pro er en ganske dyr sak, spesielt når vi begynner å se på utgavene med raskere prosessorer og mye lagringsplass.

Vårt testeksemplar kom utstyrt med Intel-prosessoren Core i7-7660U, som da inkluderer Iris Plus Graphics 640, samt 16 GB RAM og en SSD på rommelige 512 GB. For dette må du bla opp over 23 000 kroner, og da kommer den faktisk uten tastatur eller penn – dette er ekstrautstyr.

Samtidig kaller Microsoft Surface Pro «den allsidige laptopen» på sine hjemmesider, altså er den ikke ment å kun brukes som nettbrett heller.

Halveis oppgradering

Nye Surface Pro (nærmest) kan legges i en lavere vinkel mot bordplaten enn Surface Pro 4.

Femte generasjon Microsoft Surface Pro føles på sett og vis som en «Surface Pro 4,5». Den byr på noen få nyheter og beholder mye av det som var bra med Surface Pro 4.

Men selv om Surface 4 Pro på mange måter er en glitrende datamaskin, er den ikke lenger siste skrik. Og med unntak av bedre batteridriftstid – da især under videospilling – gir ikke Microsoft oss noen andre skikkelig gode grunner til å gå for den nye modellen.

«Studiomodus» og støtte for bedre penn samt styreknott er vel og bra, men det vil nok kun appellere til de mest kreative i målgruppen.

Er du ny til denne typen bærbar, gjør du ikke noe galt i å gå for femte generasjon Surface Pro. Men har du kort vei til jobben og en velfungerende Pro 4 eller kanskje til og med Pro 3 fra før, er det ikke nødvendigvis så mye å hente på å oppgradere.

Pennebruk er viktig for mange som bruker Surface Pro. Her er Pro 4 i aksjon, og den kommende nye pennen skal sørge for at femte generasjon Pro kan gjøre dette enda bedre.

Vi kan selvfølgelig forstå at den lokker med bedre batteridrift dersom du er mye på farten og ofte langt fra en stikkontakt, men hvis mobilitet er din greie ville vi uansett ventet på utgaven med mobilt bredbånd (4G) som skal dukke opp senere i år.

Ellers har du jo også alternativer som ikke fantes da Surface Pro 4 kom på banen.

For de tegne- og mer brettlystne har vi eksempelvis fått den sylferske Apple iPad Pro 10.5, som både er lettere og rimeligere – men som selvfølgelig ikke kan by på Windows eller OS X. Til høsten får vi dog iOS 11.

Konkurrerer med seg selv

De som i større grad er ute etter å bruke Surface Pro som en vanlig bærbar, vil også kunne ha alternativer fra Microsoft selv. Den nye Surface Laptop, som vi kommer med en test av ganske snart, vil med omtrent like spesifikasjoner koste det samme som Surface Pro. Da er naturligvis tastatur inkludert.

Et slikt tastatur har blant annet fordelen av å gi bedre støtte dersom datamaskinen skal balansere på fanget, men kan altså ikke tas av eller brettes rundt for å gjøre det enklere å bruke skjermen aktivt. Surface Laptop har heller ikke bakoverrettet kamera.

En løsning som kan alt dette vil i så fall være Surface Book, som kommer med tastatur og penn inkludert, og du får den dessuten med dedikert grafikk hvis du blar opp litt ekstra. Men den er også tyngre og større enn Surface Pro. Den er i tillegg utstyrt med «forrige» generasjon prosessor, så det er ikke umulig at en ny generasjon av den snart er på vei også.

Surface Book (til venstre) er større, kraftigere og tyngre enn Surface Pro.

Med med sin kvalitet, fleksibilitet, portabilitet, gode skjerm og støtte for penn + Surface Dial, er derfor femte generasjon Surface Pro fremdeles et av de bedre valgene der ute for kreative sjeler. Men med inntoget av Surface Laptop har nok målgruppen blitt litt mindre, og mangelen på «det lille ekstra» gjør at den ikke føles riktig like spennende og frisk som Pro 4 gjorde i sin tid.

Et par alternativer:

Med penn og tastatur inkludert II

Acer Switch Alpha 12 (NT.GDQED.005)

Ikke like god skjerm og ikke like god batteritid som Surface Pro, men snillere mot lommeboka.Les testen »

Med penn og tastatur inkludert I

Microsoft Surface Book (CR9-00016)

Kan nesten alt Surface Pro kan, men er ikke like lett og nett. Inngangsprisen er også høyere.Les testen »

Microsoft Surface Pro (2017) (FKH-00005)
8
Meget bra

Microsoft Surface Pro (2017) (FKH-00005)

sitat"Nye Surface Pro er en svært god hybrid, men vi savner noen skikkelige «må ha»-egenskaper."

Fordeler

 • Krysse av
  Stilren og solid
 • Krysse av
  God, høyoppløst skjerm i 3:2-format
 • Krysse av
  Magnetisk pennedokking som virker
 • Krysse av
  «Windows Hello»-kamera
 • Krysse av
  Vifteløs Core m3- og i5-versjon
 • Krysse av
  Core i7-versjon er helt stillegående ved lave belastninger
 • Krysse av
  Veldig god batteridriftstid

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen ekstra USB, USB Type-C eller Thunderbolt 3
 • Bytt
  Tastaturdeksel er dyrt ekstrautstyr
 • Bytt
  Penn er dyrt ekstrautstyr
 • Bytt
  Pris
annonse
Microsoft Surface Pro i7 16GB 512GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no